pigwaa 26.02.10, 13:47 Może ktoś zauważył, że mur cmentarza żydowskiego przy ul. Lipowej jest rozbijan. Co i raz pojawia się kolejna dziura. Czy komuś są potrzebne cegły? Czy jest jakiś inny powód? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milena666 Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 13:59 wiadomosci.wpr24.pl/cmentarz_zydowski_szuka_wlasciciela Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 14:01 Zauważył. Osobiście podejrzewam wandali. Spomiędzy cegieł wykrusza się zaprawa i żeby zrobić dziurę, wystarczy go mocniej kopnąć. Kiedy byłem tam ostatnio, wszystkie cegły z otworu po prostu leżały na ziemi - nikt ich nie zabrał. Oczywiście kilku buraków zdążyło już wrzucić przez otwór worki ze śmieciami. No, ale sprawę tego cmentarza olewają równo wszyscy. Zarówno władze Pruszkowa, jak i organizacje żydowskie. Wiem, bo próbowałem zachęcić jednych i drugich do działania - odzew był zerowy. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 14:31 fotoforum.gazeta.pl/72,2,731,103185183,103185183,0,2.html?v=2&noi=1 Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 14:45 Temat z zadziwiającą "przypadkowością" pojawił się nagle i wszędzie a od kilku dni jest tak intensywnie eksploatowany, że już dwa dni temu uznałem za stosowne napisać parę słów na jednym z moich blogów. leo-blog.blog.onet.pl/Radio-TOK-FM-moralnosc-rozdwoj,2,ID401332002,n Nie sądzę, żeby za tą akcją stały czyste intencje. Tylko czyje ? Wypraszam sobie ewentualne oskarżenia o antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 15:51 TUTAJ temat dotyczył chyba tylko TEGO cmentarza. Jaka akcja? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 16:11 leo-blog.blog.onet.pl/Radio-TOK-FM-moralnosc-rozdwoj,2,ID401332002,n Odpowiedz Link Zgłoś
pigwaa Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 16:31 Ręce opadają... A właściwe to jest śmieszne. Przejeżdżam koło tego cmentarza i denerwują mnie dziury w murze. Nie ma znaczenia czy to jest cmentarz żydowski, jakby był prawosławny czy jakikolwiek inny też by mnie to denerwowało. A tu nagle pojawiły się nieczyste intencje?! Ło matko... Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 16:57 Po prostu zastanowiło mnie, że jsakiś temat pojawia się nagle i w wielu mediach jednocześnie. Jesteśmy bardzo podatni na manipulację. Ktoś nam robi "wrzutkę" i natychmiast mamy odzew od mediów ogólnopolskich aż po gazetki ścienne. Najnowszym manipulacyjnym szlagierem jest książka, której jeszcze nie ma a wszyscy o niej trąbią. Rozgłos wokół "Kapuściński nonn fiction" Domosławskiego spowoduje, że za parę dni w wielu egzemplarzach zostanie sprzedane coś, co być może zalegałoby w księgarniach a sprzeciw wdowy po pisarzu może okaza ć się chwytem marketingowym. Znamienne jest, że w temacie wypowiadają się luminarze kultury polskiej oraz koryfeusze dziennikarstwa i bez żenady przyznają, że "dzieła" jeszcze nie czytali. Na marginesie tematu cmentarzy chciałem tylko zwrócić uwagę na takie manipulacje. Ja również podobne refleksje miałbym, gdyby to dotyczyło innych np prawosławnych czy ewangelickich. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: cmentarz żydowski 26.02.10, 18:13 co do ksiazek, to wystarczy sobie obrac jakas wybitna osobowosc, spedzic troche czasu w IPNie i gotowe ... skoro jakis nedzny studencina moze opluwac legende solidarnosci, to juz nic mnie nie zdziwi ... tak samo jak nie dziwia mnie Zydzi walacy statkami, samochodami i samolotami do Oswiecimia, a nawet palcem nie kiwna w sprawie takiego cmentarza jak ten w Pruszkowie, poprostu ten typ tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 07:40 Gmina Żydowska ze względu na brak środków nie dba szczególnie o należące do niej tereny. Nic dziwnego, że są dewastowane. Ten cmentarzyk, jak cała masa innych żydowskich miejsc spoczynku, to zachaszczona ruina, a sami Żydzi liczą, że znajdzie się ktoś, kto będzie finansował jej utrzymanie. Oczywiście może to być nasze miasto, choć przyznam że mam co do tego mieszane uczucia, bo z jednej strony jest to po prostu cmentarz wyznaniowy i Żydzi powinni o niego odpowiednio zadbać, z drugiej stanowi jednak jakiś symbol i dziedzictwo miasta i jako taki powinien chyba podlegać ochronie na koszt wszystkich obywateli. ----------------------------------------- Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj! (Rz 12,21) Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 08:04 To typowa "spychologia", tym razem w wydaniu polsko-żydowskim. Odchodzi przepychanka historyczno-polityczno-ekonomiczna okraszana co najwyżej jakąś religijną szopką, podczas gdy pamięć o tamtych ludziach, którzy tutaj przecież mieszkali tworząc historię tego miasta, zapada się pod ziemię. Osobiście mam żal zarówno do jednej, jak i drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 08:17 Wydaje mi się, że problem wynika z tego głównie, że w Pruszkowie nie ma już ani jednego Żyda. ----------------------------------------- Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj! (Rz 12,21) Odpowiedz Link Zgłoś
pigwaa Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 11:52 Zgadzam się. Chodzi o pamięć ludzi, którzy tu mieszkali. Niestety, nie obchodzą już ani władz miasta ani gminy żydowskiej. Mam tylko nadzieję, że nie chodzi o uzyskanie terenu pod developerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 14:06 kolejny wątek roszczeniowy ... zydzi nie chca, nasi nie chca, a czy my chcemy? jezeli chcemy to zrobmy cos. ostatnio to forum przypomina sciane placzu w Jerozolimie, wszyscy sie zala, wysuwaja zadania czy skladaja zyczenia, a nikt nie pomysli o tym co powiedzial Kennedy: "Nie pytaj, co Ameryka może zrobić dla ciebie, ale co ty możesz zrobić dla Ameryki." A ja Wam mówię: "Nie jesteśmy Ameryką, ale bardzo chcemy być, mieć taki poziom życia jak oni, takie zarobki ... i zawsze bedziemy chciec, bo nigdy nie bedziemy mieć." Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 14:43 Zibi, a czy za Ciebie ktoś robi robotę? Bo za mnie nie. Uważam, że nie należy wyręczać ludzi, którzy są za coś odpowiedzialni, a motywować ich w ten, czy inny sposób do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 16:45 rozumiem, ze w tej konkretnie sytuacji, nic nie zostanie zrobione, a temat bedzie wracal jak bumerang, coz, samo zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 17:00 Z dotychczasowej dyskusji w tym wątku wyłania się pewien wniosek natury ogólnej. Polscy Żydzi w stosunku do miejsc pochówku swych przodków wykazują zdumiewającą obojętność. Rzecz bowiem dotyczy nie tylko Pruszkowa. Jeżdżąc po Polsce odwiedzam czasem różne cmentarzyki w poszukiwaniu motywów do ciekawego zdjęcia. Jednak cmentarze żydowdkie wszędzie przedstawiają taki sam obraz dewastacji i zapomnienia. Smarkaczom hasającym po takich nekropoliach nawet trudno byłoby postawić zarzut zbezczeszczenia bo oni widząc taki obraz nie zawsze są w stanie uświadomić sobie powagę należną temu miejscu. Na takich cmentarzach nie udało mi się znaleźć nawet pojedynczych zadbanych i posprzątanych mogił. Aż takiego stanu rzeczy nie usprawiedliwiają żadne dziejowe zawieruchy. Ludzie są rozproszeni po całym świecie, to prawda. Ale ja mogę wskazać na cmentarzach katolickich groby, gdzie rodzina zza Wielkiej Wody przyjażdża raz na ileś lat ale tu na miejscu za niewielką opłatą jakaś rencistka pielęgnuje polecony jej opiecegrób równie pieczołowicie jak mogiły swoich bliskich. Zwrócono tu uwagę na masowość przyjazdów do Oświęcimia. Równie licznie Żydzi z całego świata w rocznicę urodzin swych duchowych przewodników spotykają się w miejscu ich narodzenia lub pochówku. Doskonale pamiętają o pozostawionych w Polsce kamienicach i poprzez amerykańskie kancelarie adwokackie składają pozwy o ich zwrot. Dlaczego zatem nie pamiętają o miejscach. gdzie spoczywają prochy ich bliskich ? Gminy żydowskie zasilane funduszami zza Oceanu mogłyby ten stan choć trochę poprawić. Istnieją również bardzo bogate fundacje żydowskie (Nożyków, Nissenbaumów), które mają swoje świątynie w Polsce. Czy ich troska o pamięć po zmarłych powinna się ograniczać jedynie do utrzymania tych kilku reprezentacyjnych miejsc, gdzie odbywają się uroczystości na wielą skalkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
humptyangel Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 17:14 I ta kwestia jest polem do wykazania się działaniu stowaryszeń lokalnych tj. 5plus czy Forum Pruszków, czy nawet obydwu. Aby jakiś radny nie pisał, iż aktywność mieszkańców sprowadza się do gderania na forum. Proszę o zainicjowanie akcji, np. spotykamy się za 2 tyg w sobotę z piłami, workami na śmieci, grabiami itp. Czyścicimy, sprzątamy. Wcześniej należy: - zrobić wizję lokalną i ocenić niezbędne prace - poprosić miasto o podstawienie kontenera na śmieci Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 17:30 napisał: I ta kwestia jest polem do wykazania się działaniu stowaryszeń lokalnych tj. 5plus czy Forum Pruszków, czy nawet obydwu. Interesująca koncepcja. > Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: cmentarz żydowski 27.02.10, 18:16 > spotykamy się za 2 tyg w sobotę z > piłami, workami na śmieci, grabiami itp. Czyścicimy, sprzątamy. Bez sensu. Puste, egzaltowane akty. ----------------------------------------- Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj! (Rz 12,21) Odpowiedz Link Zgłoś
humptyangel Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 00:53 apurimac napisał: > > Bez sensu. Puste, egzaltowane akty. > Zatem co proponujesz? Jeśli krytyka, to konstruktywna... Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu. (Grzegorz Turniak, BNI Polska) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 07:30 Robi się szalenie interesująco. Jeśli chodzi o mnie - byłbym ZA. Zaczynam ładowanie akumulatorów do fotoaparatów (uwiecznię to). Odpowiedz Link Zgłoś
kecaj61 Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 07:47 Kurde! Ładna pogoda więc chyba się tam wybiorę na niedzielny spacerek i organoleptycznie sprawdzę stan faktyczny, gdyż przyznam się szczerze, że bardzo dawno tam nie byłem a po przeczytaniu tej dyskusji różne sprzeczne myśli w głowie mi się kłębią. Nie ma tu wypowiedzi, której nie przyznałbym racji. Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 09:10 Chodzi o to, że sprzątanie, zwłaszcza jako akcja jednorazowa, a o to jestem się gotów w tym przypadku założyć, w żaden sposób nie załatwia problemu cmentarza - patrz załączony do wątku artykuł. Ot trochę rozrywki i poczucia taniego heroizmu dla grupki, która się za to weźmie. Jeśli jakieś stowarzyszenie naprawdę chciałoby pomóc, powinno zrobić to w sposób systemowy, czyli najpierw nawiązać kontakt z miastem i gminą żydowską. Następnie zapoznać się z faktycznym stanem rozmów i zaawansowaniem spraw. A na koniec z planami tych podmiotów odnośnie cmentarza. Posiadając tą wiedzę, stowarzyszenie powinno ustalić w jaki sposób mogłoby wesprzeć rewitalizację oraz bieżącą konserwację cmentarza. Być może wystarczyłoby tylko naciskać regularnie na ww. podmioty, aby sprawy znalazły szczęśliwy finał. Być może stowarzyszenie mogłoby zająć się popularyzacją wiedzy o cmentarzu wśród pruszkowian, aktywnym pozyskiwaniem środków finansowych na ochronę i konserwację, współpracą przy inwentaryzacji (o ile uda się znaleźć konserwatora), zachęcaniem pruszkowskich szkół do współudziału w opiece nad tym zabytkiem (szkoły mogłyby pomóc w tym całym sprzątaniu) itp., itd. Oczywiście jeśli stowarzyszenie miałoby się zająć tylko tym cmentarzem, to również byłoby bez sensu i miało charakter akcji w rodzaju "huzia na Juzia". No chyba, że zostałoby przemianowane na towarzystwo opieki nad cmentarzem żydowskim. Dlatego uważam, że baczną obserwacją stowarzyszenia powinny wtedy zostać objęte wszystkie zabytki, miejsca pamięci, a być może i pomniki przyrody w Pruszkowie. Pozwoliłoby mi to nabrać poczucia, że istnieje jakaś grupa, która faktycznie dba w imieniu społeczeństwa o należytą opiekę nad, że tak powiem, spuścizną kulturową miasta i szybko zareaguje, gdy coś złego się będzie działo. Na takie stowarzyszenie to nawet mógłbym się dobrowolnie opodatkować. ----------------------------------------- Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj! (Rz 12,21) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 10:49 Mirosławie, jesteś niepoprawny i niereformowalny. Wody z ogniem nie pogodzisz. Jesteś skrajnym optymistą co do celów i jednocześnie racjonalistą co do metod. A takie połączenie jest sprzeczne z naszą polską naturą. Myśmy są romantycy. Tu trzeba znaleźć jakiś łzawy wątek np nieszczęśliwej miłości i opisać jakieś związane z tym zapomniane miejsce a my natychmiast z szablami na czołgi tzn z maczetami na te chaszcze hurmem ruszymy. To musi być akcja jednorazowa na parę godzin zaledwie, żebyśmy pruszkowskim stowarzyszeniowym obyczajem w poczuciu godnie wypełnionej powinności gromko zawołali : "popatrzcie, jacy jesteśmy fajni !" A ja nie chciałbym nic z tego widowiska uronić. Dlatego może pójdę za pomysłem kecaja i zajrzę tam dzisiaj bo pogoda sprzyja wykonaniu paru fotografii dokumentujących "stan wyjściowy". Gotów jednak jestem iść o zakład, że zgodnie z tradycją tego forum jest to kolejne inicjowanie inicjatyey bez ciągu dalszego czyli bicie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
humptyangel Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 11:59 Teraz, jak apurimac wytłumaczył o co chodzi, zaczynam rozumieć jego przekaz. Rzuciłem pomysł - czy go wykorzystacie zależy od Was. W sile dwoch stowarzyszeń wydaje mi się, że można zebrać grupę ludzi. Porozumienie ponad podziałami. co do kwestii działań formalnych, na rzecz ustalenia zarządcy/podmiotu odpoowedzialnego - jestem jak najbardziej za. Moim zdaniem należy działań wielotorowo. Tylko trzeba to zapoczątkować. Oczywiście, te posty są sugestią dla stowarzyszeń, broń Boże nie chcę ingerować w waszą autonomię. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 16:47 Byłem dziś na tym cmentarzu na Lipowej i zrobiłem parę zdjęć. picasaweb.google.com/leoleo48/ZydowskiCmentarzPruszkow# Moja ocena jest taka, że pomijając większe remonty, można bezkosztowo parę rzeczy zrobić. Zanim wyrosną nowe chaszcze można wygrabić wiosna stara mierzwę oraz wyprostować parę tablic nim się zawalą oraz trochę je umyć. Kępy brzóz samosiejek dodaja temu miejscu nawet pewnedo uroku. A tych kilka prostych czynności może dokonać jednego dnia ekipa paruosobowa. Dopiero dalsza fachowa renowacja wymaga przedsięwzięć organizacyjnych, o jakich piszą apurimac i humtyangel. Ciekawostka - z niemal pustej ulicy pojawiła się jednak para przechodniów z pytaniem o cel mojego myszkowania po cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 17:12 Jak byłem kilka miesięcy temu w tamtej okolicy, dziura była zasłonięta jakąś dyktą. Widzę, że znowu ktoś nie wytrzymał i ją roz... Teraz to i tak wygląda dobrze. Jesienią wszystko było jeszcze okrutnie zarośnięte. Było tam dużo jakichś krzewów (akacji?) z kolcami. Myślałem, nawet, żeby samemu zaatakować je sekatorem, ale stwierdziłem, że będą odstraszać ewentualnych wandali. Sam się o nie pokaleczyłem. Posprzątać oczywiście można - ja w to wchodzę - proponuję połowę marca, po zapowiadanym ataku zimy. Dodatkowo, trzeba naciskać na kogo trzeba, by również miasto i organizacje żydowskie zainteresować tematem. To w końcu zabytek, który, w pewnym sensie, należy do nas wszystkich. Pomysł apurimaca na społeczną grupę opiekującą się zabytkami uważam za bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: cmentarz żydowski 28.02.10, 17:40 Dziura o której piszesz jest nadal zabita arkuszem blachy (cud, że jeszcze się blacha nikomu nie przydała) a ta sfotografowana przeze nie sąsiaduje z nią o niecały metr. Jest zupełnie nowiutka, mało używana. Tych kolczastych krzewów jest sporo ale zanim wypuszczą liście, jedt łatwy dostęp z sekatorem. Nie miej złudzeń, że krzewy odstręczą wandali. A ja na swoim ogródku, niewiele mniejszym od tego obiektu wycinałem już nie takie rzeczy. Jeśli chodzi o wszelkie formy organizacyjne to mam tu uczucia ambiwalentne czyli mocno wymieszane. Te dziury w murze, które majster murarski za pomocą zaprawy urabianej betoniarką na jakiejś sąsiedniej posesji, załatałby w ciągu jednego przedpołudnia, oddane w gestię urzędasów urosną do rangi niebywałego problemu. Trzeba będzie wykonać ekspertyzy, sporządzić dokumentację, może jakiś konkurs, albo szemrany przetarg... I jeszcze jedno. Deklarujesz, że piszesz się na to. Jako kto ? Zwykły mieszkaniec ? Bez fanfar i organizacyjnych emblematów, tak po prostu. I nie zapisałbyś sobie jakiejś chwały gdzieś tam ? Takie spontaniczne działania są sprzeczne z tradycjami naszego społeczeństwa. A tym samym są podejrzane. Tak na marginesie. Czy grywasz w golfa albo jeździsz na narty do Zieleńca ? Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.szczepanski Re: cmentarz żydowski 01.03.10, 07:14 A tutaj (za wikipedią) spis zabytków do objęcia opieką i monitoringiem (jakby jakieś stowarzyszenie miało na to ochotę): Centrum miasta: kościół par. p.w. sw. Kazimierza, ul. Hubala, pocz. XX, nr rej.: 1091/1041 z 27.12.1973 cmentarz par. rzym.-kat., ul. Cmentarna, 1914, nr rej.: 1338 z 5.09.1988 mauzoleum Bielawskich, nr rej.: j.w. cmentarz żydowski, ul. Lipowa 50, pocz. XX, nr rej.: 1339 z 27.12.1988 dom pogrzebowy, nr rej.: j.w. dworzec kolejowy, ul. Sienkiewicza 2, 1924, nr rej.: A-778 z 7.01.2008 budynek gospodarczy, 1924, nr rej.: j.w. wodociagowa wieża ciśnień, 1924-30, nr rej.: j.w. willa „Orleówka” z ogrodem, ul. Dąbrowskiego 3, 1930, nr rej.: 1272-A z 23.09.1985 pałacyk „Sokoła”, ul. Kosciuszki 41, 1867, nr rej.: A-664 z 4.01.2006 zespół dworski Potulickich, ul. Prusa / Kościuszki, XIX, nr rej.: 1089/491/62 z 26.03.1962: pałacyk park lodownia, ul. Prusa 9, nr rej.: 1287 z 16.02.1987 pałac, ul. 17 Stycznia 77 / Prusa 25/27, 1900, nr rej.: 889 z 24.05.1976 Żbików: Zakłady Napraw Taboru Kolejowego, ul. 3 Maja 8, k. XIX-XX, nr rej.: 1-A z 29.03.1999: budynek dyrekcji park kuźnia odlewnia modelarnia obręczarnia hala remontu obrabiarek hala napraw wagonów osobowych hala napraw wagonów towarowych bocznica kolej. z pomnikiem brama z fragm. ogrodzenia bunkier 3 wieżyczki strzelnicze kościół par. p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP, ul. 3 Maja 126, pocz. XX, nr rej.: 1092/1042 z 27.12.1973 cmentarz par. rzym.-kat., ul. Domaniewska, 1 poł. XVIII - XX, nr rej.: 1472 z 20.02.1991 zespół ogrodniczy Hosera, ul. Żbikowska 56, 1898-XX: willa, nr rej.: 1501-A z 8.01.1992 park-arboretum, nr rej.: j.w. ogrodzenie z brama, nr rej.: j.w. ogrodnictwo, nr rej.: 1500-A z 8.01.1992: budynek zarządcy szklarnia stajnia piwnica wiatrak transformator ogród ogrodzenie Tworki: zespół urbanistyczno-architektoniczny szpitala, ul. Partyzantów 2/4, 1881-XX, nr rej.: 1281 z 2.01.1987: 22 budynki cerkiew, ob. kościół rzym.-kat cmentarz z 1939 r. ogrodzenie cmentarz przy szpitalu psychiatrycznym, ul. Partyzantów 9, nr rej.: 1342 z 27.09.1988 kaplica, nr rej.: j.w. Odpowiedz Link Zgłoś