Dodaj do ulubionych

PRZECIWKO ZBRODNIOM IZRAELA

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.01, 21:47
SALEM!

jestem w połowie Palestynczykiem, w połowie Polakiem - tak wyszło wink
nie pytajcie, kim czuję się bardziej. Tu się urodziłem a tam spędzam wakacje.
Wokól ostatnio głośno o zbrodniach na Żydach. Fakt, że Żydzi cierpieli podczas
II wojny światowej i należy o tym pamiętać i mówić w szkołach... z tym się
zgodzą chyba nawet antysemici... a może i nie!
Chodzi o to, by właśnie teraz urządzić happening / manifestację przed ambasadą
Izraela w Polsce potępiający zbrodnie dokonywane przez ten "uciśniony" naród!

chętnych proszę o maila: palestine@poland.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Datsh Hamas IP: *.150.200.217.cm-upc.chello.se 14.03.01, 03:11
      T E R R O R B o m b y Hizbolla Hamas Tallibans...
      • Gość: Grzes Re: Hamas IP: *.crm.es 14.03.01, 20:10
        > T E R R O R B o m b y Hizbolla Hamas Tallibans...

To nie Izrael zaczal te brudna wojne i nie on zaczal uderzac ponizej pasa.
        • Gość: PALESTYN do grzesia i innych nie znajacych historii ziemi s IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.01, 22:22
          Grzesi zanim zaczniesz pisac takie texty poczytaj sobie historie

izrael ma 50 lat a palestyna kilka tysiecy... kto tu zaczal ?

• Gość: Wojtek Palestyn do szkoly!! IP: 213.8.128.* 14.03.01, 22:53
            Dokladnie polestyn,arabowie pojawili sie w histori okolo 700 roku po narodzeniu
            Chrystusa. Historia Zydow to 5761 lat...i to oni byli w PALESTYNIE !!!!!
            Kapujesz !!! Wiec nam, tu nie sciemniaj.Imie palestyna zostalo przywlaszczone
            przez arabow bez prawnie!!!!!!!!!!!
            • Gość: alek Re:Wojtek do szkoly!! IP: *.ipsnet.it 15.03.01, 10:05
              Zydzi osiedlili sie w Palestynie dopiero po wyjsciu z Egiptu. Bylo to znacznie
              mniej niz 5000 lat temu. I juz wtedy weszli w konflikt z miejscowa ludnoscia
          • Gość: neutraln Re: do grzesia i innych nie znajacych historii ziemi s IP: 148.81.54.* 15.03.01, 11:08
            Go6f portalu: PALESTYN napisa3(a):

> Grzesi zanim zaczniesz pisac takie texty poczytaj sobie historie
            >
            > izrael ma 50 lat a palestyna kilka tysiecy... kto tu zaczal ?
            >

Nie wiem kim ty jestes? i kto nauczy3 ciebie historij. Wiesz , ze 2001 lat temu
            Chrystus urodzi3 sie. I wtedy ju? byli Zydzi. Przeciez Zydzi zamordowali
            Chrystusa. W og3sle nie lubij Zydsw, i potjpiam to co robi1 Zydzi wobec
            Palestynczyksw.Niemcy i europa nauczyli ich moralno6f i tolerancji, ale skoda oni
            za szybko zapownieli. Arabowie s1 g3upi. Gdy arabowie potrafili nawzajemnie zyc i
            pomagac , byli zd1rzy3 wyganiac Zydsw.
            • Gość: koles IZRAEL 50 lat, PALESTYNA kilka tysiecy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.01, 09:41
              tak a czytales stary testament?
              zydzi przyszli... z afryki kolego
              a na ziemi swietej zyli wtedy... filistyni (Palestynczycy)

izrael ma tylko troche ponad 50 lat !!!
              PALESTYNA kilka tysiecy!
              • Gość: Slawek.R Re: IZRAEL 50 lat, PALESTYNA kilka tysiecy IP: 212.179.158.* 23.03.01, 21:01
                Gość portalu: koles napisał(a):

" tak a czytales stary testament?
                > zydzi przyszli... z afryki kolego
                > a na ziemi swietej zyli wtedy... filistyni (Palestynczycy)
                >
                > izrael ma tylko troche ponad 50 lat !!!
                > PALESTYNA kilka tysiecy!"

Chcialbym przyklasnac znakomitej wiedzy gieograficznej i historycznej kolesa
                lecz nurtuja mnie dwa pytania,na ktore mam nadzieje otrzymac odpowiedz wlasnie od
                kolesa:
                1.Wedlug starego testamentu Abracham,uwazany za ojca Zydow,przybyl do ziem
                obecnego izraela z Mezopotamii,dzisiejszy teren Iraku.Wobec mojej niewiedzy w
                dziedzinie geografii,bede bardzo wdzieczny kolesowi jezeli wyjasni mi gdzie dokla-
                nie znajduje sie Irak.
                2.Przypadkowo slyszalem (a moze czytalem,juz nie pamietam)ze po smierci Szlomo,
                krolestwo Zydowskie podzielilo sie na dwa krolestwa:Jechuda,z Jerozolima jako sto-
                lica,i Izrael.Wobec mego braku wiedzy w historii,bede bardzo wdzieczny kolesowi
                (rowniez dla Palestyn)jezeli bedzie laskaw podzielic sie ze mna swa wiedza i poda
                mi date zgonu krola Szlomo i gdzie lezalo jego krolestwo.
                Z nadzieja na zyczliwa i szybka odpowiedz:
                Slawek.R.

• Gość: viri zydzi pochodza z afryki IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 19:00
                  nie z mezopotamii a z etiopii
                  popatrz na mape o ile masz takowa w domu i zobacz gdzie lezy iraq a gdzie
                  egipt... no a potem poszukaj etiopii i zastanow sie chwilke
                  niech twoje szare komorki popracuja troche
                  • Gość: Slawek.R Re: zydzi pochodza z afryki-do viri IP: 212.179.158.* 25.03.01, 22:56
                    Gość portalu: viri napisał(a):

>" nie z mezopotamii a z etiopii
                    > popatrz na mape o ile masz takowa w domu i zobacz gdzie lezy iraq a gdzie
                    > egipt... no a potem poszukaj etiopii i zastanow sie chwilke
                    > niech twoje szare komorki popracuja troche "

Przedewszystkim pozwolisz ze Ci podziekuje za to ze pomogles mi sie usmiac do
                    lez,lecz tyle zawartych "madrosci" jak w Twojej krotkiej odpowiedzi jeszcze nie
                    spotkalem.

A teraz zrob laske dla siebie i zagladni do starego testamentu, jak rowniez do
                    nowego,a potem,jezeli bedziesz szczery i zechcesz kontynuowac dialog(tylko w spo-
                    sob kulturalny,prosze),chetnie pogawedze z Toba na temat kolebki Zydow.

N.B.
                    Jezeli w Twym zamiarze biedzie stroic dudka i wypowiadac sie w sposob
                    obrazajacy godnosc czlowieka,to raczej nie dawaj odpowiedzi.Ostatecznie nie
                    paslismy wspolnie swinie.
                    • Gość: viri zydzi przybyli z etiopii IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 25.03.01, 23:01
                      no prosze bardzo...
                      tylko podaj jakis cytat i oswiec mnie....
                      gdzie mezopotamia a gdzie egipt - wszak to z egiptu wyruszyli zydzi do ziemi
                      swietej danej im zekomo od boga - skad sie wzieli w egipcie? ano przywedrowali
                      z ziem dzisiejszej etiopii
                      • Gość: Slawek.R Re: zydzi przybyli z etiopii-odpowiedz dla viri IP: 212.179.157.* 26.03.01, 23:05

>" no prosze bardzo...
                        > tylko podaj jakis cytat i oswiec mnie....
                        > gdzie mezopotamia a gdzie egipt - wszak to z egiptu wyruszyli zydzi do ziemi
                        > swietej danej im zekomo od boga - skad sie wzieli w egipcie? ano przywedrowali
                        > z ziem dzisiejszej etiopii"

Musze stwierdzic Viri vel Koles vel Palestyn ze mnie zaskakujesz,przedtem mysla-
                        lem ze jestes dobrym komikiem,lecz teraz widze ze masz bujna "fantazje" jezeli
                        chodzi o kolebke Zydow.Gdybys przyjal moja porade i poswiecil pewien czas Staremu
                        Testamentowi(rowniez Nowemu)to wiedzialbys ze do Egiptu przybyli Zydzi z ziemi
                        Chananejskiej,dzisiaj tereny Izraela i Palestynczykow,pod przywodctwem
                        Jakoba,wnuka Abrahama.A skad przybyli Zydzi do ziemi Chananejskiej? Zanim dasz mi
                        odpowiedz,zagladni jednak do Testamentu i przy okazji wyjasni mi gdzie lezalo
                        miasto Ur Chaldejski,miejsce urodzenia Abrahama,i Haran,z ktorego Abraham wyruszyl
                        do ziemi Chananejskiej na moc przekazu Boga("I rzekl Pan do Abrama:Wynijdz z
                        ziemi twej,i od rodziny twojej,i z domu ojca twego,do ziemi,ktorac pokaze.").
                        N.B.Twierdzisz ze jestes pol arabem(zapewnie ze strony ojca),wiec zagladni
                        rowniez do Koranu,takze tam znajdziesz dzieje Abrahama i Jego potomstwa.
                        Przy okazji zaznaczam ze jezeli masz zamiar nadal paplec bzdury o Afryce i
                        Etiopii jako kolebki Zydow, to zaoszczec sobie czas i powstrzymaj sie z odpowie-
                        dzia.
                        • Gość: viri Re: zydzi przybyli z etiopii-odpowiedz dla viri IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 18:08
                          palestyn jeszcze mogles skojarzyc ale to nie ta sama osoba wink jak zapewne
                          wiesz arabowie zwykli miec wiecej niz jedno dziecko
                          no ale z tym koles... nie przypominam sobie wiecej braci ?
                        • Gość: Kasia Do znawcy Biblii, Slawka IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 27.03.01, 19:20
                          Gość portalu: Slawek.R napisał(a):

> Gość portalu: viri napisał(a):
                          >
                          > >" no prosze bardzo...
                          > > tylko podaj jakis cytat i oswiec mnie....
                          > > gdzie mezopotamia a gdzie egipt - wszak to z egiptu wyruszyli zydzi do zie
                          > mi
                          > > swietej danej im zekomo od boga - skad sie wzieli w egipcie? ano przywedro
                          > wali
                          > > z ziem dzisiejszej etiopii"
                          >
                          > Musze stwierdzic Viri vel Koles vel Palestyn ze mnie zaskakujesz,przedtem mysla
                          > -
                          > lem ze jestes dobrym komikiem,lecz teraz widze ze masz bujna "fantazje" jezeli
                          > chodzi o kolebke Zydow.Gdybys przyjal moja porade i poswiecil pewien czas Stare
                          > mu
                          > Testamentowi(rowniez Nowemu)to wiedzialbys ze do Egiptu przybyli Zydzi z ziemi
                          > Chananejskiej,dzisiaj tereny Izraela i Palestynczykow,pod przywodctwem
                          > Jakoba,wnuka Abrahama.A skad przybyli Zydzi do ziemi Chananejskiej? Zanim dasz
                          > mi
                          > odpowiedz,zagladni jednak do Testamentu i przy okazji wyjasni mi gdzie lezalo
                          > miasto Ur Chaldejski,miejsce urodzenia Abrahama,i Haran,z ktorego Abraham wyrus
                          > zyl
                          > do ziemi Chananejskiej na moc przekazu Boga("I rzekl Pan do Abrama:Wynijdz z
                          > ziemi twej,i od rodziny twojej,i z domu ojca twego,do ziemi,ktorac pokaze.").
                          > N.B.Twierdzisz ze jestes pol arabem(zapewnie ze strony ojca),wiec zagladni
                          > rowniez do Koranu,takze tam znajdziesz dzieje Abrahama i Jego potomstwa.
                          > Przy okazji zaznaczam ze jezeli masz zamiar nadal paplec bzdury o Afryce i
                          > Etiopii jako kolebki Zydow, to zaoszczec sobie czas i powstrzymaj sie z odpowie
                          > -
                          > dzia.

A jednak znalazlam chwilke czasu i pozwole sie wtracic. Slawek, swoja
                          interpretacja Starego Testamentu sam wpadles w pulapke. Jesli chodzi o Abrahama
                          to prawda jest ze pochodzi z Mezopotamii, ale bledna jest twoja interpretacja
                          jakoby juz wtedy na swiecie istnial narod zydowski. Abrahamowi jeszcze nie sie
                          wtedy nie snilo o tworzeniu jakiegokolwiek narodu, a tym bardziej panstwa. Ten
                          koczownik, patriarcha wedrowal sobie po Bliskim Wschodzie jak wiekszosc
                          koczownikow zamieszkujacych wowczas te tereny. Czy chcesz przez to stwierdzic, ze
                          skoro pewnego dnia postawil noge na terenie dzisiejszego Izraela to oznacza, ze
                          Zydzi byli tam pierwsi? Bzdura, takim sposobem to i Irak a potem i Egipt
                          nalezalby sie Izralelitom tylko z tego powodu, ze szukajac pozywienia dla swoich
                          stad znalezli sie tam przypadkiem. Istnieje drugie niebezpieczenstwo takiej
                          interpretacji, Abraham byl protoplasta nie tylko narodu Izraela, ale rowniez
                          Arabow. Mial dwoch synow, jednego z Hagar i jednego z Sara swoja zona. Jak bym
                          byla zlosliwa to bym powiedziala, ze Arabowie byli tam pierwsi bo Izmail, syn
                          Hagar urodzil sie pierwszy.
                          O Zydach jako narodzie mozna dopiero mowic kiedy Mojzesz wiele, wiele lat pozniej
                          zjednoczyl ich w wierze do jednego Boga (bo w miedzyczasie zapomnieli o nim,
                          patrz Stary Testament) i wyprowadzil z Egiptu. Podczas czterdziestoletniej
                          wedrowki po pustyni Zydzi stali sie narodem, zaczeli czuc jak narod i myslec jak
                          narod. Mojzesz dal im Prawo i Dziesiec Przykazan. Jak w koncu po tym wieloletnim
                          blakaniu sie dotarli do Palestyny nie byla to ziemia pusta, zajmowala ta ziemie
                          ludnosc osiadla rolnikow, ktora budowala miasta i wsie. Zydzi byli wowczas
                          nieokrzesanymi koczownikami ktorzy zaatakowali ta ludnosc powoli wypierajac ja z
                          ich terenow. Mordowali, niszczyli i burzyli (patrz Stary Testament), ale czego
                          mozna sie spodziewac po brudnych nieokrzesanych koczownikach, ktorzy nie potrafia
                          pracowac (to nie do ciebie, to do innego kolesia ktory zle wyraza sie o Arabach,
                          tak dla przypomnienia)
                          Koniec czesci pierwszej. Jak zechcesz to bedzie i o Dawidzie i o Salomonie, a
                          potem o dwunastu pokoleniach Judy, o niewoli babilonskiej itd.
                          • Gość: viri ;-x IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.01, 21:37
                            niezla jestes !!!
                            tez mialem zamiar zasiasc za biblia - ale jakos czasu nie bylo...

pozdrawiam !

pokoj Tobie !

kolega zapewne czytal Tore - wersje poprawiona
                          • Gość: Siawek.R Re: Do znawcy Biblii, Slawka-Odpowiwdz Kasi IP: 212.179.157.* 31.03.01, 00:52

Przeczytalem Twoj list z uwaga na jaka zasluguje pismo posiadajace i mysl i
                            teze i dane historyczne.Szanuje oponentow prowadzacych rzeczowa dyskusje.A wiec
                            ja rowniez postaram sie dac odpowiedz rzeczowa,moze na nisszym poziomie bo,jak
                            to zauwazylem przy jakiejs okazji na tym portalu,moja wiedza historyczna(i geo-
                            graficzna)rowna sie zeru.Takze jezeli chodzi o Biblie,daleki jestem od poziomu
                            wiedzy na ktorej moglbym sie czuc znawca.
                            Wybacz za dlugi wstep i sluze odpowiedzia.Z gory przepraszam za dlugi tekst.
                            1.Piszesz,i cytuje:"Jesli chodzi o Abrahama to prawda jest ze pochodzi z Mezo-
                            potamii,ale bledna jest twoja interpretacja jakoby juz wtedy na swiecie istnial
                            narod zydowski.Abrahamowi jeszcze sie nie snilo wtedy o tworzeniu jakiegokol-
                            wiek narodu,a tym bardziej panstwa".Koniec cytatu.
                            Kasiu, musze stwierdzic ze masz zupelna racje:Za czasow Abrahama nie istnial
                            narod Zydowski a sam Abraham nie myslal o stworzeniu narodu czy panstwa.Sklonil
                            bym sie przed Twoja madroscia jeszcze glebiej gdybym stwierdzil ze za czasow
                            Abrahama istnial narod Zydowski i ze Abraham stworzyl narody lub panstwa.Faktem
                            jest ze nie znajdziesz w mych wypowiedziach interpretacje,ktora mi przepisujesz.
                            Wszystkiego,co powiedzialem,to stwierdzenie faktow:a)Ze Abraham jest uwazany za
                            OJCA (a nie TWORCA)narodu Zydowskiego i on przybyl do ziemi Chananejskiej,dzi-
                            siejsze tereny Izraela i Palestynczykow,z Mezopotamii;b)Ze Jakub,wnuk Abrahama i
                            Jego spadkobierca(po ojcu Izzaka,syna Abrahama),przywiodl Izraelczykow(Zydow)do
                            egiptu.
                            A wiec,zaznaczylem tylko "drobne" fakty,ktore,nota bene, znajduja swe echo w
                            zapisach historycznych.Moge tylko zalowac ze przepisalas mi twierdzenia,ktore
                            nie wypisala moja reka.A jak wiesz ,przepisywanie czynow komus,kto tego nie
                            uczynil,jest uwazane za nieuczciwe i nie godne dyskutantow na Twoim poziomie,
                            chyba ze myle sie co do Twojej osoby.

2.Piszesz,i cytuje:"Ten koczownik,patriarcha wedrowal sobie po Bliskim
                            Wschodzie jak wiekszosc koczownikow zamieszkujacych wowczas te tereny.CZY
                            CHCESZ PRZEZ TO STWIERDZIC,ZE SKORO PEWNEGO DNIA POSTAWIL NOGE NA TERENIE
                            DZISIEJSZEGO IZRAELA TO OZNACZA,ZE ZYDZI BYLI TAM PIERWSI?"
                            Widzisz,Kasiu,gdybym byl czlowiekiem wierzacym,a nie ateista,tobym odpowie-
                            dzial:"Bron mnie Boze przed taka herezja!"A wobec tego ze jestem ateista,wiec
                            odpowiadam ci prosto:nigdy nie uwazalem,i rowniez teraz nie uwazam,ze jesli ktos
                            postawia swa noge na jakims terenie,to automatycznie staje sie pierwszym.Ta
                            madrosc zostawiam glupcom,a za takiego,z cala skromnoscia,siebie nie uwazam.
                            Na tym chyba zakoncze,bo to co piszesz dalej jest mi rowniesz znane jak Tobie
                            i nie jest specyficzne tylko dla Zydow,historia wszystkich narodow koczujacych
                            wyroznia sie mordowaniem tubylcow,niszczeniem i burzeniem,Zydzi nie byli w tym
                            wyjatkiem.Dodam tylko,ze nie Mojzesz a wlasnie Abraham jest tworca monoistycz-
                            nej wiary w Boga,Mojzesz utwierdzil te wiare przez ujecie ja w ramy prawne w po-
                            staci "Dziesieciu Przykazan Boskich".
                            Z szacunkiem:
                            Slawek.R.
                          • Gość: Młynek Re: Do znawcy Biblii, Slawka IP: 213.25.86.83, 213.25.86.253, 153.19.0.60, 153.19.251.* 01.04.01, 04:31
                            Paweł i Gaweł w jednym żyli domu. A mały dom winny ich zbrodni smile. Ludzie do
                            lekarza bo potem będzie za późno. A tak poważnie Ci Żydzi to mają przekichane,
                            że są mądrzejsi od Pawła i Gawła i, że robiąc na początku za cieci domu, potem
                            eksmitują Pawła i Gawła np. za zalewanie domu albo za strzelanie itp. itd., a
                            Ci zreflektowani pseudolokatorzy żądają "utylizacji" osób "jedynie słusznych".
                            My bez nich co najwyżej papu srajtu srajtam byśmu potrafili. No ale od czego
                            własna ambicja i noszenie dupy wyżej niż brwi, przecież Zydzi tego nie
                            potrafią. Uważam, że to co napisałem jest bez sensu jak i to że jesteśmy
                            ludźmi. Rozważać takie problemy nie nam ale Gomułce to był dopiero mózg, a my
                            mu przyklaskiwaliśmy. Teraz jest tak samo, tylko nikt nie potrafi dorównać
                            umysłowo... smile Gomółce.
                      • Gość: RITZ Re: zydzi przybyli z etiopii IP: *.cvx-munchen.ipdial.viaginterkom.de 27.03.01, 01:50
                        Ludzie zacznijcie studiowac finanse tak jak to zrobil pan SOROS .Potem
                        bedziecie sobie filozofowac tak jak on...
                        • Gość: viri Re: zydzi przybyli z etiopii IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 18:09
                          zaraz zaraz... kiedy urodzil sie Abraham a kiedy Mojrzesz ?
                          • Gość: Slawek.R Re: zydzi przybyli z etiopi-do wiri wel Palestyn IP: 212.179.157.* 27.03.01, 23:51

>" zaraz zaraz... kiedy urodzil sie Abraham a kiedy Mojrzesz ?"

Chlopcze,na poczatek zagladni do ksiegi swietej Twego ojca-Koranu,potem wez do
                            reki historie starozytna odnoszacej sie do Sumeru,Mezopotamii,Chananejczykow i
                            Egitu,po leturze nie bedziesz musial udawac pajaca.
                            I jeszcze-przyjm moja zyczliwa porade,przestan udawac greka i napajac sie wy-
                            obraznia ze masz przed soba glupcow,jezeli chcesz zaoszczedzic sobie kpiny ze
                            strony uczestnikow portalu.

• Gość: Jacek Re: IZRAEL 50 lat, PALESTYNA kilka tysiecy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.01, 14:25

> Gość portalu: koles napisał(a):
                  >
                  > " tak a czytales stary testament?
                  > > zydzi przyszli... z afryki kolego
                  > > a na ziemi swietej zyli wtedy... filistyni
                  (Palestynczycy)
                  > >
                  > > izrael ma tylko troche ponad 50 lat !!!
                  > > PALESTYNA kilka tysiecy!"
                  >
                  >
                  > Chcialbym przyklasnac znakomitej wiedzy
                  gieograficznej i historycznej koles
                  > a
                  > lecz nurtuja mnie dwa pytania,na ktore mam nadzieje
                  otrzymac odpowiedz wlasnie
                  > od
                  > kolesa:
                  > 1.Wedlug starego testamentu Abracham,uwazany za
                  ojca Zydow,przybyl do ziem
                  > obecnego izraela z Mezopotamii,dzisiejszy teren
                  Iraku.Wobec mojej niewiedzy w
                  > dziedzinie geografii,bede bardzo wdzieczny kolesowi
                  jezeli wyjasni mi gdzie dok
                  > la-
                  > nie znajduje sie Irak.
                  > 2.Przypadkowo slyszalem (a moze czytalem,juz nie
                  pamietam)ze po smierci Szlom
                  > o,
                  > krolestwo Zydowskie podzielilo sie na dwa
                  krolestwa:Jechuda,z Jerozolima jako s
                  > to-
                  > lica,i Izrael.Wobec mego braku wiedzy w historii,bede
                  bardzo wdzieczny kolesowi
                  > (rowniez dla Palestyn)jezeli bedzie laskaw podzielic
                  sie ze mna swa wiedza i po
                  > da
                  > mi date zgonu krola Szlomo i gdzie lezalo jego
                  krolestwo.
                  > Z nadzieja na zyczliwa i szybka odpowiedz:
                  > Slawek.R.
                  > Sławek, ale nie rób chama z AbraHama! I z JeHudy też.

• Gość: Slawek.R Re: IZRAEL 50 lat, PALESTYNA kilka tysiecy-Jacek IP: 212.179.157.* 26.03.01, 23:20

Dziekuje za poprawke.Co do tresci,zostaje przy niej.
          • Gość: Grzes Re: do grzesia i innych nie znajacych historii ziemi s IP: *.crm.es 16.03.01, 11:26
            > izrael ma 50 lat a palestyna kilka tysiecy... kto tu zaczal ?

Mowiac "zaczal" chodzilo mi o wojne palestynsko-izraelska. A Ty sam sie
            podlozyles i przyznales, ze "zaczecie" to bylo utworzenie panstwa Izrael (z duzej
            litery). Mam nadzieje, ze nie wszyscy Palestynczycy mysla tak jak ty...

Co do Twojej uwagi nt. pierwszenstwa, to oczywiscie historycznie najpierw
            mieszkali tu i Zydzi i nie-Zydzi, tak naprawde w tamtych czasach
            pojecie "panstwa" bylo nieco inne.
            No, ale jesli koniecznie chcesz, to Izrael powstal 6000 lat temu.

• Gość: koles/Pa Re: do grzesia i innych nie znajacych historii ziemi s IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.01, 09:46
              jak wyzej... zydzi przybyli z Afryki
              mieszkali z Filistynami w pokoju
              niestety... 50 lat temu Palestynczycy przyjeli Zydow
              - w sumie nie mieli nic do gadania, i wtedy sie zaczelo...

Zydzi pacyfikowali, mordowali... dzieje sie tak nadal
              gdyby bylo naczej bilans ofiar bylby inny
              otworz oczy!

zydzi to mordercy
              zwlaszcza Ci co glosowali na faszyste Sharona(swiadomie glosowali !!!! - na
              hitlera niemcy glosowali bez takiej swiadomosci)

• Gość: Adam Re: do grzesia i innych nie znajacych historii ziemi s IP: *.ta6.actcom.co.il 27.03.01, 18:45
            Ty tez poczytaj sobie historie, to byly zawsze ziemie izraelskie. Jesli czytales Biblie, a nie tylko Koran
            to powinienes o tym wiedziec. Dlaczego Palestynczykow nie lubia nawet ich wspolwyznawcy.
            Niech przestana mordowac i podstawiac pod kule wlasne dzieci, aby potem wylewac lzy nad
            okrocienstwem Izraelczykow. Wcale nie chcecie wlasnego panstwa, boicie sie wlasnego terroryzmu
            bardziej niz Izraela. U was nie ma prawa, a sad wydaje werdykt bez obroncow i wyrok zostaje
            wykonany natychmiast. W Izraelu nawet wielokrotny morderca palestynski, nie zostaje skazany na
            kare smierci.
            Zwykli palestynczycy boja sie powiedziec glosno, ze nie chca panstwa bez demokracji, bo
            natychmiast zostanie zamordowany ktos z ich rodziny. To jest skrajny fanatyzm. Jaki normalny narod
            wysyla swoje dzieci, aby popelnialy samobojstwo w zamian za raj, gdzie czekaja ich piekne kobiety.
            Zapytajcie jakie zycie maja palestynskie kobiety- "pelne rownouprwnienie"

• Gość: Adam Re: do grzesia i innych nie znajacych historii ziemi s IP: *.ta6.actcom.co.il 27.03.01, 18:51
              Przepraszam Cie Grzesiu to byl list do Palestyna. Zle sie wpisal.
              Adam
          • Gość: Radek Re: do grzesia i innych nie znajacych historii ziemi s IP: *.tele2.pl 27.03.01, 18:58
            To chyba Ty powinieneś poczytać sobie historię. To nowożytny Izrael powstal 50
            lat temu ale Żydzi mieli tam swoje państwo już przed 3 tysiącami lat i zawsze
            zamieszkiwali te ziemie. Siegnij po Stary Testament a dowiesz się wiele o
            Żydach i Izraelu
    • Gość: Kasia Dobry pomysl IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 19.03.01, 17:30
      Taka demonstracja bylaby czyms potrzebnym, we wszystkich panstwach europejskich
      juz sie odbyly demonstracje potepiajace Izrael i ich polityke w stosunku do
      Palestynczykow. A do tych wszystkich historykow od siedmiu bolesci to informuje
      ze Palestynczycy (biblijna nazwa Filistyni) to potomkowie owych Filistynow i
      Kananejczykow. Filistyni po przybyciu do Palestyny (wczesniej niz Izraelczycy z
      Egiptu) laczyli sie z ludami tam juz mieszkajacymi w sposob pokojowy. W latach
      ekspansji arabskiej zostali zarabizowani tak jak i inne narody bedace teraz
      krajami arabskimi, przyjeli jezyk arabski i religie tak jak kraje Afryki
      Polnocnej. Nikt przeciez nie watpi ze Egipt szczycacy sie wspaniala historia
      zamieszkuja teraz potomkowie faraonow zarabizowani w swoim czasie. Przeciez
      Arabowie w swojej ekspansji z glebi Polwyspu Arabskiego nie napotykali na puste
      tereny, tylko pozwalali ludnosci miejscowej asymilowac sie. Pragne przypomniec
      ze czynili to w sposob bardzo cywilizowany pozwalajac swobodnie funcjonowac
      gminom chrzescijanskim i zydowskim. I nikt dzisiaj nie narzeka w krajach
      arabskich ze pewnego czasu ich pra-pra dziadek stal sie Arabem.
      • Gość: PALESTYN Re: Dobry pomysl IP: 213.76.90.* 19.03.01, 20:15
        no popatrz... ale TVP patrzy na te sprawy z innej "perspektywy"
        to zydzi chca "prawowiltej" ziemi, to zydzi chca "pokoju", to zydzi prosza o
        pomoc USA...

SALEM PALESTINE!

palestine@poland.com - proponuje wrzucic mi maila - jak cos bede wiedzial
        odezwe sie
      • Gość: kora Re: Dobry pomysl IP: *.pl 20.03.01, 11:08
        Historia zatacza koło. Teraz kolej, żeby Filistyni zasymilowali się z semitami.
        Tym bardziej, że potrzebują pracy semickiej. Zmknięcie granic powoduje w
        Palestynie biedę i głód. Występujące ataki "wolnościowe" w Jerozolimie oddalają
        asymilację. W Tel-Avivie nie ma ataków (tzn. zdarzają się rzadko) i wszystkim
        ludziom żyje się lepiej.
        • Gość: Jogibabu prawda IP: *.hestia.pl 20.03.01, 11:46
          ogladałem na Planette program o tym jak Żydzi " likwidowali" problem
          palestyński w Jerozolimie: po prostu weszli do domów Palestyńczyków i dali
          godzine na spakowanie się... Nie jestem rasistą mam przyjaciól Żydów (
          angielskich) których lubię i szanuję, nienawidzę tylko hipokryzji - a niestety
          Izraelici (ogólniając)sa w moich oczach największymi hipokrytami wszechczasów.
          • Gość: Prawda Re: prawda IP: 213.8.128.* 20.03.01, 12:57
            Domy nalezaly do Zydow i byly bezprawnie zajete przez arabow po1948 roku,a co
            do godz to klamstwo ,najpierw sprawa przechodzi przez sady,to trwa
            dlugo.Zawsze sa odwolania.Jesli ktos nie oposci zagarniete mienie,przychodzi
            policja. Zydzi mieszkali na ziemi SWietej od ponad 5000 lat caly czas.
            Dosc klamst arabskich.
            • Gość: viri ciekawe... IP: 213.76.92.* 20.03.01, 22:16

> Domy nalezaly do Zydow i byly bezprawnie zajete przez arabow po1948 roku,a co

chyba ci na mozg padlo...
              chyba, ze Telaviw ma 2000 lat ?!?!
              a Yaffa ma 50 lat ?!!!

a moze jest na odwot?!!

byles tam kiedykolwiek... wystarczy spojrzec na Jerozolime...
              • Gość: Slawek.R Re: ciekawe... IP: 212.179.158.* 23.03.01, 21:33

>
                >
                > > Domy nalezaly do Zydow i byly bezprawnie zajete przez arabow po1948 roku
                > ,a co
                >
                >
                >
                >" chyba ci na mozg padlo...
                > chyba, ze Telaviw ma 2000 lat ?!?!
                > a Yaffa ma 50 lat ?!!!
                >
                > a moze jest na odwot?!!
                >
                >
                > byles tam kiedykolwiek... wystarczy spojrzec na Jerozolime..."

Tak,viri,masz racje,Jaffo jest na duzo starsze od Tel-Aviv,Hebron i Jerozolima
                licza sobie ponad 5000 lat.Ale Hebron byl czescia krolestwa Szaula,z Hebronu po-
                chodzi Dawid,ktory po ukoronowaniu sie ustalil Jerozolime jako stolice swego kro-
                lestwa,i w ktorej syn Dawida,Szlomo,zbudowal Wielka Swiatynie.A wiec,viri,jaka
                jest Twoja reakcja na powyzsze fakty?

• Gość: Jogibabo Re: prawda IP: *.hestia.pl 21.03.01, 08:38
              Gość portalu: Prawda napisał(a):

> Domy nalezaly do Zydow i byly bezprawnie zajete przez arabow po1948 roku,a co
              >
              > do godz to klamstwo ,najpierw sprawa przechodzi przez sady,to trwa
              > dlugo.Zawsze sa odwolania.Jesli ktos nie oposci zagarniete mienie,przychodzi
              > policja. Zydzi mieszkali na ziemi SWietej od ponad 5000 lat caly czas.
              > Dosc klamst arabskich.

ależ oczywiście masz rację tylko ty jeden masz rację - wszyscy inni kłamią...
          • Gość: viri przekonaj o tym Kore - jej zydowski elementarz... IP: 213.76.92.* 20.03.01, 22:12
            przekonaj o tym jakiegokolwiek zyda - ich podreczniki od historii nie poruszaja
            tego tematu

a Polakom kaza sie spowiadac z powodu jakiegos domniemanego plotkami wydarzenia
            w Jedwabnem... co oczywiscie jesli jest prawda (za szybko na taki osad) powinno
            zostac potepione - tak jak dzisiejsze dzialania narodu izraela...

• Gość: viri Kora - zauwazylem, ze chyba jestes zydem... IP: 213.76.92.* 20.03.01, 22:08
          dlaczego tak jest? dlatego, ze cokolwiek palestyna (autonomia) chce sprowadzic
          czy exportowac musi przejsc przez zydowskie rece...
          nie ma gospodarki - poniewaz jest ona uzalezniona
          dlaczego? bo zydzi nie pozwalaja...
          myslisz, ze Jordania czy Egipt nie wspolpracowalyby z Palestyna ?

zydzi to faszysci... nienawidze faszyzmu
          • Gość: kora Arab=Żyd=nacjonalista IP: *.pl 20.03.01, 22:37
            Panie Viri, jesteś Pan nacjonalistą.
            Żydzi to też nacjonaliści.
            Ja też jestem nacjonalistą, podobnie jak Niemcy, Anglicy, o aroganckich
            Amerykanach nie wspominając.
            Ale co nas obchodzi Wasz głupawy konflikt ?
            Mamy swoje problemy z głupotą. Niedawno playboy z Waszyngtonu wciągnął nas w
            wojnę ze Słowianami w Serbii. A zawdzięczamy to głupolom naszym, polskim.
            Zamiast po męsku kazać wypchać się playboyowi, nasz rząd udzielił mu poparcia.
            I w imię czego ? Nacjonalistów z Albanii.
            Panie Viri, te kozy, które chodzą w Waszych szpitalach, są Waszymi jedynymi
            przyjaciółmi.
            Pozdrawiam
            P.S.
            Proponuję sojusz z Jordanią i Syrią.
            • Gość: viri Arab nie jest nacjonalista - nie moze nim byc IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 21.03.01, 09:56
              kora - w koncu jakis konkretny argument

sojusz z Jordania i Syria a takze innymi krajami
              arabskimi jest potrzebny by zniesc zydow z powierzchni
              ziemi - tzn. wyslac ich spowrotem do usa - skad
              przybyli albo pozwolic im zyc tak jak oni pozwolili
              zyc palestynskiej ludnosci u "siebie".

nacjonalizm jest zabroniony przez arabska swieta
              ksiege. Fakt, ze pojawiaja sie skrajni nacjonalisci -
              zawsze sie tacy znajda ale skala jest nieporownywalna
              jesli chodzi o izrael... kazdy pejsaty zyd jest
              nacjonalista! Nie nazywajmy tez ruchu oporu
              nacjonalistami...

Bedac w Betlejem bylem pozdrawiany "viva polonia"!
      • Gość: Wojo DO Kasi...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: 213.8.128.* 20.03.01, 13:06
        Arabowie podbijajac mordowali i grabili .Tak wyrzneli krzyzowcow,Zydow w
        POlestynie czli Ziemi Swietej. Widzimy zreszta demokracje talibanow i ich
        kulture,DEmokracje Arafata (terror i bandytyzm) Demokracje Sadama
        Husejna,czy tez Arabi saudyjskiej.
        Dosc Bajeczek o dobrych muzulmanach i zlych inowiercach ( Chrzscijanach
        i Zydach). Ostatna probka fanatyzmu Albania-Kosowo-Macedonia.
        • Gość: viri Re: DO Kasi...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: 213.76.92.* 20.03.01, 22:06
          stary masz typowo telewizyjne pojecie o tym o co w tym wszystkim chodzi
          abstrachujac od p... talibow to Saddam nie jest zadnym dyktatorem - o czym
          powie Ci kazdy Irakijczyk (no moze 90%), Arafat to przy Sharonie tylko huligan

na jakim ty swiecie zyjesz?
          uwazasz, ze pejsaci sa za pokojem?

niech wracaja do swojej prawdziwej ojczyzny... do USA
          • Gość: wake up Re: do viri...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: 209.249.158.* 20.03.01, 22:46
            Wyskoczyles jak z kuferka.Sadam nie jest dyktatorem?!!Czys ty nieszczesniku
            szaleju sie najadl?Tylko nie mow ze kraje arabskie to kolyska demokracji bo ze
            smiechu spadne ze stolka.Moze jednak powinienes zaczac ogladac telewizje (inne
            zrodla moga byc dla ciebie zbyt trudne).Co do Arabow to zapamietaj ze jedyni
            Arabowie na Bliskim Wschodzie ktorzy bez obawy moga krytykowac swoj rzad zyja w
            Izraelu.Demokracja i wolnosc prasy sa pojeciami abstrakcyjnymi w wiekszosci
            krajow arabskich.Swoja droga ciekawe gdzie sie taki eksponat jak ty do tej pory
            uchowal?
            • Gość: as Re: do viri...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: *.mediacom.pl 21.03.01, 00:12
              oj ludzie, wy naprawde macie mgliste pojęcie, o tym co sie tam dzieje
              czytajcie na mily Bóg.
              • Gość: Jogibabu erystyka...co to znaczy? IP: *.hestia.pl 21.03.01, 08:44
                najtrudniej zbić argumenty kogoś mówiącego nie na temat... chciałem przypomnieć
                że problem nie dotyczył wolności prasy w państwach arabskich i fundamentalizmu
                ( jakiejkolwiek maści - każdy jest zły) tylko zbrodni które są popełniane przez
                państwo Izrael na Palestyńczykach ( jest to faktem - czy się to komus podoba
                czy nie)...

• Gość: viri Re: erystyka...co to znaczy? IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 21.03.01, 09:50
                  dokladnie

w dniu kiedy pisze ten text izrael nadal blokuje Betlejem, Ramallah i wiele
                  innych mniejszych miasteczek...

palestynczycy gloduja, nie maja co pic
            • Gość: viri Re: do viri...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 21.03.01, 09:46
              malo wiesz - jak juz mowilem - zapytaj arabow co mysla
              o Saddamie... samych Irakijczykow najlepiej!
              Ale niewazne... nie zapominaj np. o Jordani czy Syrii -
              tam tez mozna krytykowac rzad - w Izraelu nie radze
              bo mozesz miec klopoty z mosadem czy tajna policja.

• Gość: Wojtek Re: do viri..Klamiesz ,klamiesz i jeszcze raz kla IP: 213.8.128.* 21.03.01, 14:02
                Klamiesz caly czas!!
                Nikt tam nie gloduje u arabkow,blokady sa bo z tych miejsc wychodza
                mordercy co zabijaja ludzi na drogach.Prawie codziennie strzelaja z
                zasadzki do cywilow zabijaja dzieci ,ludzi jadacych do pracy,potem
                uciekaja do np ramallach arafata. Blokady sa tylko zeby przeszkodzc
                bandytom w strzelaniu do jadacych na drogach samochodow.
                Zywnosc,lekarstwa i kazdy nie zamieszany w terroryzm moze wyjechac i
                wjechac .Ale terrorysci boja sie poruszac i stad Viri
                pokrzykuje ,klamliwie.
                Sadam to morderca ,wybil w okrutny sposob opozycje,wytrul gazem tysiace
                kurdow, podobnie w Syri,libanie.

Nie ma tam zadnych praw ludzkich u arabow,za krytyke czlowiek znika. U
                Arafata odrazu przed pluton egzekucyjny,zreszta wiecej zabil on po cichu.
                A o prawach kobiet to juz lepiej nie pisac!!!!!!!!!
                • Gość: Kasia Re: do viri..Klamiesz ,klamiesz i jeszcze raz kla IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 21.03.01, 14:24
                  Ty fanatyku, a Szaron nie truje Palestynczykow gazami bojowymi? A co ostatnio
                  zolnierze izraelscy wrzucili na podworko szkolne pelne dzieci, a co rzucaja
                  przez otwarte okna do palestynskich domow? A ilu Szaron zabil wlasnymi rekoma?
                  A teraz pojechal do USA i dostal po nosie. Dobrze mu tak.
                  • Gość: viri Sharon IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.01, 14:41
                    miejmy nadzieje, ze ktos go w koncu ustrzeli...

byl sobie Zyd, ktory chcial pokoju ! Zostal premierem... i co... zydowski
                    fanatyk (a moze wg. zyda Wojo - obronca swiata) zastrzelil go... tacy sa
                    prawdziwi zydzi - ci w pejsach mamroczacy cos pod nosem pod sciana placzu !
                  • Gość: Slawek.R Re: do viri..Klamiesz ,klamiesz i jeszcze raz kla IP: 212.179.157.* 23.03.01, 23:56
                    Gość portalu: Kasia napisał(a):

>" Ty fanatyku, a Szaron nie truje Palestynczykow gazami bojowymi? A co ostatnio
                    > zolnierze izraelscy wrzucili na podworko szkolne pelne dzieci, a co rzucaja
                    > przez otwarte okna do palestynskich domow? A ilu Szaron zabil wlasnymi rekoma?
                    > A teraz pojechal do USA i dostal po nosie. Dobrze mu tak."

Czytajac Pani wypowiedzi(ten tekst,jak rowniez poprzednie),nie wiem czy mam
                    sie smiac jak z dobrego dowcipu czy podziwiac Pani fantazje? bo to co Pani pisze w
                    tym miejscu jez raczej zyczeniem a nie rzeczywistoscia.Za Pani przyzwoleniem
                    sprobuje to uzasadnic w krotkich zdaniach,chociaz jestem pewien ze to pania ze
                    wzledu na Jej pogladach nie przekona a nawet nie bedzie stanowic punktem do roz-
                    myslu.

1."A ilu Szaron zabil wlasnymi rekami?" pyta sie pani.Szaron,pozwle sobie to pa-
                    ni przypomniec,byl generalem i uczestniczyl we wszystkich wojnach stoczonych
                    przez Izrael z panstwami arabskimi w latach 1948-1973(wszystkie wojny za wyjat-
                    kiem t.z.w "Kampania Synajska"{pazdziernik 1956} narzucone przez panstwa arabskie)
                    Zrozumiale ze bedac zolniezem,oficerem i generalem jednostek bojowych Szaron nie
                    nie ocieplal fotele lecz bral czynny udzial w walkach,a w walkach, do wiadomosci
                    pani uczestnicy nie bawia sie w "klasy" czy "ciuciubabke" lecz strzelaja,a strze-
                    laja po to zeby zabic,inaczej zabija Ich.A wiec czy Szaron zabil wlasnymi rekoma?
                    Owszem,zabil,ale z koniecznosci,tak samo jak zolnierze i oficerowie egipscy
                    czy syryjscy czy jardenscy zabili zolnierzy i oficerow izraelskich.
                    2."Ty fanatyku,a Szaron nie truje Palestynczykow gazami bojowymi? a co ostatnio
                    zolnierze izraelscy wrzucili na podworko szkolne pelne dzieci,a co rzucaja przez
                    otwarte okna do palestynskich domow?"
                    Przed kilkoma miesiacami palestynscy "bojownicy" zaatakowali autobus pelen dzieci,
                    byli zabici i ranni,w ciagu ostatniego pol roku byly zamachy terorestyczne ze
                    strony Palestynczykow w kilku miast Izraela;ostatni zamach w Natani,trzech zabi-
                    tych,85 rannych,w tym takze dzieci.
                    Nie,nie podaje te fakty zeby usprawiedliwic zjawiska podane przez Pania,jezeli
                    mialy miejsce.Ale rzecz w tym ze strona Palestynska strzela i wsczyna potyczki
                    zajmujac stanowiska bojowe wsrod ludnosci cywilnej,czesto w ich prywatnych miesz-
                    kaniach,a nawet w szkolnych budynkach.
                    Przy okazji chce dodac-narod palestynski ma prawo do niepodleglosci,tak samo jak
                    narod Izraelski,tak samo ja inne narody,ale rzecz w tym ze dzisiejsi przywodcy Pa-
                    lestynczykow,Jaser Araffat i comany, bardziej lamia glowe nad problemem zlikwido-
                    wania Izraela anizeli nad pytaniem niepodleglosci swego narodu.
                    3."A teraz pojechal do USA i dostal po nosie.Dobrze mu tak." Droga pani,w czym
                    pani widzi to dostanie po nosie? Narazie kto dostal od Busza po nosie to Jaser
                    Araffat,ktory swym stanowiskiem pomogl Szaronowi zwyciezyc w wyborach i stracic
                    milimalne zaufanie do swej osobistosci w oczach amerykanow.
                    • Gość: Kasia Re: do viri..Klamiesz ,klamiesz i jeszcze raz kla IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 24.03.01, 09:21
                      No tak, troche mnie ponioslo, ale jak czytam wypociny takich osob jak Wojtek ze
                      sloganami typu my jestesmy dobrzy a wszyscy inni sa be to niedobrze mi sie
                      robi. Sam przyznasz ze sposob myslenia Wojtka jest troche ograniczony, ale
                      mysle ze jest to spowodowane niewiedza i praniem mozgu ktore mu ktos zrobil.
                      Natomiast nie zgadzam sie z toba co do Szarona. Ja rozumiem, to zolniez,
                      general, ale dlaczego taka przyjemnosc sprawialo mu mordowanie cywili. Istnieje
                      takie zjawisko jak zbrodnie wojenne, a on wielu ich dokonal. Nie zaprzeczaj. Ja
                      rozumiem ze na wojnie zabija sie przeciwnika, uzbrojonego wroga, ale czy tym
                      wrogiem sa bezbronne kobiety i dzieci? Zreszta Zydzi powinni wiedziec dokladnie
                      o co mi chodzi zagladajac w swoja tragiczna przeszlosc.
                      Ja tez jestem za powstaniem niepodleglej Palestyny i za uznaniem prawa do
                      istnienia Izraela. Ale chcialam przypomniec ze Palestynczycy juz dawno
                      zrezygnowali ze swoich ambicji zniszczenia panstwa Izrael, natomiast wielu
                      Izraelczykow (zwlaszcza z tej prawej strony) wciaz marzy o calkowitym
                      wypedzeniu Arabow ze swojego panstwa, a wielu z nich ma jeszcze inne marzenia:
                      powiekszenie swojego terytorium. I rowniez tutaj nie zaprzeczaj.
                      Problemem sa negocjacje. Mimo medialnej propagandy ze Arafat odrzucil wprost
                      wspaniale propozycje Baraka ja uwazam, ze te propozycje byly nie do
                      zaakceptowania. Po prostu caly swiat ma dosyc tego konfliktu ktory moze sie zle
                      skonczyc dla nas wszystkich i z calych sil naciska Palestynczykow do przyjecia
                      bardzo niekorzystnych (delikatne okreslenie) dla nich propozycji pokojowych.
                      Moje zdanie jest takie, ze gdyby Arafat sie zgodzil to by rownoczesnie zgodzil
                      sie na calkowiete uzaleznienie swojego panstwa od dobrego humoru politykow
                      izraelskich. A staruszek Arafat pokazal ze ma jeszcze jaja.
                      • Gość: Slawek.R Re: do viri..Klamiesz ,klamiesz i jeszcze raz kla IP: 212.179.158.* 01.04.01, 00:55
                        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> "No tak, troche mnie ponioslo, ale jak czytam wypociny takich osob jak Wojtek ze
                        >
                        > sloganami typu my jestesmy dobrzy a wszyscy inni sa be to niedobrze mi sie
                        > robi. Sam przyznasz ze sposob myslenia Wojtka jest troche ograniczony, ale
                        > mysle ze jest to spowodowane niewiedza i praniem mozgu ktore mu ktos zrobil.
                        > Natomiast nie zgadzam sie z toba co do Szarona. Ja rozumiem, to zolniez,
                        > general, ale dlaczego taka przyjemnosc sprawialo mu mordowanie cywili. Istnieje
                        >
                        > takie zjawisko jak zbrodnie wojenne, a on wielu ich dokonal. Nie zaprzeczaj. Ja
                        >
                        > rozumiem ze na wojnie zabija sie przeciwnika, uzbrojonego wroga, ale czy tym
                        > wrogiem sa bezbronne kobiety i dzieci? Zreszta Zydzi powinni wiedziec dokladnie
                        >
                        > o co mi chodzi zagladajac w swoja tragiczna przeszlosc.
                        > Ja tez jestem za powstaniem niepodleglej Palestyny i za uznaniem prawa do
                        > istnienia Izraela. Ale chcialam przypomniec ze Palestynczycy juz dawno
                        > zrezygnowali ze swoich ambicji zniszczenia panstwa Izrael, natomiast wielu
                        > Izraelczykow (zwlaszcza z tej prawej strony) wciaz marzy o calkowitym
                        > wypedzeniu Arabow ze swojego panstwa, a wielu z nich ma jeszcze inne marzenia:
                        > powiekszenie swojego terytorium. I rowniez tutaj nie zaprzeczaj.
                        > Problemem sa negocjacje. Mimo medialnej propagandy ze Arafat odrzucil wprost
                        > wspaniale propozycje Baraka ja uwazam, ze te propozycje byly nie do
                        > zaakceptowania. Po prostu caly swiat ma dosyc tego konfliktu ktory moze sie zle
                        >
                        > skonczyc dla nas wszystkich i z calych sil naciska Palestynczykow do przyjecia
                        > bardzo niekorzystnych (delikatne okreslenie) dla nich propozycji pokojowych.
                        > Moje zdanie jest takie, ze gdyby Arafat sie zgodzil to by rownoczesnie zgodzil
                        > sie na calkowiete uzaleznienie swojego panstwa od dobrego humoru politykow
                        > izraelskich. A staruszek Arafat pokazal ze ma jeszcze jaja."

Madre przyslowie mowi:"lepiej pozniej niz wcale".A wiec w mysl tego przyslowia
                        postaram sie ustosunkowac do tresci Twej odpowiedzi z 24-03-2001 na moj list na
                        portale z 23-03-2001.
                        1.Piszesz:"No tak,troche mnie ponioslo,ale jak czytam wypociny takich osob jak
                        Wojtek ze sloganami typu my jestesmy dobrzy a wszyscy inni sa be to niedobrze mi
                        sie robi.Sam przyznasz ze sposob myslenia Wojtka jest troche ograniczony,ale mysle
                        ze jest to spowodowane niewiedza i praniem mozgu ktore mu ktos zrobil."
                        A wiec,Kasiu,mozesz sie na mnie dasac,a nawet mnie oblac goraca woda,ale nie
                        uwazam ze sposob myslenia Wojtka jest troche "ograniczony",i ze ktos mu zrobil
                        "pranie" mozgu.Nie zgadzam sie,bo:nie uwazam siebie za arbitera do oceniania spo-
                        sobu myslenia oponenta,to raz,po drugie kazdy z nasz czyta te same wiadomosci i
                        informacje z tych samych zrodel(zeby nie bylo nieporuzumien:mowie o widomosciach,
                        nie o artykulach)i interpretuje wedlug swych pogladow;sztuka jest przekonac opo-
                        nenta w slusznosc swej interpretacji.Wojtek,tak samo jak Ty, ma ustalony poglad na
                        konflikt Izraelsko Palestynski,sprzeczny Twemu pogladowi.Mozesz ten poglad przyjac
                        albo odrzucic,ale w kazdym razie nie obrzucac blotem oponenta,bo to samo mozna
                        rowniez pod Twoim adresem.Uwazam ze jako ludzie kulturalni mozemy,i powinnismy,
                        prowadzic dyskusje w sposob rzeczowy,szanujac oponenta.
                        2.Piszesz:"Natomiast nie zgadzam sie z toba co do Szarona.Ja rozumiem,to zol-
                        niez,general,ale dlaczego taka przyjemnosc sprawialo mu mordowanie cywili.Istnieje
                        takie zjawisko jak zbrodnie wojenne,a on wielu ich dokonal.Nie zaprzeczaj.Ja rozu-
                        miemze nawojnie zabija sie przeciwnika,uzbrojonego wroga,ale czy tym wrogiem sa
                        kobiety i dzieci? zreszta Zydzi powinni wiedziec dokladnie o co chodzi zagladajac
                        w swoja tragiczna przeszlosc."
                        Jak juz powiedzialem,szanuje kazdy poglad,pomimo ze nasze podejscie do cytowa-
                        nej wyzej materii jest inne.Przede wszystkim chce zaznaczyc ze linia polityczna
                        Szarona i jego poglad na rozwiazanie konfliktu jest mi obca,ale stad do okresle-
                        nia Go jako mordercy,droga daleka.Jezeli masz na mysli masakre, jaka dokonali
                        chrzescjanskie falangi na Palestynczykach w Sabra i Szatila,dzielnice Bejrutu,to
                        nalezy zaznaczyc ze t.z.w "Komisja Cahane" uznala Szarona winnego za nie uzycie
                        srodkow ktore mogly zapobiec te masakre i zalecila zdymisionowac Go ze stanowiska
                        ministra obrony,ale w zadnym miejscu w protokolach komisji nie napisano ze Szaron
                        dal rozkaz mordowac kobiet i dzieci.Jezeli posiadasz dowody(tylko konkretne)bede
                        Ci wdzieczny za ich dostarczenie.A narazie,wobec poznej godziny(coz zrobic,czlo-
                        wiek musi pracowac),koncze i postaram sie dac odpowiedz na inne punkty w najbliz-
                        szych dniach.
                        Z szacunkiem:
                        Slawek.R.

• Gość: Slawek.R Re: do viri..Klamiesz ,klamiesz i jeszcze raz kla-do Kasi,c.d. IP: 212.179.158.* 07.04.01, 01:13

Zanim odpowiem na ostatnie punkty poruszone w Twym pismie z 24.03.2001,za
                          pozwoleniem przypomne przedtem punkty juz poruszone w mej odpowiedzi z
                          1.04.2001:
                          1.W sprawie ocen stanowiska oponentow i ich osobowosci zaznaczylem,ze kazdy
                          ma swoj okreslony poglad i nalezy to uszanowac,nawet jezeli jest sprzeczny z
                          naszym pogladem.Najwyzej trzeba przekonac oponenta w nieslusznosc Jego pogladu.
                          2.W sprawie Szarona.Zaznaczylem ze Jego linja polityczna i poglady na
                          rozwiazanie konfliktu sa mi obce,ale stad do okreslenia Go morderca,droga
                          daleka.

3.Piszesz:"Ja tez jestem za powstaniem niepodleglej Palestyny i za uznaniem
                          prawa istnienia Izraela.Ale chcialam przypomniec ze Palestynczycy juz dawno zre-
                          zygnowali ze swoich ambicji zniszczenia panstwa Izrael,natomiast wielu Izrael-
                          czykow(zwlaszcza z tej prawej strony)wciaz marzy o calkowitym wypedzeniu Arabow
                          ze swojego panstwa,a wielu z nich ma jeszcze inne marzenia:powiekszenia swojego
                          terytorium.I rowniez tutaj nie zaprzeczaj."

Przede wszystkim ciesze sie ze uznajesz prawo do istnienia Izraela,co do Twego
                          poparcia dla niepodleglej Palestyny nie mialem zadnych watpliwosci.Po wtore nie
                          mam wcale zamiaru zaprzeczac istnienia w Izraelu stronictw politycznych marza-
                          cych o przylaczeniu calego terytorium Zachodniego Brzegu do Izraela i o wygnaniu
                          Palestynczykow z tych ziem.Lecz nie zgadzam sie z Toba ze Palestynczycy "juz daw
                          no zrezygnowali ze swoich ambicji zniszczenia panstwa Izrael...".Tym twierdze-
                          niem swiadczysz o jednym z dwojga:albo nie rozumiesz creda konfliktu albo swia-
                          domie gloryfikujesz Palestynczykow.Pozwolisz sobie przypomniec w tej materii o
                          istnieniu na terytorium autonomii palestynskiej takich organizacii politycznych,
                          jak "Dzichat" i "Chamas",ktore otwarcie twierdza iz ich ostatecznym celem jest
                          likwidacja "panstwa syjonistow" czyli Izraela.Rowniez "staruszkowi" Araffatowi
                          "wyskakuja" od czasu do czasu z ust powiedzonka,ktore nie pozostawiaja watpliwo-
                          sci co do ostatecznego celu Jego dzialalnosci:LIKWIDACJA Panstwa Izrael w eta-
                          pach,krok za krokiem.Przy okazji dodam ze dzisiejsza "antyfada" wybuchla z
                          aspiracji Araffata i company,ze za jego cichym zezwoleniem Jego zolnierze
                          dokonali wespol z czlonkami "Dzichat" i "Chamas" akty terorystyczne w osiedlach
                          i miast izraelskich,ktore spowodowaly smierc cywilnej ludnosci,w tym dieci.
                          Na ile wiem ,w Izraelu dzialaja organizacje jak "Peace Now",ktora zada od
                          rzadu polozenia kresu okupacji i uznania prawa palestynczykow do wlasnego pans-
                          twa,demonstruje przeciwko przejawom gwaltu ze strony rzadu i fanatyczznych kol
                          w spoleczenstwie wobec palestynczykow.Niestety te przejawy nie wystepuja ze
                          strony palestynczykow.Nawet swiadome zabojstwo izraelskiego 10-cio miesiecznego
                          niemowlecia przez snajpera(!!!)bedacego na sluzbie wladz autonomii,nie spotkalo
                          sie z potepieniem ze strony spolecznych organizaji lub wybitnych osob Palestyn-
                          skich,lacznie z Araffatem.A to o czyms swiadczy.
                          • Gość: Kasia Do Slawka IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 07.04.01, 18:49

>
                            > Zanim odpowiem na ostatnie punkty poruszone w Twym pismie z 24.03.2001,za
                            > pozwoleniem przypomne przedtem punkty juz poruszone w mej odpowiedzi z
                            > 1.04.2001:
                            > 1.W sprawie ocen stanowiska oponentow i ich osobowosci zaznaczylem,ze kazdy
                            >
                            > ma swoj okreslony poglad i nalezy to uszanowac,nawet jezeli jest sprzeczny z
                            > naszym pogladem.Najwyzej trzeba przekonac oponenta w nieslusznosc Jego pogladu.
                            Odpowiem ci w ten sposob: szanuje Wojtka jako istote ludzka wiec jesli przyjdzie
                            do mnie glodny nakarmie go, jesli przyjdzie spragniony nakarmie go, jesli
                            przyjdzie nagi odzieje go. Ale z uwagi na to ze szanuje wszystkich ludzi bez
                            wzgledu na plec, kolor skory, przynaleznosc rasowa, narodowosc, itd. nie moge
                            szanowac jego rasistowskich pogladow i wiem, ze cokolwiek bym napisala i tak go
                            nie przekonam do swoich racji. Moge jedynie pokazac, ze nie ma racji. A poza
                            tym "przyganial kociol garnkowi". Przegladajac to forum spotkalam wiele twoich
                            wypowiedzi swiadczacych o twojej aktywnosci. Niektore z nich swiadcza dobitnie o
                            braku szacunku w stosunku do oponentow (widocznie wybitnie sie z nimi nie
                            zgadzasz). Wobec tych wypowiedzi moje uwagi w stosunku do Wojtka to tylko
                            niewinne upomnienia.
                            > 2.W sprawie Szarona.Zaznaczylem ze Jego linja polityczna i poglady na
                            > rozwiazanie konfliktu sa mi obce,ale stad do okreslenia Go morderca,droga
                            > daleka.
                            Slawku, oczywiscie nie mam dowodow przeciwko Szaronowi z tego prostego powodu, ze
                            jestem tylko niewielka czastka tzw. opinii publicznej, nie pracuje w KGB, CIA,
                            MOSADZIE, UOP i nie zbieram takich materialow. Ale nie jestem tez sadzia
                            trybunalu dla ktorego zasada domniemania niwinnosci jest zasada obowiazujaca.
                            Opinia publiczna kieruje sie innymi zasadami. Dlatego tez wystarczajacym dowodem
                            dla mnie ze Szaron jest zbrodniarzem wojennym jest to co dowiedzialam sie o nim z
                            dostepnych dla takich jak ja maluczkich zrodel. I nie chodzi mi jedynie o obozy
                            Sabra i Szatila, ale rowniez o inne jego wyczyny jak chocby np. pacyfikacje wsi
                            w Jordanii (zginela ludnosc cywilna).
                            >
                            > 3.
                            >
                            > Przede wszystkim ciesze sie ze uznajesz prawo do istnienia Izraela,co do Twego
                            >
                            > poparcia dla niepodleglej Palestyny nie mialem zadnych watpliwosci.Po wtore nie
                            >
                            > mam wcale zamiaru zaprzeczac istnienia w Izraelu stronictw politycznych marza-
                            > cych o przylaczeniu calego terytorium Zachodniego Brzegu do Izraela i o wygnani
                            > u
                            > Palestynczykow z tych ziem.Lecz nie zgadzam sie z Toba ze Palestynczycy "juz da
                            > w
                            > no zrezygnowali ze swoich ambicji zniszczenia panstwa Izrael...".Tym twierdze-
                            > niem swiadczysz o jednym z dwojga:albo nie rozumiesz creda konfliktu albo swia-
                            > domie gloryfikujesz Palestynczykow.Pozwolisz sobie przypomniec w tej materii o
                            > istnieniu na terytorium autonomii palestynskiej takich organizacii politycznych
                            > ,
                            > jak "Dzichat" i "Chamas",ktore otwarcie twierdza iz ich ostatecznym celem jest
                            > likwidacja "panstwa syjonistow" czyli Izraela.
                            Nie zaprzeczam, oczywiscie Dzichad i Hamas istnieja. I odpowiem tak: "kto sieje
                            wiatr zbiera burze". Terror zawsze bedzie przyczyna nowego terroru. Teraz
                            bedziemy sie spierac co bylo pierwsze, jajko czy kura. Kto pierwszy zaczal. I z
                            pewnoscia nasze zdania beda podzielone. Ja powiem Izrael, ty z duzym
                            prawdopodobienstwem Palestynczycy. Wiec zostawmy te kwestie na boku bo do niczego
                            ona nie doprowadzi, a stracimy na to miesiace, a moze i lata. Pytanie brzmi: kto
                            pierwszy skonczy? Czekam i czekam na ruch Izraela i widze tylko kolejne
                            prowokacje, tysiace obietnic, zadna nie dotrzymana, rozmowy z pozycji sily, wiele
                            rezolucji ONZ potepiajacych Izrael ale nie majace zadnej sily sprawczej itd.
                            Natomiast widze dobra wole Palestynczykow. I tutaj rowniez staniemy w martwym
                            punkcie bo twoja opinia bedzie inna.
                            Jeszcze mala dygresja co do Hamasu. Tworca Hamasu byl Izrael, chcial stworzyc
                            przeciwwage w stosunku do wladzy Arafata, ale jak to sie zwykle dzieje z takimi
                            pomyslami sam sobie wyhodowal weza na wlasnej piersi. Hamas wymknal sie z pod
                            kontroli i tak Izrael ma klopot. Napiszesz: nieprawda, bzdury, smieszne,
                            klamiesz. Poszukaj, a znajdziesz w zrodlach nawet takich jak dla nas maluczkich.

Rowniez "staruszkowi" Araffatowi
                            > "wyskakuja" od czasu do czasu z ust powiedzonka,ktore nie pozostawiaja watpliwo
                            > -
                            > sci co do ostatecznego celu Jego dzialalnosci:LIKWIDACJA Panstwa Izrael w eta-
                            > pach,krok za krokiem.Przy okazji dodam ze dzisiejsza "antyfada" wybuchla z
                            > aspiracji Araffata i company,ze za jego cichym zezwoleniem Jego zolnierze
                            > dokonali wespol z czlonkami "Dzichat" i "Chamas" akty terorystyczne w osiedlach
                            >
                            > i miast izraelskich,ktore spowodowaly smierc cywilnej ludnosci,w tym dieci.
                            Co do roli Arafata w Intifadzie to bardzo ja przeceniasz. Arafat nie ma zadnej
                            kontroli nad tym co sie obecnie dzieje. Sprawy wymknely mu sie z rak. Sprawy
                            dzieja sie spontanicznie, bez zadnej kontroli, i nawet jakby chcial stlumic to
                            powstanie to mu sie nie uda. Popatrz na te walki na ulicach, zupelny haos. Gdyby
                            ktos to planowal, kierowal to ofiar byloby znacznie wiecej. Jest to typowe
                            powstanie ludowe, nawet ten slynny Hamas i Dzichad nie ujma go w jakies
                            zorganizowane ramy. Jest to wielki klopot dla Izraela bo trudno walczyc z ludem,
                            ktory nie ma przywodcy. A kolejne bombardowania, pogrzeby, prowokacje takie jak
                            rozbudowa osiedli tylko wzmoga ten proces.
                            > Na ile wiem ,w Izraelu dzialaja organizacje jak "Peace Now",ktora zada od
                            > rzadu polozenia kresu okupacji i uznania prawa palestynczykow do wlasnego pans-
                            > twa,demonstruje przeciwko przejawom gwaltu ze strony rzadu i fanatyczznych kol
                            > w spoleczenstwie wobec palestynczykow.Niestety te przejawy nie wystepuja ze
                            > strony palestynczykow.Nawet swiadome zabojstwo izraelskiego 10-cio miesiecznego
                            > niemowlecia przez snajpera(!!!)bedacego na sluzbie wladz autonomii,nie spotkalo
                            >
                            > sie z potepieniem ze strony spolecznych organizaji lub wybitnych osob Palestyn-
                            > skich,lacznie z Araffatem.A to o czyms swiadczy.
                            Ten twoj glos organizacji Peace Now to tylko glos wolajacego na puszczy. Nikt ich
                            nie slucha i zadna wybitna osoba Izraelska nie bierze go powaznie pod uwage.
                            Gdyby tak bylo juz dawno bylby pokoj. Nie wiem czy to zabojstwo bylo swiadome,
                            ale nawet jesli nie bylo to rzecz straszna ktora nie powinna sie wydarzyc. Ale
                            odpowiem uzywajac argumentacji ktoregos z moich oponentow: gdyby izraelskie matki
                            kochaly tak swoje dzieci jak nienawidza Palestynczykow juz dawno mielibysmy
                            pokoj. Moj oponent powiedzial to samo tylko tam gdzie sa izraelskie matki napisal
                            palestynskie, a tam gdzie sa Palestynczycy wpisal Izraelczycy. Chodzilo mu o to,
                            ze palestynskie matki swiadomie narazaja swoje dzieci na smierc pozwalajac im
                            wychodzic na ulice, a nie pilnuja ich w domu. Ja to odwroce: gdyby izraelskie
                            matki kochaly swoje dzieci to by niepotrzebnie nie narazaly ich mieszkajac w
                            osiedlach postawionych nielegalnie na ziemiach okupowanych, ktore sa tak naprawde
                            twierdzami, ktorych mieszkancy maja bron i ktorych terytorium sila rzeczy jest
                            fronem walk. Rodzice tych dzieci ze spokojem codziennie narazaja zycie swoich
                            dzieci, nie mysla o ewakuacji w bezpieczne miejsce, gdzie bylyby wolne od takich
                            niebezpieczenstw. Sek w tym, ze izraelskie dzieci mozna ewakuowac i sie tego nie
                            czyni, natomiast palestynskie nie bardzo jest gdzie. Wiec bedziemy miec kolejne
                            niepotrzebne ofiary i tylko tak dla przypomnienia: bilans ofiar jest nierowny.
                            Natomiast co do potepienia to wiele razy slyszalam jak wybitni palestynscy
                            dzialacze potepiaja akty terrorystyczne, i na BBC i na CNN, natomiast nie
                            slyszalam ani razu (powtarzam, ani razu) zadnych przeprosin za zadna smierc
                            palestynskieg
                • Gość: viri do zydow na tej grupie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.01, 14:38
                  ciekawostki same piszesz...
                  dziwne, ze bilans ofiar jest zupelnie inny niz by wygladalo
                  wiekszosc zabitych zydow to zolnierze a u palestynczykow cywile
                  popatrz na statystyki - a moze i one klamia?

zydzi nie wiedza czym jest pokoj - dlaczego w autonomi buduja osiedla ?
                  zydzi kochaja palestynczykow i dali im autonomie (laskawcy - niech Jahwe
                  wynagrodzi im w szeklach) ale chca dac im panstwa - blokuja wieksze miasta -
                  zamykaja granice i niedopuszczaja do niektorych miejsc -> np. do morza
                  srodziemnego, ktore "teoretycznie" jest w autonomii...

stary... nie wiem skad jestes - jesli jestes z izraela to sam wiesz ile w tym
                  jest prawdy, jesli z polski... to widac masmedia zrobily ci wode z mozgu

przykre
        • Gość: Kasia Re: DO Kasi...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 21.03.01, 14:52
          Gość portalu: Wojo napisał(a):

> Arabowie podbijajac mordowali i grabili .Tak wyrzneli krzyzowcow,Zydow w
          >
          > POlestynie czli Ziemi Swietej.
          Arabowie podbijajac nie mordowali i nie grabili. Co do krzyzowcow to oni byli
          intruzami na obcej ziemi i zostali z niej slusznie wypedzeni. Mimo ze jestem
          chrzescijanka nie podobaja mi sie sredniowieczne wojny religijne jakie toczyli
          czrzescijanie w Europie i poza nia. A byli bardzo okrutni. Zreszta Polacy
          przekonali sie jak bardzo kiedy pozostalosci zakonu krzyzowcow przybyly do Prus
          Wschodnich, dlugo nie moglismy sie ich pozbyc.
          Widzimy zreszta demokracje talibanow i ich
          >
          > kulture,
          Talibowie to nie Arabowie i nic z Arabami nie maja wspolnego oprocz islamu ktory
          pojmuja w bardzo dziwny sposob. Jestes glupi ze laczysz tych ludzi z tematem
          palestynskim.
          DEmokracje Arafata (terror i bandytyzm) Demokracje Sadama
          > Husejna,czy tez Arabi saudyjskiej.
          Ble, ble, ble jesli chodzi o Arafata. Saddama nie lubie, ale gdyby jasnie
          oswiecony swiat demokracji zachodu (w domysle USA) chcialby sie go pozbyc to
          dawno by to zrobil. Ale Saddam jest im bardzo potrzebny zeby od czasu do czasu
          zrzucic bombke dla postrachu. A Arabia Saudyjska to od dawna wielki przyjaciel
          USA i jego sojusznik, czyli de facto rowniez posrednio sojusznik Izraela. Tak
          naprawde to ten rezim jest wam bardzo potrzebny i tylko wielkiej hiprokryzji
          trzeba aby ktos taki jak ty go krytykowal.
          > Dosc Bajeczek o dobrych muzulmanach i zlych inowiercach ( Chrzscijanach
          >
          > i Zydach).
          Swiat arabski przestal juz dawno byc ostaja islamu wojujacego. Jesli spojrzysz na
          liczbe wyznawcow swiat arabski to tylko niewielka czesc ogolnej liczby muzulmanow
          na swiecie. Ala pewnie tego nie wiesz bo karmia cie w szkole opowiesciami ze Arab
          to muzulmanin terrorysta. Zreszata media tez maja duzo na sumieniu. A wsrod
          Arabow jest tez duzo chrzescijan i nie slyszalam aby sie miedzy soba klocili.
          Ostatna probka fanatyzmu Albania-Kosowo-Macedonia.
          Moj drogi, tu nie chodzi o religie ale o brudna polityke, a tym Albanczykom
          niedawno caly swiat pomagal lacznie z Panem Clintonem ktory z wielka pompa
          zrzucal bombki na Serbie. I nie byl to wtedy fanatyzm. A teraz Macedonii nikt nie
          chce pomoc.
          I prosze o jedno.
          Czlowieku, nie sciemniaj. Ludzie nie sa glupi.

• Gość: vuko Re: DO Kasi...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: 202.155.70.* 21.03.01, 15:34
            kasia - bardzo sprawnie ujete, tylko sie pod tym podpisac
            wojtek - wejdz na mirca, tam mozesz pozartowac na jakims kpiarskim kanale, wprost
            to w zalozeniu forum do wyglaszania w miare powaznych opinii, nie chcemy raczej
            udawac ze wierzysz w to co piszesz
            viri - z tymi szeklami i jahwe to sie troche rozpedziles, wspolczesny izrael jest
            barrdzo zlaicyzowany, pogadaj z jakimkolwiek mlodym zydem spotkanym gdzies
            zagranica, pejsaci naleza do mniejszosci, wciaz topniejacej
            jakkolwiek spor wcale przez to nie lagodnieje, a zydzi, niewierzacy i ogoleni,
            ciezko i uczciwie pracuja na to aby byc najbardziej znienawidzonym narodem na
            swiecie i religia nie gra tu roli - libanscy chrzescijanie i muzulmanie wzajemnie
            sie nie lubia ale w izraelskich zolnierzy razem rzucaja kamieniami i trudno im
            sie dziwic

na marginesie - mlodzi zydzi bardzo czesto podrozuja i stanowia zaskakujaco
            liczna grupe w srodowisku "backpackers" w niektorych czesciach ameryki
            poludniowej i azji poludniowo-wschodniej
            ich stosunek do polakow jest malo entuzjastyczny, jest to mieszanina nienawisci i
            strachu wyczuwalna wyraznie po kilku slowach pierwszego kontaktu,
            przy antypolonizmie ktory im w glowe wlewa izraelskie szkolnictwo, antysemityzm
            ks jankowskiego to jakas fraszka, igraszka, zabawka blaszana

co znamienne, ci mlodzi podroznicy so dosc powszechnie nielubiani zarowno przez
            wspolpodroznikow, glownie anglikow, niemcow i skandynawow,jak i miejscowa ludnosc
            uwazani sa za aroganckich i nieuprzejmych, nie wszyscy rzecz jasna ale znakomita
            wiekszosc

narod wybrany chyba przez pomylke
            • Gość: Jogibabu ty antysemito!!! IP: *.hestia.pl 21.03.01, 15:51
              tak - jesteś kolejnym potwierdzeniem tego, że Polacy mają antysemityzm w genach
              - czas się ukorzyć i przepraszać - a nie - to nie dostaniecie odszkodowań za
              pracę przymusową i słusznie... i jeszcze do unii nie wejdziecie albo wywalą nas
              z nato.. bo oni pokażą wam kto jest narodem wybranym... ja też nic nie poradzę
              na to że mój (nieistniejący) antysemityzm wypiłem razem z mlekiem matki... ale
              wybaczcie mi to Jej wina nie moja ( Jej pewnie też nie - po prostu tak jest i
              już)... i nie kłóćcie się bo jestesmy i będziemy be... i musimy się cały czas
              bić w piersi głównie za nasz zoologiczny antysemityzm, który nota bene wszyscy
              przejawiamy mając czelność krytykować Żydów...
            • Gość: Andree Re: DO Kasi...klamiemy,a nie wstyd tak!! IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 23.03.01, 00:10
              Przez kilka lat pilotowałem wycieczki młodzieży żydowskiej do Polski.Zawsze
              stawiano mi pytania dlaczego my Polacy mordowaliśmy w czasie wojny żydów.
              Okazuje się, że wiedzę taką wpajano im w szkole w izraelu. Całkowicie wypaczono
              historię. Woda w mózgu.Na początku to jeszcze czułem się na siłach dyskutować z
              nimi i mówić jak to na prawdę było. Później dałem sobie spokój i tylko im
              mówiłem że są kompletnie niedoinformowani. Niezależnym tematem jest fatalne
              wychowanie tejże młodzieży izraelskiej. Autokary którymi podróżowali po Polsce
              były zdewastowane, Lokale w Warszawie w których byli podejmowani na posiłki
              po ich pobycie wyglądały jak pobojowiska. Kultura i wychowanie tragiczne.
          • Gość: student SADDAM JEST POTRZEBNY IP: *.if.pwr.wroc.pl 22.03.01, 09:06
            saddam jest potrzebny Kasiu
            bo Irak to dla stanow najlepszy (prawdziwy) poligon
            z zywymi ludzmi

usa to dopiero tyran... kuba i irak to przy tym niegrzeczne dziecko
            • Gość: Wojtek Re: SADDAM JEST POTRZEBNY ,idz na calosc!! IP: 213.8.128.* 22.03.01, 15:12
              Super Wyszlo szydlo z worka ,czesc to niewiedza ,ale wiekszosc
              opini "Kasi"
              Viri do arabska propaganda .Jak sie nie ma co odpowiedziec to sie
              wymysla nowe bzdury i klamstwa np gaz dzieci arabskie szkola zolnierze
              itd wtym typie.
              Krolowa Szwecji ujela to najlepiej (przewodniczy miedzynarodowej org. pomocy
              dzieciom) ,powiedzala ze gdyby Arafatowi (I rodzicom) naprawde zalezalo
              na mlodziezy to pilnowali zeby byly w domu ,a nie rzucaly butelki
              zapalajace i pustaki w zolnierzy i samochody na drogach Izraela.
              POza tym caly czas sa ataki terorystyczne ,jak podalo polskie radio
              bomba juz kolejna w samochodzie odkryta w Jerozolimie.
              CO co milosci arabow muzulmanskich z chrzescijanami tez klamiecie !!!
              Wiemy co bylo w Libanie (dluga wojna ,kilkaset tys zabitych)
              W Izraelu muzulmanie wypieraja chrzescian z dawniej tylko
              chrzescianskich rejonow ,grozbami i teroryzmem . Przewazaja juz liczebnie
              we wszystkich dawniej chrzescianskich rejonach.
              ALe fajne z tym SAdamem to wasz wzor demokracji ,super podoba mi sie.

• Gość: Kasia Do Wojtka IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 23.03.01, 20:31
                Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Super Wyszlo szydlo z worka ,czesc to niewiedza ,ale wiekszosc
                > opini "Kasi"
                > Viri
                Kto to jest Viri?
                do arabska propaganda .Jak sie nie ma co odpowiedziec to sie
                > wymysla nowe bzdury i klamstwa np gaz dzieci arabskie szkola zolnierze
                > itd wtym typie.
                Z ta szkola, dziecmi i gazem to pokazali w Teleexspresie, do nich skladaj
                reklamacje
                > Krolowa Szwecji ujela to najlepiej (przewodniczy miedzynarodowej org. pomocy
                >
                > dzieciom) ,powiedzala ze gdyby Arafatowi (I rodzicom) naprawde zalezalo
                > na mlodziezy to pilnowali zeby byly w domu ,a nie rzucaly butelki
                > zapalajace i pustaki w zolnierzy i samochody na drogach Izraela.
                To co? To te dzieci nie maja chodzic do szkoly, nie maja wychodzic na ulice sie
                bawic, nie maja odwiedzac krewnych i znajomych, a moze maja przestac oddychac?
                Przeciwnikow globalizacji ropedzano w inny sposob, a byli dorosli, w pelni
                odpowadali za swoje czyny, i byli bardzo brutalni. A o ile wiem zaden z tych
                mlodych ludzi nie zginal podczas demonstracji. Natomiast inna slawna pani Mery
                Robinson duzo sie wypowiadala o naduzywaniu przemocy przez panstwo Izrael. Dzieki
                temu jej samochod zostal klilka razy ostrzelany i obrzucony kamieniami przez
                osadnikow zydowskich.
                > POza tym caly czas sa ataki terorystyczne ,jak podalo polskie radio
                > bomba juz kolejna w samochodzie odkryta w Jerozolimie.
                I w tym samym czasie kilka palestynskich pogrzebow
                > CO co milosci arabow muzulmanskich z chrzescijanami tez klamiecie !!!
                > Wiemy co bylo w Libanie (dluga wojna ,kilkaset tys zabitych)
                Dzieki panu Szaronowi ktory chcial pomoc jednemu bardzo ambitnemu libanczykowi
                chrzescijaninowi zostac dyktatorem i zrobic z Libanu swoja marionetke. To nie
                religia wywolala te wojne, a agresywna polityka Izraela, widze ze lubisz zmieniac
                historie. Notabene parlament izraelski po ujawnieniu calego spisku pana Szarona
                potepil go za to. Szkoda ze ludzie maja krotka pamiec.
                > W Izraelu muzulmanie wypieraja chrzescian z dawniej tylko
                > chrzescianskich rejonow ,grozbami i teroryzmem . Przewazaja juz liczebnie
                >
                > we wszystkich dawniej chrzescianskich rejonach.
                Bzdura, ale dobrze ze o tym wspomniales. Ostatnio Izrael bardzo sie uwzial na
                Betlejem i wioski wokol niego, chyba bardzo nie lubi chrzescijan tam
                mieszkajacych. Ci chrzescijanie to Palestynczycy. Ale probuje, probuje robic co
                moze wg starej zasady " dziel i rzadz" tylko mu nie wychodzi. Juz nawet Papiez
                sie na tym poznal podczas konfliktu z budowa swiatyni.
                > ALe fajne z tym SAdamem to wasz wzor demokracji ,super podoba mi sie
                > No to dzieki Bogu chociaz w jednym sie zgadzamy. Oprocz malego szczegolu, nie
                rozumiem co znaczy slowo "wasz". Ja pisze w swoim i tylko w swoim imieniu.
                >

• Gość: viri rasizm zydowski - skad sie wzial ? IP: 213.76.92.* 22.03.01, 19:56
      od malego zydzi sa uczeni, ze ich rasa to rasa lepsza... rasa panow bo rasa
      wybrana

"narod wybrany" - stad wszelka nienawisc zydow do innych nacji
      do polakow, palestynczykow, ogolnie arabow... jedynie usa lubia bo maja tam
      interesy

rasa panow?
      • Gość: Mila Re: rasizm zydowski - skad sie wzial ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.03.01, 21:16
        Robi mi sie niedobrze, ilekroc slysze o biednych Arabach i tych bestialskich Izraelczykach, mordujacych
        palestynskie dzieci. Niestety, ogladajac polska telewizje i relacje Wiadomosci na temat tego, co sie dzieje na
        Bliskim Wschodzie, przecietny widz moze sobie wyrobic jedynie taki falszywy, propalestnski punkt widzenia.
        Tymczasem wiekszosc ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, ze Barak w Camp David poszedl na najwieksze
        mozliwe ustepstwa. Zaoferowal Palestynczykom 94-97% Zachodniego Brzegu i zwierzchnictwo nad wschodnia
        Jerozolima. Wiekszosc Izraelczykow zaakceptowala juz wizje powstania niepodleglej Palestyny. Tymczasem co
        Zydzi otrzymali w zamian z tak hojna oferte? Kolejne, bezsensowne powstanie, bomby w Haderze, Tel Avivie,
        Jerozolimie i innych miastach. Problem w tym, ze to Palestynczycy wciaz nie akceptuja istnienia Izraela i traktuja
        panstow zydowskie jako intruza w arabskim swiecie. Podczas gdy w Izraelu dziala wiele organizacji pokojowych
        (np. slynna Peace Now), po stronie paletynskiej takich ruchow praktycznie nie ma, a arabskie dzieci
        wychowywanie sa w duchu nienawisci do zydowskich sasiadow. I to jest wlasnie tragiczne. Nie mozna
        zawrzec pokoju z ludzmi, ktorzy go nie chca. Arafat, odrzucajac propozycje z Camp David udowodnil, ze chce
        dalszej, niepotrzebnej konfrontacji.
        • Gość: Kasia Mila, nie zgadzam sie z toba IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 23.03.01, 19:58
          Barak i jego oslawione "ustepstwa" wobec Palestynczykow to jedno wielkie
          mydlenie oczu. Te tak wielkie ustepstwa to jedno wielkie nic. Arafat bylby
          glupi gdyby to przyjal. Ja wiem, ze dla Izraela to co zaproponowal Barak to i
          tak zbyt wiele, a wielu uwaza nawet ze to zdrada panstwa, ale tak naprawde to
          co proponowal tak wspanialomyslnie Palestynczykom uniemozliwialoby
          funcjonowanie panstwa jako takiego. Barak dobrze to sobie przemyslal co by tu
          zrobic aby jego propozycja o ile zostanie przyjeta nie pozwolila na naturalny
          rozwoj gospodarczy i polityczny przyszlej Palestyny. Bo co to za panstwo
          ktorego terytorium jest poszarpane na wiele kawalkow, bez komunikacji miedzy
          soba porozrywane istniejacymi juz tam wybudowanymi bezprawnie osiedlami
          zydowskimi ktorych mieszkancy nienawidza sasiadow. Co to za panstwo ktore w
          zwiazku z tym musi sie zgodzic na stacjonowanie na swoim terytorium obcych
          wojsk do "ochrony" tych osiedli. Sytuacja taka pozwala w kazdej chwili do
          blokady tych wysepek stanowiacych przyszla Palestyne w imie "ochrony" swoich
          obywateli a tak naprawde do zniszczenia z trudem rodzacej sie niezaleznej
          gospodarki. Jest takie powiedzenie: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o
          pieniadze. Nie bede wspominac o uchodzcach i Jerozolimie bo to temat rzeka. Ja
          widze taka tendencje, im dluzej trwa ten konflikt tym bardziej ludzie na
          swiecie interesuja sie tym problemem i ich sypatia i poparcie bedzie sie
          sklaniac ku Palestynczykom. Jest to nieuniknione w miare ujawniania kolejnych
          faktow i w miare uzupelniania wiedzy na ten temat przez zwyklych ludzi. Tak
          wiec im dluzej strona izraelska bedzie ignorowala problem i traktowala
          Palestynczykow niepowaznie, tym gorzej na tym wyjdzie. Bo przyszlosc panstwa to
          nie tylko to co bedzie za 5, 10 lat, ale to co bedzie za 50 i 100 i 200. To nie
          tylko ambicje polityczne zarozumialych politykow pokroju Szarona ale spokoj
          wnukow i prawnukow obecnego pokolenia. Jesli Izrael ma zamiar agresywnie
          walczyc cala wiecznosc i miec za wrogow wszystkich swoich sasiadow to z
          pewnoscia nie zdobedzie mojej sypatii.
          • Gość: viri mysle, ze za 100 lat arabowie wypedza zydow jesli IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 23.03.01, 22:47
            ci sie nie zmienia...
          • Gość: Mila Re: Mila, nie zgadzam sie z toba IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.03.01, 21:14
            Kasiu!
            Odnosze wrazenie,ze przespalas lekcje geografii, albo rzadko spogladasz na mape swiata. Izrael to panstwo
            wielkosci ok 20 tys km2. Czyli tyle, ile liczy przecietne polskie wojewodztwo. Gdzie - poza Zachodnim Brzegiem -
            mialoby Twoim zdaniem powstac panstwo palestynskie??? Zamiast chrzanic pierdoly, zaproponuj konkrety -
            jestem bardzo ciekawa Twoich propozycji. Moze sprobujesz tez przy okazji wykroic cos z np. Luksemburga albo
            Monako?
            • Gość: Kasia Re: Mila, nie zgadzam sie z toba IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 26.03.01, 19:50
              Gość portalu: Mila napisał(a):

> Kasiu!
              > Odnosze wrazenie,ze przespalas lekcje geografii, albo rzadko spogladasz na mape
              > swiata.
              Nie, nie przespalam
              Izrael to panstwo
              > wielkosci ok 20 tys km2.
              Wiem, ze Izrael to bardzo male panstwo
              Czyli tyle, ile liczy przecietne polskie wojewodztwo.
              > Gdzie - poza Zachodnim Brzegiem -
              > mialoby Twoim zdaniem powstac panstwo palestynskie??? Zamiast chrzanic pierdoly
              > , zaproponuj konkrety -
              Ok, konkrety: 100% Zachodniego Brzegu i cala Gaza. Likwidacja wszystkich,
              powtarzam, wszystkich osiedli zydowskich na terenie przyszlego panstwa
              palestynskiego, swobodna lacznosc miedzy Zachodnim Brzegiem a Gaza, dalsze
              rozmowy co do podzialu Jerozolimy, dalsze rozmowy co do uchodzcow. Rozumiem, ze
              nie wszyscy beda mogli powrocic, bo zgadzam sie, ze jesli pokoj ma byc trwaly to
              Izrael nie moze przyjac wszystkich uchodzcow ktorzy pragneliby powrotu (chodzi o
              zachowanie zydowskiego wiekszosci w panstwie Izrael). Nawet przyszle panstwo
              palestynskie nie moze sobie pozwolic na powrot wszystkich uchodzcow z prostego
              powodu, jest za biedne. Tutaj pewnie Palestynczycy sie na mnie obraza. Ale czesc
              tych ludzi na pewno moglaby powrocic. Dla reszty odszkodowania za lata cierpien,
              i wreszcie paszporty (jakie? to juz zmartwienie USA i Izraela). Nie moga do konca
              swiata byc bezpanstwowcami.
              > jestem bardzo ciekawa Twoich propozycji. Moze sprobujesz tez przy okazji wykro
              > ic cos z np. Luksemburga albo
              > Monako?
              Zostawmy Monako i Lukseburg dla Monakijczykow i Luksemburczykow. Teraz ty spojrz
              na mape i zauwaz ze terytorium tych panswt-miast jest daleko mniejsze od Izraela.
              A tak w ogole to i Izrael i pzyszla Palestyna moglyby sie czegos od tych panstw
              nauczyc, a mianowicie tego, ze w dzisiejszym swiecie nie powierzchnia zajmowanego
              terytorium decyduje o sukcesie panstwa ale jego konkurencyjnosc na tle innych
              panstw. Mozna wiele zaoferowac dla swiata dysponujac skrawkiem ziemi. A tu mamy
              skrawek ziemi wyjatkowy dla wszystkich mieszkancow Ziemi i mozna to wspaniale
              wykorzystac.
              A teraz zawiadamiam wszyskich, ze w przeciwienstwie do niektorych osob obecnych
              na tym forum nie dysponuje wystarczajaca iloscia wolnego czasu aby w dalszym
              ciagu brac udzial w dyskusji. Tak wiec panie i panowie macie wolna reka, mozecie
              na mnie psy wieszac ile chcecie, mnie to nie rusza. Pewnie sporo osob sie ucieszy.
              Pa.
              • Gość: Mila Re: Mila, nie zgadzam sie z toba IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.03.01, 21:56
                Coz, Kasiu
                Ja tez nie mam czasu, a wiec bedzie to moja ostatnia wiadomosc dla Ciebie. Wez pod uwage, ze
                wszelka droga laczaca Zachodni Brzeg ze Strefa Gazy przecielaby Izrael na pol. Polacy tez nie chcieli
                zgodzic sie na eksterytorialna autostrade laczaca Rzesze z Prusami Wschodnimi. Takie drogi nigdy
                nie sluza przecietym panstwom. Co do 100% Zachodniego Brzegu i podzialu Jerozolimy, to Barak
                wlasnie to zaoferowal Arabom ( 97? czy 100% to kosmetyczna roznica). To Palestynczycy odrzucili ta
                propozycje i sami sa sobie winni, ze w najblizszej przyszlosci nie dostana wlasnego panstwa.
                Zegnam.
                • Gość: Kasia Re: Mila, nie zgadzam sie z toba IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 28.03.01, 21:21
                  Gość portalu: Mila napisał(a):

> Coz, Kasiu
                  > Ja tez nie mam czasu, a wiec bedzie to moja ostatnia wiadomosc dla Ciebie.
                  A jednak znalazlam chwilke
                  Wez
                  > pod uwage, ze
                  > wszelka droga laczaca Zachodni Brzeg ze Strefa Gazy przecielaby Izrael na pol.
                  > Polacy tez nie chcieli
                  > zgodzic sie na eksterytorialna autostrade laczaca Rzesze z Prusami Wschodnimi.
                  > Takie drogi nigdy
                  > nie sluza przecietym panstwom.
                  Ani Palestyna, ani Izrael nie jest przecietnym panstwem i nigdy nie bedzie. Jesli
                  chodzi o te lacznosc to nie ja ja wymyslilam, ale swojego czasu Szimon Peres
                  mowiac o " korytarzu sluzacym do swobodnej wymiany towarow i uslug", cytuje z
                  pamieci wiec moge sie mylic w tlumaczeniu.
                  Co do 100% Zachodniego Brzegu i podzialu Jerozol
                  > imy, to Barak
                  > wlasnie to zaoferowal Arabom ( 97? czy 100% to kosmetyczna roznica). To Palesty
                  > nczycy odrzucili ta
                  > propozycje i sami sa sobie winni, ze w najblizszej przyszlosci nie dostana wlas
                  > nego panstwa.
                  97% a 100% to baaaaaardzo istotna roznica w tym przypadku jesli sprobujesz dociec
                  czym jest te 3%. Dalej obstaje przy 100%. Zapomnialas skomentowac likwidacje
                  wszystkich osiedli zydowskich na terenach okupowanych. Ta sprawa byla
                  najwazniejsza i wymienilam ja jako pierwsza. Ale widze ze dla ciebie to tylko
                  nieistotny drobiazg. Teraz Jerozolima, co dokladnie zaproponowal Barak a co
                  Arafat? Widze ze nie wiesz albo nie chcesz wiedziec. Nic nie ma o uchodzcach,
                  czyzby najlepszym rozwiazaniem byloby wg ciebie o nich zapomniec?
                  A zreszta nawet jakby te popozycje Baraka zostly przyjete to co z tego? Przeciez
                  Szaron jeszcze przed wyborami mowil, ze wszelkie ustalenia uwaza za niewazne. To
                  widze jest stary numer, co wybory to zapomina sie o wczesniejszych obietnicach i
                  ustaleniach robiac glupkow z Palestynczykow. Teraz Palestynczycy powinni odwrocic
                  kota ogonem bo w chwili obecnej chca tylko powrotu do sytuacji sprzed 67 roku. A
                  biorac przyklad z Izraela powinni o calej sprawie zapomniec przy okazji nowych
                  negocjacji i zadac stanowczo powrotu do sytuacji sprzed 47 roku. Ale bylyby jaja.
                  Szaron dostanie zawalu z wscieklosci, tak bardzo wierzyl w to ze Arabowie sie go
                  boja, a tu patrz, nie ma konca Intifady, wrecz sie nasila. Ale zgadzam sie z toba
                  w jednym, Palestynczycy z pewnoscia nie dostana wkrotce wlasnego panstwa, powiem
                  wiecej, Izrael nigdy tego nie chcial i caly ten proces pokojowy to jedno wielkie
                  mydlenie oczu. A twoje poglady sa tego znakomitym przykladem.
                  > Zegnam.
                  Ja rowniez zegnam
        • Gość: viri nieprawda! IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 23.03.01, 22:46
          to dlaczego zydzi buduja wciaz nowe osiedla na terenach autonomii?
          dlaczego powstaja transgraniczne autostrady?
          dlaczego palestyn anie moze miec swojego wojska
          i moze prozaiczne... dlaczego na plazach nad morzem martwym wisza tabliczki
          ARABOM WSTEP WZBRONIONY ?!!

malo wiesz na temat bliskiego wschodu... kiedys zyli tam arabowie i zydzi razem
          w pokoju
          do czassu gdy do wladzy doszli zydzi !
          poczytaj sobie historie !
          • Gość: Wojtek Re: nieprawda! viri znowu klamiesz!!!!! IP: 213.8.128.* 24.03.01, 07:51
            Nie ma tabliczek "arabom wstep wzbroniony" ,pewnie nigdy tam nie byles wiec
            nie klam!!!!
            A co do wojska Palestyn(czytaj terrorystow),to sa oni dobrze uzbrojeni
            (oczywiscie bez czolgow i lotnictwa) .Gdyby je mieli zaraz by uzyli do
            terroryzmu tak jak to robia teraz.
            Krol Hussejn z Jordani wiedzial jak sie pozbyc Arafata gdy ten w podziece
            za goscine chcial zawladnac krolestwem(oczywiscie zbrojnie). Krol Husejn
            zrobil palestynom Black September ,wygonil cale zbrojne terrorystyczne
            bractwo w krotkiej ale bardzo krwawej wojnie. Uciekali na wszystkie
            strony ,nawet do wroga Izraela z podniesionymi rekami,krol byl
            nieublagany,zabil,wygnal i rozbroil wielotysieczna bande terrorystow
            palestynskich ktora jak RAK zaczela zagrazac jego panstwu. Potem Arafat
            zaczal robic to samo w Libanie co spowodowalo wieloletnia wyniszczajaca
            wojne ....to rak terrorystyczny ,ale demokratyczny Izrael nie moze
            postapic tak , jak w latach siedemdziesiatych krol jordanski. Ale moze
            powinien,
            terrorystow zwalcza sie tylko ich wlasnymi metodami.
            Dla wyjasnienia na terenach zajetych , nigdy nie bylo
            zadnej"Palestyny" ,byla do 1967 roku Jordania ale ona nie chce tych
            terenow z terrorystami ,nie chce klopotow z banda uzbrojonych po zeby
            terrorystow Arafata zwanych "policja",a liczacych juz teraz ponad 120 000
            tys ludzi. Cala pomoc z zagranicy idzie na konta prywatne Arafata i
            na utrzymanie tej jego gwardi ,a nie ma pomoc dla ludnosci.
            No ale to jest demokracja Sadama,Kadafiego,Arafata ,Asada(Syria)itd
            • Gość: viri ciekawe... CZYM SA OSIEDLA ZYDOWSKIE? IP: 213.195.155.99, 217.96.4.* 24.03.01, 11:57
              transjordania panie kolego to raz
              ale nie tylko zachodni brzeg to dawna palestyna ale tez i Jaffa i tereny wokol
              od morza martwego po srodziemne - to, ze dzis zydzi "laskawie" pozwolili
              palestynczykom tam mieszkac nie znaczy, ze tylko o te tereny maja roszczenia
              prawowici palestynczycy... palestyna byla i bedzie kiedys wielka ! a zydzi jak
              nie zaprzestana rezimu nigdy nie beda mieli pokoju!

a jesli chodzi o tabliczki to prosze bardzo - rok temu w sierpniu nie
              wpuszczono mnie wraz z moimi znajomymi (palestynczykami) na teren kapieliska -
              nie pamietam nazwy - zaraz przy najstarszym na swiecie miescie - jerycho. na
              plocie widniala tabliczka, ze na kapielisko nie moga wejsc palestynczycy -
              oczywiscie, ze przesadzilem "arabom wstep wzbroniony" - ale chyba mnie za duza
              byla ta perzesada...

panie Wojo - mam do pana pytanie... nigdy pan mi na nie nie odpowiedzial.
              Co mysli pan o osiedlach zydowskich otoczonych wojskiem i drogach
              transgranicznych na terenach autonomii ? czy to w porzadku, ze osiedla powstaja
              nadal?
              czy to w porzadku, ze na tych osiedlach jest woda pitna i kanalizacja a w
              wioskach palestynskich obok nie bo zydzi nie pozwalaja sie podlaczyc?

rasizm kolego!
              nienawidze za to zydow

ps. dla tych, ktorzy nie wiedza czym sa osiedla. Wyobrazmy sobie Polske a na
              niej miasteczka otoczone plotem gdzie mieszkaja sobie np. niemcy, miasteczka
              pod poznaniem, wroclawiem, z widokiem na warszawe. W miasteczkach tych
              oprocz "zfrajerowanych" osadnikow (zydzi, ktorzy polecieli na tanie mieszkania
              i ziemie) sa wojskowi z karabinami maszynowymi, rakietami i czolgami...
              oczywiscie wojsko wroga, do tego autostrady i takie tam - tylko dla mieszkancow
              osiedli... a moze klamie panie Wojo?
              Jak by sie Polacy czuli? kiedys niemcy probowali polaczyc prusy wschodnie
              transgraniczna autostrada... nie udalo im sie. W ksiazkach mowi sie o dzielnej
              postawie polakow... mysle, ze kiedys historia doceni ofiare palestynskich
              bojownikow, palestynski ruch oporu... kiedys gdy swiatem nie beda rzadzic zydzi
              • Gość: datsh GettoWarszawskie&Gaza IP: *.150.200.217.cm-upc.chello.se 24.03.01, 17:11
                Spotkanie Pokojowe Szaron Arafat w Oświęcimiu
              • Gość: Grzes Demagogia!!! IP: *.crm.es 24.03.01, 17:14
                Panie kolego.
                To, co wypisujesz, to najczystsza w swiecie demagogia. Zreszta z takich metod
                slyna ludzie Arafata (nie chce napisac "Palestynczycy", bo jestem przeciwny
                wszelakim uogolnieniom).
                Po kolei. Najpierw terroryzm. Mordowanie niewinnych ludzi na calym swiecie.
                Nazywasz to bohaterstwem? Ciekaw jestem, jakich okreslen bys uzyl, gdyby to
                ktos z twojej rodziny byl na lotnisku w Paryzu, gdy wybuchaly granaty? Moze tak
                jak ja-MORDERSTWEM!!!
                No coz, potem chyba sie Arafat zapoisal na korepetycje do oprychow z
                Warszawskiej Pragi. Mieli taka metode, wysylali mlodocianego kumpla (im
                mlodszy, tm lepszy), ten kopal w jaja wybranego przechodnia, uderzony lapal
                gnoja, dochodzilo do szamotaniny i wtedy z bramy wylatywalo kilku kolesi w
                spuszczalo gosciowi wpierdol (portfel ofiary ginal przy okazji) przy aplauzie
                tlumu, bo "uderzyl dziecko". Co ma piernik do wiatraka? A czym sa tlumy
                nastolatkow i dzieci rzucajace kamieniami podczas zamieszek? A potem krzyczycie
                (wy od Arafata), ze Izraelczycy strzelaja do dzieci. Jakby mnie chciala
                ukamieniowac gromada gowniazy a milalbym pod reka karabin, to bym wygarnal. I
                ty chyba tez. Ofiare za smierc dzieci ponosicie WY, ludzie Arafata, bo to wy
                ich szkolicie na zolniezy, wy wysylacie ich uzbrojonych w kamienie na ulice.
                To wy rozpetaliscie wojne, BRUDNA wojne. To wy zaczeliscie uderzac ponizej
                pasa, a teraz placzecie, ze wasi przeciwnicy wzieli z was przyklad i robia to
                lepiej.
                Zolnieze, zasieki itp. A co maja robic Izraelczycy pragnacy zyc? Maja sie dac
                zarznac, ukamieniowac jak barany? Krzyczycie, ze jestescie dyskryminowani.
                Oczywiscie ze tak. To wojna domowa, ktora wyscie rozpetali.
                Moze cie to zdziwi, ale nie jestem Izraelczykiem, tylko Polakiem (zydowskiego
                pochodzenia). Co wiecej nie mam wobec Arabow zadnych uprzedzen, wiele lat
                spedzilem w Afryce.
                Piszesz o tej wodzie z uporem maniaka. Kolego, w Polsce tez, jak nie bedziesz
                placil za prad, wode, czy telefon, to ci wylacza, czys katolik, Zyd czy
                Palestynczyk. Wiec nie p...dol nam tutaj, za korzystanie z "zydowskiego"
                wodociagu korzystajacy placa i to niemalo, bo w takich krajach jak Izrael woda
                jest na wage zlota. Ci, co tak narzekaja, zamiast sie wziac do roboty i miec
                pieniadze, wola lapac za kamienie i rozpaczac, ze dyskryminacja.
                No, wystarczy na razie.
                Grzes
                • Gość: viri Re: Demagogia!!! IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:00
                  ze Izraelczycy strzelaja do dzieci. Jakby mnie chciala
                  > ukamieniowac gromada gowniazy a milalbym pod reka karabin, to bym wygarnal. I
                  > ty chyba tez.

napewno bym nie zastrzelil dziecka ! co innego zolnierza... sorry ale dziecko to
                  tylko dziecko -

13 latek nie zabije zolnierza

wlasnie tacy sa zydzi!

pytanie o osiedla wciaz otwarte....
                  • Gość: Grzes Swiety viri IP: *.crm.es 24.03.01, 18:11
                    Jakos ci nie wieze smile
                    Dziecko uzbrojone przestaje byc dzieckiem. Podobnie
                    jak szpital, z ktorego strzelaja staje sie obiektem
                    wojskowym. Gdyby Arafat mial czolgi, zapewne malowalby
                    im czerwone krzyze na bokach i rwal wlosy z glowy, ze
                    to przeciez sanitarki. No, a juz napewno pedzilby
                    przed nimi kobiety i dzieci... To sa wlasnie wasze
                    metody.
                    Jednego trzynastolatka rzucajacego kamieniem bym moze
                    i nie zastrzelil, ale kilku stanowi zagrozenie zycia.
                    Gromada rzucajaca kamieniami jest jednostka militarna,
                    podobnie jak i gromada kosynierow.
                    Wiesz, w Powstaniu Warszawskim i w AK tez walczyly
                    dzieci i chyba wstalyby z grobu, gdybys im odmowil
                    prawa do nazwania sie zolniezami.
                    • Gość: viri jude power - lepsza rasa ? IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:17
                      ale co powiesz na dzieci z ranami postrzalowymi na plecach?
                      poszukam tej strony i zamieszcze tu link !

poza tym izrael przesadza -

co by sie dzialo, gdyby w polsce do protestujacych pielegniarek zaczeto strzelac
                      z broni palnej? mozna uzyc gazu...

• Gość: viri cytat IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:25
                      ONZ komisja oskarza zydow o zbrodnie popelnione
                      na narodzie Palestynskim.

Zydzi lubuja sie w zabijaniu Palestynskich dzieci ,
                      po ich ostatnim ataku na podstawowa szkole
                      (obrzucenie jej granatami) zabili strzalem
                      w tyl glowy 15 letniego chlopca.

Ostatnia zydowska ofiara /wedlug ich radia BBC/
                      jest 4 letnie dziecko.

Bandyci zydowscy atakuja Palestynske dzieci
                      uzywajac czolgow, helikopterow, karabinow
                      maszynowych , broni chemiczej.

Oto kojejny przyklad demokracji i
                      moralnosci zydowskij.

• Gość: viri woda... IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:03
                  Wiec nie p...dol nam tutaj, za korzystanie z "zydowskiego"
                  > wodociagu korzystajacy placa i to niemalo, bo w takich krajach jak Izrael woda
                  > jest na wage zlota. Ci, co tak narzekaja, zamiast sie wziac do roboty i miec
                  > pieniadze, wola lapac za kamienie i rozpaczac, ze dyskryminacja.

nie maja kasy bo wszystko co robia przechodzi przez zydowska biurokracje to raz,
                  a dwa woda jest tam skarbem ale tylko rasa wybranama jej wbrod (podlewaja
                  trawniki - byles tam kiedykolwiek? ja widzialem codziennie podlewane trawniki a
                  obok... wioski z jedna studnia... )

• Gość: Grzes Odwracanie kota ogonem. IP: *.crm.es 24.03.01, 18:17
                    I na moje wyszlo. Nie piszesz, ze nie maja kasy, bo kazdy ci odpowie "to niech
                    ida do roboty, beda mieli", tylko usilujesz zagrac na emocjach ta woda, to sie
                    wlasnie nazywa demagogia.
                    Co do tego bezrobocia wsrod Palestynczykow, masz zdaje sie racje, ale to sa
                    wlasnie skutki wojny, ktora rozpetaliscie. Nie ma roboty dla nie
                    Palestynczykow, ale dla tych, co nie odsluzyli wojska, a Palestynczycy nie chca
                    do wojska (z wzajemnoscia). A ze rasizm w Izraelu jest, to inna sprawa i
                    bynajmniej tego nie neguje, nie bagatelizuje, ani nie twierdze, ze to
                    usprawiedliwione.
                    Mysle, ze wiekszosc Palestynczykow sie od mordercow Arafata odcina i nie chce
                    poonosic konsekwencji ich dzialanosci.
                    Jesli chodzi o osiedla, to dokladnie o co chodzi?
                    • Gość: viri Re: Odwracanie kota ogonem. IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:20
                      Gość portalu: Grzes napisał(a):

> I na moje wyszlo. Nie piszesz, ze nie maja kasy, bo kazdy ci odpowie "to niech
                      > ida do roboty, beda mieli",

ciekawe... gdy masz zamknietam granice i gdy autostrady sa zydowskie... zydzi nie
                      pozwalaja na budowe palestynczykom...
                      nie rozumiesz o co chodzi bo nigdy tam nie byles

mysle, ze jak tam (zycze ci tego) kiedys pojedziesz zmienisz zdanie - o ile masz
                      serce
                      ja nigdy nic zlego na zyda nie mowilem - do sierpnia 2000 roku, do momentu mojego
                      wyjazdu do izraela / autonomii...
                      • Gość: Grzes I wszystko stalo sie jasne... IP: *.crm.es 24.03.01, 18:43
                        > ciekawe... gdy masz zamknietam granice i gdy autostrady sa zydowskie... zydzi n
                        > ie
                        > pozwalaja na budowe palestynczykom...

Aaaaa, to Palestynczycy chca wyjechac z tego parszywego Izraela, a Zydzi im nie
                        daja... Swinie... smile

> nie rozumiesz o co chodzi bo nigdy tam nie byles
                        >
                        > mysle, ze jak tam (zycze ci tego) kiedys pojedziesz zmienisz zdanie - o ile mas
                        > z
                        > serce
                        > ja nigdy nic zlego na zyda nie mowilem - do sierpnia 2000 roku, do momentu moje
                        > go
                        > wyjazdu do izraela / autonomii...

A ja nic zlego na Arabow nie mowilem i nie mowie, choc poznalem ich i z dobrej i
                        zlej strony. Izrael rajem nie jest, ale jak mowia, kto sieje wiatr, zbiera burze.
                        To tak, jakbys zobaczyl pobitego faceta i plakal, ze mu sie krzywda stala, a nie
                        bral pod uwage, ze to bandzior, co sie rzucil na czlowieka z norzem i trafil na
                        silniejszego.
                        • Gość: viri jasne dla zyda IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:53
                          > Aaaaa, to Palestynczycy chca wyjechac z tego parszywego Izraela, a Zydzi im
                          nie
                          daja... Swinie... smile

widze, ze nieuwaznie czytasz

zydzi blokuja drogi i palestynczycy nie moga dojechac nimi do miejsc pracy -
                          przez co zyja na skraju ubostwa,
                          zydzi utrzymuja palestynska rase bo jest dla nich tania sila robocza ale
                          jednoczesnie nie pozwalaja sie wzbogacic gdyz bogactwa naleza sie rasie panow -
                          izraelitom - wszak to ziemia dana im od Boga (Got mit uns!)
                • Gość: viri zydzi sa ok a palestynczycy fe - brudasy i czarnuc IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:14
                  morderstwo to morderstwo
                  wojna to wojna
                  zbrodnie przeciw cywilom to zbrodnie

nigdy nie uwazalem, ze podkladanie bomb to cos wspanialego
                  probuje jednak uswiadomic, ze w naszym cywilizowanym
                  spoleczenstwie pro-izraelsko natowskim
                  i anty saddamowo arabskim (taki slowotwor - prosze sie nie
                  czepiac) jedne ludobujstwa sa ok a inne fe...

usa rzucajac bomby na irackie schrony jest naszym sojusznikiem i
                  robi to w slusznym CELU !
                  zydzi sa spoko bo bronia sie przed arafatem, ktory oczywiscie ma
                  100% kontrole nad palestynskim ludem
                  arabowie nigdy na ziemi swietej nie byli - zydzi zyli tam od tysiecy lat - a
                  jesli ktos powie, ze to gowno prawda, ze 90% zydow pochodzi z usa i rosji (i
                  przyjechala po wojnie) jest nazywany antysemita

to, ze strefa gazy i zachodni brzeg jordanu to tylko niewielka czesc dawnej
                  palestyny to tez pewnie klamstwo... a to, ze mamy doczynienia z nowym rodzajem
                  holokaustu to rowniez przesada - przeciez palestynczycy to dzicz a zydzi to
                  europa - cywilizacja i takie tam - mcdonaldy i nigdy by nie doposcili do zbrodni

zydzi sa zbrodniarzami! najwiekszymi na swiecie - jak na razie!

acha! po tym jak usa obiecala zbrodniarzowi arielowi sharonowi, ze sie nie
                  bedzie wtracac zydzi postanowili przyzwolic ludnosci do samosadow - tzn. jesli
                  zyd zabije palestynczyka i udowodni, ze ten to terrorysta (a przeciez wszyscy
                  palestynczycy nimi sa - nawet 10 latek bo rzuca kamieniem !!!! - zbrodnia!) to
                  zostanie poszczony wolno... ostatnio zreszta bylo dosyc glosno -> zyd za
                  zabicie palestynskiego dziecka dostal kilka miesiecy ciezkich robot
                  publicznych! gdyby zabil zyda dostalby dozywocie...

rasa panow !
                  • Gość: ΞΗΩΕ Σζμα Ιζραελ IP: *.150.200.217.cm-upc.chello.se 24.03.01, 18:19
                    Πεαψε
                  • Gość: Grzes Zydzi i Arabowie to ta sama rasa-kaukaska IP: *.crm.es 24.03.01, 18:32
                    > morderstwo to morderstwo
                    > wojna to wojna
                    > zbrodnie przeciw cywilom to zbrodnie

No prosze, w czyms sie zgadzamy. Chyba, ze cywilami nazywasz oddzial bez mundurow
                    i uzbrojony w kije i kamienie.

> nigdy nie uwazalem, ze podkladanie bomb to cos wspanialego
                    > probuje jednak uswiadomic, ze w naszym cywilizowanym
                    > spoleczenstwie pro-izraelsko natowskim
                    > i anty saddamowo arabskim (taki slowotwor - prosze sie nie
                    > czepiac) jedne ludobujstwa sa ok a inne fe...

Oooo, a podobno nikt Zydow nie lubi. Sam sobie przeczysz.

> usa rzucajac bomby na irackie schrony jest naszym sojusznikiem i
                    > robi to w slusznym CELU !

USA, jak moze pamietasz, rzucalo bomby na schrony Iraku po tym, jak NAPADL na
                    Kuwejt, podobnie jak zrzucalo bomby na schrony Niemcow po ich napasci m. in. na
                    Polske.

> zydzi sa spoko bo bronia sie przed arafatem, ktory oczywiscie ma
                    > 100% kontrole nad palestynskim ludem
                    > arabowie nigdy na ziemi swietej nie byli - zydzi zyli tam od tysiecy lat - a
                    > jesli ktos powie, ze to gowno prawda, ze 90% zydow pochodzi z usa i rosji (i
                    > przyjechala po wojnie) jest nazywany antysemita

Nie, zyli tam i Zydzi i Arabowie i Zydzi chca koegzystencji, a Arabowie
                    (niektorzy przynajmniej) chca ich wygonic.

> to, ze strefa gazy i zachodni brzeg jordanu to tylko niewielka czesc dawnej
                    > palestyny to tez pewnie klamstwo... a to, ze mamy doczynienia z nowym rodzajem
                    > holokaustu to rowniez przesada - przeciez palestynczycy to dzicz a zydzi to
                    > europa - cywilizacja i takie tam - mcdonaldy i nigdy by nie doposcili do zbrodn
                    > i

Bredzisz. Holokaust oznaczal PLANOWA zaglade narodu. I nikt nie mowi (no
                    przynajmniej ja), ze Palestynczyk ma mniejsze, czy wieksze prawo do zycia niz ja,
                    ty, Zyd, Polak i ogolnie kazdy czlowiek.

> zydzi sa zbrodniarzami! najwiekszymi na swiecie - jak na razie!
                    >
                    > acha! po tym jak usa obiecala zbrodniarzowi arielowi sharonowi, ze sie nie
                    > bedzie wtracac zydzi postanowili przyzwolic ludnosci do samosadow - tzn. jesli
                    > zyd zabije palestynczyka i udowodni, ze ten to terrorysta (a przeciez wszyscy
                    > palestynczycy nimi sa - nawet 10 latek bo rzuca kamieniem !!!! - zbrodnia!)

A, przepraszam, CO??? 10 latek ktory rzuca kamieniem, trafia w glowe i zabija
                    oczywiscie nie jest zbrodniarzem? Tak sie sklada, ze widzialem horde 7-10 latkow
                    arabskich ktorzy w kilkanascie sekund zrobili z bezdomnego psa krwawa miazge.
                    Prawo nie pozwala strzelac do Palestynczykow jak do psow, daje napadanym ludziom
                    prawo do obrony. I tak zreszta iluzoryczne-wy zabijacie skutecznie. Wy-ludzie
                    Arafata, nie wy-Palestynczycy, podkreslam.

> to
                    > zostanie poszczony wolno... ostatnio zreszta bylo dosyc glosno -> zyd za
                    > zabicie palestynskiego dziecka dostal kilka miesiecy ciezkich robot
                    > publicznych! gdyby zabil zyda dostalby dozywocie...

Gdyby ten Zyd byl terrorysta Arafata, to nie.

> rasa panow !

• Gość: viri Re: Zydzi i Arabowie to ta sama rasa-kaukaska IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 18:48
                      widzisz... zydzi tez to wszystko zaplanowali - dlatego nazwalem ich dzialania
                      holokaustem - powolna wyniszczajaca wojne na poziomie militarnym,
                      ekonomicznym... na kazdym jaki jest mozliwy! do tego wyzysk fizyczny tak jak w
                      obozach pracy - arabowie pracuja za marne grosze u zydow...

spojrz na telaviw i na jakiekolwiek miasto strefy gazy - kto tu jest
                      pokrzywdzony?

zmietli arabow z calego obszaru dawnej palestyny w gory na zach. brzegu, i do
                      strefy gazy i czekaja na ich smierc! taka jest smutna prawda... w koncu po co
                      buduja osiedla?

zydzi chca koegzystencji ? - sproboj pojechac do izraela palestynskim
                      samochodem...
                      pierwsze co sie stanie to zostaniesz zatrzymany przez policje, zrewidowany,
                      wlepia ci mandat i kaza zawrocic chyba, ze masz przepustke ale i z tym bywa
                      roznie

to prawda, ze arabowie - za co ich bardzo w tym przypadku nie lubie - znecaja
                      sie nad zwierzetami, ale tu rozmawiamy na troche inny temat.
                      nie mieszajmy psow z ludzmi !

zabijanie dzieci jest zbrodnia - dziecko nie zawsze wie co robi! a poza tym nie
                      badz smieszny... kamieniem nie zabijesz wojskowego ! chyba, ze zciagniesz mu
                      helm i zwiarzesz mu rece...

i jeszcze jedno cytuje: "Oooo, a podobno nikt Zydow nie lubi. Sam sobie
                      przeczysz. " - widze, zem asz jakies projekcje - niegdy nie uwazalem, ze zydow
                      nikt nie lubi... zobacz kto pracuje w tv, kto siedzi w rzadach calego swiata...
                      • Gość: Wojo!!!! Viri bredzisz i klamiesz ,na przemian!!!!!!!!!!!!! IP: 213.8.128.* 24.03.01, 20:46
                        Czytam ten stek bredni o arafacie i nie ma tu nawet na co odpowiedziec,albo
                        klamstwa ,albo wciskanie ciemnoty .
                        Ale na to co napisalem o krolu Husejnie w Jordani co zrobil porzadek z
                        terrorystami arabskimi Arafata i wykonczyl grubo ponad 10 000 tys
                        bandytow ,gdy zobaczyl ze za goscine wbijaja noz w plecy .....to
                        jakos nie chcesz pisac. Krol Jordani wybil i przegonil ich z Jordani i
                        do dzis nie ma tam uzbrojonych band Arafata!!!!!!!!!!!!!
                        Arabowie wiedza jak postepowac z Arafatem!!!!!!!!!!!!!!!
                        To samo robil Arafat w Libanie i wyladowal potem wyrzucony na zbity
                        pysk w Tunisie. Zawsze przeciaga strune i tym razem taz tak bedzie.
                        Premier Barak ofiarowal mu daleko idace koncesje ,pozwalajace na
                        stworzenie panstwa (Clinton zadowolony dal swoje okey) ale Arafat
                        powiedzial nie i wybral terroryzm. Tylko tyle ze jak narazie nic nie
                        wskoral.
                        I znowu sie przejedzie,ugryzl reke ktora go sprowadzila do Gazy. Bo
                        to izraelczycy w swojej naiwnosci i dazeniu do pokoju pozwolili
                        bandycie wrocic......i masz babo placek,wsciekly pies gryzie.
                        No ale to jest tez lekarstwo,nieprawdaz ??
                        • Gość: viri znow ciekawostki wyssane z palca pana zyda wojo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.01, 13:28
                          chyba sam sobie nie wierzysz
                          80% palestynczykow nienawidzi arafata
                          rozmawiales kieduykolwiek z palestynczykami na ten temat?

sam bredzisz
                      • Gość: Grzes Re: Zydzi i Arabowie to ta sama rasa-kaukaska IP: *.crm.es 26.03.01, 19:31
                        > widzisz... zydzi tez to wszystko zaplanowali -
                        dlatego nazwalem ich dzialania
                        > holokaustem - powolna wyniszczajaca wojne na poziomie
                        militarnym,
                        > ekonomicznym... na kazdym jaki jest mozliwy! do tego
                        wyzysk fizyczny tak jak w
                        > obozach pracy - arabowie pracuja za marne grosze u
                        zydow...
                        >
                        Ty to nazywasz holokaustem, ja kapitalizmem. Brutalnym,
                        niesprawiedliwym? Oczywiscie. I co z tego? Tak jest na
                        calym swiecie.
                        Arabowie pracuja u Zydow. A u kogo maja? U Arabow?
                        Arabowie akurat nie za bardzo umieja sie odnalezc w
                        kapitalizmie, ich cala gospodarka opiera sie na
                        (rabunkowej) eksploatacji ropy. (i kto tu trzesie
                        swiatem smile). Poza tym Arabowie to w wiekszosci
                        niewykwalifikowana sila robocza, pracujaca dorywczo. W
                        ich kulturze nie ma etosu pracy, podobnie jak w
                        wiekszosci kultur koczowniczych.
                        Nie mowie ze to zle. Ale niech nie placza, ze Zydzi
                        zbudowiali sobie ciezko pracujac wodociag i maja, a oni
                        sie opierdalali ni nie maja. Zanim przyszli tam Zydzi,
                        nikomu sie o wodociagach wogole nie snilo.

> spojrz na telaviw i na jakiekolwiek miasto strefy
                        gazy - kto tu jest
                        > pokrzywdzony?
                        >
                        > zmietli arabow z calego obszaru dawnej palestyny w
                        gory na zach. brzegu, i do
                        > strefy gazy i czekaja na ich smierc! taka jest smutna
                        prawda... w koncu po co
                        > buduja osiedla?
                        >
                        > zydzi chca koegzystencji ? - sproboj pojechac do
                        izraela palestynskim
                        > samochodem...
                        > pierwsze co sie stanie to zostaniesz zatrzymany przez
                        policje, zrewidowany,
                        > wlepia ci mandat i kaza zawrocic chyba, ze masz
                        przepustke ale i z tym bywa
                        > roznie
                        >

No zobacz, to zupelnie jak w Brwinowie pod Warszawa,
                        gdzie mnie "kontrolowalo" dwoch policjantow, po cywilu
                        dresiarzy. Do mandatu malo nie dolozyli mi palowania (za
                        dlugie wlosy).

> to prawda, ze arabowie - za co ich bardzo w tym
                        przypadku nie lubie - znecaja
                        > sie nad zwierzetami, ale tu rozmawiamy na troche inny
                        temat.
                        > nie mieszajmy psow z ludzmi !
                        >
                        Nie mieszam. Tylko ty usilujesz nam tu wcisnac, ze
                        rzucanie kamieniami to taka niewinna zabawa, ot mily
                        ludowy obyczaj arabski. Kaminie zabijaja lub okaleczaja.
                        Nawet, jesli rzuca nimi dziesieciolatek.

>
                        > zabijanie dzieci jest zbrodnia - dziecko nie zawsze
                        wie co robi! a poza tym nie

zbrodnia popelniana przez ich rodzicow, ktorzy ich nie
                        nauczyli, ze morderstwo jest zlem i puszczaja ich na
                        ulice.

>
                        > badz smieszny... kamieniem nie zabijesz wojskowego !
                        chyba, ze zciagniesz mu
                        > helm i zwiarzesz mu rece...

Zaloz helm, daj mi sterte kamieni, dwoch kumpli (moga
                        byc 10 latki) do pomocy i zobaczymy, jak bedziesz
                        wygladal po minucie.

>
                        > i jeszcze jedno cytuje: "Oooo, a podobno nikt Zydow
                        nie lubi. Sam sobie
                        > przeczysz. " - widze, zem asz jakies projekcje -
                        niegdy nie uwazalem, ze zydow
                        > nikt nie lubi... zobacz kto pracuje w tv, kto siedzi w
                        rzadach calego swiata...
                        >

Sorry, myslalem ze to ty napisales.
    • Gość: Wojo!!!! A jesli chodzi o te arabskie wyrostki atakujace IP: 213.8.128.* 24.03.01, 21:01
      kamieniami , butelkami zapalajacymi ,pustakami to byl swietny program na BBC
      ,demostracja,rozruchy wyrostkow i strzelcy wyborowi Arafata strzelajacy
      do zolnierzy z dachow. Tak to wyglada prawie zawsze strzaly z
      zawegla ,nawet po swoich arabach...ale propaganda mowi ze to zolnierze
      izraelcy. Pokoju tam nie bedzie bo dzieli tez i nie ma co.
      Odleglosc miedzy Tel-Awiwem ,a Jerozolima to 60 km,tak dokladnie
      szesdziesiat km,wiec rozumiemy ze tutaj Arafat nic sobie nie wykroi!!!!
      • Gość: viri popatrz na swoje wypociny... tak krytykujesz a sam IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.01, 13:26
        siejesz nieprawde

mam juz dosc rozmowy z zydem wojem
        zyd wojo wierzacy w wielkosc rasy panow
        proboje tylko osmieszac i mieszac z blotem kazdego kto
        smie krytykowac kochajacy pokoj narod
        izraela (narod wybrany)
        dodatkowo wyzywa arabow w sposob typowy dla rasistowskiego zyda
        od oszolomow i terrorystow...

widzisz... BBC nie mozesz przytaczac - nie mozesz bo nie jest
        wiarygodne, to tak jakbym przytaczal fragmenty programow
        telewizji z iraku...

telaviw - 60 km. od jerozolimy
        ilu zyje tam arabow? co sie stalo z palestynskimi rodzinami z tego terenu ?
        pomysl... pewnie dobrowolnie oposcili te tereny
        pewnie nie odbylo sie nic co moznaby bylo uznac za zbrodnicze dzialanie -
        pewnie tak myslisz bo czytasz zydowskie wypociny...

jestem za palestyna - dzielnie walczy o swoje istnienie! przez wiele lat
        bylo cicho na ten temat... dzieki wielkiej postawie tych prostych ludzi
        caly swiat poznal prawde o narodzie wybranym

niech zyje palestyna ze soja prawowita stolica wjerozolimie ! swietym miescie
        3ch religii !

ciagle zyd wojo nie odpowiedzial na postawione wiele razy pytanie
        CO Z OSIEDLAMI ZYDOWSKIMI?

• Gość: * *** IP: *.150.200.217.cm-upc.chello.se 25.03.01, 15:16
          Talibani Budda ma wielu przyjaciół...
          • Gość: Wojo!!!! Viri jak ci sie nie podoba w Polsce to do Gazy !! IP: 213.8.129.* 25.03.01, 23:43
            Arabku viri , znudzilo ci sie rozmawiac,,he,he..jestes klamca i nikt tu z
            toba nie rozmawia. ,bo bredzisz!!. Poza tym jestem polakiem ,ale to nie
            gra zadnej roli,nic i tak do ciebie nie dociera .Koles po prostu jezdze
            po swiecie ,czytam, bywam w tamtych stronach(kiedys z pracy,teraz w
            biznesach) znam was dobrze ,arabkowie i wasze basnie z tysiaca i
            jednej nocy, tak potraficie klamac i targowac sie ,ze w koncu sami w
            to wierzycie ,nawet jesli to absurd.
            I to wlasnie twoja choroba!!. Narazie tyle wpadlem na chwile ,spadam na
            mala balange szkoda czasu dzisiaj na pisanie.(Imieniny Irka)
            Ale jesli chodzi o osiedla,miasta,kibuce itd...chwala zydom ze cos
            zrobili z pustyni ,zamiast wszystko niszczyc jak arabstwo i zyc w gownie
            i brudzie. I jeszcze raz koles ,zydzi ,po nauke do krola Jordani Husejna
            on wiedzial co zrobic z Arafatem i jego terrorystami,chwala mu za to.
            Hip,hip, hurra !!!!
            • Gość: viri Re: Viri jak ci sie nie podoba w Polsce to do Gazy !! IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 09:44
              mowisz jak esesman... przykre
              a dyskusja z toba jest nudna
              skoro forum przestalo sie tym tematem interesowac dalem sobie spokoj
              nic nowego nie wnosisz tylko krytykujesz
              i osmieszasz
              typowo zydowskie podejscie
    • Gość: Luki NIE TYLKO... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.03.01, 00:16
      Dzieci gina nie tylko po palestynskiej stronie.

Dzis (poniedzialek) Palestynczycy zastrzelili w Hebronie
      10-miesieczne zydowskie niemowle z ktorym rodzice wyszli
      na spacer. Ojciec dostal "tylko" w noge...
      • Gość: viri Re: NIE TYLKO... IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 09:46
        oczywiscie ze tak - ale jakie sa proporcje tej wojny o pokoj?
        ile dzieci zginelo po arabskiej stronie a ile po zydowskiej, zreszta
        extremizm w tych rejonach jest bardzo popularny - to zwykla desperacja
        tamtejszych ludzi! 50 lat cierpien odbija sie na ludziach !
        • Gość: Luki Re: NIE TYLKO... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.03.01, 13:12
          > oczywiscie ze tak - ale jakie sa proporcje tej wojny o pokoj?
          > ile dzieci zginelo po arabskiej stronie a ile po zydowskiej, zreszta
          > extremizm w tych rejonach jest bardzo popularny - to zwykla desperacja
          > tamtejszych ludzi! 50 lat cierpien odbija sie na ludziach !

Coz, jesli ekstremizm jest popularny, to sie nie dziw, ze i Zydzi go stosuja...
          Tez bylbym zdesperowany, gdyby mi w ten sposob zastrzelono dziecko, brata, wnuka.

Zydowskie osiedla sa drazliwym problemem, jednak strzelanie do niemowlat
          z pewnoscia nie pomoze go rozwiazac. W Camp David Barak proponowal natychmiastowa
          ewakuacje czesci z nich i stopniowa - wiekszosci pozostalych. Arafat propozycje
          odrzucil.

A dzieci palestynskich rzeczywiscie zginelo wiecej niz zydowskich - ale dzieci
          w wiekszosci przypadkow bardziej wyrosnietych, z kamieniem w dloni, podczas
          zamieszek. Nie niemowlat w ramionach matek trafionych przez snajpera.
          • Gość: viri Re: NIE TYLKO... IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 18:05
            zauwaz, ze to pierwszy taki przypadek natomiast przypadkow jawnego
            dzieciobojstwa ze strony armi izraelskiej jest duzo wiecej - jesli dziecko
            palestynskei zginie z rak extremisty zydowskiego to trudno - to byl
            barbarzynca, ktory powinien siedziec - ale co powiesz kiedy wojsko dokonuje
            takich zbrodni? do rzucajacych pielegniarek kamieniami nikt w polsce nie smial
            by strzelic - nikt w cywilizowanym panstwie... mysle, ze
            caly narod izraela powinien poniesc konsekwencje barbarzynstwa rzadu, ktory
            swiadomie wybral - licze na rezolucje ONZ i sankcje gospodarcze - sam pewnie
            przyznasz, ze izrael przesadza z uzywaniem przemocy - dzis Hebron zostal
            odciety od swiata - ok. 200 tys. ludzi bez mozliwosci wyjazdu ze swojego miasta
          • Gość: Grzes Jak tak mozesz, IP: *.crm.es 27.03.01, 18:46
            daj spokoj koledze, nie psuj mu radosci. Toc to jego swieto.
          • Gość: Kasia Re: NIE TYLKO... IP: 216.72.117.70, 216.72.117.* 03.04.01, 18:52
            I tu sie mylisz Luki, na samym poczatku nowej Intifady, jesli mnie pamiec nie
            myli w drugim tygodniu jej trwania zginela z rak izraelskich osadnikow 2 letnia
            dziewczynka, czyli tylko o rok starsza od tego izraelskiego dziecka. Jechala z
            rodzina samochodem obok osiedla zydowskiego kiedy osadnicy nagle otworzyli
            ogien w kierunku samochodu. Strzelali z bliskiej odleglosci, wiec nie moze byc
            przypadku, ze nie wiedzieli do kogo strzelaja. Tylko, ze wowczas byla tylko
            niwielka migawka z tego wydarzenia, nie pamietam dokladnie, chyba na BBC. Nie
            bylo slow potepienia, nie bylo relacji z pogrzebu, nie bylo wzmianki w polskiej
            telewizji. Widac palestynskie dziecko nie zasluguje na uwage widzow tak jak
            dziecko izraelskie. Ot kolejna bezimienna ofiara. Nie wszystkie dzieci zginely
            z kamieniem i proca w reku a wiele z nich nie mialo nawet 5 lat.
    • Gość: PALESTYN PRZECIWKO ZBRODNIOM IZRAELA - rezolucja IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 18:00
      "Sekretarz generalny ONZ Kofi Annan oświadczył w Ammanie, że świat ma pełne
      prawo krytykować izraelską okupację arabskich ziem i nadużycie siły przez armię
      w tłumieniu palestyńskiej rewolty. Jego zdaniem izraelskie blokady
      palestyńskich terytoriów i sankcje gospodarcze zaostrzają sytuację."

miejmy nadzieje, ze ONZ wprowadzi na ten zbrodniczy kraj sankcje gospodarcze !
      • Gość: Luki ONZ ...? IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 28.03.01, 15:03
        Moj drogi, ktos niedawno policzyl, ze w ciagu ostatnich piecdziesieciu
        lat czwarta czesc wszystkich potepiajacych rezolucji ONZ dotyczyla Izraela.

Coz, przez ostatnie polwiecze ofiar Zydow wsrod zamordowanych bylo
        z pewnoscia mniej niz czwarta czesc. Po prostu latwiej krytykowac Izrael
        niz Rosje lub Chiny. Zreszta - czyz to nie ONZ obradowalo w 1948 roku
        nad ustrojem przyszlej, miedzynarodowej Jerozolimy, podczas gdy tam
        oblezeni ludzie mieli racje zywnosciowe przypominajace racje spod Stalingradu
        a miedzynarodowy status miasta byl utopia rownie wielka jak uchwalony ksztalt
        granic palestynsko-izraelskich?

> "Sekretarz generalny ONZ Kofi Annan oświadczył w Ammanie, że świat ma pełne
        > prawo krytykować izraelską okupację arabskich ziem i nadużycie siły przez
        > armię w tłumieniu palestyńskiej rewolty. Jego zdaniem izraelskie blokady
        > palestyńskich terytoriów i sankcje gospodarcze zaostrzają sytuację."
        >
        > miejmy nadzieje, ze ONZ wprowadzi na ten zbrodniczy kraj sankcje gospodarcze !

• Gość: viri Re: ONZ ...? IP: 213.76.92.* 29.03.01, 16:10
          byc moze czas na naprawienie bledu - wszak gina ludzie !
          ziemia swieta to nasza wspolna kolebka - nie mozna tak bezodzewu patrzec jak
          morduja sei nawzajem dwa zwasnione ludy...
    • biglag Re: PRZECIWKO ZBRODNIOM IZRAELA 31.03.01, 11:40
      szanowny Panie, nie w hepeningach leży możliwość rozwiązania Waszych spraw
      tylko w rokowaniach, negocjacjach przy wyzbyciu się przemocy. Wszyscy
      pochodzimy od jednego Stwórcy, naszą Ojczyzną jest cały świat tylko zgoda może
      was pojednać, a nie nawoływanie do waśni. Nie macie szans w konfrontacji z
      Izraelem, szkoda Waszych zabitych i rannych, świat nie dopuści do upadku
      Izraela, ocknijcie si i negocjujcie, negocjujcie. jesteście tak do siebie
      podobni.... Tylko w ugodzie siła, na nic intyfady, samobójcy, pozbądźcie się
      fanatyków oni was prowadzą w złą stonę. zbyszek
      • Gość: viri Re: PRZECIWKO ZBRODNIOM IZRAELA IP: 213.195.155.93, 217.96.4.* 31.03.01, 13:51
        nikt nie chce pogromu zydow - maja prawo do swojej religi i swojego miejsca na
        ziemi swietej - ale dlaczego ta ziemia ma byc tylko ich?

na tych ziemiach od tysiecy lat zyli w zgodzie i zydzi i arabowie - dopiero po
        1946 roku kiedy do wladzy doszli zydzi i utworzyli panstwo izrael
        zaczela sie nienawisc !

zastanowcie sie... co sie stalo z arabami z terenow dzisiejszego izraela? gdzie
        oni sa? w gettach - w gazie i na zachodnim brzegu... tak zostali potraktowani
        prawowici mieszkancy tej ziemi!
        tu wlasnie o to chodzi!

IZRAEL JEST SZTUCZNYM TWOREM !
        ziemia swieta to miejsce 3ch wielkich religii !
        nie tylko judaizmu...

precz z rasizmem izraela !
        • Gość: Wojo sztuczny twor to terroryst. organiz. Arafata!!! IP: 213.8.128.* 31.03.01, 14:50
          Viri wbij sobie do arabskiego fanatycznego lba ,nie wygracie z Izraelem,o
          odrzuccie teroryzm nic on wam nie da !!!!
          Na tych terenach nigdy nie bylo panstwa terrorystycznego
          arabskiego,byla tam Turcja ,Anglia ,Jordania i teraz Izrael !!!!
          Nikt nie chce terrorystow arafatka (sadan,kadafi,stoja za nim)
          • Gość: viri no comments IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 01.04.01, 00:13
            oczywiscie nigdy tam nie bylo palestynczykow - jaffa to oczywiscie skansen
            wybudowany dla potrzeb mieszkancow telavivu, jerozolima byla zawsze
            izraelska... a swistak siedzi i zawija je w te sreberka
            • Gość: wojo sreberko ,zloto ,dolarki ,funty itd ...to licza IP: 213.8.128.* 01.04.01, 08:01
              arafat,sadam,,,shejkowie i kroliki arabscy ...to sa pieniadze
              zagrabione ludom arabskim przez dyktatorow ,krwawych.
              To petrodolary zagrabione nam konsumentom Europy ....sa na tajnych
              kontach dyktatorow arabskich i nie sluza biednym uchodzcom i
              fellahom , co musza zyc w gnoju ,a ich wladzcy tarzaja sie w
              przepychu i burdelach ................to jest arabska demokracja ,a jak
              ktos ujawnia prawde w arabskiej demokracji=kulka w leb!!!
              • Gość: viri chyba cos ci sie pokrecilo IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 03.04.01, 22:01
                nie wiem kto tu ma lepiej czy zydowski osadnik czy palestynski mieszkaniec
                jednego z gett na zachodnim brzegu... a politycy... no coz widziales gdzies
                biednych ? glupi argument...

szekle... zapomniales dodac do listy !
                • Gość: virus pokrecilo IP: *.150.200.217.cm-upc.chello.se 03.04.01, 22:04
                  http://community.webshots.com/user/datsh
              • Gość: JacekPoz Jaki byłby wynik??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 22:27
                Swoją drogą, nie jestem pewien, jaki byłby wynik referendum przeprowadzonego w
                Izraelu wśród Żydów, na temat formy "ostatecznego rozwiązania" kwestii
                palestyńskiej. Myślę, że co najmniej niejednoznaczny. Mam jednak obawy, że
                wynik ewentualnej anonimowo wypełnianej (i niezobowiązującej dla państwa
                Izrael) przez Żydów sondażowej ankiety, wktórej pytano by, czy nie należy
                ogłosć przetargu na przeprowadzenie "Endloesung" wobec Palestyńczyków z i spoza
                Izraela (albo i wszystkich Arabów, czy wręcz muzułmanów), byłby dla
                palestyńczykóe jeszcze gorszy... .
    • Gość: viri "pragnacy pokoju" Sharon nasila bombardowania cywilow IP: 213.195.155.93, 217.96.4.* 06.04.01, 21:23
      dzis obiecal conocne bombardowania Betlejem, Rammalah
      i Hebronu...
      to jest prawdziwy patriota!
      to dzieki takim jak on na ziemi panuje pokoj!

agresja rodzi agresje!
      zydzi opanujcie sie!
      siejecie nienawisc i bedziecie za to cierpiec!
      • Gość: Datsh Viri siejecie nienawisc i bedziecie za to cierpiec! IP: *.150.200.217.cm-upc.chello.se 07.04.01, 01:22
        Nienawiść oślepia
        • Gość: viri Re: Viri siejecie nienawisc i bedziecie za to cierpiec! IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 07.04.01, 22:46
          tak jak wiara
          nie uwazam sie za siewce nienawisci
          palam nia - moze to sie komus udzielic, ale nie zycze nikomu poza sharonem
          smierci !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka