07.06.06, 20:19
Co to jest za wyraz "se" ???
Np. zamiast "siostrzyczki będą mogły sobie swobodnie lateć"
to.. "Siostrzyczki beda se mogly swobodnie latac :)"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28897&w=43176999
Na forum cuskum tego "se" jest miliony.
(wrzucić linki ?)

może ktoś mi tu wyjaśni bo nie che mi się wierzyć aby to "se" to było jakieś
obowiązujące. To jakiś regionalizm ???
Obserwuj wątek
    • georghe Re: se 07.06.06, 23:20
      A może ktoś mi wyjaśni, dlaczego w "warsiawce" słynącej z "ą" i "ę", w mediach
      wszelakiej maści od TVP za przeproszeniem "publicznej", TVN i
      innych "Polszmatach" mówi się " DZIEJEJ" zamiast " DZISIAJ " ??
      Forumowiczowi, który jest mi to w stanie wytłumaczyć ufunduję wagon śledzi
      prosto z Bułgarii, ewentualnie mikser z telewizorem.
      Dziękuję.
      • antyma Re: se 08.06.06, 08:09
        chyba nie stracisz na wagon śledzi i mikser z telewizorem a ja się też o co
        chodzi z tym "se" nie dowiem
    • antyma przy okazji - do cuskiego 08.06.06, 08:15
      czytałam co piszesz o mnie (dajesz link do tego wątku), tam nie mogę
      odpowiedzieć to odpowiem tutaj
      wielki to dla mnie zaszczyt - to już trzecia osoba jaką Ty i Twoi kompani mi
      przypisujecie.
      Dla mnie- wsio ryba, ja tylko trollica ale jak już to wolę być utożsamiana z tą
      co mi ją tadziu przypisał bo to jakaś sławna osoba. Zresztą to jak tam sobie
      chcesz bylebyś zdrowy był i he he pisał to będzie dobrze.
    • lennek1 Re: se 08.06.06, 08:21
      se = sobie co sama piszesz
      mysle ze wyjasnien powinnas szukac na forum tarnowskim lub tuchowskim
      • antyma Re: se 08.06.06, 08:23
        dziekuję za odpowiedź lennek,
        ja wiem, że "se" to "sobie" ale gdzie tak ludzie mówią ??
        pytam tu bo przecież cuski z Jasła.
        W Jaśle tak mówią "ide se do roboty" ???
        • zbuntowany8aniol Widac Antyma,zes jest z miasta:))) 08.06.06, 09:32
          A czy to zle tak mowic???Ludzie mowia roznie tak jak im sie podoba:)

PS.Antyma ales se znalazla temata na dywagacje;P
          Pozdrowienia Trollico;))))))
          • antyma Re: Widac Antyma,zes jest z miasta:))) 08.06.06, 09:37
            nie jestem z miasta ((((

Pozdrowionka Myszo :)))
            Czytałam Cię dwa miesiące i polubiłam Cię
            • tadeuszx Nie bardzo się przejmuję tym, co 08.06.06, 10:00
              w moim stylu pisania danego posta, nie podoba się komuś. Piszę w taki sposób, w
              jaki mnie pasuje. Używam wyrazów potocznych, regionalizmów (np. zaś, se, mi),
              wyrazów ze slangu młodzieżowego (np: 3m sie, narka), więziennego, śląskiego itp.
              itd. Jakoś ludzie to rozumieją i to jest najważniejsze. I tyle i finał, a komu
              się nie podoba, phi ... no to ma problem. A mnie co do tego?
              • zbuntowany8aniol Oooo,widze,ze i tu mnie Tadzio dopadl,hmmm....?? 08.06.06, 10:44
                Nigdzie sie nie ukryje przed Wami:((((
            • zbuntowany8aniol No widzisz i ja nic do tego nie mam,bo i po co? 08.06.06, 10:43
              Ludzie z miasta sa takimi samymi ludzmi co z mniejszych regionow i nie jest to
              powod do szykan i smutku...ale nie o tym chcialam,hmmm...tak sie zastanawiam
              kim jestes???Piszesz:"Czytałam Cię dwa miesiące i polubiłam Cię"....no to mi
              powiedz kim jestes??Dwa miesiace wstecz od dzis???Czy kiedys tam dwa miesiace
              wyrwane z kontekstu??No ciekawosc mnie zzera,kim jestes??Bo chyba pisalas na
              Forum Cuskiego...tak obstawiam,a moze sie myle???Powiedz,tu jestesmy powiedzmy
              anonimowi,wiec nie musisz sie obawiac,niechce zadnych adresow,tylko chce
              wiedziec,bos nie az taka zla:))Nawet Cie nie krytykuje za to jak se na
              trollowie jazdy wyczynialiscie na moj i reszty temat.Powiem,ze to bylo nawet
              smieszne,bo tylko swiadczylo o Waszym poziomie,ale to Wasza sprawa.No zdradz
              choc troche ze swojego forumowego zycia,miej odwage sie przyznac....mysle,ze
              bedzie choc cien porozumienia miedzy nami:)))

PS.Ja jestem z miasta,ale wolalabym mieszkac na wsi,bo tam to sa ludzie,a nie
              to co w wiekszych aglomeracjach sie dzieje...to takie moje trzy grosze:P
              • antyma Re: No widzisz i ja nic do tego nie mam,bo i po c 08.06.06, 17:25
                Za dużo pytasz Myszko. Trolle nie opowiadają o sobie i często kłamią.
                Odpowiedziałam Ci na jedno pytanie (że jestem ze wsi) i odpowiem Ci jeszcze na
                jedno - bo Cię lubię. Odpowiedź brzmi - nie pisałam nigdy na forum cuskiego,
                trafiłam w te rejony czytając Twoje urocze pytania na fof.Moje trollowanie się
                kończy. Może jeszcze Antyma gdzieś coś napisze bo spodobał mi się ten nik ale
                nie będzie to o cuskim. Znudził mi się.
                • tadeuszx Antymo, mam pomysł!;))) 08.06.06, 20:46
                  Znasz mnie... trochę. Ja Ciebie też, wiem, że sobie poradzisz, to weź i załóż
                  własne forum!;))) Jak będzie otwarte, chętnie wpadnę na pogawędkę. Nawet
                  przyzwoite prezentacje mogę poumieszczać. Oczywiście nie będę złośliwy ani jakiś
                  wredny. Co Ty na to? Pozdrówka Antymo;)
                  • antyma Re: Antymo, mam pomysł!;))) 09.06.06, 08:45
                    A wiesz, że też się nad tym zastanawiałam ? Teraz wyjeżdżam na
                    urlopik :))))))))))). Jak wrócę to podejmę decyzję. Gdyby było takie forum to
                    dam Ci znać. Pozdrówka Tadex;)))
                    • tadeuszx Pozdrowka Antymo;)))) 09.06.06, 10:10
                      I zycze wspanialego urlopu;))))
                    • tadeuszx Antymo, zobacz na ten pomysł 20.06.06, 20:24
                      który jest, ale chyba nie doczeka się realizacji. Natomiast chętni do udziału,
                      już się deklarują?? Tytuł "chwytliwy" dałby możliwość rozwoju Twojego Forum.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29055&w=30099479&a=43871952&t=1150827381375
                      • antyma Re: Antymo, zobacz na ten pomysł 23.06.06, 18:19
                        Wszystkie fora przeznaczone dla osób dojrzałych w latach są takie same - kilka
                        roztkliwionych nad sobą pań (ach te kawki, ach te kwiatki, ach jaka szczęsliwa
                        jestem, ach jak ja wszystko umiem ) plus supersamiec Tadex , plus czasem jakiś
                        gość co to szuka darmowej kucharki, praczki, sprzątaczki.
                        Dziekuję uprzejmie tadex za propozycję. Na takich forach to ja mogę tylko
                        trollować a nie je tworzyć. Wymyśl coś innego.
                • zbuntowany8aniol Dziekuje za odpowiedz:)) 09.06.06, 11:00
                  A tak swoja droga to Tadzio ma racje co do zalozenia Forum przez Ciebie.Dalabys
                  se rade,tak jak....no nie chce byc zlosliwa,wiesz gdzie:)))Przyjemnego
                  wypoczynku:)))
                  • antyma Re: Dziekuje za odpowiedz:)) 23.06.06, 18:25
                    Myszo!! ja też nie chcę być złośliwa.
                    Polubiłam Cię z Twoją dziecinną naiwność i spontaniczność .
                    Jeśli chcesz aby moja sympatia do Ciebie była trwała to nie puczaj mnie.

jak Ty to mówisz ??? już wiem - "podziękował".
                    • tadeuszx Swiete słowa Antymo:)) 24.06.06, 06:53
                      A tak miedzy nami, dorosłymi: Na ile lat oceniasz tę dziecinność i przypisaną do
                      niej naiwność i spontaniczność?
                      • lennek1 Re: Swiete słowa Antymo:)) 24.06.06, 10:12
                        pouczanie innych to chyba jakas cecha polakow
                        podczas pobytu w kraju zawsze jestem pouczany az mdlosci mnie biora
                        np. krewna powiedziala - Ja z tego banku to bym uciekala.........MILLENIUM
                        Ja pomyslalem -moze bys i uciekala ,ale z czym???
                        Pouczano nas co sie oplaca ,co nie oplaca ,co mamy jesc ,kiedy sie obstrzyc,jak
                        sie ubrac,-tak wiec dwa tygodnie tej szkoly,
                        za ktora w sumie slono sie placi wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka