endruuu 20.11.09, 13:31 Tak jak mówiłem od grudnia (dokładie od 13) znika połączenie siedlce warszawa godz. 6.13. Mam nadzieje że koleje mazowieckie wprowadzą coś w zamian Nowy rozkład na stronach www.intercity.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ito25ms Re: Siedlce - Warszawa 20.11.09, 16:14 Tu jest kompletny nowy rozkład 2009/2010 www.bahn.de/international/view/pl/mobility/trains/pl_trains.shtml#bahn No cóż, wypada chyba tylko powiedzieć jedno: Siedlce stały się miastem podwarszawskim. Flirty w 1 godz. 30 min są na Śródmieściu. Ekspresy regionalne w 1 h 20 min na Centralnym. Nie jest źle, a będzie lepiej bo za 2 lata powinny już być nowe szybkie lokomotywy do piętrusów i 36 nowych EZTów dostosowanych do 160 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 20.11.09, 18:51 > No cóż, wypada chyba tylko powiedzieć jedno: Siedlce stały się > miastem podwarszawskim ???? pomiędzy 17 i 18 nie ma ANI jednego pociągu pworotonego czy to jest powód do zadowolenia ? jak mają wrócic ludzie kończący pracę o 17.00 ? do tej pory był 17:30 teraz o 18:00 który (wg rozklady ktory podales ) jest w Siedlcach prawie o 20:00 ! (dotychczas 17:30 wracał o 18:39) . Nie wiem sakd u Ciebie tyle zadowoloenia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 21.11.09, 01:00 To nie tak miało być. O ~17.30 miał jechać pospieszny IC, a ~16.30 regio ekspres KM. Jak widać nie dali rady się dogadać i oba jadą w odstępie 15 minut. Wyszło jak zwykle.Na pocieszenie flirty pozostają na linii siedleckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 21.11.09, 08:49 > Jak widać nie dali rady się dogadać i oba jadą w odstępie 15 minut no ale nie ma co sie dogadywac jest dziura i na torach nic nie ma wiec jaki problem puscic o 17.30 jakis pociag np. regio express ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 21.11.09, 08:53 aaa i jeszcze jedno coraz bardziej zaczynam wierzyc w to co mówił były prezes KM : widac ktoś dojezdza do pracy ze znizka 99% i ma do wyboru dwa pociqagi w odstepie 15 min a cala reszcie gawiedzi niecj sie buja ...... normalnie sie noz w kieszeni otwiera. Byly prezes proponowal aby przestawic dojazdy dla osob pracujacch w biurach, jak mi sie wydaje w biurze zwykle pracuje sie od 8 do 16 lub od 9.00 do 17.00 (w Wawie ze wzgledu na korki ta druga opcja jest przewazajaca). A tu co ? nic , jak zwykle .... Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 21.11.09, 16:04 Piszcie petycje do IC lub KM o przesunięcie tego z 16.30 lub 16.45. Według hafasa jest miejsce na Centralnym o 17.50 (odjazd), 18:00 (odjazd)na Wschodnim i dalej jest wolna trasa na coś szybkiego w kierunku Siedlec przed TLK do Lublina(odjazd ze Wschodniego 18.15)i za osobowym do Mrozów (17.37 ze Wschodniego). Ta 17.50 to może być też miejsce na jakis pociąg służbowy ale spróbować chyba warto. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 21.11.09, 23:31 żartujesz sobie , dopóki nie wejdzie prawdziwa konkurencja na tory nic sie nie zmieni. Do tej pory były dwa pociagi 17.30 do którego trzeba było się "wcisnąć" lub 17.47 (jesli dobrze pamiętam) "Łukowianin" do Łukowa który też miał niezłe obłożenie. Brak rozpoznania tego to czysty "imbecylizm" osób odpowiadających za organizowanie ruchu kolejowego. Jesli więc nie wejdą zdrowe zasady to nie będzie dobrze i zadne petycje nie spełnią oczekiwań. Bo nie sztuka jest pisać petycję bo nie klienci powinni wymuszać usługę , w normalnym kraju a rynek ( w tym przypadku podrózni) powinien wymuszac zachowania dostawcy usług. problem aktualnie taki ze nie ma wyboru albo to co jest albo nic. Mam ndzieje ze ktos te firmy kolejowe zakopie głeboko w ziemi , zasypie i powstanie firma która będzie budowała usługi nie dla swocih pracowników którym oferuje znizke 99% ale normalnym klientom. Czekam na normalność ale w tym kraju moze moje wnuki sie doczekają .... Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 22.11.09, 03:36 W normalnym kraju połączenia typu Siedlce-Warszawa zasadniczo obsługują spółki wybrane w przetargu, często prywatne. Tylko w naszym kraju ogarnia przewoźników (jak i ludzi z innych branż)przerażenie na myśl, że trzeba będzie normalnie pracować, dbać o klienta i nie robić łaski, bo zagraniczna konkurencja stawia poprzeczkę wysoko. Politycy żonglując pieniędzmi na tabor i spółki kolejowe sobie podległe mogą sporo na tym ugrać więc trzymają to wszystko w swoich łapach. Tylko dlaczego my takich polityków wybieramy? I pytanko ilu zagłosowałoby na człowieka, który powiedziałby tak: ja uczciwie i starannie będę pracował od 8 do 16 nad przetargami na autostrady, pociągi, aquaparki wybierając optymalne rozwiązania, konsultując to ze specjalistami od liczenia kosztów ale wy musicie również pracować uczciwie i sumiennie bo to od was zależy kiedy i jak duże będą te zakupy. Myślę, że co najmniej 75% powie: jak to od nas zależy, przecież to rząd rządzi a nie my. A w ogóle to dlaczego nie będzie "gruszek na wierzbie"? Głosujmy na innego bo drogę obiecywał i o żadnej pracy nie ględził. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 22.11.09, 15:58 A ja bym jednak dla zasady zainteresował tym np. Kurier Mazowiecki przedstawiając problem jako brak transportu powrotnego osób z Siedlec pracujących w Wawie, który kończą pracę o godz. 17. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 23.11.09, 06:32 > przedstawiając problem jako brak transportu powrotnego osób z > Siedlec pracujących w Wawie, który kończą pracę o godz. 17. Ale za to jest dla kończących o 17:30 :-) Żeby wszystkich zadowolić pociągi powinny odjeżdżać co 15 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 23.11.09, 10:26 I tak są pociągi co godzinę do Wawy i z powrotem. W godzinach szczytu powinny być częściej i to rozwiąże tłok jaki jest na chwile obecną. Ale przynajmniej jak jest dużo ludzi w pociągu, to biletów nie sprawdzają :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogini_nocy1 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 23.11.09, 14:08 PAJAC falszywy_klamca napisało to: > I tak są pociągi co godzinę do Wawy i z powrotem. W godzinach szczytu powinny > być częściej i to rozwiąże tłok jaki jest na chwile obecną. "geniusz", hihi :-D > > Ale przynajmniej jak jest dużo ludzi w pociągu, to biletów nie sprawdzają :) a co cię mały to tak ucieszyło? Przecież ty zawsze masz bilet...no tylko na polu papieskim podglądasz na gapę, hihi :-D Ciocia i Bogini twoja :-D Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 23.11.09, 14:01 Problem polega na tym, że ci z 17 (ca 200 osób) pójdą na pociąg z tymi z 17.30 (ca 500 osób) i będą chcieli pojechać pociągiem ok. 18, który będzie posiadał najprawdopodobniej ca 400 miejsc siedzących. Bezsensowne czekanie pomijam. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 23.11.09, 17:44 Własnie wracam nim , jestesmy za wschodnim i ludzie stoja na korytarzu , nie wierze w to ze ten pociąg jest nieopłacalny Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 23.11.09, 19:25 To ja chyba niedawno obok Ciebie siedziałem, bo też jakiś koleś łaptoka wyciągnął i GG mnie wkurzało, bo nawet nie przyciszył. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 23.11.09, 19:49 nie mam GG na służbowym :) dzisiaj chodzili i liczyli bilety moze coś wyliczą :) wysłałem tez maila do KM na adres podany na stronie ale niestety : <rozklad@koleje-km.pl>: 82.160.81.18 does not like recipient. Remote host said: 550 5.1.1 <rozklad@koleje-km.pl>: Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table Giving up on 82.160.81.18. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii OBOP 25.11.09, 17:44 niestety to nie kolej mierzy tylko OBOP :/ i mamy dziurę od 17 do 18 chyba czas sie przeprowadzić z tych Siedlec .... Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 28.11.09, 19:29 > wiec jaki problem puscic o 17.30 jakis pociag np. regio express ? Np taki problem, że już na ten rozkład który mamy nie ma taboru, a co dopiero na dodatkowe pociagi. IMHO poprostu rozłożyć to co jest trzeba z głową, a nie na pałę... Jak widać układający ten rozkład jazdy tego nie potrafili. Odpowiedz Link Zgłoś
emti1 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 15:13 Jest w nowym rozkladzie przyspieszony express KM.Wyjazd 6.15,po godzinie i 10 minutach juz jest na wschodnim. Generalnie troche sie pozmienialo... Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 16:44 ale ludzie kończący o 17 nie maja ZADNEGO pociagu z Centralnego pomiedzy 17.00 i 18.00 (obecnie dwa) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 20:12 z nie tylko z centralnego bo z zadnego :/ , a pomiedzy 16 a 17 sa 3 (no delikatnie przed 16 jeden) Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 22:28 Cyrk zwyczajny z tą dziurą z Warszawy do Siedlec po 17. Po co dwa pociągi intercity w odstępie 35 minut z Warszawy do Terespola to ja nie wiem. Zaraz będzie gadka, że mało kto jeździ więc pora jeden zlikwidować. Nawet mi się już kląć odechciewa jak widzę co te kocopały wyrabiają. A żeby było weselej to te pośpiechy różnią się ceną: 15.55 kosztuje po staremu 21 zł, a ten 16.30 to już 24zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 23:15 Jako nie orientujący się w przepisach , chciałem się zapytać od którego roku np. taki przewoznik DB będzie miał dostęp do naszych torów? Może już czas wprowadzić prawdziwą zewnętrzną konkurencję ( ta wewnętrzna z podzialem na jakieś regionalne to chyba lipa), bo widzę , że kolej chyba z Was "podróżnych za pracą" sobie jaja robi Odpowiedz Link Zgłoś
emti1 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 23:27 aro333 napisał: > od którego roku np > . taki przewoznik DB będzie miał dostęp do naszych torów? Juz ma,ale tylko na pociagi miedzynarodowe.Regionalne (i to najbardziej dochodowe trasy) to melodia przyszlosci,4 moze 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 23:40 No i teraz wiadomo dlaczego tak kolej polska podskakuje.Ale i to sie zmieni , zobaczycie , wtedy i strajki nie pomoga bo nie będzie chetnych na podróże takimi liniami. Tzrymajcie się "podróżujący do pracy". Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 02.12.09, 23:57 Teoretycznie to za 30 dni ale coś tam jest jeszcze z ustawą nie tak. Bardziej obeznani twierdzą, że połowa 2010 jest realnym terminem wejścia zagranicznych przewoźników. Nie będą oni zdaje się mogli obsługiwać połączeń wewnętrz kraju np. Warszawa-Siedlce ale kursując już na trasie np. Berlin-Brześć przewoźnik DB może wozić w Polsce także podróżnych w komunikacji krajowej. Pytanie tylko czy zechce, bo ile dojeżdżający Siedlczanie są w stanie zapłacić takiemu DB? Załóżmy wagony z klimą+poranna prasa, 6 miejsc w drugiej klasie i czas jazdy 50 minut do Centralnego. Dobry pociąg kosztuje 40zł/km i więcej. Przy 200 pasażerach na trasie Siedlce-Warszawa średnio na głowę wychodzi w jedną stronę jakieś 20zł. Liczmy 25zł jednorazowy razy 100 podróżnych. Teraz zbieramy 100 podróżnych "miesięcznych". Cena biletu miesięcznego w obie strony wychodzi 600zł lekko licząc. Będzie tylu chętnych? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 03.12.09, 08:09 Od razu zastrzegam, że nie jeżdżę ostatnio pociągami więc nie wiem jaka jest naprawdę sytuacja. Zastanawiają mnie jednak te liczby pasażerów, które podajecie (np. 200 osób). Wcześniej ktoś pisał, że do pociągu trzeba się wciskać i , że ludzie stoją na korytarzu. Czy to oznacza, że skład tworzą np. dwa wagony? Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 04.12.09, 00:57 200 osób przyjąłem jako liczbę podróżnych jadących tylko i wyłącznie na trasie Siedlce-Warszawa. Tłok bierze się z liczby pasażerów, którzy wsiadają na stacjach pośrednich lub jadą już od Terespola, Białej Podl czy Łukowa. falszywy_klamca napisał: > Jeżeli uruchamia pociąg Berlin-Brześć, to i tak czy siak jedzie przez Siedlce. > skoro jedzie to może się zatrzymać, aby zabrać dodatkowych pasażerów i dodatkow > o > na tym zarobić. problem w tym, że tak czy siak to on nie pojedzie bo nie zarobi na siebie. A przy okazji nie pojedzie i przez Siedlce. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 03.12.09, 09:23 Jeżeli uruchamia pociąg Berlin-Brześć, to i tak czy siak jedzie przez Siedlce. skoro jedzie to może się zatrzymać, aby zabrać dodatkowych pasażerów i dodatkowo na tym zarobić. Chyba, że nie opłaca mu się zatrzymywać pociągu dla 200 pasażerów dziennie. Czy jak Ty tam to liczysz. A tłok jest. Jeżdżą dwa składy Flirtów. Ile mieści jeden? Nie wiem. Wiem, że w dniach i godzinach szczytu trzeba stać, a z tego mozna wysunąć wniosek, że się jednak opłaca na tej linii jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 05.12.09, 10:44 > A tłok jest. Jeżdżą dwa składy Flirtów. Ile mieści jeden? Nie wiem. 215 na siedząco + ponad drugie tyle na stojąco (nominalnie, a w szczycie łącznie pewnie ok 500 może jechać...). Przy czym te 2x500 to jedzie do Wesołej, Miłosnej, Mińska. Dalej już oczywiscie, że mniej. Czy to się opłaci zagranicznemu przewoźnikowi (jak już bedzie miał ten tabor)? Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 08.12.09, 12:50 > 215 na siedząco + ponad drugie tyle na stojąco Wikipedia podaje 212 (172 stałe) pl.wikipedia.org/wiki/Stadler_FLIRT a na wagonie jest napis: - miejsc siedzących 183 Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 05.12.09, 10:41 > obeznani twierdzą, że połowa 2010 jest realnym terminem wejścia zagranicznych > przewoźników. Realny termin będzie wtedy, jak zagraniczni przewoxnicy będa mieli TABOR do jazdy po naszych torach. Na razie nie mają i nie ma co marzyć o czymś takim. Zakupów pod kątem wejścia na nasz rynek nie robią ani DB ani CD ani ZSK czy OBB. Tak więc nie tak szybko. Poza tym tak jak piszesz - cena będzie eurtopejska, bo za te składy też trzeba będzie zapłacić. A od tazu napiszę - opóźnienia nie znikną i szybciej też nie musi być, bo nasza linia od Warszawy do Miłosnej jest na granicy wydolności w szczycie i spowalnia wszystko co można. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 05.12.09, 23:26 kiedyś płaciłem z frankfurtu do berlina za re ok 7 euro, można taki sam bilet kupić taniej, bo grupowy wsytarczy jeszcze trzy osoby i wychodzi po 4 euro na głowę :)) a komfort jazdy wyższy niż w naszych ekspresach Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Siedlce - Warszawa - czyli jak zwykle 03.12.09, 09:52 A skąd ci się raptem DB w Siedlcach zamarzyły? Już prędzej Российские железные дороги A przykład jak zgraniczne koleję pchają się do nas masz tu tinyurl.com/yl2a6d7 P.S. a jak już koniecznie chcesz DB to w Świnoujściu UBB można się przejechać www.ubb-online.com/pl/ab95.html Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Siedlce - Warszawa 03.12.09, 07:46 pragnę pańśtwu przypomnieć, że w wyborach, również samorządowych wyłonili państwo swych przestawicieli. i tak z racji tego, że siedlce stały się już praktycznie sypialnią osób pracujących w wawie (czemu trudno się dziwić zresztą) warto wymagać pomocy od prezydenta miasta, przewodniczącego rady, radnych miejskich, wojewódzkich i w końcu posłów, a to wszystko dlatego, że taka firma jak pkp ma ludzi w dupie, zasadniczo podobnie jak i zacni przestawiciele narodu, ale tu przymajmniej obywatel ma złudną nadzieję, że ktoś jednak weźmie pod uwagę swą misję społeczną :D Odpowiedz Link Zgłoś
bambii KM 07.12.09, 17:11 www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/1021.html mozna wpisywac komentarze - do dziela ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: KM 07.12.09, 19:17 baba rzuć w cholere te robote we stolicy i wracaj do siedlec :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: KM 07.12.09, 21:08 tylko gdzie ja robote znajdę :) za stara baba już jestem .... a może wp olityce zrobie karierę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: KM 08.12.09, 19:32 znaczy się zdrowy jesteś, a więc ciężar odpowiedzialności społecznej dzwigać możesz - do polityki się nadajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: KM 09.12.09, 23:14 Zanim wyłaczę KF`a powiedz proszę kogóż znowu pchasz do polityki? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii UWAGA !! 09.12.09, 17:49 nowy rozkład : pociag wyjezdzający o 6.15 jest na srodmiesciu o ..... 7.55 !! co więcej jesli ktos ma wykupiony bilet na pospieszne to od 12.12.2009 przestają obowiązywać w KM !! (informacja z informacji IC) @#$%$#@! #$#$ @#$!*&^% inaczej nie ptrafie tego pisać Odpowiedz Link Zgłoś
ac20068 Re: UWAGA !! 09.12.09, 19:10 Ze strony KM www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/15.html Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Żyje w kraju .... 09.12.09, 19:31 umowa wygasa więc informacja przez Ciebie podana się za chwile zdezaktualizuje. Co ciekawe to infolinia KM podaje ze bilety wazne do końca roku a potem ..... któż to wie. Wszyscy co kupili miesieczne lub kwartalne są zrobieni w .... jak spiewaja w piosence : "Dlaczego żyje w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ch... za moja kase" daniel218.wrzuta.pl/audio/1HIqJvRaMok/strachy_na_lachy_-_zyje_w_kraju Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Żyje w kraju .... 09.12.09, 19:49 a tu pełny teledysk, niecenzurowany :)) ze startującymi na księżyc kościołami i konfesjomatem :) bardzo zacny kawałek Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Żyje w kraju .... 10.12.09, 19:23 nu faktycznie cuś mnie się zapomniało :)) www.youtube.com/watch?v=m00udFijVf0 Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: UWAGA !! 09.12.09, 21:23 o 16.40 jest szybki pociąg (TLK) z Wawy do Siedlec a 17 minut później czyli o 16.47 kolejny szybki pociąg (KM) a potem już pustka aż do 18.06 czy to jakiś bezmózg opracowywał ? (przepraszam ża zwrot ale jestem w stanie wzburzenia:) ) A wyjazd o 6.15 i dojazd na 7.55 to chyba złośliwość bo kolejny 7.10 z Siedlec też na Wschodnim czeka 15 minut Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: UWAGA !! 09.12.09, 23:53 bambii napisał: > A wyjazd o 6.15 i dojazd na 7.55 to chyba złośliwość Chyba jednak 7.35 rozklad-pkp.pl/traininfo.php/pn/855312/437603/353926/108141/4095/? q=pl/node/146&ld=pkp&seqnr=6&ident=jj.0869629.1260398813& Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: UWAGA !! 10.12.09, 08:02 > Chyba jednak 7.35 chyba jednak 7.55 www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/3886 Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: UWAGA !! 10.12.09, 16:24 warszawa centralna 7.35 p warszawa centralna 7.55 o Wczytaj się uważnie w rozkład pkp. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: UWAGA !! 13.12.09, 12:49 na rozkladzie KM nie ma oznaczen "p/o" tak czy inaczej problem z bilrtami pozostaje Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Nie taki diabeł straszny 12.12.09, 21:52 Dojazdy 05.44 - 07.15 (1h31') Flirt 06.14 - 07.35 (1h21') przyspieszony Flirt? !SZYBKO! 06.18 - 08.00 (1h42') stary (?) 06.28 - 08.15 (1h47') Flirt z przesiadką w Mińsku(?) 06.47 - 08.19 (1h32') Flirt 07.08 - 08.35 (1h27') IC !SZYBKO! 07.47 - 09.19 (1h32') Flirt Aż 4 pociągi odjeżdżają o 6 z Siedlec. Tłoku więc nie powinno być. Problem w tym, że ten o 06.18 to chyba musi być stary skład, bo jedzie 10 minut dłużej niż Flirt, a nie widziałem żeby gdzieś miał postój. 06.28 to znowu pociąg z przesiadką w Mińsku, co dla mnie jest co najmniej dziwnym rozwiązaniem, aczkolwiek to zapewne i tak ukłon w stronę Siedlczan, bo przecież jeżdżą też między siedleckimi również pociągi z Wawy do Mińska, a ten 06.28 dowozi Siedlczan do takiego właśnie mińskiego pociągu. Powroty 15.59 - 17.31 (1h32') Flirt 16.25 - 17.38 (1h13') TLK z Centralnej !SZYBKO! 16.39 - 17.56 (1h17') przyspieszony Flirt? !SZYBKO! 17.02 - 18.35 (1h33') Flirt 18.09 - 19.52 (1h42') stary (?) 19.09 - 20.42 (1h33') Flirt Praktycznie aż 3 pociągi o 16 w tym dwa naprawdę szybkie. Kończący pracę o 16 mają naprawdę komfort. Brakuje pociągu między tym 17.02 i 18.09. Przydałby się jeszcze taki 17.30 przyspieszony i byłaby całkiem gitara. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Nie taki diabeł straszny 13.12.09, 12:41 widać że nie wiesz jak było dotychczas piszesz : > 06.14 - 07.35 (1h21') przyspieszony Flirt? !SZYBKO! teraz był 6.13 i był 7.25 na centralnym JESZCZE SZYBCIEJ - efekt ? bedzie WOLNIEJ > 07.08 - 08.35 (1h27') IC !SZYBKO! ten pociąg teraz odjezdza 7.25 i jest o tej samej co twoj "szybki" czyli 8.35 efekt ? będzie WOLNIEJ > Tłoku więc nie powinno być. jezdziles kiedys 6.13 ? widać że nie , teraz na ten 6.13 są te same bilety wiec ludzie nie beda jezdzic 5.44 skoro moga pojechac szybszym i tylko 20 minut później w Wawie - za te SAME pieniadze i dalej > 16.25 - 17.38 (1h13') TLK z Centralnej !SZYBKO! > 16.39 - 17.56 (1h17') przyspieszony Flirt? !SZYBKO! wytłumacz mi to jaki to ma sens ? skoro od 17 do 18 nie ma NIC ? i jeszcze jedno słyszalem kilka lat temu ze pociągi jezdza wolno bo słaba jakosć torów , tory zreperowane i co ? nic dalej lipa wiekszość pociagów jezdzi powyżej 1,5 h. Czekam az robia obwodnice Minska i trzeba sie bedzie przesiaść na busy Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Nie taki diabeł straszny 14.12.09, 18:25 > słaba jakosć torów , tory zreperowane i co ? nic dalej lipa > wiekszość pociagów jezdzi powyżej 1,5 h. Dodaj, że wszystkie te pociągi jadą jako osobowe. Zatrzymują się na każdym przystanku. I tak jadą 130km/h (Flirty) i 120km/h (piętrusy), ale zatrzymać się trzeba. Każdy chce jechać. Poniżej pewnej granicy się nie zejdzie. Czekaj na obwodnicę Mińska. Będzie na pewno fajniej... Może nie w takie dni jak dziś, gdzie z Pragi Pd jechałem do Mińska dobrze ponad godzinę. W tymc zasie każdym pospiesznym byś dojechał do końca trasy :/ Pogoda zrobiła swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Nie taki diabeł straszny ? 14.12.09, 22:34 W tymc zasie k > ażdym pospiesznym byś dojechał do końca trasy :/ chyba jednak nie wiesz co piszesz bo nie wierze ze robisz to celowo (chyba ze jestes pracownikiem ktorejs ze spółek). Poczytaj sobie komentarze (wybrane dotyczace naszej trasy) : "[otempialy] 2009-12-14 20:11 Warszawa-Mińsk-Siedlce Dramatu część druga - pociąg 18:09 do Łukowa to uruchomienie METRA na tej trasie , nie trzeba było być geniuszem aby domyslić się że taka dziura spowoduje że ludzi będzie tłum i co ? JEST TŁUM ! kolega Albanda chyba jechał innym pociagiem bo ten pociągm JESZCZE JEDZIE do SIEDLEC !! (godz 20:08 teoretycznie 19:53 w Siedlcach) " "[jestem HARDCOREM] 2009-12-14 20:19 SURVIVAL do Siedlec no tego się nie spodziewałem prawdziwy HARDCORE. Osoba planująca rozkład powinna obowiązkowo jeździć na tej trasie za karę przez pół roku " "[żarty] 2009-12-14 21:15 wolne żarty kto jechał 18:09 do łukowa palec do budki :) popieram hardcora!! nie wiadomo czy śmiać się już czy płakać.. pociąg stał 30 minut w rembertowie.. tłok, ścisk jak nie wiem... żal i żart tyle mam do powiedzenia.. " [pracownicyKM?] 2009-12-14 22:23 Ej ŁUKOWIANKA !!? Koleżanka ALBANDA pisząca że jest zadowolona z Łukowianki o 18.09 do Łukowa albo jest chora psychicznie albo jest pracownikiem KM (nie wiem czy to nie to samo) , bo jak można być zadowolonym i się cieszyć skoro pociąg czekał 30 min w Rembertowie ? jak mi się wydaje (mogę się mylić) to Rembertów jest PRZED Mińskiem do którego zmierzała wpisująca ALBANDA a więc MUSIAŁA czekac w Rembertowie . Wniosek jest taki albo jak pisałem jest chora spychicznie (lub pracownik KM) albo NIE JECHAŁA tym pociagiem i próbuje zneutralziować wypowiedzi negatywne co świadczy że jest pracownikiem KM ;). Drodzy pracownicy KM zamiast wpisywać glupoty zajmijcie te szare komórki zadaniem jak naprawić ten chaos i ułatwić ludziom dojazd. Pisanie takich tekstów jest ŻEBUJĄCE. [kazek] 2009-12-14 20:00 express ŁUKOWIANKA Przesuniecie z mińska poc z 6,49 na 7,00 to BEZGŁOWIE. Wiadomo, ze wszyscy jadący do pracy i dzieciaki do szkół właśnie tym jechali. Teraz wiadomo albo codziennie spóźnienie albo pozostaje nam Super EXPRESS ŁUKOWIANKA. Na stojąco, na leżąco jak kto chce. GRATULACJE. Ale to do wschodniej, a na wschodniej łapanka czegos dalej i bieg na peron 6 , by móc dojechac do Powiśla, Stadionu i Ochoty !!!!!!!! REWELACJA. www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/1027.html moze warto sie przesiąc do pociągu żeby sprawdzic jak jest naprawdę ? Odpowiedz Link Zgłoś
max9960 Re: Siedlce - Warszawa 13.12.09, 15:58 Propnuję przenieście się do nas. Nasi załatwili do Mińska duuuużo pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce - Warszawa 13.12.09, 16:41 dajcie troche nam tych "naszych" bo ci nasi "nasi" to nie bardzo sie nami przejmują (nami w sensie dojedzającymi do pracy w Warszawie) Liczyłem że poseł K.Tchórzeswki jednk pochyli się nad losem ziomków przeciez on tam wszystkie ścieżki zna w tym PKP , ale odkąd się przeniósł do Warszawy to już zapomniał jak transport do Warszawy z Siedlec wygląda niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Jest to jakiś pomysł 14.12.09, 10:54 W Mińsku mieszkania tańsze niż w Siedlcach. Dojazd do Wawy 40 minut. Miesięczny musi kosztować ze 150 zł, a nie 300. Niedługo to będzie senne miasteczko jak Wam zrobią obwodnicę... . Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: Jest to jakiś pomysł 14.12.09, 14:08 No właśnie trzeba przyznać że Mińsk ma elegancko. Co chwila jakiś pociąg a nawet od czasu do czasu samochodem można pojechać do pracy. Sam się zastanawiam nad kupnem mieszkania w Mińsku żeby mieć bliżej do pracy. Wracając do tematu pociągów to dzisiejszy poranek to istny koszmar. Mam nadzieje że to tylko dzisiaj (zazwyczaj w poniedziałiki jest tłoczno). Pociąg stał w mińsku z 10 min potem jeszcze przed Wschodnia :/ kiszka. Narazie kupiłem sobie bilet w obie strony na KM wiec mam nadzieje że chociaż ten piętrus o 16:45 będzie już mniej zatłoczony głównie z tego powodu że przed nim odjerzdza TLK (ciekawy jestem jakie składy bedzie miał ten TLK) ale jesli nadal bedzie tłoczno to oddaje jeszcze dzisiaj bilet i od jutra kupuje powrotny na pośpiecha. Kiedyś człowiek nażekał na te pośpieszne ale po dzisiejszym dniu stwierdzam że było jak było ale było lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Jest to jakiś pomysł 14.12.09, 14:13 > dzisiejszy poranek to istny > koszmar A o której jechałeś? Bo ja dzisiaj też skorzystałem z usług KM o 7:47. Pod pospieszny o 7 (z minutami) ktoś wpadł i wszystko miało opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: Jest to jakiś pomysł 14.12.09, 14:22 6:15 pociag nie dojechał do końca peronu tak jak to zawsze wszyscy byli przyzwyczajeni i trzeba było gonic do pierwszego wagonu. Po wejściu poszedłem na dolny pokład a tam zonk do połowy nie ma siedzen tylko pusta przestrzeń potem duzy kibel i dopiero fotele które oczywiście były już zajęte. Dobrze że chociaż na bocznym siedzeniu przy schodach siadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Mamy METRO W Siedlcach !! 14.12.09, 14:31 > a tam zonk do połowy nie ma > siedzen tylko pusta przestrzeń potem duzy kibel i dopiero fotele dużo miejsca dla stojących - jaka optymalizacja :> tak jak w metrze (szkoda że nie jedzie tyle co metro i z taka samą częstotliwością :/) W Minsku do przewidzenia że zapakują się ludzie do tego pociągu - Siedlach jak przeiwydwałem więcej ludzi. Teraz trzeba wziąć jakiegoś przedstawiciela miasta lub kolei mazowieckich żeby przejechał sie tym "udogodnionym" dojazdem - niech poczują co robili. Ciekawy jestem jak będzie popołudniu szczególnie tym 18:09 Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: Mamy METRO W Siedlcach !! 14.12.09, 15:18 Na dworcu jestem trochę wcześniej więc będę widział co się dzieje z TLK no i będę wracał pietrowym więc jak wsiądę do pociągu to napisze co i jak o 16:30 i o 16:45. Coś mam przeczucie że jednak dzisiaj wymienie bilet i powróce na pośpieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Jest to jakiś pomysł 14.12.09, 18:28 > wejściu poszedłem na dolny pokład a tam zonk do połowy nie ma > siedzen tylko pusta przestrzeń potem duzy kibel Wagony piętrowe jeżdżą po tym rejonie nie od dziś :] Rozumiem, że pierwszy kontakt z wagonem sterowniczym był bolesny. Trzeba było iść do drugiego, tam miejsca były i na dole i na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: Jest to jakiś pomysł 15.12.09, 08:16 Poszedłbym do drugiego ale przy takim natłoku ludzi to zanim bym tam dotarł to bym miał miejsce, ale stojące. Dzisiaj stanąłem wcześniej ale oczywiście znowu lipa bo maszynista z każdym dniem zatrzymuje się coraz wcześniej. Jak by tego było mało jechała jeszcze grupa kolejarzy na jakieś szkolenie. Cały czas było głośno bo oczywiście po co dać się komuś wyspać lepiej opowiedzieć wszystkim dookoła że jesteśmy "elytą" PKP i jedziemy na szkolenie. Swoją drogą nie obrażając broń boże normalnych pracowników PKP nie dziwie się że kolej tak funkcjonuje jak pracują tam tacy ludzie, którzy wg. mnie nie maja najmniejszego pojęcia jak kierować taką spółką. I nie mówie tutaj tylko o ludziach których dzisiaj widziałem. Dosyć często jeździłem pośpiechem z pracownikami koleji - tymi pod krawatami - żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Jest to jakiś pomysł 18.12.09, 10:30 > Rozumiem, że pierwszy kont > akt z wagonem sterowniczym był bolesny. A nie zastanawia ciebie to że w KM wagon sterowniczy często jedzie za lokomotywą? To zaprzeczenie idei push & pull. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Jest to jakiś pomysł 18.12.09, 22:06 Nie zastanawia mnie, bo KM nie mają lokomotyw którymi można sterować z kabiny sterowniczej, poprzez magistralę UIC. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Jest to jakiś pomysł 24.12.09, 11:54 To po co KM zakupiły 11 sterowniczych? inforail.pl/text.php?id=21564 Odpowiedz Link Zgłoś
bambii "Zadowoleni" 14.12.09, 16:48 "zadowoleni jesteście z siebie ?!?! przeciez wiadomo było ze w ten pociag (6.15 z Siedlec) będzie się pakowało maksymalna liczba ludzi. W Siedlach jest więcej ludzi bo ten sam bilet co pociag 5.44 a w Mińsku to juz masakra - jak w meterze !! czy ktoś sie zastanowił ?? az się boje myślec co będzie o 18:09 bo pomiędzy 17 i 18 nie ma ŻADNEGO pociągu powrotnego do Siedlec i Łukowa !. Napisałbym kilka mocnysh słów ale nawet szkoda mi się wysilac bo i tak tego nie zrozumiecie." www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/1027.html Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: "Zadowoleni" 14.12.09, 17:13 Czy jestesmy zadowoleni? Z czego? Czy sie zastanowilismy? Ja tak tez sie spodziewalem takiego tloku tylko co z tego? Jade wlasnie pietrowym tym o 16:45 z centralnego. Narazie nie jest zle chyba wszyscy siedza tylko jakas dziwna akcja przed chwila byla bo zatrzymal sie w rembertowie i na koncu kilka osob wysiadlo :/ jesli chodzi o TLK to skrocili go do jednej pierwszej klasy i 3 drugie :/ osob mniej wiec nie bylo takiego tloku. Ps. Jedno co mnie denerwuje to koles z powalonym dzwonkiem "czekolaaada" ktory co chwila dzwoni :) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii "Gorzej niz było " 15.12.09, 07:39 "-Rozkład był robiony w pośpiechu i pewne rzeczy nie zostały zrobione - mówi lakonicznie w telefonicznej rozmowie z reporterem TVN Warszawa Marcjusz Włodarczyk, rzecznik KM. Jednak na spotkanie przed kamerą się nie zgadza. Jak twierdzi, dostał zakaz wypowiadania się dla TVN Warszawa, bo spółka boi się o swoje dobre imię." www.tvnwarszawa.pl/-1,1633603,0,,nowy_rozklad_pkp_jest_gorzej_niz_bylo,wiadomosc.html a jest jeszcze jakies dobre imię KM ? Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: "Gorzej niz było " 15.12.09, 08:50 > "-Rozkład był robiony w pośpiechu Hehe w Polonezie na kolanie, daliśmy pracownikowi niech tam troche poukłada te klocki :) Nie rozumiem po co wogóle zmieniać ten rozkład. Jeszcze kilka dni temu naprawdę całkiem dobrze to funkcjonowało. Nie było aż takich opóźnień, prawie każdy mógł dopasować pod siebie pociąg, a teraz? Zajeżdżam na Centralny i słysze ze jakiś tam pociąg opóźnony 100 min, w pracy znajomi mówią mi że ich pociągi też poopóźniane. Te połączenia to chyba tylko pod pracowników PKP są robione, dla tych co do tej pory za miesięczny płacili 10zł i są oburzeni że teraz za roczny będą 300zł płacić. A my? Jadąc z rana zastanawiałem się jakim cudem pociąg KM jedzie z Łukowa w końcu Łuków to już inne województwo. Jak widać ktoś potrafi zadbać o swoich mieszkańców (chyba że to czysty przypadek). W Mińsku powstało sporo nowych połączeń a Siedlce?? Czy ktoś z naszych lokalnych władz wogóle wie co tu się dzieje?? Kiedyś na forum był już poruszony temat płacenia podatków w naszym mieście. Przecież my wszyscy rozliczamy się w miejscu zamieszkania a nie pracy co oczywiście jest plusem dla miasta, tylko pytanie czy miasto w związku z tym robi coś żeby zatrzmać tutaj nas i nasze pieniądze? Nawet głupiego parkingu nie potrafią zrobić. Już nie wspominam o tym aby zabrać głos w sprawie lepszych połączeń z Warszawą. Ostatnio czytałem że Warszawa zachęca pracujących w Stolicy do rozliczania się z podatków osoby które nie są tutaj zameldowane ale mieszkają i pracują. Podobno nie trzeba się rozliczać w US w miejscu zameldowania więc coraz bardziej się zastanawiam nad tym, że skoro moje pieniądze są przeznaczane częściowo na miasto w którym się rozliczam to czemu miałbym ich nie dać miastu które mi coś oferuje lepszego niż Siedlce - np. tani transport miejski. Wiem że człowiek to jak by nie miał to i tak zawsze będzie mówił że jest mu źle ale w tym momencie myślę że moje rozgoryczenie tym wszystkim jest uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login A o co ten krzyk? 15.12.09, 09:52 Przecież z nowym rozkładem jazdy jest tak samo jak z remontem drogi Siedlce- Mińsk Maz. Jak jest zmiana to musi być lepiej. Tym bardziej że wszystko zostało głęboko przemyślane... Żeby było lepiej... Nie narzekać, nie narzekać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: A o co ten krzyk? 15.12.09, 13:56 Głównym problemem jest właśnie to, że wszystko zostało przemyslane bardzo starannie. Finansowany z budżetu centralnego przewoźnik Intercity jest kierowany przez największego "betona" i chorągiewkę współczesnej kolei. Jego patent na poprawę sytuacji to likwidacja połączeń. "Likwidacja" to znak rozpoznawczy tego człowieka. Z naszej trasy zniknął długi pociąg pospieszny Kasztelan tejże spółki. To jest powodem dużych kłopotów dla podróżnych, a dla pana "betona" to sukces, bo nie trzeba dopłacać do tego składu lub można go wykorzystać na innej trasie. Ponadto firma ta ma zamiar wejść na giełdę, więc wszelkiego rodzaju działania oszczędnosciowe są mile widziane. Dodam tylko, że człowiek-beton zlikwidował już wszystkie pociągi kursujące na zamojszczyźnie, a teraz nie dojedziemy pospiesznym w Bieszczady. Pora na trasę terespolską? Władze naszego miasta nie robią nic, żeby zadbać o swoich mieszkańców, którzy męczą się przywożąc ze stolicy pensje i nie powiekszają bezrobocia w tym "przyjaznym" mieście. Marazm. Pobudka panie Kudelski! Wybory się zbliżaja i wypadałoby ruszyć zacne cztery litery w tej sprawie. Co na to poseł Kozaczyński? To jego ugrupowanie współtworzy rząd. A może jakiś kandydat się wykaże w tej sprawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: A o co ten krzyk? 15.12.09, 14:25 Chyba nie zauważyłeś sarkazmu w moim poście :-) Od czasu genialnie pomyślanego remontu trasy drogowej zacząłem korzystać z połączeń kolejowych. Też zauważyłem zmiany nie prowadzące do niczego. Ograniczenie ilości pociągów na odcinku Siedlce-Wawa, zwiększenie (chyba) z i do Mińska. Ciekawe jak będzie się jeździło tym o 5:45. Przed zmianą był 5:30, 5:45 i 5:51- wszystkie zapchane... Qrcze, drogą się nie da(*), pociągiem się nie da - chcą zaorać te Siedlce? (*) w weekend, w środku nocy powrót samochodem z Wawy godzinę czterdzieści !!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: A o co ten krzyk? 17.01.10, 09:50 Przecież pociągi IC na odc. Siedlce - Terespol są nierentowne. Nie ma sensu ich utrzymywać. Wystarczy doczepić 2-3 polskie wagony do pociągów jadących do Rosji i na Białoruś i wystarczy - będzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: "Gorzej niz było " 15.12.09, 10:11 Miałem szczęście jechać wczoraj 18.07 (spóźnienie na śródmieściu 6 minut- dobry początek)tak jak było do przypuszczenia tragedia zaczyna się już na śródmieściu kto nie ma szcescia ten stoi prawie do mińska ja wsiadłem na ochocie i się udało bez większego problemu ale dalej był już problem a na wschodniej to już była zabawa. Niebede wspominał półgodzinnej przerwy nie wiem na co w Rembertowie zapowiada się nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: "Gorzej niz było " 18.12.09, 09:53 > Miałem szczęście jechać wczoraj 18.07 według rozkładu 18.09 ale chyba o tym samym pociągu napiszę. Jechałem dzień później, uprzedzony o tłoku wybrałem się aż na Zachodnią. Podjechał skład złozony z trzech zmodernizowanych jednostek EN57. Dziewięć wagonów więcna Wschodniej zostały jeszcze miejsca siedzące. W pociągu bajery- wyświetlacze podające różne przydatne informacje, czyje imieninym jak zbudować bombę, tylko nie informujące o stacjach. Na suficie głośniki- w trosce o stan słuchu podróżnych- wyłaczone. Tego dnia pociąg nie musiał stać długo na żadnej stacji- przyjazd do S na 19:55 (planowo 52) to wynik jaki dwadzieścia lat temu, przed modernizacją, osiągały stare EW55 A wczoraj przeprosiłem się z samochodem. Ale to już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: "Gorzej niz było " 18.12.09, 10:21 > A wczoraj przeprosiłem się z samochodem. > Ale to już inna historia. A propos wczoraj i samochodu. Właśnie wczoraj jechałem samochodem z S. do W. Wyjazd z S. o 9:30, przejazd do przedpoli Dębego Wielkiego jako tako, a potem się zaczęło "stop & go" aż do W. W okolice Galerii Mokotów dotarłem ok. 14:00. Miał ktoś kiedyś "lepszy" wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: "Gorzej niz było " 18.12.09, 10:24 Wyjazd z S. o 8:15, dojazd na parking pod Promenadą o 12:45 Trochę lepszy wynik bo mimo że też 4,5godz to droga krótsza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Coś to niemożliwe 18.12.09, 10:48 W Dębem byłeś pewnie ok. 10.30. 3,5h zajęło Ci dojechanie z Dębego do Galerii Mokotów? To chyba z przerwą na McDrive w Zakręcie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Coś to niemożliwe 18.12.09, 17:15 > To chyba z przerwą na McDrive w Zakręcie. Tu Ciebie zaskoczę - to wszystko bez przerwy w jeździe, poza rzecz jasna oczekiwaniem na ponowne ruszenie po zatrzymaniu, i tak w kółko. Pełne szaleństwo i nerwy zszarpane do cna. Powód tego? Jedynie i aż jedynie - śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Coś to niemożliwe 18.12.09, 17:31 Jeszcze coś dla fałszywego niedowiarka, cytat z forum TS: > Siedlce-Wawa > Trasa Siedlce-Warszawa dzisiaj pokonana samochodem w... 5 godzin > M(2009-12-17 13:27:41) > normalnie tragedia > że w mieście będzie kiepsko to się nawet spodziewałem, u nas > zawsze muldy jak na stoku narciarskim, ale że na naszej DK 2 tyle > śniegu?? jechać się nie da... > billy (2009-12-18 00:00:29) www.tygodnik.siedlecki.pl/t7869-zima.atakuje..bedzie.jeszcze.mrozniej..htm Odpowiedz Link Zgłoś
bambii -19 stopni 6.15 21.12.09, 19:27 dzisiaj coś mi strzeliło do głowy zeby jechać tym 6.15 KM. Głupszej rzeczy dawno nie zrobilem. Pociag spóźnił się 10 min ale na centralnym był 8.30 ! (jechał ponad 2h). Ale o ile jeszcze moge zrozumiec (choć z trudem) że mróz 19 stopniowy paraliżuje wszystko co sie rusza a szczególnie jeśli sie rusza na torach to za zadne skarby nie mogę zrozumiec dlaczego wagon NIE BYŁ OGRZEWANY !. Nie wiem kim trzeba być aby nie wiedzieć że w zime jest .... zimno i warto ogrzewanie włączyć ! dopiero na wschodnim grzejniki zrobiy sie letnie (bo nawet nie ciepłe). Wszyscy jechali w czapkach kurtkach a najgorsze jest to że zmarźnięci pasażerowie oczekując na spóźniony pociąg nie doczekali się na ogrzewany pociag. Tak się zastanawiam za co się płaci bo na pewno nie za komfort, to może taniej by było w bydlęcych wagonach panowie z KM ?? Powrót 16.30 i ..... spóźnił się 30 minut czy jest coś jeszcze co mnie zaskoczy na kolei ? Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: -19 stopni 6.15 21.12.09, 22:06 o patrz gdybym wiedziała, że stoisz i marzniesz kropku to bym cię przygarnęła i jechał byś w ciepełku :-/ może następnym razzem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: -19 stopni 6.15 21.12.09, 22:09 znaczy jechałbyś ups z drugiej strony to ktoś nieźle na głowę upadł, żeby tak dać ludzikom marznąć Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Kumulacja !! 22.12.09, 16:55 dzisiaj jest lepiej , pociag był ogrzewany ..... ale przyjechał tuż przed 9:00 (wyjechał 6:20) Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Kumulacja !! 22.12.09, 18:20 W momencie gdy przez megafony poszła wiadomość, że do Mińska będzie zatrzymywał się na wszystkich stacjach ileś osób było zirytowanych i szacowali że łukowianka będzie jechała 2 godziny. Jak się okazało KM są jak turbodymoman, zawstydziły tych klientów i pociąg jechał 2,5 godziny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Kumulacja !! 22.12.09, 18:36 no ja tego nie dosłyszałem i na początku myslalem ze do złego pociągu wsiadłem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: -19 stopni 6.15 23.12.09, 22:25 niunianiu napisała: > znaczy jechałbyś ups > z drugiej strony to ktoś nieźle na głowę upadł, żeby tak dać > ludzikom marznąć Z rozmów z ludźmi, którzy znają się na rzeczy wynika, że z reguły jak tabor zaczyna padać (a 40-letnie składy często to robią) wybór dyspozytora jest taka: albo jedzie COKOLWIEK co się porusza (nawet zimne i mało szczelne), albo nie jedzie nic. Stąd cała masa nie do końca sprawnych jednostek wyszła w trasy. Jakby je naprawiali wszystkie na raz, to w zasadzie mało co by jechało. Może tylko Flirty (na trasie, gdzie również mało która SKM jechała oznaczało by to ścisk niemiłosierny również w godzinach późno wieczornych)... Smutna rzeczywistość i niedoinwestowanie, bo od jakiś 10 lat powinniśmy mieć regularnie zamawiane nowe skłądy. A zamawia się je dopiero teraz. Delikatnie mówiąc - za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: -19 stopni 6.15 24.12.09, 00:44 moment moment ale to był BOMARDIER ! jest coś nowszego ? Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: -19 stopni 6.15 24.12.09, 10:07 No jak Bombardier, to najwyraźniej też miał usterkę. Sprawność tego typu taboru to 95%. Równie dobrze dzień wcześniej wieczorem do Łukowa mogło być wszystko OK, a na powrót trafiłeś na te 5% awaryjności. Zjechał do Wwy, postawili na nogi i jeździ dalej. Jednakże prawdziwe problemy w zimie powodują EN57, których sprawność jest dużo niższa.... To one nie zostały wymienione na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: -19 stopni 6.15 24.12.09, 20:05 Ponieważ są święta i każdy z nas "dojeżdżających" w ostatnim czasie przeżył prawdziwy koszmar na torach, chciałbym życzyć sobie i Wam wszystkiego dobrego, żebyśmy mieli nadal zdrowie jeździć tymi pociągami, żeby się nie spóźniały i nas ogrzewały ;) i żeby władze Naszego miasta w końcu otworzyły oczy i wsparły Nas przynajmniej jakimś parkingiem. WESOŁYCH ŚWIĄT !!! Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: -19 stopni 6.15 25.12.09, 10:16 kiedyś przez jakiś czas jeździłam tak jak wy do wawy i wiem jak to męczy i zabiera czas :-/ podziwiam tych, którzy codziennie wstają bardzo wcześnie i spieszą się na pociąg do warszawy do pracy tłuką się tym pociągiem kiedy inni siedzą dopiero przy śniadaniu albo jeszcze śpią, wesołych świąt i odpoczynku od warkotu pociągu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: -19 stopni 6.15 25.12.09, 13:40 Z okazji Świąt i Nowego Roku życzę wszystkim dojeżdżającym, aby kolejne zmiany w rozkładach były pomocne w przewożeniu warszawskich (i nie tylko) zarobków, spostrzeżeń i pomysłów do grodu nad Muchawką. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii 16:30 TLK z Wawy 29.12.09, 20:38 z nieukrywaną satysfakcją stwierdzam że TLK o 16:30 jeździ prawie pusty natomiast 16:45 oraz ten o 17:00 (oba KM) jeżdżą pełne. Może jednak ktoś domysli się i puści coś o 17:30 (mam nadzieje że KM bo te bombardiery naprawde sympatyczne są - pod warunkiem ze w nich grzeją ! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kusiapot KM - warszawa - siedlce 30.12.09, 09:14 Mam nadzieje ze w przejazdach kolejowych nowy rok bedzie lepszy po tym co dzis było o 6.15 zamieszanie w mrozach i cały dojazd do stolicy to staje sie nude i smieszne niekoniecznie w dobrym tego słowa znaczeniu. Chciałam sie zapytac jak jeżdzi ten pociag 5.45 czy dojazd do wawki jest okej, pociąg nie spoźnia sie i zawsze jest na tą 7.15(wawa sródmiescie)?? moze ktoś jeździł nim od 13 grudnia:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: KM - warszawa - siedlce 30.12.09, 09:57 Ja jeżdzę dość regularnie 5.44 jest ciepło pociąg jest przed 7.20 rusza z Siedlec więc jest gdzie siedzieć Spóźnił się w tym czasie jak ja jeżdżę 1 raz wtedy kiedy popsuł się skład po Halinowem a tak jest ok. jak ktoś czyta jest idealnie bo pali się się światło. ja jestem zadowolony wcześniej jeździłem 6.13(15)ale tam zawsze był ścisk walka o miejsca nawet teraz gdy jest KM. a 5.44 spokój cisza mp3 książka wygodnie ciepło ja jestem zadowolony a co się dziś działo w mrozach? Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: KM - warszawa - siedlce 30.12.09, 11:25 Co się stało? Przesiadka :) Gdy przez megafony ogłosili że pociąg z Łukowa (ten 6:15) opóźni się 15 min wszyscy wsiedli do tej osobówki 6:18. Potem ludzie zaczęli pisać SMS'y z tymi co zostali i czekali na piętrusa. W Mrozach doszły informacje że piętrus jest tuż za nami więc wszyscy zaczęli wysiadać. Po jakiejś chwili nic nie nadjeżdżało więc połowa wsiadła do pociągu z powrotem bojąc się że jednak się nie wyminą tak jak to miało miejsce przed świętami. Ku mojemu zdziwieniu (zostałem na peronie w Mrozach) osobówka odjechała a na jej miejsce zaraz wjechał piętrus a osobówka po przejechaniu kilkuset metrów zatrzymała się i czekała na wyminięcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: KM - warszawa - siedlce 30.12.09, 12:04 A to ciekawe z tymi przesiadkami do Łukowa 30 km a tyle problemów 5.44 jest pod tym względem pewniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis_dex Re: KM - warszawa - siedlce 30.12.09, 12:34 No właśnie też nie wiem jak to możliwe żeby pociąg wyjeżdżał już z takim opóźnieniem. Zastanawiam się czy po nowym roku nie przesiąść się na ten 5:44 chociaż nie bardzo mi to na rękę ale wolę być wcześniej w pracy niż tłumaczyć się codziennie chociaż co prawda nie miałem do tej pory większych problemów w związku z tym ale po co się tłumaczyć za PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: KM - warszawa - siedlce 30.12.09, 14:33 > No właśnie też nie wiem jak to możliwe żeby pociąg wyjeżdżał już z takim > opóźnieniem NAwet, jak sprzet (lokomotywa, wagony, zwrotnice) były OK w Łukowie, to i tak jest to możłiwe. Przed odjazdem tego pociągu do Łukowa dojeżdżają dwa inne pociągi - z Dęblina i Terespola. Mimo, że to są inni przewoźnicy (PKP PR), to jednak te pociągi mogą na siebie czekać (dyspozytorzy PKP PR i KM jednak potrafią się dogadać). Wiadomo, że ludzie dojeżdżają z różnych stron. Choćby taka możliwość istnieje. A co się działo w Łukowie tego poranka - tego nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: KM - warszawa - siedlce 30.12.09, 13:43 I oczywiście informacji dla pasażerów żadnej nie było. Miałem (nie)przyjemność jechać wczoraj i dziś pociągiem o 7:47. Ani wczoraj, ani dzisiaj nie odjechał o czasie. Jak pociąg z Łukowa ma być w S. o czasie skoro już ze stacji początkowej pociągi wyjeżdżają z opóźnieniem Odpowiedz Link Zgłoś
ac20068 Re: 16:30 TLK z Wawy 30.12.09, 11:53 Teraz w okresie świątecznym to we wszystkich pociągach luźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 16:30 TLK z Wawy 30.12.09, 20:48 przed swietsami było podobnie , dwa szybkie pociagi w odstępie 15 minut z czego jeden tańszy (KM) wiec wybór jest prosty :) Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: 16:30 TLK z Wawy 31.12.09, 08:56 za bilet kwartalny zapłaciłem 756 w obie strony KM wcześniej za IC ok. 976 220 zł różnicy a w komforcie i czasie jazdy bez większej różnicy wybór jest prosty Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: 16:30 TLK z Wawy 31.12.09, 22:50 No co Ty? 756 zł to 252 zł miesięcznie. Średnio 20 dni roboczych to wychodzi 12,6 zł w tą i nazad. Czyli w jedną mańkę 6,3 zł! To jest prawie dwa razy taniej, niż bilet normalny z ulgą 30%!!! Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: 16:30 TLK z Wawy 04.01.10, 11:04 Normalny jednorazowy kosztuje chyba coś ok 16 zł oszczędność jest większa ja jednak patrze na koszt miesięcznego lub kwartalnego to jest jednak spory wydatek zaraz ktoś napisze ze skoro pracuje w wawie zarabiam więcej to mnie stać ale faktem jest ze bilety to spora część moich miesięcznych wydatków nie wspominam już o osobach kupujących kartę miejską (ja na szczęście nie mam takiej potrzeby) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: 16:30 TLK z Wawy 05.01.10, 15:44 > ale faktem jest ze bilety to spora część moich miesięcznych wydatków Ale miesięczne możesz uwzględnić w rocznym zeznaniu podatkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: 16:30 TLK z Wawy 05.01.10, 16:39 TS tak bardzo spieszył się aby pomóc stłoczonym pasażerom podróżującym Bombardierem o 6.15, że opisał... nie ten pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: 16:30 TLK z Wawy 06.01.10, 18:18 Czy bombardier to jet Piętrus? Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: 16:30 TLK z Wawy 06.01.10, 10:46 > Ale miesięczne możesz uwzględnić > w rocznym zeznaniu podatkowym. Wiem Niewiem ile jest tego odliczenia ale korzystam z tego Odpowiedz Link Zgłoś
bambii 18:09 Do Siedlec 06.01.10, 21:47 dzisiaj miałem wątpliwą przyjemność wracania , drzwi otwarte (ze 3 sztuki) które się nie zamykały, w t*łek grzało a w głowę zimno , ludzi tłum. Nie zmęczyłem się tak w pracy jak przez 1 h i 50 min jazdy tym pociągiem. To naprawdę pociąg dla twardzieli. Podobno maja zmienic rozkład i przywrócić ten 17:30 od marca - zobaczymy ile w tym prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Warszawa - Siedlce 18:09 nowa Japonia 12.01.10, 20:48 widze ze zmierzamy w kierunku najnowocześniejszej gospodarki świata , niedługo na Śródmiesciu zatrudnią takich oto pracowników etatowych PKP : www.youtube.com/watch?v=N-X6dC2yrUc Odpowiedz Link Zgłoś
emti1 Re: Warszawa - Siedlce 18:09 nowa Japonia 16.02.10, 17:29 www.tygodnik.siedlecki.pl/t8536-flirty.komfortowe.i.bezpieczne.htm Teraz jakis IR na Flircie i w 45 minut jestesmy na Srodmiesciu :) Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Warszawa - Siedlce 18:09 nowa Japonia 16.02.10, 21:37 Flirt może, tylko KM / PKP /PR nie. Brak drugiego stołka w kabinie maszynisty. Odpowiedz Link Zgłoś
emti1 Re: Warszawa - Siedlce 18:09 nowa Japonia 16.02.10, 21:54 Ano wlasnie sie mylisz bo to UTK wydal to pozwolenie.A to oznacza ni mniej ni wiecej tylko jazda z dopuszczalna predkoscia 160 km/h.Brak drugiego stolka nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Warszawa - Siedlce 18:09 nowa Japonia 19.02.10, 21:28 Od 1 marca TLK z 16.30 przesunięto na 17.35 www.intercity.pl/?page=strona_glowna&ph_center_start=show&cmn_id=1687 Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Warszawa - Siedlce 18:09 nowa Japonia 20.02.10, 00:10 UTK wydał jedynie świadectwo dopuszczenia stałego do 160km/h, bo Flirt konstrukcyjnie jest do tej prędkości dostosowany. Jeżeli chcą jeździć 160 muszą zrobić stanowisko pomocnika, bo w dalszym ciągu nie spełniają instrukcji. Nie wiem jakim cudem, bo we Flircie na to nie ma za bardzo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś