Dodaj do ulubionych

Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki SLD!!!

11.06.06, 14:22
Dlaczego Gazeta Wyborcza nie zatytułowała swojej relacji SKANDALICZNA I
OBRAŹLIWA WYPOWIEDŹ POSŁANKI SLD - STECYSZYN, która zwróciła się do tych
dewiantów seksualnych parafrazując słowa Ojca Świętego mówiąc "niech parada
równości odnowi oblicze ziemi.tej ziemi".
Ohyda!!!
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 11.06.06, 14:29
      sympatyk_pis napisał:

> Dlaczego Gazeta Wyborcza nie zatytułowała swojej relacji SKANDALICZNA I
      > OBRAŹLIWA WYPOWIEDŹ POSŁANKI SLD - STECYSZYN,

Może dlatego, że posłanka nazywa się Senyszyn. A może też dlatego, że nie uważa
      tej wypowiedzi za skandaliczną.
    • danutki Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 11.06.06, 14:37
      sympatyk_pis napisał:

> parafrazując słowa Ojca Świętego mówiąc "niech parada
      > równości odnowi oblicze ziemi.tej ziemi".
      > Ohyda!!!
      >

ciekawi mnie jakie nierówności tej ziemi postrzega sympatyk pis jako nie
      skandaliczne
      • wojtek_blankietowy Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 11.06.06, 14:50
        No i co w tym zlego? Burzylbys sie tak samo jakby ktos z PIS powiedzial jakies
        charakterystyczne zdanie np. Lenina?
        • wikul Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 11.06.06, 20:38
          wojtek_blankietowy napisał:

>No i co w tym zlego? Burzylbys sie tak samo jakby ktos z PIS powiedzial jakies
          >charakterystyczne zdanie np. Lenina?

Nie mieszaj do tego ani PiS-u ani Lenina. Są pewne powiedzenia czy utwory
          z których nie wypada drwić. Do takich można zaliczy to słynne zdanie,
          wypowiedziane w określonym miejscu i czasie. Rozumie to nawet Kalisz, który
          za te słowa przeprosił. To smutne że tego nie rozumiesz.
          Podobnym wybrykiem popisał się rok temu na homosiowym zbiegowisku w Warszawie,
          osobnik o niezwykle adekwatnym nazwisku, niejaki Gadzinowski. Powiedział
          wówczas pod flagą międzynarodówki homoseksualnej że : "tylko pod tą flagą,
          tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską a Polak Polakiem".
          • wojtek_blankietowy Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 11.06.06, 21:01
            wikul napisał:
            > Nie mieszaj do tego ani PiS-u ani Lenina Są pewne powiedzenia czy utwory
            > z których nie wypada drwić. Do takich można zaliczy to słynne zdanie,

przepraszam ale kto stworzy liste tych stwierdzen czy utworow ty? nic mi nie
            wiadomo by taka lista istaniala.

> wypowiedziane w określonym miejscu i czasie. Rozumie to nawet Kalisz, który
            > za te słowa przeprosił. To smutne że tego nie rozumiesz.

smutne jest ze pod jakims fikcyjnym pretekstem zrozumialym tylko dla niektorych
            probuje sie ograniczac wolnosc czlowieka jaka jest wolnosc slowa

> Podobnym wybrykiem popisał się rok temu na homosiowym zbiegowisku w Warszawie,
            > osobnik o niezwykle adekwatnym nazwisku, niejaki Gadzinowski. Powiedział
            > wówczas pod flagą międzynarodówki homoseksualnej że : "tylko pod tą flagą,
            > tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską a Polak Polakiem".

no i? co sie stalo ze to powiedzial? swiat sie zawalil? nic juz nie bedzie
            takie same?

A tak powaznie nie da sie stworzyc listy wyrazen ktroych nie mozna ze wzglad na
            autorow czy sytuacje przeinaczac i drwic bo ludzie maja zbyt rozne poglady: dla
            jednych swiety bedzie tekst ojca swietego dla innego lenina. kazdy ma prawo do
            uwazana za swietych kogo chce.
            • wikul Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 11.06.06, 21:48

> wikul napisał:
              > > Nie mieszaj do tego ani PiS-u ani Lenina Są pewne powiedzenia czy utwory
              >
              > > z których nie wypada drwić. Do takich można zaliczy to słynne zdanie,
              >
              > przepraszam ale kto stworzy liste tych stwierdzen czy utworow ty? nic mi nie
              > wiadomo by taka lista istaniala.

To się wie i czuje, niektóre są chronione prawem (art.28 Konstytucji RP -
              www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm) jeżeli ty potrzebujesz
              jakiejś listy to się nie przyznawaj bo wystawiasz sobie nie najlepsze świadecwo.

> > wypowiedziane w określonym miejscu i czasie. Rozumie to nawet Kalisz, któ
              > ry
              > > za te słowa przeprosił. To smutne że tego nie rozumiesz.
              >
              > smutne jest ze pod jakims fikcyjnym pretekstem zrozumialym tylko dla
              niektorych
              >
              > probuje sie ograniczac wolnosc czlowieka jaka jest wolnosc slowa

Mam wrażenie ż pomyliły ci sie wolność z anarchizmam. Nie słyszałeś o
              przepisach prawnych zakazujących głoszenia niektórych poglądów ? Naprawdę ?

> > Podobnym wybrykiem popisał się rok temu na homosiowym zbiegowisku w Warsz
              > awie,
              > > osobnik o niezwykle adekwatnym nazwisku, niejaki Gadzinowski. Powiedział
              > > wówczas pod flagą międzynarodówki homoseksualnej że : "tylko pod tą flagą
              > ,
              > > tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską a Polak Polakiem".
              >
              > no i? co sie stalo ze to powiedzial? swiat sie zawalil? nic juz nie bedzie
              > takie same?
              >
              > A tak powaznie nie da sie stworzyc listy wyrazen ktroych nie mozna ze wzglad
              na
              >
              > autorow czy sytuacje przeinaczac i drwic bo ludzie maja zbyt rozne poglady:
              dla
              >
              > jednych swiety bedzie tekst ojca swietego dla innego lenina. kazdy ma prawo
              do
              > uwazana za swietych kogo chce.

Groch z kapustą, Lenin, papież. Trudno dyskutować z kimś dla którego jest
              wszystko jedno. Jednak gdyby było wszystko jedno, to by pies szczekał ogonem.
              • wojtek_blankietowy Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 11.06.06, 22:19
                wikul napisał:
                > To się wie i czuje, niektóre są chronione prawem (art.28 Konstytucji RP -

tylko ze kady czuje cos innego. ktos kto cale zycie wierzyl w socjalizm bedzie
                bronil lenina jak niepodleglosci, ktos kto pochodzi z rodziny katolickiej
                bedzie papieza wielbil. kazdy moze czuc inaczej i ma do tego prawo
                wskazany artykul okresla co jest godlem hymnem i barwami narodowymi co ma do
                tego wypowiedz przedmiotowa?

> jeżeli ty potrzebujesz
                >jakiejś listy to się nie przyznawaj bo wystawiasz sobie nie najlepsze świadecwo

typowy argument ad personam na brak argumentow merytorycznych. powiedzenie w
                stylu "jesli nie wiesz jestes glupi" swiadczy o tym ze nie umiesz udowodnic
                swoich racji a merytoryczne argumenty zbijasz obrazaniem.

> > probuje sie ograniczac wolnosc czlowieka jaka jest wolnosc slowa
                >
                > Mam wrażenie ż pomyliły ci sie wolność z anarchizmam. Nie słyszałeś o
                > przepisach prawnych zakazujących głoszenia niektórych poglądów ? Naprawdę ?

jasne ze slyszalem, slyneli z nich komunisci i wszelkiej innej masci dyktatorzy
                konstytucja PRL gwarantowala wolnosc slowa ale nie mozna jednak bylo obrazac
                ustroju PRL a nie jej wladz.
                Moge zrozumiec ochrone religi np. w formie zakazu publikacji karykatur boga
                albo zakaz chwalenia totalitaryzmow - chociaz szczerze jestem przeciw
                ale nie potrafie zrozumiec dlaczego nie moze wypowiedzi ludzi powtarzac czy
                zmieniac. Jak ktos sie czuje obrazony droga procesu cywilnego zapraszam.

z ograniczaniem wolnosci slowa trzeba bardzo uwazac bo to co dla jednych jest
                oczywiste (np. dla ciebie slowa papieza swiete) dla innych byc nie musi a dla
                nich swiete moze byc co innego. To ze ty cos tak odbierasz nie znaczy ze ja
                musze. Nie mozesz mi ogranczac mojej wolnosci tak dlugo jak ona nie wchodzi w
                zakres twojej. Mam wrazenie ze kierujesz sie typowym schematem: masz swoje
                wartosci i uwazasz ze jesli dla Ciebie one sa swiete to dla wszystkich byc
                powinny.

> Groch z kapustą, Lenin, papież. Trudno dyskutować z kimś dla którego jest
                > wszystko jedno. Jednak gdyby było wszystko jedno, to by pies szczekał ogonem.

podalem ci konkretne argumenty na ktroe nie potrafisz odpowiedziec. Jeszcze raz
                podkreslam to ze cos dla Ciebie jest wazne nie musi byc wazne dla innych
                • palnick Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 12.06.06, 10:12

> Moge zrozumiec ochrone religi np. w formie zakazu publikacji karykatur boga
                  > albo zakaz chwalenia totalitaryzmow - chociaz szczerze jestem przeciw (...)
                  -------
                  Ja natomiast nie potrafię zrozumieć dlaczego religia ma podlegać szczególnej
                  ochronie zapewnianej przez neutralne światopoglądowo państwo. Dlaczego
                  tzw "uczucia religijne" podlegają ostrzejszej ochronie niż wszelkie inne
                  uczucia?
                  Dlaczego nie wolno uzasadniać przekonania o, czyimś zdaniem, wyższości
                  totalitaryzmów nad demokracją?
                  Cieszę się, że jesteś przeciw idiotyzmowi ograniczania wolności słowa i mysli w
                  tym zakresie.
    • marcq Kolejna histeria 11.06.06, 14:55
      sympatyk_pis napisał:

> OBRAŹLIWA WYPOWIEDŹ POSŁANKI SLD - STECYSZYN, która zwróciła się do tych
      > dewiantów seksualnych parafrazując słowa Ojca Świętego mówiąc "niech parada
      > Ohyda!!!

Z tych samych powodów, jak sądzę, dla których "Rzezpospolita" przedrukowała
      swego czasu karykatury Mahometa. Niech, kto chce, oburza się, ale te SŁOWA nie
      zabijają. Czy wypowiedź Senyszyn nawoływała dfo nienawiści, przemocy itp?
      Nie, była tylko parodią - stosowną, czy nie, ale TYLKO parodią. No to o co
      chodzi??

Histeryk.
    • sas15 A co chciałeś z usłyszeć z mordy 11.06.06, 14:59
      burej s...ki?Ta obrzydliwa parafraza świadczy tylko o degeneracji lewactwa spod
      znaku Urbana i twardopejsych.

Joanna Senyszyn podczas manifestacji nawiązała do wypowiedzi Jana Pawła II,
      krzycząc: "Niech ta parada zmieni oblicze ziemi, tej ziemi".

Jak widać,skoorwionego leactwa na nic więcej nie stać.To tylko oznaka ich
      słabości.
      • wojtek_blankietowy Re: A co chciałeś z usłyszeć z mordy 11.06.06, 15:02
        sas15 napisała:
        > burej s..ki?Ta obrzydliwa parafraza świadczy tylko o degeneracji lewactwa spod
        > znaku Urbana i twardopejsych.

o i to jest skandaliczna wypowiedz
        bo w dyskusji politycznej - przynajmniej moim zdaniem - jest miejsce na parodie
        i humor natomiast na chamstwo nigdy.
        • sas15 Rozmowa o zboczeniach i innych chorobach 11.06.06, 15:30
          to nie jest polityka.To temat dla służby zdrowia.Wypowiedź niejakiej Senyszyn
          traca wyżyn abnegacji i zwykłego chamastwa,które według tej pani ma służyć
          zabłysnięciu w przekaziorach.
          • wojtek_blankietowy Re: Rozmowa o zboczeniach i innych chorobach 11.06.06, 16:29
            sas15 napisała:
            > to nie jest polityka.To temat dla służby zdrowia.Wypowiedź niejakiej Senyszyn
            > traca wyżyn abnegacji i zwykłego chamastwa,które według tej pani ma służyć
            > zabłysnięciu w przekaziorach.

Nie zgadzam sie. Polityka to taka gra ze kto jest medialny ten sie sprzedaje.
            Senyszynowa jest bardzo medialna. Fakt ze poziom nie jest wysoki ale jakie
            spoleczesntwo tacy politycy. U nas w niewyksztalconym niewyedukowanym
            spoleczenstwie nie sprzedaca sie politycy profesorowie zachowujacy dostojny
            poziom i angielski umiar. U nas medialni artysci i cyrkowcy sprzedaja sie
            nalepiej i taka jest Senyszynowa.
            Jej wypowiedz byla wyzywajaca ale taka miala byc - wzbudzac uwage by sie
            sprzedac. Nie mozna jej wypowiedzi jednak moim zdaniem przypisac zadnego
            chamstwa w przeciweinstwie do jednego z komentarzy na forum.
    • palnick Rozczulający brak poczucia humoru wrogów Senyszyn. 11.06.06, 20:50
      sympatyk_pis napisał:

> Ohyda!!!
      ---------

Z całym szacunkiem ale:

1. "Jeden jest tylko Ojciec Święty w niebiesiech" wg Jezusa za Nowym Testamentem
      2. Parafrazowanie jakichkolwiek wypowiedzi nie jest karalne. JPII nie ma copy
      right na to zdanie. Reszta jest kwestią gustu.
      3. Posłanka Senyszyn mogła mieć nadzieję, że parada równości może zmienić
      oblicze tej polskiej ziemi. Inna sprawa, czy uzasadnioną.
      4. Posłanka Senyszyn słusznie zakładała, że ta prowokacyjna wypowiedź
      rozsierdzi kruchcianych bo pozbawiony to poczucia humoru zastęp.
      • wikul Re: Rozczulający brak poczucia humoru wrogów Seny 11.06.06, 21:51
        Brak ci poczucia humoru ? Proszę bardzo.

Senyszyn wymienia uprzejmosci z Pietrzakiemwink
        Autor: patience ☺
        Data: 20.06.05,
        zarchiwizowany
        --------------------------------------------------------------------------------
        Trwa korespondencyjna wymiana uprzejmości pomiędzy satyrykiem Pietrzakiem a
        posłanką Senyszyn. Kiedy Pietrzak nazwał posłankę zardzewiałą pudernicą, ta w
        rewanżu ogłosiła, iż Pietrzak to trup i kupa. Z kolei Pietrzak napisał w
        „Tygodniku Solidarność”: „Gdybym chciał rzeczywiście dosadnie oddać prawdę o
        posłance Senyszyn, powiedziałbym, że jest durną posłanką, która przynosi wstyd
        Sejmowi. Stroi się jak stara lampucera, bredzi jak poparzona, mizdrzy się jak
        pawian na wybiegu, kręcąc czerwonym... W dobroci swej anielskiej nigdy jednak
        nie sięgnąłem do tak precyzyjnych określeń”.
        • dachs Re: Rozczulający brak poczucia humoru wrogów Seny 11.06.06, 22:43
          Wikulu,
          Senyszyn to kretynka (profesorski tytuł przed głupotą nie chroni - vide
          Legutko), ale nie ma co od razu łamać krzeseł. Niesmaczne wypowiedzi nie są u
          nas karane sądownie i chyba tak jest lepiej. Wygłupiła się Senyszyn, wygłupił
          Wierzejski, znów się pożarła lewica świecka z katolicką i w zasadzie to nic nowego.
          • gienia.gienia Atak Pietrzaka na Ojca Świętego ?! 11.06.06, 23:10
            Jasiek do reszty ocipiał ?
            Przeca on nie dostanie nigdy lokalu o który zabiega.
          • wikul Re: Rozczulający brak poczucia humoru wrogów Seny 11.06.06, 23:15
            dachs napisał:

> Wikulu,
            > Senyszyn to kretynka (profesorski tytuł przed głupotą nie chroni - vide
            > Legutko), ale nie ma co od razu łamać krzeseł. Niesmaczne wypowiedzi nie są u
            > nas karane sądownie i chyba tak jest lepiej. Wygłupiła się Senyszyn, wygłupił
            > Wierzejski,znów się pożarła lewica świecka z katolicką i w zasadzie to nic now
            > ego.

To prawda ale ja te słowa powiedziane w tamtym miejscu i czasie słyszałem
            osobiscie. Dla mnie one znaczą bardzo wiele. Świadomość że powiedziała je osoba
            tak beznadziejna niczego tu nie zmienia. Jak wielu Polaków czuję sie dotkniety
            tym kolejnym jej wygłupem. Ale nie zależy mi na tym żeby ją karać ale by
            wyraźnie dać do zrozumienia że pewnych rzeczy mówić nie wypada.
            Znamiennym jest że za te jej słowa Kalisz przeprosił.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=25420146&a=25420146
            • wojtek_blankietowy Re: Rozczulający brak poczucia humoru wrogów Seny 11.06.06, 23:34
              wikul napisał:
              > To prawda ale ja te słowa powiedziane w tamtym miejscu i czasie słyszałem
              > osobiscie Dla mnie one znaczą bardzo wiele. Świadomość że powiedziała je osoba
              > tak beznadziejna niczego tu nie zmienia. Jak wielu Polaków czuję sie dotkniety
              > tym kolejnym jej wygłupem. Ale nie zależy mi na tym żeby ją karać ale by
              > wyraźnie dać do zrozumienia że pewnych rzeczy mówić nie wypada.
              > Znamiennym jest że za te jej słowa Kalisz przeprosił.

wikule staram sie rozumiec twoje uczucia. byles tam i przezywales to. ale
              prosze postaraj sie zrozumiec tez innych. gdy padaly te slowa ja robilem
              jeszcze w pieluchy i dla mnie te slowa to historia jak slowa cezara "kosci
              zostaly rzucone". nie mozna swoich emocji przenosic na ogol.
              naprawde nie ma podstaw by zabronic innym uzywac tych slow nawet w kontekscie
              jaki ci sie nie podoba.
              • wikul Re: Rozczulający brak poczucia humoru wrogów Seny 11.06.06, 23:43

> wikul napisał:
                > > To prawda ale ja te słowa powiedziane w tamtym miejscu i czasie słyszałem
                >
                > > osobiscie Dla mnie one znaczą bardzo wiele. Świadomość że powiedziała je
                > osoba
                > > tak beznadziejna niczego tu nie zmienia. Jak wielu Polaków czuję sie dotk
                > niety
                > > tym kolejnym jej wygłupem. Ale nie zależy mi na tym żeby ją karać ale by
                > > wyraźnie dać do zrozumienia że pewnych rzeczy mówić nie wypada.
                > > Znamiennym jest że za te jej słowa Kalisz przeprosił.
                >
                > wikule staram sie rozumiec twoje uczucia. byles tam i przezywales to. ale
                > prosze postaraj sie zrozumiec tez innych. gdy padaly te slowa ja robilem
                > jeszcze w pieluchy i dla mnie te slowa to historia jak slowa cezara "kosci
                > zostaly rzucone". nie mozna swoich emocji przenosic na ogol.
                > naprawde nie ma podstaw by zabronic innym uzywac tych slow nawet w kontekscie
                > jaki ci sie nie podoba.

A gdzie się doszukałeś że domagam się zabronienia ? Napisałem wyraźnie że nie
                wypada pewnych rzeczy mówić czy robić. Jakoś nie starsz sie dostrzec że ktoś za
                te słowa przepraszał.
                Jak będziesz starszy, przyznasz mi rację.
            • gienia.gienia Problemy wikula z potencją ... . 11.06.06, 23:35
              wikul napisał:

> To prawda ale ja te słowa powiedziane w tamtym miejscu i czasie słyszałem
              > osobiscie. Dla mnie one znaczą bardzo wiele. Świadomość że powiedziała je
              osoba
              >
              > tak beznadziejna niczego tu nie zmienia. Jak wielu Polaków czuję sie dotkniety
              > tym kolejnym jej wygłupem. Ale nie zależy mi na tym żeby ją karać ale by
              > wyraźnie dać do zrozumienia że pewnych rzeczy mówić nie wypada.
              > Znamiennym jest że za te jej słowa Kalisz przeprosił.
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=25420146&a=25420146

wikul impotencie !
              Wypad do lekarza, miękki wacku !!!
              • wikul Problemy hermafrodyty gienia z rozumem .... 11.06.06, 23:51
                gienia.gienia nasrał:

> wikul impotencie !
                > Wypad do lekarza, miękki wacku !!!

Znów się nachlałeś tchórzliwa czerwona łajzo i nie wiesz o co chodzi. Spróbuj
                kiedyś podyskutować, zakompleksiony gamoniu, to lepsze niż ciągłe opluwanie
                innych.
    • qwardian Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 12.06.06, 08:13
      Ta parada bardziej mi się kojarzy z Auschwitz, a jej organizatorzy z doktorem
      Mengele. Praktykując na swoich pacjentach nie dają im żadnych szans. Jedni
      zdechną na AIDS-a, inni się zanarkotyzują, inni będą mieli choroby weneryczne,
      które uniemożliwią im mieć potomka, a pozostali i tak go mieć nie będą ponieważ
      odbytnica nie ma właściwości sprzyjający ich powstawaniu. Ta banda jest
      odpowiedzialna za miliony umierających na AIDS i za totalny upadek moralny
      obecnej cywilizacji. Ich ofiary daleko prześcignęły wojny i kataklizmy razem
      wzięte.
    • abprall Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 12.06.06, 10:33
      palnick napisał :
      ...Ja natomiast nie potrafię zrozumieć dlaczego religia ma podlegać szczególnej
      ochronie zapewnianej przez neutralne światopoglądowo państwo.
      -----------
      Neutralne światopoglądowo państwo ???!!!!
      --------
      A oto co podaje dzis Ż.W.
      Głódź wskaże, na kogo głosować
      W czasie transmitowanej przez radio mszy, arcybiskup Sławoj Leszek Głódź
      zapowiedział, że "wskaże palcem", na kogo powinni głosować wierni. Zobowiąże
      też do tego proboszczów - czytamy w "Życiu Warszawy".

Wybory samorządowe są już niedługo, za dwa miesiące. I będziecie kolędować po
      domach, parafiach, po proboszczach. I zobowiązuję wszystkich księży i
      proboszczów i wiernych, co należą do Kościoła, głosować na najlepszych, co
      czują Pana Boga, wyznają 10 przykazań i służą ludziom.
      --------------------
      • stormy_weather Re: Skandaliczna i obraźliwa wypowiedź posłanki S 12.06.06, 10:48
        ad vocem :
        palniczku - rząd który ma swój domowy nadajnik radiowy w toruniu nigdy nie
        zapewni ci neutralnego światopoglądowo państwa....
        • atak.spawacza Zatłuc larwę ! Oczy jej wydłubać !!! 12.06.06, 11:40
          Urwać jej język i wypuścić kichy !

DOBREM ZŁO ZWYCIĘŻAJ !!!
    • hymen Eee tam, ona nie była skandaliczna, ale idiotyczna 12.06.06, 13:46
      sympatyk_pis napisał:

> Ohyda!!!

Trudno stwierdzić o co posłance biega. Wypowiedź ma się do realiów jak pięść do
      nosa czy jakoś podobnie.
      • atak.spawacza Spalić jom na stosie na wolnym ogniu ! 12.06.06, 14:11
        Sutki jej odgryść !
        Zatłuc łopato !

Precz z komuno !!!!!
        • hymen A dlaczego nie palnikiem acetylenowym????? / NT 12.06.06, 14:17
          atak.spawacza napisał:

> Sutki jej odgryść !
          > Zatłuc łopato !
          >
          > Precz z komuno !!!!!
          • palnick A dlaczego nie palnikiem acetylenowym? BO NIE! 12.06.06, 15:07
            smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka