kinga071087
22.03.11, 21:05
mam dobrą wiadomość, istnieje szansa na prawie maksymalne zniesienie objawów.
ja mam ibs od roku, ale od miesiąca mam okres bardzo dobry nawet w tym schorzeniu.
mialam kolki i to straszne i nie ważne co jadłam to miałam zaparcia i gazy. leki od lekarza nie pomagały za bardzo.
mimo mojego wykształcenia medycznego stwierdziłam że odstawiam lek bo mi nie pomaga,odstawiłam na początku lutego.
znalazłam w internecie balsam k....... ziołowy i po zapoznaniu się z jego składem dowiedziałam się że jest pomocny w problemach jelitowych i także sfery psychicznej. zaczęłam go stosować 20 kropli na cukier 3 razy dziennie, zaczęłam ćwiczyć i znalazłam na internecie trening relaksacyjny Jacobsona. zaczęłam też jeść trochę inaczej i powiem wam że musimy jeść dużo gotowanych rzeczy w szczególności zupki.
Na początku bolało ale ten ból był niewiele silniejszy od tego który mi towarzyszył w trakcie zażywania leków. Jeśli chodzi o ćwiczenia to brzuszki, skłony i inne ogólnie usprawniające. Trening relaksacyjny jest dobry pozwala się wyciszyć i daje poczucie kontroli nad ciałem.
Jeśli chodzi o brzuch to już nie miałam problemów z tym czy pójdę do toalety czy nie. przestałam się tym martwić bo nastąpiła poprawa.
Od czasu do czasu miewam niezbyt silne bóle w skali od 0 do 10, gdzie 0 to brak bólu a 10 to ból maksymalny, dałabym 1 lub 1,5.
jeśli chodzi o stres to szukałam różnych strategii radzenia sobie ze stresem i można znaleźć na internecie masę informacji na ten temat.
a burczeniem się nie przejmujcie bo jak chodzę u siebie na uczelni na zajęcia to nie ma osoby, której by nie burczał brzuch i to też osobom bez ibs-u.
mam nadzieję, że wam to pomoże jakoś:-)