Dodaj do ulubionych

Ogromny brzuch - pomocy

06.12.17, 23:16
Z problemem, który niechybnie zmierza do klasyfikacji jako IBS zmagam się od dwóch lat. Zaczęło się od nagłych "przeczyszczeń", biegania do toalety po kilka razy dziennie i burczenia/przelewania w środku. Obecnie biegunki występują rzadziej, choć wciąż biegam do WC po kilka razy dziennie, ale moim problemem jest ogromny, wzdęty brzuch z uczuciem pełności w jamie brzusznej w którym ciągle coś burczy i się przelewa. Wstaje rano z niewielkim wzdęciem, po wypiciu wody/herbaty od razu puchnę i ta "opuchlizna" utrzymuje się przez cały dzień (noszę rozmiar 38 więc wygląda to komicznie). Stosowałam dietę wykluczającą gluten, nabiał i większość cukrów - wzdęcie się utrzymało, podobnie podczas trzydniowej głodówki. Co śmieszniejsze są dni, kiedy brzuch jest płaski - ale nie potrafię tego połączyć z niczym co bym wcześniej jadła, to się zdarza kompletnie losowo. Nie pomagają tabletki na wzdęcia, wszystkie badania wychodzą ok (lamblie, SIBO, Helicobacter itp.). Mój gastrolog już nie wie co poradzić, a ja coraz bardziej pogrążam się w depresji, boję się cokolwiek zjeść, boję się wychodzić z domu (bo jak wzdęcia to i czasem gazy ale NIE NA OGÓŁ, a na ogól jest tylko wielki bęben.).
Obserwuj wątek
    • elastaza Re: Ogromny brzuch - pomocy 06.12.17, 23:18
      Mam nadzieję, że ktoś z Was mi doradzi i podzieli się doświadczeniem, zapomniałam dopisac, że gastrolog ostatnio przepisał mi Xifaxan. Na razie go jeszcze nie biorę, za to łykam Fluktonazol na ew. grzybicę, Debutir i Colon C - na próżno :/
      • hashitess Re: Ogromny brzuch - pomocy 07.12.17, 11:14
        masz badanie morfologii?
        Sprawdzałaś stan trzustki?
        • elastaza Re: Ogromny brzuch - pomocy 07.12.17, 16:20
          Tak, morfologia jest raczej ok, Elastaza trzustkowa w normie.
          • hashitess Re: Ogromny brzuch - pomocy 08.12.17, 12:15
            elastaza z krwi nie jest miarodajna.
            Limfocytów masz dużo czy mało.
            • elastaza Re: Ogromny brzuch - pomocy 11.12.17, 13:08
              Elastaza była badana z kału.
              Limfocyty - procentowo 44.5%, ilościowo 2.0 jednostek (zakres od 1.12 do 4.73), a do czego zmierzasz?
              • hashitess Re: Ogromny brzuch - pomocy 11.12.17, 16:34
                podniesione limfocyty mówią o stanie zapalnym.
                Ja mam podniesione nie tylko limfocyty, ale również OB i CRP.
    • agnieszka19770309 Re: Ogromny brzuch - pomocy 01.01.18, 06:49
      może to endometrioza ?wychodzi w badaniu laparoskopowym, mam identyczne objawy i zdiagnozowaną endometriozę
      • elastaza Re: Ogromny brzuch - pomocy 24.01.18, 12:20
        Agnieszka, ale ja nie mam bolesnych miesiączek, więc chyba nie....
    • 112255kasia Re: Ogromny brzuch - pomocy 24.01.18, 21:45
      grapefruit zabija salmonellę w jelitach i inne bakterie gnilne, wywołujące biegunki, gazy, popierdywania, wzdęcia itp. zjeśc 1 owoc dziennie. juz po kilku dniach jest super poprawa.
    • tango.twist Re: Ogromny brzuch - pomocy 30.01.18, 13:56
      Elastaza

a próbowałaś iść po poradę do dietetyka, ale takiego, co sie zna na rzeczy, a nie od "pseudoodchudzania" ?
      • alexxia8866 Re: Ogromny brzuch - pomocy 06.03.18, 14:17

dietetyk czasem lepiej doradzi niz lekarz, ja bym popytała….
    • wozny1234 Re: Ogromny brzuch - pomocy 02.12.21, 13:12
      Możliwe, że objawy nasilone są przez obecność pasożytów w przewodzie pokarmowym lub/i przeroście candidy albicans. Możliwe, że połknęło się niemyte warzywa lub owoce na których były jajeczka od pasożytów i teraz są takie objawy. Ja robiłem diagnostykę, wywiad zdrowotny i terapię w gabinecie Herbasol w Wrocławiu, gdzie mi wytłumaczyli co mam z swoim przypadkiem zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka