Dodaj do ulubionych

Czy w SLD-UP są zwolennicy terrorysty Che Guevary?

IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 17:32
Chodzą po Ziemi rózni ludzie niektórzy ubierają sie tak a i inni siak ... nic
szczególnego nie? ale mozna spotkac takich co noszą podobizny Adolfa Hitlera
Che Guevary i Bin Ladena co ich łączy? uwielbiają idee ludobójstwa! terroru i
totalitaryzmu!

BAJKA NR.1
---------------------------------------------------------------------------
Artykuł ten pochodzi z noworocznego dodatku do "Gazety Wyborczej"; 31 XII 2000
r.

MIT O WIECZNYM REWOLUCJONIŚCIE

Ernesto Che Guevara, ur 14 maja 1928 r. Rewolucjonista. Symbol buntu i
idealizmu. Przyjaciel Fidela Castro, z którym wyzwalał Kubę.

Wierzył w nowy, doskonały świat, ale mało kto pamięta, że optował za wojną
atomową i uczestniczył w 55 egzekucjach. Mówił o sobie "Jestem robotem
wojennym". Sam zaczął tworzyć swoją legendę. Zaczęło się od przydomka "Che",
który sam sobie nadał. W Argentynie, gdzie się urodził słowo to
znaczy "kumpel". Zanim został rewolucjonistą, studiował archeologię i medycynę.

Po wkroczeniu wraz z Fidelem Castro do Hawany zajął się administracją, kierował
kubańskim bankiem narodowym. Składał wizyty międzynarodowe i wygłaszał
płomienne przemówienia w siedzibie Organizacji Narodów Zjednoczonych. W roku
1965 wyruszył rozpalać kolejne rewolucje: w Argentynie, Kongu, wreszcie
Boliwii. Tam Che z kilkunastoma towarzyszami przez kilka tygodni wymykał się
armii boliwijskiej. Wpadł na skutek donosu okolicznych chłopów. Kiedy zaciął mu
się karabin, poddał się Boliwijczykom. Zginął rozstrzelany 9 października 1967
roku w La Higuera.

W maju 1997 r. grupa naukowców argentyńskich i kubańskich odkryła w pobliżu
boliwijskiego miasta Vallegrande siedem szkieletów. Szkielet Che był odziany w
resztkę jego ulubionej panterki, obok leżał jego czarny pas. Szkielet nie miał
obydwu dłoni. Obcięto je na dowód, że Che naprawdę nie żyje.

Szczątki Che przewieziono na Kubę. Spoczęły w grobowcu obok jego olbrzymiego,
23-tonowego pomnika. Odkrycie grobu zbiegło się w czasie z powrotem światowej
mody na Che.

W Vallegrande, miejscu gdzie znaleziono jego szczątki, uwielbienie dla Che
sięgnęło zenitu - jest czczony jako święty Ernest. Biura turystyczne organizują
wycieczki do jego grobu.

Twarz Che Guevary pomaga sprzedawać narty Fischer (model Rewolucja). Jego twarz
pojawiła się na okładce płyty zespołu Rage Against The Machine i na puszkach
piwa reklamowanego sloganem "Zabronione w USA. Musi być dobre". Piwo wkrótce
zniknęło z półek, bo wdowa po Che wniosła pozew do sądu. Nawet socjalistyczna
Kuba zarabia na Che. Turyści kupują koszulki z najsłynniejszą maksymą
rewolucjonisty: ":Lepiej umrzeć stojąc, niż klęcząc żyć", i zegarki Swatch z
podobizną Che na cyferblacie. "The Motorcycle Diares", wspomnienia Guevary z
młodzieńczej podróży motocyklem po Ameryce Południowej, w 1952 r. zostały
bestsellerem e USA i Europie.

Che pozostał twarzą z jednego zdjęcia zrobionego przez Alberta Kordę w roku
1960. Na podstawie tego zdjęcia powstał słynny plakat, powielony w milionach
egzemplarzy i znajdujący się na koszulkach, kubkach i zegarkach. Alberto Korda
nie dostał za nie ani grosza. Ostarnio wytoczył kilka procesów, domagając się
respektowania swoich praw autorskich.
-------------------------------------------------------------------------------

potaplajmy sie we krwi jeszcze troszkie! nie? machajac kubeczkiem z brodą i
wąsikiem?

a tu jedna z terrorystycznych stron ( wersja bez turbany ale broda podobna!)
www.cheguevaraonline.prv.pl
znajduja sie tam przedruki z Trybuny i inne LEWICOWE sajty terrorystyczne
LEWICOWIEC to brzmi dumnie! nie? pytanie ilu takich fanów terroru dziala w SLD
UP PPS?
Obserwuj wątek
    • Gość: Blong Re: zlosliwie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 17:43
      Czy ty bedac katolikiem jestes tez zwolennikiem Adolfa H.? Pan Stepinac,
      niedawny produkt masowego tworzenia swietych byl jego zwolennikiem.
      Czy ty bedac katolikiem jestes tez zwolennikiem przesladowania za poglady i
      wiare? A co inkwizycja?

Jesli ci sie powyzsze pytania wydaja bezsensowne, to tak samo bez sensu jest i
      twoj post.
      • Gość: max Re: zlosliwie :> IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 17:56
        Gość portalu: Blong napisał(a):

> Czy ty bedac katolikiem jestes tez zwolennikiem Adolfa H.? Pan Stepinac,
        > niedawny produkt masowego tworzenia swietych byl jego zwolennikiem.
        > Czy ty bedac katolikiem jestes tez zwolennikiem przesladowania za poglady i
        > wiare? A co inkwizycja?
        >
        > Jesli ci sie powyzsze pytania wydaja bezsensowne, to tak samo bez sensu jest i
        > twoj post.

czyzbys nie czytal Trybunki?smile)

tu chodzi o gloryfikacje terroru! czy znasz kogos kto gloryfikuje z nazwiska
        jakiegos Inkwizytora?smile)

Albo czy jawne popieranie Che przez frakcje młodych Up to ... no włsnie co too?smile
        • Gość: Blong Re: zlosliwie :> IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:04
          > czyzbys nie czytal Trybunki?smile)

nie przepadam za Trybuna, paskudny papier i kiepski format smile

>
          > tu chodzi o gloryfikacje terroru! czy znasz kogos kto gloryfikuje z nazwiska
          > jakiegos Inkwizytora?smile)
          >

Hmm inkwizytora, poszperam czy nie ma jakiegos miedzy swietymi /ale jesli dobrze
          pamietam to dominikanie sie specjalizowali w przypiekaniu heretykow i czarownic -
          > zbrodnicza organizacja? a pod czyim szyldem dziala?/. Ale gloryfikowanie
          Stepinaca jest faktem, niesmialo informuje. Albo taki Sarkander tez z ostatniego
          rzutu swietych, gosciu mial duzo krwi evangelikow na rekach, dlatego mu sie
          pozniej odplacili tym samym, czyniac z niego swietego.
          • Gość: max wiesz ze jest nawet Św. Tomasz Morus?:)) (pre-soc) IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 18:06

> > czyzbys nie czytal Trybunki?smile)
            >
            > nie przepadam za Trybuna, paskudny papier i kiepski format smile
            >
            > >
            > > tu chodzi o gloryfikacje terroru! czy znasz kogos kto gloryfikuje z nazwis
            > ka
            > > jakiegos Inkwizytora?smile)
            > >
            >
            > Hmm inkwizytora, poszperam czy nie ma jakiegos miedzy swietymi /ale jesli dobrz
            > e
            > pamietam to dominikanie sie specjalizowali w przypiekaniu heretykow i czarownic
            > -
            > > zbrodnicza organizacja? a pod czyim szyldem dziala?/. Ale gloryfikowanie
            > Stepinaca jest faktem, niesmialo informuje. Albo taki Sarkander tez z ostatnieg
            > o
            > rzutu swietych, gosciu mial duzo krwi evangelikow na rekach, dlatego mu sie
            > pozniej odplacili tym samym, czyniac z niego swietego.

Wskarz mi róznice w działanu inkw a dowolny sąd feudalny!
            • Gość: Blong Re: wiesz ze jest nawet Św. Tomasz Morus?:)) (pre-soc) IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:11
              > Wskarz mi róznice w działanu inkw a dowolny sąd feudalny!

Alez nie o to chodzi w tych pytaniach. Ale o to czy bedac katolikiem nie jestes
              tez zwolennikiem zbrodniarzy?
              • Gość: max Czy mowimy o zbrodniarzu Che? IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 23:31

> > Wskarz mi róznice w działanu inkw a dowolny sąd feudalny!
                >
                > Alez nie o to chodzi w tych pytaniach. Ale o to czy bedac katolikiem nie jestes
                >
                > tez zwolennikiem zbrodniarzy?

Lewicowy katolik faktycznie MOZE byc zwolenikiem zbrodniarzy...lenin ? che ?
                trocki? ( jak oczywiscie to potwierdzi)

a moze masz na mysli takich zbrodniarzy - Jagiełło? czy Urlicha von Jugingen? smile

To pytanie zadajesz by bronic Che? czy siebie przed tymi co Che popierają?
                wątek jest załozony na temat zwolennicy Che w UP!

TU CHODZI O STWIERDZENIE FAKTU IZ KTOS MA DUCHOWA ŁĄCZNOSC W SPOSOBIE DZAŁANIA z
                postawą CHE!

czy mógłbys dac mi swoją definicje zbrodniarza?smile ( skoczy sie na amebie -
                płodzie i przerobie rachunku ilosciowym jak ze sklepu miesnego )
                • Gość: Blong Re: Czy mowimy o zbrodniach kk? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:19
                  > Lewicowy katolik faktycznie MOZE byc zwolenikiem zbrodniarzy...lenin ? che ?
                  > trocki? ( jak oczywiscie to potwierdzi)
                  >
                  > a moze masz na mysli takich zbrodniarzy - Jagiełło? czy Urlicha von Jugingen? :
                  > )
                  >
                  > To pytanie zadajesz by bronic Che? czy siebie przed tymi co Che popierają?
                  > wątek jest załozony na temat zwolennicy Che w UP!

Nie zauwazylem, zebym bronil Che. Tylko pokazuje na nonsens twierdzenia, ze ten
                  kto ma koszulke Che musi byc zwolennikiem mordowania. Tak samo jak majac krzyz na
                  scianie to nie jest automatycznie zwolennikiem palenia na stosie czy bratania sie
                  z Adolfem H.

Pozdrawiam

p.s.
                  argumenty sie ci nie podobaja? Przeciez sa w prawicowym stylu. Cos dobrego zrobi
                  lewica, to nie rozmawia sie na temat, ale sie wyjasnia, ze czyjs praprawujek
                  ukradl koze innemu praprawujkowi i ten pierwszy byl lewicowcem. smile
                  • Gość: max Co myslisz widzac skina ze swastyką? IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:37

> > Lewicowy katolik faktycznie MOZE byc zwolenikiem zbrodniarzy...lenin ? che
                    > ?
                    > > trocki? ( jak oczywiscie to potwierdzi)
                    > >
                    > > a moze masz na mysli takich zbrodniarzy - Jagiełło? czy Urlicha von Juging
                    > en? :
                    > > )
                    > >
                    > > To pytanie zadajesz by bronic Che? czy siebie przed tymi co Che popierają?
                    > > wątek jest załozony na temat zwolennicy Che w UP!
                    >
                    > Nie zauwazylem, zebym bronil Che. Tylko pokazuje na nonsens twierdzenia, ze ten
                    >
                    > kto ma koszulke Che musi byc zwolennikiem mordowania. Tak samo jak majac krzyz
                    > na
                    > scianie to nie jest automatycznie zwolennikiem palenia na stosie czy bratania s
                    > ie
                    > z Adolfem H.

Co myslisz widzac skina ze swastyką?
                    • Gość: Blong Re: Co myslisz widzac skina ze swastyką? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:42
                      > Co myslisz widzac skina ze swastyką?

Ze widze idiote nic wiecej.
                      • Gość: max Re: Co myslisz widzac skina ze swastyką? IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:57

> > Co myslisz widzac skina ze swastyką?
                        >
                        > Ze widze idiote nic wiecej.

a ja mam inne zdanie! widze w nim wyznawce przemocy i terroru! tak jak widzac
                        symbol czerwonej gwiazdy i głowe Che! ( oczywiscie moja reakcja ta ten typ ludzi
                        jest ograniczona do sposobu dzialania jednych i drugich - jeden moze mnie pobic
                        bo bede wwoził mleko z Izraela a drugi wybic mi zęby za to ze rzuje hamburgera w
                        MC...) no i zostali jeszcze binladenowcy... ( a czas reakcji jakis taki chyba
                        szybszy niz do tamtych )

A idiota z definicji to człowiek uposledzony! (ktoremu sie pomaga!)
                        problem sie zaczyna jezeli lekarz stwierdzi ze ktos jest zdrowy na umysle i ciele
                        a cel to likwidacja nierasowych lub burżujów...
      • Gość: max Re: zlosliwie2 IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 18:01

>
        > Jesli ci sie powyzsze pytania wydaja bezsensowne, to tak samo bez sensu jest i
        > twoj post.

Powiedz co to jest Inkwizycja? bo ja za inkwizycje uznaje dowolny sąd ktory karze
        kogos za niepłacenie np. podatków smile jezeli wskarzesz mi róznice w sposobie
        dzialania sądu inkizycyjnego a sądu dowolnego jaki był i jest bede
        trakotwał "inkwizycje" za zart jajcarski! wink
        • Gość: Blong Re: zlosliwie2 IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:05
          > Powiedz co to jest Inkwizycja? bo ja za inkwizycje uznaje dowolny sąd ktory kar
          > ze
          > kogos za niepłacenie np. podatków smile jezeli wskarzesz mi róznice w sposobie
          > dzialania sądu inkizycyjnego a sądu dowolnego jaki był i jest bede
          > trakotwał "inkwizycje" za zart jajcarski! wink

Roznica miedzy inkwizycja a dzisiejszym sadem jest dosyc wyrazna. A moze bys
          chcial by cie przed pytaniem czy placisz podatki najpierw przypiekano czy lamano
          kolem?
          • Gość: max Re: zlosliwie3 IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 18:09

> > Powiedz co to jest Inkwizycja? bo ja za inkwizycje uznaje dowolny sąd ktor
            > y kar
            > > ze
            > > kogos za niepłacenie np. podatków smile jezeli wskarzesz mi róznice w sposobi
            > e
            > > dzialania sądu inkizycyjnego a sądu dowolnego jaki był i jest bede
            > > trakotwał "inkwizycje" za zart jajcarski! wink
            >
            > Roznica miedzy inkwizycja a dzisiejszym sadem jest dosyc wyrazna. A moze bys
            > chcial by cie przed pytaniem czy placisz podatki najpierw przypiekano czy laman
            > o
            > kolem?

o przelatujemy wehikułem czasu? smile)) tak bedzie bezpieczniej?
            wiec kto gloryfikuje terror teraz?smile)

PS. czy ilosc trupów bedzie grała role ktory sąd jest bardziej zbrodniczy?
            • Gość: Blong Re: zlosliwie3 IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:12
              >
              > o przelatujemy wehikułem czasu? smile)) tak bedzie bezpieczniej?
              > wiec kto gloryfikuje terror teraz?smile)
              >
              >
              >
              > PS. czy ilosc trupów bedzie grała role ktory sąd jest bardziej zbrodniczy?

Zgodnie z twoja teoria terror gloryfikuje ten kto gloryfikuje jakas osobe.
              Pan Stepinac?
              • Gość: max teoria amnezji i sciemy IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 18:55

> >
                > > o przelatujemy wehikułem czasu? smile)) tak bedzie bezpieczniej?
                > > wiec kto gloryfikuje terror teraz?smile)
                > >
                > >
                > >
                > > PS. czy ilosc trupów bedzie grała role ktory sąd jest bardziej zbrodniczy?
                >
                >
                > Zgodnie z twoja teoria terror gloryfikuje ten kto gloryfikuje jakas osobe.
                > Pan Stepinac?

Widzac skina ze swastyka na czole masz jakies wątpliwosci kogo on wyznaje?smile)
                Ja widzac koszulke z Che ( sedno tego wątku ) takie samo mam wrazenie ...

• Gość: Blong Re: teoria amnezji i sciemy IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 19:05
                  > Widzac skina ze swastyka na czole masz jakies wątpliwosci kogo on wyznaje?smile)
                  > Ja widzac koszulke z Che ( sedno tego wątku ) takie samo mam wrazenie ...

nie masz tutaj racji /choc w nazwie tego postu juz czesciowo tak/. ten kto nosi
                  koszulke Che najczesciej nie wie co on robil /a czesc to nosi tylko z mody i nie
                  ma zielonego pojecia kto to byl/

• Gość: max Klub Disco KK? a dowolny sąd feudalny ... IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 18:20

>
        > twoj post.

Mnie zaciekawia jedno! przejmujesz sie Inkwizycją ( to dobrze walczysz(?) o zycie
        niewinnych oby tak dalej ! ) chce tylko zauwazyc jedno ....

INKWIZYCJA dotyczy tylko osób ktore przyznaja sie do przynaleznosci do Kosciola
        Katolickiego nie?smile taki Klub Disco z prawem zabicia! przyjmujesz jego zasady i
        prawa giniesz! (zdziwienie?)
        i tu twoja troska mnie smieszy! bo kazdy mogłby sie wyrzec przynaleznosci do tego
        Klubu i stac sie np Zydem Arabem etc.! smile

Wiec twoj lament jest li tylko śmieszny! bo wiecej ludzi zginelo z rąk sądow
        feudalnych własnie za ideologiczny przymus placenia daniny ( uwierzysz? )
        Wiesz ze byli ludzie którzy woleli pierdolnąć heryzjke i znalesc sie pod sądem
        Inkizycji ktora dzialala o wiele dłuzej niz sądy feudalne?

wink

Trzeba zaczac sie interesowac FAKTAMI historycznymi a nie MITAMI! :>
        • Gość: Blong Re: Klub Disco KK? a dowolny sąd feudalny ... IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:26
          >
          > Trzeba zaczac sie interesowac FAKTAMI historycznymi a nie MITAMI! :>

Otoz to. Wiec wyjasnij mi jak to ze palono heretykow, evangelikow, czarownice
          etc. ktorzy sie nie uwazali za czesc tego kosciola.
          • Gość: max o czym rozmawiamy? o zwolenikach inkwizycji w SLD? IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 18:47

> >
            > > Trzeba zaczac sie interesowac FAKTAMI historycznymi a nie MITAMI! :>
            >
            > Otoz to. Wiec wyjasnij mi jak to ze palono heretykow, evangelikow, czarownice
            > etc. ktorzy sie nie uwazali za czesc tego kosciola.

podaj mi jakis FAKT historyczny w ktorym INKWIZYCJA nie sąd feudalny! pali kogos
            kto nie przynaje sie do Koscioła ( zakładam ze wiesz ze protestanci tez mieli
            swoja inkwizycje! )

i ...

No wiec co z tymi ktory zostali zabici za nieplacenien daniny? czym sie rozni ta
            smierc od smierci np czarownicy?

panstwo to strasznie ohydna idea! wink

• Gość: Blong Re: o czym rozmawiamy? o zwolenikach inkwizycji w SLD? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:54

> podaj mi jakis FAKT historyczny w ktorym INKWIZYCJA nie sąd feudalny! pali kogo
              > s
              > kto nie przynaje sie do Koscioła

Wiem bardzo dobrze o co ci chodzi, wiec podaj mi fakt historyczny w ktorym Hitler
              gazuje wiezniow?

> ( zakładam ze wiesz ze protestanci tez mieli
              > swoja inkwizycje! )

oczywiscie, gdybys byl ewangelikiem to bym ci to przypomnial smile

> panstwo to strasznie ohydna idea! wink

byc moze. Kropotkin?
              smile
              • Gość: max usługa psychiatryczna a przymus prawa... IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 21:28

>
                > > podaj mi jakis FAKT historyczny w ktorym INKWIZYCJA nie sąd feudalny! pali
                > kogo
                > > s
                > > kto nie przynaje sie do Koscioła
                >
                > Wiem bardzo dobrze o co ci chodzi, wiec podaj mi fakt historyczny w ktorym
                Hitl
                > er
                > gazuje wiezniow?

Kim był Hitler? demokratyczne wybranym tyranem wiec on ponosi odpowiedzialnosc
                jak monarcha z tamtym sądem feudalnym!smile ( tu nie chodzi o to ze zataczał
                rękawy i podrzynał gardła! tu chodzi o prawo!)
                wystarczy poczytac o tym w Mein Kampf! jezeli to pisze władca danego panstwa to
                odpowiedzialnosc spada na tę osobe ktora te pisma narzuca jako jakies prawo
                innym! a nie na tego kto stwierdzi ze ktos jest nierasowy etc. jest homosiem
                heretykiem ( według dowolnej religi i astrologii wink to aparat ponosi
                odpowiedzialnosc za czyny w takim przypadku typowa smierc czarownicy, kułka,
                podatkowego uczciwca itd. liczona jest jako przegiecie pały (przymus) dla
                danego monarchy tyrana władcy ludu a nie dla tego ze jakis cyrkowiec lekarz
                wrózbita psycholog COS stwierdzi lub nie stwierdzi o tej osobie! ...
                czemu w Polsce było mniej dzialan "inkwizytorskich"? bo tak chciał monarcha!
                wiec wielkosc mordu była uzalezniona od widzimisie aparatu!
                a tu kazdy powinien zaatakowac taki aparat panstwa! a nie ze ktos stwierdza -
                heretyk! (a co JEST zgodne z rzeczywistoscią! )
                wiec? kto? ma krew na rekach? chodzi o stwierdzenie FAKTÓW PRAWNYCH! a nie
                irracjonalnych!!!
                smile

> > ( zakładam ze wiesz ze protestanci tez mieli
                > > swoja inkwizycje! )
                >
                > oczywiscie, gdybys byl ewangelikiem to bym ci to przypomnial smile

prosze mnie uswiadomic kim jestem! smile

> > panstwo to strasznie ohydna idea! wink
                >
                > byc moze. Kropotkin?
                > smile

kropotkin jezeli dobrowolny? - luzik!

templariusz i schizmatyk max wink
                • Gość: Blong Re: usługa psychiatryczna a przymus prawa... IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:15
                  >
                  > Kim był Hitler? demokratyczne wybranym tyranem wiec on ponosi odpowiedzialnosc
                  > jak monarcha z tamtym sądem feudalnym!smile ( tu nie chodzi o to ze zataczał
                  > rękawy i podrzynał gardła! tu chodzi o prawo!)
                  > wystarczy poczytac o tym w Mein Kampf! jezeli to pisze władca danego panstwa to
                  > odpowiedzialnosc spada na tę osobe ktora te pisma narzuca jako jakies prawo
                  > innym! a nie na tego kto stwierdzi ze ktos jest nierasowy etc. jest homosiem
                  > heretykiem ( według dowolnej religi i astrologii wink to aparat ponosi
                  > odpowiedzialnosc za czyny w takim przypadku typowa smierc czarownicy, kułka,
                  > podatkowego uczciwca itd. liczona jest jako przegiecie pały (przymus) dla
                  > danego monarchy tyrana władcy ludu a nie dla tego ze jakis cyrkowiec lekarz
                  > wrózbita psycholog COS stwierdzi lub nie stwierdzi o tej osobie! ...
                  > czemu w Polsce było mniej dzialan "inkwizytorskich"? bo tak chciał monarcha!
                  > wiec wielkosc mordu była uzalezniona od widzimisie aparatu!
                  > a tu kazdy powinien zaatakowac taki aparat panstwa! a nie ze ktos stwierdza -
                  > heretyk! (a co JEST zgodne z rzeczywistoscią! )
                  > wiec? kto? ma krew na rekach? chodzi o stwierdzenie FAKTÓW PRAWNYCH! a nie
                  > irracjonalnych!!!
                  > smile

Bardzo wygodna sztuczka, ale taka sama mozna zastosowac i do Hitlera. Znajdz mi
                  jakikolwiek kawalek w Mein Kampf gdzie pisze, ze bedzie kogokolwiek zagazowywal.

> prosze mnie uswiadomic kim jestem! smile

jestes tym kim jestes smile Ale kilka razy sie juz wypowiadales, ze jestes
                  katolikiem.

Pozdrawiam
                  • Gość: max Re: usługa psychiatryczna a przymus prawa... IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:33

> >
                    > > Kim był Hitler? demokratyczne wybranym tyranem wiec on ponosi odpowiedzial
                    > nosc
                    > > jak monarcha z tamtym sądem feudalnym!smile ( tu nie chodzi o to ze zataczał
                    > > rękawy i podrzynał gardła! tu chodzi o prawo!)
                    > > wystarczy poczytac o tym w Mein Kampf! jezeli to pisze władca danego panst
                    > wa to
                    > > odpowiedzialnosc spada na tę osobe ktora te pisma narzuca jako jakies praw
                    > o
                    > > innym! a nie na tego kto stwierdzi ze ktos jest nierasowy etc. jest homosi
                    > em
                    > > heretykiem ( według dowolnej religi i astrologii wink to aparat ponosi
                    > > odpowiedzialnosc za czyny w takim przypadku typowa smierc czarownicy, kułk
                    > a,
                    > > podatkowego uczciwca itd. liczona jest jako przegiecie pały (przymus) dla
                    > > danego monarchy tyrana władcy ludu a nie dla tego ze jakis cyrkowiec lekar
                    > z
                    > > wrózbita psycholog COS stwierdzi lub nie stwierdzi o tej osobie! ...
                    > > czemu w Polsce było mniej dzialan "inkwizytorskich"? bo tak chciał monarch
                    > a!
                    > > wiec wielkosc mordu była uzalezniona od widzimisie aparatu!
                    > > a tu kazdy powinien zaatakowac taki aparat panstwa! a nie ze ktos stwierdz
                    > a -
                    > > heretyk! (a co JEST zgodne z rzeczywistoscią! )
                    > > wiec? kto? ma krew na rekach? chodzi o stwierdzenie FAKTÓW PRAWNYCH! a nie
                    >
                    > > irracjonalnych!!!
                    > > smile
                    >
                    > Bardzo wygodna sztuczka, ale taka sama mozna zastosowac i do Hitlera. Znajdz mi
                    >
                    > jakikolwiek kawalek w Mein Kampf gdzie pisze, ze bedzie kogokolwiek zagazowywal

Po co mam szukac? ta ksiazka to zaden dowod to literacka proza postnietcheanska!
                    on mógł napisac jeszcze wieksze bzdury ala Markiz de Sade do netej potęgi! ( to
                    byłaby sztuka atomowa! z koncowym KILL'em All smile lub byc niepismienny!
                    problem sie zaczyna wtedy kiedy ktos staje sie władcą który odpowiada za prawo
                    danego kraju i aparat ktory wykonuje rozkazy ...

Wybacz! SF typu "Anihilacja total" ma jakies znaczenie?smile

a nie mam zamiaru wybielac np Pinoczeta czy Jaruzelskiego! smile

temat Norymberga lub Haga? inną razą

> > prosze mnie uswiadomic kim jestem! smile
                    >
                    > jestes tym kim jestes smile Ale kilka razy sie juz wypowiadales, ze jestes
                    > katolikiem.

a moj ksiadz JUZ ma wątpliwosci! wink

> Pozdrawiam

• Gość: Blong Re: usługa psychiatryczna a przymus prawa... IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:42
                      > Po co mam szukac? ta ksiazka to zaden dowod to literacka proza postnietcheanska
                      > !
                      > on mógł napisac jeszcze wieksze bzdury ala Markiz de Sade do netej potęgi! ( to
                      >
                      > byłaby sztuka atomowa! z koncowym KILL'em All smile lub byc niepismienny!
                      > problem sie zaczyna wtedy kiedy ktos staje sie władcą który odpowiada za prawo
                      > danego kraju i aparat ktory wykonuje rozkazy ...

Mowisz o panstwie Vatykan?
                      Czy o glowie zachodniego chrzescijanstwa?
                      smile
    • Gość: max Che Guevara i Bin Laden mogą wystąpic w jasełkach? IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 17:52
      Przed przeczytaniem TEGO artykułu ( Tygodnik Powszechny ) mozna byłoby na
      wszelki wypadek egzorcyzm odprawic ... nie ze względu na tresci ale z fakty ze
      to własnie TygP. wink

kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1067152

wybrałem mysle ze zachęcjacy urywek! :>

Marcin Żurek: - Dziennikarze zadają Panu zwykle pytanie, co Pan czuł, gdy stał
      twarzą w twarz z Che...

Gary Prado Salmon: - Smutek i żal. Che był brudny, rozczochrany, nie wyglądał
      jak bohater. Wtedy nie był jeszcze legendą. Ci, którzy tej propagandzie-
      legendzie ulegli, sądzą dziś, że powinienem się wówczas czuć, jakbym spotkał
      Chrystusa.

dobre?smile)

albo :

Kto i dlaczego podjął decyzję zamordowaniu Che?

- Prezydent Barrientos oraz generałowie Alfredo Ovando (głównodowodzący sił
      zbrojnych) i Juan Jose Torres (szef sztabu głównego) na wiadomość o pojmaniu
      Guevary spotkali się w La Paz. Tam zdecydowali, że egzekucja będzie
      dogodniejsza niż proces. 10 lat później zapytałem gen. Ovando: dlaczego?
      Generał odpowiedział, że już wcześniej były problemy z procesem Debraya i
      Bustosa. Do Camiri przyjeżdżali dziennikarze z całego świata, by relacjonować
      proces postaci o znaczeniu czwartorzędnym! Obydwaj wojskowi i prezydent
      Barrientos myśleli zapewne: "Z procesu Che zrobi się cyrk, oszczędźmy tego
      krajowi". Poza tym w Boliwii nie wykonywano kary śmierci; najwyższym wyrokiem
      było 30 lat więzienia. Gdzie niby mieliby trzymać Che przez 30 lat? Wciąż
      próbowano by go odbić, wciąż porywano by zakładników, by zmusić rząd do
      wypuszczenia Guevary. Rozkaz egzekucji wydano pułk. Zenteno.

- Jak zareagował Guevara?

- Nie miał czasu na reakcję. Otwarły się drzwi, por. Mario Teran oddał serię z
      karabinu i tyle.

- A jak Pan zareagował na śmierć Guevary?

- Byłem zaskoczony. Ale i zażenowany.

...
      • Gość: V.C. Re: Duch Che Guevary męczy Maxa po nocach IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 23:31
        Coś się tak dochrzanił do gościa , który nie żyje od kilkudziesięciu lat ?
        Nie widzę , żadnego podobieństwa między Che Guevarą i Bin Ladenem ( oprócz
        posiadania brody ), a zwłaszcza Hitlerem .
        Twierdzisz , że Federacja Młodych Unii Pracy jawnie popiera Che Guevarę .
        Mogę prosić o dowody ? Faktycznie w Białymstoku działa grupka renegatów z FMUP
        pod nazwą FMUP-Lewica , skłóconych z resztą FMUP i UP za koalicję z SLD . To ,
        że widziałeś któregoś z nich w koszulce z Che , wcale nie znaczy , że taka jest
        linia programowa całej organizacji .W programie FMUP ( który posiadam ) nie ma
        ani słowa o Che .
        • Gość: max rewolucyjne sny z karabinem w ręku? IP: *.net.bialystok.pl 27.10.01, 23:50
          Gość portalu: V.C. napisał(a):

> Coś się tak dochrzanił do gościa , który nie żyje od kilkudziesięciu lat ?
          > Nie widzę , żadnego podobieństwa między Che Guevarą i Bin Ladenem ( oprócz
          > posiadania brody ), a zwłaszcza Hitlerem .

WTC Pentagon imperializm jak sie dowiemy ze bin laden chce uzyc bombe A to zrówna
          sie z planami z Che...

> Twierdzisz , że Federacja Młodych Unii Pracy jawnie popiera Che Guevarę .
          > Mogę prosić o dowody ? Faktycznie w Białymstoku działa grupka renegatów z FMUP
          > pod nazwą FMUP-Lewica , skłóconych z resztą FMUP i UP za koalicję z SLD . To ,
          > że widziałeś któregoś z nich w koszulce z Che , wcale nie znaczy , że taka jest
          >
          > linia programowa całej organizacji .W programie FMUP ( który posiadam ) nie ma
          > ani słowa o Che .

o jeden z takich pije własnie ze mną piwo! wink ( zaraz bedziemy sie bić! )

V.C. dziekuje za wyjasnie!
          • Gość: V.C. Re: Maxa rewolucyjne sny z karabinem w ręku? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 00:09
            Pierwszy raz dowiedziałem się , że Che był takim miłośnikiem broni atomowej .
            Mogę znowu prosiść o jakieś dowody , źródła ?
            Gorącym zwolennikiem zrzucenia bomby atomowej w Afganistanie jest za to
            niejaki Steve Bluyer , kongresman ze stanu Indiana .
            Ale jemu nie obetną rąk ( tak jak Guevarze ) , żeby nie mógł za tym
            głosować ...
            Polecam Ci ( i Wam wszystkim ) książkę Andrew Sinclaira " Che Guevara ".
            P.S. Stowarzyszenie FMUP cieszy się sporą niezależnością . Członkowie
            młodzieżówki UP nie mają obowiązku być jednocześnie członkami UP , i wielu z
            nich poprzestaje na przynależności do FMUP .
            • Gość: max Hasta la vista(?) bejbe :) IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:07

> Pierwszy raz dowiedziałem się , że Che był takim miłośnikiem broni atomowej .
              > Mogę znowu prosiść o jakieś dowody , źródła ?

przyznam ze zródło jest (raczej podejrzane) to GW! smile)) no ale...
              www.cheguevara.hg.pl/txt1.htm

> Gorącym zwolennikiem zrzucenia bomby atomowej w Afganistanie jest za to
              > niejaki Steve Bluyer , kongresman ze stanu Indiana .

> Ale jemu nie obetną rąk ( tak jak Guevarze ) , żeby nie mógł za tym
              > głosować ...

O zato Che lubił głosowania demokratyczne!smile

> Polecam Ci ( i Wam wszystkim ) książkę Andrew Sinclaira " Che Guevara ".
              > P.S. Stowarzyszenie FMUP cieszy się sporą niezależnością . Członkowie
              > młodzieżówki UP nie mają obowiązku być jednocześnie członkami UP , i wielu z
              > nich poprzestaje na przynależności do FMUP .

oblookam tę cegłe :>
              • Gość: V.C. Re: Hasta la victoria , siempre ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 01:18
                Nie bój nic , nie taka znowu cegła , 115 stron ( z fotografiami i przypisami ).
                Wydała ją w zeszłym roku Wiedza Powszechna w serii Kiszonkowa Seria
                Bibliograficzna
                Ta www. którą podałeś jest jakaś faktycznie podejrzana : tylko czarne tło i u
                dołu dwa pomarańcowe zygzaki . I nic poza tym .
                • Gość: max Re: Hasta la victoria , siempre ! IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:33

> Nie bój nic , nie taka znowu cegła , 115 stron ( z fotografiami i przypisami )
                  > .
                  > Wydała ją w zeszłym roku Wiedza Powszechna w serii Kiszonkowa Seria
                  > Bibliograficzna
                  > Ta www. którą podałeś jest jakaś faktycznie podejrzana : tylko czarne tło i u
                  >
                  > dołu dwa pomarańcowe zygzaki . I nic poza tym .

www.cheguevara.of.pl to samu tu jest! jezeli Jasnie Pana to interesuje wink
    • Gość: max "Jako prezes Narodowego Banku Kuby, Guevara" :)) IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:49
      http://www.antyburzuj.phg.pl/?art=analizy3b672a1e0056d.db&tyt=Przemys%
      B3aw+TENGU+Sieradzan+-+Che+a+socjalizm%0A

Przemysław TENGU Sieradzan - Che a socjalizm
      Che a socjalizm

?Badzmy realistami. Zadajmy niemozliwego?

Ernesto ?Che? Guevara de la Serna

Ernesto Guevara de la Serna (znany przede wszystkim pod swym rewolucyjnym
      pseudonimem ?Che?) to niewatpliwie jedna z najbardziej frapujacych postaci
      minionego stulecia. Entuzjasci widzieli w nim ideal niezlomnego, heroicznego
      rewolucjonisty, obroncy kapitalistycznego ladu uwazali go za niebezpiecznego
      fanatyka, z którego nie wolno spuszczac z oka. Francuski filozof Jean Paul
      Sartre nazwal Guevare ?najpelniejsza ludzka istota naszych czasów?. Choc Che
      organizowal partyzantke w wielu panstwach Ameryki i Afryki, do historii
      przeszedl przede wszystkim jako wspólautor rewolucji kubanskiej, najwiekszej
      slawy doczekal sie jednak dopiero po tym, jak w 1967 roku zostal namierzony
      przez CIA i bestialsko zamordowany w Boliwii. Guevara stal sie symbolem
      rewolucyjnego heroizmu i niezlomnego oporu przeciw imperializmowi. Stal sie
      jednym z idoli paryskiej rewolty mlodziezowej w 1968 roku. Niestety, wizerunek
      Guevary zostal strywializowany, spowszednial - zdjecie rewolucjonisty coraz
      czesciej pojawialo sie na koszulkach, plakatach i okladkach plyt zespolów
      rockowych.

Nie zamierzam w tym artykule przedstawiac biografii el comandante. Zamierzam
      tylko odrzec Ernesto Guevare z obcej mu ideowo otoczki, wizerunku stworzonego
      przez kulture masowa nie majacego nic wspólnego z rzeczywistymi dokonaniami
      wielkiego rewolucjonisty. Przede wszystkim zamierzam udowodnić, iz zarówno
      system wartosci wyznawany przez Ernesto Guevare, jak i podejmowane przez niego
      dzialania byly bardzo bliskie ideom marksizmu.

?Urodzilem sie w Argentynie, rewolucjonista zostalem w Gwatemali a walczylem na
      Kubie? - tak Che podsumowal swoje dotychczasowe zycie w poczatkach lat
      szescdziesiatych. Choc Guevara pochodzil z burzuazyjnej rodziny , od
      najmlodszych lat byl wrazliwy spolecznie. Intuicyjnie buntowal sie przeciw
      nierównosciom majatkowym, niesprawiedliwosci, skrajnej nedzy i glodowi
      wszechobecnym w Buenos Aires. Gdy faszyzujacy militarysta Juan Peron siegnal po
      wladze, Guevara przystšpił do grona przeciwników dyktatorskiego reżimu. Podczas
      studiów mlody Ernesto, choc nie deklarowal sie jeszcze jako marksista, uwaznie
      studiowal dziela klasyków rewolucji. Podczas swojego pobytu w Gwatemali Che
      poznal Jacobo Arbenza Guzmana, który stal na czele miejscowego rewolucyjnego
      rzadu. Arbenz - z przekonan marksista - wywarl wielki wplyw na mlodego Guevare.
      Przywódca gwatemalskich władz przekonal mlodego idealiste do socjalizmu
      naukowego. Od tego momentu Che uważał się za marksistę. Mlody Ernesto
      obserwowal obalenie postepowego rzadu Arbenza przez agenture CIA. To tragiczne
      doswiadczenie sprawilo, ze Che postanowił całe swoje życie po?więcić walce z
      imperializmem.

Ernesto Che Guevara byl nie tylko wielkim rewolucjonista, ale takze teoretykiem
      rewolucyjnego marksizmu. Wielu badaczy zarzuca mu brak marksistowskiej
      ortodoksji. Absolutnie nie zgadzam sie z ta opinia. Dogmatyczne traktowanie
      mysli marksowskiej wypacza jej dialektyczny charakter. Istota marksizmu jest
      rozwój. Karl Marx prognozowal wybuch rewolucji w wysoko uprzemyslowionych,
      gospodarczo rozwinietych panstwach kapitalistycznych. Guevara dostosowal mysl
      niemieckiego klasyka rewolucji do warunków ubogich, pólfeudalnych krajów
      trzeciego swiata. Guevaryzm - twórcze rozwiniecie marksizmu - zaklada istnienie
      w panstwach rozwijajacych sie spoleczno-politycznego podloza rewolucji, majacej
      na celu obalenie istniejacych rezimów oraz ustroju kapitalistycznego (lub
      prekapitalistycznego) i zastapieniu ich wladza ludu oraz socjalistyczna
      gospodarka. Krytycy zarzucaja Che, ze swe dzialania partyzanckie opieral na
      chlopstwie, nie na proletariacie. Ten z pozoru spójny argument nie wytrzymuje
      konfrontacji z faktami. Pomijam to, iz w Ameryce Lacinskiej robotnicy stanowili
      niewielki ulamek spoleczenstwa. Zarzuty Marxa i Trockiego odnosnie chlopów
      odnosily sie do sytuacji w Europie, gdzie rolnicy zostali uwlaszczeni. Tam
      istotnie interesy klasowe chlopa mogly (choc wcale nie musialy!) byc rozbiezne
      z interesami robotnika. W Ameryce Lacinskiej sytuacja przedstawiala sie zgola
      inaczej. Skoncentrujmy sie na przykladzie Kuby. Panstwo to bylo monokultura
      rolnicza - podstawowym zródlem dochodów panstwa byl eksport trzciny cukrowej.
      Ponadto, w Santiago de Cuba i Havanie istnialo kilka rafinerii ropy naftowej,
      znaczacym zródlem wplywów do budzetu rezimu Fulgencio Batisty byla takze
      turystyka. Plantatorzy posiadali uprawy trzciny cukrowej - rolnicy byli
      pracownikami najemnymi, dysponujacymi jedynie sila wlasnych miesni. Obserwujemy
      tu niemal klasyczny marksowski antagonizm klasowy. Plantator wystepuje tu w
      roli fabrykanta - rolnik - proletariusza. Wyzysk ma ten sam zbrodniczy
      charakter. Inny jest jedynie etap rozwoju srodków wytwórczych, robotnicy
      odgrywaja jedynie marginalna role spoleczna. Wlasnie dlatego Che, swiadom
      dialektycznej natury marksizmu, postanowil oprzec swe rewolucje wlasnie na
      chlopstwie. Dodam, ze Guevara zawsze podkreslal, ze wszystkie rewolucje musza
      miec swój final w miastach.

Guevara cale zycie wierny byl idei internacjonalizmu - walczyl z militaryzmem,
      kapitalizmem i imperializmem na trzech kontynentach. Z pochodzenia byl
      Argentynczykiem - walczyl w Gwatemali, na Kubie, w Kongu, Tanzanii i Boliwii.
      Obce byly mu wszelkie uprzedzenia narodowosciowe. Z calego serca nienawidzil
      rzadu amerykanskiego (odpowiedzialnego za jawnie imperialistyczne praktyki i
      smierc milionów ludzi), ale nie natknalem sie na jakakolwiek wypowiedz el
      comandante uderzajaca w naród amerykański.

Zycie Ernesto Guevary jest najlepsza ilustracja 11 tezy o Feuerbachu, która
      brzmi: ?Filozofowie dotad jedynie rozmaicie interpretowali swiat; idzie zas o
      to, by go zmienic?. Wierzyl w to, ze teoria bez dzialania jest slepa i
      bezwartosciowa. Wcielal w zycie idealy, w które wierzyl, nie wahal sie nawet
      oddac za nie zycia.

Che przeszedł do historii przede wszystkim jako rewolucjonista, ale byl równiez
      politykiem i dyplomata. Jako minister przemyslu Kuby nadzorowal nacjonalizacje
      przemyslu i forsowna industrializacje panstwa. W swoich wypowiedziach
      podkreslal, ze celem gospodarki nie jest maksymalizacja zysku i produkcji, lecz
      jak najpełniejsze zaspokojenie potrzeb spoleczenstwa. Chcial przeksztalcic
      uboga monokulture rolnicza w panstwo uprzemyslowione. Niektórzy zarzucali mu
      wówczas... bezkrytyczny zachwyt zdobyczami techniki i klasa robotnicza. To
      chyba dostateczny argument dla zarzucajacych Guevarze jakas irracjonalna ?
      chlopomanie? sceptyków. Jako prezes Narodowego Banku Kuby, Guevara deklarowal,
      iz jego dlugoterminowym celem jest likwidacja pieniadza, jednostki wirtualnej,
      stanowiaca niepotrzebna przeszkode w stosunkach gospodarczych panstwa. Moim
      zdaniem jest to postulat gleboko marksistowski. Guevara ostro sprzeciwial sie
      propagowanej przez Castro stalinowskiej zasadzie ?socjalistycznego
      wspólzawodnictwa?, dopatrywal sie w niej cech kapitalistycznego atawizmu. W
      zamian proponowal harmonijna (to znaczy pozbawiona jakichkolwiek znamion
      konkurencji) wspólprace wszystkich obywateli dla dobra spoleczenstwa.
      Wielokrotnie krytykowal dyktatorskie zapedy Castro.

Na uwage zasluguje równiez dzialalnosc el comandante jako dyplomaty. Na forum
      ONZ wyglaszal plomienne oracje bezlitosnie obnazajace zbrodnicza nature
      imperializmu. Trockistom zwracam uwage na fakt, ze Guevara krytykowal zarówno
      imperializm amerykanski, jak i sowiecki. Che daleki byl od sympatii do
      kolejnych ekip rzadzacych w Zwišzku Radzieckim. Stalinowi wytykal sklonnosci
      imperialistyczne i dyktatorskie, ekipie Chruszczowa zarzucal oportunizm i
      niedostateczne wspi
      • Gość: max "po niedlugim czasie opuscil Wyspe Wolnosci" :))) IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:52
        Na uwage zasluguje równiez dzialalnosc el comandante jako dyplomaty. Na forum ONZ
        wyglaszal plomienne oracje bezlitosnie obnazajace zbrodnicza nature imperializmu.
        Trockistom zwracam uwage na fakt, ze Guevara krytykowal zarówno imperializm
        amerykanski, jak i sowiecki. Che daleki byl od sympatii do kolejnych ekip
        rzadzacych w Zwišzku Radzieckim. Stalinowi wytykal sklonnosci imperialistyczne i
        dyktatorskie, ekipie Chruszczowa zarzucal oportunizm i niedostateczne wspieranie
        ruchów rewolucyjnych. W latach szescdziesiatych wielu komunistów zarzucalo
        Guevarze ?niekonsekwentny marksizm?. Zarzut ten odnosil sie do faktu, iz Che
        bezpardonowo krytykowal postepujace procesy degeneracji radzieckiego systemu
        politycznego, społecznego i ekonomicznego.

Kolejnym argumentem, który powinien przekonac trockistów do postaci Che Guevary
        jest fakt, iz el comandante bliska byla idea rewolucji permanentnej. Che pragnšł,
        by wszyscy ludzie na naszej planecie zrzucili kajdany kapitalizmu, kolonializmu i
        imperializmu. Zdawal sobie sprawe, ze budowa w socjalizmu w jednym panstwie jest
        absurdalnym przedsiewzieciem. Gdy doprowadzil wraz z bracmi Castro rewolucje
        kubanska do szczesliwego, zwycieskiego finalu, po niedlugim czasie opuscil Wyspe
        Wolnosci, by prowadzic rewolucyjna dzialalnosc w Afryce i Ameryce Poludniowej.
        Che Guevara cala swoja dzialalnoscia udowodnil, jak bliska mu jest idea
        permanentnej rewolucji.

Dzis wizerunek Che jest równie czytelnym symbolem komunizmu, jak czerwony
        sztandar. Swa bohaterska postawa i wiernoscia marksistowskim idealom Ernesto
        Guevara zasluzyl, by zostac przyjety przez komunistów w poczet najwybitniejszych
        rewolucjonistów wszech czasów.

Przemysław Sieradzan ----------> a to jest Autor!
    • max_bialystock Czy ktos potrzebuje definicje slowa LEWICA? 29.10.01, 10:24
      jest cos!
      www.antyburzuj.phg.pl/

lewica? tak czy ktos ma watpliwosc? ja nie

antyburzuj to Lewica ( skrajna? )

wiec skrajna anty teza pogladow antyburzuja to ... no! kapitalizm! wolny rynek
      i brak panstwowych regulacji w produkcji itp. jasne? skrajna prawica? moze...
      ale ale!

w jakim spektrum miesci sie teraz khm khm ... narodowy socjalizm? komu po
      drodze jest blizej?

teza i anty teza! smile

wnioski?

Czy mogłby ktos z Lewicy wskazac roznice w swojej lewicowosci z szanownym
      antyburzujem? jezeli sa takie wiec kim sie jest? i drugie! kogo uwaza za
      skrajną prawice? smile
    • Gość: Robert Re: Czy w SLD-UP są zwolennicy terrorysty Che Guevary? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 08:54
      W LPR jest jeden były(?) fan Che.
      R.
      • max_bialystock W LPR jest jeden były(?) fan Che - tylko jeden?:) 30.10.01, 09:01
        Gość portalu: Robert napisał(a):

> W LPR jest jeden były(?) fan Che.
        > R.

zdziwilbys sie! i to jest właśnie najstraszniejsze... :}

max
        • Gość: Robert Re: W LPR jest jeden były(?) fan Che - tylko jeden?:) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 18:39
          Cześć Max,
          Problem w tym, że najpierw trzeba mieć naturę czekisty. Potem dopiero poglądy.
          Istnieje taki gatunek ludzi. Za to w co wierzą, są gotowi zabić. Mogą nawet
          często zmieniać poglądy, ale te, które aktualnie reprezentują są gotowi bronić
          z narażeniem życia. Cały czas są przekonani o swoich racjach. Macierewicz to
          wręcz przypadek kliniczny.
          Znałem takiego. Na uczelni był działaczem młodzieżowym. Agitował wszystkich do
          ZSMP. Potem był aktywnym czlonkiem PZPR i zwalczał "odchylenia". Następnie
          został aktywnym członkiem "S". Teraz jest gorącym zwolennikiem Radyja.
          Nie ma w tym facecie żadnego koniunkturalizmu. On zmienia poglądy i fanatycznie
          w nie wierzy. To taki charakter po prostu. Takich ludzi należy rozróznić od
          tych, co zmieniają poglądy dla odniesienia korzyści.

pozdrawiam
          R.
          • Gość: max ... i baner antyburzzuja :) IP: *.net.bialystok.pl 30.10.01, 19:06
            Gość portalu: Robert napisał(a):

> Cześć Max,
            > Problem w tym, że najpierw trzeba mieć naturę czekisty. Potem dopiero poglądy.
            > Istnieje taki gatunek ludzi. Za to w co wierzą, są gotowi zabić. Mogą nawet
            > często zmieniać poglądy, ale te, które aktualnie reprezentują są gotowi bronić
            > z narażeniem życia. Cały czas są przekonani o swoich racjach. Macierewicz to
            > wręcz przypadek kliniczny.
            > Znałem takiego. Na uczelni był działaczem młodzieżowym. Agitował wszystkich do
            > ZSMP. Potem był aktywnym czlonkiem PZPR i zwalczał "odchylenia". Następnie
            > został aktywnym członkiem "S". Teraz jest gorącym zwolennikiem Radyja.
            > Nie ma w tym facecie żadnego koniunkturalizmu. On zmienia poglądy i fanatycznie
            >
            > w nie wierzy. To taki charakter po prostu. Takich ludzi należy rozróznić od
            > tych, co zmieniają poglądy dla odniesienia korzyści.
            >
            > pozdrawiam
            > R.

widziales ten banerek na antyburzuju? taki rozwalajacy sie napis KAPITALIZM!
            nie nie! zeby mi bylo straszno! o nie! smile)) to jest ich uczciwosc w pogladach!
            i podziwiam ich za to! ( pozywnie czy negatywnie nie ma znaczenia )
            Pytanie jak zareaguje na taki baner narodowy socjalista? smile
            czyz nie tak "tak kapitalizm ma wady cos z nim trzeba zrobic! tu z nimi sie
            zgodze" czy tak?smile ( tu odbija sie echo szkoly prl - glowny straszak i
            podswiadoma reakcja wink

czy teraz juz sie domyslasz ze ten kumpel wcale nie zmienia pogladow?smile
            moze sie myle ale... ;>
    • Gość: U Re: Czy w SLD-UP są zwolennicy terrorysty Che Guevary? IP: 216.41.31.* 31.10.01, 19:25
      Gość portalu: max napisał(a):

> Chodzą po Ziemi rózni ludzie niektórzy ubierają sie
      tak a i inni siak ... nic
      > szczególnego nie? ale mozna spotkac takich co noszą
      podobizny Adolfa Hitlera
      > Che Guevary i Bin Ladena co ich łączy? uwielbiają idee
      ludobójstwa! terroru i
      > totalitaryzmu!
      >
      > BAJKA NR.1
      >
      --------------------------------------------------------
      -------------------
      > Artykuł ten pochodzi z noworocznego dodatku do "Gazety
      Wyborczej"; 31 XII 2000
      > r.
      >
      > MIT O WIECZNYM REWOLUCJONIŚCIE
      >
      > Ernesto Che Guevara, ur 14 maja 1928 r.
      Rewolucjonista. Symbol buntu i
      > idealizmu. Przyjaciel Fidela Castro, z którym wyzwalał
      Kubę.
      >
      > Wierzył w nowy, doskonały świat, ale mało kto pamięta,
      że optował za wojną
      > atomową i uczestniczył w 55 egzekucjach. Mówił o sobie
      "Jestem robotem
      > wojennym". Sam zaczął tworzyć swoją legendę. Zaczęło
      się od przydomka "Che",
      > który sam sobie nadał. W Argentynie, gdzie się urodził
      słowo to
      > znaczy "kumpel". Zanim został rewolucjonistą,
      studiował archeologię i medycynę.
      >
      > Po wkroczeniu wraz z Fidelem Castro do Hawany zajął
      się administracją, kierował
      >
      > kubańskim bankiem narodowym. Składał wizyty
      międzynarodowe i wygłaszał
      > płomienne przemówienia w siedzibie Organizacji Narodów
      Zjednoczonych. W roku
      > 1965 wyruszył rozpalać kolejne rewolucje: w
      Argentynie, Kongu, wreszcie
      > Boliwii. Tam Che z kilkunastoma towarzyszami przez
      kilka tygodni wymykał się
      > armii boliwijskiej. Wpadł na skutek donosu okolicznych
      chłopów. Kiedy zaciął mu
      >
      > się karabin, poddał się Boliwijczykom. Zginął
      rozstrzelany 9 października 1967
      > roku w La Higuera.
      >
      > W maju 1997 r. grupa naukowców argentyńskich i
      kubańskich odkryła w pobliżu
      > boliwijskiego miasta Vallegrande siedem szkieletów.
      Szkielet Che był odziany w
      > resztkę jego ulubionej panterki, obok leżał jego
      czarny pas. Szkielet nie miał
      > obydwu dłoni. Obcięto je na dowód, że Che naprawdę nie
      żyje.
      >
      > Szczątki Che przewieziono na Kubę. Spoczęły w grobowcu
      obok jego olbrzymiego,
      > 23-tonowego pomnika. Odkrycie grobu zbiegło się w
      czasie z powrotem światowej
      > mody na Che.
      >
      > W Vallegrande, miejscu gdzie znaleziono jego szczątki,
      uwielbienie dla Che
      > sięgnęło zenitu - jest czczony jako święty Ernest.
      Biura turystyczne organizują
      >
      > wycieczki do jego grobu.
      >
      > Twarz Che Guevary pomaga sprzedawać narty Fischer
      (model Rewolucja). Jego twarz
      >
      > pojawiła się na okładce płyty zespołu Rage Against The
      Machine i na puszkach
      > piwa reklamowanego sloganem "Zabronione w USA. Musi
      być dobre". Piwo wkrótce
      > zniknęło z półek, bo wdowa po Che wniosła pozew do
      sądu. Nawet socjalistyczna
      > Kuba zarabia na Che. Turyści kupują koszulki z
      najsłynniejszą maksymą
      > rewolucjonisty: ":Lepiej umrzeć stojąc, niż klęcząc
      żyć", i zegarki Swatch z
      > podobizną Che na cyferblacie. "The Motorcycle Diares",
      wspomnienia Guevary z
      > młodzieńczej podróży motocyklem po Ameryce
      Południowej, w 1952 r. zostały
      > bestsellerem e USA i Europie.
      >
      > Che pozostał twarzą z jednego zdjęcia zrobionego przez
      Alberta Kordę w roku
      > 1960. Na podstawie tego zdjęcia powstał słynny plakat,
      powielony w milionach
      > egzemplarzy i znajdujący się na koszulkach, kubkach i
      zegarkach. Alberto Korda
      > nie dostał za nie ani grosza. Ostarnio wytoczył kilka
      procesów, domagając się
      > respektowania swoich praw autorskich.
      >
      --------------------------------------------------------
      -----------------------
      >
      > potaplajmy sie we krwi jeszcze troszkie! nie? machajac
      kubeczkiem z brodą i
      > wąsikiem?
      >
      > a tu jedna z terrorystycznych stron ( wersja bez
      turbany ale broda podobna!)
      > <a
      href="http://www.cheguevaraonline.prv.pl">www.cheguevara
      online.prv.pl</a>
      > znajduja sie tam przedruki z Trybuny i inne LEWICOWE
      sajty terrorystyczne
      > LEWICOWIEC to brzmi dumnie! nie? pytanie ilu takich
      fanów terroru dziala w SLD
      > UP PPS?

Troce na wesolo.SLD-UP. SLDUPa
      • Gość: V.C. Re: Replika IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 21:55
        Jeszcze raz zaręczam , że w żadnej z wymienionych tutaj partii i organizacji (
        a mam znajomych w każdej z nich ) nie ma żadnych " fanów terroru " .
        Zwolennicy UPR-u i tym podobne oryginały , powinni raczj uderzyć się w swoje
        piersi , i ze skruchą wyznać ileż to razy publicznie dawali wyraz sympatii do
        gen. Pinocheta , autora jednego z najkrwawszych przewrotów w historii ,
        mającego na sumieniu tysiące ludzkich istnień .
        To właśnie wam , moi "drodzy" dedykuję film dokumentalny "Rydwany śmierci" ,
        dziś o 00:25 , na 2 TVP . Obejrzyjcie koniecznie .
        • Gość: max Replika o czym o wybieleniu Che?Castro?Polpot itd. IP: *.net.bialystok.pl 31.10.01, 23:41

> Jeszcze raz zaręczam , że w żadnej z wymienionych tutaj partii i organizacji (
          >
          > a mam znajomych w każdej z nich ) nie ma żadnych " fanów terroru " .
          > Zwolennicy UPR-u i tym podobne oryginały , powinni raczj uderzyć się w swoje
          > piersi , i ze skruchą wyznać ileż to razy publicznie dawali wyraz sympatii do
          > gen. Pinocheta , autora jednego z najkrwawszych przewrotów w historii ,
          > mającego na sumieniu tysiące ludzkich istnień .
          > To właśnie wam , moi "drodzy" dedykuję film dokumentalny "Rydwany śmierci" ,
          > dziś o 00:25 , na 2 TVP . Obejrzyjcie koniecznie .

czy mogłys sie wypowiedziec o Che? i ilu takich jak Che było w Chile?
          czy ktos tu rzada wybielania gen. Pinocheta lub gen W. Jaruzelskiego?
          a było sobie zycie...
          a jak to w zyciu bywa czasami sie pojawiaja łajdacy i przestepcy (zdziwienie?)
          Widzisz WTC? zgineli ludzi? dlaczego? bo ktos zabija niewinnych i niszczy (
          nacjonalizuje???) cudza własnosc prywatną... (czy biadolisz nad bombardowaniem
          baz Talibow? )
          powiedz: KIEDY UWAZASZ ZE PRZEMOC MOZNA WYTŁUMACZYC?
          wtedy gdy ktos zabija niewinnych ludzi i niszczy cudza własnosc?
          gdy sie terrorysta-talib-che zakłada ze kułak i wyzyskiwacz zostanie zlikwidowany?
          ze własnosc prywatna zostanie skradziona włascicielowi? (chleb z prywatnego
          sklepu wyzyskiwacza piekarza? )

OTWORZ OCZY i powiedz czy ma dla Ciebie jakas wartosc - zycie niewinnych i
          własnosc prywatna? ( nie? to o czym rozmawiamy? )

Powiedz jaki jest TWOJ cel zycia!

Widzac taki program: likwidacja własnosci prywatnej i wyzyskiwaczy ( mnie? )
          kiedy ŁASKAWIE moge zareagowac?
          wtedy gdy "Che" bedzie posiadał wąglika? czy bombe A?
          dwie tony kałaszy czy 200 ton? CEL? jaki był CEL komunistow w Chile?

PS. co robisz kiedy do Twojego(?) domu wchodzi zwolennik likwidacji własnosci
          prywatnej i mowi ten telewizor jest własnoscia mojej komuny! jak reagujesz gdy
          stwierdzisz ze niechce Ci sie wesprzec tej komuny?a co robisz gdy widzisz
          wyciagniety pistolet?

( na czym obejrzysz film? czy Che Ci pozwoli stac? )

wiesz co moge zrozumiec pod pojeciem polityka? ochrone własnosci prywatnej i
          zycia przed mordercami i złodziejami proste? i nie musi mi tego robic gen P.
          moze mi tę usługe zapewnic dowolna firma ochroniarska ( no moze na inna skale no
          ale czasami rzeczywistosc jest taka jaka jest... )
        • Gość: max Re: Replika IP: *.net.bialystok.pl 01.11.01, 00:04
          " fanów terroru " .

mam dwa pytania!

1. no wiec kiedy jest fan terroru ( bez " "! )
          2. powiedz kilka słow co myslisz o nazistach paradujacych z hitlerowskimi
          emblematami po ulicy!
          czy to są "fani terroru" czy fani terroru?

PS. moja odpowiedz nr.2 to taka ze łysole( ktorzy osobiscie przyznaja sie
          do "kultu" hiltera) sa fanami terroru...

• Gość: Piotr Typowa paranoja prawicy IP: *.warszawa-zoliborz.sdi.tpnet.pl 01.11.01, 01:33
            Zarzucacie nam w FMUP chodzenie w koszulkach z Che, a sami wychwalacie takich
            zbrodniarzy jak Franco Batista czy Pinochet. To partie takie jak UPR kumają sie
            z faszystami, szerzą antysemityzm i chwalą dyktaturę. Zacznijcie od siebie
            oszołomy.

P.S. Co do prywatyzacji, to tobie max najwyraźniej sprywatyzowali intelekt i
            wywieźli w bliżej nieokreślonym kierunku.
            • Gość: max Szanowny Panie PRAWDZIWY Lewicowcu! :) IP: *.net.bialystok.pl 01.11.01, 13:51
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Zarzucacie nam w FMUP chodzenie w koszulkach z Che, a sami wychwalacie takich
              > zbrodniarzy jak Franco Batista czy Pinochet. To partie takie jak UPR kumają sie
              >
              > z faszystami,

Stary! dla mnie mozesz nosic dowolną koszulke! kubeczek ze Stalinem Polpotem i
              Che!
              ale wiedz ze ich traktuje jak tych co wychwalaja napasc na sklep miesny tylko
              dlatego ze sa wyzyskiwaczami! (dziwne? błąd logiczny?)

szerzą antysemityzm i chwalą dyktaturę. Zacznijcie od siebie
              > oszołomy.

Szerza antysemityzm? w jaki sposob? wychwalajac Miltona Friedmana ( ZYDA! )
              za jego poglady polityczno-ekonomiczne?
              dyktatura? a kiedy ? wtedy kiedy sklepikarz zaczyna bronic swego mienia?

czy mogłby pare słow powiedziec cos o Izraelu? - z checia poznam Twoje opinie!

> P.S. Co do prywatyzacji, to tobie max najwyraźniej sprywatyzowali intelekt i
              > wywieźli w bliżej nieokreślonym kierunku.

alez troskilwy jestes! czyzbys sugerował ze jestes przeciwnikiem przymusowego
              dawcy organow dla panstwowej słuzby zdrowia?wink

• Gość: J.Bond Che - wielki,niesamowity czlowiek.. IP: *.103.252.64.snet.net 01.11.01, 01:42
      Drugiego takiego juz w naszym zyciu nie bedzie..
      Jak popatrzyc na tych ciulaczy grosza dookola, myszy goniace za kromka chleba ,
      gotowe zabijac inne myszy dla niej, to czlowiek zaczyna wielkosc i sile
      osobowosci przykladu czlowieka takiego jak Che...
      Czesc jego pamieci - mam nadzieje ze bedzie ona dlugo zyla wsrod ludzi jako
      przyklad tego do czego czlowiek wolny i bezinteresownie oddany idealom, ktore
      dzisiejsze mrowki-robole nigdy nie beda w stanie zrozumiec...
      • Gość: max czy i Ty zamordujesz kułaka za posiadanie wieprza? IP: *.net.bialystok.pl 01.11.01, 13:31
        jaka jest Twoja reakcja jak ktos okrada Twoj dom? całujesz go po rękach? a?
        dobrowolnie sie dzielisz swoim dobrem?
        • Gość: V.C. Re: Replika c.d. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.01, 20:35
          Dla mnie , osobiście , życie jest najwyższą wartością . Natomiast stawianie
          przez Ciebie własności na tym samym poziomie , to jakaś paranoja ! Własność
          nie może być traktowana jako świętość !
          Co do ideałów dzisiejszej młodzieży , to o wiele lepiej ,żeby był nim Che ,
          niż , żeby nie miała ich w ogóle .
          • Gość: max Che i "życie jest najwyższą wartością"? IP: *.net.bialystok.pl 01.11.01, 21:04

> Dla mnie , osobiście , życie jest najwyższą wartością . Natomiast stawianie
            > przez Ciebie własności na tym samym poziomie , to jakaś paranoja ! Własność
            > nie może być traktowana jako świętość !

ja szanuje to ze masz taki poglad na zycie! nie wiem na ile konsekwentny ( nie
            wazne )
            Tu chodzi nie o Ciebie a o Pana Che czy on to samo by powiedzial co Ty?

Czy mogłbys wytłumaczyc w jaki sposob moge sie bronic przed złodziejem-
            (nacjonalizujacym?) czyjes dobra?
            Czy protestujesz przeciw noszeniu broni palnej u policjantow ktorzy ponoc pilnuja
            miena ludzi?

> Co do ideałów dzisiejszej młodzieży , to o wiele lepiej ,żeby był nim Che ,
            > niż , żeby nie miała ich w ogóle .

a jaka to idea? ze facio zakłada iz znosi własnosc prywatna?
            dla mnie Che jest tym ktory mowi ze moze ograbic "wyzyskiwaczy" ( piekarza? ),
            podobnie traktuje "łysola z hakenkrojzen" ktory mowi ze podludzi mozna wyzyskiwac
            w obozach pracy przymusowej!

złe idee sa gorsze niz wagliki i dzumy razem wziete!smile

PS. coz wole bezideowca pzprowca ( łapówkarza ktory pozwala piec chleb prywatnie?)
            niz fana Che ktory ideowo ich likwiduje jako "kułaków"!
            • Gość: V.C. Re: Che nie był terrorystą ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.01, 23:17
              Nic mi nie wiadomo , by Che likwidował jakiś kułaków .Był
              rewolucjonistą ,partyzantem , a nie terrorystą . Walczył z okrutnymi reżimami
              na Kubie , w Kongu , w Boliwii . "Za wolność naszą i waszą " . Czy Che podłożył
              kiedykolwiek bombę , po to by zginęli przypadkowi ludzie ? Nie można też
              powiedzieć , że był mordercą . Jeśli tak twierdzisz , to AK-owców należałoby
              postawić przed sądem !
              • Gość: V.C. Re: Che nie był terrorystą ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 00:03
                Słowa Che w 1960 :
                "widziałem na własne oczy biedę , głod i choroby . Przekonałem się , że nie
                mogę leczyć chorych dzieci z braku środków , widziałem , do czego doprowadza
                niedożywienie i ciągły ucisk .Wtedy zaczęło do mnie docierać , że istnieje coś
                równie ważnego jak praca naukowa - pomoc ludziom ".
                Słowa Che w 1966 :
                "Zmuszają nas do walki . Nie mamy wyjścia ."
                • Gość: max cynizm tego kto ideologicznie zabrania piec chleb IP: *.net.bialystok.pl 02.11.01, 00:18

> Słowa Che w 1960 :
                  > "widziałem na własne oczy biedę , głod i choroby . Przekonałem się , że nie
                  > mogę leczyć chorych dzieci z braku środków , widziałem , do czego doprowadza
                  > niedożywienie i ciągły ucisk .Wtedy zaczęło do mnie docierać , że istnieje coś
                  > równie ważnego jak praca naukowa - pomoc ludziom ".
                  > Słowa Che w 1966 :
                  > "Zmuszają nas do walki . Nie mamy wyjścia ."

to ze ideologicznie zabroni produkcji chleba prywatnie i hodowli dla siebie swin
                  tylko swiadczy ze jego ideologia to ideologa smierci!

PS. Czy wiesz kim jestes?
              • Gość: max więc o co walczył Che? a o co wałczyło A.K.? IP: *.net.bialystok.pl 02.11.01, 00:14

> Nic mi nie wiadomo , by Che likwidował jakiś kułaków .Był
                > rewolucjonistą ,partyzantem , a nie terrorystą . Walczył z okrutnymi reżimami
                > na Kubie , w Kongu , w Boliwii . "Za wolność naszą i waszą " . Czy Che podłożył
                >
                > kiedykolwiek bombę , po to by zginęli przypadkowi ludzie ? Nie można też
                > powiedzieć , że był mordercą . Jeśli tak twierdzisz , to AK-owców należałoby
                > postawić przed sądem !

Człowiek-Angel? a nie Engels?
                Nie rozmieszaj mnie! flaga czerwona mowi sama za siebie! rewolucja to krew!
                Komu ja to mowie? to są jakies JAJA! mowimy tu o trockiscie ( czy lubił łabedzie
                nie wiem )

widzisz a ja rozumuję tak:
                Ja zauwazam kto jest kim! i co kto robi i rzada! serio!
                piszesz walczy z rezimami! i bardzo dobrze! tylko ze on walczy o jeszcze wiekszy
                rezim!i tu jest ta róznica! smile

walczy z Batistą by wetknac Castro! pytanie czy Batista jest gorszy czy lepszy od
                Castro? kiedy byla wiekszą wolnosc?
                Ja naprawde zauwazam ze Batista był jak na moj gust zbyt etatystyczny! serio!smile)
                ALe z jedego malutkiego przykladu-faktu iz mogły istniec za jego rzadow burdele
                a za Castro-Che nie wyciagam jeden wniosek jest wiekszy totalizmsmile)
                taak! a to ze Batistutka mógł byc lepszym człowiekiem i bardziej dbac o swoj
                wizerunek prawego człowieka to czy to moja sprawa?
                o np. gdyby Che obalajac Batistutke zmniejszył ingerencje panstwa w jakies
                tam "korporacje" to bym mu przyklasną! a tak ? szkoda gadac...

dajesz przykład AK. z kim walczylo? z rezimem! po co? by byla wieksza wolnosc niz
                za tego rezimu! by mozna było sprzedwac kiełbase bez kary smierci itdsmile
                a to ze czasami mordowało-zbijało etc. toz k... jakos trzeba było walczyc? co
                mieli z poduszkami biegac i łaskotac?wink

a "terrorysta" kojarzy mi sie z Robespierem
                "Popularny wśród ludu, który zwał go Nieprzekupnym" o kim to?smile
                no ale moze nie pasuje do Che? itd.

"jakis tam kułak" to osoba ktora pokątnie hoduje swinie (wersja Trocki?)
                i za to dostaje kulke w tył głowy!

o "spekulantach" "przemytnikach" "cinkciarzach" juz nie wspomne! bo niektorzy
                na sam dzwiek dostaja wysypki i drgawek rewolucyjnych tak ja inni dostaja spazmów
                na słowo: narodowosc żydowska, dla mnie róznicy nie ma!

PS. to jak z totalitarnym zakazem posiadania prywatnej piekarni by moc jesc
                własny chleb? epatujesz? czym?
                • Gość: V.C. Re: Końcowa replika IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 01:25
                  Max , wykazujesz skłonność do sprowadzania dyskusji ad absurdum . Che nie był
                  demokratą , tak jak dzisiaj rozumiemy to pojęcie . Można by sięgać daleko do
                  historii . Czy np. Spartakus był terrorystą ? Czy afgańscy mudżahedini walczyli
                  z radziecką okupacją , po to by utworzyć demokrację parlamentarną w europejskim
                  stylu ? Czy wreszcie Czeczeńcy walczyli o demokrację i wolność , czy raczej
                  chcieli wprowadzić szariat ? Z drugiej zaś , czy palestyńscy zamachowcy
                  podkładając bomby i zabijając dziesiątki przypadkowych ludzi , nie walczą (
                  podobnie jak AK ) z obcą okupacją ?
                  Nie mam zamiaru kruszyć z Tobą kopii o postać sprzed kilkudzesięciu lat .,
                  tym bardziej , że i tak nie dojdziemy w tej materii do porozumienia . Podjąłem
                  się obrony Che , mimo , że sam nie jestem rewolucjonistą i nie zamierzam z
                  bronia w ręku obalać kapitalizmu w . Wolę go krytykować w domowym zaciszu , na
                  forum .Takie jest moje prawo .
                  A Ty , Max , pozwól mi na to . I pozwól także innym ...nosić koszulki z
                  Che ..
                  • Gość: max Re: Końcowa replika - FIN THE EHD KONEC!:) IP: *.net.bialystok.pl 02.11.01, 13:10

> Max , wykazujesz skłonność do sprowadzania dyskusji ad absurdum .

czy absurdem jest cytowanie programu "wyborczego" Che?

Che nie był demokratą , tak jak dzisiaj rozumiemy to pojęcie .

hehe! a kim wróżką?smile

Można by sięgać daleko do
                    > historii . Czy np. Spartakus był terrorystą ?

Jezeli walczył o mniejszy totalizm władzy juz mu przyklaskuje!

Czy afgańscy mudżahedini walczyli
                    >
                    > z radziecką okupacją , po to by utworzyć demokrację parlamentarną w europejskim
                    >
                    > stylu ?

mogli by mi tam wprowadzic monarchie absolutna ala Arabia Saudyjska i tez kiwne
                    główką z zachwytu! ( czy juz idziesz pod ambasade i protestujesz przeciw Arabii
                    Saudyjskiej? )

Czy wreszcie Czeczeńcy walczyli o demokrację i wolność , czy raczej
                    > chcieli wprowadzić szariat ?

Szariat? bez prawa produkcji prywatego chleba? ;/

Z drugiej zaś , czy palestyńscy zamachowcy
                    > podkładając bomby i zabijając dziesiątki przypadkowych ludzi , nie walczą (
                    > podobnie jak AK ) z obcą okupacją ?

walczą o brak mozliwosci produkcji chleba prywatnie? ( wyjedz i propaguj
                    tam "idee" Che a moze ktos Ciebie usłucha )

> Nie mam zamiaru kruszyć z Tobą kopii o postać sprzed kilkudzesięciu lat .,
                    > tym bardziej , że i tak nie dojdziemy w tej materii do porozumienia . Podjąłem
                    > się obrony Che , mimo , że sam nie jestem rewolucjonistą i nie zamierzam z
                    > bronia w ręku obalać kapitalizmu w . Wolę go krytykować w domowym zaciszu , na
                    > forum .Takie jest moje prawo .
                    > A Ty , Max , pozwól mi na to . I pozwól także innym ...nosić koszulki z
                    > Che ..

Ja Ci nie zabraniam propagowac to i owo! ja tylko czytam program ideologiczny Che
                    i wyciagam bardzo proste wnioski!

dam teraz Tobie taki cytat! smile

Re: Co myslisz widzac skina ze swastyką?
                    Autor: Gość portalu: Blong
                    Data: 28-10-2001 01:42 adres: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl

--------------------------------------------------------------------------------

Ze widze idiote nic wiecej.

Koszulka? z czym?
                    Jestem za wolnoscia słowa jak w USA?
                    mozesz nosic koszulke z Che lub jaką Ci sie zechce ale wiedz ze ja mam
                    skojarzenia inne niz Pan Blong ( bardziej negatywne! ) i wyciagam wnioski z tego
                    o co oni walczą!! ...

Zadam Ci pytanie:

A oto moja odpowiedz dla Pana Blong:
                    a ja mam inne zdanie! widze w nim wyznawce przemocy i terroru! tak jak widzac
                    symbol czerwonej gwiazdy i głowe Che! ( oczywiscie moja reakcja ta ten typ ludzi
                    jest ograniczona do sposobu dzialania jednych i drugich - jeden moze mnie pobic
                    bo bede wwoził mleko z Izraela a drugi wybic mi zęby za to ze rzuje hamburgera w
                    MC...) no i zostali jeszcze binladenowcy... ( a czas reakcji jakis taki chyba
                    szybszy niz do tamtych )

Czy moje skojarzenia sa absurdalne? moze ...
    • Gość: max V.C. cos dla dla Twojego dobrego samopoczucia! IP: *.net.bialystok.pl 02.11.01, 00:41
      i cytat z jednego z LEWICOWCOW o Che..

"Guevara ostro sprzeciwial sie propagowanej przez Castro stalinowskiej
      zasadzie "socjalistycznego wspólzawodnictwa", dopatrywal sie w niej cech
      kapitalistycznego atawizmu"

czy ktos ma swiadomosc kim on był?smile
      • Gość: V.C. Re: Max , powtarzasz się jak zdarta płyta IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 18:30
        Co Ty ciągle z tym pieczeniem chleba i hodowlą świń . Kończyłeś agronomię czy
        zootechnikę ?
        Użyję cytatu z wczorajszego filmu ( mniejsza o tytuł ) : "Zamiast mózgu ,
        masz kasę fiskalną " ...
        • Gość: max chleb i wieprzowina a OBRZYDLIWA KASA FISKALNA?:)) IP: *.net.bialystok.pl 02.11.01, 18:56

> Co Ty ciągle z tym pieczeniem chleba i hodowlą świń . Kończyłeś agronomię czy
          > zootechnikę ?

ma to znaczenie? mogłem podac inne oblesniejsze pomysły ale tak mi sie kojarzy
          wyzyskiwaczek-prosciacek z trockizmem! (ogladalem film-wyklad KPZR na ten temat a
          byl przekonywujacy) smile

> Użyję cytatu z wczorajszego filmu ( mniejsza o tytuł ) : "Zamiast mózgu ,
          > masz kasę fiskalną " ...

protestuje! kasa fiskalana kojarzy mi sie z przemoca aparatu
          socjaldemokratycznego w sciaganiu nienaleznych pieniedzy! ;>
          ale dziwne ze powiedziales "kasa fiskalna" a nie obrzydliwą świnką!smile)))

ale efekt dobry! psychologicznie kojarzy ci negatywnie urzednik fiskalny!!smile))

stary! przybij piatke! wink
    • tyu ...zwolennicy TERRORYSTY Che Guevary?? 03.11.01, 21:05
      Nie mam zdrowia czytać wszystkiego do końca. Podziwiam Blonga i innych, że
      potrafią dyskutować w sytuacji, gdy Maxio - nie znając realiów i bazując
      głównie na starym artykule GW, świeżej (i zasłużonej, ale to inna historia)
      odrazy ludzi wobec terroryzmu oraz na potocznych opiniach - wyraźnie
      dyskutuje "pod tezę", że Che to terrorysta. W tej sytuacji jest zrozumiałe, że
      wszelkie argumenty na "nie" odbijają się od niego, jak od betonowej ściany.

A odpowiadając Maxiowi wprost: tak - są, np. ja. Tyle, że nie uważają go za
      terrorystę. A co, nie wolno?!

• Gość: max luzik! IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 21:16
        tyu napisał(a):

> A odpowiadając Maxiowi wprost: tak - są, np. ja. Tyle, że nie uważają go za
        > terrorystę. A co, nie wolno?!

wolno! wiesz ze jest naziparty w USA ( wolnosc słowa! )a kojarzysz mi sie własnie
        ze skinem propagujacym totalitaryzm! ot i tyle ...
        zadowolny?

na desr
        cytat z jednego z LEWICOWCOW o Che..

"Guevara ostro sprzeciwial sie propagowanej przez Castro stalinowskiej
        zasadzie "socjalistycznego wspólzawodnictwa", dopatrywal sie w niej cech
        kapitalistycznego atawizmu"

trockizm! mordowanie kułaków za nielegalne posiadanie tucznika...ITD ITD.

PS. no i przyznam ze mi sie nie chce z takim człowiekiem rozmawiac bo o czym?
        o likwidacji własnosci pod przymusem ... eeee
        • Gość: J.Bond Che to cos innego.. IP: *.102.252.64.snet.net 04.11.01, 01:27

> trockizm! mordowanie kułaków za nielegalne posiadanie tucznika...ITD ITD.
          >
          >
          > PS. no i przyznam ze mi sie nie chce z takim człowiekiem rozmawiac bo o czym?
          > o likwidacji własnosci pod przymusem ... eeee

Che nigdy nie walczyl z kulakami, czy innymi jak bysmy dzisiaj okreslili
          "drobno-kapitalistami", on walczyl z porzadkiem spolecznym ktory pozwalal na
          ogromne dysproporcje w poziomie zycia; walczyl z tymi ktorzy stali za tym zeby
          stworzyc strefy ubostwa, ciemnoty - tylko po to zeby wielcy kapitalisci mogli
          sobie zyc jak ksiazeta feudalne, utrzymujac tani rezerwat sily roboczej gotowej
          pracowac za smiesznie niskie sumy po to by utrzymac swoje rodziny.
          Wiadomo ze przyrodzie istnieje balans - wiec po to zeby mogli byc zilionerzy musza
          byc miliony biedakow.
          Sadze ze wlasnie to wrodzone poczucie sprawiedliwosci i niebywala szlachetnosc
          charakteru w polaczeniu z silna wola Che, pozwolily mu stac sie sztandarowa
          postacia dla wszystkich postepowych ludzi na swiecie.
          Che byl tragiczna postacia - przypominal bardziej Don Kichota w swojej nieugietej
          non-komformistycznej postawie, ale wlasnie dlatego jest takim wzorem .
          Byl wlasnie rewolucjonista w czystej postaci - nieskazonym zadnymi frakcyjnymi
          ukladami, ubiciem wlasnego interesu - on o to nie dbal, pieniadz dla niego nie
          istnial.
          Nie mial tez tendencji totalistycznych, a porownywanie go do Hitlera czy Stalina,
          swiadczy tylko o glupocie,zlej woli lub ograniczonosci porownujacych..
          • tyu Che to cos innego.. tylko wytłumacz to Maxiowi. 05.11.01, 21:59
            Gość portalu: J.Bond napisał(a):

> Gość portalu: max napisał(a):
            >
            > > trockizm! mordowanie kułaków za nielegalne posiadanie tucznika...ITD ITD.
            > >
            > >
            > > PS. no i przyznam ze mi sie nie chce z takim człowiekiem rozmawiac bo o czym?
            > > o likwidacji własnosci pod przymusem ... eeee
            >
            >
            > Che nigdy nie walczyl z kulakami, czy innymi jak bysmy dzisiaj okreslili
            > "drobno-kapitalistami", on walczyl z porzadkiem spolecznym ktory pozwalal na
            > ogromne dysproporcje w poziomie zycia; walczyl z tymi ktorzy stali za tym zeby
            > stworzyc strefy ubostwa, ciemnoty - tylko po to zeby wielcy kapitalisci mogli
            > sobie zyc jak ksiazeta feudalne, utrzymujac tani rezerwat sily roboczej gotowej
            > pracowac za smiesznie niskie sumy po to by utrzymac swoje rodziny.
            > Wiadomo ze przyrodzie istnieje balans - wiec po to zeby mogli byc zilionerzy mu
            > musza byc miliony biedakow.
            > Sadze ze wlasnie to wrodzone poczucie sprawiedliwosci i niebywala szlachetnosc
            > charakteru w polaczeniu z silna wola Che, pozwolily mu stac sie sztandarowa
            > postacia dla wszystkich postepowych ludzi na swiecie.
            > Che byl tragiczna postacia - przypominal bardziej Don Kichota w swojej nieugie
            > tej non-komformistycznej postawie, ale wlasnie dlatego jest takim wzorem .
            > Byl wlasnie rewolucjonista w czystej postaci - nieskazonym zadnymi frakcyjnymi
            > ukladami, ubiciem wlasnego interesu - on o to nie dbal, pieniadz dla niego nie
            > istnial.
            > Nie mial tez tendencji totalistycznych,a porownywanie go do Hitlera czy Stalina
            > swiadczy tylko o glupocie,zlej woli lub ograniczonosci porownujacych..

Masz zupełną rację! (Nie pierwszy raz Ci ją zresztą przyznaję) Tylko... udowodnij
            ją jeszcze Maxiowi. Dotychczasowa dyskusja na ten temat - w kilku wątkach! -
            dowodzi niewykonalności tego zadania. Po prostu: kto NIE CHCE myśleć - bo zamiast
            tego wystarczą mu gdzieś tam wyczytane, a wygodne dla niego slogany - tego do
            myślenia nie zmusi nikt...
            Pozdrawiam.

• Gość: Hiacynt Tyu - oni wszyscy chcieli jak najlepiej IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 22:13
              tyu napisał(a):

> Gość portalu: J.Bond napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: max napisał(a):
              > >
              > > > trockizm! mordowanie kułaków za nielegalne posiadanie tucznika...ITD
              > ITD.
              > > >
              > > >
              > > > PS. no i przyznam ze mi sie nie chce z takim człowiekiem rozmawiac bo
              > o czym?
              > > > o likwidacji własnosci pod przymusem ... eeee
              > >
              > >
              > > Che nigdy nie walczyl z kulakami, czy innymi jak bysmy dzisiaj okreslili
              > > "drobno-kapitalistami", on walczyl z porzadkiem spolecznym ktory pozwalal
              > na
              > > ogromne dysproporcje w poziomie zycia; walczyl z tymi ktorzy stali za tym
              > zeby
              > > stworzyc strefy ubostwa, ciemnoty - tylko po to zeby wielcy kapitalisci mo
              > gli
              > > sobie zyc jak ksiazeta feudalne, utrzymujac tani rezerwat sily roboczej go
              > towej
              > > pracowac za smiesznie niskie sumy po to by utrzymac swoje rodziny.
              > > Wiadomo ze przyrodzie istnieje balans - wiec po to zeby mogli byc zilioner
              > zy mu
              > > musza byc miliony biedakow.
              > > Sadze ze wlasnie to wrodzone poczucie sprawiedliwosci i niebywala szlachet
              > nosc
              > > charakteru w polaczeniu z silna wola Che, pozwolily mu stac sie sztandarow
              > a
              > > postacia dla wszystkich postepowych ludzi na swiecie.
              > > Che byl tragiczna postacia - przypominal bardziej Don Kichota w swojej nie
              > ugie
              > > tej non-komformistycznej postawie, ale wlasnie dlatego jest takim wzorem .
              > > Byl wlasnie rewolucjonista w czystej postaci - nieskazonym zadnymi frakcyj
              > nymi
              > > ukladami, ubiciem wlasnego interesu - on o to nie dbal, pieniadz dla niego
              > nie
              > > istnial.
              > > Nie mial tez tendencji totalistycznych,a porownywanie go do Hitlera czy St
              > alina
              > > swiadczy tylko o glupocie,zlej woli lub ograniczonosci porownujacych..
              >
              >
              > Masz zupełną rację! (Nie pierwszy raz Ci ją zresztą przyznaję) Tylko... udowodn
              > ij
              > ją jeszcze Maxiowi. Dotychczasowa dyskusja na ten temat - w kilku wątkach! -
              > dowodzi niewykonalności tego zadania. Po prostu: kto NIE CHCE myśleć - bo zamia
              > st
              > tego wystarczą mu gdzieś tam wyczytane, a wygodne dla niego slogany - tego do
              > myślenia nie zmusi nikt...
              > Pozdrawiam.
              >
              Tyu!

Są fakty historyczne, po cóż hagiografia. Prawda o Che jest okropna.
              Historia jest fałszowana. To jest młodość obecnych elit zachodnich, pokolenia 68.
              Oni zrobią wszystko by się wybielić.
              Podobnie - leninizm tak, stalinizm nie. Nieprawda. Lenin była taki sam jak
              Stalin, tylko wcześniej umarł. Trzeba sięgać do wsystkich źródeł, by wyrobić
              sobie opbiektywne zdanie.

pozdrawiam

• tyu Chcieli jak najlepiej - i za to ich szanuję 05.11.01, 22:38
                Gość portalu: Hiacynt napisał(a):

> Są fakty historyczne, po cóż hagiografia. Prawda o Che jest okropna.
                > Historia jest fałszowana.To jest młodość obecnych elit zachodnich, pokolenia 68.
                > Oni zrobią wszystko by się wybielić.
                > Podobnie - leninizm tak, stalinizm nie. Nieprawda. Lenin była taki sam jak
                > Stalin, tylko wcześniej umarł. Trzeba sięgać do wszystkich źródeł, by wyrobić
                > sobie obiektywne zdanie.
                >
                > pozdrawiam

Z pierwszym i ostatnim zdaniem zgadzam się w zupełności, pozostałe - tradycyjnie -
                dyskusyjne.
                Co do elit i roku 1968: w całej dyskusji na te tematy usiłuję (i nie tylko ja)
                wykazać, że "gęba" przyprawiona Che przez anarchistów jeszcze w 1968 r. nie jest
                prawdziwa. Nie znaczy to, że gloryfikuję jego życie i aprobuję wszystkie pomysły,
                ale - wbrew maxiopodobnym - Che trockistą nie był! I nie ma tu nic do rzeczy
                ewentualne wybielanie się dzisiejszych elit.
                A za osobistą uczciwośc i wierność przekonaniom szanuję wszystkich, byle te
                przekonania nie prowadziły do zbrodni. P. Wierzbickiego i A. Gwiazdę np. - też.

Pozdrawiam.

• Gość: max ...piekło dobrymi checiami brukowane IP: *.net.bialystok.pl 05.11.01, 22:59
                  tyu napisał(a):

> ale - wbrew maxiopodobnym - Che trockistą nie był!

czyzby był lewicowym odłamem trockizmu? fajni ci "maxiopodobni" anarchisci!
                  a tak apropos czy wiesz ilu anarchistow wymordowali komunisci?

> A za osobistą uczciwośc i wierność przekonaniom szanuję wszystkich, byle te
                  > przekonania nie prowadziły do zbrodni.

świete słowa! w pełni sie zgadzam i dlatego moja reakcja jest dokladnie taka jaka
                  jest...
            • Gość: max Re: Che to cos innego.. tylko wytłumacz to Maxiowi. IP: *.net.bialystok.pl 05.11.01, 22:48
              tyu napisał(a):

> Gość portalu: J.Bond napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: max napisał(a):
              > >
              > > > trockizm! mordowanie kułaków za nielegalne posiadanie tucznika...ITD
              > ITD.
              > > >
              > > >
              > > > PS. no i przyznam ze mi sie nie chce z takim człowiekiem rozmawiac bo
              > o czym?
              > > > o likwidacji własnosci pod przymusem ... eeee
              > >
              > >
              > > Che nigdy nie walczyl z kulakami, czy innymi jak bysmy dzisiaj okreslili
              > > "drobno-kapitalistami", on walczyl z porzadkiem spolecznym ktory pozwalal
              > na
              > > ogromne dysproporcje w poziomie zycia; walczyl z tymi ktorzy stali za tym
              > zeby
              > > stworzyc strefy ubostwa, ciemnoty - tylko po to zeby wielcy kapitalisci mo
              > gli
              > > sobie zyc jak ksiazeta feudalne, utrzymujac tani rezerwat sily roboczej go
              > towej
              > > pracowac za smiesznie niskie sumy po to by utrzymac swoje rodziny.
              > > Wiadomo ze przyrodzie istnieje balans - wiec po to zeby mogli byc zilioner
              > zy mu
              > > musza byc miliony biedakow.
              > > Sadze ze wlasnie to wrodzone poczucie sprawiedliwosci i niebywala szlachet
              > nosc
              > > charakteru w polaczeniu z silna wola Che, pozwolily mu stac sie sztandarow
              > a
              > > postacia dla wszystkich postepowych ludzi na swiecie.
              > > Che byl tragiczna postacia - przypominal bardziej Don Kichota w swojej nie
              > ugie
              > > tej non-komformistycznej postawie, ale wlasnie dlatego jest takim wzorem .
              > > Byl wlasnie rewolucjonista w czystej postaci - nieskazonym zadnymi frakcyj
              > nymi
              > > ukladami, ubiciem wlasnego interesu - on o to nie dbal, pieniadz dla niego
              > nie
              > > istnial.
              > > Nie mial tez tendencji totalistycznych,a porownywanie go do Hitlera czy St
              > alina
              > > swiadczy tylko o glupocie,zlej woli lub ograniczonosci porownujacych..
              >
              >
              > Masz zupełną rację! (Nie pierwszy raz Ci ją zresztą przyznaję) Tylko... udowodn
              > ij
              > ją jeszcze Maxiowi. Dotychczasowa dyskusja na ten temat - w kilku wątkach! -
              > dowodzi niewykonalności tego zadania. Po prostu: kto NIE CHCE myśleć - bo zamia
              > st
              > tego wystarczą mu gdzieś tam wyczytane, a wygodne dla niego slogany - tego do
              > myślenia nie zmusi nikt...
              > Pozdrawiam.
              >

Czytajac Ciebie i Tobie podobnych piewcow totalizmu ( mowa o Che ) wiedz ze
              traktuje podobnie proby wybielania czynow Hitlera czy Robespierra! to kwestia
              analizy celu jakie stawiaja sobie wszelkiej masci "misjonarze" zła...

PS. a gdy usłysze cos jeszcze o zwolennikach partyzanta Bin Ladena to tylko
              wzrusze ramionkami ( bo... to juz jest przerabiane )
              • Gość: wild Re: Che to cos innego.. tylko wytłumacz to Maxiowi. IP: *.net.bialystok.pl 27.01.02, 03:01

> tyu napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: J.Bond napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: max napisał(a):
                > > >
                > > > > trockizm! mordowanie kułaków za nielegalne posiadanie tucznika..
                > .ITD
                > > ITD.
                > > > >
                > > > >
                > > > > PS. no i przyznam ze mi sie nie chce z takim człowiekiem rozmawi
                > ac bo
                > > o czym?
                > > > > o likwidacji własnosci pod przymusem ... eeee
                > > >
                > > >
                > > > Che nigdy nie walczyl z kulakami, czy innymi jak bysmy dzisiaj okresl
                > ili
                > > > "drobno-kapitalistami", on walczyl z porzadkiem spolecznym ktory pozw
                > alal
                > > na
                > > > ogromne dysproporcje w poziomie zycia; walczyl z tymi ktorzy stali za
                > tym
                > > zeby
                > > > stworzyc strefy ubostwa, ciemnoty - tylko po to zeby wielcy kapitalis
                > ci mo
                > > gli
                > > > sobie zyc jak ksiazeta feudalne, utrzymujac tani rezerwat sily robocz
                > ej go
                > > towej
                > > > pracowac za smiesznie niskie sumy po to by utrzymac swoje rodziny.
                > > > Wiadomo ze przyrodzie istnieje balans - wiec po to zeby mogli byc zil
                > ioner
                > > zy mu
                > > > musza byc miliony biedakow.
                > > > Sadze ze wlasnie to wrodzone poczucie sprawiedliwosci i niebywala szl
                > achet
                > > nosc
                > > > charakteru w polaczeniu z silna wola Che, pozwolily mu stac sie sztan
                > darow
                > > a
                > > > postacia dla wszystkich postepowych ludzi na swiecie.
                > > > Che byl tragiczna postacia - przypominal bardziej Don Kichota w swoje
                > j nie
                > > ugie
                > > > tej non-komformistycznej postawie, ale wlasnie dlatego jest takim wzo
                > rem .
                > > > Byl wlasnie rewolucjonista w czystej postaci - nieskazonym zadnymi fr
                > akcyj
                > > nymi
                > > > ukladami, ubiciem wlasnego interesu - on o to nie dbal, pieniadz dla
                > niego
                > > nie
                > > > istnial.
                > > > Nie mial tez tendencji totalistycznych,a porownywanie go do Hitlera c
                > zy St
                > > alina
                > > > swiadczy tylko o glupocie,zlej woli lub ograniczonosci porownujacych.
                > .
                > >
                > >
                > > Masz zupełną rację! (Nie pierwszy raz Ci ją zresztą przyznaję) Tylko... ud
                > owodn
                > > ij
                > > ją jeszcze Maxiowi. Dotychczasowa dyskusja na ten temat - w kilku wątkach!
                > -
                > > dowodzi niewykonalności tego zadania. Po prostu: kto NIE CHCE myśleć - bo
                > zamia
                > > st
                > > tego wystarczą mu gdzieś tam wyczytane, a wygodne dla niego slogany - tego
                > do
                > > myślenia nie zmusi nikt...
                > > Pozdrawiam.
                > >
                >
                > Czytajac Ciebie i Tobie podobnych piewcow totalizmu ( mowa o Che ) wiedz ze
                > traktuje podobnie proby wybielania czynow Hitlera czy Robespierra! to kwestia
                > analizy celu jakie stawiaja sobie wszelkiej masci "misjonarze" zła...
                >
                > PS. a gdy usłysze cos jeszcze o zwolennikach partyzanta Bin Ladena to tylko
                > wzrusze ramionkami ( bo... to juz jest przerabiane )

• zabijaka Re: Czy w SLD-UP są zwolennicy terrorysty Che Guevary? 07.11.01, 01:17
      kazdy, tko twierdzi, ze Che jest OK nie zna historii rewolucji kubanskiej.
      Che to skurwysyn pierwszej wody, a kto mysli inaczej ten jest albo glupi albo
      jest taki sam skurwysyn jak Che i tak samo jak on zasluguje na smierc. I ja
      tych skurwieli bede tropil i wieszal za jaja.
    • wild są zwolennicy terroru na niewinnych ludziach? 07.02.02, 14:49

> Chodzą po Ziemi rózni ludzie niektórzy ubierają sie tak a i inni siak ... nic
      > szczególnego nie? ale mozna spotkac takich co noszą podobizny Adolfa Hitlera
      > Che Guevary i Bin Ladena co ich łączy? uwielbiają idee ludobójstwa! terroru i
      > totalitaryzmu!
      >
      > BAJKA NR.1
      > ---------------------------------------------------------------------------
      > Artykuł ten pochodzi z noworocznego dodatku do "Gazety Wyborczej"; 31 XII 2000
      > r.
      >
      > MIT O WIECZNYM REWOLUCJONIŚCIE
      >
      > Ernesto Che Guevara, ur 14 maja 1928 r. Rewolucjonista. Symbol buntu i
      > idealizmu. Przyjaciel Fidela Castro, z którym wyzwalał Kubę.
      >
      > Wierzył w nowy, doskonały świat, ale mało kto pamięta, że optował za wojną
      > atomową i uczestniczył w 55 egzekucjach. Mówił o sobie "Jestem robotem
      > wojennym". Sam zaczął tworzyć swoją legendę. Zaczęło się od przydomka "Che",
      > który sam sobie nadał. W Argentynie, gdzie się urodził słowo to
      > znaczy "kumpel". Zanim został rewolucjonistą, studiował archeologię i medycynę.
      >
      > Po wkroczeniu wraz z Fidelem Castro do Hawany zajął się administracją, kierował
      >
      > kubańskim bankiem narodowym. Składał wizyty międzynarodowe i wygłaszał
      > płomienne przemówienia w siedzibie Organizacji Narodów Zjednoczonych. W roku
      > 1965 wyruszył rozpalać kolejne rewolucje: w Argentynie, Kongu, wreszcie
      > Boliwii. Tam Che z kilkunastoma towarzyszami przez kilka tygodni wymykał się
      > armii boliwijskiej. Wpadł na skutek donosu okolicznych chłopów. Kiedy zaciął mu
      >
      > się karabin, poddał się Boliwijczykom. Zginął rozstrzelany 9 października 1967
      > roku w La Higuera.
      >
      > W maju 1997 r. grupa naukowców argentyńskich i kubańskich odkryła w pobliżu
      > boliwijskiego miasta Vallegrande siedem szkieletów. Szkielet Che był odziany w
      > resztkę jego ulubionej panterki, obok leżał jego czarny pas. Szkielet nie miał
      > obydwu dłoni. Obcięto je na dowód, że Che naprawdę nie żyje.
      >
      > Szczątki Che przewieziono na Kubę. Spoczęły w grobowcu obok jego olbrzymiego,
      > 23-tonowego pomnika. Odkrycie grobu zbiegło się w czasie z powrotem światowej
      > mody na Che.
      >
      > W Vallegrande, miejscu gdzie znaleziono jego szczątki, uwielbienie dla Che
      > sięgnęło zenitu - jest czczony jako święty Ernest. Biura turystyczne organizują
      >
      > wycieczki do jego grobu.
      >
      > Twarz Che Guevary pomaga sprzedawać narty Fischer (model Rewolucja). Jego twarz
      >
      > pojawiła się na okładce płyty zespołu Rage Against The Machine i na puszkach
      > piwa reklamowanego sloganem "Zabronione w USA. Musi być dobre". Piwo wkrótce
      > zniknęło z półek, bo wdowa po Che wniosła pozew do sądu. Nawet socjalistyczna
      > Kuba zarabia na Che. Turyści kupują koszulki z najsłynniejszą maksymą
      > rewolucjonisty: ":Lepiej umrzeć stojąc, niż klęcząc żyć", i zegarki Swatch z
      > podobizną Che na cyferblacie. "The Motorcycle Diares", wspomnienia Guevary z
      > młodzieńczej podróży motocyklem po Ameryce Południowej, w 1952 r. zostały
      > bestsellerem e USA i Europie.
      >
      > Che pozostał twarzą z jednego zdjęcia zrobionego przez Alberta Kordę w roku
      > 1960. Na podstawie tego zdjęcia powstał słynny plakat, powielony w milionach
      > egzemplarzy i znajdujący się na koszulkach, kubkach i zegarkach. Alberto Korda
      > nie dostał za nie ani grosza. Ostarnio wytoczył kilka procesów, domagając się
      > respektowania swoich praw autorskich.
      > -------------------------------------------------------------------------------
      >
      > potaplajmy sie we krwi jeszcze troszkie! nie? machajac kubeczkiem z brodą i
      > wąsikiem?
      >
      > a tu jedna z terrorystycznych stron ( wersja bez turbany ale broda podobna!)
      > www.cheguevaraonline.prv.pl
      > znajduja sie tam przedruki z Trybuny i inne LEWICOWE sajty terrorystyczne
      > LEWICOWIEC to brzmi dumnie! nie? pytanie ilu takich fanów terroru dziala w SLD
      > UP PPS?

• Gość: max Re: usługa psychiatryczna a przymus prawa... IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:02

> > Po co mam szukac? ta ksiazka to zaden dowod to literacka proza postnietche
    > anska
    > > !
    > > on mógł napisac jeszcze wieksze bzdury ala Markiz de Sade do netej potęgi!
    > ( to
    > >
    > > byłaby sztuka atomowa! z koncowym KILL'em All smile lub byc niepismienny!
    > > problem sie zaczyna wtedy kiedy ktos staje sie władcą który odpowiada za p
    > rawo
    > > danego kraju i aparat ktory wykonuje rozkazy ...
    >
    > Mowisz o panstwie Vatykan?
    > Czy o glowie zachodniego chrzescijanstwa?
    > smile

nie o Jaruzelskim! smile
    • Gość: Blong Re: usługa psychiatryczna a przymus prawa... IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:24
      > nie o Jaruzelskim! smile

aha, czyli o Pinochecie
      • Gość: max Re: usługa psychiatryczna a przymus prawa... IP: *.net.bialystok.pl 28.10.01, 01:28

> > nie o Jaruzelskim! smile
        >
        > aha, czyli o Pinochecie

Pinokia zostwmy w spokoju! :--)
  • Gość: Blong Re: Co myslisz widzac skina ze swastyką? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:27
    > a ja mam inne zdanie! widze w nim wyznawce przemocy i terroru! tak jak widzac
    > symbol czerwonej gwiazdy i głowe Che! ( oczywiscie moja reakcja ta ten typ ludz
    > i
    > jest ograniczona do sposobu dzialania jednych i drugich - jeden moze mnie pobic
    >
    > bo bede wwoził mleko z Izraela a drugi wybic mi zęby za to ze rzuje hamburgera
    > w
    > MC...) no i zostali jeszcze binladenowcy... ( a czas reakcji jakis taki chyba
    > szybszy niz do tamtych )
    >
    > A idiota z definicji to człowiek uposledzony! (ktoremu sie pomaga!)
    > problem sie zaczyna jezeli lekarz stwierdzi ze ktos jest zdrowy na umysle i cie
    > le
    > a cel to likwidacja nierasowych lub burżujów...

A ja w nich naprawde widze najczesciej tylko idiotow, albo ludzi ulegajacych
    modzie czy nacisku okolicy. Przeciez wiekszosc lysoli nie potrafilaby sie
    poprawnie podpisac a co juz tu mowic o jakiejs swiadomosci historycznej /gdyby ja
    mieli, to by pamietali ze nastepni po Zydach i Cyganach byli Slowianie, czyli oni
    sami/.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka