dachs 21.10.06, 21:42 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3696597.html Miażdżącym dowodem przeciw kreacjonizmowi jest sam Maciej Giertych, który jest najwyrażniej efektem mutacji homo sapiens. Takiego idioty nie mógł stworzyć Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaceq Befsztyki z mamucich sztywnych członków... 21.10.06, 21:55 ...na XIX-wiecznej Alasce. Genialne!!! "- Całe to datowanie jest nieprawdziwe. To, że mówimy o milionach lat, wynika z błędu naukowców z XIX wieku." Czyli jest stary (a w zasadzie - średni) Giertych kreacjonistą "młodej Ziemi". Przypadłość taka, zdarzająca się wśród protestantów, jest niezmiernie rzadka wśród katolików, do których poczuwa się Maciej G. "Dodał, że doszedł do tych wniosków jako naukowiec i przyrodnik, nie jako czytelnik Biblii." A czytał? I potrafi to rozgraniczyć? I to jest najbardziej niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 21.10.06, 22:34 dachs napisał: > Miażdżącym dowodem przeciw kreacjonizmowi jest sam Maciej Giertych, który jest > najwyrażniej efektem mutacji homo sapiens. > > Takiego idioty nie mógł stworzyć Bóg. Bo ja wiem Borsuku, czy osoba Giertycha to dowod ostateczny, bylbym moze odrobine ostrozniejszy... Z cala pewnoscia jednak, wywody Giertycha przyczynia sie do posuniecia o krok do przodu teologie w jej badaniu przeslania bozego zawartego w Biblii. Wiemy juz z pewnoscia(po tym bezprzykladnym wystapieniu), ze Bog tworzac czlowieka na swoje podobienstwo, uwzglednil jedynie podobienstwo fizyczne, calkowicie pomijajac sfere umyslowa, oddajac ja (sfere duchowa) we wladanie ewolucji. Jako wskazowke na droge, wyposazyl on (Bog) nas jeszcze w pare pozytecznych instynktow. Efekt jest jaki jest, o tym, ze ktos dysponuje "boskim umyslem" mowimy zadko, a jesli juz to boskosc ujawnia sie zazwyczaj w jednej, waskiej dziedzinie. Pocieszajace z tego wszystkiego jest drzemiace gdzies tam w nas na dnie poczucie ogromnego potencjalu, czekajacego jedynie na odkrycie, choc, przyznaje nie bez smutku, o wiele wyrazniejsze bywa poczucie totalnej kleski, przejawiajace sie konstatacja, ze umysl ludzki, w swej nieustajacej pogoni za wiedza, znajduje sie na etapie miedzy "nozka myszki, a skrzydelkiem nietoperza", dazac nieodmiennie i wytrwale, acz z przeszkodami, do absolutnej przystani umieszczonej w "sztywnych czlonkach blyskawicznie uduszonych mamutow" Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Paradoks Giertycha 21.10.06, 23:19 Dziekuję Ci Institorisie iż powstrzymując mój polemiczny temperament wskazałeś mi nowe pola do rozważań. Bo istotnie zapędziłem się, wskazując na Giertycha jako na ostateczny dowód przeciw kreacjonizmowi. Jest on równocześnie dowodem przeciw teorii ewolucji, która prowadzi nas w ślepą uliczkę. Jego postać wznosi się jak upominający palec nad zapiekłymi darwinistami, jak memento: "Według waszej teorii ktoś tak mało inteligentny jak ja nie miałby możliwości przeżyć". I to inspiruje nas do sięgania do tego potencjału o którym wspomniałeś. Choć jestem w tej kwestii bardzo sceptyczny. Prędzej człowiek rozwiąże kwadrature koła, niż odkryje jakie procesy doprowadziły do powstania Macieja Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
danutki Re: Paradoks Giertycha 22.10.06, 09:04 dachs napisał: > Prędzej człowiek rozwiąże > kwadrature koła, niż odkryje jakie procesy doprowadziły do powstania Macieja > Giertycha. > > Borsuku nieuwaznie przeczytales wyklad Macieja przeciez on sam pwyglasza w nim skad sie wzial na swiecie mama miala jajeczko,tatus dal plemnika i wystarczylo aby te dwie komorki spotkaly sie w odpowiednim miejscu i czasie. to i tak duzy postep ewolucyjny w stosunku do tego,ze dzieci przynosi bocian Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Paradoks Giertycha 22.10.06, 11:19 Chyba przeoczyłem. ((( Więc twierdzisz, że wręczył mamusi plemnika? ) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Paradoks Giertycha 22.10.06, 15:26 dachs napisał: > Bo istotnie zapędziłem się, wskazując na Giertycha jako na ostateczny dowód > przeciw kreacjonizmowi. Rzeczywiście zapędziłeś się, i to w dodatku argumentując zgoła fałszywie, że "Takiego idioty nie mógł stworzyć Bóg." Odnoszę nieodparte wrażenie, że tylko w Boskiej mocy jest stworzyć idiotę o takim potencjale. Więc Giertych jest raczej dowodem na kreacjonizm. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Paradoks Giertycha 23.10.06, 10:38 rs_gazeta_forum napisał: > Odnoszę nieodparte wrażenie, że tylko w Boskiej mocy jest stworzyć idiotę o > takim potencjale. Więc Giertych jest raczej dowodem na kreacjonizm. Na innym forum spotkałem się z twierdzeniem, ze to właśnie Giertych jest brakującym ogniwem. Sprawa jest - jak widzisz - bardziej zagmatwana niż nam sie wydaje. ) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Paradoks Giertycha 23.10.06, 20:54 Stwierdzenie o brakującym ogniwie w odniesieniu do G. jest podług mnie obrazą brakującego ogniwa, bo skoro mówimy o potencjale, to brakujące ogniwo miało potencjał dodatni ) Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Paradoks celowosci 22.10.06, 17:18 dachs napisał: > "Według waszej teorii ktoś tak mało inteligentny jak ja nie miałby > możliwości przeżyć". Borsuku, celem ewolucji nie jest inteligencja, a szczegolnie inteligencja Giertychow. W ogole ewolucja nie ma celu co odroznia ja od Boga. To znaczy dla ewolucji zycie i przezycie jest jednoczesnie i celem i droga. To, ze zycie jakos tam zaistnialo jest samo dla siebie juz powodem aby SIE kontynuowalo - oczywiscie jak dlugo sie da. Przypisywanie temu czemus celowosci jest personifikacja i deifikacja jednoczesnie. Ewolucja nie ma takich ambicji bo w ogole nie ma ambicji i nie musi ich miec. Ja nie mam pretensji do Giertychow, ze to dla nich za trudne. Ale z ewolucyjnego punktu widzenia nie musza oni byc bardziej sprawni od rozwielitek. Moze ich strategia przezycia jest robienie innym wody z mozgu. Robia to w zajmujacy sposob. W kazdym razie Ciebie to zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Paradoks celowosci 23.10.06, 10:35 rycho7 napisał: > Moze ich strategia przezycia jest robienie innym wody z mozgu. Robia to w > zajmujacy sposob. W kazdym razie Ciebie to zajmuje. Może Cię to zdziwić, ale zajmuje mnie, co robi Minister Edukacji, co robi polski poseł do Europarlamentu i zajmuje mnie, na ile prawdziwa jest kacza teoria o inteligencji historycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 o musieniu 24.10.06, 11:18 dachs napisał: > Może Cię to zdziwić, Ciesze sie, ze jak na razie nie musi mnie to zdziwic. Ze nie wymaga sie ode mnie rytualnych zachowan stadnych uzasadnianych moherowa historycznoscia. Poniewaz nie musi wiec mnie nie dziwi. Wolny kraj, wchodzic na odciski wolno, tyle, ze warto miec oszczednosci na uslugi dentystyczne po wybitych zebach. > ale zajmuje mnie, co robi Minister Edukacji, Wazniejsze jest co robia polscy nauczyciele. A Ci po polwieczu (lub dluzej) negatywnnej selekcji robia zle. Nie chodzi nawet o to aby robili dobrze w ramach pedofilii i katechezy. Ale czy mam Ci to podrobno tlumaczyc? > co robi polski poseł do Europarlamentu Reprezentuje Polskie. Take Polskie. Chiba robi to dobrze. Ona wlasnie taka jest. A przynajmniej ta jej decydujaca 10 procentowa czesc wyborcow. > i zajmuje mnie, na ile prawdziwa jest kacza teoria o > inteligencji historycznej. Bardzo prawdziwa. Golym okiem widac, ze jest bardzo, glownie i jedynie historyczna. Z inteligencji zostalo jedynie wspomnienie, godnosc i osobnicze przekonanie. Jest to brutalny dowod na to, ze dziedziczenie przywilejow stanowych bylo pomylka. Spoleczenstwu sluzy bardziej gdy kazdy sam dochodzi do swego najwyzszego poziomu. Zagadnienie slomy z butow rozwiazalem juz dawno na swoj uzytek wyksztalciuchowo semantycznie. Wyjasnili mi PRAWDZIWI kawalerzysci, ze do prawdziewej pracy na i z koniem najlepiej wymoscic buty sianem. To jest tak jak z onucami u piechoty. Nie zastapia tego ani jedwabne chusteczki ani perfuma. Zastapi oczywiscie lenistwo czyli brak pracy nie zmuszajacy do dbania o zdrowie. Ogolnie "zmusiles" mnie do pomyslenia o inteligencji w ogole. Mam przemyslenia ale nie mam czasu na ich opisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 o musieniu 24.10.06, 11:18 dachs napisał: > Może Cię to zdziwić, Ciesze sie, ze jak na razie nie musi mnie to zdziwic. Ze nie wymaga sie ode mnie rytualnych zachowan stadnych uzasadnianych moherowa historycznoscia. Poniewaz nie musi wiec mnie nie dziwi. Wolny kraj, wchodzic na odciski wolno, tyle, ze warto miec oszczednosci na uslugi dentystyczne po wybitych zebach. > ale zajmuje mnie, co robi Minister Edukacji, Wazniejsze jest co robia polscy nauczyciele. A Ci po polwieczu (lub dluzej) negatywnnej selekcji robia zle. Nie chodzi nawet o to aby robili dobrze w ramach pedofilii i katechezy. Ale czy mam Ci to podrobno tlumaczyc? > co robi polski poseł do Europarlamentu Reprezentuje Polskie. Take Polskie. Chiba robi to dobrze. Ona wlasnie taka jest. A przynajmniej ta jej decydujaca 10 procentowa czesc wyborcow. > i zajmuje mnie, na ile prawdziwa jest kacza teoria o > inteligencji historycznej. Bardzo prawdziwa. Golym okiem widac, ze jest bardzo, glownie i jedynie historyczna. Z inteligencji zostalo jedynie wspomnienie, godnosc i osobnicze przekonanie. Jest to brutalny dowod na to, ze dziedziczenie przywilejow stanowych bylo pomylka. Spoleczenstwu sluzy bardziej gdy kazdy sam dochodzi do swego najwyzszego poziomu. Zagadnienie slomy z butow rozwiazalem juz dawno na swoj uzytek wyksztalciuchowo semantycznie. Wyjasnili mi PRAWDZIWI kawalerzysci, ze do prawdziewej pracy na i z koniem najlepiej wymoscic buty sianem. To jest tak jak z onucami u piechoty. Nie zastapia tego ani jedwabne chusteczki ani perfuma. Zastapi oczywiscie lenistwo czyli brak pracy nie zmuszajacy do dbania o zdrowie. Ogolnie "zmusiles" mnie do pomyslenia o inteligencji w ogole. Mam przemyslenia ale nie mam czasu na ich opisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Dlaczego malpy w zoo sa wesole? 22.10.06, 00:33 Bo sie ciesza, ze nie maja wspolnego przodka z Giertychem. L. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Dlaczego malpy w zoo sa wesole? 22.10.06, 11:11 ))) Hej czworonożny przyjacielu. Dobrze że nareszcie masz więcej czasu by pokazywać sie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 11:14 Przede wszystkim wyjęte z kontekstu fragmenty w gazecie, której redaktorami są wnukowie z KPP oraz różnego formatu szpicle nie mogą być reprezentatywnymi więc w ogóle nie czytałem tych fragmentów. Ale z pewnością naukowiec musi sobie zadać pytanie, że przez miliony lat, miliony gatunków nie potrafiły wykształcić na tyle inteligentnego osobnika, który pozbierałby kości swoich rodziców i nad ich grobem pomyślałby co się stało po ich śmierci. Miliony lat, miliony gatunków i tylko jeden człowiek. Niech matematyk wyliczy mi prawdopodobieństwo, że w uporządkowanym świecie galopującej ewolucji tylko jeden gatunek stał się inteligentny na tyle, żeby o tym dyskutować. Matematyk odpowie, niemożliwe. Przyrodnik odpowie, niemożliwe. Fizyk odpowie, niemożliwe. Einstein również wypowiadał się na tematy związane z religią i jego poglądy nie były bynajmniej ateistyczne. PS. Co do biologa prof. M Giertycha po Oxfordzie bardziej zastanowiłbym się nad tym co on powiedział niż dał się powieść zwodniczemu przeczuciu, że wszystko się już wię bo wszystko się przeczytało. To nie była prawda tysiące lat temu i nie będzie za setki tysięcy. Mam więcej zaufania do Giertycha niż do plejady gwiazd z National Geografic, NYT, Time i Newsweek. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Jest coś znamiennego w zacietrzewieniu, tokowaniu, 23.10.06, 12:12 w tym krecim ryciu, lisim ujadaniu, papuzim powtarzaniu, stadnym małpowaniu pawim napuszaniu się - bez najmniejszej refleksji nad znaczeniem słowa teoria. Teoria to nie pewnik nie podlegający podważeniu. Pan profesor biologii, genealogii, dendrologii - M Giertych po Oxfordzie to dobrze wie - w odróżnieniu od krytykujących Go bezmyślnie laików i dyletantów i dlatego jak najbardziej właściwie, z racji obowiązującego w nauce bezustannego krytycyzmu pedagogicznie i twórczo z nią polemizuje - próbując pobudzić kreacjonizm umysłowy w uśpionym szczepionką ewolucyjnego marazmu i beznadziei okrągłostołowej w polskim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg widziałes neandertalczyka?? 23.10.06, 12:20 1. Podobno są wśród nas.Wśród członków i zwolenników LPR? 2. Nie myl krytyki, do której kazdy ma prawo,ze zwykłą głupotą (Oxfordy tu nie pomogą) 3.To PiS jeszcze niec nie zmienił w mentalności pookrągłostołowej? hasz0 napisał: > w tym krecim ryciu, lisim ujadaniu, papuzim powtarzaniu, stadnym małpowaniu > pawim napuszaniu się - bez najmniejszej refleksji nad znaczeniem słowa teoria. > > Teoria to nie pewnik nie podlegający podważeniu. > > Pan profesor biologii, genealogii, dendrologii - M Giertych po Oxfordzie > to dobrze wie - w odróżnieniu od krytykujących Go bezmyślnie laików i > dyletantów i dlatego jak najbardziej właściwie, z racji obowiązującego w nauce > bezustannego krytycyzmu pedagogicznie i twórczo z nią polemizuje - próbując > pobudzić kreacjonizm umysłowy w uśpionym szczepionką ewolucyjnego marazmu i > beznadziei okrągłostołowej w polskim społeczeństwie. > > Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Jest coś znamiennego w zacietrzewieniu, tokow 23.10.06, 12:44 hasz0 napisał: > Pan profesor biologii, genealogii, dendrologii - M Giertych po Oxfordzie... Drogi Haszu, widziałem juz profesorów idiotów po Jagiellonce, UW, Uniwersytecie im. Łomonowsowa w Moskwie, Podobno nawet Uniwrzytet Wrocławski wypuścił jednego, dlaczego nie mógł się znaleźć jeden po Oxfordzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 17:43 qwardian napisał: > Przede wszystkim wyjęte z kontekstu fragmenty w gazecie, której redaktorami są > wnukowie z KPP oraz różnego formatu szpicle nie mogą być reprezentatywnymi Trzeba przyznać, kolego forumowy, że potrafisz przypi...lić Giertychowi jak mało kto. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 09:32 Przede wszystkim żaden z was nie jest przygotowany w temacie i co najwyżej możecie pytać prof. Giertycha dlaczego jedne gatunki giną inne powstają, jeszcze inne błędnie przyjęto, że wyginęły. Jeżeli natomiast chcecie się wypowiadać w temacie, którego nie znacie to zaczynajcie zdania od " wydaje mi się że...", to znacznie wam doda powagi, bo. Bo jak na razie borsuk wpadł na forum z garścią cytatów szmatławca kontrolowanego przez służby i zawszonego szpiclami. Zamiast zapoznać się poprawnie ze źródłami, przeczytać z jakich biuletynów korzystał prof. Giertych, a posługując się perfekt angielskim ma dostęp do wszystkich, borsuk zachowuje się jak pijany turysta w muzeum. Pijany turysta nie zna się i nie chce znać więc zachowuje się głośno, ubliża przewodniczce, ubliża zwiedzającym, zawsze przylgnie do niego kilku takich jak on i zaczyna się POPISYWANIE. Wy Żydzi straciliście wiarygodność i etykę. Pomijając Platformę, nawet pies z kulawą nogą nie chce was reprezentować w sejmie. Co najwyżej ten nędzny Lepper skorzysta z waszych usług w charakterze ściery do czyszczenia brudnych garów. Wierne wam pozostały tylko najgorsze szuje zarejestrowane jako TW i szukające w was oparcia. Borsuk może zakryć brak wiedzy na tematy przyrodnicze nonszalancją i ironią, ale oprócz wiecznie przytakujących, nikogo nie przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 18:20 Przeczytałem Cię Gwardianie z zaintersowaniem. Może jednak Giertych miał rację z tymi Neandertalczykami wśród nas. Tylko skąd ich tyle akurat w Ameryce? Dużę wrażenie zrobił na mnie Twój argument, że prof. Giertych posługuje się perfekt angielskim. Jeszcze lepiej angielskim posługiwał się niejaki Charles Darwin. Ciekawą książkę kiedyś napisał. Bardzo profesorowi polecam. ) Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 22.11.06, 18:02 Obrońca jaśnie oświeconego Giertycha Macieja dostał w kufer na FN i teraz chce się odegrać na innym poletku forumowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 22.11.06, 18:35 Hi, hi , teraz dopiero przeczytałam to zdanie : ,,Wy Żydzi straciliście wiarygodność i etykę.’’ Mnie też kiedyś zdemaskował i bardzo nalegał, bym potwierdziła jego przypuszczenia, ba .....jego pewność, iż jestem wiadomego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 12:18 dachs napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3696597.html > Miażdżącym dowodem przeciw kreacjonizmowi jest sam Maciej Giertych, który jest > najwyrażniej efektem mutacji homo sapiens. > > Takiego idioty nie mógł stworzyć Bóg. Rzadko kiedy wykład dla 50 0sób wywołuje taki rezonans, nawet jeśli jest to wykład eurodeputowanego i dotyczy najistotniejszych spraw dla ludzi i na dodatek wzbudza niezdrowe emocje. Prześmiewczych opinii pojawiło się setki i ja tylko o jednej sprawie. Otóż przeciwstawianie kreacjonizmu teorii ewolucji świadczy o tym, że osoby, które to robią nie znają ani jednego, ani drugiego. Ewolucja wyjaśnia nieco inne sprawy niż te, których próbuje dotknąć kreacjonizm. Teoria ewolucji jest hipotezą wyjaśniającą zmienność i rozwój organizmów żywych za pomocą mutacji genetycznych, kreacjonizm jest religijną teorią początków życia, o których ewolucja nic nie wspomina. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 12:24 Najzagorzalsi krytycy sa wśród nieoglądających,nieczytających..itp To nawet koościól aczyna ustepować pod siłą argumentów ewolucjonistów nie widząc niczego złego w takim modelu organizacji zycia na ziemi. A. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 12:41 hymen napisał: > Otóż przeciwstawianie kreacjonizmu teorii ewolucji > świadczy o tym, że osoby, które to robią nie znają ani jednego, ani drugiego. Chciałem tylko nieśmiało zwrócic Twoja uwage na fakt, że to prof. Giertych przeciwstawia kreacjonizm teorii ewolucji, a prześmiewcy - jak to prześmiewcy - z tego przeciwstawiania się wyśmiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 18:16 Przyznaj się nie jesteś ekspertem w tej dziedzinie. Podobnie jak reszta twojego towarzystwa zdobyłeś szlify w regularnym przytakiwaniu głowy na to co prezentują kolorowe czasopisma. Teoria Darwina dotyczyła zmian w obrębie gatunków, które zostały izolowane w pewnym środowisku. Darwin wędrował po małych wysepkach i odnotowywał różnice, doszedł do wniosku, że gatunki przystosowują się do nowego środowiska i w ten sposób ewolują. Co to ma wspólnego z wykreowaniem się inteligentnego gatunku, które jak już napisałem badacze rozpoznają m. inn. z powodu grzebania szczątków innych i stawiania im kurchanów, tego doprawdy nie wiem. Co wiem to że ewolucja do współczesnego człowieka nie zna swojego drugiego przypadku. Nie potwierdziła się. Scenariusz z filmów Disneya o inteligentnych zwierzątkach, mówiących ludzkim głosem nie spełnił się. To tyle co do waszej ewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 18:25 qwardian napisał: > jak reszta twojego towarzystwa zdobyłeś szlify w regularnym przytakiwaniu > głowy na to co prezentują kolorowe czasopisma. Eee, kolego forumowy. Mam wrażenie, że to jednak Twoje poglądy w tej materii ukształtowały bardzo kolorowe czasopisma takie jak "Watchtower" czy "Wake Up". Gdybym miał pod ręką jakieś, pewnie znalazłbym gotowe zapożyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 09:38 Jeżeli cokolwiek ukształtowało to wyniki badań genetycznych, które jednoznacznie stwierdzają, że rodzaj ludzki pochodzi od jedynej matki. What a shocker is this, to dopiero zdziwienie, nie dowiedziałbyś się tego z Bibli Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg najprostsza metoda 24.10.06, 09:52 zarzucić innym ,że bezmyslnie potakują To powiem Ci kolego,że teoria ewolucji wymaga odrobiny pomyslunku, podczas gdy kreacjonizm daje gotową odpowiedź.Za tym wszystkim stoi siła nadprzyrodzona - to po co sie wysilać.Otóz warto spróbować złapać ją za rękę, jeżeli ona rzeczywiście jest. Otwórz piwo i popatrz w TV TRWAM- zwoje sie nie przegrzewają A. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: najprostsza metoda 24.10.06, 10:12 Bzdura, kreacjonizm nie daje gotowej odpowiedzi.Szalony byłby ten który dosłownie interpretowałby Biblię na ten temat, a już na pewno nie katolicy, którzy do Starego Testamentu podchodzą z dużą rezerwą. Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 10:04 dachs napisał: > hymen napisał: > > > Otóż przeciwstawianie kreacjonizmu teorii ewolucji > > świadczy o tym, że osoby, które to robią nie znają ani jednego, ani drugi > ego. > > Chciałem tylko nieśmiało zwrócic Twoja uwage na fakt, że to prof. Giertych > przeciwstawia kreacjonizm teorii ewolucji, a prześmiewcy - jak to prześmiewcy - > z tego przeciwstawiania się wyśmiewają. > Tego do końca nie wiem, gdyż nie słyszałem wykladu a jego tekstu do tej pory nie znalazłem. Podejrzewam, że Giertych wykorzystuje luki w terii ewolucji i miesza te rzeczywiste z urojonymi. Podobnie jak prześmiewcy mieszają zarzuty. W sumie nie ma podstaw do dyskusji i zastanawiam się skąd te emocje ))) Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 17:48 hymen napisał: > wykład eurodeputowanego i dotyczy najistotniejszych spraw dla ludzi O? Najistotniejszych? Czyżby? > Otóż przeciwstawianie kreacjonizmu teorii ewolucji > świadczy o tym, że osoby, które to robią nie znają ani jednego, ani drugiego. Zważ, że część z ww. przez Ciebie osób, mniej-więcej połowa, też nazywa siebie kreacjonistami. Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 10:00 jaceq napisał: > hymen napisał: > > wykład eurodeputowanego i dotyczy najistotniejszych spraw dla ludzi > > O? Najistotniejszych? Czyżby? Eee, chodziło o to, że reakcja była jakby wykład eurodeputowanego był. Gdyby Giertych wykładał o życiu na Marsie czy na jakiejś bardziej odległej planecie istota byłaby podobna, jednak reakcja i jej gwałtowność pewnie byłaby inna. > > > Otóż przeciwstawianie kreacjonizmu teorii ewolucji > > świadczy o tym, że osoby, które to robią nie znają ani jednego, ani drugi > ego. > > Zważ, że część z ww. przez Ciebie osób, mniej-więcej połowa, też nazywa siebie > kreacjonistami. Tego nie do końca rozumiem. Druga połowa nazywa się ewolucjonistami. Niewiele z tego wynika. Teoria Darwina w swoim pierwotnym kształcie już dawno nie obowiązuje w nauce a kreacjonizm trudno mi nazwać teorią naukową. W sam spór kreacjonizm kontra ewolucja nie bardzo mam ochotę się angażować, bo uważam ten spór za jałowy. Zadziwia mnie jedynie reakcja na ten wykład i wyciąganie wniosków na podstawie kilku wyciągnietych z kontekstu zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 10:02 no, ale te zdania sa perełkami Nie wyobrażam sobie, aby gazeta przedrukowywała cały wykład. Jeżeli wypaczyła ona sens wypowiedzi Giertycha, to powinien to sprostować (chocby w ND), bo patrząc na te perełki, to wychodzi na durnia. A. Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 10:13 andrzejg napisał: > no, ale te zdania sa perełkami > Nie wyobrażam sobie, aby gazeta przedrukowywała cały wykład. > Jeżeli wypaczyła ona sens wypowiedzi Giertycha, to powinien > to sprostować (chocby w ND), bo patrząc na te perełki, to > wychodzi na durnia. Konkretnie mam wątpliwości, że Giertych użył smoka wawelskiego jako rzeczywistego argumentu przeciw ewolucji i nie był to fragment wypowiadany w konwencji jakiegoś żartu. Choć z drugiej strony, zwolennicy kreacjonizmu pewnie uwielbiają się odwolywać do legend. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 12:51 hymen napisał: > Konkretnie mam wątpliwości, że Giertych użył smoka wawelskiego jako > rzeczywistego argumentu przeciw ewolucji i nie był to fragment wypowiadany w > konwencji jakiegoś żartu. Wczoraj oglądałem nagranie tego fragmentu "wykładu". To niestety nie były żadne żarty. S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Get a life 24.10.06, 13:55 Facet ma 235 prace naukowe na koncie. www.giertych.pl/pliki/publikacje%20naukowe.txt Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Get a life 24.10.06, 14:46 qwardian napisał: > Facet ma 235 prace naukowe na koncie. No i co z tego ??? A teraz plecie brednie. Zresztą, oto niektóre "prace naukowe": 232. Nagle i niespodziewanie odszedł od nas ś.p. prof. dr hab. Ryszard Siwecki. 228. Ewolucjonizm. Hasło w Encyklopedii Białych Plam. 227. Ewolucja, teoria ewolucji. Hasło w Encyklopedii Białych Plam. 226. Darwinizm. Hasło w Encyklopedii Białych Plam. 225. Darwin, Karol, Hasło w Encyklopedii Białych Plam. 221. Sprawozdanie Komisji Wniosków z Seminarium naukowo szkoleniowego. 218. Wnioski z seminarium "Testowanie potomstwa". 211. Uchwała Rady Leśnictwa. 210. Stanowisko Rady Leśnictwa. itd, itp. Zapomnieli gazetce szkolnej z okazji Dnia Leśnika. S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Get a life 24.10.06, 15:15 To jest fragment jego wypowiedzi, komentowany zresztą przez kilku naukowców. Smoki i mamuty mysiały być tematem innego wywodu, lub dotyczyły pytń obecnych na sali. Stary chwyt wybiórczej. Wiele znanych faktów biologicznych wskazuje, że teoria ewolucji jest błędna. Wątpliwości budzą nie tylko brakujące ogniwa, ale też m.in. szkodliwość mutacji genów - uważa biolog prof. Maciej Giertych, poseł do Parlamentu Europejskiego. . Na temat teorii ewolucji mówił prof. Giertych w czasie wykładu inaugurującego rok akademicki w "Akademii Orła", edukacyjnej instytucji Młodzieży Wszechpolskiej. Jak tłumaczył, do zakwestionowania teorii ewolucji nie skłoniły go przekonania religijne, ani światopoglądowe, a wykształcenie biologiczne. Jak powiedział prof. Giertych, jego wątpliwości jako genetyka, budzi przede wszystkim powszechnie przekonanie, że nowe gatunki powstają w procesie ewolucji na skutek zmian w genach, czyli mutacji. Jak podkreślił, mutacje są destrukcyjnym czynnikiem i mogą prowadzić do degeneracji gatunku, ale nie do jego rozwoju i powstania nowego. "Dlatego tak się obawiamy broni jądrowej i dlatego staramy się ograniczać prześwietlenia promieniami Roentgena. Boimy się zmian genetycznych, bo nie ma przykładów pozytywnych mutacji" - mówił. Dodał, iż naukowcy są obecnie zgodni co do tego, że w populacji ludzi na Ziemi kumulują się niekorzystne cechy genetyczne. Według niego oznacza to, że ludzkość nie ewoluuje, tylko sukcesywnie degeneruje się. Podobnie jest, jego zdaniem, z całą biosferą. "Obserwujemy wymieranie gatunków, natomiast nie obserwujemy powstawania nowych" - argumentował. Zmiany, które służą adaptacji organizmów do otoczenia (np. kiedy bakterie nabierają odporności na antybiotyki), są, jak tłumaczył prof. Giertych, tymczasowe i cofają się, jeśli warunki się zmieniają i gatunek pozostaje taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
amigosan Re: Get a life 24.10.06, 15:38 Pierdzieli Maciuś jak potłuczony. Ciekawe jak by sobie radził z ogonem gdyby nie ewolucja.Istnieje w ciele ludzkim organ szczątkowy - kość ogonowa (kość guziczna) znajdująca się się w dolnej części kręgosłupa, poniżej kości krzyżowej . Składa się na ogół z 3 do 4 kostek połączonych chrząstozrostem. Jest to relikt pozostały w wyniku ewolucji człowieka. Niegdyś ten organ, w pierwotnej postaci ogona, spełniał swą pożyteczną rolę. Obecnie jest dość często powodem bolesnych dolegliwości w przypadku urazów i powikłań zwyrodnieniowych. Krótko: organ obecnie zbędny i sprawiajacy kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Get a life 24.10.06, 23:01 Ubliżasz mu a sam potwierdziłeś jego spostrzeżenia, ponieważ on sam stwierdził, że człowiek wprawdzie zmienia się genetycznie, ale na GORSZE. Problem z wami jest to że wy jesteście bezmyślnym tłumem. Media a zwłaszcza szmatławce pokroju Wyborczej uczyniły was nieszkodliwymi robotami sugerującymi się tytułami, obrazkami a nie zawartością treści. Powyżej masz artykuł Giertycha zupełnie zgodny z tym co przedstawiłeś, ale jesteś tak do niego uprzedzony, że nie możesz się przełamać i przyznać mu racji. Przeczytaj uważnie jeszcze raz albo pierwszy raz bo przypuszczam, że nie zrobiłeś tego poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Get a life 25.10.06, 01:01 qwardian napisał: > szmatławce pokroju > Wyborczej uczyniły was nieszkodliwymi robotami sugerującymi się tytułami, Ależ jesteś zabawny, gościu. A może tak wstydzisz się tych głupot, które wypisujesz, sam już nie wiem. Wyżej napisałeś m.in: "Co do biologa prof. M Giertycha po Oxfordzie" "Facet ma 235 prace naukowe na koncie" co wskazuje, że rzeczywiście sugerujesz się [rzekomymi] tytułami. Swój brak elementarnej wiedzy maskujesz cytatami już to z "Naszego dziennika", już to z propagandy sekt (nazwijmy to tak idiotycznie-kreacjonistycznych. Już mi się nawet szydzić z Ciebie nie chce. Rzeczywiście, wart Pac Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Get a life 25.10.06, 11:39 Ja się odnoszę do postu Amigosana, który twierdzi, że obecność kości ogonowej u człowieka jest dowodem na teorię o ewolucji. Otóż tak nie jest. To wynik zmian genetycznych. Teoria o ewolucji zakłada, że osobniki danego gatunku w wyniku naturalnej selekcji wypierają gorsze. Genetycy zgodnie twierdzą, że taki proces nie ma miejsca, wprost przeciwnie, wśród ludzi zauważa się zubażanie materiału genetycznego podobnie jak wśród innych gatunków na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 religianckie zalozenia 25.10.06, 12:33 qwardian napisał: > Teoria o ewolucji zakłada, że osobniki danego gatunku w wyniku > naturalnej selekcji wypierają gorsze. Sadze, ze jest to zdanie z repertuaru dyskusji nauki z religia. Prawdziwy problem polega na tym, ze ewolucjua nie zna zadnego dobra i zla. Ewolucja nie jest rajskim drzewem wiedzy. Dla niej liczy sie jedynie skutecznosc. Ty odpowiadaj sobie czy skutecznosc jest dobra czy zla. > wśród ludzi zauważa się zubażanie materiału > genetycznego podobnie jak wśród innych gatunków na Ziemi. Wybrano do badan populacje z Watykanu? Ponownie pojawia sie problem co to znaczy "ubozenie". Z 90 procent genotypu jest prawdopodobnie w ogole nie wykorzystywane. Czy odsmiecanie jest "ubozeniem"? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian darwin 25.10.06, 13:12 WALKA O BYT JEST NAJBARDZIEJ ZACIĘTA POMIĘDZY OSOBNIKAMI I ODMIANAMI TEGO SAMEGO GATUNKU Ponieważ gatunki jednego rodzaju mają zwykle, chociaż wcale nie zawsze, wiele podobieństwa w zwyczajach i konstytucji, a zawsze podobne są w budowie, walka więc pomiędzy nimi, jeżeli współzawodniczyć im wypadnie, będzie surowsza niż walka pomiędzy gatunkami różnych rodzajów. Jako przykład posłużyć nam może niedawne rozpowszechnienie się w niektórych okolicach Stanów Zjednoczonych jednego gatunku jaskółki, co spowodowało zmniejszenie liczebności drugiego gatunku. Niedawne rozpowszechnienie się drozda paszkota w niektórych miejscowościach Szkocji przyczyniło się do zniknięcia drozda śpiewaka. Jak często słyszymy o tym, że w najrozmaitszych klimatach jeden gatunek szczura został zastąpiony przez drugi! W Rosji małe azjatyckie prusaki wyparły wszędzie swego wielkiego krewniaka. Przywiezione do Australii pszczoły szybko zajmują miejsce drobnej, pozbawionej żądła pszczoły miejscowej. Wiadomo, że jeden gatunek gorczycy wyparł drugi i tak dalej. Możemy z grubsza domyślać się, dlaczego konkurencja pomiędzy formami, które zajmują prawie to samo miejsce w gospodarce przyrody, jest najostrzejsza, ale prawdopodobnie w żadnym wypadku nie moglibyśmy dokładnie oznaczyć, dlaczego jeden gatunek uzyskał zwycięstwo nad drugim w wielkim boju o życie. Z poprzednich uwag możemy wyprowadzić wniosek niezwykłej wagi, a mianowicie, że budowa wszelkich istot organicznych pozostaje w najbardziej istotnym, chociaż często ukrytym stosunku do budowy wszystkich tych istot organicznych, z którymi współzawodniczą one o pokarm lub o miejsce pobytu, których unikają lub które służą im za zdobycz. Widzimy to jasno zarówno z budowy zębów i pazurów tygrysa, jak i z budowy odnóży oraz żuwaczek pasożyta, który żyje w jego włosach. Lecz zarówno w prześlicznym puszku nasion mniszka pospolitego, jak też w owłosionych i płaskich nogach wodnego chrząszcza1 na pierwszy rzut oka zachodzi tylko przystosowanie do żywiołów powierza i wody. I tutaj jednak korzyść z puchu nasion bez wątpienia znajduje się w najściślejszym związku z faktem, iż otaczający grunt jest zwarcie pokryty przez inne rośliny; nasienie może więc być uniesione daleko i paść na nie zajęty jeszcze grunt. Budowa odnóży, tak doskonale przystosowanych do nurkowania, pozwala chrząszczowi wodnemu współzawodniczyć z innymi owadami wodnymi, napadać na zdobycz i uchodzić przed napaścią innych zwierząt. Zasób materiału odżywczego, nagromadzony w nasionach wielu roślin, zdaje się nie mieć na pierwszy rzut oka związku z innymi roślinami. Ale silny wzrost młodych roślin, wyrastających z takich nasion, jak groch klub bób, a rozsianych wśród wysokiej trawy, może dać powód do przypuszczenia, że głównym zadaniem materiału odżywczego w nasionach jest ułatwienie wzrostu młodym roślinom, gdy im walczyć wypadnie z innymi roślinami, bujnie rosnącymi wokoło. Spójrzmy na jakąś roślinę w środku jej zasięgu. Dlaczego nie rozmnaża się ona w dwójnasób lub w czwórnasób? Wiemy, że może doskonale znosić nieco większe zimno lub ciepło, wilgoć lub suszę, gdyż znajdować ją można w okolicach chłodniejszych lub cieplejszych, wilgotniejszych lub suchszych. W tym wypadku widzimy jasno, że gdybyśmy chcieli w wyobraźni dać tej roślinie moc do wzrastania w liczbę, musielibyśmy dać jej jakąkolwiek przewagę nad jej konkurentami lub też nad zwierzętami, które się nią karmią. Na krańcach geograficznego rozmieszczenia rośliny byłaby dla niej korzystna zmiana konstytucji odpowiednia do klimatu; mamy jednak powód mniemać, że tylko mała liczba roślin lub zwierząt sięga tak daleko, by ginąć jedynie od szkodliwego wpływu klimatu. Konkurencja znika dopiero u ostatecznych granic życia, w okolicach podbiegunowych lub u skrajów zupełnej pustyni. Jeżeli nawet okolica jest niezmiernie zimna lub sucha, zawsze istnieje pomiędzy kilkoma gatunkami lub pomiędzy osobnikami jednego gatunku konkurencja o najcieplejszy lub najwilgotniejszy skrawek miejsca. Widzimy więc tedy, że jeżeli zwierzę lub roślina przeniesiona zostanie do nowej okolicy, pomiędzy nowych konkurentów, to mimo iż klimat może być zupełnie taki sam jak w ojczyźnie, warunki życia będą w ogóle zupełnie zmienione. Jeżeli więc w nowej ojczyźnie ma wzrosnąć średnia liczebność, to musielibyśmy daną istotę zmienić w zupełnie innym kierunku niż w dawnej, gdyż musielibyśmy jej dodać jakąś przewagę nad zupełnie innymi konkurentami i nieprzyjaciółmi. Dobrze jest w ten sposób spróbować wyobrazić sobie przewagę jednego gatunku nad drugim. Prawdopodobnie w żadnym wypadku nie wiedzielibyśmy, co przedsięwziąć. Powinno by to w nas wyrobić przekonanie o naszej nieznajomości wzajemnych stosunków między wszystkimi istotami organicznymi, przekonanie, które jest tak samo konieczne, jak i trudne do osiągnięcia. Możemy jednak zawsze pamiętać, że każda istota organiczna dąży do rozmnażania się w postępie geometrycznym, że każda z nich w pewnych okresach swego życia, w pewnej porze roku, w każdym pokoleniu lub z przerwami musi walczyć o życie i ulegać znacznemu wyniszczeniu. Jeżeli rozmyślamy o tej walce, to pocieszyć nas tylko może zupełna wiara w to, że walka w naturze nie jest ciągła, że nie przejmuje grozą, że śmierć jest zwykle szybka i że pozostają przy życiu oraz rozmnażają się tylko istoty silne, zdrowe i szczęśliwe Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 24.10.06, 12:51 andrzejg napisał: > bo patrząc na te perełki, to wychodzi na durnia. On nie wychodzi. On jest. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cyborg.jr Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 18:33 qwardian napisał - Ale z pewnością naukowiec musi sobie zadać pytanie, że przez miliony lat, miliony gatunków nie potrafiły wykształcić na tyle inteligentnego osobnika, który pozbierałby kości swoich rodziców i nad ich grobem pomyślałby co się stało po ich śmierci. Miliony lat, miliony gatunków i tylko jeden człowiek. -------------- Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Giertych obala teorię kreacjonizmu 23.10.06, 19:13 Twoja hipoteza jest sprzeczna z teorią ewolucji. Jak ewolucja mogłaby przebiegać, gdyby jeden gatunek zatrzymał ewolucję innych gatunków. OK, tutaj stoimy na czymś konkretnym, ponieważ wypowiedziałeś śmiałą koncepcję. Jesteśmy więc w stałej wojnie między gatunkami, równowaga w przyrodzie nie występuje, nie ma mowy o dostosowaniu się gatunków do nieprzyjaznego otoczenia. Człowiek wygrał, procesy są zachamowane. Przyjmuję do wiadomości Twoją koncepcję, ale się z nią nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Powstaje muzeum kreacjonizmu 22.11.06, 16:19 ,, Jak ocenia "Guardian", muzeum po otwarciu może zyskać sławę "jednego z najbardziej dziwacznych na świecie". wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3749218.html Oprócz Smoka Wawelskiego proponuję tam wstawić żywy eksponat - europosła Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Powstaje muzeum kreacjonizmu 22.11.06, 18:10 Miejmy nadzieję, że będzie to muzeum "klasyczne" - będzie poświęcone czasom minionym, a o eksponatach będzie można mówić jedynie w czasie przeszłym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Powstaje muzeum kreacjonizmu 22.11.06, 18:32 A ja mam nadzieję, iż będą tam także dzieła, powstałe w oparciu o aktualny materiał badawczy, np rękopisy prof. Giertycha, poświęcone Smokowi Wawelskiemu - to absolutna rewelacja. W takim muzeum powinny także odbywać się odczyty wybitnych kreacjonistów. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Powstaje muzeum kreacjonizmu 22.11.06, 20:45 Byle tylko nie wzięli się eksperymenta praktyczne, bo jak nam takiego smoczusia wykreują, to może być różnie. Nie tylko z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś