Dodaj do ulubionych

Kiedy referendum ?

24.12.01, 20:55
Tak ostatnio dyskutujemy sobie nad przynależnością Jasła i Mielca do
Małopolski. I w związku z tym nasunęło mi się pytanie : jak chcecie tego
dokonać. Jak planujecie zebrać podpisy pod wnioskiem o referendum, a w razie
wygranej jak chcecie przekonać do swoich racji decydentów w Warszawie. Czy
jacyś konkretni lokalni politycy są zaangażowani w tą sprawę i czy nie możnaby
tej kwesii poruszyć w zbliżającej się kampanii samorządowej.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • shadok Re: Kiedy referendum ? 24.12.01, 23:23
      Droga przed nami daleka i kręta. Niestety nie uda się tego przeprowadzić w ciągu
      kilku miesięcy. Musimy się raczej przygotować na dłuższą walkę. Mam nadzieję, że
      w czasie kampani samorządowej ujawnią się politycy myślący o zmianie województwa.
      Trzeba będzie poruszać tę kwestię na spotkaniach przedwyborczych oraz uważnie
      czytać programy. Dużym sukcesem byłoby powstanie w nowym samorządzie "grupy
      małopolskiej". Myślę, że jest to realne. Mając poparcie we władzy można by
      pomyśleć o jakimś stowarzyszeniu (sam nam to proponowałeś) i zacząć szeroką
      kampanię na rzecz zmiany województwa. Trzeba ludziom przedstawić wszystkie
      wynikające z tego korzyści. Zresztą nie trzeba będzie na to poświęcać dużo czasu,
      bo Rzeszów ma u nas marne notowanie. Potem zbieranie podpisów. Na pewno znajdzie
      się wielu ochotników do tego zajęcia. Wśród moich znajomych można by zebrać
      całkiem niezłą grupkę. A później referendum. Tylko jak przekonać Warszawkę. Tu
      może być problem. W Szerzynach już dawno opowiedzieli się za Małopolską, a do tej
      pory nic się u nich nie zmieniło.
      A wracając do Twojego pytania, wydaje mi się, że referendum mogłoby się odbyć nie
      wcześniej jak w 2003 roku. To jest realna data.
      pzdr
      • malopolanin Re: Kiedy referendum ? 25.12.01, 10:58
        shadok napisał(a):

> Droga przed nami daleka i kręta. Niestety nie uda się tego przeprowadzić w ciąg
        > u
        > kilku miesięcy. Musimy się raczej przygotować na dłuższą walkę. Mam nadzieję, ż
        > e
        > w czasie kampani samorządowej ujawnią się politycy myślący o zmianie województw
        > a.

Jeślo mogę coś doradizć, to napiszę to, co przeczytałem na forum krakowskim dot.
        secesji Żywca: głosujcie tylko na tych kandytatów, którzy jawnie zadeklarują
        wsparcie w dążeniu jasła do małopolski. Niech w drugiej kolejności liczy się
        przynależność partyjna.
        > Trzeba będzie poruszać tę kwestię na spotkaniach przedwyborczych oraz uważnie
        > czytać programy. Dużym sukcesem byłoby powstanie w nowym samorządzie "grupy
        > małopolskiej". Myślę, że jest to realne. Mając poparcie we władzy można by
        > pomyśleć o jakimś stowarzyszeniu (sam nam to proponowałeś) i zacząć szeroką
        > kampanię na rzecz zmiany województwa.

Nie tylko ja to propomowałem. To znów jest propozycja z forum Kraków :)
        Aby takie stowarzyszenie osiągnęło swój cel ( przynależnośc do Małopolski), to
        nie może to być grupa tylko i wyłącznie z Jasła i Mielca, ale OBLIGATORYJNIE
        musicie dogadać się z Żywcem, Bielskiem - Białą i Jaworznem. Tylko wtedy sukces
        będzie w zasięgu ręki( dowód - gdyby kraje Europy Środkowej wspólnie redagowały
        stanowisko w sprawie negocjacji z UE i ewentualnych okresów przejściowych, to
        razem napewno wynegocjowałyby lepsze warunki. A tak, niektóre kraje za cenę
        szybkiego zakończenia negocjacji godzą się na wszystko, co zaproponuje UE i
        Polska ze swoimi warunkami zoataje na lodzie)

Trzeba ludziom przedstawić wszystkie
        > wynikające z tego korzyści. Zresztą nie trzeba będzie na to poświęcać dużo czas
        > u,
        > bo Rzeszów ma u nas marne notowanie. Potem zbieranie podpisów. Na pewno znajdzi
        > e
        > się wielu ochotników do tego zajęcia. Wśród moich znajomych można by zebrać
        > całkiem niezłą grupkę. A później referendum. Tylko jak przekonać Warszawkę. Tu
        > może być problem. W Szerzynach już dawno opowiedzieli się za Małopolską, a do t
        > ej
        > pory nic się u nich nie zmieniło.

Ja bym to inaczej zrobił : nie przekonywał warszawy, ale znalazł w sejmie
        poparcie posłów z innych regionów poza Warszawą, którzy też będą chcieli zmienić
        podział adm. (np. Elbląg). Wspólnie bez problemów pokonacie lobby warszawsko -
        Śląskie.
        > A wracając do Twojego pytania, wydaje mi się, że referendum mogłoby się odbyć n
        > ie
        > wcześniej jak w 2003 roku. To jest realna data.

> pzdr

Życzę powodzenia
        Pozdrawiam
    • jaslanin Re: Kiedy referendum ? 26.12.01, 13:13
      Referendum jest zbędne.Wiadomo,że 80% mieszkańców Jasła jest za przynależnością
      do Małopolski.Tych 20% ,którym jest wszystko jedno do referendum nie
      pójdzie.Nie wierzę też w możliwość odłączenia się Jasła od rzeszowskiego
      chyba ,że nastąpi generalna zmiana ilości województw i wtedy podkarpackie
      padnie.Są głosy, że przed wejściem do unii coś takiego nastąpi.Ale jeżeli
      referendum będzie a i jakieś stowarzyszenie powstanie z przyjemnością poprę
      choć bez wiary w sukces.
      • shadok Re: Kiedy referendum ? 26.12.01, 16:35
        Mógłbyś napisać gdzie czytałeś o zmniejszeni ilości województw? To bardzo
        interesujący temat. Mam nadzieję, że tak faktycznie się stanie. W Polsce
        wystarczyłoby 5 silnych regionów.
        • jaslanin Re: Kiedy referendum ? 26.12.01, 18:00
          Nie czytałem.Słyszałem "po ludziach".
          • shadok Re: Kiedy referendum ? 26.12.01, 19:37
            Podobno w każdej plotce jest ziarenko prawdy, więc może i w tym przypadku też.
            Oby...
            • malopolanin Re: Kiedy referendum ? 26.12.01, 20:21
              Tak realistycznie to w Possce potrzebnych jest 10 województw ( 12 planowanych
              początkowo minus Warmińsko - Mazurskie i minus Podkarpackie, bo te nie byłyby w
              stanie wyżyć z dochodów własnych. Pozostałe - owszem. (Czytałem o tym w
              Polityce z 1996 lub 1995) i zachowałem do dzisiaj.
    • Gość: Polka Re: Kiedy referendum ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.01, 03:45
      Badzcie powazni,kolor zapoczatkowal dyskusje na rzeszowskim forum aby dokuczyc
      mieszkancom rzeszowa, temat zostal przeniesiony na forum krakowskie ale w
      sumie to tylko zabawa i nikt nigdy nie myslal powaznie o takich zmianach bo
      jesli juz to powrot do siedemnastu wojewodztw.Sprawiedliwie,oszczednie i w
      nawiazaniu do "chlubnych "tradycji milosciwie panujacych w III (a moze IV
      RP).Na poczatek moze Jaslo wyprzedzi Mielec w internetowej rywalizacji.
      • shadok Re: Kiedy referendum ? 27.12.01, 11:29
        A dlaczego nie można myśleć poważnie o zmianie województwa? Co w tym złego?
        • Gość: Polka Re: Kiedy referendum ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.01, 14:45
          A to zlego ze jestescie spleczenstwem za biednym na takie experymenty ze nie
          kieruje wami racjonalizm a emocje i ze jesli nie sprawdzacie sie jako
          spolecznosc w obecnym wojewodztwie nie sprawdzicie sie i w innym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka