Dodaj do ulubionych

Wolność...

11.11.02, 12:46
Wolność i demokracja to nie to samo. Demokracja jest formą ustrojową, w
której rządzeni, w oparciu o głos większości, posiadają pewien wpływ na rząd.
Wolność jest stanem, w którym jednostki mogą działać według swoich własnych
zainteresowań, będąc wolnymi od ingerencji innych, włączając w to rząd
Obserwuj wątek
    • przemek266 Re: Wolność... 24.02.14, 19:59
      ,,wolność to odpowiedzialność" To wniosek wybitnych teoretyków liberalnej myśli politycznej XX w. Jak ukazuje książka, która jest pracą zbroczą pod red. Prof. L. Barcerowicza pod tyt. ,,Odkrywając wolność" wolność jest związana z odpowiedzialnością ale nie na wskutek zakazów czy nakazów ale w wyniku wniosków płynących z procesów myślowych zainicjowanych edukacją. Wolności trzeba się uczyć natomiast to wymaga wysiłku a Polacy po prostu są leniwi. Państwo nie ma interesu w tym aby społeczeństwo było wolne. Związku z tym nie promuje postaw opierających się na indywidualności i wolności. Znalazłem recenzję książki ,,Odkrywając wolność", podaje link: przeczytajbowarto.blogspot.com/2013/12/odkrywajac-wolnosc-przeciw-zniewoleniu.html Już sam tytuł wiele mówi, prawda? Polecam recenzje!!!
      • wikul Re: Wolność... 24.02.14, 20:03
        Skąd to się tutaj wzięło. Już kompletnie traktują Aquanet jak śmietnik. A swoją drogą jak taka sążnista epistoła przeszła przez cenzurę ? Mnie o wiele mniejsze kawałki nie puszcza.
        • jaceq Re: Wolność... 24.02.14, 20:10
          Jakiś znalazł i podbił. Sądziłem, że spamerskie kawałki Łajlda już dawno w archiwum i podbić się ich nie da.
          • piq nie zgadzasz się z tym?... 24.02.14, 21:34
            > W wolnym społeczeństwie władza państwa jest ograniczona przez fundamentalne
            prawa jednostek, które istnieją niezależnie od państwa. W wolnym
            społeczeństwie jedynym celem państwa jest wprowadzenie i obrona tych
            fundamentalnych praw. Demokracja nie może rozszerzać zakresu władzy państwa
            poza te jego jedynie uprawnione działania. Istnieją tylko dwa uzasadnione
            zastosowania demokracji w wolnym społeczeństwie: najpierw wybór ludzi, którzy
            będą sprawować władzę państwową, a potem określenie konkretnych działań rządu
            w tym ograniczonym zakresie
            • jaceq Ależ z tym się zgadzam, 24.02.14, 21:53
              tylko z łezką wspomniałem spamerskie kawałki wklejane przez Łajlda (miał zwyczaj nie usuwać przypisów i nie podawać źródeł). Potem nawet przypuszczałem przez moment, że to Haszu może pożarł Łajlda, odkąd zaczął wklejać swoje tasiemcowe dyrdymały.
        • krates-8 wikul, ty tego nie czytaj!!! 24.02.14, 20:21
          to może skłonić do refleksji
          i po co ci to?
          jeszcze ci się popularny światopogląd zachwieje
          i zaczniesz myśleć co innego niż większość
          • wikul Ty pankratek Ø 8 nie martw sie o mnie ... 24.02.14, 21:18
            ... martw sie o siebie.

krates-8 napisał:

> to może skłonić do refleksji
            > i po co ci to?
            > jeszcze ci się popularny światopogląd zachwieje
            > i zaczniesz myśleć co innego niż większość

Wystarczy że ty myślisz inaczej niż wszyscy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka