Gość: Mosze IP: *.barak.net.il 03.04.03, 16:05 pies z Bagdadu nie zyje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gini Re: pies nie Zyje...! 03.04.03, 16:11 To jest nadzieja,ze teraz kolej na tego z Tel Aviwu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Czy masz na mysli...? IP: *.barak.net.il 03.04.03, 16:16 Tego z Damaszku, co ukrywa BMR, ktora przyslal "wujek" z Bagdadu... a moze ten z Ramalla....kazdy ma swoja kolejke... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Czy masz na mysli...? 03.04.03, 16:20 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Tego z Damaszku, co ukrywa BMR, ktora przyslal "wujek" z Bagdadu... > a moze ten z Ramalla....kazdy ma swoja kolejke... Mam na mysli Ariela Sharona, wspolodpowiedzialnego za masakre w Sabra i Szatila i za wiele innych zbrodni. Dodam jeszcze innego zbrodniarza Morela moze i jego pora przyjdzie wkrotce, szkoda, ze nie mozna go bylo osadzic, i ukarac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Czy masz na mysli...? IP: *.barak.net.il 03.04.03, 16:24 gini napisała: > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > > Mam na mysli Ariela Sharona, wspolodpowiedzialnego za masakre w Sabra i Szatila > > i za wiele innych zbrodni. > Dodam jeszcze innego zbrodniarza Morela moze i jego pora przyjdzie wkrotce, > szkoda, ze nie mozna go bylo osadzic, i ukarac . Jakie inne zbrodnie Szarona sa....moze podasz kilka...oprocz Sabra... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Czy masz na mysli...? 03.04.03, 16:27 Gość portalu: Mosze napisał(a): > gini napisała: > > > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > > > > > > Mam na mysli Ariela Sharona, wspolodpowiedzialnego za masakre w Sabra i > Szatila > > > > i za wiele innych zbrodni. > > Dodam jeszcze innego zbrodniarza Morela moze i jego pora przyjdzie wkrotce > , > > szkoda, ze nie mozna go bylo osadzic, i ukarac . > > > Jakie inne zbrodnie Szarona sa....moze podasz kilka...oprocz Sabra... A Sabra i Szatila to jeszcze za malo?Cala jego dzialalnosc zniweczyla proces pokojowy na bliskim wschodzie, to co zrobil Perec Rabin, zepsul celowo Sharon, to jemu Zydzi zawdzieczaja intifade nikomu innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Sprostowanie... IP: *.red.bezeqint.net 03.04.03, 17:30 gini napisała: > > > > Jakie inne zbrodnie Szarona sa....moze podasz kilka...oprocz Sabra... > > A Sabra i Szatila to jeszcze za malo?Cala jego dzialalnosc zniweczyla proces > pokojowy na bliskim wschodzie, to co zrobil Perec Rabin, zepsul celowo Sharon, > to jemu Zydzi zawdzieczaja intifade nikomu innemu. > Intifada zaczela sie podczas premiera Baraka, nie Szarona. twoja pamiec nie tak dobra... Moze podasz jednego Zyda, ktorego uwazasz ze jest dobry i przyzwoity i jednego Araba tez takiego. Ty tylko bluzniejesz przeciw Zydom . Napisz tez troche o Arabach, jacy oni sa jak oni prowadza sie. Tutaj jeszcze mikt o tym nie pisal.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalna Re: Sprostowanie... IP: *.terra.net.lb 03.04.03, 18:58 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Intifada zaczela sie podczas premiera Baraka, nie Szarona. Intifade sprowokowal Szaron swoja wizyta na terenie najwazniejszego dla muzulmanow meczetu w Jerozolimie. Zostalo to odczytane jako profanacja. Byla to zreszta tylko kropla przepelniajaca dzban. Od samego poczatku ,,kariera'' Szarona polegala na bezwzglednej , nie przebierajacej w srodkach walce przeciwko wszystkiemu co palestynskie i arabskie. Od pierwszych dni ,,kariery'' Szaron ma palestynska krew na rekach. Sabra i Szatila to tylko jeden z wyczynow. Stlumienie I intifady bylo przeciez tez ,,dzielem'' Szrona. Zrobil to bardzo chytrze - podzielil palestynski ruch oporu, tworzac i przeciwstawiajac Arafatowi... ektremistyczny Hamas, ktory teraz z kolei tak bezwzglednie niszczy. A to przeciez ,,jego dziecko''. Osiedla zydowskie na terenach palestynskich to tez ukochane dziecko Szarona i on nigdy, do konca dni swoich, nie pozwoli ich usunac. A poniewaz sa one dla Palestyczykow jak wrzody na siedzeniu i nie bedzie mozliwe panstwo palestynskie, dopoki osiedli sie nie usunie, nie ma wiec szans na pokoj za zycia tego rzeznika. > dobra... > Moze podasz jednego Zyda, ktorego uwazasz ze jest dobry i przyzwoity i jednego Owszem, ja Ci moge podac. Jest wielu Zydow przyzwoitych i rozumiejacych sytuacje (pisalam o tym jakis czas temu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=1281844&a=1584220). Wciaz jednak stanowczo za malo. Ich glos jeszcze sie nie liczy. Zdecydowana wiekszosc zyje mrzonka o eksterminacji Arabow i wielkim Izraelu. I tak ucieka zycie, i ich samych i tych ze Arabow. Czyz nie jest to glupota? O Arabach moglabym napisac bardzo duzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bzdury...bzdury... IP: *.red.bezeqint.net 03.04.03, 19:35 Gość portalu: normalna napisał(a): > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > > Intifada zaczela sie podczas premiera Baraka, nie Szarona. > > Intifade sprowokowal Szaron swoja wizyta na terenie najwazniejszego dla > muzulmanow meczetu w Jerozolimie. Zostalo to odczytane jako profanacja. Byla to > > zreszta tylko kropla przepelniajaca dzban. On nie wszedl do zadnego islamskiego meczetu... on tylko byl na Wzgorze Swiatynne.. Minister Arafata przyznal juz kiedys, ze wyszly rozkazy 3-4 miesiace przed "wycieczka" Szarona...zeby przyszykowac sie do wojny, zbierali jedzenie, bron i inne. Ten minister byl bardzo oskarzony co powiedzial...nazywa sie Gibril Radzub. Od samego poczatku ,,kariera'' > Szarona polegala na bezwzglednej , nie przebierajacej w srodkach walce > przeciwko wszystkiemu co palestynskie i arabskie. Od pierwszych dni ,,kariery'' > > Szaron ma palestynska krew na rekach. Sabra i Szatila to tylko jeden z > wyczynow. Stlumienie I intifady bylo przeciez tez ,,dzielem'' Szrona. Zrobil to Kazdy Izraelczyk ktory walczy o pokoj ma "krew na rekach"...on tylko chce zyc! > Wciaz jednak stanowczo za malo. Ich glos jeszcze sie nie liczy. Zdecydowana > wiekszosc zyje mrzonka o eksterminacji Arabow i wielkim Izraelu. I tak ucieka > zycie, i ich samych i tych ze Arabow. Czyz nie jest to glupota? > > O Arabach moglabym napisac bardzo duzo Prosze bardzo napisz cos o Arabach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldie Wystarczylo IP: *.telia.com 03.04.03, 19:40 Gość portalu: Mosze napisał(a): > > On nie wszedl do zadnego islamskiego meczetu... on tylko byl na Wzgorze > Swiatynne.. > Ale smrod tego oblesnego grubasa zawial az do srodka swiatyni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Gruby....? IP: *.red.bezeqint.net 03.04.03, 20:23 Gość portalu: goldie napisał(a): > > > > Ale smrod tego oblesnego grubasa zawial az do srodka swiatyni... No teraz juz mamy nowa przyczyne....Szaron jest gruby (Zyd) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldie Re: Gruby....? IP: *.telia.com 04.04.03, 00:20 Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:14 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... ...ale bohater 50 lat walczy o wolnosc i niepodleglosc. W 1973r. wlasnie jego dywizja przeszla pierwsza Kanal Suezki okrazajac 2 armie Egipskie i zeby nie rosjanie to by byla straszna kleska Egiptu... Lepiej stalo sie tak, i nawet panuje "zimny" pokoj miedzy Izraelem i Egiptem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:14 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... ...ale bohater 50 lat walczy o wolnosc i niepodleglosc. W 1973r. wlasnie jego dywizja przeszla pierwsza Kanal Suezki okrazajac 2 armie Egipskie i zeby nie rosjanie to by byla straszna kleska Egiptu... Lepiej stalo sie tak, i nawet panuje "zimny" pokoj miedzy Izraelem i Egiptem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:15 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... ...ale bohater 50 lat walczy o wolnosc i niepodleglosc. W 1973r. wlasnie jego dywizja przeszla pierwsza Kanal Suezki okrazajac 2 armie Egipskie i zeby nie rosjanie to by byla straszna kleska Egiptu... Lepiej stalo sie tak, i nawet panuje "zimny" pokoj miedzy Izraelem i Egiptem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:19 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... ...ale bohater 50 lat walczy o wolnosc i niepodleglosc. W 1973r. wlasnie jego dywizja przeszla pierwsza Kanal Suezki okrazajac 2 armie Egipskie i zeby nie rosjanie to by byla straszna kleska Egiptu... Lepiej stalo sie tak, i nawet panuje "zimny" pokoj miedzy Izraelem i Egiptem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:19 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... ...ale bohater 50 lat walczy o wolnosc i niepodleglosc. W 1973r. wlasnie jego dywizja przeszla pierwsza Kanal Suezki okrazajac 2 armie Egipskie i zeby nie rosjanie to by byla straszna kleska Egiptu... Lepiej stalo sie tak, i nawet panuje "zimny" pokoj miedzy Izraelem i Egiptem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:25 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... ...ale bohater 50 lat walczy o wolnosc i niepodleglosc. W 1973r. wlasnie jego dywizja przeszla pierwsza Kanal Suezki okrazajac 2 armie Egipskie i zeby nie rosjanie to by byla straszna kleska Egiptu... Lepiej stalo sie tak, i nawet panuje "zimny" pokoj miedzy Izraelem i Egiptem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Bohater... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:25 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... ...ale bohater 50 lat walczy o wolnosc i niepodleglosc. W 1973r. wlasnie jego dywizja przeszla pierwsza Kanal Suezki okrazajac 2 armie Egipskie i zeby nie rosjanie to by byla straszna kleska Egiptu... Lepiej stalo sie tak, i nawet panuje "zimny" pokoj miedzy Izraelem i Egiptem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze chudy... IP: 194.90.236.* 04.04.03, 10:07 Gość portalu: goldie napisał(a): > > Wstretny gruby, smierdzacy morderca! Nawet od Goeringa grubszy... Jak by byl chudy- to bys krzyczal szkielet... Jak by nie mial wlosow na glowie- to goly... jak ma okolary to slepy....itd, itd, itd,,,..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Nie bój się ! IP: *.echostar.pl 03.04.03, 16:49 My i tak was wyzwolimy. Uwolnimy od tego tyrana. Będziecie mieli demokrację ! ) Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Nie bój się ! 03.04.03, 16:52 Gość portalu: XXL napisał(a): > My i tak was wyzwolimy. > Uwolnimy od tego tyrana. > > Będziecie mieli demokrację ! > ) Zbombardujemy stolice!!! A co !!! A potem pomozemy wam utworzyc rzad, Giertych wszystkiego dopilnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patolog Re: bój się ! IP: 155.139.68.* 03.04.03, 16:56 Gini to byla postac z butelki. Nasza Gini czyli Ania pociaga z butelki i dlatego ma zdegenerowany mozg i pisze glupoty. Nie pozdrawiam - wspolczuje. Rowniez nie polecam leczenia - za pozno, a belgijska sluzba zdrowia i tak wydaje za duzo na leczenie zaniedbanych przypadkow chorb wenerycznych lub pochodzenia zwierzecego u nowo przybylych Arabow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Gini...po arabsku to.... IP: *.red.bezeqint.net 03.04.03, 17:33 Wariatka - sorki ale tak to jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Gini...po arabsku to.... 03.04.03, 17:37 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Wariatka - sorki ale tak to jest.... Mosze nie masz argumentow tak jak twoj rodak, wiec obrazacie.Ale to juz swiadczy o was. A jak ja ci na to napisze, ze po chinsku Mosze to idiota . Jestesmy wiec kwita. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Gini...po arabsku to.... IP: *.red.bezeqint.net 03.04.03, 17:45 Moja droga Gini, ja znam arabski...pisze prawde zobacz w slowniku ang-arabskim Mad= جن؛ فقد عقله؛ خبل Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Zobacz Gini sama...tutaj link! IP: *.red.bezeqint.net 03.04.03, 17:47 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Moja droga Gini, ja znam arabski...pisze prawde > zobacz w slowniku ang-arabskim > Mad= جن؛ فقد عقله& > #1563; خبل > www.ectaco.com/online/diction.php3?lang=3&q=1&refid=316&rfr_id=1&rqt_id=160725&pagelang=23&word=mad&direction=1&x=6 0&y=6 Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk Re: Zobacz Gini sama...tutaj link! 03.04.03, 17:50 Gość href="www.ectaco.com/online/diction.php3?lang=3&q=1&refid=316&rfr_id= > portalu: Mosze napisał(a): > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > Moja droga Gini, ja znam arabski...pisze prawde > > zobacz w slowniku ang-arabskim > > Mad= جن؛ فقد عقل > 607;& > > #1563; خبل > > To tylko jakies robaczki, skad mozemy wiedziec, jak to sie wymawia > Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Gini...po arabsku to.... 03.04.03, 17:47 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Moja droga Gini, ja znam arabski...pisze prawde > zobacz w slowniku ang-arabskim > Mad= جن؛ فقد عقله& > #1563; خبل > Ani nie znam arabskiego ani nie mam slownika nie potrzebuje.Jak na razie to pisze na polskim forum, chyba,ze Ty nie zauwazyles jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk Re: Gini...po arabsku to.... 03.04.03, 17:40 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Wariatka - sorki ale tak to jest.... Ania chyba nawet nie wie, jak jej Belgia przyslugiwala sie Hitlerowi i chce zakrzyczec, ze swoich prawdziwych zbrodniarzy nigdy nie ukarala. To o Sharonie, to sztandarowa odzywka naszej dzielnej Walonki (naturalizowanej). Aniu: Jak dostawalas belgijski paszport, to sprawdzali, czy masz nad kominkiem suszona lapke murzynka? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Gini...po arabsku to.... 03.04.03, 17:51 lady_hawk napisała: > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > Wariatka - sorki ale tak to jest.... > > Ania chyba nawet nie wie, jak jej Belgia przyslugiwala > sie Hitlerowi i chce zakrzyczec, ze swoich prawdziwych > zbrodniarzy nigdy nie ukarala. > A jak Zydzi z judenratow przyslugiwalki sie Hitlerowi to ty wiesz? I tu masz pecha bo Belgia karala po wojnie kolaborantow. > To o Sharonie, to sztandarowa odzywka naszej dzielnej > Walonki (naturalizowanej). > A kto ci powiedzial,ze jestem Walonka?Ja caly czas pisze o sobie,ze jestem Polka. > Aniu: > Jak dostawalas belgijski paszport, to sprawdzali, czy > masz nad kominkiem suszona lapke murzynka? A skad wiesz jaki mam paszport? Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk Re: Gini...po arabsku to.... 03.04.03, 18:06 zalozylam, ze jako zona Belga, ich paszport dostalas. Podobno w kazdej prawdziwej belgijskiej rodzinie pielegnuje sie takie pamiatki, jak lapka goryla, w ostatecznosci. Z braku ususzonej lapki murzynka. Czlowiek to istota niedoskonala i dla przetrwania, moze zdobyc sie na szczegolne okrucienstwo. Sprawa Judenratow jednak, to co innego niz stawanie sie bydleciem dla zysku. Czytam, co piszesz, dosyc czesto. Zwykle nie chce mi sie odpowiadac. Ale zostaw juz tego Sharona. Niech sie Belgowie zajma swoimi lapowkarzami, pedofilami, mordercami z kolonii. Z nimi sie nie rozprawili. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Gini...po arabsku to.... 03.04.03, 19:22 lady_hawk napisała: > zalozylam, ze jako zona Belga, ich paszport dostalas. > Podobno w kazdej prawdziwej belgijskiej rodzinie > pielegnuje sie takie pamiatki, jak lapka goryla, w > ostatecznosci. Co ty nie powiesz Lady, ile ty znasz prawdziwych rodzin belgijskich? Z braku ususzonej lapki murzynka. > Mamy tu w Belgii calkiem duzo zywych murzynkow, jakos nie boja sie tu przyjezdzac, i lapek im nikt nie ucina, za to w Kongu grozic by im moglo skonsumowanie przez rodakow.Bylo o tym niedawno na forum. Czlowiek to istota niedoskonala i dla przetrwania, moze > zdobyc sie na szczegolne okrucienstwo. Sprawa Judenratow > jednak, to co innego niz stawanie sie bydleciem dla zysku. > A Judenraty nie zarabialy kasy LADY?Ilu Zydow zarabialo na nieszczesciu swoich wspolziomkow?Podobno ogladalas "Pianiste" ,to powinnas wiedziec,. > Czytam, co piszesz, dosyc czesto. Zwykle nie chce mi sie > odpowiadac. Ale zostaw juz tego Sharona. Niech sie > Belgowie zajma swoimi lapowkarzami, pedofilami, > mordercami z kolonii. > Z nimi sie nie rozprawili. Ja nie pisze tu w imieniu Belgow, tylko w swoim wlasnym jak ci sie zarzuty w stosunku do Sharona nie podobaja to je zbij, ale nie pisz mi,ze Belgowie murzynow bili. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk ok. 03.04.03, 21:17 Nie lubie Belgow. Jeszcze bardziej niz Francuzow. Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: ok. 03.04.03, 21:35 lady_hawk napisała: > Nie lubie Belgow. > > Jeszcze bardziej niz Francuzow. > > Wszystko. Lady a jak ja Ci napisze,ze nie lubie Zydow. Jeszcze bardziej niz Arabow. To pewnie krzyk podniesiesz,ze antysemitka jestem, bo Zydow lubic trzeba koniecznie w przeciwienstwie do innych nacji ,ktorych mozna nie lubic i nikt sie nie czepia. W zwiazku z powyzszym przestan sie droga Lady czepiac do ludzi o antysemityzm, bo skoro Tobie wolno nie lubic Belgow i Franvcuzow to innym wolno nie lubic Zydow. Proste no nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk A ja, to z kolei Ruskich nie lubie. 03.04.03, 21:39 Co do Chinczykow zas to nie mam zdania, ale, prawde mowiac, nie przepadam za niemi. Belgowie sa OK, bo gdyby nie oni, to by zartow nie bylo o kim ukladac. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk Re: A ja, to z kolei Ruskich nie lubie. 03.04.03, 21:52 A ja Ruskich lubie. Za dusze. I takie dziwne troche, odleciane od konsumcyjnej mentalnosci zachodu, spojrzenie na zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: A ja, to z kolei Ruskich nie lubie. IP: *.echostar.pl 03.04.03, 22:18 lady_hawk napisała: > A ja Ruskich lubie. Ty to w ogóle lubisz takich silnych, mocnych co to potrafią krótko za pysk trzymać, Ruskich, teraz Amerykanów. No cóż gusta są różne...... Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.w do Gini-aby zrozumieć mentalność zio-kibucowców... 03.04.03, 21:44 przeczytaj to ... www.jewish.org.pl/polskie/materialy/israel-site/spolecz/kib.htm Kibuce i moszawy Kibuce (spółdzielcze gospodarstwa rolne) zasłynęły w świecie jako najbardziej specyficznie izraelski rys życia w tym kraju. Stąd wielu ludzi ze zdziwieniem dowiaduje się, że w kibucach żyje niecałe 3% Izraelczyków. Niemniej znaczenie kibuców dla rozwoju Izraela nie stoi w żadnej proporcji do względnie małej liczby ich mieszkańców. Pierwszy kibuc, Degania, został przez żydowskich osadników założony w roku 1910, miał 38 lat przed powstaniem państwa Izrael (pierwszym dzieckiem, jakie przyszło w nim na świat, był przyszły bohater wojenny Mosze Dajan). Przybywający do Palestyny Żydzi od rolnictwie wiedzieli zwykle niewiele, albo nic. W Rosji, skąd wywodziło się wielu wczesnych syjonistycznych pionierów, Żydom nie wolno było posiadać ziemi. Ideologowie syjonizmu gorąca jednak propagowali myśl, że Żydzi muszą nauczać się uprawy roli, jeśli chcą kiedykolwiek osiągnąć niezawisłość. Wśród napływających osadników przeważali socjaliści, przeciwni zakładaniu farm należących do prywatnych właścicieli. Odpowiadało im natomiast posiadanie ziemi razem z innymi, zespołowa praca i zgodne życie we wspólnocie. Każdy z ponad trzystu kibuców powstałych od czasów Deganii wierny jest temu samemu modelowi ekonomicznemu. Ziemia, rolniczy sprzęt i domy należą do kibucu. Innymi słowy, kibuc to wspólnota komunistyczna, choć zapewne jedyna wspólnota komunistyczna bazująca na idei "od każdego według jego możliwości, każdemu według jego potrzeb". Od prawie wszystkich innych społeczeństw kibuce różnią się jeszcze tym, że ich członkowie mieszkają w nich dobrowolnie. Kibucnicy decydujący się na opuszczenie kibucu są - zależnie od stażu - wyposażani finansowo na nową drogę życia. Na przestrzeni lat w kibucach zaszły pewne poważne zmiany społeczne. W pierwszych dziesięcioleciach istnienia kibuców dzieci wychowywano zbiorowo. W pewnym sensie było to dla nich coś na kształt całorocznego obozu lub internatu. Codziennie na parę godzin odwiedzały rodziców, po czym wracały na swoje koje. W większości kibuców ich członkowie w ciągu ostatnich lat głosowali za tym, żeby dzieci spały w domach rodzinnych. Posiłki jada się w kibucu wspólnie w dużych jadalniach, choć można też spożywać je w domu. Kibucnicy gotują i podają. Czasami przypisuje się im te obowiązki na parę miesięcy lub lat, potem mogą zostać przeniesieni do prac polowych albo innych. Ostatnio wraz z rozrastaniem się kibuców każdy z nich oprócz uprawy czy hodowli zakłada własne wytwórnie. W całym Izraelu można na przykład spotkać sklepy sprzedająca produkowane w różnych kibucach meble. Nie tak rzadko najmuje się do pracy w kibucowych farmach, czy fabrykach robotników z zewnątrz, choć takie praktyki niebezpiecznie przypominają działalność kapitalistyczną, przed którą wszak kibucowa ideologia się wzdraga. Socjalistyczno-syjonistyczni założyciele kibuców byli ludĄmi świeckimi, często niechętnymi religii. W związku z tym jakieś 20 lat po powstaniu Deganii religijni Żydzi zaczęli budować swoje własne kibuce. Obecnie są w Izraelu trzy federacje kibuców: Ha-kibuc ha-Arci - najbardziej świeckie zrzeszenie 85 kibuców, założone przez lewe skrzydło ruchu Ha-Szomer ha-Ca'ir. W wielu z tych kibuców dzieci nadal mieszkają w osobnych domach dziecka. Ten ruch z zasady sprzeciwia się osadnictwu i zakładaniu kibuców w Judei i Samarii. Ha-kibuc ha-Dati - religijny ruch kibucowy, obejmujący 16 kibuców, opierając swoją ideologię na pojęciu Tora va'awoda (Tora razem z pracą). Te kibuce na ogół reprezentują bardziej liberalny odłam izraelskiej Ortodoksji; odnoszą się pozytywnie do studiów świeckich i współpracują z kibucami niereligijnymi. Takam - największa federacja kibuców, do której należy ich 165; związana z izraelską Partią Pracy; zrzeszająca także kibuce założone przez ruch reformowany i konserwatywny. Z kibuców od dawna wywodzi się wielu czołowych osobistości Izraela. Członkami kibuców było dwoje najsłynniejszych premierów, Dawid Ben-Gurion i Gołda Meir; znaczący odsetek posłów Partii Pracy w Knesecie to także kibucnicy. W pierwszych dziesięcioleciach istnienia Izraela kibuce dostarczyły armii 25% kadry oficerskiej. Na przestrzeni lat wielu członków - a jeszcze częściej ich dzieci i wnuki - decydowali się na wyjazd z kibucu. Życie we wspólnocie może utrudniać rozwinięcie skrzydeł, twierdzą często rezygnujący członkowie. Demokratycznie wybierane komitety, na przykład, decydują o tym, jakiego rodzaju pracę przydzielić poszczególnym członkom. Pewien kibucnik pracował w redakcji gazety poza kibucem, swoją pensją zasilając wspólną kasę. Tylko ta praca dawała mu satysfakcję. Niemniej po kilku latach kibuc zalecił mu zajęcie na swoim terenie. Przygnębiony tą perspektywą, porzucił kibuc. Młodsi członkowie pragnący studiować muszą przekonać towarzyszy z kibucu, że lata spędzone na uniwersytecie i kierunek studiów przyniosą kibucowi w ostatecznym rachunku pożytek. O ile większość nie przegłosuje pozwolenia na ich wstąpienie na uczelnię, młodzi ludzie nie otrzymają na to funduszy, czyli nie będą mogli zrealizować swoich dążeń bez porzucenia kibucu. Nic w tym chyba zdumiewającego, ze z setek tysięcy Żydów rosyjskich, emigrujących do Izraela od ponad 20 lat, bardzo niewielu wybrało życie w kibucu. Wprawdzie kibuce rządzą się demokratycznymi prawami, jednak ich struktura ekonomiczna zanadto przypomina społeczeństwo komunistyczne, z którego Rosjanie się wydostali. Moszawy to także gospodarstwa rolne, podobnie jak kibuce oparte na wspólnej własności ziemi i sprzętu. W niektórych moszawim rolnicy pracują nawet razem, dzieląc równo wydatki i zyski. Lecz tu praca pozostaję jedyną sferą działania wspólnoty. Ludzie posiadają własne domy, mieszkają cały czas ze swoimi rodzinami, robią co chcą ze swoimi dochodami. a potem to... www.jewsagainstzionism.com/books.htm i spytać się dlaczego Zioniści zablokowali deportacje Żydów do wszystkich innych częsci Świata oprócz "Palestyny" do której to żaden z Żydów niechciał wyemigrować ze względów religijnych - wyjechali tacy którzy w wiekszości popierali komunizm i socjalizm jak Mosze Dajan! czy to nie było celowe wyeliminowanie niewygodnych Żydów dla których samo istnienie panstwa Żydów jest herezją? oto jest pytanie ... i to nie jest wyjątek to pasmo celowego wywoływania "nienawisci" "wypadków" "nieznanych sprawców" dla których jedynym celem jest propagandowe tłoczenie fobii aby wszyscy Żydzi ( niezionisci ) musieli wyemigrowac do "Panstwa" stworzonego wbrew Torze... w Holocauscie zgineli w wiekszosci Żydzi którzy byli zwykłymi ludzmi a nie fanami fanatyzmu kibucowo-socjalistycznego - ten ulamek dawno znalazł sie w pre-kibucu świata - "Izraelu" ci ludzie wykorzystuja propagandowo wiare w Boga oni tylko tak na pokaz to robią - bo zrozumieli że otwarcie siac propagande Mosze Dajana może tylko idiota który i tak zmniejszyłby napływ nieświadomych tego Zydów - Ci ludzie żyją w zakłamaniu moga strzelic w plecy za "zdrade" panstwa lub zbeszczescic synagoge w imie "Izraela" www.jewsagainstzionism.com/tenquestions.htm www.nkusa.org/activities/Zionist_Violence/London031803.cfm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Ja wlasnie lubie wszystkich...nawet... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 07:04 moich sasiadiow... Bedziesz kochac bliznego tak jak siebie... Saddam Hussein's physician called all of the "Saddam Look-Alikes" together for a meeting. He said, "I have good news, and I have bad news. The good news is that Saddam is still alive. The bad news is...he lost an arm...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady_hawk Re: Ja wlasnie lubie wszystkich...nawet... IP: *.visp.energis.pl 04.04.03, 07:56 Dzialania kazdego mozna jakos zrozumiec. Z mojego doswiadczenia wynika, ze Francuzi, a zwlaszcza Belgowie kieruja sie pogarda i nie szanuja zadnych regul w odniesieniu do nie-Francuzow, nie-Belgow. Obys mial racje, ze i ich mozna lubic. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ja wlasnie lubie wszystkich...nawet... 04.04.03, 08:02 Dzialania kazdego mozna jakos zrozumiec. Z mojego > doswiadczenia wynika, ze Zydzi, a zwlaszcza Izraelczycy > kieruja sie pogarda i nie szanuja zadnych regul w > odniesieniu do nie-Zydow. > Obys mial racje, ze i ich mozna lubic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anikasia Re: Ja wlasnie lubie wszystkich...nawet... IP: *.acn.pl 04.04.03, 11:01 gini napisała: > > Z mojego > > doswiadczenia wynika, ze Zydzi, a zwlaszcza Izraelczycy > > kieruja sie pogarda i nie szanuja zadnych regul w > > odniesieniu do nie-Zydow. Prosta prawda: co dajesz to dostajesz. Z mojego doświadczenia wynika coś zupełnie innego, niż z twojego. Ciekawe skąd ta różnica w obserwacjach? Czy aby nie zamykasz się na niektóre interpretacje dostosowując fakty do swoich przyjętych a priori teorii? - Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Kasiu droga 04.04.03, 11:18 Gość portalu: anikasia napisał(a): > gini napisała: > > > > Z mojego > > > doswiadczenia wynika, ze Zydzi, a zwlaszcza Izraelczycy > > > kieruja sie pogarda i nie szanuja zadnych regul w > > > odniesieniu do nie-Zydow. > > Prosta prawda: co dajesz to dostajesz. > > Z mojego doświadczenia wynika coś zupełnie innego, niż z twojego. > Ciekawe skąd ta różnica w obserwacjach? > Czy aby nie zamykasz się na niektóre interpretacje dostosowując fakty > do swoich przyjętych a priori teorii? > > - Kasia > > > > Ja wlasnie lubie wszystkich...nawet... Autor: Gość: lady_hawk IP: *.visp.energis.pl Data: 04-04-2003 07:56 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Dzialania kazdego mozna jakos zrozumiec. Z mojego doswiadczenia wynika, ze Francuzi, a zwlaszcza Belgowie kieruja sie pogarda i nie szanuja zadnych regul w odniesieniu do nie-Francuzow, nie-Belgow. Obys mial racje, ze i ich mozna lubic. Ja tylko skopiowalam post Lady i zamiast Belgow i Francuzow wstawilam Zydow.Jak widac na post o Belgach i Francuzach nie zareagowalas ale zareagowalas na identyczny post o Zydach, dlaczego tak wybiorczo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anikasia Aniu, ok. IP: *.acn.pl 09.04.03, 02:56 gini napisała: > Ja tylko skopiowalam post Lady i zamiast Belgow i Francuzow wstawilam Zydow.Jak > > widac na post o Belgach i Francuzach nie zareagowalas ale zareagowalas na > identyczny post o Zydach, dlaczego tak wybiorczo? Przepraszam, Aniu, to moje nieopatrzenie. Nie czytam wszystkich wypowiedzi. Skoro jest tak, jak mówisz - to masz rację. - Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Ja wlasnie lubie wszystkich...nawet... IP: *.red.bezeqint.net 04.04.03, 08:06 Gość portalu: lady_hawk napisał(a): > Dzialania kazdego mozna jakos zrozumiec. Z mojego > doswiadczenia wynika, ze Francuzi, a zwlaszcza Belgowie > kieruja sie pogarda i nie szanuja zadnych regul w > odniesieniu do nie-Francuzow, nie-Belgow. > Obys mial racje, ze i ich mozna lubic. Ja tak samo jak LOT, kiedy rozmawial z Panem zeby nie zagladzic Sodome, powiedzial: moze jest jeden dobry (cadyk) i wtedy nie nalezy sie zagladzic... Ja tez tak mysle ze jest o wiele wiecej dobrych, tylko polityka nie daje... Francja idzie stracic $30 miliardow i tak samo Niemcy, to boli.... Oprocz tego, nowy rezim w Iraku nie bedzie kupowac wiecej u nich... i dlatego jeszcze wiecej boli... Odpowiedz Link Zgłoś