monikawbj 13.01.10, 08:51 podpowiedzcie kto powinien usunąć sople lodu zwisające z dachu. Spółdzielnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mag_ Re: sople lodu na dachu 13.01.10, 09:11 Można ewentualnie Straż Pożarną poprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: sople lodu na dachu 13.01.10, 09:52 mag_ napisała: > Można ewentualnie Straż Pożarną poprosić. To kosztuje min 500 zł, straż nie prowadzi ( już ) takich usług. Właściciel, zarządca lub administrator budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: sople lodu na dachu 13.01.10, 10:08 A w górę już spojrzeć nie można? Widzisz sople, omiń je. Za kilka dni już ich nie będzie. Nasz klimat ma to do siebie, że jest zima. Nie chcesz sopli, pomyśl o Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: sople lodu na dachu 13.01.10, 10:38 i co, ludzie mają tak cały czas chodzić z głowami zadartymi do góry? Odpowiedz Link Zgłoś
monikawbj Re: sople lodu na dachu 13.01.10, 10:46 jeśli mogę mieć wpływ na to kiedy sople spadną to dlaczego mi tego zabraniać? Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: sople lodu na dachu 13.01.10, 11:06 Wpływaj sobie jak chcesz. Wolna droga :) Szkoda, że nikt nie napisze jak powstają sople na dachach. Czyli co sprawia, że na jednych dachach są sople a na innych nie. Wtedy można walczyć z przyczynami, a nie skutkami. Może ktoś ze SM się wypowie zamiast wlepiać mandaty? Byłby chociaż jakiś pożytek z ich pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: sople lodu na dachu 14.01.10, 13:37 Czyli budynki powinny być zaprojektowane tak, żeby nie tworzyły się sople. Odpowiedz Link Zgłoś
ibor25 Re: sople lodu na dachu 15.01.10, 08:25 Alez skad!!! Powinni zlikwidowac grawitacje. I to natychmiast! a wczesniej nalozyc mandat bez mozliwosci pouczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
monikawbj Re: sople lodu na dachu 15.01.10, 08:33 cezariano Ty zawsze masz taki zły dzień czy tylko ostatni :) Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: sople lodu na dachu 15.01.10, 08:57 O co Co chodzi? Są budynki na których jest lód i sople, są też takie na których nie ma. Dlatego pytałem jak się one tworzą, żeby można było budować tak, żeby sople się tworzyły jak najrzadziej. Co w tym dziwnego? Będzie/byłoby ekonomiczniej i bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: sople lodu na dachu 15.01.10, 22:09 Wklejam tylko dla informacji, że coś takiego jest: "Rynny podgrzewane Od drożności rynien i rur spustowych zależy prawidłowe odprowadzenie wody z połaci dachowych. W lecie zagrożeniem dla drożności rur mogą byæ liście i drobne gałązki oraz inne zanieczyszczenia, zimą zaś zlodowaciały śnieg i lód. Istnieją rozwiązania, które nie dopuszczają do tworzenia się lodowych zatorów i sopli." Jak to działa, jeszcze nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś