Dodaj do ulubionych

Okupacja STOEN-u

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 16:13
Okupacja Stoenu

W siedzibie warszawskiego Stoenu, którego prywatyzacja wzbudziła w Sejmie
tyle emocji, protestuje kilkadziesiąt osób z Ruchu Obrony Bezrobotnych.

Na razie nie stawiają żadnych żądań. Wiadomo jednak, że protestują przeciwko
prywatyzacji firmy – powiedział Radiu Zet rzecznik zakładu Jacek Filipowicz.

Protestujący przyszli z transparentami. Siedzą w holu budynku. Dyrekcja
wezwała siły porządkowe.

Rzecznik Stoenu zapewnił, że na razie policja nie będzie usuwać okupujących
budynek siłą.

źródło : Radio Zet
Obserwuj wątek
    • indris I bardzo dobrze 17.10.02, 16:21
      Jeżeli każdy nabywca STOEN-u odczuje osobiste ryzyko, to może sprawa zemrze
      śmiercią naturalną.

• Gość: V.C. Wstrzymać prywatyzację IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 16:25

Kiedy w końcu wstrzyma się w naszym kraju prywatyzację ?

Czy trzeba sprzedać dosłownie wszystko ?

• Gość: mojeip INTERWENCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.02, 16:34
          mendy wynoszą bezrobotnych ze STOENu. Niech sobie
          warchoły nie myślą...
        • Gość: podroznik Re: Wstrzymać prywatyzację IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.02, 16:44
          Czesc,
          na wstrzymanie prywatyzacji jest juz za pozno - "sprywatyzowani" przez zachodni
          kapital politycy zrobia wszystko zeby sprzedac co sie da - za byle co.
          Cena jest np. miejsce w przedszkolu dla wnuczki (Miller), zaproszenie na bal we
          Wisniczu (Kwasniewska) czy tez mniej lub wiecej oplacane fuchy w zachodnich
          bankach (Gronkiewicz-Waltz,J.K.Bielecki),instytucjach banku swiatowego
          (Balcerowicz). Dzieki tym ludziom Polska jako panstwo staje sie rezerwatem
          taniej sily roboczej i armatniego miesa dla "pokojowych misji" wielkiego brata.
          Pytaniem jest czy Polacy beda na tyle glupi zeby glosowac za wejsciem do Unii
          oddajac tym samym kraj oficjalnie pod kontrole Brukseli i wypuszczajac naszych
          rodzimych zlodziei i nieudacznikow na salony Brukseli -> vide ostatni artykul
          w 42Nr."NIE" : "Mr. Kiepski juz w UE" piora Agnieszki Wolk-Laniewskiej.
          Zagadka jest rowniez kto bedzie nadzorowal referendum w sprawie wejscia do Unii,
          rzecza oczywista jet ze obecne wladze beda sie staraly sfalszowac wynik tej
          akcji bedacej mandatem zaufania dla zlodziei odpowiedzialnych za sprzedaz
          majatku narodowego !
          Pozdrawiam
          "podroznik"
        • bimi Re: Wstrzymać prywatyzację 17.10.02, 16:45
          Gość portalu: V.C. napisał(a):

> Kiedy w końcu wstrzyma się w naszym kraju prywatyzację ?
          >
          > Czy trzeba sprzedać dosłownie wszystko ?

Prywatyzacja jest chyba najlepszym sposobem na ukrócenie korupcji we władzach
          przedsiębiorstw.
          Szkoda tylko, że nie można ukrócic korupcji podczas samej prytatyzacji, co
          często oznacza większe starty niż korupcja bez prywatyzacji. To taki
          prywatyzacyjno-korupcyjny paradoks. smile

Cóż począć - oto nasz kraj; jedna, wielkia, polityczna mafia! Ale i tak dobrze,
          że kradną, a nie mordują. Tzn. moim zdaniem - pewnie wielu wolało by żeby
          mordowali, kradnąc innym... smile
        • Gość: Tomez Re: Wstrzymać prywatyzację IP: Stella.NET:* / 172.16.1.* 17.10.02, 16:50

>
          >
          Ależ nie powinniśmy sprzedawać wszystkiego, wręcz odwrotnie: powinniśmy
          wszystko kupować. Namawiam więc forumowiczów: stwórzmy potężne lobby,
          wymuszające na Rządzie kupowanie zagranicznych banków, hut, kopalni, ziemi,
          biurowców, statków, itd; itp. O ile znam kapitalistów, oni nam wszystko
          sprzedadzą, byle tylko mieli zyski. Oni nawet sprzedadzą nam sznury, na których
          później ich powiesimy (Lenin). Nie przyjmujmy do wiadomości, że Rząd nie ma
          pieniędzy. A co nas to obchodzi?-od tego jest Rząd, żeby martwił się o nie. No
          to do boju!!!
          >
          >
          >
          >
        • janusz2_ Re: Wstrzymać prywatyzację??? 17.10.02, 16:51

>
          >

Trzeba.
          Tylko w sposób "wolnorynkowy".
          Parodia "prywatyzacji" z jaką mamy doczynienia od 13 lat woła o pomstę.
          Jedynym celem tej "prywatyzacji" było nabicie kabzy "znajomym króliczka". Ale
          to nieodłączna cecha realnego socjalizmu.
          • Gość: V.C. Re: Wstrzymać prywatyzację IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 16:58

Od 13 lat dokonuje się w Polsce wileka wyprzedaż pt. prywatyzacja .

Czy społeczeństwo skorzystało na niej cokolwiek ?

Czy budżet napęczniał ?

Nie .

Z roku na rok jest coraz gorzej . Bezrobocie rośnie . Deficyt budżetowy
            rośnie . Poszerza się sfera ubóstwa .

• Gość: piotrq no ale przecież... IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 17.10.02, 17:02
              ... to twój rząd (w sensie postkomuchy z SLD + komuchy z UP, a jesteś ponoć
              lewicowcem) sprzedaje ten zakład. A może ty teraz jesteś w samoobronie albo
              lidze p. rodzin?
              • Gość: V.C. Re: no ale przecież... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 18:41
                Gość portalu: piotrq napisał(a):

> ... to twój rząd

Taki on mój , jak i Twój .

(w sensie postkomuchy z SLD + komuchy z UP,

Komuchy ? Dziwnie pojmujesz komunizm .

a jesteś ponoć
                > lewicowcem)

Nie "ponoć" . Jestem i będę .

sprzedaje ten zakład. A może ty teraz jesteś w samoobronie albo
                > lidze p. rodzin?

Czy trzeba być czlonkiem tych partii , żeby nie być entuzjastą totalnej
                prywatyzacji ?
            • janusz2_ Re: Wstrzymać prywatyzację 17.10.02, 17:27

>
              > Od 13 lat dokonuje się w Polsce wileka wyprzedaż pt. prywatyzacja .
              >
              > Czy społeczeństwo skorzystało na niej cokolwiek ?
              >
              > Czy budżet napęczniał ?
              >
              > Nie .
              >
              > Z roku na rok jest coraz gorzej . Bezrobocie rośnie . Deficyt budżetowy
              > rośnie . Poszerza się sfera ubóstwa .

Zadaniem procesu żartobliwie zwanego u nas "prywatyzacją", a dokonywanego
              przez kolejne socjalistyczno-etatystyczne ekipy jest nabicie kabzy odpowiednim
              ludziom - tym, którzy są przy korycie.
              Odpowiedź na dramatycznie zadane pytanie:
              > Czy społeczeństwo skorzystało na niej cokolwiek ?
              brzmi "Nie".
              Dlatego, ponieważ to, co się u nas dzieje nie ma nic wspólnego z prywatyzacją
              (w rozumieniu wolnorynkowym - a oznaczającą sprzedaż mienia publicznego
              prywatemu właścicielowi za rynkową cenę).
              Jakże inaczej wyglądałaby lista "Stu najbogatszych" smile))
        • Gość: kszatek generalnie za - ale mam drobne obawy IP: 5.2.* / 199.43.13.* 17.10.02, 16:53
          w kraju, w ktorym jest 18% bezrobocia, mozliwosci finansow publicznych w
          angazowanie sie w przedsiewziecia gospodarcze sa zerowe (nie mowiac juz o tym,
          ze niewskazane), kazdy pieniadz zewnetrzny gdy w parze z tak daleko idacymi
          gwarancjami socjalnymi to spory dar dla zatrudnienia i gospodarki, ALE -
          slusznie - wyrzucmy sqrvieli z NRF-u - lepiej we wlasnym smrodzie, niz w
          towarzystwie obcych. ja tez jestem przeciwny tej prywatyzacji bo STOEN powinien
          zostac sprzedany za $100m drozej bez zadnych gwarancji zatrudnienia i premii
          prwatyzacyjnych dla pracownikow z budzetowego punktu widzenia ALE slusznie -
          nie prywatyzujmy - zrobmy tutaj bialorus i eksportujmy dziwki oraz pracownikow
          budowlanych do niemiec i pomywaczy garow do anglii i usa (wrazliwsze niewiasty
          moze nadadza sie na nianki do francji pod warunkiem, ze troche kumaja po
          francusku tzn dobrze sie nim posluguja). slusznie, nie wchodzmy do unii - niech
          nasza ziemie kupia kacyki z psl-u i samoobrony - tzn. wezma za darmo.
          slusznie - dajmy im dotacje rolnicze na zagospodarowanie zakupionej ziemii -
          niech sobie tam postawia palace. slusznie - finansujmy budowe statkow dla
          grekow i arabow - bo oni przeciez beda dmuchac nasze baby, wiec ten pieniadz na
          nich wydany zostanie w rodzinie (dla wnukow). slusznie - nie prywatyzujmy bo na
          ch... nam kasa na szkoly i szpitale - bo przeciez fajniej jest przejechac sie
          do bialegostoku, suwalk, slupska i rzeszowa i okolice gdzie lud prosty,
          niepismienny, niekumaty ale serdeczny, dobrze pije i goraco sie modli - chlop
          zyje srednio 60 lat ale za to z jakim polotem. slusznie - bo od wiedzy
          ekonomicznej glowa boli, bo zeby cos sprzedac to trzeba policzyc, a my polacy
          przeciez nie liczymy (no moze chetnych do flaszki). mimo tych wszystkich 'za'
          jak znam zycie to pracownicy stoenu wpier... tym bezrobotnym i innym okupantom
          bo 14 kawalkow premii na swieta moze przejsc im kolo nosa. a szkoda, bo jak
          widze taki scenariusz to az slinka cieknie - robotnik za pajde chleba robi mi
          ogrodzenie, buduje dom, kosi trawe, dziewczyna z sasiedztwa za miske ziemniakow
          gacie pierze i l... robi, pelne skur...wienie, zycie na medal, ja se leze,
          opalam sie i smiac mi sie chce z tej ciemnoty, co zawsze sobie uszka odmrozi
          • Gość: Michał kszatak powiedział prawdę i tylko prawdę ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 17:52
            Komuniści i nacjonaliści to jedna banda socjalistyczna !
        • alfalfa Re: Dokładnie tak - sprywatyzować WSZYSTKO! 17.10.02, 17:16
          Zwłaszcza rząd. I zminimalizować podatki!!!!
          pzdr.
          • bimi Policję też? 17.10.02, 17:20
            alfalfa napisał:

> Zwłaszcza rząd. I zminimalizować podatki!!!!

Jestem za.
            I dać każdemu po sto milionów! Oczywiście po uprzednim zmniejszeniu podatków...
            • alfalfa Re: Policję TEŻ 17.10.02, 17:24
              sto milionów sobie zarób. Koniec dawania i dostawania.
              • bimi Ciekawa wizja świata... 17.10.02, 17:34
                Gdzieś już tak było?
                • alfalfa Re: Ciekawsza wizja świata... 17.10.02, 18:25
                  bimi napisał:

> Gdzieś już tak było?

A jak płacisz podatki to niby co to są za pieniądze? Niczyje? Utarło się, że
                  niestety tak. I z tych "niczyich" utrzymywana jest min. policja, ta sama
                  policja co łapę po kasę wyciąga za kazdym razem jak chce "mandat" wlepić.
                  Sami "prywatyzują" swoją działalność - to ja już wolę sprywatyzować w całości
                  WSZYSTKO, łącznie z rządami. Rzeczywistość pokazuje, że do tego zmierza za
                  każdym razem jak coś jest "wspolne" i "państwowe". Czy tak było? Ostatnio nie
                  (dawno temu pewnie tak, nie będę się bawił w historyka). Czy tak byc powinno -
                  zdecydowanie TAK. I myślę, że prędzej czy później tak będzie. Na razie w imię
                  zbiorowej nieodpowiedzialności zwanej "państwo" wynajmujesz za podatki policję
                  i masz na nią tzw. "wpływ", działa to tak jak widzać...
                  • Gość: kszatek dlaczego za prywatyacja IP: 5.2.* / 199.43.13.* 17.10.02, 18:43
                    dlatego, ze ze wzgledu na poglady, preferencje, poziom wyksztalcenia i
                    doswiadczenia, oraz opinie na tematy ekonomiczne nie chce posiadac nic
                    wspolnego z pekiem, janowskim, lepperem, millerem i wieloma uczestnikami tego
                    forum. to nie znaczy, ze ja nimi gardze, ale po prostu nie chce z nimi robic
                    wspolnego interesu - chce wziac to co moje i spotykac sie na piwie, albo nie
                    wziac nawet nic ale zeby sie ode mnie na przyszlosc odpier... (i tak nie wierze
                    w ich emeryture, darmowa sluzbe zdrowia i szkolnictwo). mimo to oni, tak jak
                    uczestnicy tego forum, chca utrzymac ten wspolny majdan bo chyba mysla, ze
                    dzieki mnie wyjda na tym lepiej (przeciez nie robia tego zeby mnie uszczesliwic
                    swoja madroscia - az taki glupi to nie jestem). poniewaz to uczciwi ludzie do
                    szpiku kosci wiec nie planuja mnie orznac - WIEC - panie janowski, panie
                    lepper, indris, bimi i inni zwolennicy wspolnej wlasnosci - mylicie sie jesli
                    myslicie ze wyjdziecie na tym dobrze robiac ze mna wspolny interes - oprocz
                    tego zem durny to i pazerny - prywatyzacja to jedyny sposob zebyscie mogli cos
                    jeszcze ocalic dla siebie - sprzedajmy i rozstanmy sie w pokoju
                    • alfalfa Re: zgadzam się, choć poszedł bym dalej /nt 17.10.02, 19:42
                      • Gość: V.C. Prywatyzacyjna utopia wg alfaalfy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 19:54

Był już Morus . Byli socjaliści utopijni . Teraz nadszedł czas na nawiedzonego
                        alfaalfę ...
                        • Gość: Michał To smutne, ale V.C. popierasz bandytów ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 20:00
                          Bandyci komunistyczni z Sammobrony i nacjonalistyczni z LPR
                          zawsze byli przeciwko prywatyzacji, bo to oznacza koniec okradania państwa
                          przez urzędasów na państwowych posadach.
                          • Gość: V.C. do Michała IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 20:17
                            Gość portalu: Michał napisał(a):

> Bandyci komunistyczni z Sammobrony i nacjonalistyczni z LPR
                            > zawsze byli przeciwko prywatyzacji, bo to oznacza koniec okradania państwa
                            > przez urzędasów na państwowych posadach.

A co byś powiedział , gdybym "bandytami" nazwał działaczy "Solidarności" ,
                            bezprawnie okupujących w 1980 ówczesną Stocznię im. Lenina w Gdańsku ?

P.S. Tak sie składa ,że znam sporo urzędników państwowych , którzy nic nie
                            ukradli .
                            • Gość: Michał DO V.C. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 20:26
                              W 1980 roku było coś całkiem innego, BO NIE BYŁO WOLNYCH WYBORÓW I WOLNOŚCI
                              SŁOWA. Zreszta nie była to okupacja OBCEJ firmy ( np. dzisiaj bojówka Ligi w
                              Stoenie, tylko strajk we własnej).
                              Natomiast posłowie nie moga paraliżowac pracy sejmu, bo nie do tego zostali
                              WYBRANI. Oni moga prezentować swoje zdanie, ale mniejszosć nie może
                              terroryzować większości.

Dzisiejsze zachowanie PO w sejmie było idiotyczne.
                              Powinni potępić zdecydowanie anarchię, bo to wykończy każde państwo.
                              Widać myślą, że w ten sposób zdobędą poparcie.
                              Zdobędzie je, ale SLD.
                              I nie ma to nic wspólnego z tym, kto ma rację w sporze o STOEN
                              • Gość: V.C. do Michała IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 20:48
                                Gość portalu: Michał napisał(a):

> W 1980 roku było coś całkiem innego, BO NIE BYŁO WOLNYCH WYBORÓW I WOLNOŚCI
                                > SŁOWA. Zreszta nie była to okupacja OBCEJ firmy ( np. dzisiaj bojówka Ligi w
                                > Stoenie,

Skąd wytrzasnąłes informację ,że była to bojówka LPR !?

Byli to ludzie z Ruchu Obrony Bezrobotnych . Nie mają nic wspólnego z
                                Janowskim i spółką .

• darczynski Re: do Michała 17.10.02, 21:26
                                  Nie mają nic wspólnego ???????
                                  HA ! Ha ! Ha!
                                  Kiedyś organizowali demonstrację przeciwko Kwaśniewskiemu razem z Ligą.
                        • alfalfa Re: V.C. wolisz utopijną "wspólność"? 17.10.02, 20:00
                          Cóż, rozumiem. Hipiskowie też myśleli, że tak się da. Życie jednak weryfikuje
                          Twoją utopię na korzyść mojej. Zresztą kto Ci broni, miej sobie np. wspólnie z
                          sąsiadem samochód ale mam nadzieję, że nie chcesz go do tego zmuszać?
                  • bimi Re: Ciekawsza wizja świata... 18.10.02, 09:51
                    alfalfa napisał:

> bimi napisał:
                    >
                    > > Gdzieś już tak było?
                    >
                    > A jak płacisz podatki to niby co to są za pieniądze? Niczyje? Utarło się, że
                    > niestety tak. I z tych "niczyich" utrzymywana jest min. policja, ta sama
                    > policja co łapę po kasę wyciąga za kazdym razem jak chce "mandat" wlepić.
                    > Sami "prywatyzują" swoją działalność - to ja już wolę sprywatyzować w całości
                    > WSZYSTKO, łącznie z rządami. Rzeczywistość pokazuje, że do tego zmierza za
                    > każdym razem jak coś jest "wspolne" i "państwowe". Czy tak było? Ostatnio nie
                    > (dawno temu pewnie tak, nie będę się bawił w historyka). Czy tak byc powinno -
                    > zdecydowanie TAK. I myślę, że prędzej czy później tak będzie. Na razie w imię
                    > zbiorowej nieodpowiedzialności zwanej "państwo" wynajmujesz za podatki policję
                    > i masz na nią tzw. "wpływ", działa to tak jak widzać...

OK. A czy byłbyś jeszcze łaskaw wyjasnić jak sobie wyobrażasz "prywatny rząd"
                    oraz "prywatną policję"? Chodzi mi oczywiście o to, czym różniły by się one od
                    obecnego rządu i obecnej policji. Bo zgaduję, ze różnica była by kolosalna...

• alfalfa Re: Ciekawsza wizja świata... 19.10.02, 20:42
                      bimi napisał:

> OK. A czy byłbyś jeszcze łaskaw wyjasnić jak sobie wyobrażasz "prywatny rząd"
                      > oraz "prywatną policję"? Chodzi mi oczywiście o to, czym różniły by się one
                      od
                      > obecnego rządu i obecnej policji. Bo zgaduję, ze różnica była by kolosalna...
                      >
                      Bimi, wierzę że pytasz z ciekawoście a nie z przekory czy niechęci zrozumienia
                      i zaakceptowania (tak charakterystycznej dla lewicowców)?

Otóż wyobrazam sobie to tak - za sprawowanie rządu (a właściwie zarządu) nad
                      bardzo minimalną sferą życia (gdyż wszystko jest prywatne), oddaną dobrowolnie
                      do zarzadzania przez kogoś innego, wolny człowiek w drodze zaakceptowania ceny
                      płaciłby za świadczone usługi. Oczywiście potrzebny byłby przetarg i okresowe
                      rozliczanie ze spełniania obowiązków. Jeśli chodzi o prywatną policję to
                      polecam jakiś western jako przykład - społeczność wynajmuje koleżkę sprawnego w
                      używaniu przemocy dla zapewnienia porządku i prawa (rozliczany jest on przez
                      sąd i społeczność). W przypadku niespełniania wymagań zwalnia się wałkonia lub
                      krętacza i po sprawie! Czy płacisz komuś za nienaprawienie np. pralki? A co
                      robisz gdy chce Cię naciągnąć i każe sobie płacić za cos czego nie zrobił?
    • wild Okupacja SLD-UPy 17.10.02, 21:00

Okupacja SLD-UPy

W siedzibie warszawskiej SLD-UPy, której prywatyzacja wzbudziła w Sejmie
      tyle emocji, protestuje kilkadziesiąt osób z Ruchu Obrony Bezrobotnych.
      Na razie nie stawiają żadnych żądań. Wystarczy im że są koncesje dla
      biznesmenów-polityków które sami sobie moga przegłosowac. Walczący Ruch Obrony
      Bezrobotnych walczy dalej o słuszną kradzież cudzych pieniędzy tak aby
      biznesmen z SLD i UP nie miał konkurencji bo jest za małe bezrobocie...

Wiadomo jednak, że protestują przeciwko
      prywatyzacji firmy – powiedział Radiu Zet rzecznik zakładu Jacek i
      Socjalistyczny Placek.

Protestujący przyszli z transparentami. Siedzą w holu budynku. Dyrekcja
      wezwała siły porządkowe.

Rzecznik Stoenu zapewnił, że na razie policja nie będzie usuwać okupujących
      budynek siłą. Zrobi to "Biznesmen" z SLD i UP wprowadzając nowy typ przetargu
      na ucho dla kumpla plus wygnanie potencjalnych konkurentów bo tak im sie chce...

źródło : Radio Pe-Zet-Peer - audycja "Tłocznia Buca dla band UPa" ( Sponsor GW)

• Gość: n0str0m0 czekam na cos wiecej... IP: 202.108.191.* 18.10.02, 10:39
      ot jakiegos ojca narodu
      pewnikiem w szlifach generalskich
      co wsrod uajdania kalachow
      wejdzie i rozpirzy to cale dziadostwo
      na cztery wiatry
      lub przynajmniej do lubianki

tylko, czy pakistanskiego rozwiazania nam naprawde trzeba?

ech, rok 80 to byly miody
      przynajmniej wiadomo bylo kto wrog...

nostromo
      • Gość: V.C. Nieudane prywatyzacje - ile jeszcze można ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 13:22
        1. FSO -Daewoo
        2. Stocznia Szczecińska
        3. Wałbrzyska porcelana
        4. Fabryka Kabli Ożarów
        5. Tormięs - Toruń
        6. Zakłady Włókiennicze "Cotex"
        7. Cukrownia - Łosiów
        8. Modena - Poznań
        9. PLL LOT/Swiss Air
        10. Goplana (Nestle)
        11. Elwro - Wrocław
        12. Cementownia Nowa Huta
        13. Stocznia Szczecińska
        • hazet_95 Skąd tak surowe oceny? 19.10.02, 16:33

> 1. FSO -Daewoo
          > 2. Stocznia Szczecińska
          > 3. Wałbrzyska porcelana
          > 4. Fabryka Kabli Ożarów
          > 5. Tormięs - Toruń
          > 6. Zakłady Włókiennicze "Cotex"
          > 7. Cukrownia - Łosiów
          > 8. Modena - Poznań
          > 9. PLL LOT/Swiss Air
          > 10. Goplana (Nestle)
          > 11. Elwro - Wrocław
          > 12. Cementownia Nowa Huta
          > 13. Stocznia Szczecińska

Co konkretnie swiadczy o "nieudanosci" prywatyzacji np.
          Goplany? Elwro? Ozarowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka