Dodaj do ulubionych

WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA

IP: *.gw.intertele.pl 31.07.03, 11:40
Tyle zachwytów nad Jasłem, ile słyszałem od prof. Stommy /wykłada w Wyższej
Szkole Społeczno-Gospodarczej w Tyczynie na socjologii, politologii i
filologii polskiej/, skłoniło mnie do odwiedzenia waszego miasta. Jest
rzeczywiście pięknie odnowione, tylko trudno się po nim poruszać samochodem.
Za dużo świateł i przejść dla pieszych.
Obserwuj wątek
    • burmistrz1 Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA 31.07.03, 12:44
      Pan profesor się zachwycać musi - lub inaczej nie wypada mu się nie zachwycać
      skoro ma żonę z Jasła. Co do zachwytów, to pamiętam jak pastwił się nad naszym
      Jasełkiem w Polityce(zresztą i słusznie) za stan księgarni pełnej Pająka i
      Nowaka oraz brudu na rynku :D
      Miło, że tak mądry i znany facet wyraża się wogóle o naszym mieście, jestem
      zaskoczony, nie wiedziałem że wykłada w Tyczynie.

• Gość: SZAK Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.pl / 192.168.1.* 31.07.03, 13:12
        burmistrz1 napisał:

> Pan profesor się zachwycać musi - lub inaczej nie wypada mu się nie
        zachwycać
        > skoro ma żonę z Jasła. Co do zachwytów, to pamiętam jak pastwił się nad
        naszym
        > Jasełkiem w Polityce(zresztą i słusznie) za stan księgarni pełnej Pająka i
        > Nowaka oraz brudu na rynku :D
        > Miło, że tak mądry i znany facet wyraża się wogóle o naszym mieście, jestem
        > zaskoczony, nie wiedziałem że wykłada w Tyczynie.
        >

BRAWO :-) WYŚMIENITY POST :)))
        SZAK POZ.
        • burmistrz1 Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA 31.07.03, 14:01
          Gość portalu: SZAK napisał(a):

> BRAWO :-) WYŚMIENITY POST :)))
          > SZAK POZ.

Brawo Szak - jak zwykle wyśmienity CAPS LOCK ;)
          Bur1. poz.
      • m.a.r.y.s.i.a Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA 31.07.03, 17:15
        Wg mojej pamięci Profesor pisywał o Jaśle bardzo ciepło. Zawsze podkreślał, że
        Jasło bardzo lubi. A, że czasem skrytykował ?? Chyba jest i tu coś co trzeba
        skrytykować.
        • Gość: Politolog Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.gw.intertele.pl 04.08.03, 10:43
          Nie znam wcześniejszych wypowiedzi prof. Stommy o Jaśle. U nas na wykładach
          zawsze powtarzał, że jak się chce poznać polskie miasto galicyjskie, to trzeba
          jechać do Jasła. Przy czy to "galicyjskie" ma wydżwięk pozytywny, miasto
          łączące tradycję z ambicjami nadążania za współczesnością, w którym mieszkają
          ambitni ludzie.
          • burmistrz1 Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA 04.08.03, 11:25
            Nie napisałem, że te wypowiedzi były tylko negatywne - w swoich felietonach
            do "polityki", którą czytam regularnie - pisał o Jaśle bardzo życzliwie dając
            od czasu do czasu prztyczka w nos. A co do jego poglądów na ambicję i
            gospodarność Jaślan - to nic tylko się zgodzić !
            • Gość: julek Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.czajen.pl 05.08.03, 16:47

.........- jedno jest pewne
              • Gość: SZAK Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.pl / 192.168.1.* 05.08.03, 20:49
                Gość portalu: julek napisał(a):

>
                >
                > .........- jedno jest pewne
                >
                • Gość: SZAK Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.pl / 192.168.1.* 05.08.03, 20:53

> Gość portalu: julek napisał(a):
                  >
                  > >
                  > >
                  > > .........- jedno jest pewne
                  > >
                • burmistrz1 Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA 06.08.03, 09:15

> Gość portalu: julek napisał(a):
                  > > .........- jedno jest pewne
                  > >
                  • Gość: julek Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.czajen.pl 06.08.03, 10:48
                    .........- no właśnie -dzięki burmistrzu -

.-przy okazji tematu chciałem zwrócić uwagę że "dekoncentracja potencjału
                    intelektualnego" w naszym kraju jest zjawiskiem dla mnie tragicznym - świetni
                    mistrzowie z renomowanych uczelni idą za chlebem / z chałturami/ na prowincję
                    np. do Tyczyna , Mielca ,Niska ,Łańcuta ,Jasła pewnie , też .- dla mnie jest to
                    zjawisko tragiczne - znane uczelnie tracą prestiż - a każdy powiat ma uczelnię
                    wyższą - .......to są zwykłe holenderskie jaja !!!!!!!

pozdrawiam
                    • burmistrz1 Szkolnictwo w powiecie 06.08.03, 11:45
                      Chyba masz rację Julek. Wszystko co trafia "pod strzechy" prędzej czy później
                      straci na wartości. Wszystko wynika to z prostej ekonomii - lepiej zaniżyć
                      poziom - dać szansę na łatwe zdobycie "wykształcenia" niż psuć statystyki
                      kolejną falą bezrobotnych. Przy okazji niektórzy mają szansę dorobić na
                      prowincjonalnych uczelniach, sprzedać zalegające półki własne podręczniki ect.
                      Biznes się kręci. Z drugiej strony jest szansa by ludzie pokroju prof. Stommy
                      podnosili poziom tych szkół i może jest tak,(po cichu na to liczę) że łączą
                      jedno z drugim.

• m.a.r.y.s.i.a Re: prof. STOMMA 06.08.03, 20:28
      Ten watek przypomniał mi czasy gdy moja mama prenumerowała Politykę.Czytałam
      wówczas felietony profesora o żonie Basi, która z Jasła pochodzi ale Jasła nie
      lubi.....on natomiast lubi je bardzo. Profesor pisał często o (również) Basi,
      która siedzi w sklepie do którego nikt nie wchodzi (obecnie odzieżowy "Malwa" w
      rynku). Ponieważ mama znała dobrze Basię ze sklepu do którego nikt nie
      wchodzi ..felietony w których występowała owa Basia czytane były w moim domu
      wielokrotnie.
      Było to lat temu...... nie wiem.
      Teraz mamy nie ma. Ja Polityki nie czytam.Nawet się nie interesowałam tym czy
      profesor żyje.
      Basię ze sklepu do którego nikt nie wchodzi czasem widzę na ulicy.
      Nie znamy się.
      • Gość: Politolog Re: prof. STOMMA IP: *.gw.intertele.pl 12.08.03, 14:52
        Felietony prof. Stommy czytam od niedawna z ciekawości, ale wątki żony Basi,
        wiśni i Jasła są w nich obecne.
        • Gość: Krzych Re: prof. STOMMA IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 17:53
          Profesor Stomma to barwna postać tyczyńskiej socjologii. Jego wyklady są
          dlatego ciekawe, ze pokazuje problemy społeczne z innej perspektywy niz
          profesorowie mieszkajacy w Polsce. Studenci - a zwlaszcza studentki z Jasła i
          okolic - zawsze mogły liczyc na jego sympatie i rade, czego im zazdrościlismy.
          • Gość: Politolog Re: prof. STOMMA IP: *.gw.intertele.pl 21.08.03, 14:21
            Bardzo jestem ciekawy co powie profesor o sytuacji w Polsce żartej przez afery.
            Język ma jedrny /czym sie zachwycają studentki z filologii polskiej/ i nie
            owija prawdy w bawełnę.
    • Gość: antyK Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.rzeszow.mm.pl 23.08.03, 11:12
      Kochani !
      Czy w zamian za jakieś tam zaliczenia studenci z Tyczyna muszą siedzieć na
      lokalnych forach i prowadzić tanią i marną kampanię reklamową swojej uczelni?

Dlaczego wszędzie (Leżajsk, Mielec, Stalowa Wola, Jasło, Przemyśl, Rzeszów)
      pełno jest WSSG TYCZYN ?
      • Gość: Krzych Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 14:57
        Bo mamy czas i mozemy sobie podyskutować.Spróbuj przez 10 miesiecy pracować, a
        co dwa tygodnie w soboty i niedziele studiować, to odechce ci się nawet
        dyskusji na forum.
        • Gość: Politolog Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.gw.intertele.pl 05.09.03, 14:51
          Zajęcia trwają regularnie od 8.30 do 16.00. Przerwy są za krótkie, by sobie
          pogadać. A ciekawych tematów jest dużo, np. czy nam zabiorą ulgę podatkową.
          • Gość: Politolog Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.gw.intertele.pl 17.09.03, 10:38
            Czytam, ze pewnie zabiorą. Radzę więc wpłacić w tym roku, to ulga wyniesie
            prawie 620 zł. Jak sie właci jednorazowo - to jeszcze sie zyska 285 zł.
            • Gość: Krzych Re: WSSG w Tyczynie i prof. STOMMA IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 21:36
              I po wakacjach. Ciekawe co prof. Stomma powie o sytuacji w Polsce w przededniu
              wejścia do UE.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka