Dodaj do ulubionych

Prośba o link

24.04.09, 15:40
do wypowiedzi Marii Fieldorf-Czarskiej na temat ratowania Polaków
przez Żydów podczas okupacji sowieckiej 39-41.

Czytałem gdzieś, że córka Fieldorfa-Nila wystąpiła z inicjatywą
założenia parku, w którym sadzono by drzewka dla Żydów ratujących
Polaków.

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: Prośba o link 24.04.09, 15:43
      wyborcza.pl/1,75478,6534649,Ryszard_Bugajski_do_Marii_Fieldorf_Czarskiej.html
      • cepekolodziej Re: Prośba o link 24.04.09, 15:46

To własnie czytałem, i dlatego teraz pytam. Swego czasu ta
        inforamcja, o którą pytam, była w necie. Ale nie wiem, skąd.
        • dana33 Re: Prośba o link 24.04.09, 17:20
          inforamcja.....

big_grin
    • perla a są w ogóle takie dane? 24.04.09, 16:03
      sprawa ciekawa jest, bo faktycznie przez 2 lata pół Polski było pod okupacją
      sowiecką, gdzie dochodziło do masowych morderstw na Polakach, wywózek i deportacji.
      Nigdy nie czytałem o tym aby Żydzi tam pomagali Polakom ukryć się przed
      siepaczami z nkwd.
      Ale na zdrowy rozum, to powinni tacy Żydzi być, co Polaków trzymali w piwnicach
      właśnie.
      • g-48 Re: a są w ogóle takie dane? 24.04.09, 16:37
        Ale na zdrowy rozum, to powinni tacy Żydzi być, co Polaków trzymali
        w piwnicach
        > właśnie.
        No i trzymali!W piwnicach UB!
        A chcialbys byc schowany w piwnicy u Zyda?
        www.youtube.com/watch?v=n4jvjtXxqJ8
      • pan.scan Chichot historii. 24.04.09, 16:49
        Jakub Berman, oprawca Polaków powinien dostać od p.Fieldorf drzewko za
        załatwienie Kossak-Szczuckiej papierów na wyjazd do Londynu wówczas, kiedy
        miała być aresztowana przez UB.

Moj dziadek z donosu sąsiada do NKWD był aresztowany, zapewne skończyłby w
        gułagach gdyby nie paru Żydów, którzy wyciągnęli go z sowieckiego
        więzienia w pewnym mieście płn. Lubelszczyzny.
        • cepekolodziej Re: Chichot historii. 24.04.09, 17:09
          Dlaczego zaraz chichot?

Przecież to normalny odruch -
          • pan.scan Normalny odruch? 24.04.09, 17:32
            Żyd ratujący goja?
            Wystarczy rzucić okiem na tutejszą forumową mierzwę, dla której normalnym
            odruchem Żyda jest donieść, oszukać, ukraść, zagrabić, dać się pędzić jak
            bydło do gazu, kolaborować itede, itepe.

Myślę, że P.Fieldorf powinna poszukiwania Sprawiedliwych Żydów zacząć od
            Wierzbickiego
            wysylkowa.pl/ks807777.html
            Chodakiewicza
            www.poczytaj.pl/1343
            czy Żbikowskiego
            czytelnia.onet.pl/0,16716,0,1,nowosci.html
            • aaki takich żydów było setki tysięcy 24.04.09, 18:28
              big_grin
              • pan.scan Przesadzasz, felczerze. 24.04.09, 19:52
                Jeżeli "Przecież to normalny odruch -
                • cepekolodziej Re: Przesadzasz, felczerze. 24.04.09, 20:31

Powinno być więcej, bo to przecież właśnie Polacy byli szczególnie
                  nieskorzy do pomagania bliźnim, którzy znaleźli się w potrzebie.
                  Innymi słowy: gdyby było tylko 150 (ścislej - 166), możnaby mówić o
                  żydowskiej obojętności wobec losu prześladowanych Polaków.
                • aaki Re: Przesadzasz, felczerze. 24.04.09, 20:37
                  nie bąż taki skromny.z pewnością posiadasz bogatą historiografie n/t
                • perla niestety Scan 24.04.09, 23:36
                  przegrywasz w tym wątku na każdej lini.
                  2 lata okupacji sowieckiej, i żadnych danych co by Żydzi ratowali Polaków.
                  A potem już było tylko Jedwabne...
                  Ta polska tłuszcza w Jedwabnem miała 800 lat aby rozprawić się z Żydami. Zrobili
                  to dopiero gdy dwuletnia sowiecka okupacja zniknęła, Nie widzisz związku?
                  Polscy bandyci okrutnie zamordowali tam Żydów. Ale nie antysemityzm przyczyną
                  mordu był. To te 2 lata kluczowe były. To te 2 lata spowodowały taką furię.
                  Oczywiście, Ty podasz dane, że tylko 30% Żydów z Jedwabnego do nkwd zapisało
                  się. Ale jak jest się mniejszością to należy liczyć się z tubylcami, i famą jaką
                  tubylcy odbierają. Inaczej naraża się własne dzieci na zemstę tubylców gdy coś
                  odmieni się.
                  Zbrodni nic nie usprawiedliwia. Ale należy zrozumieć jej przyczynę właśnie.
                  • dana33 Re: niestety Scan 25.04.09, 00:03
                    swieta racja, perliczkowaty.... trzeba zrozumiec...
                    te niemowlaki zydowskie z jedwabnego byly samymi naczalnikami nkwd...

i to ladne zdanko: "miała 800 lat aby rozprawić się z Żydami".....
                    zydzi w jedwabnem jak nic 800 lat zatruwali zycie polakom, nie?
                    i kurrrrka... nie rozprawili sie z nimi... czekali na tych
                    niemowlakow...

dran pozostanie draniem i umrze draniem tez...
                    wymioty, jak mawia moj przyjaciel...
                    • marouder.eu Re: niestety Scan 25.04.09, 00:15
                      Dla mnie to koszmar Dana. Nie wiem, jak sobie wytlumaczyc taka sqrweysynska
                      niechec?
                      Upadkiem panstwa szlacheckiego..ale nie wiem, czy wiesz, po ostanim rozbiorze
                      np. cala sluzbe zagraniczna Rosji mieli w rekach Polacy, Aleksander chcial
                      restutucji panstwa poslkiego..ba..Polacy poszli za Napoleonem..byla taka
                      ksiazka.."Z dziejow glupoty w Polsce"...niechby ja sobie panowie i panie czasem
                      poczytaliuncertain
                      • dana33 Re: niestety Scan 25.04.09, 00:25
                        oczywiscie, ze koszmar...
                        i nawet nie wdajac sie w dowody, kto w jedwabnem byl lub nie byl w
                        nkwd.... setki, setki ludzi, dzieci, niemowlakow pali sie w stodole?
                        zabija siekiera? topi w jeziorze? a to ukamienowane dziecko przez
                        kolego w jego wieku?
                        a to perliczkowate dranstwo jeszcze smie pisnac wogole? przyczyne
                        mamy zrozumiec????? jaka przyczyne miala ta grupka chlopaczkow
                        kamienujac swojego kolege???
                        ja wiem, jaka przyczyna byla... ty tez wiesz... scan tez wie...
                        perliczkowaty "rozumie"....

biedna ta polska, marudzinski....
                        • cyniol Re: niestety Scan 25.04.09, 04:51
                          dana33 napisała:

> oczywiscie, ze koszmar...
                          > i nawet nie wdajac sie w dowody, kto w jedwabnem byl lub nie byl w
                          > nkwd.... setki, setki ludzi, dzieci, niemowlakow pali sie w stodole?
                          > zabija siekiera? topi w jeziorze? a to ukamienowane dziecko przez
                          > kolego w jego wieku?

Ale cie fantazja poniosla, powinnas sie na pisanie kryminalow przerzucic, bo
                          marnujesz sie w tej Hasbarzesmile))
                        • perla widzisz dana33 25.04.09, 06:14
                          już dawno zauważyłem, że masz ewidentne problemy z właściwym zrozumieniem
                          tekstu. Nie wyczuwasz ironii, bierzesz wszystko dosłownie.
                          Ja cię rozumiem, tyle lat jesteś w innym języku, więc masz prawo nie łapać
                          niuansów w tekście po polsku. Dlatego też nie mam pretensji do ciebie za te
                          wyzwiska. Ale mam propozycję. Zanim znów zaczniesz wyzywać od draństwa, poproś
                          kogoś aby ci wytłumaczył co tak naprawdę napisane zostało właśnie.
                          • dana33 widze, perliczkowaty.... 25.04.09, 17:22
                            w dalszych twoich postach, ktore wlasnie przeczytalam, ze ta twoja
                            "ironia" po prostu nie ma konca...
                    • mieczdamoklesa Re: niestety dana 25.04.09, 05:05
                      jakby ktos moja rodzine wywiozl i wytlokl za pomoca zyda to sama
                      wlasnorecznie bym mu zlobila jedwabne !!!!
                      • cyniol Re: niestety dana 25.04.09, 13:38
                        mieczdamoklesa napisał:

> jakby ktos moja rodzine wywiozl i wytlokl za pomoca zyda to sama
                        > wlasnorecznie bym mu zlobila jedwabne !!!!

Problem w tym, ze Zydzi sa nietykalni, oni moga tluc, aresztowac, wywozic,
                        mordowac, torturowac, ale kiedy przychodzi czas rozliczen i odpowiedzialnosci
                        okazuje sie, ze oni juz nie sa Zydami, poniewaz do tej pory nie ustalili miedzy
                        soba, czy Zyd to religia czy rasa, a nie ustalili tak na wszelki wypadek, aby
                        zonglowac ta niewiadoma w ramach potrzebsmile)))

• bartosz_ewski a kto kazał żydom w Jedwabnem mieszkać? 25.04.09, 10:43
                      jakiś przymus był? siedzieli tam bo im dobrze było, a chcieli mieć jeszcze
                      lepiej i postanowili wyeliminowac lokalny element - Polaków
                      dana33 napisała:

> swieta racja, perliczkowaty.... trzeba zrozumiec...
                      > te niemowlaki zydowskie z jedwabnego byly samymi naczalnikami nkwd...
                      >
                      > i to ladne zdanko: "miała 800 lat aby rozprawić się z Żydami".....
                      > zydzi w jedwabnem jak nic 800 lat zatruwali zycie polakom, nie?
                      > i kurrrrka... nie rozprawili sie z nimi... czekali na tych
                      > niemowlakow...
                      >
                      > dran pozostanie draniem i umrze draniem tez...
                      > wymioty, jak mawia moj przyjaciel...
                  • pan.scan Re: niestety Perła 25.04.09, 08:18

Jest dostępne opracowanie Krzysztof Jasiewicza "Pierwsi po diable. Elity sowieckie w okupowanej Polsce 1939-1941"
                    Wnioski:

1. Autor przebadał dostępne statystyki wyprodukowane przez sowieckie organa państwowe mówiące o tzw. stanowiskach nomenklaturowych, których objęcie wymagało zgody partyjnych komitetów (nomenkaturowe stanowiska to były te od kierownika sklepu w X poprzez bufetową na dworcu do brygadzisty w POMie). Odsetek Żydów nie był tam wcale większy niż polskiej ludności.

2. Jasiewicz zanalizował procentowy udział Żydów w grupie osób prześladowanych przez Sowietów. 11 procent całości aresztowanych na Zachodniej Białorusi było Żydami – to tyle, ile stanowił ich udział w ogóle populacji. Więcej niż 20 procent ogółu deportowanych na Wschód było Żydami.

3. Autor przebadał dokumenty sowieckich organów represji, z analizy których wynika, że skala prześladowań wobec ludności żydowskiej podważa zasadność oskarżeń o powszechnym poparciu sowieckiej własti przez kresowych Żydów.

4.Jasiewicz przebadał wspomnienia i relacje żołnierzy Andersa i ich rodzin, zgromadzone w muzeum Sikorskiego w Londynie i Inst. Hoovera w USA. Relacje te dotyczyły okresu władzy sowieckiej na terenach powiatu łomżyńskiego (tu było najwięcej materiałów), Białegostoku i Grodna. Nie wdając się w cytowanie cyfr – wnioski nie potwierdzają rozpowszechnionej opinii o powszechnej zdradzie żydowskiej – tj. kolaboracji, donoszeniu do sowieckich organów ścigania itd. Z relacji białostockich wynika, że tylko 6 procent wskazuje Żydów jako sprawców polskiej opresywnych zachowań sowieckich wobec ludności polskiej. W dokumentach dotyczących rejonu łomżyńskiego (m.in.Jedwabne) jako jedyni sprawcy polskich nieszczęść wskazywani są Polacy – 13 procent, Żydzi – 8 procent, komuniści – podobna cyfra, kryminaliści – ok. 6 procent.

Wydaje się, że nawet sam prof. Strzembosz zaplątał się w sidła sprzeczności pisząc w swojej „Przemilczanej kolaboracji” – „W Jedwabnem, zamieszkanym w większości przez Żydów, były tylko trzy domy, które nie wywiesiły czerwonej flagi, gdy weszli tutaj Rosjanie. Między innymi nasz dom”. Wspominany przez niego niejaki Czesław Krystowczyk, jeden z głównych „strażaków” od Stodoły okazał się sowieckim kolaborantem, zaś relacje w rodzaju „ukrywałem się w piwnicy trzy miesiące i widziałem Polaków wywożonych furmankami na Sybir nocą, a pilnowali ich Żydzi” nie przemawiają do mojej wyobraźni, mimo że mam ją bujną. Dla porządku - ta relacja od Jasiewicza, nie od Strzembosza.
                    Na marginesie – Uroczysko Kobielno, baza antysowieckiej partyzantki, w którą byli zaangażowani ludzie m.in. z Jedwabnego czy Radziłowa została rozbita w czerwcu 1941 na skutek wydania konspiratorów do NKWD. A przeciez Żydów do partyzantki nie przyjmowano...

Od razu uprzedzam – nie podawaj, proszę, jako ewent. kontrargument informacji o zdradzie żydowskiej w Grodnie, bo po stronie sowieckiej w utarczkach z jednostkami WP wzięło udział tyle samo Żydów ile Polaków, (bodaj po ok. 200 osób w każdej z grup etnicznych), zaś sztandarowy przykład żydowskiego wystąpienia z bronią w ręku p-ko Polsce ze Skidla k/Grodna jest imiennie udokumentowany przez Jasiewicza na podstawie sowieckich archiwów. Większość to Białorusini, kilka nazwisk polskich, kilka żydowskich.

Oczywiście, nie kwestionuję żydowskiej kolaboracji na kresach z sowieckimi władzami. Niestety, nie ma wiarygodnych danych, pozwalających oszacować liczbę kolaborantów. Wspomniany przez mnie kilka wątków wyżej Marek Wierzbicki szacuje liczbę tych Żydów, którzy skorzystali na zmianie władzy na ok.10 procent populacji. Jedną ze wskazówek może być informacja, że w czerwcu 1941 roku z Wilna wraz z bolszewikami zabrało się ok. 3 tysięcy młodzieży żydowskiej. Nie uprawnia to w żadnym wypadku do pisania „o zdradzie Żydów na Kresach”, czego i Ty się nie ustrzegasz, gdyż jest to tożsame ze sformułowaniem „Polacy wraz z Niemcami są współodpowiedzialni za holokaust Żydów” – z czym walczysz. I eto wsio.

PS. Rozumiem, że pisząc „To te 2 lata kluczowe były. To te 2 lata spowodowały taką furię” zakładasz, że wcześniej wzajemne stosunki były wzorowe i popsuły się wyłącznie z winy Żydów?

PPS - czy kolaborantem jest Żyd dostający posadę ekspedienta po wyrzuconym z tego stanowiska Polaku, który przez dwa lata gryzł palce z wsciekłości po utracie pracy i znienawidził całe żydowskie plemię? Bardziej właściwe byłoby napisać o tym Żydzie "beneficjent systemu". Ale to nie jest chyba wygodne, gdyż wówczas ilość kolaborantów z polskiej legendy o "żydowskiej zdradzie na Kresach" drastycznie się zmniejszy.
                    • perla Re: niestety Perła 25.04.09, 09:09
                      w tym wątku chodziło o to, czy znane są przypadki ukrywania przez Żydów pod
                      okupacją sowiecką Polaków. Musiało przecież tak być, że ścigany przez nkwd Polak
                      poprosił o miejsce w szafie swojego żydowskiego kolegę z klasy. Czy są w takim
                      razie relacje, wspomnienia jakieś na temat takich przypadków?
                      A co do kolaboracji żydowskiej jest. Wcale nie twierdzę, że to było zjawisko
                      masowe. Niemniej, w świadomości Polaków zapisało się jako masowe. Wcale nie
                      chodzi o to czy Żyd przyjął jakąś posadę od sowietów. Chodzi o to co mówił,
                      jakie wyrażał poglądy, etc. To kształtowało świadomość o Żydach u Polaków. A
                      potem coś takiego kończy się jak w Jedwabnem.
                      Mnie jakoś nie przekonuje niemiecki współudział w Jedwabnem. Odpowiedzialność
                      tak, bo to było pod ich jurysdykcją. Ale żeby namawiali Polaków do mordu to
                      grubymi nićmi szyte. Polacy z własnej inicjatywy bestialsko zamordowali Żydów w
                      Jedwabnem, w tym kobiety i dzieci, i przyczyna na pewno leży w tych 2 latach. Ci
                      Polacy to nie ludzie z dyplomami, a po 3 klasach szkoły podstawowej, i Żydzi
                      powinni wiedzieć, że ich zachowanie się podczas sowieckiej okupacji to igranie z
                      ciemną masą.
                      Roztocze też sowieci zajęli. Ale byli tutaj tylko 2 tygodnie. Te 2 tygodnie
                      wystarczyło, aby ludzie szykowali pogrom na Żydach. Sporo ludzi mi o tym
                      opowiadało kiedyś. Do pogromu nie doszło tylko dlatego, że ci Żydzi co
                      kolaborowali uciekli razem z Ruskimi. A 2 tygodnie to za mało aby swą niechęć
                      rozszerzyć na całą nację. Niechęć była tylko do tych kolaborujących jawnie.
                      Niemniej, na Roztoczu kształtował się w zarodku taki sam proces, który potem
                      nastąpił w Jedwabnem. Ale tu to tylko 2 tygodnie a tam aż 2 lata. Różnica
                      zasadnicza.
                      Nic się nie dzieje bez przyczyny. Żydzi jawili się Polakom jako zdrajcy, i nie
                      istotne dla wypadków jest czy to prawda czy nie prawda jest. Istotna świadomość
                      tubylców jest. Żydzi pod sowiecką okupacją musieli wiedzieć jak ich Polacy
                      postrzegają i czym to grozi w razie zmiany sytuacji. No więc pytanie jest, co
                      zrobili Żydzi w tamtym czasie, aby zmienić tą świadomość u Polaków właśnie?
                      • pan.scan Re: niestety Perła 25.04.09, 10:05
                        Pisałem: "Wspomniany przez mnie kilka wątków wyżej Marek Wierzbicki"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=94480540&a=94484613

Są znane takie relacje.

perla napisał:

w tym wątku chodziło o to, czy znane są przypadki ukrywania przez Żydów pod
                        okupacją sowiecką Polaków. Musiało przecież tak być, że ścigany przez nkwd
                        Polak poprosił o miejsce w szafie swojego żydowskiego kolegę z klasy. Czy
                        są w takim razie relacje, wspomnienia jakieś na temat takich przypadków?
                        • perla generalnie jest 25.04.09, 11:29
                          w 20 wieku stosunki polsko żydowskie ostro zaostrzyły się. Nie mam takiej wiedzy
                          jak Ty na te tematy, ale z przekazów różnych wiem, iż problem ekonomiczny główną
                          rolę grał. Żydowskie zmowy w handlu, kanty i oszustwa. A Polacy nie byli wtedy
                          zbyt wykształceni. Ciemnoty było w bród. Dlatego też często przypisywano Żydom
                          to czego nie zrobili tak naprawdę. Na dodatek Żydzi się separowali od Polaków,
                          żyli we własnym gronie. W sumie Polacy mało o nich wiedzieli. Żyd kojarzył się z
                          handlarzem i karczmarzem, bo w zasadzie na tym polu główny kontakt obu nacji był.
                          Polacy po odzyskaniu niepodległości, zauważyli dość szybko, że jeżeli komuś w
                          tym kraju dobrze ekonomicznie jest, to Żydom. To budziło frustrację. Oczywiście,
                          Polacy mogli zacząć walczyć ekonomicznie z Żydami, i to robili ale to jeszcze
                          gorzej było, bo niby czemu Polacy we własnym kraju muszą walczyć z inną nacją?
                          To rodziło przepaść.
                          Zauważ, iż to Żydzi bardziej niechętni Polakom byli niż Polacy Żydom. Np. jak
                          Żyd ożenił się z Polką, to normalnie był przyjmowany do rodziny i traktowany. A
                          dla Żydów taka sytuacja była nie do pogodzenia się, i taki Żyd wyrzucany ze
                          społeczności był. Toż to ewidentny rasizm był. Na dodatek Polacy wiedzieli, że
                          ich sąsiedzi nie modlą się za Polskę, tylko za jakiś zamorski kraj. Żydzi mieli
                          swój własny język, odmienny ubiór, odmienne święta, odmienną tradycję. To
                          wszystko bardziej dzieliło niż jednoczyło. I łatwo identyfikowało obywatela jako
                          Żyda.
                          Zwróć uwagę, że to było analogiczne do dzisiejszych muslim w Europie.
                          Problem żydowski z 2 RP istniał i nie ma co zwalać to na antysemityzm. Problem
                          widziała polska i żydowska inteligencja, oraz władze. Dlatego były pomysły
                          syjonistyczne, bundowskie, Madagaskar, lub na siłę zintegrowanie ich. Np. w
                          szkołach o uczniach nauczycielom nie wolno było mówić "Żydzi" a "Polacy wyznania
                          mojżeszowego".
                          I Żydzi i Polacy przyznawali jedno - Żydów za dużo w Polsce było. Ta sytuacja
                          rozsadzała państwo. Szczególnie na prowincji. Chyba w pewnym momencie połapano
                          się, że szersza integracja niemożliwa jest ze względu na specyfikę religijną.
                          Dlatego zaczęto szkolić żydowskich kandydatów do późniejszych walk o Palestynę.
                          Madagaskar to był ciekawy pomysł i szkoda, że nie doszedł do skutku. Żydzi by
                          nie zginęli w Holocauście a dziś by władali 4 wyspą świata.
                          To nie jest tak Scan - dobry Żyd, zły Polak. Nigdy tak nie jest.
                          Ukształtowanie się w latach 1939-41 powszechnej świadomości, że Żyd to
                          komunistyczny kolaborant, choć często niesłusznie, to tak naprawdę był gwóźdź do
                          trumny relacji polsko żydowskich.
                          • pan.scan Oczywiście, że nie jest. 25.04.09, 11:50
                            Ale nie jest tak, jak chce tutejsza antysemicka mierzwa, że Żyd to
                            niewdzięcznik wyłącznie wykorzystujący dobrotliwą i naiwną matkę-Polskę
                            (wszak ich przygarnęła), złodziej, kolaborant i donosiciel poganiany do
                            gazu żydowskim policjantem, któremu na karku siedzi przebiegły Żyd z
                            Judenratu zaś Polak to szlachetny patriota z dewizą na ustach Bóg-Honor-
                            Ojczyzna, gotowy do pomocy całemu światu z narażeniem własnego życia.
                            I o to mi wyłącznie chodzi w mojej działalności na tematy polsko-
                            żydowskie, o zadanie kłamu stereotypom.

Te "bartosz_ewski", który tu spamuje to jakiś okrąglak czy pacyna hasza,
                            nie wiesz przypadkiem? Wyjątkowy dureń.

perla napisał:
                            To nie jest tak Scan - dobry Żyd, zły Polak. Nigdy tak nie jest.
                            • aaki Re: Oczywiście, że nie jest. 25.04.09, 11:58
                              walcząć z jednymi stereotypami usilnie bronisz drugich.
                            • perla piszesz oczywistości 25.04.09, 12:10
                              jasne jest, że Żydzi wnieśli olbrzymi wkład w rozwój kraju. Np. kino
                              przedwojenne czy piosenka. To w zasadzie robili zintegrowani Żydzi. Literatura,
                              poezja też. Oraz medycyna.
                              A również kuchnia.
                              Dramat polegał na tym, że masy żydowskie separowały się od Polaków, i gdy
                              przyszedł Adolf to dzięki tej przedwojennej separacji zostali na lodzie właśnie.
                              • pan.scan Re: piszesz oczywistości 25.04.09, 12:19
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=90714827&a=90741494
                                Masy żydowskie separowały się od Polaków, bo były fanatycznie religijne.
                                I przyznałbym tu Leninowi rację że "religia to opium dla mas" gdyby nie
                                fakt,że asymilacja Żydów na Zachód od Polski rozpoczęła się na początku
                                XIX wieku, a u nas owo "opium" pod postacią macy doprawianej krwią
                                chrześcijańskich dziatek działało jeszcze w latach czterdziestych
                                ubiegłego stulecia. Działa i dziś, jako że spora część licealnej młodzieży
                                uważa, że współcześni Żydzi sa dalej odpowiedzialni za śmierć
                                Chrystusa.
                                • perla świrów nigdy nie brakowało 25.04.09, 14:54
                                  z tym, że ja ostrożny w rozdawaniu etykietek jestem.
                                  Np. w Lublinie w ogóle nie ma czegoś takiego jak antysemickie napisy na murach.
                                  Natomiast w Łodzi to norma jest. Ale to taka walka między kibicami dwóch
                                  lokalnych klubów jest. Te gnojki nie rozumieją nawet tego co malują. I jacy więc
                                  z nich antysemici są?
                                  Natomiast faktem jest, że z naszą licealną młodzieżą nie za dobrze jest. To
                                  skutek nowej mody jest, czyli rodzinnego oglądania seriali, które nigdy nie
                                  kończą się właśnie.
                      • felicia Re: niestety Perła 25.04.09, 11:09
                        perla napisał:
                        > Roztocze też sowieci zajęli. Ale byli tutaj tylko 2 tygodnie. Te
                        > 2 tygodnie wystarczyło, aby ludzie szykowali pogrom na Żydach.
                        > Sporo ludzi mi o tym opowiadało kiedyś. Do pogromu nie doszło
                        > tylko dlatego, że ci Żydzi co kolaborowali uciekli razem z
                        > Ruskimi. A 2 tygodnie to za mało aby swą niechęć
                        > rozszerzyć na całą nację. Niechęć była tylko do tych
                        > kolaborujących jawnie.

A 3 tygodnie by było wystarczająco?
                        A czy tam nie było Polaków komunistów? Sami Żydzi? Jak ci
                        opowiadano? Czy na ich ropdziny się szykowano z pogromem?
                        Czy Żydów razem z rodzinami nie wywożono na Sybir? Wiesz, ilu ich
                        było, tych wywiezionych?
                        A, z innej strony, czy Żydzi mieli nie "uciekać", jak piszesz, z
                        Sowietami, tylko czekać na Hitlera? Tacy zresztą też byli. Kto
                        wygrał życie?
                        W zasadzie słusznie prawisz swoją irytującą niepolską składnią, że:
                        > Nic się nie dzieje bez przyczyny. Żydzi jawili się Polakom jako
                        > zdrajcy, i nie istotne dla wypadków jest czy to prawda czy nie
                        > prawda jest. Istotna świadomość tubylców jest.

ale to logika tego rodzaju, że przyczyną rabunku było posiadanie w
                        kieszeni portfela. I przekonuj tu zodzieja, by ci nie dał w łeb,
                        albowiem w portfelu masz tylko krwawicę, zapracowaną uczciwie na
                        leki dla czeredy dzieci. Może zmienisz jego świadomość.
                        Pozdrawiam przy okazji ze Starego Miasta.
                        F.
                        • bartosz_ewski Re: niestety Perła 25.04.09, 11:19
                          felicia napisała:

I przekonuj tu zodzieja, by ci nie dał w łeb,
                          > albowiem w portfelu masz tylko krwawicę, zapracowaną uczciwie na
                          > leki dla czeredy dzieci. Może zmienisz jego świadomość.
                          > Pozdrawiam przy okazji ze Starego Miasta.
                          > F.
                          to lichwa i burdele w Twojej świadomości to uczciwy pieniadz jest?
                          Strach pomyśleć wobec tego do czego sie posuwasz gdy jesteś nieuczciwa
                          • felicia Re: niestety Perła 25.04.09, 11:28
                            bartosz_ewski napisał:
                            > to lichwa i burdele w Twojej świadomości to uczciwy pieniadz jest?
                            > Strach pomyśleć wobec tego do czego sie posuwasz gdy jesteś
                            nieuczciwa

Nie wiem, kim jesteś, Tajemniczy Nieznajomy, ale na pewno nie
                            gentlemanem. Choćby dlatego, że portfel kojarzysz wyłącznie z
                            lichwą i domami publicznymi. No trudno, widać to twój świat,
                            pozdrawiam cię i życzę czytania ze zrozumieniem.
                            Do czego się zaś posuwam, gdy jestem, jak piszesz, nieuczciwa,
                            nigdy byś nie wymyślił. Sama się boję!
                            Felicia
                            • bartosz_ewski Re: niestety Perła 25.04.09, 11:35
                              felicia napisała:

> Nie wiem, kim jesteś, Tajemniczy Nieznajomy, ale na pewno nie
                              > gentlemanem.

No, nie na poziomie Wałęsy, Stoltzmana i Palikota. To wzory gentlemanów
                              niedoścignione
                              >Choćby dlatego, że portfel kojarzysz wyłącznie z
                              > lichwą i domami publicznymi.

zalezy jak który portfel, w szczególności portfel lichwiarza kojarze z lichwą

>No trudno, widać to twój świat,

o, co za standardowy chwyt. Zapewne czytałaś o holocauście i coś o nim wiesz,
                              czy pisanie o nim, robi z Ciebie nazistę?

> pozdrawiam cię i życzę czytania ze zrozumieniem.

Dziękuję
                              > Do czego się zaś posuwam, gdy jestem, jak piszesz, nieuczciwa,
                              > nigdy byś nie wymyślił. Sama się boję!

Ufff...Ulżyło mi
                              > Felicia

Bartosz_Ewski
                              • felicia Re: niestety Perła 25.04.09, 11:58
                                bartosz_ewski napisał:

>
                                > o, co za standardowy chwyt. Zapewne czytałaś o holocauście i coś
                                o nim wiesz,
                                > czy pisanie o nim, robi z Ciebie nazistę?

Czytanie o Zagładzie (określenie Holocaust mi nie odpowiada z
                                różnych względów) i pisanie o niej z nikogo nie robi nazisty, może
                                z jakiegoś idioty. Twoją słodką tajemnicą zaś pozostanie związek
                                Zagłady i nazizmu z przykładowym i symbolicznym portfelem, który na
                                twe, jak widać, nieszczęście wymyśliłam. Uważam, że to nieszczęście
                                kojarzyć portfel z domami publicznymi i lichwą. A potem z Zagładą.
                                Ale - i tacy widać muszą być. Ostatecznie nie pisałam do pana,
                                Tajemniczy Nieznajomy, ale do Perły. Nie ciągnijmy więc tej jałowej
                                rozmowy (aczkolwiek zabawnej).
                                F.
                        • perla Re: niestety Perła 25.04.09, 12:15
                          Felicjo, ja nie twierdzę, że wszyscy Żydzi byli zdrajcami. Ja twierdzę, że tak
                          ich postrzegano i że oni nic nie zrobili aby zmienić ten stereotyp.
                          I nic mi nie wiadomo jest aby Polacy radośnie witali sowietów w Polsce.
                          Natomiast u Żydów takie przypadki były właśnie.

pozdrawiam z Roztocza
                          • felicia Re: niestety Perła 25.04.09, 12:42
                            perla napisał:

> Felicjo, ja nie twierdzę, że wszyscy Żydzi byli zdrajcami. Ja
                            twierdzę, że tak
                            > ich postrzegano i że oni nic nie zrobili aby zmienić ten
                            stereotyp.

To chwała Najwyższemu, że tak nie twierdzisz. Że, jak mówisz, były
                            przypadki. (Jak śpiewał Kelus w stanie wojennym "pojedyńcze są
                            jeszcze przypadki"; przepraszam za odbiegające w bok skojarzenie).
                            Ale ja pytam, jak mieli zmienić stereotyp i kiedy. Zwłaszcza ci
                            którym komunizm był wstrętny. Ten rabin z Jedwabnego, któremu
                            kazali nieść pomnik Lenina.

> I nic mi nie wiadomo jest aby Polacy radośnie witali sowietów w
                            Polsce.
                            > Natomiast u Żydów takie przypadki były właśnie.

Nie tylko Żydzi byli komunistami, a wszyscy komuniści się cieszyli,
                            że nastanie Era Szczęśliwości w Polsce (albo wręcz w byłej Polsce,
                            bo i wśród nie-Żydów byli tacy, którzy z Polski, Ukrainy, Litwy -
                            zwł. na Kresach - mogli zrezygnować, aby tylko był Związek
                            Sowiecki). Zresztą dla komunistów pojęcie Żyda, Ukraińca czy Polaka
                            nie istniało. Dlatego byli komunistami. Przynajmniej nie istniało
                            dla polskich komunistów, którzy byli idealistami, bo w
                            przedwojennej Polsce nie doświadczyli tego, co wyrabiał z ludźmi
                            Stalin.
                            F.
                            • perla Re: niestety Perła 25.04.09, 15:03
                              felicia napisała:

> Nie tylko Żydzi byli komunistami, a wszyscy komuniści się cieszyli,
                              > że nastanie Era Szczęśliwości w Polsce (albo wręcz w byłej Polsce,
                              > bo i wśród nie-Żydów byli tacy, którzy z Polski, Ukrainy, Litwy -
                              > zwł. na Kresach - mogli zrezygnować, aby tylko był Związek
                              > Sowiecki).

polscy komuniści to w więzieniu siedzieli i w ogóle to mało ich było. To była
                              obca, wstrętna na polskiej mentalności ideologia, i jak potem okazało się,
                              zupełnie słusznie.
                              Natomiast Żydzi w swojej masie mają lewicowe inklinacje. To dziwne o tyle, że
                              kapitalizmowi Żydzi zawdzięczali wszystko. I pieniądze, i status społeczny.
                              Ale gdzie tylko znajdą się to w mig socjalizm budują. Nawet Israel rozpoczęli od
                              spółdzielni rolniczych.

> Zresztą dla komunistów pojęcie Żyda, Ukraińca czy Polaka
                              > nie istniało.

ale istniało pojęcie klasy co na jedno wychodzi. Faszyści mordowali Żydów i
                              Cyganów, czyli wedle rasy, a komuniści wedle klasy.
                              Tylko ślepiec nie widział tego w tej ideologii, i czym walka z klasami skończy się.
                              Nie chcę nikogo obrażać, dlatego zamilknę o intelektualnym poziomie komunistów
                              wierzących w system ten właśnie.
                          • pan.scan Re: niestety Perła 25.04.09, 13:04
                            Twoje stwierdzenie podobne w wydźwięku do tego, która zadają tutejsze
                            prawdziwki "dlaczego Żydzi nie opiekują się swoimi cmentarzami?" Którzy
                            Żydzi, czy ci zagazowani mają dawać świadectwo czy ci, którzy
                            kilkadziesiat lat temu emigrując z powojennej Polski umarli w diasporze?
                            To tylko dzięki benedyktyńskiej pracy historyków-pasjonatów problem
                            obalający stereotypy powoli przebija się do społecznej świadomości.

Nie mogę znaleźć opracowania, gdzie mam liczne relacje z powitania
                            Sowietów, głównie żydowsko-białoruskich. Parę jednak bram budowanych przy
                            pomocy Polaków a jedną przy której stał burmistrz miasta z chlebem i solą
                            znalazłoby się. Nie chcę strzelać bez podparcia się żródłem, tak jak za
                            cholerę nie mogę znaleźć źródła dla wydanej zgody Guderiana na odprawienie
                            mszy dziękczynnej z powodu wkroczenia Niemców na tereny PL (bodaj
                            łomżyńskie).

perla napisał:
                            ... że oni nic nie zrobili aby zmienić ten stereotyp.

PS Nie sądzisz, że lepiej od żydowskiej ruszyć zdradę białoruską,
                            ukraińską, niemiecką? Ta żydowska jakaś już mocno wyeksploatowana jest.
                            • felicia Re: niestety Perła 25.04.09, 13:12
                              pan.scan napisał:
                              >
                              > Nie mogę znaleźć opracowania, gdzie mam liczne relacje z
                              powitania
                              > Sowietów, głównie żydowsko-białoruskich. Parę jednak bram
                              budowanych przy
                              > pomocy Polaków a jedną przy której stał burmistrz miasta z
                              chlebem i solą
                              > znalazłoby się.

W samym Jedwabnem, jak wiadomo, z Sowietami współpracował ten
                              Laudański czy jak mu tam.
                              F.
                              • pan.scan Laudanski był konfidentem NKWD 25.04.09, 13:20
                                z IPNowskiego "Wokół Jedwabnego" str. 424

str.424

...nie wiemy również ilu oskarżonych (o morderstwo Żydów w Jedwabnem -
                                przyp.mój) kolaborowało z okupantem sowieckim a potem z nazistowskim.
                                Z akt spraw karnych przeciw 22 oskarżonym oraz Soubucie wynika, że zapewne
                                wszyscy oni przyjęli obywatelstwo sowieckie podczas tzw. paszportyzacji.
                                Jeden z nich, Zyluk był członkiem komsomołu, inny, Niebrzydowski był na
                                służbie sowieckiej magazynierem. Bardoń (burmistrz z okresu pogromu) był
                                deputowanym miejscowej Rady Miejskiej i kierownikiem warsztatu
                                mechanicznego, (a do tego potrzebna była zgoda obwodowego komitetu
                                partii). Zygmunt Laudański – poszedł najdalej – był konfidentem NKWD. W
                                okresie okupacji niemieckiej kolaborację z nazistami podjęli Sobuta,
                                Miciura oraz Jerzy i Zygmunt Laudański. "Najodważniej" postąpił
                                Bardoń, który był najpierw tłumaczem niemieckim, a w połowie 1942 podjął
                                służbę w policji niemieckiej oraz podpisał folkslistę"...
                                • felicia Re: Laudanski był konfidentem NKWD 25.04.09, 13:23
                                  pan.scan napisał:

> z IPNowskiego "Wokół Jedwabnego" str. 424
                                  >
                                  > str.424
                                  >
                                  > ...nie wiemy również ilu oskarżonych (o morderstwo Żydów w
                                  Jedwabnem -
                                  > przyp.mój) kolaborowało z okupantem sowieckim a potem z
                                  nazistowskim.
                                  > Z akt spraw karnych przeciw 22 oskarżonym oraz Soubucie wynika,
                                  że zapewne
                                  > wszyscy oni przyjęli obywatelstwo sowieckie podczas tzw.
                                  paszportyzacji.
                                  > Jeden z nich, Zyluk był członkiem komsomołu, inny, Niebrzydowski
                                  był na
                                  > służbie sowieckiej magazynierem. Bardoń (burmistrz z okresu
                                  pogromu) był
                                  > deputowanym miejscowej Rady Miejskiej i kierownikiem warsztatu
                                  > mechanicznego, (a do tego potrzebna była zgoda obwodowego
                                  komitetu
                                  > partii). Zygmunt Laudański – poszedł najdalej – był konfidentem
                                  NKW
                                  > D. W
                                  > okresie okupacji niemieckiej kolaborację z nazistami podjęli
                                  Sobuta,
                                  > Miciura oraz Jerzy i Zygmunt Laudański. "Najodważniej" postąpił
                                  > Bardoń, który był najpierw tłumaczem niemieckim, a w połowie 1942
                                  podjął
                                  > służbę w policji niemieckiej oraz podpisał folkslistę"...

Same Żydy te "przypadki".
                                  F.
                                  • pan.scan I tu jeszcze z tego samego opracowania: 25.04.09, 13:34
                                    (...) W rozpracowaniu konspiracji pomocna była agentura, której stan
                                    wynosił w połowie września 1940 (wg danych Rejonowego NKWD) 130 osób,
                                    jednak 111 z nich było informatorami, czyli agentami najniższej rangi. Nie
                                    ma danych dotyczących struktury narodowościowej agentów, ale z innych
                                    źródeł wynika, że dekonspiratorami polskich struktur podziemnych byli
                                    Polacy. (...)

(...) Pomimo tak licznych aresztowań władze sowieckie wciąż podkreślały w
                                    obwodzie jedwabieńskim istnienie "elementu powstańczego" i licznych
                                    polskich oraz żydowskich organizacji antyradzieckich, które zdaniem NKWD
                                    prowadziły aktywną działalność kontrrewolucyjną.

W spisie operacyjnym NKWD dotyczącym tego terenu zdecydowanie przeważały
                                    osoby jako członkowie Stron.Narod. (387) i Obozu Zjedn. Narod. (221).
                                    Z organizacji żydowskich na indeksie znalazło się 80 syjonistów i 14
                                    członków Bundu.
                                    (informacja Nacz. NKWD obwodu białostockiego styczeń ’41.

(...) Jak wynika z powyższego, polska konspiracja przybrała na tym
                                    obszarze niebywałe rozmiary, natomiast żydowska kolaboracja nie wyróżniała
                                    się niczym szczególnym i bardziej powszechna była w wyobraźni polskich
                                    współmieszkańców niż w rzeczywistości. Na przeciwnym biegunie (w stos. do
                                    kolaborantów) stała grupa Żydów religijnych, niezadowolonych właścicieli
                                    (..)
                                    Czy zatem powstała antysowiecka konspiracja żydowska? O takich próbach
                                    świadczą strzępy informacji z lat 1940-41. Po przeszło roku okupacji
                                    władze obwodu białostockiego meldowały do Mińska, że w Trzciannem,
                                    miasteczku po drugiej stronie Biebrze syjoniści i bundowcy wydają
                                    konspiracyjną gazetę. 2 maja 1941 aresztowano Żyda, Michela Bejdera, który
                                    był podejrzany o rozrzucanie antysowieckich ulotek w Radziłowie.
                                    (sprawozdanie NKWD BSRR za maj ’41)..."
                            • perla Re: niestety Perła 25.04.09, 15:10
                              pan.scan napisał:

> PS Nie sądzisz, że lepiej od żydowskiej ruszyć zdradę białoruską,
                              > ukraińską, niemiecką? Ta żydowska jakaś już mocno wyeksploatowana jest.
                              >

owszem, ale oni nie zarzucają nam cięgle mordów na nich. A Żydzi zarzucają. I tu
                              działa 3 zasada dynamiki Newtona.
                              Zresztą, Żydzi zarzucają już wszystkim wszystko. No może na Eskimosów nic nie
                              mają właśnie.
                    • cyniol Re: klamstwa Scana 25.04.09, 15:17
                      pan.scan napisał:

>
                      > Jest dostępne opracowanie Krzysztof Jasiewicza "Pierwsi po diable. Elity sowiec
                      > kie w okupowanej Polsce 1939-1941"
                      > Wnioski:
                      >
                      > 1. Autor przebadał dostępne statystyki wyprodukowane przez sowieckie organa pań
                      > stwowe mówiące o tzw. stanowiskach nomenklaturowych, których objęcie wymagało z
                      > gody partyjnych komitetów (nomenkaturowe stanowiska to były te od kierownika sk
                      > lepu w X poprzez bufetową na dworcu do brygadzisty w POMie). Odsetek Żydów nie
                      > był tam wcale większy niż polskiej ludności.

Przypomnijmy tu, że ambasador sowiecki w Warszawie Wiktor Lebiediew, który
                      "nieźle znał Polskę" (w ocenie historyka prof. A. Paczkowskiego), w raporcie
                      wysłanym do Moskwy 10 lipca 1949 r. zwrócił uwagę, że w MBP, poczynając od
                      wiceministrów poprzez dyrektorów departamentów, nie ma ani jednego Polaka.
                      Wszyscy są Żydami" [podkr. - J.R.N.] (cyt. za: A. Paczkowski, Żydzi w UB: próba
                      weryfikacji stereotypu, [w:] Komunizm. Ideologia, system, ludzie, red. T.
                      Szarota, Warszawa 2001, s. 202).

Gross całkowicie przemilcza bardzo niewygodne dla niego dane zebrane przez
                      amerykańskiego korespondenta wojennego i reportera pochodzenia żydowskiego Johna
                      Sacka w czasie siedmiu lat pracy nad książką "Oko za oko". W książce tej,
                      poświęconej sprawie ludobójczych zbrodni Żyda Salomona Morela i jego podwładnych
                      w UB w obozie w Świętochłowicach w 1945 r., Sack powoływał się m.in. na
                      informacje Pinka Mąki, byłego sekretarza urzędu Bezpieczeństwa Publicznego na
                      terenie Śląska, że w podległym mu regionie liczba żydowskich oficerów
                      bezpieczeństwa wynosiła od 150 do 225. Według Sacka, od 70 do 75 procent
                      oficerów bezpieczeństwa na tym terenie było Żydami (por. J. Sack, Oko za oko,
                      Gliwice 1995, s. 292).

Do typowych manipulacji Grossa należy próba maksymalnego zaniżenia roli Żydów w
                      UB przez wyeksponowanie danych z dwóch województw, gdzie było najmniej Żydów w
                      UB: lubelskiego i rzeszowskiego (s. 229), idąca w parze z równoczesną próbą
                      podważenia wiarygodności informacji na temat danych z paru województw o wielkim
                      procencie Żydów w UB. Chodziło m.in. o raport głównego doradcy sowieckiego przy
                      MBP Nikołaja Seliwanowskiego, wysłany do Berii 20 października 1945 r., według
                      którego Żydzi stanowili 82,3 proc. pracowników UB w Radomiu (por. s. 228-229).
                      Gross podważa również dane raportu inspektora KC PZPR z sierpnia 1945 r.,
                      stwierdzającego, że Żydzi stanowili połowę łódzkiego UB. Jedynym argumentem dla
                      podważenia tych informacji - bez dowodu - jest przejęta od A. Paczkowskiego
                      ocena, że dane o tak wysokiej nadreprezentacji Żydów w UB w Radomiu wydają się
                      "mniej prawdopodobne". Za pewnik oczywiście przyjmuje dane z dwóch okręgów,
                      gdzie podano niewielką liczbę Żydów.

ym cenniejsze na tym tle są informacje Sacka, który podaje na stronie 95, że Żyd
                      z pochodzenia major Josef Jurkowski był szefem Urzędu Bezpieczeństwa
                      Publicznego. Z kolei na stronach 227 i 344 Sack informuje, że we Wrocławiu
                      Żydami byli dowódca policji, szef zajmującej się Niemcami sekcji UB, szef
                      korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego pułkownik Rubinsztejn z Łodzi i burmistrz
                      miasta Bolesław Drobner. Wcześniej pisałem już w "Naszym Dzienniku" o ogromnej
                      nadreprezentacji Żydów w Kielcach, począwszy od postaci szefa tamtejszego
                      Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego Andrzeja Korneckiego (Dawida
                      Kornhendlera) i zastępcy szefa Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego
                      Alberta Grünbauma. Warto zaznaczyć, że Henryk Pająk i Stanisław Żochowski w
                      książce "Rządy zbirów 1940-1990" (Lublin 1996, s. 141), wymieniając najbardziej
                      eksponowanych zbirów UB, wyliczyli między innymi następujących wojewódzkich
                      szefów UB żydowskiego pochodzenia: Jana Tataja, szefa WUBP w Kielcach, Tadeusza
                      Pasztę, szefa WUBP w Warszawie, Józefa Mrożka, szefa WUBP w Gdańsku, Józefa
                      Plutę, zastępcę szefa UB w Białymstoku, Jana Olkowskiego, szefa WUBP w Krakowie,
                      Zbigniewa Paszkowskiego, szefa UBP na miasto Warszawę, płk. Korneckiego, szefa
                      WUBP w Poznaniu.
                      www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=852
        • bartosz_ewski mitoman 25.04.09, 10:39
          pan.scan napisał:

> Jakub Berman, oprawca Polaków powinien dostać od p.Fieldorf drzewko za
          > załatwienie Kossak-Szczuckiej papierów na wyjazd do Londynu wówczas, kiedy
          > miała być aresztowana przez UB.
          >
          > Moj dziadek z donosu sąsiada do NKWD był aresztowany, zapewne skończyłby w
          > gułagach gdyby nie paru Żydów, którzy wyciągnęli go z sowieckiego
          > więzienia w pewnym mieście płn. Lubelszczyzny.
          >
        • aaki scan-tu sobie polemizuj do woli 25.04.09, 16:14
          www.rp.pl/artykul/61991,252943_Opor_przed_rzeczywistoscia_.html
          • perla mocne jest 25.04.09, 16:51
            a pan profesor Jasiewicz to jeszcze chodzi na wolności czy już go zamknęli? No
            jak śmiał tak Żydów wypunktować!
            No i w pigułce podał problem właśnie:

"Okres 1939 – 1941 (także po części dotyczy to okupacji niemieckiej) stanowi w
            dalszym ciągu obszar niezbadany – z powodu obaw o okrzyknięcie badaczy-śmiałków
            antysemitami."
          • webaholic ciekawy pkt 3 - żydzi szmalcownicy 25.04.09, 19:19
            okradajcy naród polski
          • webaholic pkt 4 kiedys dana czy scan darli sie 25.04.09, 19:22
            że Polacy donosili na żydów, zeby im meble zabrac. Następnym razem niech ta
            banda kretynów, fałszująca historie, napisze ODEBRAĆ, bo wcześniej to ukradliśmy!
        • hasz0 __________rak na mózgu__________ 25.04.09, 17:59
          gdy Zofia Kossak wysyłała córkę na zakupy do Skoczowa, zawsze jej
          mówiła, że ma pójść do polskiego sklepu. Metzendorfowie nie
          traktowali tego jako antysemickie zachowanie
          ---------
          'W jednej z miejscowości Niemcy wymordowali po swojemu wszystkich
          Żydów. Garstka skazańców zdołała zbiec i ukryć się w lasach. Kilku
          polskich wyrostków znalazło kryjówkę zbiegów. Najpierw ograbili ich
          doszczętnie, potem wydali żandarmom. Policja niemiecka otoczyła las
          i wystrzelała wszystkich Żydów. Tak postąpili polscy chłopcy'
          (fragment artykułu 'Nie wolno przemilczeć').

'To zaraza moralna, którą trzeba stawiać pod pręgierzem' - biła na
          alarm Kossak.

Robert Szuchta, nauczyciel z warszawskiego liceum, uczy o
          Holocauście, pisze o nim książki. Dostał Nagrodę im. Ireny
          Sendlerowej 'Za naprawianie świata'. Młodym ludziom często powtarza
          słowa Kossak z 'Protestu': 'Kto jest bierny wobec zła, ten jest jego
          współuczestnikiem'.

- Kossak podczas wojny uratowała wielu ludzi. Podziwiam jej
          zaangażowanie, zatroskanie, chęć zmieniania postaw Polaków. Przecież
          ona pierwsza pisała o pogromach! Z drugiej strony ten jej jawny
          antysemityzm...
          krzywdy, przyniosłoby jej to ulgę, ponieważ nie widziała ani
          potrzeby, ani możliwości współegzystencji'.

Łagodniejszy był Adam Michnik: 'Ten niezwykły apel, przeniknięty
          szlachetnością i odwagą, a zarazem jawnie skażony antysemickim
          stereotypem, dobrze ilustruje paradoks polskiego stosunku do
          ginących Żydów. Zgodnie z tradycją antysemicką każe widzieć w Żydach
          wrogów, ale zarazem zgodnie z tradycją polskiego heroizmu wzywa, by
          nieść Żydom ratunek'.

'Ja nie dostrzegam paradoksu w języku owej pisarki. Dostrzegam w nim
          truciznę i pobożność, która doskonale współgra z ową trucizną' -
          odpowiadał naszemu naczelnemu Leon Wieseltier z 'The New Republic'.

Bartoszewski gwałtownie protestuje, gdy ktoś nazywa Kossak
          antysemitką. Tłumaczy, że przywołanie antysemickiego stereotypu był
          to zamierzony chwyt. Kossak była przekonana, że jeśli chce, by
          ludzie ją zrozumieli, musi odwołać się do mentalności 'rodem z
          Jedwabnego'. - To miało umożliwić przeciętnemu odbiorcy zrozumienie
          tragedii Żydów. Chwyt może naiwny, ale przekonujący. No dobrze,
          załóżmy, że Żydzi są wrogami Polski, ale pamiętajmy, że na naszych
          oczach padają ofiarą ludobójstwa - mówił Bartoszewski.

Prof. Błoński: - Antysemityzm nie wykluczał współczucia. To
          paradoksalne splątanie było na pewno jednym z najosobliwszych i
          najbardziej kształtujących - na dobre, ale częściej na złe! -
          doświadczeń polskiej społeczności. Każdy bowiem musiał jakoś ten
          węzeł rozciąć, przynajmniej w sumieniu.

Kossak nie poradziła sobie z tym węzłem intelektualnie, ale
          heroicznie.

• qwardian Re: Prośba o link 25.04.09, 00:38
      800 lat i nic. A wystarczyło Żydom dać władzę na moment i wyroki
      śmierci na Polakach sypały sie jak confetti. W więzieniach gnili
      Polacy etniczni bez względu na światopogląd, oficerowie jak Nil,
      Prymas Wyszyński i komunista, żołnierzz GL, Gomułka. Kiedy Żydów
      odsunięto od władzy terror się skończył... PRL nadal trwał.
      Tak czy Nie...
    • qwardian Re: Prośba o link 25.04.09, 00:53
      pan.scan 24.04.09, 16:49

Jakub Berman, oprawca Polaków powinien dostać od p.Fieldorf
      drzewko za załatwienie Kossak-Szczuckiej papierów na wyjazd do
      Londynu wówczas, kiedy miała być aresztowana przez UB.

Co za żałosne intryganctwo, za takie załatwienie to dzisiaj
      mordy drze sie, że sie wyrządziło wiele krzywdy? Tak czy Nie...
      • aaki drzewko powiadasz ? raczej drzewo i sznur 25.04.09, 10:15
        uncertain
    • cyniol Re: Ciekawe czy Zydom grozila kara smierci 25.04.09, 04:48
      za ratowanie czy tez pomaganie Polakom pod okupacja sowiecka?
      • 3nd Re: Ciekawe czy Zydom grozila kara smierci 25.04.09, 08:34
        cyniol napisał:

> za ratowanie czy tez pomaganie Polakom pod okupacja sowiecka?

Oczywiście. Za każde słowo czu krok przeciwko polityce komunistów.
        Czasy Stalina.
        Z bojażni przed Żydami polskimi (niepewny element), wyszedł rozkaz przesiedlenia
        ich do republik Azji . Wyszło tak ,że tym uratował wielu
        Żydów z zagłady hitlerowskiej. Tak los chciał.

• bartosz_ewski chora inicjatywa 25.04.09, 10:37
      cepekolodziej napisał:

> Czytałem gdzieś, że córka Fieldorfa-Nila wystąpiła z inicjatywą
      > założenia parku, w którym sadzono by drzewka dla Żydów ratujących
      > Polaków.
      >
      włsnie sie zastanwaim po co , ta zraniona przez Żydów kobieta wychodzi z takimi
      inicjatywami. Posadziłbym drzewko w parku Generała Nila, ale dla raujących
      żydów, którzy tu w latach pięćdziesiątych wrócili - nie!
      • haszszachmat __________Ten wątek TO najlepszy dowód na perfidię 25.04.09, 14:05
        Scana i jego popleczników!

Zongluje włażonymi hucpiarsko tezami, kórych nie wypowiedziałem!
        Przypisuje poglady których nie mam!
        Generuje coraz to nowe oszczerstwa...mieni się patriotą
        w sytuacji, gdy wiek cały tacy jak on zaklamują historię
        • bartosz_ewski trzeba wrócić do poczatków komuny 25.04.09, 14:24
          żeby zrozumieć tę miernotę. Niepiśmienni robole, alkoholicy, kryminaliści,
          prostytutki obalają arystokracje. Mordują inteligencje, zagarniają ich majątek.
          Po licznych ludobójstwach komuny wybierają najgorszych na na swoje władze i
          oddają im zwolnione pałace i wakaty.
          Uwazaja sie za nowa arystokrację, ale geny to geny Haszo. Nie zrobi sie ze
          zlodzieja rycerza a z mordercy profesora. Już przodkowie tych ludzi siegneli
          dna, nawet ich następcom nie udało się od niego odbić.
          Zdystansuj sie do wypowiedzi potomków ogorzałych analfabetów

• hasz0 ________Masz rację Ujajają Gruzję z Putinem szyder 25.04.09, 17:10
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=94515812&a=94516817
            __________________IQ=?_______________________?
    • cyniol !% ludnosci kraju i az 36% w kierownictwie MBP 25.04.09, 13:51
      Według ustaleń Andrzeja Paczkowskiego w centrali UB udział funkcjonariuszy
      narodowości żydowskiej był mniej więcej stały i wahał się wokół 30%. W latach
      1944-1954 na 450 osób pełniących najwyższe funkcje w MBP do naczelnika wydziału
      wzwyż aż 167 było pochodzenia żydowskiego. W tym czasie Żydzi stanowili
      niespełna 1 procent ludności kraju, a ich aż 36 procentowy udział w
      kierownictwie MBP stanowił trudną do ukrycia nadprezentację. (A. Paczkowski,
      Żydzi w UB próba weryfikacji stereotypu. s. 197.)

Nie tylko procentowy udział Żydów w strukturach nowej władzy szokuje. Żydzi
      gorliwie, jako pierwsi je budowali.

W Polsce Roman Romkowski (Natan Gruszpan-Kikiel) został pierwszym szefem resortu
      bezpieczeństwa powołanego przez PKWN 21 lipca 1944 roku. Warto wspomnieć również
      Romana Zambrowskiego czy Anatola Fejgina.

Twórcą katowickiego UB był kpt. Józef Jurkowski.(Jungmann). Wywodził się z
      lubelskiej rodziny ortodoksyjnych Żydów i należał do KPP. Podobne pochodzenie
      mieli szefowie WUBP w Katowicach: Józef Kratko czy Marek Fink ( Finkienberg Mark).

Wprowadzaniu komunizmu, towarzyszyła Żydom antypolskość.

Niektórzy wstępowali do organów bezpieczeństwa, aby mścić się za holocaust i
      często naśladowali w bestialstwie metody swych oprawców.

Abel Kamer pisał: „Symbolem roli Żydów w pierwszym dziesięcioleciu PRL jest
      [...] żydowski bezpieczniak. W newralgicznym punkcie systemu, w policji
      politycznej, potrzebni byli najbardziej zaufani ludzie, najchętniej przedwojenni
      komuniści, wśród których było wielu Żydów. Ponieważ starych było mało, dobrym
      był każdy lojalny. A więc ktoś możliwie osamotniony, bez zaplecza rodzinnego i
      sąsiedzkiego”.

pogranicze.sejny.pl/?s=skryptorium&a=wycinki_strach_gross&e=kosciol.pl_podskorna_wrogosc
      • aaki :-) 25.04.09, 14:06
        www.naszawitryna.pl/jedwabne_1070.html
        • hasz0 _________zawsze mnie wqurzało ..Gierek Breżniewowi 25.04.09, 17:13
          Rosja carska lubiła znęcać się moralnie nad podbitymi przez siebie
          narodami. Np. po polskim powstaniu listopadowym 1830-31 car Mikołaj
          I zniósł w 1832 r. jako polski order wojskowy Virtuti Militari
          (ustanowiony przez króla Stanisława Augusta w 1792 r. po zwycięstwie
          wojsk polskich nad rosyjskimi pod Zieleńcami) i włączył go do
          odznaczeń rosyjskich; od tej pory był on nadawany żołnierzom
          rosyjskim, którzy zdławili to powstanie, jak i inne polskie
          poczynania niepodległościowe. Z kolei Order Orła Białego, włączony
          do odznaczeń rosyjskich w 1831 r. był nadawany Rosjanom, którzy
          wyjątkowo gnębili Polaków.

Podobnie postąpili narzuceni przez Moskwę władcy PRL (wśród których
          roiło się od Żydów). Order, który miał nagradzać zasługi dla Polski
          i narodu polskiego, agenci Kremla nadawali go masowo nie tylko obcym
          czy wrogim Polsce i Polakom Żydom, ale nawet zwykłym bandytom -
          mordercom patriotów polskich.

Należałoby opracować pełną listę osób, szczególnie aparatczyków i
          bandytów Bezpieki, odznaczonych w okresie PRL-u Orderem Odrodzenia
          Polski i unieważnić te nadania. W przeciwnym razie nadawanie po 1989
          r. tego orderu jest właściwie zniewagą dla ludzi, którym on został
          nadany. Bowiem czy prawdziwy patriota polski i człowiek, który swą
          pracą na to odznaczenie zasłużył, miałby przyjemność znaleźć się w
          gronie osób, którym ten order został przyznany tylko i wyłącznie za
          to, że byli agentami Kremla, że gnębli i mordowali patriotów
          polskich i sowietyzowali polskie życie?

• dana33 przeczytalam ten caly watek..... 25.04.09, 17:24
            i pomyslalam, ze mimo mojej nieustajacej nadzieji, ze scan i felicja
            reprezentuja wiekszosc polakow, a nie cala reszta uczestnikow tego
            watka, ze mimo to z ulga moge powtorzyc za moim przyjacielem:
            jak to dobrze, ze ja tu, a nie tam...
            • hasz0 ___Ty Dana33 sądzisz, ze Żydów palimy w kominkach? 25.04.09, 17:28
              .........
              jakoś nie wydaje mi się, żebys miała IQ na tak żenujaco niskim
              poziomie jak Scan czy piq?

Tu w realu nikogo nie obchodzi rasa...Murzyn prowadzi najlepszy
              program rasowy dziś o Cyganach
              sądziłprzed laty że Polacy są jednością jak Wy.
              • hasz0 A jesteście?______;-)___? 25.04.09, 17:31
                IQ=?
                ....................
                dokumenty prezentowane przez Palikota to fałszywki. "Wydarzenia w
                nich opisywane (zresztą w dwóch wykluczających się wersjach) nigdy
                nie miały miejsca" - akcja Janusza Palikota to "kolejny akt
                niszczenia elementarnych standardów życia publicznego w Polsce".
                A odpowiedzialny jest za to szef PO Donald Tusk.
                .....................................

Chcesz Dana 33 porownać moj życiorys z PICZĄ wersją Scana?
            • aaki nie reprezentują wiekszości polaków 25.04.09, 17:50
              bo wiekszośc sobie zdaje sprawę ze historia polsko-zydowskich losów to
              nie była bajeczka o dobrych żydach i złych polakach.
              sprawy były trochę bardziej złożone i zagmatwane,a twoi rodacy nie
              zawsze byłi wyłącznie bohaterami pozytywnymi
            • perla jesteś dana33 Nikodemem Dyzmą portalu tego 25.04.09, 23:55
              zastanawiam się jak to się stało, że osoba tak pospolita jak ty
              została naczelną Żydówką i Israelitką na portalu tym.
              Ty nie czytasz treści, ty czytasz nicki. Wykroiłaś sobie nicki,
              które dla ciebie dobre są. A inne wredne są. Klasyczny przykład to
              ten wątek jest, gdzie podlizałaś się Scanowi i Felicji, innych
              uznając za be. I oni o dziwo kupili to.
              Przyznam, że udało ci się stworzyć grupę wiernych i gorliwych
              palantów, lecąc na chorym filosemityźmie. No bo jak ty Żydówka jest,
              toś godna litości i poparcia jest. A to, że jesteś prostak, toż nikt
              nie zauważy przecież.
              Oraz to, że bardziej szkodzisz państwu Israel i żydostwu w ogóle, to
              oni przecież nie zauważą. Boś ty ta mądra niby jest.
              Nigdy nie zapomnę jak poniżyłaś Scana na forum tym, żądając od niego
              lojalki. "Powiedz Scan, czy dobrze zrozumiałam Perły słowa?",
              napisałaś chlipając obłudnie. A Scan, ten facet z jajami, stojąc na
              baczność przed tobą poparł absurd ten. A przecież Scan to największy
              sku...el jest, który to zawsze miał swoje zdanie i zawsze miażdżył
              oponentów wiedzą, a przy tym wszystkim cholernie wrażliwy na innego
              człowieka był.
              Jak ci się udaje łamać takich ludzi? Otóż nigdy by ci się nie udało
              to, gdyby nie privy i absztyfikant. Absztyfikanta gościsz na swym
              balkoniku, a potem on jeździ po Polsce i odwiedza forumowiczów
              różnych, tłumacząc kto dobry a kto zły jest, i podpuszczając
              łatwowiernych ludzi.
              A co, może tak nie jest? Teraz ci wszyscy, którzy spotkali z
              absztyfikantem się, powinni przez chwilę bodajby zastanowić się czy
              aby na pewno nie ukierunkowani zostali.
              Dla was forum to pępek świata jest, i tego nie rozumiem. Nie
              rozumiem jak dla głpiego forum warto takie akcje robić.
              Zobacz dane33, taki marudny, niebawem przed 60 tką, niewątpliwie
              inteligentny, on nad wami Żydami lituje się. Lituje się nad tymi,
              którzy własne wyspy mają, i rządzą finansami świata. Udało ci się
              dane33, przedstawić ikonę Żyda marudnemu, jako tego który wciąż
              ogryza marchewkę w gettcie warszawskim. Udało ci się ogłupić
              zupełnie Adriannę, i off niczkę, która to na mój nos w związku z
              jakimś facetem jest co za Żyda podał się, i ona teraz cierpi za
              miliony.
              O israelskim żydostwie nie wspomnę bo oni przecież lojalni z zasady
              muszą być.
              Ale nie dodawaj sobie za bardzo, nie jesteś geniuszem. To oni, ci
              głupcy, wywindowali takie coś na ołtarz żydostwa właśnie.
              • kiepekolodziej Re: jesteś dana33 Nikodemem Dyzmą portalu tego 26.04.09, 00:12
                https://www.cellinifinegifts.com/pipkaimages/pipka_dealercertific
ate.jpg
                • absztyfikant :D 26.04.09, 00:21
                  Nie wolno mi po wlasnym kraju krazyc?
              • ariadna-enta Re: jesteś dana33 Nikodemem Dyzmą portalu tego 26.04.09, 00:31
                kurcze
                do mnie jeszcze Absztyfikant nie dojechał.))
                ło matko, bełkoczesz perła jak potłuczony.))
                • absztyfikant Re: jesteś dana33 Nikodemem Dyzmą portalu tego 26.04.09, 00:40
                  Zbieram do skarbonki na helikopter, wkrotce dolecesmile
              • dana33 Re: jesteś dana33 Nikodemem Dyzmą portalu tego 26.04.09, 00:36
                perliczkowaty..... szczescie mojego zycia..... jas ciebie cos
                powiem... absztyfikant i ariadna... scan i felicia... offnickowa i
                marudzinski.... ze tych zlamalam i oglupilam, to nicha....
                ze udalo mi sie to z toba, to sukces!!!!

wzielam sobie szlachetny litewski napitek w kolorze zielonym i pije
                na czesc twoja i twojej madrosci...
                nie ma to, jak lubelski chochmolog, kompletnie oglupialy... smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka