Dodaj do ulubionych

mam wrazenie

28.03.03, 13:56
ze drepczemy w miejscu. ci ktorzy maja serce blizej telaviwa lub po prostu
maja elektrody podpiete do mediow w mozgu sa za wojna ich przeciwienstwa sa
przeciw. argumenty jednych i drugich odbijaja sie od sciany emocji. proponuje
poczekac na spełnienie WPS* czyli poczatek reakcji łancuchowej. niech to
bedzie jakas taktyczna bron nuklearna albo zagazowanie 200 tysiecy
nowojorczykow, pierwszy powazny krach na giełdzie lub cos rownie fajnego a
wtedy wrocimy do dyskusji. dyskusji o tym jak chujowo bedzie bez internetu,
komorek, pieniedzy, wczasów, parlamentu ełropejskiego i innych kwiatków.

5040
Obserwuj wątek
    • sceptyk Re: mam wrazenie - ja tez 28.03.03, 14:04
      Mam wrazenie, ze masz obsesje. Serce mam gdzie mam. Oraz rozum. A wiadomosci -
      owszem, czerpie ze zrodel informacji. Ty mi chcesz zaproponowac w zamian swa
      wizje chlopka-roztropka co wszystko wie, ale nie powie skad.

Natomiast juz pisalem do Luki swego czasu, ze nalezy poczekac z dalsza
      dyskusja, bo jak na razie konflikt nie przynosi nowych argumentow zadnej ze
      stron.
      • 7em Re: mam wrazenie - ja tez 28.03.03, 14:07

> Mam wrazenie, ze masz obsesje. Serce mam gdzie mam. Oraz rozum. A wiadomosci -

> owszem, czerpie ze zrodel informacji. Ty mi chcesz zaproponowac w zamian swa
        > wizje chlopka-roztropka co wszystko wie, ale nie powie skad.

z odmiennych stanów swiadomosci. jakbym pił do ciebie to bym napisał "sceptyk
        jest gupi bo..."

> Natomiast juz pisalem do Luki swego czasu, ze nalezy poczekac z dalsza
        > dyskusja, bo jak na razie konflikt nie przynosi nowych argumentow zadnej ze
        > stron.

a ja sobie pozwoliłem napisac to samo innymi słowy

5040
      • ksch Re: mam wrazenie - ja tez 28.03.03, 14:10
        Zgadzam się ze sceptykiem. Co do serca to moje bije z dala od Tel-Awiwu, z dala
        od Bagdadu i równie daleko od wielu innych miast. Tego typu stwierdzenia są
        właśnie dreptaniem w miejscu. Schemat jest taki: goścA jest za wojną. GośćB
        nazywa go poplecznikiem Busha, który ma klapki na oczach. GośćA odpiera, że
        tamten to arabofil i terrorysta. W zamian dowiaduje się, że jest Żydem, a TV
        kłamie. To jest nie tylko denerwujące ale i żałosne.
        A co do telewizji to skąd informacje biorą przeciwnicy wojny? Wszyscy siedzą na
        froncie i przez lornetkę oglądają płonącą Basrę?

ksch
        • 7em Re: mam wrazenie - ja tez 28.03.03, 14:14
          ksch napisał:

> Zgadzam się ze sceptykiem. Co do serca to moje bije z dala od Tel-Awiwu, z
          dala
          >
          > od Bagdadu i równie daleko od wielu innych miast. Tego typu stwierdzenia są
          > właśnie dreptaniem w miejscu. Schemat jest taki: goścA jest za wojną. GośćB
          > nazywa go poplecznikiem Busha, który ma klapki na oczach. GośćA odpiera, że
          > tamten to arabofil i terrorysta. W zamian dowiaduje się, że jest Żydem, a TV
          > kłamie. To jest nie tylko denerwujące ale i żałosne.
          > A co do telewizji to skąd informacje biorą przeciwnicy wojny? Wszyscy siedzą
          na
          >
          > froncie i przez lornetkę oglądają płonącą Basrę?
          >
          >
          > ksch

obywatelu/lko ksch ja tylko zauwazam pewna regule. im dłuzszy pejs tym goretsze
          poparcie dla napasci na irak. reguly maja wyjatki [one takie juz sa [te
          reguly]]. ja np jestem antysemita z czego nie czynie zadnej tajemnicy i jestem
          przeciw napadaniu na saddama poniewaz wrog mojego wroga [israel] jest moim
          przyjacielem i dlatego wlasnie przymykam oko na te marne milion ofiar jego
          rzadów. a poza tym uwazam ze husajn jest sympatyczny.

5040
          • ksch Re: mam wrazenie - ja tez 28.03.03, 14:19
            7em napisała:

> obywatelu/lko ksch ja tylko zauwazam pewna regule. im dłuzszy pejs tym
            goretsze
            >
            > poparcie dla napasci na irak. reguly maja wyjatki [one takie juz sa [te
            > reguly]].
            Tą definicję wyprowadziłeś z jakiś empirycznych badań, z długotrwałych
            oserwacji, lub coś takiego? Zresztą nieważne. Ale w ten antysemityzm to trochę
            trudno mi uwierzyć i Twoje przymykanie oczu na miliony ofiar. Chociaż kto wie?

ksch
            • 7em Re: mam wrazenie - ja tez 28.03.03, 14:26
              ksch napisał:

> 7em napisała:
              >
              > > obywatelu/lko ksch ja tylko zauwazam pewna regule. im dłuzszy pejs tym
              > goretsze
              > >
              > > poparcie dla napasci na irak. reguly maja wyjatki [one takie juz sa [te
              > > reguly]].
              > Tą definicję wyprowadziłeś z jakiś empirycznych badań, z długotrwałych

tutaj jest pewien staly garnitur nicków. przez 2 lata zapooznalem sie dosc
              dobrze z ich pogladami. moja pentorowska probka sklada sie z ok 20 osob ktore
              przy kazdym sporze poddaje obserwacji. wyniki sa nieublagane.

nazisci zydowscy lub prozydowscy:

dokusztajn
              kirberg
              danutkensztajn
              krzysztofblum52 [powinno byc 54]
              stoikstein
              perłovitz
              [i wielu innych]

a teraz przeczytaj ich pogląda nt wojny

5040
        • 7em i mam pełna swiadomosc 28.03.03, 14:18
          ze argumenty podpierajace moje stanowisko sa naciagane. tak naciagane jak
          historyjki narkomana ktory wymysli nowa teorie wzg byle by tylko dorwac kolejna
          działke. [kiedy to robi w jego swiadomosci on sam jest smiertelnie racjonalny.
          spytaj sie doka on jest przyrodnikiem]

I DLATEGO UWAZAM SIEBIE ZA LEPSZEGO
          od sporej czesci tego forum ktora sie zacietrzewia swiecie przekonana ze
          zlapala jakas racje absolutna za nogi.

5040
          • ksch Re: i mam pełna swiadomosc 28.03.03, 14:32
            7em napisała:

> I DLATEGO UWAZAM SIEBIE ZA LEPSZEGO
            > od sporej czesci tego forum ktora sie zacietrzewia swiecie przekonana ze
            > zlapala jakas racje absolutna za nogi.
            Ja się tak nie czuję. A co do badania nicków to wierze Ci na słowo bo pewnie
            sprawdzanie tego zajęłoby mi wieczność ( a w każdym razie spóźniłbym się na
            wieczorne piwo)

ksch
        • rycho7 zrodla informacji w normalnym swiecie 28.03.03, 14:30
          ksch napisał:

> A co do telewizji to skąd informacje biorą przeciwnicy wojny? Wszyscy siedzą
          na
          > froncie i przez lornetkę oglądają płonącą Basrę?

Wczoraj w niemieckiej telewizji byl program o falszerstwach propagandowych
          zwiazanych z ta wojna. Pokazane byly wybuchajace czolgi i fragmenty wyciete i
          nie nadane w telewizjach USA. Byly falszerstwa wychwycone przez specjalistow
          wojskowych i omawiane na cyfrowych zblizeniach. Sam sie dziwilem po co
          dziennikarze obnazaja podlosci swego warsztatu.

Wladze irackie wydalily ekipe CNN natomiast dziennikarze innych nacji maja sie
          tam calkiem dobrze. Jest wiec skad czerpac informacje. Konkurencja ponad 30
          kanalow TV sprawia, ze jest z czego wybierac.
          • ksch Re: zrodla informacji w normalnym swiecie 28.03.03, 14:34
            rycho7 napisał:

> Wczoraj w niemieckiej telewizji byl program o falszerstwach propagandowych
            > zwiazanych z ta wojna. Pokazane byly wybuchajace czolgi i fragmenty wyciete i
            > nie nadane w telewizjach USA. Byly falszerstwa wychwycone przez specjalistow
            > wojskowych i omawiane na cyfrowych zblizeniach. Sam sie dziwilem po co
            > dziennikarze obnazaja podlosci swego warsztatu.
            >
            > Wladze irackie wydalily ekipe CNN natomiast dziennikarze innych nacji maja
            sie
            > tam calkiem dobrze. Jest wiec skad czerpac informacje. Konkurencja ponad 30
            > kanalow TV sprawia, ze jest z czego wybierac.
            OK, zgoda, ale jaką masz pewność, że ten niemiecki program nie był propagandą?
            I tak możemy pisać w kółko. Wiesz o co mi chodzi?

ksch
            • rycho7 Re: zrodla informacji w normalnym swiecie 28.03.03, 14:42
              ksch napisał:

> OK, zgoda, ale jaką masz pewność, że ten niemiecki program nie był
              propagandą?

Niemieccy dziennikarze sami zadawali to pytanie. Oni nie mieli watpliwosci, ze
              uprawiaja propagande "antywojenna" i antyamerykanska. Obficie cytowali audycje
              amerykanskie. Cytowali a nie omawiali. Gdy masz pewien dystans do samego siebie
              i do rzeczywistosci to mozesz sam wyrobic sobie osad. Twoja wolnosc wyboru jest
              bardzo wazna.
              • ksch Re: zrodla informacji w normalnym swiecie 28.03.03, 14:55
                rycho7 napisał:

> Niemieccy dziennikarze sami zadawali to pytanie. Oni nie mieli watpliwosci,
                ze
                > uprawiaja propagande "antywojenna" i antyamerykanska. Obficie cytowali
                audycje
                > amerykanskie. Cytowali a nie omawiali. Gdy masz pewien dystans do samego
                siebie
                >
                > i do rzeczywistosci to mozesz sam wyrobic sobie osad. Twoja wolnosc wyboru
                jest
                >
                > bardzo wazna.
                Co do dystansu niemieckich stacji do wojny to nie można zapominać, że Niemcy
                mają jednoznaczne stanowisko w tej sprawie. Oczywiście- tak jak piszesz
                oddzielenie informacji od komentarza jest rzeczą podstawową w rzetelnym
                dziennikarstwie. Nie mogę z Tobą polemizować co do tego programu gdyż go nie
                oglądałem, ale zwracam uwagę na głupi mechanizm- Ty coś piszesz i powołujesz
                się na jakieś dane. Masz je z jakiejś telewizji. Teraz Ja, albo ktoś inny
                piszemy- "słuchasz propagandy jesteś pachołkiem Saddama". Głupie- nie?

ksch
                • ksch Re: zrodla informacji w normalnym swiecie 28.03.03, 15:03
                  A co do propagandy, a raczej głupoty to Amerykanie doskonale zrozumieli
                  delikatną sytuację tego regionu i aby przekonać Arabów do przejścia na swoją
                  stronę nazwali jedno ze zdobytych lotnisk George Bush. Kurde, jak już
                  wielokrotnie pisałem bliżej mi do zwolenników wojny, ale to hasło mnie zabiło.
                  ksch
                • rycho7 Re: zrodla informacji w normalnym swiecie 28.03.03, 15:11
                  ksch napisał:

> Ty coś piszesz i powołujesz
                  > się na jakieś dane. Masz je z jakiejś telewizji.

Oczywiscie jest to utrudnienie w dyskusji ale jej nie uniemozliwia. Ja Ci chyba
                  nie wciskam jakichs bzdur nie do przyjecia. Informuje jedynie o isnieniu
                  zrodel. Ty nawet tego specjalnie nie kwestionujesz. Obaj mamy jakies tam
                  pojecie o wspolczesnym swiecie i nasze informacje nie odstaja od naszych
                  wyobrazen.

> Teraz Ja, albo ktoś inny
                  > piszemy- "słuchasz propagandy jesteś pachołkiem Saddama". Głupie- nie?

Akurat Niemcy nie maja problemow z tym, ze jako panstwo maja interesy
                  gospodarcze w roznych panstwach w tym i u Saddama. Od tego maja panstwo aby
                  bronilo ich interesow. Niemieckim interesem numer jeden jest zachowanie spokoju
                  w Kurdystanie. USA zdecydowanie szkodzi w tej sprawie. Tu najwazniejsze sa
                  odglosy tureckich pierdniec. Istny amok.

Poza interesami Niemcy maja prawo. Ostatnio skazano eksporterow wiertel do
                  Iraku. Wiertla byly zdaje sie do dzial. Czy sa pachołkiem Saddama trudno
                  rozstrzygnac. Saddam mial zawsze pokrycie platnosci w zasobach ropy. USA chyba
                  nie zamierza dotrzymac ciaglosci zobowiazan. Niemcy chyba w tym zakresie
                  zagraja wspolnie z Rosja. Forsa ueber alles.
                  • ksch Re: zrodla informacji w normalnym swiecie 28.03.03, 15:24
                    Jedno jest pewne- każdy kraj ma w tej wojnie, lub w jej braku interes. Niemal
                    każdy z tych podmiotów maskuje swoje rzeczywiste intencje propagandą,
                    ewentualnie używa propagandy, żeby osiągnąć poklask na świecie. Francja chciała
                    odgrywać mocarstwo sprzeciwiając się USA. Poza tym zarabia na kontraktach w
                    Iraku. Niemcy stali się trochę zakładnikiem wyborczych obietnic Schrodera.
                    Blair poświęca swoje poparcie społeczne dla strategicznego sojuszu z USA.
                    Polska popiera nie swoją wojnę, żeby też coś od Amerykanów uzyskać. W każdym z
                    tych krajów działa propaganda i żaden z nich nie jest w pełni dobry i szczery.
                    P.S. nie piszę o Iraku i USA bo to oczywiste.
                    ksch
    • Gość: 8em Re: twoje życie składa się z fobii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 14:20
    • rycho7 mam wizje 28.03.03, 14:22
      Mam wrazenie, ze zaproponowany przez Ciebie podzial na Zydow i gojow w ocenie
      rzeczywistosci dosc dobrze odzwierciedla fakty. Oczywiscie obaj natychmiast
      zostaniemy nazwani antysemitami co tylko potwierdzi prawde.

Nie sadze, ze swiat sie wkrotce zawali i bedziemy mogli sobie zaraz
      podyskutowac o koncu cywilizacji. USA przejmuje sie jednak niezmiernie pozorami
      odgrywanymi wobec opinii publicznej = wyborcow. Saddam moze jedynie spowodowac
      zawalenie sie budynku gieldy a nie zdruzgotanie wskaznikow gieldowych. Ropy
      zdobytej na Irakijczykach i tak nie starczy na wiecznosc. Za dziesiec lat
      bedziemy sie chwalili wydajnoscia ogniw paliwowych w najnowszym modelu roweru.
      Bedziemy tez dziwili sie po co bylo jesc ta zabe z draznieniem Arabow.
      Najnowszy model komputera portfelowego bedzie nam przypominal o terminach i
      kierunku modlow do Mekki.
      • 7em Re: mam wizje 28.03.03, 14:31
        rycho7 napisał:

> Mam wrazenie, ze zaproponowany przez Ciebie podzial na Zydow i gojow w ocenie
        > rzeczywistosci dosc dobrze odzwierciedla fakty. Oczywiscie obaj natychmiast
        > zostaniemy nazwani antysemitami co tylko potwierdzi prawde.

na wszelki wypadek sam sie tak nazwalem co by im oszczedzic mozołu.

> Najnowszy model komputera portfelowego bedzie nam przypominal o terminach i
        > kierunku modlow do Mekki.

ja uwazam ze cywilizacja to E State Building postawiony do góry fundamentami na
        antenie telewizyjnej. cud sprawia caly czas ze istniejemy. przeciwnicy tego
        pogladu sa bezkrytycznie ufni w stabilnosc. i co ich tak uufnilo? 50 lat
        spokoju w europie. to za malo.

5040
        • rycho7 az takim pesymista nie jestem 28.03.03, 14:37
          7em napisała:

> ja uwazam ze cywilizacja to E State Building postawiony do góry fundamentami
          na
          > antenie telewizyjnej. cud sprawia caly czas ze istniejemy. przeciwnicy tego
          > pogladu sa bezkrytycznie ufni w stabilnosc. i co ich tak uufnilo? 50 lat
          > spokoju w europie. to za malo.

Moja wizja mowi, ze ludzkosc ocknie sie dopiero wtedy gdy zginie 80% populacji.
          Natura uratuje 20% pozostalych. Jestesmy potezni, ale nie az tak jak meteoryt,
          ktory wybil dinozaury. Mam powazne watpliwosci czy jako gatunek jestesmy
          myslacy.

Homo pseudo-sapiens
          • 7em Re: az takim pesymista nie jestem 28.03.03, 14:45
            rycho7 napisał:

> 7em napisała:
            >
            > > ja uwazam ze cywilizacja to E State Building postawiony do góry fundamenta
            > mi
            > na
            > > antenie telewizyjnej. cud sprawia caly czas ze istniejemy. przeciwnicy teg
            > o
            > > pogladu sa bezkrytycznie ufni w stabilnosc. i co ich tak uufnilo? 50 lat
            > > spokoju w europie. to za malo.
            >
            > Moja wizja mowi, ze ludzkosc ocknie sie dopiero wtedy gdy zginie 80%
            populacji.
            >
            > Natura uratuje 20% pozostalych. Jestesmy potezni, ale nie az tak jak
            meteoryt,
            > ktory wybil dinozaury. Mam powazne watpliwosci czy jako gatunek jestesmy
            > myslacy.
            >
            > Homo pseudo-sapiens

oczywiscie jako gatunek przetrwamy uzycie całej swiatowej broni A, B, C. pisze
            o tym z czego tacy dumni jestesmy. skoro przy wysepkach Indonezji głeboko pod
            powierzchnia oceanu odkrywa sie olbrzymie swiatynie 12tys p.n.e. to znaczy ze
            byly juz cywilizacje którym sie nie udało i zyli tam pewnie ludzie rownie jak
            Ty optymistyczni. zreszta sa tacy hindysu ktrzy poczatek historii czlowieka
            umiejscawiaja 7 mln lat temu [ale moglo im sie cos popierdolic]

5040
            • Gość: 8em Re: wielki brat jest pod wrażeniem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 14:47
              • 7em Re: wielki brat jest pod wrażeniem 28.03.03, 14:49
                spierdalaj

przewroc mace na druga strone bo ci sie przypali

5040
                • Gość: 8em Re: Q..wa ale piana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 15:15
                  >naprawdę robisz wrażenie

>w i e l g i e
                  • oraetlabora do 7emki - to nie calkiem dobrze powiedziane... 28.03.03, 15:31
                    ...o wprost proporcjonalnej zaleznosci poparcia dla wojny od dlugosci pejsow.
                    Wiekszosc ortodoxow nie popiera zyjonistycznych aferzystow (oni sa w wiekszosci
                    ateistami). Ale rozumiem, ze chodzilo o pewne uproszczenie.
                    Denerwujaca jest z pewnoscia naiwnosc wyznawcow Michtrixa, bioracych propagande
                    za dobra monete. A wystarczy czytac miedzy wierszami, albo rozejrzec sie za
                    innymi zrodlami. Kolega Galba proponowal, by sprawdzac kto placi pacyfistom. Ja
                    proponuje odwrotna operacje, czego dowod ponizej. Pozdrawiam Cie 7emko i innych
                    samodzielnie myslacych.

Richard Perle ,,Prince of Darkness''
                    atimes.com/atimes/China/EC25Ad04.html
                    The deal adds to the growing perception that Perle is using his position as DPB
                    chairman, and possibly his longtime friendship and influence with Rumsfeld, to
                    further his own financial interests. Rumsfeld appointed him to the post within
                    a few months of the administration's inauguration, and he has used it as a
                    platform for almost continuous public exhortation for Washington to invade Iraq
                    as a first step in transforming the entire Arab Middle East.

Perle's private interests first came to light in a controversial New Yorker
                    article this month by veteran investigative reporter Seymour Hersh. He reported
                    that Perle met with Saudi businessmen, including Adnan Khashoggi, in Marseilles
                    two months ago as part of an effort to raise investment cash for Perle's
                    Trireme Partners LP, a company specializing in homeland security and defense.
                    Perle denied that the conversation had anything to do with Trireme and called
                    Hersh a "terrorist".

Last week, The Guardian of London reported that Perle was also a director of a
                    UK-based company, Autonomy Corp, with an option on 75,000 of the company's
                    shares. The company, according to the Guardian account, is selling advanced
                    computer eavesdropping systems to intelligence agencies around the world. Perle
                    told the newspaper that he advises the company on market opportunities but that
                    he has no input into specific procurement by US agencies, a point he also made
                    with respect to the Global Crossing arrangement, which was reported by the New
                    York Times on Friday.

The Times also reported that Perle participated last Wednesday in a conference
                    call sponsored by Goldman Sachs on the subject of "Implications of an Imminent
                    War: Iraq Now. North Korea Next?" which apparently discussed investment
                    opportunities. It did not disclose whether Perle was paid for his participation
                    or made specific recommendations about companies in which he has an interest.

As DPB chairman, Perle is not formally part of the US administration, and is
                    thus not required to divest himself of commercial interests. But his influence
                    and power with the administration are well known. Not only does he have a long-
                    standing relationship with Rumsfeld and Wolfowitz, but he also has worked
                    closely as a lobbyist for Turkey and the Israeli arms industry with Douglas
                    Feith, the Pentagon's Undersecretary for Policy, as well as other senior
                    Pentagon officials.

Perle himself has strongly denied that he was using his influence as DPB
                    chairman to help Global Crossing. He told the Financial Times that he was only
                    advising the company on the approval process and not lobbying on its behalf.

But a number of analysts say the contract's fee contingency, which is unusual
                    in the Washington legal community, suggests that lobbying is precisely what
                    Global Crossing had in mind. "The fee structure is especially smelly because
                    $600,000 of the windfall is contingent on government approval of the sale,"
                    wrote the Times' Maureen Dowd on Sunday.

"This is a conflict of interest," Larry Noble, director of the Center for
                    Responsible Politics, told the Financial Times. "He's using his position on the
                    board to win business."

But to Gaffney, who has yet to be heard from on the issue, and his fellow
                    members of the anti-China "Blue Team", Perle's role in expediting the sale of
                    Global Crossing to Hutchison must come as a major disappointment, to put it
                    mildly.

After all, it was only three years ago that Perle joined with Gaffney and 15
                    other anti-China hawks from the Project for the New American Century in calling
                    for unequivocal support for Taiwan in the event of a Chinese attack.

And in another public statement that could have been written by Gaffney, Perle
                    charged that Beijing "is laying the foundations for an aggressive claim to
                    preeminence in the Pacific. It ought to be very clear that this is a
                    catastrophe for all of us, and could foreshadow a Cold War as bad as the last."

Of course, this is the same Richard Perle who recently called for Washington to
                    pursue a strategy of "containment" against France but has no intention of
                    giving up his summer home there.

• Gość: siedem Re: do 7emki - to nie calkiem dobrze powiedziane. IP: 213.216.66.* 31.03.03, 08:43
                      oraetlabora napisała:

> ...o wprost proporcjonalnej zaleznosci poparcia dla wojny od dlugosci pejsow.
                      > Wiekszosc ortodoxow nie popiera zyjonistycznych aferzystow (oni sa w
                      wiekszosci
                      >
                      > ateistami).

uzywajac retoryki zboka: tylko źli ludzie moga byc ateistami. dwa razy nie
                      wchodzi sie do tej samej rzeki. komunizm ktory obecnie buduja żydzi jest juz
                      zupełnie inny niz ten pradziadkowy z 1917. obecnie zakazuja palenia w barach.
                      potem bedzie guma do zucia z cukrem [bo zeby sie psuja] i wcale bym sie
                      wtenczas nie zdziwil gdyby perl miał fabryke aspartamu.

5040

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka