Dodaj do ulubionych

francuskie refleksje.....

14.03.08, 10:05
niestety..... na bliskim wschodzie nie moge ci odpowiedziec, peef...
cudowny, pelen nadzieji watek otworzyles na bw...... bojkot
israelskich pisarzy..... hm.... wyliczyles tez szybko kto to nas tak
bojkotuje.... arabia saudyjska, jemen, iran....
peefie drogi.... jesli jeszcze nie wiesz, to te panstwa wogole
bojkotuja cos takiego jak ksiazka... sprawdz no tam kiedys przy
okazji, ile ksiazek sie u nich drukuje, ile tlumaczy z jezykow
obcych... wez najlepiej i podlicz wszystkie kraje arabskie razem....
moze bedzie tego tyle, ile np francja drukuje w ciagu miesiaca.
ale najbardziej to mi sie spodobalo nie tylko twoje porownanie
israela do rpa, ale przede wszystkim to twoje zdanie: "RPA tez na
poczatku byla bojkotowana przez slabe i malo respektowane panstwa."

ile nadzieji wyrazasz w tym zdaniu wlasnie, ze wkrotce beda nas
bojkotowac rowniez i nie tak slabe i malo respektowane panstwa....
widze, ze doczekac sie nie mozesz.... wiec jako reprezentant francji
zacznij juz teraz nas bojkotowac. ale wiesz, tak jak trza,
calkowicie. najlepiej to wymaz zydow i israel z.... twojej glowy...
to bedzie przede wszystkim z duzym pozytkiem dla ciebie....

aaaaa, nazwisko naszego prezydenta pisze sie przez s, a nie przez z.
no i przy sarkozym dodales pan, a przy peresie zabraklo ci tej
uprzejmosci.... ty pewnie byles z szeregow chiraca.... to samo dobre
wychowanie....
natomiast co do porownania nas z rpa.... moze mozesz to troche
wyjasnic dokladniej? dac przyklady i linki do "autobusy tylko dla
zydow"? albo lawki w parkach "tylko dla zydow"? albo jakikolwiek inny
przyklad na ten israelski apartheid?
tylko szczerze i uczciwie, peef....
czekam z niecierpliwoscia na twoja odpowiedz....
Obserwuj wątek
    • szach0 Ty jesteś Miriam?/n 14.03.08, 10:29
      • marouder.eu Ja jestem Miriam!!/nt 14.03.08, 11:26

• oleg3 Trochę obok 14.03.08, 10:29
      Chciałbym Dana byś dobrze mnie zrozumiała. Nie mam nic przeciwko wewnętrznym regulacjom izraelskiego prawa, rozumiem specyfikę państwa walczącego o prawo do istnienia. Nie lubię jednak robienia ludziom wody z mózgu (kłaniam się ateistom-filosemitom).

Izrael jest państwem rasistowskim. Tak to wygląda z punktu widzenia tzw. "liberalnej demokracji". Rasistowskim i teokratycznym. Prawa obywatelskie, normy społeczne, regulacje państwowe są uzależniane od tego czy rabin zakwalifikuje daną jednostkę jako żyda.

Po co się oszukiwać?

Oleg
      • szach0 _____________________Trochę wstecz 14.03.08, 10:40
        Może by Pani napisała bez ryzyka oskarżenia o antysemityzm
        do pani dr Aliny Całej

z Żydowskiego Instytutu Historycznego, żeby nie dokładała
        swego Grosza do szkalowania Polaków za rzekomy udział w pogromach
        Wojska Polskiego w latach 1918 -19.

To daje amunicje wszelkim wrogom Polski usiłującym udowodnić dla
        swoich różnych niecnych celów że Polak to odwieczny antysemita.

Chyba Pani nie podziela tego kłamliwego zdania?

Zależy Pani na moich wymoszonych dotacjach do aszego Instytutu?

To prosze pisać!
      • oleg3 Re: Trochę obok 14.03.08, 10:50
        Na wypadek gdyby mi ktoś zarzucił gołosłowność

www.studiajudaica.pl/sj19skor.pdf
        Oleg
        • szach0 _____________Proszę Cię jesli nie do ŻIH to do AG 14.03.08, 10:55
          i wytłumacz mu Marzec 68 tak zakłamywany do dziś...
          ...serce aż boli... młodzi Polacy mają być karmieni oszołomską
          historia najnowszą by uczestników zrywów niepodległościowych
          nazywać "oszołomami i debilkami"?????? zalezy Ci na takim fałszu?

------
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=76972855&a=76977101
      • dana33 Re: Trochę obok 14.03.08, 11:19
        przede wszystkim nie mowi sie tutaj o rasizmie, tylko o apartheidzie
        i bojkocie.
        ale jesli koniecznie chcesz o zydowskim rasizmie, to moge jeszcze raz
        powtorzyc: to panstwo zostalo stworzone jako panstwo zydowskie, dla
        zydow. nie rabin kwalifikuje kto jest, a kto nie jest zydem, tylko
        prawo istniejace juz pare tysiecy lat. rabin najwyzej uwaza, zeby to
        prawo przestrzegac. mozesz to nazywac rasizmem, zupelnie mi to nie
        przeszkadza, chociaz rasizm to zupelnie cos innego. ale jesli juz, to
        to co mowi niejaki rydzyk, to rowniez rasizm. tak ze jak widzisz,
        zydzi i polacy maja dodatkowy wspolny punkt: i zydzi i polacy sa
        rasistami. israel panstwem teokratycznym? mozliwe. a polska?

jak zawsze oleg: zacznij sprzatac u siebie, zanim zaczniesz sprzatac
        u mnie.
        • dana33 potrzebujesz szaho sekretarke? 14.03.08, 11:22
          to poszukaj w "potrzebni".....
          • marouder.eu Szach0+hasz0=szachhaszmat/nt 14.03.08, 11:25

• szach0 Odp_____________ Szach0+hasz0=szachhaszmat 14.03.08, 11:31
              zydzi i polacy sa rasistami.

israel panstwem teokratycznym? mozliwe. a polska?

#:
              ODPOWIEDZ JEJ MAROUDER NA JEJ KOLEJNĄ PROWOKACJĘ I LZENIE
              • marouder.eu Jakie lzenie, ze cie poprosila, bys gdzie indziej 14.03.08, 11:36
                ..poszukal sekretarki dla napisania listu?
                • dana33 Re: Jakie lzenie, ze cie poprosila, bys gdzie ind 14.03.08, 15:29
                  smile)))))

ale przepraszam, ze napisalam nieprawidlowo nick hasza.... naprawde
                  przez pomylke...
                  haszo...... ja ciebie pardon, a?
        • oleg3 Re: Trochę obok 14.03.08, 11:27
          dana33 napisała:
          > prawo istniejace juz pare tysiecy lat
          Oczywiście. Ja nie krytykuję. Już o tym pisałem.
          >mozesz to nazywac rasizmem
          Jak wiesz te etykietki mi zwisają. Ja tylko piszę jak to widzi "liberalna
          demokracja", której przecież nie jestem zwolennikiem.

>zacznij sprzatac u siebie, zanim zaczniesz sprzatac
          > u mnie.

Ile razy mam pisać, że mi to nie przeszkadza? Przeszkadza mi tylko obłuda. A
          nawet nie tyle obłuda co alogiczność.

Nie sprowokujesz mnie do dyskusji: u was murzynów biją. smile

Oleg
          • marouder.eu Re: Trochę obok 14.03.08, 11:35
            Alogicznosc?
            W ciagu kilku krotkich dziesiatkow lat tworzy sie jedno cialo z nurtow
            oddzielonych od siebie tradycja, swiatopogladem, codzienna praktyka, poziomem
            dojrzalosci spolecznej i cywilizacyjnej..a przy tym dba, by wszystkie, czesto
            antagonistyczne wobec siebie i lękowo nastawione grupy mialy elementarne
            poczucie bezpieczenstwa i sprawczosci..ciekawe JAK mozna bylo inaczej ten
            problem POZYTYWNIE rozwiazac twoim zdaniem?
            • oleg3 Re: Trochę obok 14.03.08, 11:40
              marouder.eu napisał:

> Alogicznosc?

Marouder nie interesuje mnie Izrael. Niech sobie urządza swoje sprawy jak chce. Alogiczność dotyczy Ciebie (i innych). Ot teraz. Chwalisz mądrość Izraela, a gdyby zastosować choć trochę rozwiązań izraelskich (w duchu katolickim oczywiście) w Polsce, wrzeszczałbyś wniebogłosy.

Oleg
              • marouder.eu A co, budujesz narod polski na nowym terytorium? 14.03.08, 11:52
                Jakby sie tak przypadek przytrafil, to bede sekundowal takiemu jego tworzeniu
                aby kazdy nurt poczul sie w nim bezpiecznie.
                Ty Oleg w jakies panstwotworcze akty zalozycielskie wierzysz, ja zas obserwuje
                proces, ze tak powiem, nastawiony na zmianesmile
                • oleg3 Marouder 14.03.08, 11:56
                  wyjrzyj przez okno. Na pewno zobaczysz jakiegoś antysemitę. Dyskutować z Tobą
                  nie ma sensu.

Oleg
                  • marouder.eu No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 12:01
                    ...narodu polskiego i tworzacego sie narodu izraelskiego, to logiczne
                    nieporozumienie bez zadnego oparcia w prawdzie materialnejsmile
                    • oleg3 Re: No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 12:04
                      To logicznie wynika z aksjomatów filosemityzmu. Porównywanie żyda z gojem to
                      świętokradztwo.

Oleg
                      • marouder.eu Nie, wynika z roznic miedzy.. 14.03.08, 12:12
                        ..tozsamoscia polska, oparta przede wszystkim o bohaterski mit narodowy, ktorego
                        niewielkim fragmentem jest przynaleznosc religijna a tozsamoscia zydowska,
                        budowana przede wszystkim w oparciu o przynaleznosc religijna, przy aktualnie
                        trwajacej probie stworzenia bohaterskiego, izraelsko-zydowskiego, etnicznego
                        mitu narodowego.
                        • oleg3 Tia tia 14.03.08, 12:16
                          Tylko dla "liberalnej demokracji" te Twoje dyrdymałki nie mają znaczenia. A
                          przecież jesteś szczerym demokratą i liberałem. Chyba, że jak ja jesteś kołtunem?

Oleg
                          • marouder.eu Jestem liberalem a koltunem bylbym, gdybym.. 14.03.08, 12:19
                            ..przykladal te sama miare do roznych przypadkow. Liczy sie nie tylko idea ale i
                            mozliwosc jej skutecznej realizacji w konkretnym srodowisku i nie mniej
                            konkretnym czasie historycznym.
                            • szach0 _______________________PO-praw mi ten text Marudny 14.03.08, 12:24
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=76972855
                              i nie kłam wiecej o polskim antysemityzmie bo
                              mogie się wqrzć
                              • marouder.eu A mowilem, ze nie lubie meskiej histerii? 14.03.08, 12:30
                                Mowilem, ale zwyczajowo nie bierzesz zdania rozmowcy pod uwage.
                                Proponuje bys poszukal dobrego, calosciowego opracowania emigracji marcowej,
                                przeczytal i nie zawracal ludziom trabki!

szach0 napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=76972855
                                > i nie kłam wiecej o polskim antysemityzmie bo
                                > mogie się wqrzć
                                • szach0 _________Całosciowe pisali komandosi 14.03.08, 12:32
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=76977783&a=76980877
                                  • marouder.eu Calosciowe, naukowe opracowania.. 14.03.08, 12:52
                                    ..tego fragmentu naszej historii w aspekcie przyczynowym, demograficznym itp. 9a
                                    nie tylko historyczno-politycznym), to pisza mociumpanie socjologowie, nie
                                    historycy i nie uczestnicy.

Konkretnych nazwisk ci nie polece, sam sobie poszukaj, wybierz, przeczytaj i nie
                                    kwiczsmile
                                    • szach0 Wolter o Polsce St. Augusta tez wyciągał drobiazgi 14.03.08, 13:14
                                      by oskarżać Polske o brak tolerancji.

W X 67 roku o procesie Niny Karsov za materiały dla zagranicznej
                                      prasy Le Monde wypbił na czoło nie o kuminstycznym terrorze ale
                                      słowa nietolerancji Polaków:

"Sale juif" - Brudny parszywy Żyd".

A o zdjęciu "Dziadów" przed "wypadkami marcowymi"
                                      pisała cała zachodnia prasa, w rozgłośniach amerykańskich i
                                      europejskich ukazało się 70 audycji poświęconych "Dziadom"
                                      Mickiewicza.

Do skutku!

Jasienica otrzegał, ze Polacy nie wiedzą co się dzieje w prasie
                                      zachodniej - że zdejmuje się odpowiedzialnośc z Niemców
                                      za zbrodnie i obarcza się za to Polaków.
                                      Że opisuje się nas jak ZASCIANEK.

Porównaj to z dniem dzisiejszym.

Wiesz czyja jest prasa? To było światowe wielkie wydarzenie?
                                      KTO TO ROBI?
                                      Umiesz debilancie myśleć?
                                      • marouder.eu Masz jakies drugie imie, bo nie chce wzywac.. 14.03.08, 13:21
                                        ..imienia Judy-Tadeusza nadaremno, by cie opjordolic?
                                • dana33 Re: A mowilem, ze nie lubie meskiej histerii? 14.03.08, 15:38
                                  marudzinskiiiiii...... kupilam natychmiastowo to wyrazenie twoje:
                                  nie zawracasj trabki... smile))) cudenko... smile)))
                            • oleg3 Re: Jestem liberalem a koltunem bylbym, gdybym.. 14.03.08, 12:24
                              Nie jesteś żadnym liberałem. Jesteś filosemitą. I kołtunem też.

Oleg
                              • marouder.eu Dla ciebie Olus, zawsze!:) 14.03.08, 12:25
                                oleg3 napisał:

> Nie jesteś żadnym liberałem. Jesteś filosemitą. I kołtunem też.
                                >
                                > Oleg
                                • oleg3 Nie tylko dla mnie 14.03.08, 12:32
                                  Marouderku. Dla każdego kto korzysta z rozumu.

Oleg
                                  • marouder.eu Wy z Perla macie slabe wyobrazenie tego "rozumu", 14.03.08, 12:48
                                    ...wiec sie nie gniewamsmile
                                    • oleg3 I cóż z tego 14.03.08, 12:51
                                      marouder.eu napisał:

> ...wiec sie nie gniewamsmile

Przecież ja marouder tracę czas nie po to by Ciebie do czegoś przekonać. Ty
                                      jesteś stracony dla społeczeństwa.

Oleg
                                      • marouder.eu No! Nie tylko, ze dla "spoleczenstwa" ale i dla.. 14.03.08, 12:55
                                        ..polskosci rozumianej jako zbior cnot heroiczno-histerycznych (w drugim czlonie
                                        nie ma literowki) jestem ze szczetem stracony!

Przyznam sie, ze stracony jestem dla tejze w/w tozsamosci od dzieckasmile
                                        • oleg3 Wydaje Ci się Marouder 14.03.08, 13:16
                                          że jesteś lepszy od tych pogardzanych przez Ciebie zwolenników "polskości
                                          heroiczno-histerycznej"?
                                          Przecież Ty zachowujesz się jak pies Pawłowa: ślina Ci cieknie jak wyczujesz
                                          "antysemityzm" i "klerykalizm".

Oleg
                                          • marouder.eu Nie:) Usmiecham sie wtedy:) 14.03.08, 13:19
                                            Nie ma wsrod moich realnych znajomych podobnych "oryginalow".
                                            Jestescie dla mnie rownie egzotyczni, co panowie szyici, gdy rzna sobie lby w
                                            swieto Aszurysmile
                                            • oleg3 Re: Nie:) Usmiecham sie wtedy:) 14.03.08, 13:23
                                              Nawet nie potrafisz zastosować innej analogii niż filosemicka.

> Jestescie dla mnie rownie egzotyczni, co panowie szyici, gdy rzna sobie lby

Mniejsza o to, że jest obraźliwa. Nie oczekuję od Ciebie uprzejmości.

Oleg
                                            • cyniol Re: Nie:) Usmiecham sie wtedy:) 14.03.08, 13:49
                                              marouder.eu napisał:

> Nie ma wsrod moich realnych znajomych podobnych "oryginalow".

Twoi realni znajomi zapewne nie znaja wirtualnego Marouderkasmile
                                          • ariadna-enta Re: Wydaje Ci się Marouder 14.03.08, 13:25
                                            równie dobrze można powiedzieć,że druga strona uważa się za lepszą
                                            bo nie jest ani antyklerykalna,ani filosemicka.
                                            przekonał ktoś kogoś do swoich racji?
                                            zawsze czyjaś racja jest na wierzchu i dla głoszącego ją
                                            najprawdziwsza.
                                            • szach0 _________Fakty masz w ...gdzie? 14.03.08, 13:28
                                              Napiszesz? Czy powielasz podsuwane opinie?

Są tu tacy....
                                              • szach0 Co Wy takiego macie, ze na fakty reagujecie agresy 14.03.08, 13:31
                                                wnym ubliżaniem

z pozycji autorytetów?

To jakiś brak genu czy mankamenta edukacji?

Adas Michnik po Marcu pisywał w "Przyjacółce"
                                                odpowiedzi dla pań w kaciku

" Savoir vivre"

pisałem juz o tym...
                                                smile)))

expert...
                                            • oleg3 Re: Wydaje Ci się Marouder 14.03.08, 13:34
                                              Filosemita musi stosować podwójne standardy. Inne wobec Polski, inne wobec
                                              Izraela. To oczywiście tylko wariant podwójnej etyki.

Oleg
                                              • marouder.eu To mowisz Olo, ze zyczeniowy stosunek do... 14.03.08, 13:54
                                                ..rzeczywistosci jest klasycznie etyczny, zas postrzeganie sytuacji wewnetrznej
                                                Izraela (np.!) jako dynamicznego procesu tworczego i dostosowawczego jest
                                                nieetyczne?

Oczen' intieriesnaja toczka zrienija Olosmile)
                                                • oleg3 Przykro mi Marouder 14.03.08, 13:57
                                                  ale nie rozumiem Twojego bełkotu.

Oleg
                                                  • marouder.eu Nie powiem, zebym sie nie spodziewal:)/nt 14.03.08, 13:58

• hasz0 ______ Marouder bełkocze.... nareszcie w lustrze/n 14.03.08, 14:27
                                                  • marouder.eu Wzwiedzionys Haszu? 14.03.08, 14:41
                                                    Gratulujesmile
                                                • piq pleciesz, maruda, pytanie było... 14.03.08, 18:10
                                                  ...o twój schizofreniczny stosunek do własnych przekonań w kontekście zabawnego
                                                  w ustach demokraty i liberała twierdzenia, że prawa i swobody obywatelskie oraz
                                                  wartości wypracowane przez liberalną demokrację można zlikwidować czasowo lub na
                                                  stałe (powołując się na dowolne okoliczności), byle osiągnąć skutek polityczny.
                                                  Można się np. powołać na idiotyzm następujący:
                                                  > sytuację wewnetrzną
                                                  > Izraela (np.!) jako dynamiczny proces tworczy i dostosowawczy
                                                  ...zwłaszcza w sytuacji, kiedy to państwo jest najsilniejsze w regionie, nie ma
                                                  też kłopotów z niepodległością ani niezawisłością, ma stabilny system polityczny
                                                  oraz społeczny itd.

To w takim razie zawieśmy wymagania UE dotyczące polityczno-społecznych norm
                                                  junijnych w Polsce, bo Polska przechodzi właśnie "dynamiczny proces twórczy i
                                                  dostosowawczy". Podobnie w innych krajach przyjętych do UE w ostatnich 10
                                                  latach. Co ty na to, liberale i demokrato?

No i elementarne pytanko: czy normy etyczne są mniej więcej uniwersalne w
                                                  rzymsko-grecko-judeo-chrześcijańskim kręgu cywilizacyjnym, czy zależne od
                                                  widzimisię stosującego te normy? Czy do znajdującej się w daleko od Izraela
                                                  trudniejszej sytuacji politycznej Gruzji należy stosować te same wymagania,
                                                  jakie stosujesz do Polski, czy jakie stosujesz do Izraela, czy też jakieś
                                                  jeszcze inne?

Rozumiesz już, bidastwo?
                                              • ariadna-enta Re: Wydaje Ci się Marouder 14.03.08, 13:54
                                                czyli uważasz się za lepszego
                                                co innym zarzucasz i głosisz prawdy objawione o podwójnej etyce
                                                monopol na etykę i moralność?
                                                • oleg3 Re: Wydaje Ci się Marouder 14.03.08, 14:01
                                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=11801669&a=11801669
                                                  Jeden z przykładów

Oleg
                                                  • hasz0 ______Ta sama wniosła o zrócenie obyw. polsk. 14.03.08, 14:38
                                                    tym co się go zrzekli gdy Polska nie była

Ciemnogrodem i Zaściankiem Antysemityzmu w Unii Europejskiej

ale Zaściankiem i Jasnogrodem Miłości i Uwielbienia dla
                                                    Żydokomuny po bolszewckim butem okupanta.

Elżbieta Ficowska uratowana przez Żegotę podległą AK.

Wg obecnej wersji uratowana przez Wyjatek w Narodzie,
                                                    kobite którA obawiała się o zycie ZE STRONY MŚCIWYCH pOLAKÓW-
                                                    SZMALCOWNIKÓW

choc jako skazana na śmierć wykupiona została przez Polaków z AK
                                                    a okrutnie traktowana przez Żydokomunę.

Ci którzy zaprzeczaja faktom i piszą prawdę nazwani zostają
                                                    autorami " bezczelnego manifestu faszystowskiego" .

Przykłądem orzeczenie prof. Moshe Zimmermanna, że "Izraelczycy nie
                                                    uważają Polaków za partnerów do dyskusji na jakikolwiek temat"

Drugi przykład z pouczających doświadczeń ks. prof. Waldemara
                                                    Chrostowskiego. W jednym ze swoich wykładów wieloletni
                                                    współprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów przytacza
                                                    fragment rozmowy, którą odbył z reprezentującym środowiska żydowskie
                                                    Stanisławem Krajewskim: "zadzwonił do mnie i powiada - Słuchaj, no,
                                                    to jest dialog - my musimy mówić jednym głosem. - Mówię mu - W
                                                    porządku. Tylko czy to musi być Twój głos?"

• piq maruda jest liberalem a koltunem bylby, gdyby.. 14.03.08, 17:41
                              > ..przykladal te sama miare do roznych przypadkow. Liczy sie nie tylko idea ale
                              > i
                              > mozliwosc jej skutecznej realizacji w konkretnym srodowisku i nie mniej
                              > konkretnym czasie historycznym.

To znaczy, liberale i demokrato, że twoim zdaniem można zawieszać na dowolny
                              czas prawa, swobody i wartości wykoncypowane przez liberalną demokrację dla
                              osiągnięcia nadrzędnego celu politycznego, w zależności od konkretnego
                              środowiska i czasu historycznego? No, no. Bardzo dialektyczne. A jak się z tym
                              czujesz jako demokrata i liberał?
                              • marouder.eu A zadales sobie trud, by zobaczyc, ktore ze... 14.03.08, 18:26
                                ...wspolczesnych zasad liberalno-demokratycznych budujacych panstwo obywatelskie
                                typu europejskiego zastosowane obecnie w Izraelu w imie czystosci idei,
                                zniszczyly by fundamenty tego panstwa, doprowadzily do paralizu politycznego,
                                administracyjnego i gospodarczego odbierajac mu w krotkim czasie racje bytu jako
                                panstwa zbudowanego przez Zydow dla Zydow?
                                • piq po pierwsze, to ty argumentujesz... 14.03.08, 21:19
                                  ...że do Izraela należy stosować inne kryteria niż do Gruzji, więc twoim, nie
                                  moim, obowiązkiem jest znalezienie argumentów za własną tezą, a nie moją,
                                  kochanie. Coś masz popieprzone w metodologii dyskursu. To ty masz mi dowieść
                                  własnego zdania, a nie ja samemu sobie twojego.

A po drugie forsujesz tutaj cacaną tezę którą można nazwać judeonazistowską,
                                  przedstawiając państwo Izrael jako "zbudowane przez Żydów dla Żydów". Zatem nie
                                  masz nic przeciwko hasłu "Polska dla Polaków", jak sądzę? A rozszerzając: jesteś
                                  przy tym - implicite - zdania, że o tym, kto jest Polakiem, a kto nie,
                                  decydowałby ksiądz katolicki. Nieprawdaż?

Po trzecie wreszcie - twoja teza o państwie Izrael stworzonym przez Żydów dla
                                  Żydów, gdyby ją istotnie państwo Izrael zastosowało z pełną konsekwencją,
                                  musiałaby doprowadzić je do działań, które wyrzuciłyby Izrael twoich pomysłów na
                                  margines cywilizowanego świata. Na szczęście państwo Izrael nie stosuje się do
                                  pomysłów jakichś marudnych głupków, najwyraźniej Jahwe je chroni od przyjaciół,
                                  bo z wrogami sobie jakoś radzi.
                                  • marouder.eu Nie uznaje argumentow typu: per analogiam.. 14.03.08, 21:27
                                    ...totez przywolywanie Polski i transformowanie jej na obraz i podobienstwo
                                    wspolczesnego Izraela jest rownie zasadne jak zabieg w odwrotna strone.

Reszte wyjasnilem z wielka cierpliwoscia Olegowi we wczesniejszej czesci rozmowy.
                                    • piq możesz sobie nie uznawać logicznych argumentów,... 14.03.08, 22:11
                                      ...ćwoczku, ale jak widać w opisie demograficznym Izraela by marouder uznajesz
                                      metodę kłamstwa w żywe oczy. Co ci udowadniam w poście w odpowiednim miejscu.

Zrobiłeś Olegowi zarzut, głąbisiu, że stosuje klasyczną etykę do życzeniowej
                                      rzeczywistości (co było i jest twierdzeniem idiotycznym, bo nie ma w obrębie
                                      cywilizacji judeochrześcijańskiej odrębnych etyk dla narodów i wyznań - chyba że
                                      wyznajesz prawdy wypisane w "Protokołach Mędrców Syjonu" za objawione i jesteś z
                                      definicji antysemitą).

Ty robisz jednak prawdziwy błąd w rodzaju tego, który chciałeś przypisać
                                      (niesłusznie) Olegowi: tworzysz w rozumie mityczne i nieistniejące państwo
                                      Izrael stworzone przez Żydów dla Żydów, na bazie, jak twierdzisz, wspólnoty
                                      wyznania, a tymczasem realnie istnieje państwo, w którym judaizm wyznaje
                                      najwyżej 3/4 obywateli, a naprawdę mniej, Żydów jest też 3/4, w wojsku służą
                                      nie-Żydzi, w tym Arabowie, jak również uczestniczą we władzach państwowych oraz
                                      lokalnych.

Następnie wynajdujesz dla tego wydumanego państwa osobliwe usprawiedliwienia
                                      praktyk, które stoją w sprzeczności z zasadami demokracji liberalnej (której
                                      jesteś deklaratywnym zwolennikiem), a które stosuje realne państwo Izrael.

Postępujesz podobnie do kremlowskich ideologów "demokracji suwerennej", matołku.
                                      To jest wręcz kalka z tamtego myślenia.

Okazujesz się w tych swoich bzdurach nie tylko głupkiem i kłamcą, ale także
                                      mentalnym nazistą.
                                      • dana33 Re: możesz sobie nie uznawać logicznych argumentó 14.03.08, 22:24
                                        arabowie nie sluza w wojsku. w wojsku sluza druzowie i beduini.
                                        • piq nieprawda,... 14.03.08, 22:39
                                          ...nie mają obowiązku służby z poboru, natomiast mogą służyć ochotniczo. Ponadto
                                          Beduini to Arabowie, są też w wojsku Arabowie-chrześcijanie. Zapora jest tylko
                                          dla wywiadu i dla lotnictwa.
                                          • dana33 Re: nieprawda,... 14.03.08, 22:50
                                            gdzie mieszkasz, piq?
                                      • marouder.eu Raz odpowiem na bzdure jako czlowiek wielkoduszny 14.03.08, 22:54
                                        ..wspolczujacy z naturysmile
                                        Jestem znany ze swojego golebiego sercasmile

Otoz PiQciu, kolega Olo zaprezentowal zyczeniowy stosunek do rzeczywistosci
                                        postulujac samobojstwo panstwa Izrael polegajace na przeksztalceniu go w
                                        demokracje obywatelska bez dookreslnika narodowo-religijnego, choc tlumaczylem
                                        cierpliwie, ze tozsamosc swiecka dzisiejszych Izraelitow jest dopiero w trakcie
                                        tworzenia a duze grupy mieszkancow wykluczyly sie same ze wspolnoty.

O Arabach w Knessecie, to ty mi raczej nie wspominaj, gdyz bluzne malowniczo!!!
                                        W armii zas sa i zawsze byly ich sladowe ilosci.

Wskazywalem tez koledze Olegowi, ze panstwo Izrael postrzegam jako dziejacy sie
                                        PROCES, nie zbior aktow prawnych, nie stan constans, co oznacza, ze spodziewam
                                        sie wraz z uplywem czasu ewolucji tego panstwa w kierunku modelu europejskiego.

Niestety, nie posiadam naiwnej wiary w sile sprawcza idei, samej idei, bez
                                        spolecznych mozliwosci jej skutecznego zastosowania w praktyce. Skutki
                                        forsowania tak pojetej mysli politycznej widac od Pristiny i Bagdadu po Kabulsmile

Proponuje, choc zabrzmi to moze sarkastycznie, byscie wydorosleli oraz pogodzili
                                        sie z rzeczywistoscia.
                                        • piq zdaje się, że nie rozumiesz czytanych... 15.03.08, 15:52
                                          ... tekstów. Oleg niczego takiego nie postulował. Ja natomiast w sposób właściwy
                                          dla siebie, czyli z błyskotliwością pomieszaną z wiedzą w sposób imponujący,
                                          udowodniłem ci, że nie masz pojęcia, o czym piszesz, a zwłaszcza, że fałszujesz
                                          fakty łatwe do sprawdzenia nawet w sieci, oraz że masz kłopoty ze stosowaniem
                                          prostej logiki. Twój pościk jest po prostu rejteradą połączoną z pyskówką dla
                                          zachowania gęby. Dla opisania twojego manewru pozwolę sobie zacytować ostatnie
                                          zdanie ze znanej powieści Gombrowicza: "Uciekam z gębą w rękach".
                                          • marouder.eu Piqusiu, swiadcz sobie komplimenty na dobranoc.. 15.03.08, 15:55
                                            ...wtedy rankiem obudzisz sie w wysmienitym humorku!
                      • spitme Re: No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 15:03
                        Swietokradztwem jest uzywanie tej samej miarki wobec wybrancow ,
                        jesli myslisz ze ich przekonasz to idz sie zbadac ,...
                        ===================================================================
                        To logicznie wynika z aksjomatów filosemityzmu. Porównywanie żyda z
                        gojem to świętokradztwo.
                        • marouder.eu Splitek, ale ty sie przeciez uwazasz za lepszego.. 14.03.08, 15:09
                          ..od 10 najwybranszych Zydow, co nie?
                          Tylko nie klam!
                      • dana33 Re: No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 15:36
                        dlaczego swietokradztwo, oleg? i goj czlowiek i zyd czlowiek....
                        nie mozna porownac?
                        • ariadna-enta Re: No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 15:50
                          nie można Dana.))
                          goj (zwłaszcza katolik) i Zyd to inni ludzie
                          goj katolik porównując się do Zyda sam na siebie pluje.
                          dlatego filosemita to ktoś gorszy wg takiej logiki.
                          • dana33 Re: No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 16:13
                            aaaaaaa, dobrze ze mi wyjasnilas... smile)))))

ja cie mowie, ariadna.... dawno sie tak nie bawilam, jak wczoraj i
                            dzisiaj.... i ty tez jak widze... smile)))
                            • ariadna-enta Re: No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 16:18
                              Dana jestem ta gorsza i z etyką na bakier.
                              jak się mogę dobrze bawić?.)))
                              • dana33 Re: No, sam uwazam, ze porownywanie... 14.03.08, 16:23
                                smile))))
          • dana33 Re: Trochę obok 14.03.08, 15:35
            alez nie chce cie prowokowac, olegu.... i jesli chodzi o dyskusje
            typu "u was murzynow bija" to jesli ty taki logiczny, to zauwaz, ze
            to twoja (wasza) metoda..... ja przeciez nie rozpoczynam watkow co
            jest zle w polsce, we francji, w niemczech, prawda? to wy zaczynacie
            dzien w dzien co jest zle w israelu. a poniewaz i w polsce i we
            francji i w niemczech i na calym swiecie mozna znalezc dokladnie
            takie same zle historie, ktore tutaj wyciagacie jesli chodzi o
            israel, to wlasnie wy prowadzicie ta dyskusje "u was (zydow)
            murzynow bija", i w ten sposob przykrywacie fakt, ze sami murzynow
            bijecie... ja tylko skromnie przypominam wam te wasze fakty, ktory
            tak skrzetnie chcecie zamiesc pod dywan, piszac o israelu. to
            wszystko, olegu.
        • hiperrealizm a gdyby tak ktoś na pomysl by Polske przeksztalcić 14.03.08, 18:11
          w państwo dla Polakow?
          Co by się dopiero w Świecie działo!
          Alez byłby rwetes od Jerozolimy po Nowy Jork!
          • marouder.eu Polska NIGDY nie miala charakteru... 14.03.08, 18:27
            ..panstwa narodowego, ba, nigdy nie miala nawet go miecsmile
            • hiperrealizm Izrael też nigdy nie miał 14.03.08, 18:31
              lecz to nikogo nie powstrzymało przed realizacją idei żydowskiego
              państwa tylko dla Żydów.
              ======================
              • marouder.eu Slucham, Izrael nie mial byc panstwem narodowym? 14.03.08, 18:35
                A jakim panstwem, jesli mozna wiedziec mial sie stac w zalozeniu swoich
                syjonistycznych tworcow?

Aby stac sie w pelni wieloetnicznym panstwem obywatelskim, potrzebowalby
                lojalnych wspolobywateli o innym niz zydowskie pochodzeniu. Nie liczac Druzow,
                nie ma takich.
                • piq maruda, łżesz jak niewierny pies,... 14.03.08, 21:33
                  ...obywatelstwo państwa Izrael ma ok. 700 tys. Arabów wyznających islam,
                  pozostałe 300 tys. ludzi z miliona nie-Żydów obywateli Izraela to arabscy
                  chrześcijanie oraz Druzowie i Czerkiesi. W sumie na 2007 rok Żydów jest w
                  Izraelu 74%, przy czym nie wszyscy są wyznania żydowskiego.

Naginasz fakty, ćwoczku, i ordynarnie łżesz.
                  • marouder.eu Sam lzesz jako manipulant.. 14.03.08, 21:45
                    ...manipulanci zawsze lza, tak to kurna juz niestety jest!
                    W zyciu nie spotkalem manipulanta, co by nie lgal!

Z wymienionych mniejszosci tylko Druzowie sa w pelni lojalni wobec Izraela.
                    Przyznam sie, ze o izraelskich Czerkiesach nawet nie slyszalem. Kto zacz ci
                    Czerkiesi, wielu ich jest w Izraelu?

Ja panie macicielu Piq po prostu uznaje z cala swiadomoscia ulomnosci tego
                    projektu, ze w obecnym czasie nie jest mozliwe zbudowanie w pelni obywatelskiego
                    spoleczenstwa w Izraelu, skoro duza czesc zamieszkujacej go populacji uwaza sie
                    za osoby uciemiezone, poddane tzw. "okupacji".

Masz Piq rade na codzienne, od wielu dziesiecioleci te same bolaczki Izraela
                    zwiazane z kontestacja panstwa (delikatnie to ujmuje, nieprawdaz?) przez
                    mniejszosc arabska, to nadawaj.
                    • piq nie próbuj zwekslować sprawy własnego łgarstwa... 14.03.08, 22:20
                      ...na jakieś poboczne tory. Nie dyskutujemy, tępaku, o społeczeństwie
                      obywatelskim w Izraelu (w Polsce też przecież nie ma społeczeństwa
                      obywatelskiego), bo nie o tym była mowa. Wykazuję ci, głąbie, elementarne
                      naruszenia zwykłej logiki oraz fałszowanie sprawdzalnych faktów.

Ja nie muszę niczym manipulować, ja pokazuję twoje, bałwanie, łgarstwa, i wady
                      twojej, bałwanie, metody argumentacji - jeżeli w ogóle tak to można nazwać.
                      • dana33 Re: nie próbuj zwekslować sprawy własnego łgarstw 14.03.08, 22:26
                        co ty sie piq tak podniecasz? nie umiesz normalnie mowic?
                        twoje informacje nie sa znow tak dokladne, wiec zejdz z tego drzewa,
                        na ktore wlazles.... podstawic ci drabine?
                        • piq bo nie przytaczam do dziesiętnych części %? 14.03.08, 22:32
                          Chybaś zwariowała. A marudę będę niszczył, bo prezentuje to, czego najbardziej
                          nienawidzę - hucpę intelektualną i nieuczciwość argumentacyjną, obok zwykłej
                          głupoty.

A przy tym swoimi wypocinami działa na szkodę polskiego sojusznika w rejonie,
                          czyli państwa Izrael, przedstawiając je jako państwo nazistowskie i znajdując
                          dla tego "uzasadnienia".
                          • dana33 Re: bo nie przytaczam do dziesiętnych części %? 14.03.08, 22:36
                            bardzo sie mylisz piq, co do marudy. absolutnie nie jest ani wrogiem
                            israela, ani wrogiem zydow. nawet nie na jote.
                            • dana33 Re: bo nie przytaczam do dziesiętnych części %? 14.03.08, 22:47
                              i jeszcze jedno..... dalam ci dokladne dane, ale nie jestes dokladny
                              nie w procentach, tylko w samych cyfrach.... napisales, ze jest okolo
                              700 tysiecy arabow z obywatelstwem, a jest ich okolo poltora
                              miliona, czyli dwa razy wiecej... to juz nie dziesietne czesci %..
                              i nawet jak doliczysz do tego te 300 tysiecy arabow
                              chrzescijanskich, druzow i czerkiesow, to ciagle jeszcze jest okolo
                              pol miliona arabow wiecej.....
                              nie denerwuj sie tak.... kazdy moze sie mylic, nic sie nie stalo
                              ostatecznie.... a maruda jest ok, naprawde...
                          • marouder.eu Piqus, niszcz:) Pamietaj, zeby sie zawziac... 14.03.08, 23:01
                            ...jak jakis brytaneksmile
                            Intelektualnie Piqus niestety jak kazdy megaloman masz do zaprezentowania sile
                            przekonan, nie zas sile argumentow. Olo podobnie, choc w mnieszym zakresiesmile
                            • piq a gdzie ty zaprezentowałeś argumenty, ... 15.03.08, 15:59
                              ... proletariuszu umysłowy? Niestety, zetknąłeś się ze mną, a każdy mój post
                              przedstawiał fakty, którym nie da się zaprzeczyć. I nie dałeś rady zaprzeczyć
                              ani jednemu, baranku.

A teraz spadaj, biedaku, i następnym razem naucz się podawać rzetelne dane, a
                              nie oczywiste bzdury.
                              • marouder.eu Jestescie piq na rowni z krowyma odpowiedzialny za 15.03.08, 16:02
                                ...za narastanie efektu cieplarnianego!
                                Prosze przynajmniej tu nie emitowac weglowodora!
                                • piq parobczak pisze wreszcie o tym,... 15.03.08, 19:36
                                  ...na czym się zna. Na krowach i ich gazach jelitowych.
                                  • marouder.eu Pisze o formie twoje wypowiedzi zwanej bzdetem.. 15.03.08, 19:51
                                    ..ktora zagraza zarowno poziomowi rozmowy jak i elementarnemu komfortowi bytowania.

Poprosze tez o zmiane zasobu slownikowego, z ktorego korzystacie piQus
                                    formulujac nieporadne obelgi, albo przestane sie odzywac, gdyz o ile lubie
                                    malowniczosc, o tyle chamstwa imitujacego te spoleczno-jezykowa kwalifikacje nie
                                    znosze!
                                    • dana33 Re: Pisze o formie twoje wypowiedzi zwanej bzdete 15.03.08, 20:37
                                      ty to masz cierpliwosc do tego gbura, marudzinski....
                                      • ariadna-enta Re: Pisze o formie twoje wypowiedzi zwanej bzdete 15.03.08, 20:39
                                        a Ty masz Dana jeszcze większą cierpliwośc
                                        ja bym juz wysiadła
                                        Izrael jest be i tak im dopomóż Bóg
                                        amen.
                                        • dana33 Re: Pisze o formie twoje wypowiedzi zwanej bzdete 15.03.08, 21:17
                                          bog nam pomaga, ariadno... ostatecznie wybrani my czy nie wybrani?
                                          pepkiem swiata jestesmy... smile))))
                                    • piq entuzjastycznie się zgadzam, cioteczko,... 15.03.08, 20:52
                                      ...żebyś się efektownie obraziła i przestała odzywać z powodu mojego chamstwa.
                                      To jeden z wybiegów kabotynów, którzy mają rzetelnie mało do powiedzenia. No to
                                      od teraz ćśśśś... marudko.
                                      • marouder.eu PiQo della Pindola jac nie mam zamiaru afirmowac.. 15.03.08, 21:03
                                        ..swoimi odpowiedziami tobie, jesli nie zmienisz slownika na bogatszy. Po prostu.
                                        Uwiadamiam cie ta droga, ze nie ma to nic wspolnego z obrazeniem sie na ciebiesmile)
                      • piq PS. co do "lojalności wobec Izraela",... 14.03.08, 22:27
                        ...znowu łgarstwo napisałeś: margines aktywnej działalności na szkodę państwa
                        Izrael wśród Arabów - obywateli Izraela - jest znikomy. Znakomita większość
                        (choć od 2000 roku odsetek zainfekowanych islamizmem się ponoć zwiększył)
                        funkcjonuje lojalnie w państwie izraelskim i, choć jest często poddawana
                        upokarzającym praktykom motywowanym bezpieczeństwem, normalnie żyje. Tym
                        bardziej, że ich sytuacja materialna i polityczna w porównaniu z okolicznymi
                        państwami arabskimi jest o niebo lepsza.
                        • dana33 Re: PS. co do "lojalności wobec Izraela",... 14.03.08, 22:32
                          mozesz piq wyjasnic blizej co masz na mysli piszac: "choć jest
                          często poddawana upokarzającym praktykom motywowanym bezpieczeństwem"

jakie to praktyki sa?
                        • spitme Re: PS. co do "lojalności wobec Izraela",... 15.03.08, 00:09
                          Dosadnie !!! Podoba mi sie smile)) Tylko kiedy ja napisze
                          "a jew-infested polski MSZ" to robi sie raban i zaczyna
                          klikanie a tu popatrz , na poscie naczalnej od klikania ,
                          wisi bez protestow ,...
                          ===================================================================
                          (choć od 2000 roku odsetek zainfekowanych islamizmem się ponoć
                          zwiększył)
                      • marouder.eu Piqus, bardzo lubie odetych megalomankow:)/nt 14.03.08, 22:55

• piq nie odwzajemniam, bo ja nie lubię... 15.03.08, 16:04
                          ...łgarzy i kabotynów. Wolę zwykłych idiotów, bo przynajmniej niczego nie udają.
                          • marouder.eu I wy PiQ, ktoryscie znow zastosowal tu jakas.. 15.03.08, 16:10
                            ...nieekologiczna bzdylistyke macie sie za eryste???
                            Bojcie sie Boga lub kogo tam chcecie!!

piq napisał:

> ...łgarzy i kabotynów. Wolę zwykłych idiotów, bo przynajmniej niczego nie udają
                            > .
                            • piq bidny qtasino, odwołanie się... 15.03.08, 19:34
                              ...do motywu gazów trawiennych świetnie cię, parobczaczku, określa.
                  • dana33 Re: maruda, łżesz jak niewierny pies,... 14.03.08, 22:04
                    twoje cyfry, piq, nie sa dokladne.....
                    w koncu 2007 wygladalo to tak:
                    7 milionow 241 tysiecy obywateli. z tego 75,6% zydow (5 milionow 472
                    tysiecy), 20% arabow (milion 449 tysiecy), 4,4% (320 tysiecy) "inni",
                    czyli emigranci nie zarejestrowani jako zydzi, nie arabscy
                    chrzescijanie i obywatele bez zadnego zaklasyfikowania religijnego.

druzow jest okolo 104 tysiecy. czerkiesow okolo 3000.
              • dana33 Re: Izrael też nigdy nie miał 14.03.08, 18:43
                owszem, israel mial. poczytaj historie troche, abstrakt..... wiesz...
                krolestwo dawida np..... nu i inne historyjki zydowskie....
                • hiperrealizm żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 18:50
                  poczytaj dana. W czasach Biblijnych bywało tez tak, ze Żydów w ogóle
                  na ziemi Izraela nie było.
                  • dana33 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 19:14
                    kiedy to nie bylo zydow w tym okregu, abstrakt? gdzie moge o tym
                    przeczytac? chce sie douczyc, bo nie slyszalam o czyms takim....
                    z tego co ja wiem, byli tu zawsze. w mniejszej lub wiekszej ilosci,
                    ale byli.
                    • dana33 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 19:19
                      p.s..... nawet jak sie myle i dasz mi link do wiadomosci, ze zydow
                      tu w czasach biblijnych nie bylo (w czasach biblijnych wlasnie...
                      nu, nu), to co z tego, abstrakt? to znaczy, ze zydzi nie maja prawa
                      do wlasnego kraju, w ktorych sa wiekszoscia? bo przeciez w tym kraju
                      zyja arabowie i chrzescijanie i inni wyznajacy cala game religii
                      swiata....
                      o co ci chodzi abstrakt? dlaczego ciagle i bez przerwy widze z
                      twojej strony ataki przeciwko israelowi? tu ci nie odpowiada
                      polityka, tam religia, gdzie indziej charakter panstwa.... przeciez
                      nie mieszkasz tutaj, to co cie to w koncu obchodzi? co ci tak
                      przeszkadza? przestan sie denerwowac israelem, znajdz sobie inny cel
                      do wyladowywania twoich pretensji.....
                      • ariadna-enta Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 19:34
                        Izael nie ma prawa do istnienia i jako takie
                        jest obrazą dla świata.
                        jeszcze tego nie wiesz Dana?
                    • oleg3 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 19:29
                      Mamy na to świadectwo żydowskie, mianowicie słynnych podróżników Petachii z
                      Ratyzbony i Benjamina ben Jony z Tudeli w królestwie Nawarry. Benjamin odbył swą
                      podróż w latach 1159-1173 przez południową Francję, Włochy, Półwysep Bałkański,
                      Carogród do Palestyny i Babilonii, wracał zaś przez Egipt i Sycylię. Petachia
                      jeździł po świecie nieco później, w trzeciej ćwierci XII wieku, przez Pragę,
                      Polskę, stepy czarnomorskie i Armenię do Bagdadu (notatki jego zebrał Juda
                      Nabożny, kabalista, około roku 1200). Obie te podróże stały się pełnymi
                      znaczenia dla rozwoju uniwersalnego handlu żydowskiego, a dotychczas stanowią
                      najpoważniejsze źródło wiadomości geograficznych i etnograficznych. Benjamin
                      zapisuje, ilu Żydów naliczyć można było w miastach palestyńskich: a więc w
                      Sebaste (Samaria) nie było już ani jednego; w Nablus (Sichem) za to dużo, bo aż
                      około tysiąca Samarytan pod aaronidami, sprawiającymi ofiary całopalne na
                      ołtarzu na górze Gerizim; w Jerozolimie dwustu Żydów (samych farbiarzy); w
                      innych miastach po 50-300 Żydów, Samarytan i gdzieniegdzie po kilkudziesięciu
                      karaimów. W ćwierć wieku potem Petachia nie zastał już w Jerozolimie ani jednego
                      Żyda .

Oleg
                      • dana33 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 19:33
                        nu, wlasnie oleg. jakby sie nie patrzylo, ilu by ich nie bylo, to w
                        tym okregu byli zawsze.
                        • oleg3 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 19:41
                          dana33 napisała:

> nu, wlasnie oleg. jakby sie nie patrzylo, ilu by ich nie bylo, to w
                          > tym okregu byli zawsze.

Tak jak wszędziesmile Podobno państwo Polan zakładali, na terenie Niemiec pojawili się przed Germanami. Trudno jest oczywiście udowodnić, że w Palestynie w roku 1xxx nie było ani jednego Żyda. Ale przecież nie o to chodzi. Wiadomo, że Żydzi nie mieszkali na terenie Palestyny przed imigracją syjonistyczną.

Oleg
                          • marouder.eu Skad "wiadomo",ze Zydzi nie mieszkali w Palestynie 14.03.08, 19:51
                            ..przed imigracja syjonistyczna?

oleg3 napisał:

. Wiadomo, że Żydzi
                            > nie mieszkali na terenie Palestyny przed imigracją syjonistyczną.
                            • oleg3 Re: Skad "wiadomo",ze Zydzi nie mieszkali w Pales 14.03.08, 19:58
                              Sięgnijmy Marouder do pierwszego lepszego źródła. Hasło syjonizm.
                              "ruch polityczny i społeczny, dążący do stworzenia żydowskiej siedziby narodowej
                              na terenie Palestyny". Jak coś istnieje to nie trzeba go tworzyć. Widocznie
                              twórcy syjonizmu sądzili -inaczej niż Ty antysemito-, ze Palestyna nie była
                              siedzibą Żydów.

Oleg
                              • marouder.eu Aha, fajnie. Ty jak cos wytlumaczysz, to wiesz.. 14.03.08, 20:05
                                To uwazasz, ze haslo "siedziba narodowa" uzyte przez syjonistow oznacza
                                populacje zydowska, nie zas populacje zydowska zamieszkujaca Palestyne i
                                samostanowiaca o sobie pod wzgledem politycznym, gospodarczym i wojskowym na tym
                                terytorium?

oleg3 napisał:

> Sięgnijmy Marouder do pierwszego lepszego źródła. Hasło syjonizm.
                                > "ruch polityczny i społeczny, dążący do stworzenia żydowskiej siedziby narodowe
                                > j
                                > na terenie Palestyny". Jak coś istnieje to nie trzeba go tworzyć. Widocznie
                                > twórcy syjonizmu sądzili -inaczej niż Ty antysemito-, ze Palestyna nie była
                                > siedzibą Żydów.
                                >
                                > Oleg
                                • oleg3 Re: Aha, fajnie. Ty jak cos wytlumaczysz, to wies 14.03.08, 20:09
                                  Pomódl się do ducha Teodora Herzla. Na pewno cię oświeci.

Stosując Twoją (i Dany) metodę można twierdzić, że Polacy mieszkają w Chinach.

Oleg
                                  • oleg3 Demografia Palestyny 14.03.08, 20:13
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Syjonizm
                                    Tabelka. Trzeba trochę przewinąć.

Oleg
                                    • marouder.eu Re: Demografia Palestyny 14.03.08, 20:25
                                      Z tabelki wynika, ze Zydzi konsekwentnie budowali swoja "siedzibe narodowa" az
                                      po powstanie niezaleznego panstwa oraz, ze (niezaleznie od precyzji danych z
                                      poczatkow wieku XIX) stale tam byli obecni jako masywna spolecznosc.
                                      • oleg3 Re: Demografia Palestyny 14.03.08, 20:29
                                        Z tabeli wynika, że w 1800r. stanowili mniej niż 2,5% ludności, a w 1880 mniej
                                        niż 4,5%. Oczywiście oznacza to, że mieszkali. Nie będę się spierał.

Oleg
                                    • dana33 Re: Demografia Palestyny 14.03.08, 21:08
                                      no i co z tego, oleg? przeciez napisalam wyraznie wyzej, ze nie
                                      wazne, w jakiej ilosci, ale zydzi byli tu zawsze.
                                      i wiesz co? jeszcze przed arabami.
                                      • oleg3 Re: Demografia Palestyny 14.03.08, 21:14
                                        dana33 napisała:

>zydzi byli tu zawsze.

Przecież to bzdura. Mieszkali (stanowili większość mieszkańców) w Palestynie
                                        około 1000 lat.

Oleg
                                        • dana33 Re: Demografia Palestyny 14.03.08, 21:47
                                          nu, co ty nie powiesz, oleg zlotko.... tysiac lat tylko, mowisz...
                                          nu, to mowisz.
                                          • oleg3 Re: Demografia Palestyny 14.03.08, 21:56
                                            dana33 napisała:

> nu, co ty nie powiesz, oleg zlotko.... tysiac lat tylko, mowisz...
                                            > nu, to mowisz.

Wiem co mówię.

Początki państwa żydowskiego sięgają X w. p.n.e. [7]. To właśnie na obszarze
                                            obecnego Izraela powstały zręby religii abrahamicznych. Po zburzeniu świątyni w
                                            Jerozolimie przez Rzymian w 70 roku nastąpił okres rozproszenia Żydów (Diaspora)
                                            pl.wikipedia.org/wiki/Izrael#Historia

Oleg
                                            • dana33 Re: Demografia Palestyny 14.03.08, 22:21
                                              aha.... teraz zaczynasz mowic o poczatkach panstwa zydowskiego....
                                              ale mowilismy wczesniej nie o panstwie zydowskim, tylko o zydach
                                              zyjacych na tych terenach, prawda manipulancie?
                                              tak ze znow probujesz sie wywinac, oleg....
                                              zydzi zyli na tych terenach duzo wiecej, niz 1000 lat i duzo wiecej,
                                              niz 2000 lat.
                                              spadaj, manipulancie, juz ci to powiedzialam, nie?
                                              jestes zwyczajnie nieuczciwym czlowiekiem.
                                              • oleg3 Re: Demografia Palestyny 15.03.08, 13:28
                                                dana33 napisała:
                                                > jestes zwyczajnie nieuczciwym czlowiekiem.

To może garść faktów o Jerozolimie.
                                                pl.wikipedia.org/wiki/Jerozolima#Historia_miasta
                                                Miasto o bardzo długiej historii - jego początki sięgają III tysiąclecia p.n.e..
                                                Najprawdopodobniej w ostatnich latach XI wieku p.n.e. (ok. roku 1003 p.n.e.)
                                                zamieszkane przez Jebuzytów miasto zostało podbite przez Dawida - króla Izraela.
                                                Król Dawid przeniósł stolicę państwa Izrael z Hebronu do Jerozolimy. Jego syn,
                                                król Salomon zbudował tam świątynię w X wieku p.n.e. (tzw. Pierwsza Świątynia).
                                                Miasto stało się centrum religijnym, kulturowym, politycznym, gospodarczym i
                                                militarnym państwa Izrael.

Oleg
                                              • oleg3 Re: Demografia Palestyny 15.03.08, 13:52
                                                Jeszcze taka ciekawostka.

W innym wątku dyżurny filosemita twierdzi, że

Do prawie calkowitego wysiedlenia ludnosci zydowskiej z Samarii, Judei i Galilei
                                                doszlo po przegranej tzw. II wojnie zydowskiej, inaczej powstaniu Bar-Kochby.
                                                Wojna miala miejsce w pierwszej polowie drugiego wieku naszej ery za panowania
                                                cesarza Hadriana.

Powstania wybuchaly jeszcze w latach 161, 201, 351-352 .
                                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=76647971&a=76648490
                                                To jest klasyczna dialektyczna metoda. By zwalczać pogląd, że Palestyńczycy są potomkami zislamizowanych Żydów przyjaciel Izraela twierdzi, że Żydów w Palestynie nie było. By zwalczać pogląd o żydowskiej imigracji twierdzi stanowczo, że Żydzi mieszkają tam nieprzerwanie od Abrahama. Tak od Abrahama bo twierdzenie, że Dawid zdobył ok. 1000 r. p.n.e. miasto istniejące ponad tysiac lat i uczynił je, jako Jerozolimę, stolicą Izraela jest jawnie antysemickie.

Oleg
                                                • marouder.eu Manipulant, cienias ale manipulant:) 15.03.08, 14:36
                                                  Wyjasniam:

a) Zydow masowo wysiedlono z Palestyny po II Wojnie zydowskiej, co nie znaczy,
                                                  ze wysiedlono wszystkich lub, ze wysiedlono prawie wszystkich.
                                                  b) Zydzi mimo wysiedlen, przesladowan ze strony Rzymian, Grekow, Turkow
                                                  Seldzuckich, Krzyzowcow etc. ZAWSZE przebywali jako zwarta spolecznosc na
                                                  terenie Palestyny, co nie przeczy przeciez imigracji Zydow z diaspory do w/w
                                                  terytoriumsmile
                                                  c) Od 3000 tys. lat Jerozolima jest miastem zydowskim i takim pozostanie a
                                                  Jebuzytom swoja droga chwala za jego posadowienie w miejscu, w ktorym sie znajdujesmile

eny kłeszczns mor?
                                                  • oleg3 Re: Manipulant, cienias ale manipulant:) 15.03.08, 14:51
                                                    Tylko a) nie budzi zastrzeżeń. smile
                                                    Zajmę się tylko Jerozolimą. Powiadasz, że:
                                                    c) Od 3000 tys. lat Jerozolima jest miastem zydowskim

Pominę błędną liczbę. Idzie Ci pewnie o 3 tys. lat. A co powiesz na to:

-W VI wieku p.n.e. zdobyli ją Babilończycy. Mieszkańcy miasta zostali wysiedleni
                                                    do Babilonu

-Wszyscy Żydzi zostali wygnani z terenu miasta.(70 n.e.)
                                                  • oleg3 Re: Manipulant, cienias ale manipulant:) 15.03.08, 15:01
                                                    ciąg dalszy ...

W 132 roku rzymski cesarz Hadrian postanowił odbudować Jerozolimę jako miasto
                                                    hellenistyczne.Zakazano Żydom wstępu do miasta.(135)

W 327 roku chrześcijanie odnaleźli grób Jezusa, co uczyniło Jerozolimę celem
                                                    pielgrzymek.

W 362 roku cesarz rzymski Julian zezwolił Żydom na osiedlanie się w mieście
                                                    Aelia Capitolina (Jerozolima).

W 614 roku Persowie zdobyli Jerozolimę. W nagrodę za udzieloną pomoc, Żydzi
                                                    mogli w latach 614-617 sprawować władzę w mieście. W 629 roku armia bizantyńska
                                                    cesarza Herakliusza odbiła Jerozolimę. Równocześnie Żydzi zostali wypędzeni z
                                                    miasta.

W 637 roku została zdobyta Jerozolima (przez Arabów). Z miasta wypędzono Żydów.W
                                                    latach 688-691 zbudowali na pozostałościach żydowskiej świątyni pierwszą
                                                    muzułmańską budowlę, Kopułę na Skale (Kubbat as-Sachra).
                                                    W 715 roku Umajjadzi wznieśli w Jerozolimie, na Wzgórzu Świątynnym, meczet,
                                                    nazwany "Najdalszym z Meczetów" (al-masjid al aksa, zwany w skrócie Al Aksa).

I tak dalej. Od ściany do ściany. Wyrzucano Żydów, przyjmowano żydów.

Oleg
                                                  • marouder.eu Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wlasciwi 15.03.08, 15:32
                                                    ..te i inne dane, czego chcesz dowiesc, lub jaka w twoim przekonaniu falszywa
                                                    teze, ktora kolportuja klamliwi naukowcy zydowcy a czasem i reszta swiata
                                                    naukowego obalic?
                                                  • oleg3 Re: Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wla 15.03.08, 15:41
                                                    Teraz, przyparty do muru, zmieniasz temat. smile

Zaczęło się Marouder, od kwestionowania przez Ciebie (i Danę) banalnej w swej oczywistości tezy, że od końca XIXw. Żydzi imigrowali do Palestyny pod wpływem ideologii syjonistycznej. Warto było się spierać? Istnieje pewien zestaw faktów, które się po prostu przyjmuje. Nie są one ani filosemickie ani antysemickie, są prawdziwe.

Oleg
                                                  • marouder.eu A kto negowal imigracje i jej potrzebe? 15.03.08, 15:53
                                                    Ja twierdzilem, ze Zydzi jako wspolnota etno-religijna zawsze byli obecni na
                                                    terenie Palestyny, mimo okresowych wysiedlen.
                                                    Nie przeczy to w zadnym razie zaistnialej w XIX w potrzebie masywnej imigracji,
                                                    by zostala zrealizowana syjonistyczna idea panstwa zydowskiego.

Nie lubie sporow o pietruszke.
                                                  • oleg3 Re: A kto negowal imigracje i jej potrzebe? 15.03.08, 16:15
                                                    Tak Marouder. Przed imigracją syjonistyczną Żydzi stanowili prężną, dynamiczną i
                                                    zwartą wspólnotę na terenie Palestyny. Stanowili aż 4,5% mieszkańców. Mniejszość
                                                    arabska stanowiła tylko 95% i wymierała.

Oleg
                                                  • marouder.eu No i, ktos neguje realia demograficzne.. 15.03.08, 16:20
                                                    ...wieku XIX?
                                                    Albo z innej manki, to co piszesz swiadczy na rzecz tezy, ze idea syjonistyczna
                                                    zakonczyla sie fiaskiem?smile)
                                                  • oleg3 Re: No i, ktos neguje realia demograficzne.. 15.03.08, 16:23
                                                    A w którym miejscu coś takiego napisałem?

Oleg
                                                  • dana33 Re: Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wla 15.03.08, 20:35
                                                    gdzie kwestionowala emigracje zydow do palestyny, oleg?
                                                    kto zmienia tematy? mowilismy o obecnosci zydow na tych terenach, a
                                                    ty szybko wtraciles cos o panstwie zydowskim...
                                                    facio, manipulujesz i tu ja przestaje z toba dyskutowac.
                                                  • oleg3 Re: Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wla 15.03.08, 21:24
                                                    Kręć sobie Dana jak chcesz. Oskarżaj o manipulacje i o co tam chcesz. Jak kto
                                                    ciekawy to sam sobie wyrobi zdanie czytając wątek.

Oleg
                                                  • dana33 Re: Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wla 15.03.08, 22:40
                                                    jasne, oles..... niech zobacza, jak unikasz odpowiedzi.... niech
                                                    zobacza, jak gadasz najpierw od jak dawna zydzi mieszkali na tych
                                                    terenach i potem ladnie zmieniasz to na panstwowosc... niech zobacza
                                                    ile razy zmieniales kierunek dyskusji, zeby tylko wyszlo na twoje..
                                                    facio..... jestes przezroczysty jak celofan..... duzo szelescisz,
                                                    ale wsio widac i to doskonale....
                                                  • oleg3 Re: Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wla 15.03.08, 22:51
                                                    Dodasz coś jeszcze? Spokojne, zastanów się. Może o czymś zapomniałaś.

Oleg
                                                  • dana33 Re: Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wla 15.03.08, 23:04
                                                    a po co? wystarczy, ze przeczytaja caly watek...
                                                    jak juz napisalam: jestes przezroczysty jak... etc etc etc....

nie pien sie, wyciagnij wnioski i nastepnym razem badz uczciwszy w
                                                    dyskusjach.... jesli potrafisz...
                                                  • oleg3 Re: Olegu a odpowiedziales juz sobie po co ci wla 16.03.08, 07:23
                                                    Zapominasz Dana, że dyskusja nie dotyczy mojej "uczciwości" ani nawet mojego
                                                    "antysemityzmu" tylko powszechnie znanych faktów z historii syjonizmu i
                                                    Palestyny. Twoje oceny mojej osoby (rasistowskie jak to masz w zwyczaju) w żaden
                                                    sposób tych faktów nie zmienią.

Oleg
                                                  • jaski Re: Manipulant, cienias ale manipulant:) 15.03.08, 14:58
                                                    Wyjasniam:
                                                    >
                                                    > a) Zydow masowo wysiedlono z Palestyny po II Wojnie zydowskiej, co
                                                    nie znaczy,
                                                    > ze wysiedlono wszystkich lub, ze wysiedlono prawie wszystkich.
                                                    > b) Zydzi mimo wysiedlen, przesladowan ze strony Rzymian, Grekow,
                                                    Turkow
                                                    > Seldzuckich, Krzyzowcow etc. ZAWSZE przebywali jako zwarta
                                                    spolecznosc na
                                                    > terenie Palestyny, co nie przeczy przeciez imigracji Zydow z
                                                    diaspory do w/w
                                                    > terytoriumsmile
                                                    > c) Od 3000 tys. lat Jerozolima jest miastem zydowskim i takim
                                                    pozostanie a
                                                    > Jebuzytom swoja droga chwala za jego posadowienie w miejscu, w
                                                    ktorym sie znajd
                                                    > ujesmile
                                                    3k. lat? Nie sciemniasz co nieco? Aha. No to powiedz mi, kto tam
                                                    mieszkal jakies 1k. lat wczesniej. I skad sie ci zydzi wzieli? Z
                                                    oblokow jak manna spadli czy tez moze jakos ewoulowali ze zlepka
                                                    habirow, mitanczykow, czy innych hyskosow tak samo zreszta jak te co
                                                    ich teraz arabami nazywasz? Od razu byli narodem wybranym, czy moze
                                                    pozniej do tego wniosku doszli? No i jak to z tym exodus bylo?
                                                    Wiesz, pare lat temu, jakis prof znalazl pare kol trzy- szprychowych
                                                    od rydwanu na dnie morza czerwonego. Czyli woda sie naprawde nad
                                                    egipska armia zamkla- dowod jest, nie? A po co to pisze? a bo ta
                                                    cala twoja ' historia' to to samo co wanda co sie niechciala z
                                                    niemcem i smok wawelski. Ergo, mozna cos tam lubic lub nie, mozna
                                                    pisac brednie, mozna sie przed pisaniem poduczyc w temacie.

> eny kłeszczns mor

Sorry, nie kumam po rumunsku.
                                                  • marouder.eu Jaski, na religijne popierdywanie mnie nie.. 15.03.08, 15:25
                                                    ..naciagniesz, gdyz ani nie mam odpowiedniej wiedzy na poziomie teologicznym,
                                                    ani ochoty, by roztrzasac te czy inne byty urojone.

Inna rzecz genesis Zydow, tu faktycznie zgadzam sie, ze wg, wszelkiego
                                                    prawdopodobienstwa sa potomkami Hapiru, czyli Wedrowcow, koczujacych kiedys, jak
                                                    wiekszosc ludow semickich na plw. Arabskim..
                                                    Tylko, co z tego?
                                                    Mowisz, ze to w jakims sensie podwaza sens przekazu biblijnego i stawia pod
                                                    znakiem zapytania prawdziwosc innych relacji znajdujacych sie w tym zrodle?
                                                    Zgoda. Nadal, co z tego? Przeczy to istnieniu Zydow, jako narodu 3000 lat temu,
                                                    2000 lat temu lub obecnie?

A'propos terminologii, czarni mieszkancy pln. Sudanu maja sie za Arabow, choc sa
                                                    potomkami Nubijczykow. Chca posiadac tozsamosc z arabskiego zrodla, prosze
                                                    bardzo, ich sprawa, taka jest wsrod nich kulturowa dominanta obecnie i nie
                                                    zamierzam sie z tym klocic.
                                                  • jaski Re: Jaski, na religijne popierdywanie mnie nie.. 15.03.08, 16:05
                                                    A kto cie naciaga? Ja tam tylko chichram, ze jakies bajdy sa przez
                                                    co niektorych wyznawane jako najprawdziwsze prawdy.
                                                    Ano nic z tego. Tylko moze takie male cos, ano roots sa jakie sa.
                                                    Ano lud wybrany wybral sie sam na podstawie religijnego oszolomstwa.
                                                    Ciekawa rzecz, egipcjanie swa religie traktowali powaznie, alenie
                                                    twierdzili ze sa ubermensze. Do panteonu przymowali ochoczo
                                                    sasiednich bogow. Tak samo jak grecy. Tak samo jak rzymianie. Taka
                                                    sobie religina tolerancja, a i wojny toczyly sie o cele rozadne, nie
                                                    good's will . Oszolomstwo zydow i ich mlodszych braci chrzescijan
                                                    opanowalo po mistrzowsku robienie wody z mozgu.

Yep, przeczy jak najbardziej. 3k. lat nazad trudno mowic i jakis
                                                    zydowskim organizmie, 2.k moze co nieco, a w ogole to termin narod
                                                    jest o wiele mlodszyi do tej poru bardzo niejednoznaczny. No jaki
                                                    jest narod usa czy australi?
                              • dana33 Re: Skad "wiadomo",ze Zydzi nie mieszkali w Pales 14.03.08, 21:04
                                kurrrrrka oleg.... twoja logika powala mnie....
                                • oleg3 Udajesz :) 14.03.08, 21:11
                                  dana33 napisała:

> kurrrrrka oleg.... twoja logika powala mnie....

Po co się w ogóle spierać o fakt najoczywistszy z oczywistych. Kogo chcesz
                                  przekonać i o czym? Żydzi imigrowali do Palestyny pod wpływem ideologii
                                  syjonistycznej by utworzyć własne państwo. Po cholerę to kwestionować.

Oleg
                                  • dana33 Re: Udajesz :) 14.03.08, 21:39
                                    absolutnie nie kwestionuje faktu, oleg, ze albo nie masz pojecia o
                                    historii zydow, albo zwyczajnie manipulujesz. trzeciego wyjscia nie
                                    ma. zydzi napewno emigrowali do palestyny. ale rowniez zydzi zyli
                                    tutaj od tysiecy lat. i ten fakt ty negujesz. a emigracja do
                                    palestyny byla naturalnym powrotem do miejsca, w ktorym zydzi byli
                                    zawsze. i emigracja nie jest patentem zydowskich. polacy rowniez
                                    maja ta tradycje emigrowania i imigrowania.... do dnia
                                    dzisiejszego... i z tego co sie orientuje, to wiecej polakow
                                    opuszcza swoj kraj, niz wraca do niego, prawda?
                                    i znow oleg: idz sprzataj u siebie, zanim sprzatasz u mnie.
                                    • oleg3 Re: Udajesz :) 14.03.08, 21:47
                                      Jasne. Żyli od tysięcy lat i w 1800 stanowili mniej niż 2,5% mieszkańców.

Oleg
                                      • andrzejg Re: Udajesz :) 14.03.08, 22:27
                                        oleg3 napisał:

> Jasne. Żyli od tysięcy lat i w 1800 stanowili mniej niż 2,5%
                                        mieszkańców.
                                        >
                                        > Oleg

czy chcesz podważyć prawo Zydów do Izraela?
                                        Wiem ,że powstanie tego panstwa to wynik umowy Wielkich,
                                        ale jednak twoj wpis mnie zastanowił.

A.
                                        • oleg3 Re: Udajesz :) 15.03.08, 10:39
                                          andrzejg napisał:

> czy chcesz podważyć prawo Zydów do Izraela?
                                          > Wiem ,że powstanie tego panstwa to wynik umowy Wielkich,
                                          > ale jednak twoj wpis mnie zastanowił.

Dlaczego podanie informacji o stosunkach demograficznych w 1800r. miałoby
                                          podważać prawo Żydów do Izraela? Żydzi jako tacy żadnego prawa (współcześnie) do
                                          Palestyny nie mają. Prawo takie mają natomiast Izraelczycy, którzy od paru
                                          pokoleń tam żyją. Nie zamierzam i nie zamierzałem podważać tego prawa. W końcu
                                          polskie prawo do Wrocławia jest takie same. Nie lubię tylko fałszowania faktów,
                                          bo tak jest wygodniej.

Oleg
                                          • dana33 Re: Udajesz :) 15.03.08, 12:38
                                            oles...... zydzi maja wieksze prawa niz ktokolwiek inny do tego
                                            miejsca zwanego kiedys palestyna....
                                            na scianach grot znajdziesz napisy po hebrajsku sprzed 3 tysiecy lat,
                                            ktore u nas kazdy 8-letni dzieciak dzisiaj jeszcze przeczytac moze.
                                            ty masz pojecie o zydach i ich historii, tak jak ja o fizyce.
                                            • oleg3 Re: Udajesz :) 15.03.08, 13:04
                                              Dana, to jest uzasadnienie, w które Ty wierzysz. Nie wszyscy muszą je podzielać.
                                              Ostatnio Serbowie utracili Kosowo, a nikt nie ma wątpliwości, że to historyczna
                                              ziemia Serbów.

Oleg
                          • dana33 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 21:03
                            rzeczywiscie, oleg? nu, to rozumiem, ze w hebronie w 1929 roku,
                            znaczy sie przed imigracja sjonistyczna, jak ty to nazywasz,
                            zamordowano eskimosow....
                            dobra teoria.... jak widac historia klamie na kazdym kroku...

nie wpadlo ci do glowy napisac wlasnie nowa, udoskonalona historie
                            zydow?

tak, bylismy wszedzie. tylko ze w tym regionie, gdzie nie zaczniesz
                            kopac glebiej, niz 1 metr, to znajdziesz dowody na obecnosc zydow od
                            tysiecy lat. w polsce tego nie znajdziesz, w niemczech tez nie...
                            nigdzie... tylko tutaj...
                            • oleg3 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 21:07
                              Widzę, że już napisałaś nową historię. smile

Oleg
                              • dana33 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 21:17
                                nu, nie mam zadnych watpliwosci, ze wiesz wszystko lepiej.
                                ok. wiesz lepiej, masz racje, abstrakt rowniez.
                                mimo to, to panstwo bedzie istnialo na warunkach, jakie ono sobie
                                wyznaczylo, w miejscu, w jakim dzisiaj jest i wy duzo tutaj zrobic
                                nie mozecie. pisac idiotyzmy dzien w dzien, to wszystko co mozecie.
                                dyskutowac z wami nie mozna, bo nigdy nie przyznacie zadnej racji.
                                z aparthaidu doszlismy przez rozbiory do czasow biblijnych. tak
                                wlasnie to z wami wyglada. nie wygladacie dobrze rebiatka....
                                nu, co zrobic... bozia poskapila zyczliwosci, tolerancji,
                                zrozumienia i wiedzy rowniez. no i uczciwosci w rozmowie.
                                zal mi was.
                                • ariadna-enta Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 21:34
                                  państwo Izrael kością w gardle stoi
                                  zatroskanym o losy świata i demokrację
                                  czytam i z podziwu wyjść nie mogę.
                                • oleg3 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 21:42
                                  dana33 napisała:

>mimo to, to panstwo bedzie istnialo na warunkach, jakie ono sobie
                                  > wyznaczylo,

Ależ oczywiście. Stosunki wewnątrzizraelskie mało mnie obchodzą. Idzie tylko o
                                  to, byś przyznawała Polakom prawo do urządzenia swojego państwa tak jak chcą
                                  Polacy. O nic więcej.

Oleg
                                  • dana33 Re: żadne państwo nie jest jednorodne 14.03.08, 22:09
                                    slucham??????? tys upadl juz zupelnie na glowe? ja gdzies pisze, jak
                                    polacy maja rzadzic w swoim kraju?
                                    zlotko.... nie odwracaj kota ogonem.... to wy tutaj od rana do
                                    wieczora mowicie, jak my mamy rzadzic naszym krajem.
                                    spadaj oleg, bos po prostu manipulator.
          • dana33 Re: a gdyby tak ktoś na pomysl by Polske przekszt 14.03.08, 18:39
            wiesz abstrakt..... ty troche jak zepsuta plyta..... w kolko to
            samo.... da capo al fine.... tlumaczy ci sie, mowi ci sie, a ty po
            jakims czasie znow to samo....
            zydzi maja swoje panstwo, o zydowskim charakterze, w ktorym pierwszy
            raz od paru tysiecy lat nie sa ponizana, pogardzana, przesladowana
            mniejszoscia. dlatego to panstwo zostalo zalozone na takich a nie
            innych zasadach. mniejszoscia narodowa to ja moge byc w polsce,
            francji, wloszech, usa, gdzie mi sie zachce, abstrakt. i znowu byc
            wyszydzana, ponizana, wyrzucana, jak sie komus w tym kraju moj nos
            nie spodoba. albo mordowana, bo znow sie zjawi jakis hitlerek albo
            achmadcustam, ktorzy postanowia, ze zydow trzeba zlikwidowac.
            polakow nigdzie nigdy w zadnym kraju, gdzie sie nie osiedlali, nie
            przesladowano jako mniejszosc narodowa. francuzow tez nie, anglikow
            tez nie. zydow owszem. jesli ty nie rozumiesz, dlaczego ten kraj
            powstal, dlaczego wlasnie na tych, a nie innych zasadach, dlaczego
            tak przestrzega sie wiekszosci zydowskiej, to abstrakt nie masz co
            wdawac sie w dyskusje o israelu lub zydach. zajmij sie tylko i
            wylacznie tematem polski.
            • hiperrealizm A dlaczego Polska nie ma prawa funkcjonowac na 14.03.08, 18:56
              takich samych zasadach jak Izrael?
              Państwo polskie o polskich charakterze!
              Co w tym złego?
              =================
              Dana mylisz się i to bardzo!
              Jeśli chodzi o przesladowania Polakow za polskość to przypominam
              akcję germanizacyjną w zaborze pruskim
              akcję rusyfikacyjną w zaborze rosyjskim
              conajmniej kilkasettysięcy Polakow wysłanych na Sybir po 39 za to
              własnie że Polakami byli!
              Okupacja niemiecka też nie była rajem dla Polaków!
              A teraz... Może nie słyszałaś, ale w GB dochodzi do ataków na
              Polaków z powodów rasistowskich (sami Brytyjczycy tak klasyfikują te
              przestępstwa)
              • dana33 Re: A dlaczego Polska nie ma prawa funkcjonowac n 14.03.08, 19:26
                ty mylisz sytuacje, abstrakt... to co piszesz to prawda, ale
                przeciez piszesz wyraznie: zabor pruski, zabor rosyjski, okupacja
                niemiecka.... zydzi byli przesladowanie w hiszpanii, polsce, rosji,
                niemczech kiedy te kraje nie byly pod zadna okupacja, pod zadnym
                zaborem i nie w okresach wojny!!!!! co ty porownujesz abstrakt?
                porownalbyc indian w usa, nu, to jeszcze mozna kupic, ale polakow
                pod zaborem pruskim do np getta lawkowego przed wojna.... nu,
                naprawde.... z dzieckiem gadam czy co?
                • dana33 Re: A dlaczego Polska nie ma prawa funkcjonowac n 14.03.08, 19:34
                  jeszcze jedno, abstrakt..... polacy w anglii to mniejszosc narodowa?
                • oleg3 To straszne, niepojete 14.03.08, 19:36
                  jak można porównywać

> polakow pod zaborem pruskim do np getta lawkowego przed wojna..

Oleg
                  • dana33 Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 20:57
                    napisalam az tak niewyraznie, oleg, ze nie zrozumiales, o co mi
                    chodzi? ok.... to jeszcze raz, tym razem powoli, zebys mogl
                    zrozumiec....
                    polska byla pod zaborem pruskim, i wszystkim polakom nie wiodlo sie
                    dobrze. ale byla to wina zaborcy, nie obywateli polskich.

zydow w polsce na getto lawkowe nie skazal zaborca, tylko
                    wspolobywatel.

ale rozumiem oleg, ze trudno ci widziec roznice.
                    dlatego wlasnie nie chcemy byc wiecej mniejszoscia w zadnym innym
                    kraju. w naszym panstwie nie ma gett lawkowych nawet dla tych, tak
                    przez nas "strasznie" trakowanych arabow. siedza razem z nami w
                    lawkach uniwersyteckich.... chrzescijanscy studenci rowniez.
                    • hiperrealizm dana brezdzisz 14.03.08, 21:00
                      w czasie zaborów Polacy byli obywatelami państw zaborczych. Te
                      ziemie były włączone do Rosji, Prus i Austrii! Nie miały one statusu
                      ziem okupowanych!
                      W panstwach tych wspolobywatele za polskość byli przesladowani!
                    • oleg3 Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 21:05
                      dana33 napisała:

> w naszym panstwie nie ma gett lawkowych
                      No to macie wzorcową demokrację. Czego ci Arabowie chcą.

>ale byla to wina zaborcy, nie obywateli polskich.
                      Nie było obywateli polskich. Polacy byli pruskimi poddanymi (tak się wtedy
                      określało obywatelstwo).

Oleg
                    • melord Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 22:00
                      getto lawkowe..
                      w szkole mielismy jedna taka,zadna dziewczyna nie chciala z nia
                      siedziec gdyz smierdziala brudem i czosnkiem...
                      pomimo interwencji nauczycieli u rodzicow nie wiele to zmienialo

ironicznie na imie miala danka...wyjechala w 68 do izraela

nie,nie ... to nie bylas ty,tamta byla b. spokojna,zamknieta w sobie
                      i chuda jak tyczka....zal mi jej bylo
                      • ariadna-enta Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 22:06
                        czemu melord masz taki cięzki dowcip.?
                        • melord Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 22:13
                          to nie jest dowcip...to byla smutna rzeczywistosc
                          • ariadna-enta Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 22:17
                            jasne tylko czemu u ciebie to wygląda
                            na kpinę.
                            • melord Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 22:27
                              moze i wyglada ale to jest odp. na glupie rasistowskie insynuacje
                              dany
                              dodam jeszcze,bo gonie na tenisa,ze... w tej samej klasie mialem
                              kolege zyda ktory rowniez wyjechal w 68 do szwecji....i kolega moim
                              zostal do dzis
                              w maju spotykamy sie w w-wie na takim maly zlocie kolezenskim

to ze danka byla zydowka czy moj kolega zydem w tym czasie nie
                              mialo zadnego znaczenia...podobnie jest dzisiaj
                              • dana33 Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 22:33
                                ja bambusie nie wyjechalam w 68, tylko w 67.
                                • melord Re: To straszne, niepojete 15.03.08, 02:41
                                  dana33 napisała:

> ja bambusie nie wyjechalam w 68, tylko w 67.

napisalem wyraznie niemoto...to NIE ty...tamta byla CHUDA i
                                  zrownowazona
                        • dana33 Re: To straszne, niepojete 14.03.08, 22:23
                          to nawet ciezki dowcip nie jest, ariadno, tylko zwykle, ordynarne
                          chamstwo.
                • hiperrealizm czy ty nie wiesz co to były rugi pruskie? 14.03.08, 20:58
                  o co poszło we Wrześni?
                  skad się wzieła Rota z nieśmiertlenym "Nie rzucim ziemi..."?
                  Jak ty masz zamiar porownywać zsyłkę na sybir za polskośc z gettem
                  ławkowym!?
                  Dana ty się opamiętaj!
                  • ariadna-enta Re: czy ty nie wiesz co to były rugi pruskie? 14.03.08, 21:01
                    zsyłka na sybir i dzieci we Wrześni
                    chyba tez nie mozna porównywac.

• hiperrealizm urwałas sie z choinki? n/t 15.03.08, 05:26

• dana33 Re: czy ty nie wiesz co to były rugi pruskie? 14.03.08, 21:10
                    abstrakt drogi... bardzo cie lubie, ale pogadam z toba jak troche
                    dorosniesz, dobrze?
                    • hiperrealizm dostrzegasz tylko to co ciebie boli 15.03.08, 05:27
                      nie masz pojęcia co to jest empatia.
                      • dana33 Re: dostrzegasz tylko to co ciebie boli 15.03.08, 13:04
                        nie, dostrzegam rowniez to, co innych boli. dlatego nie napadam na
                        polske otwierajac co piec minut jakies watki oskarzajace. i dlatego,
                        jak mowicie miedzy soba o polsce, nie wspominajac zydow i ich
                        "zbrodni" na polakach, to sie nie wtracam. ty natomiast, jak tylko
                        pisze cos o israelu, to lecisz i porownujesz do losu polski i
                        polakow. to ty widzisz wszystko tylko i wylacznie w kontekscie
                        polski. i zaczynasz ze swoimi "dlaczego zydom (israelowi) wolno, a
                        polakom nie", "jakby polska zrobila to co israel, to by... " itd itd
                        itd...
                        abstrakt... zaczynasz mnie denerwowac, czego dotychczas nie bylo.
                        nie znasz mnie dobrze, wiec nie pisz mi o czym mam lub nie mam
                        pojecia. i z choinki sie nie urwalam.
            • cyniol Re: a gdyby tak ktoś na pomysl by Polske przekszt 15.03.08, 02:49
              dana33 napisała:
              sa ponizana, pogardzana, przesladowana
              > mniejszoscia.

W jakim panstwie Zydzi sa obecnie ponizana, pogardzana i przesladowana
              mniejszoscia? Moze w USA albo w Polsce?smile Z tego co wiem to nawet z Iranu nie
              chca do Izraela sie przeniesc.
              • dana33 Re: a gdyby tak ktoś na pomysl by Polske przekszt 15.03.08, 12:36
                cyniol..... powinienes mnie juz znac, ze nie dam ci w ten sposob
                manipulowac moimi slowami.... cytujesz oczywiscie tylko to, co ci
                podchodzi pod nastepne idiotyczne i klamliwe oskarzenie....
                napisalam wyraznie: "....zydzi maja swoje panstwo, o zydowskim
                charakterze, w ktorym pierwszy raz od paru tysiecy lat nie sa
                ponizana, pogardzana, przesladowana mniejszoscia."
                w ktorym pierwszy raz od paru tysiecy lat NIE SA ponizana,
                pogardzana, przesladowana mniejszoscia."
                DZISIAJ, oczywiscie nie sa ani ponizani, ani pogardzani, ani
                przesladowani, ale to tylko i wylacznie dlatego, ze wlasnie maja
                nareszcie swoje panstwo..... chociaz jak pomysle jakies 40 lat
                wstecz, to przypomina mi sie jeden kraj, wiadomo jaki, gdzie zydzi
                byli przesladowani i wyrzuceni...
                z iranu chca sie przeniesc i przenosza sie.... niedawno o tym sie
                pisalo i byly linki...
                bys sie wstydzil, cyniol.... ale wy wstydu nie znacie....
    • wikul Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 19:07
      dana33 napisała:

> aaaaa, nazwisko naszego prezydenta pisze sie przez s,a nie przez z.
      > no i przy sarkozym dodales pan, a przy peresie zabraklo ci tej
      > uprzejmosci....ty pewnie byles z szeregow chiraca....to samo dobre
      > wychowanie....

To mi troche przypomina zwolenników PiS, którzy o Kaczyńskim
      mówią/piszą Pan Premier Kaczyński a o Tusku mówią/piszą po prostu -
      Tusk, albo jeszcze gorzej.
      • oleg3 Rozbawiłeś mnie Wikul 14.03.08, 19:14
        Niezmiernie rzadko spotyka się zwolennika PO, który nazwałby prezydenta inaczej niż "kaczka mniejsza", a przymiotnik "kaczy" odmieniany jest na wszelkie sposoby. A tu nagle okazuje się, że o Tusku należy obowiązkowo: pan premier.

Ja sam, staram się pisać elegancko i o premierze i o prezydencie. Z niejakim Marouderem zawarłem bliższą znajomość z okazji obel kierowanych pod adresem premiera (ówczesnego czyli Kaczyńskiego).

Oleg
        • marouder.eu Prezydenta i premiera!! 14.03.08, 19:20
          Nazwalem ich zgodnie z prawda obezjajcami!

oleg3 napisał:

> Ja sam, staram się pisać elegancko i o premierze i o prezydencie. Z niejakim Ma
          > rouderem zawarłem bliższą znajomość z okazji obel kierowanych pod adresem premi
          > era (ówczesnego czyli Kaczyńskiego).
          >
          > Oleg
        • wikul Re: Rozbawiłeś mnie Wikul 14.03.08, 19:37
          oleg3 napisał:

> Niezmiernie rzadko spotyka się zwolennika PO, który nazwałby
          prezydenta inaczej
          > niż "kaczka mniejsza", a przymiotnik "kaczy" odmieniany jest na
          wszelkie sposo
          > by. A tu nagle okazuje się, że o Tusku należy obowiązkowo: pan
          premier.
          >
          > Ja sam, staram się pisać elegancko i o premierze i o prezydencie.
          Z niejakim Ma
          > rouderem zawarłem bliższą znajomość z okazji obel kierowanych pod
          adresem premi
          > era (ówczesnego czyli Kaczyńskiego).
          >
          > Oleg

Nie miałem na mysli forumowiczów gdzie anonimowość ośmiela nawet
          najwiekszych tchórzy. Moja wina, nie napisałem o tym wyraźnie.
          Jednak cieszę się gdy uda mi się bliźnich rozbawić.
          Pzdr.
          • ariadna-enta Re: Rozbawiłeś mnie Wikul 14.03.08, 20:35
            zależy kto jedni piszą Kaczorek czy Kaczka
            albo Tusku
            mnie się nie zdarzyło,żebym przekręciła nazwisko
            polityka nawet jak go nie popieram
      • dana33 Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 19:30
        w israelu jednak jest to dobrze rozwiazane... wszyscy sa na ty...
        ja moge spokojnie do peresa powiedziec: shimon, krawat ci nie pasuje
        do garnituru... smile)))
        ale jak peef pisze o jednym "pan" to wg mnie jest lekcewazeniem nie
        pisac o drugim tak samo...
        • dana33 Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 19:37
          ja to wogle nie rozumiem, jak wy to robicie..... rozpoczelam watek
          odpowiedzia dla peefa, ktoremu nie moge odpowiedziec na forum bw....
          mowa byla o bojkocie israela, o porownaniu mojego kraju do
          poludniowej afryki...
          jak to sie dzieje, ze zjezdzacie zawsze na krytyke israela,
          podajecie w watpliwosc jego prawo do istnienia w takich ramach, w
          jakich istnieje, znow zaczyna sie porownanie z polska itd itd itd...
          ani peef, ani nikt nie ustosunkowal sie do tego, co napisalam...

nie zastanawiacie sie sami nad tym?
          • wikul Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 19:40
            dana33 napisała:

> ja to wogle nie rozumiem, jak wy to robicie..... rozpoczelam watek
            > odpowiedzia dla peefa, ktoremu nie moge odpowiedziec na forum
            bw....
            > mowa byla o bojkocie israela, o porownaniu mojego kraju do
            > poludniowej afryki...
            > jak to sie dzieje, ze zjezdzacie zawsze na krytyke israela,
            > podajecie w watpliwosc jego prawo do istnienia w takich ramach, w
            > jakich istnieje, znow zaczyna sie porownanie z polska itd itd
            itd...
            > ani peef, ani nikt nie ustosunkowal sie do tego, co napisalam...
            >
            > nie zastanawiacie sie sami nad tym?

Zasmuciłaś mnie. Nic na temat Izraela nie pisałem.
            • dana33 Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 20:59
              alez wikul...... nawet przez minute nie pomyslalam o tobie jako wy..
              to slowo przeznaczone dla wyjatkowo specjalnej grupki forumowiczow,
              do ktorej ty nie nalezysz... smile)))
              • wikul Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 22:29
                dana33 napisała:

> alez wikul...... nawet przez minute nie pomyslalam o tobie jako
                wy..
                > to slowo przeznaczone dla wyjatkowo specjalnej grupki
                forumowiczow,
                > do ktorej ty nie nalezysz... smile)))

Dzięki, miło mi.
                • ariadna-enta Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 22:49
                  tak to specjalna grupka wikul.)
              • andrzejg Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 22:56
                dana33 napisała:

> alez wikul...... nawet przez minute nie pomyslalam o tobie jako
                wy..> to slowo przeznaczone dla wyjatkowo specjalnej grupki
                > forumowiczow, do ktorej ty nie nalezysz... smile)))

radzę unikac wrzucania do jednego worka

On pisze per Wy do każdego
                Nawet ostatnio o sobie zaczął pisać 'nas'

Tak więc trochę uwagi zyczę
                Rozumiem,że różnica kultur i języków ma swoje prawa

A.
                • dana33 Re: Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 23:09
                  nu, nie wrzucam wszystkich do jednego worka, andrzeju, dlugo nie...
                  ten worek to tez nie taki duzy.... ale jest paru takich, co to
                  wlasnie sa "wy" i to juz od lat... nie spiesze sie do wrzucania
                  nikogo do worka, napewno nie... smile)))

roznica kultur i jezykow????? andrzeju.... ja sie urodzilam w polsce
                  skonczylam tam szkole, mam mentalnosc i kulture polsko-europejska i
                  mysle, ze moj polski nie jest taki zly... smile)))
                  • andrzejg Re: Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 23:18
                    dana33 napisała:

>
                    > roznica kultur i jezykow????? andrzeju.... ja sie urodzilam w
                    polsce skonczylam tam szkole, mam mentalnosc i kulture polsko-
                    >europejska i mysle, ze moj polski nie jest taki zly... smile)))

Może odbierasz zbyt osobiście wszelka krytykę?

Pisząc o różnicy kultur i języków chciałem jedynie nadmienic,ze
                    wprowadza ona pewne zamieszanie. Tak się szczesliwie złożyło ,że mam
                    grecką synową. U nich ( w greckim) Wy jest zwrotem grzecznościowym,
                    a stosowanie Ty jest powszechne. Nie znam Greckiego i pisze tylko z
                    obserwcji. Mniejsza o to.

Chodzoło mi tylko o to WY

To moje forumowe uczulenie na Hasza, który permanentnie pisze per Wy
                    jakby był towarzyszem, a przeciez nie był (sam o tym pisał)

A.
                    • dana33 Re: Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 23:26
                      z tym odbieraniem zbyt osobiscie, to chyba masz racje... smile)))
                      jako ze jestem "bita i kopana" od lat, to podchodze z dosc duzym
                      podejrzeniem do wszystkich krytyk... smile)))
                      nie wiedzialam, ze w grecji ty to powszechne.... fajnie... mniej
                      dzieli ludzi.. lubie taka forme... smile)))
                    • ariadna-enta Re: Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 23:29
                      wy i JA hasz.))
                      • dana33 Re: Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 23:30
                        smile))))
                      • andrzejg Re: Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 23:30
                        ariadna-enta napisała:

> wy i JA hasz.))

DOKŁADNIE

smile)
                        • ariadna-enta Re: Wy to domena pewnego forumowicza 14.03.08, 23:52
                          powiedzcie kim WY jesteście.))))
                          • marouder.eu __________Kim jestescie Wy i wy____________??????? 14.03.08, 23:56
                            ariadna-enta napisała:

> powiedzcie kim WY jesteście.))))
                            • ariadna-enta Re: __________Kim jestescie Wy i wy____________?? 15.03.08, 00:01
                              wy to nie my
                              w ujęciu hasza wy to nie ja
                              • marouder.eu __________Wy i wy, ktorzy nie jestescie mna_______ 15.03.08, 00:12
                                _____Nie wstyd wam za to?????________
                                • ariadna-enta Re: __________Wy i wy, ktorzy nie jestescie mna__ 15.03.08, 00:26
                                  wstyd panie wstyd.))
                                  • marouder.eu ---------__________Nie wstydzicie sie, powiedzcie? 15.03.08, 00:35
                                    Nie wstyd wam, ze Radek Sikorski kupil sobie Palac za 1500$, gdy ja AndrzejuG w
                                    marcu oraz w maju protestowalem a nasze dziedzictwo jagiellonskie obracane jest
                                    w niwecz?

1410, to dla was samogon!!

Placzcie ze mna nad losem emeryta.
                                    Czy rychujek zapamietal juz moja biografie?
                                    Nie????????!!!!!!!!!!
        • wikul Re: francuskie refleksje..... 14.03.08, 19:38
          dana33 napisała:

> w israelu jednak jest to dobrze rozwiazane... wszyscy sa na ty...
          > ja moge spokojnie do peresa powiedziec: shimon, krawat ci nie
          pasuje
          > do garnituru... smile)))
          > ale jak peef pisze o jednym "pan" to wg mnie jest lekcewazeniem
          nie
          > pisac o drugim tak samo...

Pełna zgoda.
    • ada08 Do Dany33 14.03.08, 19:35
      dana33 napisała:

> ... bojkot
      > israelskich pisarzy.....

Tegoroczny "Salon du livre" w Paryżu gdzie gościem honorowym jest
      literatura izraelska.

Mniejsza tam o bojkot.

Literatura izraelska została uhonorowana.
      Towarzyszą temu wydarzeniu różne publikacje, np. francuskie
      czasopismo literackie "Lire" poświęciło literaturze izraelskiej
      specjalny numer.

www.lire.fr
      Jest tam o literaturze izraelskiej starszej i całkiem młodej, o
      pisarkach izraelskich itd.

Dużo nazwisk pisarzy. Izraelskich.
      I nie tylko, bo jest też o pisarzach, którzy mają korzenie
      żydowskie, ale nie żyją w Izraelu i nigdy tam nie żyli.

Przeczytałam uważnie ten numer "Lire" i trochę się pogubiłam.
      Chciałabym poznać literaturę izraelską, zwłaszcza młodą.
      Ale nie wiem od czego, od jakiej pisarki, pisarza, zacząć.

Czy zechciałabyś mi coś doradzić? Byłabym wdzięczna smile Bo czytanie
      krótkich notek w czasopiśmie literackim to jednak trochę za mało.

Ten wątek, miał być w Twoim zamyśle literacki, jak rozumiem smile,
      dlatego ośmielam się prosić Cię o wskazówki smile
      Jakich współczesnych izraelskich pisarzy lubisz? jakich polecasz?
      Zwłaszcza tych młodszych? Urodzonych, wychowanych w Izraelu?
      Tak ze dwa, trzy nazwiska na początek smile
      Pozdr.
      a.
      • dana33 Re: Do Dany33 14.03.08, 20:51
        nie, to nie mial byc watek literacki, ado..... to byla odpowiedz na
        kolejne zadowolenie niektorych, ze sie znow bojkotuje moj kraj.. smile)
        ale chetni ci dam pare nazwisk... nie dlatego, ze czytalam ich
        ksiazki, bo mimo 30 lat pobytu w israelu, latwiej mi sie czyta po
        niemiecku, po angielsku i po polsku, niz po hebrajsku, taka jest
        prawda... a ksiazka ma byc przyjemnoscia, prawda? smile)))
        ale poniewaz czytam gazety, slucham wiadomosci, rozmawiam z ludzmi,
        to mimo to jestem troche zorientowana, kto jest in z tych wiekszych
        i lepszych....
        amos oz jest chyba najslynniejszym w tej chwili israelskim pisarzem
        poza granicami israela. jak na moj gust, to za duzo wtraca sie w
        polityke.. smile)) no i david grossman, a.b. yehoshua, yoram kaniuk i
        yehuda amihai.... z mlodych bede sie musiala zapytac moich
        spadkobiercow... smile))
        bojkot bojkotem.... masz racje.... reportaze z salonu sa swietne...
        i ciesze sie bardzo, ze wlasnie francja tak uhonorowala naszych
        pisarzy....
        pozdrowienia
        • picard2 Re: Do Dany33 14.03.08, 22:32

Dziwi mnie bardzo Dano ze oczekujesz odpowiedzi od PF.
          Na Twoim wątku piszą w większości ludzie marginesowi.We Francji
          i myślę w całej Europie wiemy dokładnie kto jest terrorysta a kto
          ofiara terroru.
          Artykuł o głupocie bojkotu literatury izraelskiej napisał dzisiejszy
          Le Monde może ktoś Ci go przetłumaczy trudno jest lepiej ując ta sprawę.
          • dana33 Re: Do Dany33 14.03.08, 22:34
            sama przeczytam, picard... smile)))
            dzieki za info... smile)))
      • spitme Re: Do Dany33 14.03.08, 23:42
        Moze zacznij od tej , co prawda nie urodzona , ale wychowana jak
        trza i pisze ciekawie - Rudolf Vrba , Hannah Arendt ,...

www.cornellpress.cornell.edu/cup_detail.taf?ti_id=3980

==================================================================

Chciałabym poznać literaturę izraelską, zwłaszcza młodą.
        Ale nie wiem od czego, od jakiej pisarki, pisarza, zacząć.
    • qwardian Sam mieszkałem w Południowej Afryce... 14.03.08, 20:11
      To się nazywał pitty apartheid te napisy "net blancke" (afrikaans)
      i "only for whites", na toaletach, plażach... Grand apartheid
      natomiast to były konkretnie prawa uciążliwe w życiu codziennym jak
      Ammenity Act, Group Areas Act, Immorality Act, łamałem je wszystkie
      regularnie. Przebywałem na noc w dzielnicach dla mulatów i
      hinduskich jak El Dorado Park, Lenasia, Earsterust...

Ale nigdy nie spotkałem się z nienawiścią ludności niezależnie od
      rasy, sprawa polityki była sprawą osobną, życie toczyło się innym
      torem. Bywałem w państwach ościennych, jak Lesotho i Swaziland,
      botswana i wszystkich Bantustanach, nigdzie nie spotkałem się z
      nienawiścią. Rząd jedno, sprawa cywilów druga.

Ten Izrael to monster, który musi się żywić żeby trwać, bardziej na
      wzór Wschodnich Prus, w nieprzyjaznym otoczeniu, w sztucznej
      scenerii, w końcu Izrael traci swoją własną identyfikację. Wartości
      schodzą na plan dalszy, pozostaje terror bezmyślny, brak woli do
      współżycia z sąsiadami, jedynie imigracja, zapełnianie dziury
      ludzkim motłochem. Traci ten Izrael prawdziwych sojuszników,
      pozostają salonowi szabesgoje, tych zaspokoić można jedynie sakiewką
      srebrników i stanowiskami, czyli szuje. Kiepski scenariusz, mała
      nadzieja, że cokolwiek dobrego z tego wyniknie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka