rumi8 29.04.03, 10:40 Czy ktos moze mi rozszyfrowac wsztstkie oznaczenia na filmach foto? z gory dzieki rumi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mickey13 Re: Filmy 29.04.03, 21:59 A jakie dokładnie oznaczenia masz na mysli? Tu możesz poczytac cos o filmach:))) postepy.camk.edu.pl/po24.html Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
rumi8 Re: Filmy 01.05.03, 18:04 mickey13 napisała: > A jakie dokładnie oznaczenia masz na mysli? > Tu możesz poczytac cos o filmach:))) postepy.camk.edu.pl/po24.html > Pozdrawiam:))) Czesc Mickey Dzieki za link Nastepne pytanie :-)) Chodzi mi o czulosc, do jakich zdjec nalezy stosowac odpowiednia czulosc filmy, sorki za infantylne pytanie ale zaczynam ta przygode dopiero. Nawet nie mam aparatu ale zdobywam wiedze no i kase, chce kupic Canona eos 300, co Ty na to ?? dobry wybor, czy nie Pozdrawiam rumi Odpowiedz Link Zgłoś
arklin Re: Filmy 12.05.03, 15:51 Wydaje mi się, że najbardziej optymalny film to po prostu ISO 100. Jest dość czyły do większości zastosowań w plenerze, a zapewnia dobrą jakość i małe ziarno. Jeśli chodzi o zdjęcia w pomieszczeniach to z reguły i ISO 400 nie wystarczy, więc trzeba się posiłkować dodatkowym światłem flesza. Wobec tego i tu z reguły 100 starczy. Ogolnie do uzywania czulszych filmów trudno znaleźć szersze uzasadienie, przydają się jedynie w wyjątkowych przypadkach. Jeśli chodzi o filmy o niższej niż 100 czułości, to z ich użyciem wiąże się zwykle konieczność posługiwania się statywem, więc to temat do innej dyskusji. Pozdrófka Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrassill Re: Filmy 26.01.04, 13:46 arklin dobrze pisze, ale trzeba uwzględnic też jasnośc obiektywu oraz warunki pogodowe, a dokladniej swiatlo. Jesli masz film o czulosci 100 i ciemny obiektyw np. f4 lub f5,6 to przy slabym swietle musisz stosowac dlugie czasy a co za tym idzie wzrasta ryzyko poruszenia i nieostrosci. Więc przy amatorskich obiektywach bezpieczniejsza czuloscia beda filmy ISO 200 a jakosc jest na odbitkach porownywalna do jakosci odbitek z ISO 100. Filmy ISO 400 mozna tez stosowac gdy korzystasz z teleobiektywu bo musisz pamietac ze czas naswietlania powinien byc odwrotnoscia ogniskowej (chyba ze masz imadła zamiast rak ;) ) a jesli masz film ISO 100 mozesz nie miec juz mozliwosci zastosowac wiekszej glebi ostrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: Filmy 04.02.04, 14:35 yggdrassill napisał: > arklin dobrze pisze, ale trzeba uwzględnic też jasnośc obiektywu oraz warunki > pogodowe, a dokladniej swiatlo. Jesli masz film o czulosci 100 i ciemny obiekty > w > np. f4 lub f5,6 to przy slabym swietle musisz stosowac dlugie czasy a co za tym > idzie wzrasta ryzyko poruszenia i nieostrosci. Więc przy amatorskich obiektywac > h > bezpieczniejsza czuloscia beda filmy ISO 200 a jakosc jest na odbitkach > porownywalna do jakosci odbitek z ISO 100. Filmy ISO 400 mozna tez stosowac gdy > korzystasz z teleobiektywu bo musisz pamietac ze czas naswietlania powinien byc > odwrotnoscia ogniskowej (chyba ze masz imadła zamiast rak ;) ) a jesli masz fil > m > ISO 100 mozesz nie miec juz mozliwosci zastosowac wiekszej glebi ostrosci. Pozwolę się nie zgodzić. ISO 200 ma wielkosć ziarna zbliżoną do 400, a zysk ze zwiększonej w stosunku do 100 niewielki. W przypadkach w których jest potrzebny film o wyższej czułosci lepiej sięgnąć od razu do 400. Osobiście często robię odbitki 20x30 z 800-tek i wychodzi bardzo dobrze - ziarno jest niezauważalne. Tyle, że należy wziąć pod uwagę, że wiele też zależy od producenta filmu i konkretnego typu... Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike "Czulsze filmy" 04.02.04, 14:31 arklin napisał: > Wydaje mi się, że najbardziej optymalny film to po prostu ISO 100. Jest dość > czyły do większości zastosowań w plenerze, a zapewnia dobrą jakość i małe > ziarno. Jeśli chodzi o zdjęcia w pomieszczeniach to z reguły i ISO 400 nie > wystarczy, więc trzeba się posiłkować dodatkowym światłem flesza. Wobec tego i > tu z reguły 100 starczy. Ogolnie do uzywania czulszych filmów trudno znaleźć > szersze uzasadienie, przydają się jedynie w wyjątkowych przypadkach. Jeśli > chodzi o filmy o niższej niż 100 czułości, to z ich użyciem wiąże się zwykle > konieczność posługiwania się statywem, więc to temat do innej dyskusji. > Pozdrófka No czulsze filmy przydają się it o bardzo. Przykład zdjęcia w kiepskich warunkach atmosferycznych. No chyba,że ktoś korzysta ze statywu - można sobie wtedy pozwolić w niektórych przypadkach (pejzarz) na dłuższy czas ekspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś