Dodaj do ulubionych

Brytyjczycy z Niemcami planuja.

IP: *.rdu.bellsouth.net 12.10.03, 20:27
Nie satawiac na jednego konia. NATO juz nie jest relewantne, a Bryty nie chca
byc poza nawiasem Europy.

Świat
PAP, MD /2003-10-12 16:02:00

Poufne porozumienie w UE
Opierając się na utrzymywanym w tajemnicy porozumieniu Niemcy, Francja i
Wielka Brytania pracują "pełną parą" nad utworzeniem niezależnych od NATO
wojskowych struktur Unii Europejskiej - podał niemiecki tygodnik "Der
Spiegel".

Pomimo rezygnacji z projektu utworzenia w brukselskiej dzielnicy Tervuren
własnej unijnej kwatery głównej urzędnicy w Paryżu, Londynie i Berlinie
kontynuują "za kulisami" swoje działania.

Jak twierdzi "Der Spiegel", podstawą tego projektu jest utrzymywane
dotychczas w tajemnicy porozumienie kanclerza Gerharda Schroedera, prezydenta
Jacquesa Chiraca i premiera Tony'ego Blaira z 20 września, w którym także
szef brytyjskiego rządu uznał konieczność "planowania i efektywnego
kierowania operacjami UE bez korzystania ze środków i potencjału NATO".

Trzy kraje zamierzają pracować nad projektem powstania własnej jednostki
planowania i dowodzenia do zapowiedzianego na przyszły tydzień spotkania na
szczycie UE. W przyszłości jednostka taka ma kierować również interwencjami
wojskowymi.

W przypadku, gdyby nie wszystkie kraje Unii chciały przyłączyć się do
projektu, największe kraje Unii powołają strukturę
współpracy "zainteresowanych krajów" - twierdzi "Der Spiegel".

Polska obawia się, że tworzenie struktur wojskowych konkurencyjnych wobec
NATO osłabić może zdolność do wspoldzialania w ramch NATO.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Brytyjczycy z Niemcami planuja. 12.10.03, 20:39
      Sława!

To dobrze, że Ukańce pilnują gebelsów...
      • rycho7 cienko odpowiadasz Ignorancie 12.10.03, 21:28
        ignorant11 napisał:

> Sława!
        >
        > To dobrze, że Ukańce pilnują gebelsów...

A tak sie cieszyles z "tarczy" przeciwrakietowej.

Angole maja stale (imperialne) zasady polityki zagranicznej. Nie zapatruja sie
        w emocje Ignoranta.
        • ignorant11 Re: cienko odpowiadasz Ignorancie 13.10.03, 00:33
          rycho7 napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > Sława!
          > >
          > > To dobrze, że Ukańce pilnują gebelsów...
          >
          > A tak sie cieszyles z "tarczy" przeciwrakietowej.
          >
          > Angole maja stale (imperialne) zasady polityki zagranicznej. Nie zapatruja
          sie
          > w emocje Ignoranta.

Sława!

Gdybyś miał nieco więcej erudycji, to wiedziałbyś, że tą stała zasadą polityki
          imperialnej UK jest niedopuścić do urośnięcia hegemona kontynetu, inaczej jest
          to zasada równowagi na kontynencie.
          Zatem jeśli wchodzą w taka inicjatywę to tylko po to by ją kontrolować i
          blokować...

Dla nich własnie Polska, a jeszcze lepiej Polska w sojuszu z Ukrainą byłaby
          porządanym sojusznikiem, bo najsłabszym jeszcze z układu FRanco-Niemcy,
          Jagiellonia, Rosja...

Zatem najbardziej poządanym perpektywicznym czynnikiem równowagi

I to jest polityka zbiezna z usańską
          • rycho7 czy Polska przezyje Twoje poglady? 13.10.03, 08:41
            ignorant11 napisał:

> stała zasadą polityki
            > imperialnej UK jest niedopuścić do urośnięcia hegemona kontynetu
            >
            > I to jest polityka zbiezna z usańską

A czy to jest zbiezne z polityka Polski - osla trojanskiego Europy. Ze z Twoja
            tego mi nie musisz tlumaczyc. Twoje poglady znam juz dostatecznie. Ale czy
            Polska przezyje Twoje poglady?
            • ignorant11 Re: czy Polska przezyje Twoje poglady? 13.10.03, 15:21
              rycho7 napisał:

> ignorant11 napisał:
              >
              > > stała zasadą polityki
              > > imperialnej UK jest niedopuścić do urośnięcia hegemona kontynetu
              > >
              > > I to jest polityka zbiezna z usańską
              >
              > A czy to jest zbiezne z polityka Polski - osla trojanskiego Europy. Ze z
              Twoja
              > tego mi nie musisz tlumaczyc. Twoje poglady znam juz dostatecznie. Ale czy
              > Polska przezyje Twoje poglady?
              • rycho7 Taniec chocholow 13.10.03, 15:48
                ignorant11 napisał:

> Polska nie tylko przeżyje, ale moje podglądy doprowadzą Ją do potęgi...

Taniec chocholow.

> Im mniej socjalizu tym więcej wolności!

Czy ta wolnosc bedzie obejmowala eliminowanie ludzi o Twoich pogladach? Bo jak
                nie, to co to za wolnosc?
                • ignorant11 Re: Taniec chocholow 13.10.03, 15:58
                  rycho7 napisał:

> ignorant11 napisał:
                  >
                  > > Polska nie tylko przeżyje, ale moje podglądy doprowadzą Ją do potęgi...
                  >
                  > Taniec chocholow.
                  >
                  > > Im mniej socjalizu tym więcej wolności!
                  >
                  > Czy ta wolnosc bedzie obejmowala eliminowanie ludzi o Twoich pogladach? Bo
                  jak
                  > nie, to co to za wolnosc?
                  • rycho7 Re: Taniec chocholow 13.10.03, 16:34
                    ignorant11 napisał:

> Myślę, że wolnośc, szczególnie wolność słowa, polega na tym, że nie eliminuje
                    > się nawet ludzi o Twoich poglądach...)))

> Z Twojego postu czytam, że lubisz pyskówki, które jednak "nieco" różnią się
                    > od polemik, zaś ja preferuję te drugie.

Upodobania mamy w zasadzie podobne. Jednak Twoje poglady sa tak sufitowe, ze
                    trudno z nimi w ogole dyskutowac. W sferze polityki dobrze jest przyjmowac do
                    wiadomosci fakty. Ty do tego starasz sie nie dopuszczac. Wynik referendum
                    akcesyjnego to dla Ciebie nic nie warte podrygi. Wiec jezeli z premedytacja
                    negujesz demokratyczne wybory to nie dziw sie temu, ze nie widze podstaw do
                    dyskusji z Toba, ze uwazam Cie za cos w rodzaju faszysty i jako faszyste
                    uwazam, ze nalezaloby Cie wyeliminowac. Oczywiscie wiem, ze Ty uwazasz sie za
                    demokrate, liberala, najmadrzejszego i opoke zbawcza ojczyzny. Tyle, ze nie
                    rozumiesz motywacji ludzi. Milosc Cie zaslepia. A co kochasz potrafisz wymienic
                    jednym tchem. Dla mnie nie ma to nic wspolnego z realiami. I tyle. Jak chcesz
                    to u siebie w mieszkaniu urzadz kwatere glowna nafty z dziegciem na caly swiat.
                    Ale bron boze nie wypuszczaj ich z mieszkania na zewnatrz. To by bylo na tyle.
                    • ignorant11 Re: Taniec chocholow 13.10.03, 17:22
                      rycho7 napisał:

> ignorant11 napisał:
                      >
                      > > Myślę, że wolnośc, szczególnie wolność słowa, polega na tym, że nie elimin
                      > uje
                      > > się nawet ludzi o Twoich poglądach...)))
                      >
                      > > Z Twojego postu czytam, że lubisz pyskówki, które jednak "nieco" różnią si
                      > ę
                      > > od polemik, zaś ja preferuję te drugie.
                      >
                      > Upodobania mamy w zasadzie podobne. Jednak Twoje poglady sa tak sufitowe, ze
                      > trudno z nimi w ogole dyskutowac. W sferze polityki dobrze jest przyjmowac do
                      > wiadomosci fakty. Ty do tego starasz sie nie dopuszczac. Wynik referendum
                      > akcesyjnego to dla Ciebie nic nie warte podrygi. Wiec jezeli z premedytacja
                      > negujesz demokratyczne wybory to nie dziw sie temu, ze nie widze podstaw do
                      > dyskusji z Toba, ze uwazam Cie za cos w rodzaju faszysty i jako faszyste
                      > uwazam, ze nalezaloby Cie wyeliminowac. Oczywiscie wiem, ze Ty uwazasz sie za
                      > demokrate, liberala, najmadrzejszego i opoke zbawcza ojczyzny. Tyle, ze nie
                      > rozumiesz motywacji ludzi. Milosc Cie zaslepia. A co kochasz potrafisz
                      wymienic
                      >
                      > jednym tchem. Dla mnie nie ma to nic wspolnego z realiami. I tyle. Jak chcesz
                      > to u siebie w mieszkaniu urzadz kwatere glowna nafty z dziegciem na caly
                      swiat.
                      >
                      > Ale bron boze nie wypuszczaj ich z mieszkania na zewnatrz. To by bylo na tyle.
                      • rycho7 Re: Taniec chocholow 13.10.03, 17:41
                        ignorant11 napisał:

Ale czemu nazywasz mnie faszystą?

> Napisalem a Ty starales sie nie zrozumiec. Po co mam sie wiec powtarzac.

> Bo faszyści są raczej zwolennikami państwa proponowanego przez UE, opartego o
                        > totalną regulację i planowanie...

Rozumiem, ze czyste krowy to zamach na tozsamosc narodowa Polakow. Nie
                        zamierzam jednak na ten temat dyskutowac.

> A ja chce państwa minimum?

A ja chce byc szefem domu publicznego na Marsie. Kontynuowac bajki?

> Nie chcę tez superpaństwa europejskiego ale Europy Ojczyzn, państw
                        > narodowych, za którymi optuje rózwnież polska polityka zagraniczna...

Czy ktos Ci broni chciec? A do realiow Europy to w ogole sie nie odnosi. Brak
                        punktu zaczepienia do dyskusji.

> Chcę Europy państw narodowych, które zamiast dążyć do hegemonii jak Franco-
                        > Niemcy bedą ze sobą współpracować na równorzędnych zasadach, a tak jest w
                        > NAFTA, tak w Wyzechradzie.

Wspolpraca wyszechradzka to doskonaly przyklad. Konczacy dyskusje.

> Zresztą kierunek ewolucji UE też nie odpowiada nie tylko mnie ale min
                        > Hiszpanii, Włochom, Danii, CZechom i wielu innym...

UPR w Polsce wiele nie odpowiada. Niech wiec wygra demokratyczne wybory. A
                        wiesz czym sie charakteryzuja demokratyczne wybory? To nie zasady z Nicei. Jak
                        nie wiesz to poczytaj.

Zaiste sofistyką jest nazywanie mnie fasystą, który nie chce hegemonii, a chce
                        zachować europejską róznorodność.

Cois udajesz niezgodnie z realiami. Udawaj wiec dalej.

Pozatem znowu nie podba mi się unijna autarkia, bo przeciwstawiam jej otwarcie
                        na świat...

Szczegolnie pron UE powinna importowac z Izraela. Jasne. Ale co tu dalej
                        dyskutowac? Cos wiesz na temat UE? Poza tym, ze jest bardzo zla?

A to raczej też odległe od faszyzmu?

Hitler byl bardzo otwarty na swiat. Rude zelaza importowal ze Szwecji a rope
                        naftowa z Rumunii. A poza tym demokratycznie poparli go wszyscy Niemcy, ktorzy
                        sa winni wszystkiego. Dlatego tez bohatersko kupimy izraelskie precyzyjne
                        rakiety i wybijemy wszystkie dzieci w niemiecko-francowatych przedszkolach.
                        Kogo ty chcesz oszukac, Ignorant? Mnie? Juz sie naczytalem. Starczy. Ty jestes
                        wiekszym demokrata od Hitlera. Co ja mowie, moze nawet od Pol Pota.
                        • ignorant11 Re: Taniec chocholow 13.10.03, 18:05
                          rycho7 napisał:

> ignorant11 napisał:
                          >
                          > Ale czemu nazywasz mnie faszystą?
                          >
                          > > Napisalem a Ty starales sie nie zrozumiec. Po co mam sie wiec powtarzac.
                          >
                          > > Bo faszyści są raczej zwolennikami państwa proponowanego przez UE, oparteg
                          > o o
                          > > totalną regulację i planowanie...
                          >
                          > Rozumiem, ze czyste krowy to zamach na tozsamosc narodowa Polakow. Nie
                          > zamierzam jednak na ten temat dyskutowac.
                          >
                          > > A ja chce państwa minimum?
                          >
                          > A ja chce byc szefem domu publicznego na Marsie. Kontynuowac bajki?
                          >
                          > > Nie chcę tez superpaństwa europejskiego ale Europy Ojczyzn, państw
                          > > narodowych, za którymi optuje rózwnież polska polityka zagraniczna...
                          >
                          > Czy ktos Ci broni chciec? A do realiow Europy to w ogole sie nie odnosi. Brak
                          > punktu zaczepienia do dyskusji.
                          >
                          > > Chcę Europy państw narodowych, które zamiast dążyć do hegemonii jak Franco
                          > -
                          > > Niemcy bedą ze sobą współpracować na równorzędnych zasadach, a tak jest w
                          > > NAFTA, tak w Wyzechradzie.
                          >
                          > Wspolpraca wyszechradzka to doskonaly przyklad. Konczacy dyskusje.
                          >
                          > > Zresztą kierunek ewolucji UE też nie odpowiada nie tylko mnie ale min
                          > > Hiszpanii, Włochom, Danii, CZechom i wielu innym...
                          >
                          > UPR w Polsce wiele nie odpowiada. Niech wiec wygra demokratyczne wybory. A
                          > wiesz czym sie charakteryzuja demokratyczne wybory? To nie zasady z Nicei.
                          Jak
                          > nie wiesz to poczytaj.
                          >
                          > Zaiste sofistyką jest nazywanie mnie fasystą, który nie chce hegemonii, a
                          chce
                          > zachować europejską róznorodność.
                          >
                          > Cois udajesz niezgodnie z realiami. Udawaj wiec dalej.
                          >
                          > Pozatem znowu nie podba mi się unijna autarkia, bo przeciwstawiam jej
                          otwarcie
                          > na świat...
                          >
                          > Szczegolnie pron UE powinna importowac z Izraela. Jasne. Ale co tu dalej
                          > dyskutowac? Cos wiesz na temat UE? Poza tym, ze jest bardzo zla?
                          >
                          > A to raczej też odległe od faszyzmu?
                          >
                          > Hitler byl bardzo otwarty na swiat. Rude zelaza importowal ze Szwecji a rope
                          > naftowa z Rumunii. A poza tym demokratycznie poparli go wszyscy Niemcy,
                          ktorzy
                          > sa winni wszystkiego. Dlatego tez bohatersko kupimy izraelskie precyzyjne
                          > rakiety i wybijemy wszystkie dzieci w niemiecko-francowatych przedszkolach.
                          > Kogo ty chcesz oszukac, Ignorant? Mnie? Juz sie naczytalem. Starczy. Ty
                          jestes
                          > wiekszym demokrata od Hitlera. Co ja mowie, moze nawet od Pol Pota.
                          • rycho7 pas 14.10.03, 09:34
                            ignorant11 napisał:

> Poczytaj o wolnym rynku, poczytaj o Hitlerze, a potem dopiero zacznij
                            > dyskutować na poziomie, nie mówię od razu wysokim, ale przynajmniej nie
                            > kompromitującym Ciebie...

Zlamalem to co sobie kiedys przyrzeklem, ze nie bede dyskutowal z Ignorantem na
                            tematy polityczne. Zlamalem przyrzeczenie. Skutki sa widoczne. Wiadomo, ze
                            Ignorant nazwal sie nie bez powodu i jest niereformowalny. Przepraszam Cie ale
                            dyskusji nie bede kontynuowal. Przepraszam siebie za zalamanie przyrzeczenia.
    • balzer Swietnie. 12.10.03, 21:34
      To bardzo dobry pomysł. Trzeba stworzyc alternatywne siły zbrojne łaczace
      wszystkie kraje UE (łacznie z Polska oczywiscie).
      Bylibysmy choc troche zabezpieczeni od militarnych zapedów Busha.
      • oleg3 Re: Swietnie. 12.10.03, 21:36
        balzer napisał:

> Bylibysmy choc troche zabezpieczeni od militarnych zapedów Busha.

To myślisz, że Amerykanie zaatakują Europę?
        • balzer Re: Swietnie. 12.10.03, 21:39
          oleg3 napisał:

> balzer napisał:
          >
          > > Bylibysmy choc troche zabezpieczeni od militarnych zapedów Busha.
          >
          > To myślisz, że Amerykanie zaatakują Europę?

Amerykanie nie, ale Bush ostatnio lubi atakowac jak mu sie jakis kraj nie
          spodoba.
          Chociaż w tym roku budzetowym limit wojen już chyba wyczerpał smile
          • oleg3 Re: Swietnie. 12.10.03, 21:50
            balzer napisał:
            > Chociaż w tym roku budzetowym limit wojen już chyba wyczerpał smile

Widzisz balzer, sprawa jest poważna i żartem się nie wykręcisz. Z polskiego
            punktu widzenia najgorszy scenariusz to wycofanie się USA z Europy. Do tego
            zmierza Francja (i Niemcy). Nawet osłabienie amerykańskiego zaangażowania w
            Europie byłoby dla Polski katastrofą.
            • bebokk Oleg ma 100% racji 12.10.03, 21:52
              Bez USA Polska ma tak przej.ane jak w 1939 !
              • balzer Bez przesady 12.10.03, 21:58
                bebokk napisał:

> Bez USA Polska ma tak przej.ane jak w 1939 !

Czy w Niemczech rzadzi drugi Hitler ? Czy panuje faszyzm ? NIE
                Wiec jak możesz porównywac 1939 z obecna sytuacja.
                Wchodzimy do UE i teraz bliżej nam do Niemiec, Francji, Wlk Brytanii i to
                z nimi powinnismy sie trzymac.

USA nie sa nam do niczego potrzebne - politycznie oczywiscie, bo gospodarcze
                kontakty z USA sa bardzo ważne
                • oleg3 Re: Bez przesady 12.10.03, 22:02
                  balzer napisał:

> USA nie sa nam do niczego potrzebne - politycznie oczywiscie,

To bardzo ciekawe. A jest jakiś kraj na świecie, któremu USA nie jest
                  politycznie do niczego potrzebne?
                  • balzer Re: Bez przesady 12.10.03, 22:07
                    oleg3 napisał:

> balzer napisał:
                    >
                    > > USA nie sa nam do niczego potrzebne - politycznie oczywiscie,
                    >
                    > To bardzo ciekawe. A jest jakiś kraj na świecie, któremu USA nie jest
                    > politycznie do niczego potrzebne?

Politycznie nie sa potrzebne ponad połowie swiata, gospodarczo potrzebne sa
                    wszystkim. Po prostu maja najsilniejsza gospodarke na swiecie, ale i militarnego
                    paranoika u władzy. Mam nadzieje że za póltora roku sytuacja w USA wroci do
                    normy.
                    • oleg3 Re: Bez przesady 12.10.03, 22:09
                      Wymień 1 kraj i dam Ci spokój !
                      • balzer Re: Bez przesady 12.10.03, 22:14
                        oleg3 napisał:

> Wymień 1 kraj i dam Ci spokój !

Rosja, Francja, Niemcy, Belgia, Holandia... Irak, Iran (wiekszosc krajow
                        islamskich), wiekszosc
                        krajow afrykanskich, kraje z reżimami komunistycznymi (no ale tych nie licze,
                        bo własciwie sa uzależnione poltycznie, tylko ich władze tego nie widza).
                        POLITYCZNIE oczywiscie. A gospodarczo uzależnione sa praktycznie wszystkie
                        • oleg3 Re: Bez przesady 12.10.03, 22:20
                          Ale Polska, według Ciebie, nie potrzebuje politycznego poparcia USA.

balzer napisał:
                          > Rosja, Francja, Niemcy, Belgia, Holandia... Irak, Iran (wiekszosc krajow
                          > islamskich), wiekszosc
                          > krajow afrykanskich, kraje z reżimami komunistycznymi (no ale tych nie licze,
                          > bo własciwie sa uzależnione poltycznie, tylko ich władze tego nie widza).
                          > POLITYCZNIE oczywiscie. A gospodarczo uzależnione sa praktycznie wszystkie
                          • balzer Re: Bez przesady 12.10.03, 22:24
                            Poparcie bardzo chetnie, ale nie uzależnienie od USA. Już to przerabialismy z
                            Ruskimi i na dobre nam to nie wyszło. Lubie Amerykanow, ale to co wyrabia
                            Bush na stanowisku prezydenta bardzo zle wróży całemu swiatu. Nawet sami
                            Amerykanie już na niego psiocza bo rozwala im gospodarke.
                            Oby nowy prezydent był demokrata.
                            • oleg3 Re: Bez przesady 12.10.03, 22:29
                              Widisz, wystarczy trochę inaczej rozłożyć akcenty i już można dyskutować.
                              Skrajności są głupotą. Polsce potrzebna jest i Ameryka (w Europie) i Europa.
                              • balzer Re: Bez przesady 12.10.03, 22:32
                                oleg3 napisał:

> Widisz, wystarczy trochę inaczej rozłożyć akcenty i już można dyskutować.
                                > Skrajności są głupotą. Polsce potrzebna jest i Ameryka (w Europie) i Europa.

Tylko w rozsadnych proporcjach i bez lizusostwa.
                                • Gość: polishAM Re: Bez przesady IP: *.nas53.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 13.10.03, 02:52
                                  Co jest najmniej potrzebne Polsce to garnizony amerykańskie na naszym
                                  terytorium. Te sowieckie się wyniosły ale tamci pozostaliby tu przez 100 lat.
                                  Jeszcze by przyszło im do głowy Białoruś "wyzwalać", jak to stwierdził kiedyś
                                  ten król kretynów Jeziorański. Doradzał nam żeby się zaangażować politycznie na
                                  Białorusi.
                                  • ignorant11 Re: Bez przesady 13.10.03, 03:07
                                    Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Co jest najmniej potrzebne Polsce to garnizony amerykańskie na naszym
                                    > terytorium. Te sowieckie się wyniosły ale tamci pozostaliby tu przez 100 lat.
                                    > Jeszcze by przyszło im do głowy Białoruś "wyzwalać", jak to stwierdził kiedyś
                                    > ten król kretynów Jeziorański. Doradzał nam żeby się zaangażować politycznie
                                    na
                                    >
                                    > Białorusi.
                              • gini Re: Bez przesady 13.10.03, 16:05
                                oleg3 napisał:

> Widisz, wystarczy trochę inaczej rozłożyć akcenty i już można dyskutować.
                                > Skrajności są głupotą. Polsce potrzebna jest i Ameryka (w Europie) i Europa.
                                A mozesz wymienic, jakie korzysci przysporzylo Polsce, slepe popieranie USA?
                                Bo ja sie jak na razie nie moge dopatrzyc.
                                • ignorant11 Re: Bez przesady 13.10.03, 16:10
                                  gini napisała:

> oleg3 napisał:
                                  >
                                  > > Widisz, wystarczy trochę inaczej rozłożyć akcenty i już można dyskutować.
                                  > > Skrajności są głupotą. Polsce potrzebna jest i Ameryka (w Europie) i Europ
                                  > a.
                                  > A mozesz wymienic, jakie korzysci przysporzylo Polsce, slepe popieranie USA?
                                  > Bo ja sie jak na razie nie moge dopatrzyc.
                                  • gini Re: Bez przesady 13.10.03, 16:13
                                    ignorant11 napisał:

> gini napisała:
                                    >
                                    > > oleg3 napisał:
                                    > >
                                    > > > Widisz, wystarczy trochę inaczej rozłożyć akcenty i już można dyskuto
                                    > wać.
                                    > > > Skrajności są głupotą. Polsce potrzebna jest i Ameryka (w Europie) i
                                    > Europ
                                    > > a.
                                    > > A mozesz wymienic, jakie korzysci przysporzylo Polsce, slepe popieranie US
                                    > A?
                                    > > Bo ja sie jak na razie nie moge dopatrzyc.
                                    >
                                    >
                                    Ja pytalam o korzysci jakie przynioslo Polsce popieranie USA mozesz wymienic.
                                    • ignorant11 Re: Bez przesady 13.10.03, 16:16
                                      gini napisała:

> ignorant11 napisał:
                                      >
                                      > > gini napisała:
                                      > >
                                      > > > oleg3 napisał:
                                      > > >
                                      > > > > Widisz, wystarczy trochę inaczej rozłożyć akcenty i już można dy
                                      > skuto
                                      > > wać.
                                      > > > > Skrajności są głupotą. Polsce potrzebna jest i Ameryka (w Europi
                                      > e) i
                                      > > Europ
                                      > > > a.
                                      > > > A mozesz wymienic, jakie korzysci przysporzylo Polsce, slepe popieran
                                      > ie US
                                      > > A?
                                      > > > Bo ja sie jak na razie nie moge dopatrzyc.
                                      > >
                                      > >
                                      > Ja pytalam o korzysci jakie przynioslo Polsce popieranie USA mozesz wymienic.
                                      • gini Re: Bez przesady 13.10.03, 16:21
                                        Sława!

Widoczne gołym okiem: F16,

********Dostalismy za darmo ze tak sie cieszysz.

lepsza pozycja w targach z Franco-Niemcami,

*****lepsz&a czy gorsza, bo zdaje sie, ze cos przestali nam ufac.

strefa

iracka,
                                        *******do tej strefy irackiej jak na razie dokladamy.

międzynarodowe przywództwo, sojusz z UK i Hiszpania, a szczególnie z
                                        Ukrainą...
                                        Wreszcie wyjście z cienia UE...
                                        buhahahaha -miedzynartodowe przywodztwo a tos mnie rozsmieszyl.
                                        Pozdrawiam i zapraszam na:
                                        Forum Słowiańskie

• gini Re: Bez przesady 13.10.03, 16:23
                                          USA/ Firmy krytykują tryb przetargów w Iraku

(PAP) 08-10-2003, ostatnia aktualizacja 08-10-2003 18:34

8.10.Waszyngton,Madryt (PAP/Reuters,wł.) - Przy odbudowie Iraku można zarobić
                                          miliardy dolarów, ale niektóre firmy amerykańskie i zagraniczne skarżą się, że
                                          brak przejrzystości w procedurach przetargowych utrudnia im konkurowanie o
                                          setki lukratywnych kontraktów

Jeśli Kongres USA zatwierdzi wniosek prezydenta George''a W. Busha o 20,3
                                          miliardów dolarów na odbudowę Iraku, zacznie się nowa runda amerykańskich
                                          przetargów rządowych, z których każdy zrodzi z kolei dziesiątki kontraktów dla
                                          podwykonawców

Sam Kubba, prezes nowo utworzonej Amerykańsko-Irackiej Izby Handlowej,
                                          powiedział, że jej członkowie skarżą się, iż proces przetargowy nie jest
                                          przejrzysty, a czas na przygotowanie ofert często zbyt krótki

Dwa pierwsze najważniejsze kontrakty rządu USA przypadły w trybie
                                          przyspieszonym amerykańskiej firmie Halliburton, którą kiedyś kierował obecny
                                          wiceprezydent USA Dick Cheney, oraz koncernowi Bechtel z San Francisco. Ich
                                          łączna wartość przekracza 3 miliardy dolarów

W zeszłym tygodniu zapowiedziano następny wielki przetarg na odbudowę
                                          infrastruktury irackiej, wartości 1,5 mld dolarów. Ma to być kontynuacja prac
                                          rozpoczętych przez Bechtela, ale szef Amerykańskiej Agencji Rozwoju
                                          Międzynarodowego (USAID) Andrew Natsios oświadczył, że tym razem przetarg jest
                                          otwarty dla wszystkich firm. Pieniądze mają pochodzić z budżetu USA - jeśli
                                          tylko Kongres, co jednak jest raczej pewne, zaakceptuje wniosek Busha o 20,3
                                          mld dolarów

Podczas gdy jedne firmy narzekają na małą przejrzystość przetargów, inni proszą
                                          o przychylne potraktowanie

Ambasador Kataru w USA Bader Omar al-Daffa powiedział, że firmy jego kraju
                                          skarżą się, iż nie otrzymały żadnego kontraktu, choć Katar poparł amerykańską
                                          wojnę z Saddamem Husajnem narażając się na krytykę ze strony innych krajów
                                          arabskich

"Moje przesłanie do rządu USA brzmi: nie zapominajcie o swych przyjaciołach. W
                                          czasie wojny byliśmy z wami, kosztem pewnych poświęceń" - powiedział ambasador
                                          Reuterowi, dodając, że firmy z Kataru mogłyby wziąć udział w modernizacji
                                          sektora naftowego lub stalowego

Hiszpański dziennik "El Mundo" napisał w środę, że ministrowie obrony Hiszpanii
                                          i Polski Federico Trillo i Jerzy Szmajdziński rozmawiali w tych dniach w
                                          Madrycie o szansach firm swoich krajów na udział w odbudowie Iraku. Powołując
                                          się na informacje przedstawione przez hiszpańskiego komisarza do spraw Iraku,
                                          Fernando Moreno, dziennik podał, że wśród 137 spółek zagranicznych
                                          zaangażowanych w charakterze podwykonawców przez firmy USA nie ma na razie ani
                                          jednej firmy polskiej ani hiszpańskiej. (PAP) xp/ opi/ ap/ 6506

Na 137 firm ani jednej polskiej, takie to korzysci.

--------------------------------------------------------------------------------

« poprzedni list
                                          • ignorant11 Re: Bez przesady 13.10.03, 17:26
                                            gini napisała:

> USA/ Firmy krytykują tryb przetargów w Iraku
                                            >
                                            >
                                            > (PAP) 08-10-2003, ostatnia aktualizacja 08-10-2003 18:34
                                            >
                                            > 8.10.Waszyngton,Madryt (PAP/Reuters,wł.) - Przy odbudowie Iraku można zarobić
                                            > miliardy dolarów, ale niektóre firmy amerykańskie i zagraniczne skarżą się,
                                            że
                                            > brak przejrzystości w procedurach przetargowych utrudnia im konkurowanie o
                                            > setki lukratywnych kontraktów
                                            >
                                            > Jeśli Kongres USA zatwierdzi wniosek prezydenta George''a W. Busha o 20,3
                                            > miliardów dolarów na odbudowę Iraku, zacznie się nowa runda amerykańskich
                                            > przetargów rządowych, z których każdy zrodzi z kolei dziesiątki kontraktów
                                            dla
                                            > podwykonawców
                                            >
                                            > Sam Kubba, prezes nowo utworzonej Amerykańsko-Irackiej Izby Handlowej,
                                            > powiedział, że jej członkowie skarżą się, iż proces przetargowy nie jest
                                            > przejrzysty, a czas na przygotowanie ofert często zbyt krótki
                                            >
                                            > Dwa pierwsze najważniejsze kontrakty rządu USA przypadły w trybie
                                            > przyspieszonym amerykańskiej firmie Halliburton, którą kiedyś kierował obecny
                                            > wiceprezydent USA Dick Cheney, oraz koncernowi Bechtel z San Francisco. Ich
                                            > łączna wartość przekracza 3 miliardy dolarów
                                            >
                                            > W zeszłym tygodniu zapowiedziano następny wielki przetarg na odbudowę
                                            > infrastruktury irackiej, wartości 1,5 mld dolarów. Ma to być kontynuacja prac
                                            > rozpoczętych przez Bechtela, ale szef Amerykańskiej Agencji Rozwoju
                                            > Międzynarodowego (USAID) Andrew Natsios oświadczył, że tym razem przetarg
                                            jest
                                            > otwarty dla wszystkich firm. Pieniądze mają pochodzić z budżetu USA - jeśli
                                            > tylko Kongres, co jednak jest raczej pewne, zaakceptuje wniosek Busha o 20,3
                                            > mld dolarów
                                            >
                                            > Podczas gdy jedne firmy narzekają na małą przejrzystość przetargów, inni
                                            proszą
                                            >
                                            > o przychylne potraktowanie
                                            >
                                            > Ambasador Kataru w USA Bader Omar al-Daffa powiedział, że firmy jego kraju
                                            > skarżą się, iż nie otrzymały żadnego kontraktu, choć Katar poparł amerykańską
                                            > wojnę z Saddamem Husajnem narażając się na krytykę ze strony innych krajów
                                            > arabskich
                                            >
                                            > "Moje przesłanie do rządu USA brzmi: nie zapominajcie o swych przyjaciołach.
                                            W
                                            > czasie wojny byliśmy z wami, kosztem pewnych poświęceń" - powiedział
                                            ambasador
                                            > Reuterowi, dodając, że firmy z Kataru mogłyby wziąć udział w modernizacji
                                            > sektora naftowego lub stalowego
                                            >
                                            > Hiszpański dziennik "El Mundo" napisał w środę, że ministrowie obrony
                                            Hiszpanii
                                            >
                                            > i Polski Federico Trillo i Jerzy Szmajdziński rozmawiali w tych dniach w
                                            > Madrycie o szansach firm swoich krajów na udział w odbudowie Iraku. Powołując
                                            > się na informacje przedstawione przez hiszpańskiego komisarza do spraw Iraku,
                                            > Fernando Moreno, dziennik podał, że wśród 137 spółek zagranicznych
                                            > zaangażowanych w charakterze podwykonawców przez firmy USA nie ma na razie
                                            ani
                                            > jednej firmy polskiej ani hiszpańskiej. (PAP) xp/ opi/ ap/ 6506
                                            >
                                            > Na 137 firm ani jednej polskiej, takie to korzysci.
                                            >
                                            >
                                            >
                                            > ------------------------------------------------------------------------------
                                            -
                                            > -
                                            >
                                            >
                                            > « poprzedni list
                                            • gini Re: Bez przesady 13.10.03, 17:39
                                              Sława!

Tym cytatem sama sobie zaprzeczasz, bo dowodzisz iż Usańce będą musieli zmienić
                                              ten tryb, zreszta teraz tam stan wojenny, a odbudowa jeszcze nie ruszyła pełną
                                              parą...
                                              *********Nic sobie nie zaprzeczam, podalam Ci informecje, z ktorej jasno
                                              wynika, ze 137 firm juz uzyskalo jakies kontrakty, i nie bylo wsrod nich ani
                                              jednej firmy z Polski, Ty mi zas piszesz, jakies bzdury o tym, ze sie szykuja
                                              do skoku.
                                              Zreszta czytaj i wyciągaj wnioski, bo tam polskie firmy szykują się do skoku,
                                              zaś gospodarka iracką rządzi Belka, a nie Amerykanin...

Buhahahaha, Ignorant znowu mnie rozsmieszyles, kolki dostalam.
                                              Forum Słowiańskie

• ignorant11 Re: Bez przesady 13.10.03, 18:00
                                                gini napisała:

> Sława!
                                                >
                                                > Tym cytatem sama sobie zaprzeczasz, bo dowodzisz iż Usańce będą musieli
                                                zmienić
                                                >
                                                > ten tryb, zreszta teraz tam stan wojenny, a odbudowa jeszcze nie ruszyła
                                                pełną
                                                > parą...
                                                > *********Nic sobie nie zaprzeczam, podalam Ci informecje, z ktorej jasno
                                                > wynika, ze 137 firm juz uzyskalo jakies kontrakty, i nie bylo wsrod nich ani
                                                > jednej firmy z Polski, Ty mi zas piszesz, jakies bzdury o tym, ze sie szykuja
                                                > do skoku.
                                                > Zreszta czytaj i wyciągaj wnioski, bo tam polskie firmy szykują się do skoku,
                                                > zaś gospodarka iracką rządzi Belka, a nie Amerykanin...
                                                >
                                                > Buhahahaha, Ignorant znowu mnie rozsmieszyles, kolki dostalam.
                                                > Pozdrawiam i zapraszam na:
                                                > Forum Słowiańskie
                                                >
                                        • ignorant11 Re: Bez przesady 13.10.03, 17:36
                                          gini napisała:

> Sława!
                                          >
                                          > Widoczne gołym okiem: F16,
                                          >
                                          > ********Dostalismy za darmo ze tak sie cieszysz.
                                          >
                                          > lepsza pozycja w targach z Franco-Niemcami,
                                          >
                                          > *****lepsz&a czy gorsza, bo zdaje sie, ze cos przestali nam ufac.
                                          >
                                          > strefa
                                          >
                                          >
                                          > iracka,
                                          > *******do tej strefy irackiej jak na razie dokladamy.
                                          >
                                          >
                                          > międzynarodowe przywództwo, sojusz z UK i Hiszpania, a szczególnie z
                                          > Ukrainą...
                                          > Wreszcie wyjście z cienia UE...
                                          > buhahahaha -miedzynartodowe przywodztwo a tos mnie rozsmieszyl.
                                          > Pozdrawiam i zapraszam na:
                                          > Forum Słowiańskie
                                          >
                                          >
                                          • gini Re: Bez przesady 13.10.03, 17:59
                                            Mimo że dostęp do rynku irackiego jest póki co koncesjonowany przez
                                            Amerykanów, polscy przedsiębiorcy mają alternatywną drogę. Zresztą chyba jak
                                            na razie o żadnym rynku, w znanym nam rozumieniu, nie może być mowy.
                                            Amerykanie, zresztą podobnie jak przez wiele lat Saddam Husajn, reglamentują
                                            i rozdają podstawowe produkty potrzebne do życia, wodę i energię. Ta sytuacja
                                            będzie się zmieniać wraz z przeprowadzeniem w połowie przyszłego miesiąca
                                            reformy walutowej. Nowy pieniądz ma zastąpić reżimowego dinara, a z czasem
                                            wyprzeć będącego w powszechnym obiegu dolara. Dopiero monetaryzacja stworzy
                                            podstawy rozwoju dla prawdziwej gospodarki rynkowej.

Póki co, handel w Iraku jest niemożliwy z powodu zbyt małej siły nabywczej
                                            społeczeństwa, zaś inwestycje siłą rzeczy przechodzić muszą przez ręce
                                            amerykańskie. To zresztą nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że to
                                            amerykańscy podatnicy przeznaczą w przyszłym roku ponad 1 proc. swojego PKB
                                            na restrukturyzację Iraku. Niewątpliwie choć część tych pieniędzy musi wrócić
                                            do nich z powrotem.

I co masz w tym artykule, obiecanki cacanki, i podkreslanie ,ze Belka bedzie
                                            zastepca, i co z tego, jak decydowac beda Amerykanie.
                                            No i oczywiscie, beda dbali napewno o to by pieniadze wrocily do amerykanskiego
                                            podatnika.
                                            Nie wiesz w cuda, ze my cos zyskamy.Jak pisalam w poscie wyzej na 137 firm nie
                                            przyznano zadnego kontraktu firmie polskiej.
                                            A dalej obiecanki, obiecanki a glupiemu radosc.
                                            A pan Belka tak sie troszczy o polski interes, ze lekka raczka daruje kilkaset
                                            milionow dlugu, ma gest panisko.
                                            • ignorant11 Re: Bez przesady 13.10.03, 18:21
                                              gini napisała:

> Mimo że dostęp do rynku irackiego jest póki co koncesjonowany przez
                                              > Amerykanów, polscy przedsiębiorcy mają alternatywną drogę. Zresztą chyba jak
                                              > na razie o żadnym rynku, w znanym nam rozumieniu, nie może być mowy.
                                              > Amerykanie, zresztą podobnie jak przez wiele lat Saddam Husajn, reglamentują
                                              > i rozdają podstawowe produkty potrzebne do życia, wodę i energię. Ta sytuacja
                                              > będzie się zmieniać wraz z przeprowadzeniem w połowie przyszłego miesiąca
                                              > reformy walutowej. Nowy pieniądz ma zastąpić reżimowego dinara, a z czasem
                                              > wyprzeć będącego w powszechnym obiegu dolara. Dopiero monetaryzacja stworzy
                                              > podstawy rozwoju dla prawdziwej gospodarki rynkowej.
                                              >
                                              > Póki co, handel w Iraku jest niemożliwy z powodu zbyt małej siły nabywczej
                                              > społeczeństwa, zaś inwestycje siłą rzeczy przechodzić muszą przez ręce
                                              > amerykańskie. To zresztą nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że to
                                              > amerykańscy podatnicy przeznaczą w przyszłym roku ponad 1 proc. swojego PKB
                                              > na restrukturyzację Iraku. Niewątpliwie choć część tych pieniędzy musi wrócić
                                              > do nich z powrotem.
                                              >
                                              > I co masz w tym artykule, obiecanki cacanki, i podkreslanie ,ze Belka bedzie
                                              > zastepca, i co z tego, jak decydowac beda Amerykanie.
                                              > No i oczywiscie, beda dbali napewno o to by pieniadze wrocily do
                                              amerykanskiego
                                              >
                                              > podatnika.
                                              > Nie wiesz w cuda, ze my cos zyskamy.Jak pisalam w poscie wyzej na 137 firm
                                              nie
                                              > przyznano zadnego kontraktu firmie polskiej.
                                              > A dalej obiecanki, obiecanki a glupiemu radosc.
                                              > A pan Belka tak sie troszczy o polski interes, ze lekka raczka daruje
                                              kilkaset
                                              > milionow dlugu, ma gest panisko.
                                              • gini Re: Bez przesady 13.10.03, 18:31
                                                Sława!

Teraz w Iraku jest gospoadarka wojenna, czyli komunistyczna, ale szybko będzie
                                                postepowała liberalizacja, bo obecny stan jest trudny nawet dla firm USA.
                                                *********Gdzie konkrety, i jestes pewien, ze to sie szybko zakonczy, jak na
                                                razie nie ma dnia bez zamachu.
                                                To właśnie Belka ma przygotwać plan gry gospodarczej i zrąb nowego systemu.
                                                *******Taki czarodziej ten Belka, tylko jakos u nas mu sie nie udalo.
                                                USA sfinasowały pobyt polskiego kontyngentu, trudno aby jeszcze kazali swojemu
                                                podatnikowi płacic za polskie geszefty...
                                                *******Jak to sfinansowaly, to polski podatnik caly czas placi, dziwie sie, ze
                                                o tym nie wiesz.
                                                Ale będą!

Tak bo Ty im tak nakazesz.A dobrze sie czujesz tak w ogole.
                                                Forum Słowiańskie

Ignorant

• gini : Poczytaj sobie Ignorant i przyjmij do wiadomosci 13.10.03, 18:35
                                                  Posłowie do premiera: więcej pieniędzy na Irak

pw 10-09-2003, ostatnia aktualizacja 10-09-2003 18:55

Posłowie sejmowej komisji obrony chcą, aby misja w Iraku była finansowana z
                                                  pieniędzy spoza budżetu MON. Dezyderat w tej sprawie przesłali do premiera.

Uczynili tak, choć obecny na sali wiceminister obrony Janusz Zemke przekonywał,
                                                  że pieniędzy na misję w Iraku na rok 2004 wystarczy. W tym roku wydamy na to
                                                  147 mln zł, na cały przyszły rok planujemy 308 mln, z tego 190 mln zł to koszty
                                                  wynagrodzeń dla żołnierzy. Zemke powiedział posłom, że koszty misji w Iraku to
                                                  zaledwie 2 proc. budżetu MON. - To wszystko przy założeniu, że w Iraku będzie
                                                  przebywało 2,5 tys. żołnierzy, ale na razie nie mamy zamiaru zwiększania
                                                  kontyngentu - zaznaczył.

Pieniądze na operację w Iraku są wydzielone w budżecie MON w osobnym
                                                  dziale "misje pokojowe". Łącznie budżet na obronność ma wynieść 1,95 PKB.
                                                  Posłowie chcą jednak, żeby misja była finansowana z dodatkowych pieniędzy poza
                                                  budżetem MON, bo uważają, że polskiej armii grozi "ograniczenie niektórych
                                                  wydatków wcześniej zaplanowanych".

Dezyderat został przyjęty przy jednym głosie przeciwnym posła LPR Zygmunta
                                                  Wrzodaka, który stwierdził, że nasze wojska przebywają w Iraku nielegalnie, a
                                                  za te pieniądze rząd powinien ratować upadające w kraju zakłady pracy.

Nie pisz bzdur, ze Amerykanie finansuja nam pobyt w Iraku.

• neceser Ignorant IGNORUJE FAKTy 13.10.03, 18:59
                                                    czy to schizofrenia.Utrata kontaktu z rzeczywistoscia, niezdolnosc testowania
                                                    co prawda, co jego imaginacja?

gini napisała:

> Posłowie do premiera: więcej pieniędzy na Irak
                                                    >
                                                    >
                                                    > pw 10-09-2003, ostatnia aktualizacja 10-09-2003 18:55
                                                    >
                                                    > Posłowie sejmowej komisji obrony chcą, aby misja w Iraku była finansowana z
                                                    > pieniędzy spoza budżetu MON. Dezyderat w tej sprawie przesłali do premiera.
                                                    >
                                                    > Uczynili tak, choć obecny na sali wiceminister obrony Janusz Zemke
                                                    przekonywał,
                                                    >
                                                    > że pieniędzy na misję w Iraku na rok 2004 wystarczy. W tym roku wydamy na to
                                                    > 147 mln zł, na cały przyszły rok planujemy 308 mln, z tego 190 mln zł to
                                                    koszty
                                                    >
                                                    > wynagrodzeń dla żołnierzy. Zemke powiedział posłom, że koszty misji w Iraku
                                                    to
                                                    > zaledwie 2 proc. budżetu MON. - To wszystko przy założeniu, że w Iraku będzie
                                                    > przebywało 2,5 tys. żołnierzy, ale na razie nie mamy zamiaru zwiększania
                                                    > kontyngentu - zaznaczył.
                                                    >
                                                    > Pieniądze na operację w Iraku są wydzielone w budżecie MON w osobnym
                                                    > dziale "misje pokojowe". Łącznie budżet na obronność ma wynieść 1,95 PKB.
                                                    > Posłowie chcą jednak, żeby misja była finansowana z dodatkowych pieniędzy
                                                    poza
                                                    > budżetem MON, bo uważają, że polskiej armii grozi "ograniczenie niektórych
                                                    > wydatków wcześniej zaplanowanych".
                                                    >
                                                    > Dezyderat został przyjęty przy jednym głosie przeciwnym posła LPR Zygmunta
                                                    > Wrzodaka, który stwierdził, że nasze wojska przebywają w Iraku nielegalnie, a
                                                    > za te pieniądze rząd powinien ratować upadające w kraju zakłady pracy.
                                                    >
                                                    > Nie pisz bzdur, ze Amerykanie finansuja nam pobyt w Iraku.
                                                    >
                                                  • ignorant11 Re: Ignorant IGNORUJE nurniów 14.10.03, 00:01

• Gość: chala A moze Polska liczla by na siebie sama w obronie? IP: *.rdu.bellsouth.net 12.10.03, 22:52
                  za trudne do pojecia. I placic trzeba i pracowac na to duzo. A tak, jak
                  glupiec, liczyc na szczescie, ktorego od tysiaca lat nie ma nad wisla.
                  • ignorant11 Polska sam liczy na swą obronę... 13.10.03, 00:16
                    Gość portalu: chala napisał(a):

> za trudne do pojecia. I placic trzeba i pracowac na to duzo. A tak, jak
                    > glupiec, liczyc na szczescie, ktorego od tysiaca lat nie ma nad wisla.

Sława!

Bzdurzysz zyxie, bo to raczej Izrael jest cały czas uzalezniony i to dzieci
                    Izraela są cały czas tułaczami, ale nie zapominaj, że w polsce znaleźli
                    schronienie na wiele wieków, zanim ich najlepsi sojusznicy prawie doszczętnie
                    wymordowali i gdyby nie Polska z jej 4tym co wielkości potencjałem wojskowym i
                    4tym wkladem w Zwycięstwo, to pewnie wojna trwałaby nieco dłużej...

A wtedy być może nie byłoby ani Muzeum Holokaustu, żaden świadek nie przeżyłby
                    tej może najstraszniejszej Waszej kleski w dziejach, może nie byłoby też erecu,
                    bo przecież założyli go niedobitki( chyba ściślej: niedopałki) z Polski.

Pozatem coś nie bardzo z Twoją erydycją, gdy nie wiesz, że przez wszystkie te
                    wielki Polska była mocarstwem, a tylko ostanie 200 lat było słabe..., ale juz
                    od 80 lat odrabiamy zaległości i zyskujemy terytorium które odbieramy od
                    naszego odwiecznego wroga: Niemiec, który puiszy się nie wiadomo czym cały czas
                    tracąc na naszą korzyśc...
                    • Gość: chala Re: Polska sam liczy na swą obronę... IP: *.rdu.bellsouth.net 13.10.03, 02:39
                      moze pogadamy o 6 milionach Zydow, ktorzy zgineli, bo Polacy zalosnie nie
                      obronili siebie i ich w 39?
                      O tym. jak ustanawiali prawa ograniczajace udzial Zydow w zyciu publicznym,
                      wyzszej edukacji, etc>
                      O tym, jak to milosiernie wypedzili
                      w 68, odebrali wlasnosc ( teraz wariata udaja , ze to komuna- a Polacy maja te
                      domy, place, zaklady).
                      Gdzie ta sila? 4ta potega, ale bez strefy w Berlinie, bez uznania zachodu.
                      Kto dba o to czy mooze troche pomogli w zdobyciu Berlina.? Nie te 6 milionow
                      ofiar.
                      O wasze dopominacie sie wy.
                      A teraz, potega na broni z amerykanskiego, norweskiego i NIEMIECKIEGO demobilu.
                      • ignorant11 Re: Polska sam liczy na swą obronę... 13.10.03, 03:04

> moze pogadamy o 6 milionach Zydow, ktorzy zgineli, bo Polacy zalosnie nie
                        > obronili siebie i ich w 39?

+++Ignorant: Sorry Winetou! Ale naszych żydków było "tylko" 3 mln, reszta u
                        Waszych przyjaciół na zachodzie, wieć już połowe winy możesz Polakom odpuscić.

> O tym. jak ustanawiali prawa ograniczajace udzial Zydow w zyciu publicznym,
                        > wyzszej edukacji, etc>

+++Ignorant: Nie przesadzajmy, podobno sam Beck był z pochodznia żydem zaś
                        Sanacji zarzucano własnie zażydzanie raczej niż przesladownie żydów.

> O tym, jak to milosiernie wypedzili
                        > w 68, odebrali wlasnosc ( teraz wariata udaja , ze to komuna- a Polacy maja
                        te
                        > domy, place, zaklady).

+++Ignorant: Jak wiesz żydzi byli wspóltwórcami komuny i największe zażydzenie
                        było własnie w latach 45-68, ale ponoć sam Gomólka byl ożeniony z żydówką.

Zaś bitwa o handel czyli nacjonalizacja nawet drobnych geszeftów to własnie
                        Hilary Minc, którego może Ty uważasz za katolickiego biskupa?

Szczegółow nie pamiętam, ale w obu frakcjach byli żydzi licznie reprezentowani,
                        z tym że jadna zarzucała drugiej syjonizm, zresztą i w USA też nie wszyscy sa
                        syjonistami.

Myślę, że Ci, co wyjechali byli rczej szczęsliwi iż opuszczają komunistyczny
                        raj, ale moższ nazywać to "okrutnym wypędzeniem"

> Gdzie ta sila? 4ta potega, ale bez strefy w Berlinie, bez uznania zachodu.
                        > Kto dba o to czy mooze troche pomogli w zdobyciu Berlina.? Nie te 6 milionow
                        > ofiar.

+++Ignorant: W okupacji Niemiec brała udział początkowo jedna dywizja, którą
                        dowodził Piotr Jaroszewicz, ale chyba po roku sie wycofała, bo Polacy nie lubia
                        uciskac nawet Niemców.

Ale za to nabytki terytorialne znowu jak w IWS mamy największe, a to chyba
                        znacznie lepsze niż trzymać wartowników w Berlinie?

> O wasze dopominacie sie wy.

+++Ignorant: Nie rozumiem powyższego, byłbyś skłonny prościej, zważ iż piszesz
                        do Ignoranta.

> A teraz, potega na broni z amerykanskiego, norweskiego i NIEMIECKIEGO
                        demobilu.

+++Ignorant: F16 wersji 50/52 nie nazwałbym demobilem, podobnie jak izraelskich
                        Spikeów, czy fińskich Patrii, dalej nowych korwet projektu 621 ( techn
                        stealth), jak również projektowanych elementów tarczy rakietowej
                      • rycho7 ziejaca nienawiscia zydowska polakozerczyni Chala 13.10.03, 09:05

> moze pogadamy o 6 milionach Zydow, ktorzy zgineli, bo Polacy zalosnie nie
                        > obronili siebie i ich w 39?

Projekt Judeopolonii walnie przyczynil sie do oslabienia polskiej gospodarki i
                        obronnosci. Kieruj wiec swe zale do zydowskich sprawcow.

> O tym. jak ustanawiali prawa ograniczajace udzial Zydow w zyciu publicznym,
                        > wyzszej edukacji, etc>

Klamiesz jak najeta. Przed rozbiorami Polska byla rajem dla Zydow. Sami tak
                        uwazali i pisali. Za rozbiory odpowiadaja inni. A w II Rzeczpospolitej nie bylo
                        praw dyskryminujacych Zydow. Prawa dla obywaleli byly rowne. Istnienie grupek
                        ekstremistow w panstwie demokratycznym to nie prawo i nie wina wszystkich. Ja
                        Izraelczykow uwazam za bandytow gdy w demokratycznych wyborach wybieraja
                        bandytow, takich jak Szaron. W II Rzeczpospolitej Falangi nie wybierano.
                        Klamiesz wiec typowo dla syjonistow z USA.

> O tym, jak to milosiernie wypedzili
                        > w 68, odebrali wlasnosc ( teraz wariata udaja , ze to komuna

Ambasador Izraela Weiss twierdzi, ze w 1968 wypedzono nie Zydow lecz
                        komunistow. Wiec wypedzili komunisci komunistow. A komunistow do Polski
                        zaprosil Rooswelt i Churchil w Jalcie. Tacy to sojusznicy.

> - a Polacy maja te
                        > domy, place, zaklady).

Tu Cie boli. Zgodnie z prawem cywilizowanych panstw wlasciciele i ich
                        spadkobiercy musza zglosic sie do sadu kraju, w ktorym znajduje sie wlasnosc.
                        Po przedstawieniu odpowiednich dokumentow wlasnosc jest przyznawana
                        wlascicielowi. Tobie po prostu nie podoba sie procedura eliminujaca oszustow.
                        Jestes sama oszustka lub ich popleczniczka.

> Gdzie ta sila? 4ta potega, ale bez strefy w Berlinie, bez uznania zachodu.

No wlasnie dziekuje za ukazani ejacy to sojusznicy zachodni. Bic sie za nich
                        pozwolili i nawet za bron kazali sobie zaplacic. O jurgrelcie zapominieli.

> Kto dba o to czy mooze troche pomogli w zdobyciu Berlina.? Nie te 6 milionow
                        > ofiar.

No a co zrobila diaspora zydowska przeciwko Hitlerowi? Jak reagowala na
                        przekazy Ryszarda Karskiego? Slala czule listy do czlonkow zydowskiego gestapo,
                        judenratow i obslugi hitlerowskich obozow zaglady i obozow koncentracyjnych. A
                        teraz ta diaspora obozy w Sachsenhausen, Dachau, Rawensbrueck, Terezinie itd.
                        nazywa oszczerczo polskimi obozami koncentracyjnymi. K.rewskie nasienie.

> O wasze dopominacie sie wy.

Wy sie nie upomnicie.

> A teraz, potega na broni z amerykanskiego

Po cos USA wywolawalo afere karabinowa. Likwidacja polskiego przemyslu
                        zbrojeniowego byly w interesie USA i Izraela.

> norweskiego

Nowy zydowski wynalazek. Prototyp z demobilu.

> i NIEMIECKIEGO demobilu.

Rozumiem powinno byc izraelskiego. Niedoczekanie.
                        • nurni dla Rycha 13.10.03, 18:49
                          chala to baba a wczesniej zyx

prawdziwy a nie wystrugany okaz z Izraela
                          mozdzek Morela i innych wypedzonych

dla koneserow
                          • rycho7 Re: dla Rycha 14.10.03, 09:41
                            nurni napisał:

> dla koneserow

Ponioslo mnie. Z psycholami z reguly nie rozmawiam. Wyjatek robie dla Downow,
                            ale to juz zupelnie inna historia.
      • Gość: Andrzej Świetnie to nas załatwią Niemcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 11:47
        Poczytaj o roszczeniach niemieckich
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031008/publicystyka/publicystyka_a_1.html
    • Gość: doku "Jak niedorośli chłopcy" - powiedziałby Winnetou IP: *.chello.pl 12.10.03, 23:37

> Poufne porozumienie w UE
      > Opierając się na utrzymywanym w tajemnicy porozumieniu Niemcy, Francja i
      > Wielka Brytania pracują "pełną parą" nad utworzeniem niezależnych od NATO

Brytyjczycy zdradzają USA? - oj dzieci, dzieci!

> Jak twierdzi "Der Spiegel", podstawą tego projektu jest utrzymywane
      > dotychczas w tajemnicy porozumienie kanclerza Gerharda Schroedera, prezydenta
      > Jacquesa Chiraca i premiera Tony'ego Blaira

Tak to jest dawać dzieciom "Der Szpiega" do czytania. Od razu znajdą bardzo
      tajemnicze tajemnice.

> Polska obawia się

Oj, jak strasznie się przestraszyliśmy.

Znów się rozmarzyliście komuszki
      • galba I dlatego Blair i jego Labour są w agonii 13.10.03, 08:01
        Wg najnowszego sondażu YouGov Konserwatyści mają największą przewagę nad Labour
        Party od 11 lat. Anglicy znienawidzili Blaira za nachalne próby wpechnięcia ich
        do nowej Unii - Konserwatyści nieśmiało wspominają o wyjściu i akcesie do NAFTA.

G.
    • tomek9991 Niemcy już zapomnieli, kto im zlikwidował mur 13.10.03, 08:08
      A mur był piękny :
      www.brianrose.com/lostborder/wall.htm
      Polecam zwłaszcza te małe domki otoczone murem z 3 stron !
      • neceser Re: Niemcy już zapomnieli, kto im zlikwidował mur 13.10.03, 15:24
        Solidarnosc i polski Kosciol Katolicki dostawali przez lata pieniadze z
        Niemiec. ta rewolucja byla finansowana przez USa i Niemcy, dla ich dobra.

tomek9991 napisał:

> A mur był piękny :
        > www.brianrose.com/lostborder/wall.htm
        > Polecam zwłaszcza te małe domki otoczone murem z 3 stron !
    • tomek9991 Martwić się należy o co innego. Poczytajcie o co 13.10.03, 08:09
      Poczytajcie ! To są poważne sprawy :
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031008/publicystyka/publicystyka_a_1.html
      Ci szaleńcy-wypędzeni chcą anulować skutki II wojny światowej !
      • Gość: Andrzej Ładny gnój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 11:43
        Wygląda to bardzo niepokojąco.
        A o centrum wypędzonych był wielki szum,a tymczasem Niemcom chodzi o pieniądze.
        Centrum skutecznie odwróciło uwagę od kasy.
        Dlaczego rząd niemiecki nie odetnie się od tych żądań, tylko je po cichu
        akceptuje ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka