shadok 15.12.01, 23:06 Jakie macie plany na sylwestra? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ann1 Re: Sylwester 19.12.01, 18:38 Nadchodzący Nowy Rok powitam na placu Czerwonym w Moskwie... Mam sentyment do tego miejsca, do tego miasta... Szczerze mówiąc, nie pamiętam, kiedy ostatni raz przyszło mi witac Nowy Rok w okolicach domu... już jakoś tak wychodzi ciągle, że zawsze jestem daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
kolor Re: Sylwester 19.12.01, 20:37 jo jeszczeniy wiym co byda robil na Sylwka. Pewnikiem byda na miescie z kolegami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Sylwester IP: 10.40.41.* 20.12.01, 17:23 Jak najpoważniej, tzn. będę, ale czy będę tam poważna, to raczej wątpliwe :) :) Mam tam ulubioną kawiarenkę internetową-przy dobrych wiatrach uściskam Was wirtualno-moskiewsko:) :) A już w drugi dzień świąt w nocy wyruszam - nie stać mnie na samolot, więc trzeba jechać pociągiem, ale to jest dopiero klimat :) Marysiu! Przy następnym wyjeżdzie dam znać wcześniej!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: georghe Re: Sylwester IP: 195.205.114.* 21.12.01, 14:37 Shadok, a Ty czemu sie nie pochwalisz ?? Zacząłeś temat... Ja bawię na MOSiR-ze. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester 21.12.01, 21:44 Faktycznie! Zapomniałem się pochwalić. Już to nadrabiam. Będę się bawił na prywatce. Jak pogoda dopisze, to przed północą wybierzemy się na jasielski rynek. Powinno być fajnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georghe Re: Sylwester IP: 195.205.114.* 24.12.01, 12:38 Podobno na rynku w Sylestra ma przygrywać Afera Blues Group. Prawda to czy fałsz? Jeżeli to prawda to ciekaw jestem jak chłopakom wyjdzie to granie w rękawicach..... :->> Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester 24.12.01, 16:16 Jak się dobrze rozgrzeją ;-) przed koncertem, to obejdzie się bez rękawiczek. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslanin Re: Sylwester 26.12.01, 13:26 Będzie Afera ??? To i ja się przejdę.Też będę na prywatce ,chyba nie na tej samej co ty Shedoku ? Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester 26.12.01, 16:41 Na prywatce raczej się nie spotkamy, ale na Rynku kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester 27.12.01, 13:42 Jadąc dziś samochodem dostrzegłem kątem oka plakaty. Ma być "Dżem". Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester 27.12.01, 18:12 No Shadok - to będziemy blisko od siebie. Bo ja będę koło Gładyszowa, powiat gorlicki(jeszcze Małopolska) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester 27.12.01, 20:40 No z Twojej to tak. Niedługo to Jasło będzie JESZCZE Małopolską. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - do Shadoka 27.12.01, 20:48 Nie wiesz może ,czy po słowackiej stronie granicy, przekraczając ją w Koniecznej, jest jakaś miejscowość z dobrze zaopatrzonym sklepem? Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester - do Shadoka 27.12.01, 20:53 Nie lepiej skoczyć na Barwinek? Tylko kilka kilometrów dalej, a obsługa po słowackiej stronie I klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - do Shadoka 27.12.01, 21:04 Tak, ale nie wiem jaki będzie stan dróg. Czy tam w ogóle dojedziemy i wrócimy, więc tak się pytam, czy znasz okolice Koniecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georghe Re: Sylwester - do Shadoka IP: 195.205.114.* 28.12.01, 07:19 Na Konicznej jest sklep tylko, że czynny gdzieś do godz. 18.00, ale nie wiem czy się teraz tam dostaniesz bo mogło konkretnie zakurzyć dojazd do przejścia. Do Barwinka przez Żmigród nawet się nie wybieraj bo tam jest koniec świata i drogi nieprzejezdne - chyba że zdążą odśnieżyć. Z Jasła na Barwinek trzeba w tej chwili jechać przez Krosno. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - do Georghe'a 28.12.01, 11:25 Dzięki, czyli zostaje Konieczna. A jak tam się nie dostanę to płakać nie będę, coś się wykombinuje. Gościu, u którego mam nocować powiedział mi wczoraj, że do Koniecznej można dojechać. Przyjedziemy, zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georghe Re: Sylwester - IP: 195.205.114.* 28.12.01, 11:38 Dzisiaj droga jest przejezdna, jutro może być zamknięta tym bardziej, że właśnie zaczyna wiać. Lepiej się zabezpiecz po naszej stronie.. he he... a jak kupisz na Słowacji to przecież się nie zepsuje.... Miłej dżamprezki. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - 28.12.01, 11:42 Dzięki - najwyżej przepłacę w Polsce. Cóż - lokalny patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Sylwester - do SHADOKA 31.12.01, 12:49 Shadok, oczekuję jakiejś relacji z Sylwestra na naszym rynku. Mówiłeś, że się wybierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester - do SHADOKA 31.12.01, 14:22 Jeśli tylko zdrowie ;-) mi pozwoli to na pewno się wybiorę. I oczywiście zamieszczę relację. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - już po :) 01.01.02, 14:49 Ja byłem koło Gładyszowa i jak zwykle się nie zawiodłem. Wprawdzie nie byliśmy na Słowacji, ale zwiedziliśmy kolejną część Beskidu Niskiego i jeszcze bardziej go pokochałem. Niestety miałem za mało czasu, żeby być w waszym mieście no i w Bieczu- marzę żeby do niego pojechać, czytałem, że mnóstwo tam zabytków(mam nawet przewodnik o Bieczu). Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester - już po :) 01.01.02, 20:51 Przyjeżdżaj tu częściej. Przecież żeby zwiedzić Biecz wystarczy jeden dzień. Z Krakowa wcale nie jest tak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - już po :) 01.01.02, 21:08 Tak , ale byliśmy w sumie tylko 2 dni i zwiedzaliśmy Beskid Niski i miejscowości w nim położone. Były problemy w komunikacji, żeby dostać się gdzieś dalej. Ale na 100 % się tam wybiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester - już po :) 01.01.02, 21:10 Wybierz się, bo warto. Nie byłeś jeszcze w Bieczu? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - już po :) 01.01.02, 21:15 Byłem parę razy w Beskidzie Niskim, ale zawsze coś wypadało, że nie pojechałem do Biecza. Widziałem go parę razy z okien pociągu w drodze do Jasła i Bieszczad. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester - już po :) 01.01.02, 21:19 Z pociągu to nie nie to. Musisz przyjechać do Biecza. Bardzo ładne miasteczko. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Sylwester - już po :) 01.01.02, 21:21 Tak wiem. Muzeum Aptekarstwa, wieża ratuszowa, klasztor... Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester - już po :) 02.01.02, 18:40 Jak głosi legenda w średniowiecznym Bieczu funkcjonowała szkoła katów. Nie jest to prawdą, ale tak się mówi. Biecz miał tylko kata, który wykonywał wyroki w pobliskich miejscowościach. Jak będziesz w muzeum to zobaczysz miecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georghe Re: Biecz IP: 192.168.101.* 03.01.02, 08:04 Dzisiaj brzmi to troche wstrząsająco, ale w Bieczu zdaje się było coś jakby "szkoła" dla katów. Kat w tamtych czasach to był nie byle kto! Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Biecz 03.01.02, 18:45 W Bieczu nie ma muzeum katów. Jak pisałem wyżej szkoła katów to tylko legenda. Biecz był miastem, które posiadało kata, ale ich nie szkoliło. Szkolenie odbywało się na zasadzie przyuczenia do zawodu. Kat "obsługiwał" pobliskie miejscowości. Georghe służnie zaznaczył, że był to nie byle kto. Do dnia dzisiejszego pozostało trochę zapisków i, o ile dobrze pamiętam, topór (dla plebsu) i miecz (dla szlachty) przy pomocy których ścinano skazańców Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Sylwester 03.01.02, 18:50 Byłem, ale krótko. W związku z tym moja relacja też będzie krótka. Wybraliśmy się na Rynek przed samą północą. Nie widziałem występu Afery, ani Dżemu. Zdążyłem akurat na pokaz sztucznych ogni. W mojej opinii był gorszy niż przed rokiem. Ale mógł się podobać. Ludzi jak zwykle było bardzo dużo. Więcej na ten temat może powiedzieć Black, bo pochwalił się że też był na Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś