Dodaj do ulubionych

BIEGUNKA A.......SAŁATA

16.05.04, 11:14
witam
mam pytanko odnośnie tego czy sałata zielona może spowodowac biegunke??
bo u mnie spowodowała :( pierwsz raz w zyciu wprowadziłam do swojego
jadłospisu sałate tej wiosny i zauważyłam że miałam jakieś problemy jelitowe
gdy ją jadłam,potem przez 2 tygodnie nie kupowałam i był spokój, a teraz znów
i dorobiłam sie dziś biegunki.już wżyciu jej nie zjem:(
może za dużo żelaza?albo jakiś substancji chemicznych ktore pozwalają sałatce
tak ładnie urosnąc???
pozdrawiam
P.S. co poradzić domowego na biegunke??jutro musze isc do szkoly :(
Obserwuj wątek
    • 13_weronika Re: BIEGUNKA A.......SAŁATA 17.05.04, 14:41
      hej; ja jadam sporo sałaty, ale trudno mi powiedzieć czy mam od tego
      biegunkę... raczej nie, bo zwykle mam zaparcia, które zamienia się w biegunkę
      gdy się zdenerwuję; co do biegunki to proponuje kupić w aptece węgiel drzewny
      CARBO; jest przeciw biegunce, bez recepty dość tanio i przede wszystkim nie
      powoduje później zbyt wielkich zaparć... tylko nie bierz odrazu nie wiem ile;
      wystarczy 1 - 2 szt; chyba że nie pomoże... to więcej..
    • mikanm Re: BIEGUNKA A.......SAŁATA 28.05.04, 17:41
      ja zawsze mam biegunkę po sałacie. :) normalka. Moim zdaniem dwa czynniki się
      na to składają - organizm po zimowej przerwie od zieleniny nie jest jeszcze
      przyzwyczajony, po drugie - substancje chemiczne też swoje robią. a tak po
      trzecie to wiadomo że zielenina przeczyszcza :) Dla mnie na biegunki
      najskuteczniejsze było imodium.
      pozdrawiam
      • asia23bb Re: BIEGUNKA A.......SAŁATA 29.05.04, 11:18
        No wcale nie wiadomo, 'ze zielenina przeczyszcza'. Ja odwrotnie -po surowych
        warzywach mam wzdecia i zaparcia :(
        • mikanm Re: BIEGUNKA A.......SAŁATA 30.05.04, 18:31
          Wiadomo - każdy inaczej reaguje. cześć osób nie będzie miała w ogóle żadnych
          sensacji po zieleninie. ale generalnie zielone oczyszcza jelita ze względu na
          błonnik, który działa jak miotła - wymiata wszystko :)
      • gareth77 Re: BIEGUNKA A.......SAŁATA 23.04.25, 09:51
        Zawsze po sałacie ale mam crona choroba jelit
    • gareth77 Re: BIEGUNKA A.......SAŁATA 23.04.25, 09:53
      Zawsze po sałacie mam rozwolnienie i to 30 minut góra max ale to chyba spowodowane jest chorobą jelita drażliwego lub crona sprawdź to
      • chocolate_dog123 Re: BIEGUNKA A.......SAŁATA 23.04.25, 11:07
        U mnie raczej zapalenie uchyłków, myślę że bakteria albo po zetknięciu się z pewną substancja która zarówno podrażnia jelito jak i spowalnia na jakiś czas pasaż jelitowy. No to jak są zastoje to i uchyłki powstają i namnażają się złe bakterie. W okresie zaostrzenia tych objawów mam podwyższone cukry więc może i coś złego z trzustka się dzieje. I wtedy też problemy z nerkami i puchnięcie. Więc coś zadziałało na cały organizm. Sterydy, opioidy, bakteria, czy coś jeszcze... W październiku było to samo i też cukry jak nigdy podwyższone. A boli bardzo poprzecznica jelita grubego czyli tam gdzie mam uchyłki ponoc. Jeśli wierzyć w opis z ostatniej kolono to crohn wykluczony. Jest wiele substancji powodujących negatywny wpływ na jelita, ich motorykę i przerost złych bakterii czyli SIBO. Nie mówiąc już o ogólnoustrojowym przytruciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka