Dodaj do ulubionych

Zapytanie Kodak Dx6490

15.10.04, 14:24
Heloł. chciałbym zapytać co sądzicie o aparacie kodak DX 6490 ???.
Proszę o odpowiedz. Z góry dzięki. Ciał
Obserwuj wątek
    • amidal Od biedy ujdzie, warto kupić... 16.10.04, 10:17
      sqbunny napisał:

> Heloł. chciałbym zapytać co sądzicie o aparacie kodak DX 6490 ???.
      > Proszę o odpowiedz. Z góry dzięki. Ciał

Ponoć bdb, ma długi zoom, co w przyszłości może przyczynić się na małej
      usterki, poza tym im dłuższy tym gorsza jakość optyczna, ale tak długi robi
      wrażenie...
      Osobiście zastanawiałbym się nad Canonem lub Fuji, ale na razie poprzestane na
      niezawodnym analogu :)

Pozdr
    • sqbunny Re: Zapytanie Kodak Dx6490 17.10.04, 22:57
      Dzieki za odpowiedz.
    • zewak Re: Zapytanie Kodak Dx6490 19.10.04, 03:06
      Mamy taki aparat i jesteśmy z niego zadowoleni. Atutem tego aparatu jest b.
      dobra optyka firmy schneider-kreuznach 10x zoom i dosyć jasny obiektyw. Moja
      żona jest dziennikarzem i wykonuje nim sporo zdjęć do Naszego dziennika. Ja
      jestem fotografikiem i potrafię z niego wykrzesać dużo więcej stosując manualne
      ustawienia oraz dodatkową zewnętrzną lampę dużej mocy. Aparat robi dobrej
      jakości zdjęcia 4 mln. pix co umożliwia powiększanie ich do formatu 15x21 cm w
      rozdzielczości 300 dpi. Aparat współpracuje ze studyjnymi lampami błyskowymi ma
      bowiem gniazdko na kabelek do lampy błyskowej lub nadajnika podczerwieni. Słabą
      stroną tego aparatu jest jego niezbyt duża szybkostrzelność. Aparat potrzebuje
      ok sek na ustawienie parametrów i potem ok 2 sek na zapisanie zdjęcia w pełnej
      rozdzielczości. Robiłem tym aparatem reportaż ślubny ok 300 zdjęć i wychodzą
      dobrze, ale przyznam się, że do tych celów dużo lepsza jest tradycyjna
      lustrzanka np Nikon 801s ... 90x 100 itd. Do szybkiego reportażu jest za wolny.
      Do zdjęć rodzinnych na urlop jest super. Mały, tani ok 1700 zł. Robiłem nim też
      zdjęcia techniczne - max przysłona F8 nie za duża , ale głebia ostrości jeszcze
      przyzwoita. Zenon Wasak tel 505 600 200
      • sqbunny Re: Zenon Wasak 19.10.04, 14:29
        Dziekuje za odpowiedz. Jesli mogłby Pan jeszcze napisac czy na maksymalnym
        zoomie wychodza dobre zdjecia to bylo by fajnie (tzn czy nie widac pixeli. I
        jeszcze jedno czy moze ten aparat mi Pan polecic ma on mi słuzyc do celów
        rozrywkowych. tzn jakies wycieczki itp. dzieki z góry pozdrowienia
        • viking2 Re: Zenon Wasak 20.10.04, 02:48
          Pixele widoczne na maksymalnym zoomie wynikaja z paru czynnikow, ale glowne
          znaczenia maja 3: jakiej wielkosci ma byc odbitka (bo powyzej pewnego limitu - w
          tym przypadku powiedzialbym powyzej formatu A3, wiekszosc rezolucji ponizej
          8-10 MP nie pokona tego problemu), stabilnosc aparatu w momencie robienia
          zdjecia i odpowiednik czulosci ISO. Wiele mowi sie o trzymaniu aparatu "pewna
          reka", ale powyzej 300mm zoom, staram sie uzywac statywu, albo chociaz jakiegos
          stabilnego podparcia (oprzec sie o slup, drzewo, duzy kamien itp). Sposrod zdjec
          z prowizorycznym podparciem, niektore pozostawiaja sporo do zyczenia (i leca do
          kosza, w sensie "delete frame"). A jesli chodzi o czulosc, to doswiadczenie
          nauczylo mnie nie probowac "dlugiego" telefoto przy czymkolwiek powyzej 200 ISO.
          Najnizej, co mozna ustawic na tym modelu to 80 ISO, wiec calkiem OK na telefoto.
          Zdjecia z wycieczek oznaczaja - jak rozumiem - otwarta przestrzen, czyli trzeba
          zdac sie na naturalne swiatlo (lub jego brak), ale sposrod mozliwych ustawien
          tego aparatu, trzy wydaja sie miec zastosowanie: sport, nocna fotografia
          ("night") i krajobrazy ("landscape").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka