Dodaj do ulubionych

Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie łby"

09.05.10, 19:31
Długawe ale bardzo ważne.

Jakiś niecały miesiąc temu nocą wlazłem do ogrodzonego parku i się zagotowałem! Z zewnątrz nic nie widać ale uwierzcie, że kostka kładziona tam uniemożliwi lub bardzo utrudni uprawienie jakiegokolwiek sportu. Utrudni również zwykłe chodzenie.

Park Kościuszki (Sokoła), od 40 lat miał nawierzchnie asfaltową. Zaczyna się ok 170 m od stacji PKP a kończy w samym centrum Pruszkowa. Są w nim dwie duże ścieżki które komunikują ze sobą rożne części Pruszkowa Posiada szeroką „dwu pasową ” arterię szerokości ok. 15m przez którą dziennie przechodzi kilka tysięcy ludzi(łącznik pomiędzy stacją PKP/SKM/KM - CENTRUM PRUSZKOWA -STACJĄ WKD) idącą od zbiegu ulic Kościuszki , Chopina, Sobieskiego – przez park- do deptaku czyli ul. Niecałej (wyłożonej niedawno piękną i równą kostką)

Na końcu tego posta jest mój protest( złożony 7go maja u Prezydenta) i przesłany do wiadomości konserwatora zabytków. W tej sprawie rozmawiałem z UM w Pruszkowie oraz Starostwem kilkanaście razy od jakiegoś miesiąca. Całkowicie bezskutecznie.

Prezydent, oraz wielu urzędników cały czas mówią, że
niewygodną, zaobloną kostkę "ale kocie łby" kazał im położyć konserwator zabytków i że nie ma możliwości zmiany, bo konserwator się nie zgodzi.

Otwarcie bagatelizowano moje argumenty.

Bardzo trudno było uzyskać informacje kto jest konserwatorem, jednak
wczoraj mi się udało to ustalić ( Pani Małgorzata Chodorowska z Urzędu Kontroli Zabytków przy ul Jasnej w Warszawie)

Okazuje się że Konserwator zabytków który ma pieczę nad parkiem
Kościuszki zaprzecza jakoby sugerował czy nakazywał w jakikolwiek sposób UM w Pruszkowie położenie niewygodnej kostki rantowej - i dostanę to na piśmie.

Kto więc konfabuluje?

Prezydent Kurzela powiedział mi osobiście że kładziona kostka jest
droższa od tej bez-rantowej , położonej 3 lata temu np w parku Potulickich w Pruszkowie ...

Kto miał powody żeby wybrać niewygodną, oraz droższą kostkę?

Jak zwykle ucierpi zwykły obywatel miasta korzystający z parku, oraz
budżet miasta.

Ciekawostką jest, że moja rozmowa z prezydentem Kurzelą wywołała
zaskoczenie gdy powiedziałem, że taka kostka powoduje znaczne zniszczenia butów(fleków oraz szpilek) na obcasie oraz stwarza zagrożenie zwichnięcia nóg u Kobiet. Wyraźnie rozbawiony Prezydent powiedział, że pierwszy raz w życiu usłyszał taki argument.

Z mojej rozmowy z Panią Naczelnik Infrastruktury w Pruszkowie wynika, że Park Kościuszki nie będzie parkiem, w którym można uczyć się jeździć na rowerze, bo nie jest do tego i że nie może być mowy o tym że będzie przez niego przechodziła choćby ścieżka rowerowa ... Gdy zapytałem gdzie małe dzieci mogą się uczyć jeździć na wrotkach czy rowerach-usłyszałem że na pewno nie tam.

Może na chodniku, czy ulicy?

Zarząd miasta powinien dbać o rozwój fizyczny obywateli i miejsce do
biegania czy jazdy na rowerze, zwłaszcza że ten park do tego służył od wielu lat. Ja sam w nim się nauczyłem jazdy na rowerze czy wrotkach.

Na naszych oczach dochodzi do absurdu.
To park jest dla nas, a nie my dla parku.

To przecież nie Łazienki.

Starajmy się promować i apelować o kładzenie chodników kostką bez rantów, przyjaznych dla ludzi!
Wydaje się to błahe, ale tylko pozornie , bo chodnik zostaje na długie lata i może powodować wiele
kontuzji , oraz normalnie utrudnia poruszanie się nam wszystkim, pieszo(zwłaszcza na obcasie), z wózkiem, na wrotkach, o kulach, lasce, czy też na wózku inwalidzkim. Każdy z nas będzie przecież kiedyś niedołężny.

Zwykła rantowa(fazowa) kostka Bauma ( i tak lepsza od tej kładzionej wParku Kościuszki) nadaje się na nawierzchnię dla samochodów, gdyż ranty odprowadzają deszczówkę, lecz przeszkadzają na chodniku, czy ścieżce rowerowej.

Na każdym chodniku powinna być kostka lub gruba płytka bez- rantowa
(bez-fazowa).

Niestety, myślę że dojdziemy do tego dopiero za kilka lat...

Sprawą zainteresowałem już media (TVN WAWA, KURIER, WPR)

Może ktoś kiedyś pomyśli zanim zacznie jakiś remont...

W razie co mail do mnie a_zaborski@"usun_to"o2.pl - służę zdjęciami i pomocą.
Pozdrawiam

TREŚĆ ZŁOŻONEGO PROTESTU:

Szanowny Panie Prezydencie,
niniejszym zgłaszam protest w sprawie nieprzyjaznej kostki brukowej kładzionej obecnie (w ramach remontu) w Parku Kościuszki.
Sprawę tą poruszałem z Panem oraz z Pańskimi współpracownikami kilkakrotnie w przeciągu ostatniego miesiąca. Niestety całkowicie bezskutecznie!

Pragnę zauważyć, że kostka, o którą chodzi jest kładziona w miejscu o bardzo natężonym ruchu pieszym. Codziennie traktem tym przechodzi do pracy i z powrotem kilka tysięcy osób, w tym kobiety chodzące także w butach na obcasie.

Nie mogę zgodzić się z bezpodstawnymi argumentami co do zasadności użycia kostki o wysokim rancie w parku miejskim, gdzie każdego dnia spacerują matki z wózkami, matki z małymi dziećmi, osoby w podeszłym wieku oraz inwalidzi, którym taka nawierzchnia najbardziej utrudni i tak niełatwe życie.

Nie dość, że kostka ta sprawi duży kłopot w/w osobom to utrudni także codzienne życie wielu tysiącom ludzi przechodzącym oraz mieszkającym przy parku, który nie jest parkiem zamkniętym a pieszym, ogólnie dostępnym ciągiem komunikacyjnym oraz miejscem rekreacyjnym dla mieszkańców Pruszkowa.

Chciałbym podkreślić, że Państwo zrzucacie odpowiedzialność na Konserwatora Zabytków, który rzekomo nie zezwolił na położenie przyjaznej dla ludzi kostki bez rantowej, ponieważ park jest zabytkowy.

Dlaczego zatem w wypadku Parku Potulickich, który jest także niezamkniętym parkiem zabytkowym – 3 lata wcześniej – udało się położyć bez najmniejszego problemu piękną kostkę bez-rantową???

Dodam również, że na deptaku długości ok. 800m, przy którym mieszczą się między innymi: Pański Urząd, Sąd oraz Policja, w tym samym czasie położno identyczną, wygodną dla użytkowników kostkę bez-rantową.
Ponadto wykonaliście Państwo przyjazne dla ludzi dojście z kostki bez-rantowej na ulicy Niecałej oraz jej części deptakowej do parku, w którym kładziecie teraz kostkę, po której bardzo ciężko chodzi się, nie mówiąc już o prowadzeniu wózka czy dziecka chcącego się nauczyć sprawnie chodzić albo jeździć na rowerku.

Jestem gotów na zapowiadaną telefonicznie konfrontację – eksperci z Urzędu Miasta przeciw mnie. Wezmę ze sobą tylko jeden rekwizyt – wózek dziecięcy.

Oczekuję na szybką odpowiedź – ponieważ prace postępują niesłychanie sprawnie – jestem do Państwa dyspozycji.

Z poważaniem,

Adam Zaborski

Do wiadomości:
Pani Małgorzata Chodorowska
Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Warszawie
ul. Jasna 10, 00-013 Warszawa
Obserwuj wątek
    • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 09.05.10, 20:08
      Nie przesadzajmy z niczym. Z malkontenctwem i panikarstwem również. Dwa pwrki
      już mamy piękne. Co nam szkodzi mieć trzeci. Jedyny problem polega na tym, że
      sympatyczni rolkarze nie będą jeździć troszkę wolniej i nie będą wpadać nam na
      plecy ani balansować nad dziecięcymi wózkami.

Przypomnijcie sobie burzę wokół "sreptaka" (Zibi wtedy jeszcze nazywał się
      inaczj). I co ? nic. Jest. Może się podobać bardziej, mniej lub wcale ale mimo
      zastrzeżeń do funkcjonalności zmienił wizualnie tę część miasta in plus.

A na temat parku już się rozpoczęło pod artykułem w wpr

wiadomosci.wpr24.pl/modernizacja_parku_kosciuszki_jest_pewne_ale
      A burza jak to urza hałasu będzzie więcej niż szkody
      • adam_zaborski Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 09.05.10, 21:16
        Leo48 nie w tym rzecz - o rolkach nic nie pisałem, bo w tym parku nie było akurat warunków. Nie wiem czy lubisz sport, bieganie itp.

Spacerowanie w towarzystwie potykającej się Kobiety na szpilkach mam za sobą, a gdyby położono tam taką kostkę jak na "Sreptaku" to bym nie miał żadnych żali
        • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 09.05.10, 21:44
          Ja jednak jestem dobrej myśli. Przecież, do cholery, tę kostkę wynaleziono nie
          jako torturę. Uprawiam jazdę na rowerze i nie lubię tego hurgotu spod kół
          podczas jazdy po baumach więc na przejażdżki wybieram inne miejsca.

Wizja ludzi masowo łamiących dolne kończyny nie wydaje mi się też realna.
          Szpolki zaś nasze panie łamią sobie na chodnikach w mieście, gdzie naprawdę
          wstyd, że takie relikty pozostają latami bez napraw.

Należę do krytyków wielu rzeczy w naszym mieście ale to, co zrobiono w parkach
          pozwala mi na moich albumach i blogach pokazać nareszcie to, co nazywam
          "słoneczną stroną miasta".

Skończą roboty, ocenimy np po miesiącu wszelkie "zady i walety" a potem spotkamy
          się na piwie za które zapłaci Asam lub Leo, zależnie od tego, czyje racje
          przeważą, zgoda ?
        • burza_gradowa Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 09.05.10, 21:52
          Adam, podpisuję się obiema rękami. Sama wypatrywałam jaka to ma być kostka,
          zdaje się, że mam nawet zdjęcie robione z okna długim obiektywem. I tak samo się
          zdenerwowałam. W całym Pruszkowie dało się zrobić ładne i wygodne nawierzchnie a
          akurat tu ma być taka badziewna kostka.
          z argumentu o obcasach nie ma co się śmiać, wiele kobiet przez ten park
          przechodzi w drodze do stacji jadąc rano do pracy. Może to i brzmi zabawnie dla
          niektórych, ale chodzenie na wysokim obcasie po takiej kostce naprawdę jest
          niewygodne i nietrudno o zwichnięcie.
          Ja w tym parku uczyłam się jeździć na rowerze, grałam tu w piłkę, podejmowałam
          pierwsze próby jazdy na rolkach. Na co dzień widać panie z wózkami,
          trzy-czterolatki na małych rowerkach,dzieciaki na hulajnogach- te wszystkie
          aktywności nagle będą znacznie utrudnione. Oczywiście do wszystkiego idzie
          przywyknąć, można sobie pomyśleć - Jest odremontowany pałacyk, nowe ścieżki,
          fontanna, wszystko pięknie, nie bądźmy drobiazgowi. Ale dlaczego ma być gorzej,
          jeśli może być lepiej? Wprawdzie jeszcze nie słyszałam by czyjeś protesty
          odniosły u nas jakiś skutek. Ale złoszczę się na samą siebie, że na przykład
          przestała mi przeszkadzać metalowa chorągiewka zatknięta na czubku wieżyczki
          pałacyku z dużą z daleka widoczną nazwą firmy dekarskiej. Były próby
          interwencji, ale nie starczyło samozaparcia. Adam, ale czytając to, co piszesz
          mam nadzieję, że tym razem przynajmniej tak łatwo Cię nie spławią, jak to
          zazwyczaj się dzieje.
          • humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 02:11
            Trochę wydaje mi się, iż sprawa jest przesadzona. Choć nawierzchniowcem nie
            jestem to moje doświadczenie mi mówi, iż nie ma tu znaczenia kształt kostki lecz
            jej podbudowa. Jeśli jest solidna to chodzenie, bieganie itp nie jest
            utrudnione. Jak zacznie się klawiszować to dopiero będzie problem. Poza tym na
            początku myślałem, iż kładziona jest kostka granitowa tzw łupak, a tu zwykła
            betonowa stylizowana.

Co do zakazu ruchu rowerów - póki nie będzie wyraźnego zakazu w postaci znaku
            B-9 to jazda jest dozwolona. Fakt faktem, wprowadzenie zakazu byłoby kuriozum -
            rower jako środek ekologiczny winien być uprzywilejowany w centrum miasta i mieć
            możliwość jazdy tam, gdzie samochody nie mogą.
            Niecała na wlocie przy Drzymały ma ustawiony znak D-40 - jazda rowerem jest
            dozwolona. Poza tym jeśli ktoś się obawia, iż szaleni rowerzyści rozjadą
            pieszych to można wprowadzić kombinację znaków C-16 i tabliczki T-22. A
            najlepszym byłoby wprowadzenie wydzielonego ciągu rowerowego z asfaltu - ale już
            po ptokach
            • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 05:27
              Adamie, więc powyżej dostałeć uspokajającą odpowiedź dla biegaczy i rowerzystów.
              Zresztą Twój niepokój o biegi trochę mnie dziwi. Wydaje mi się, że bieanie po
              praktycznie "jednociągowym" Sokole mało ma sensu jeśli bardzo blisko jest cały
              ogromny Potulik.

Orientuję się gdzie mieszkasz bo dawno temu mieliśmy kontakt w pewnej sprawie
              ale wybacz, oczekiwanie że parka zaczyna się od samego niemal podwórka to chyba
              lekka przesada. Niewielki spacer pozwala Ci na rozpoczęcie biegów już od Muzeum.
              Często tam jestem i już wcześnie widuję sporo osób na porannym rozruchu.
              Niektóre znam z widzenia i wiem, ze mają do parku znacznie dalej niż Ty.

Będzie dobrze.
              • adam_zaborski Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 11:34
                dzięki Wszystkim za rady, widziałem co kładą -są to obłe i nierówne kostki. Z UM będę walczył do końca. Żeby w 2010 roku nie pomyśleli nawet o gładkim kawałku trasy dla wózków i przejeździe dla rowerów?
                W Holandii ktos by miał za to poważne problemy a tu ... szkoda gadać.

Jest jeszcze jedna sprawa. UM twierdzi przed mediami że konserwator nakazał ten model kostki, a konserwator kategorycznie zaprzecza i twierdzi że do kostki nic nie ma. W Potulaku, na deptaku i Niecałej kostka jest OK. To powinien być ciąg gładkich przejść przyjaznych dla ludzi.

Miasto powinno promować wygodny ruch pieszy jak i rowerowy, taka prawda. Zdrowie obywateli jest najważniejsze.

• kecaj61 Zdrowie obywateli? 14.05.10, 09:18
                  Kostka w parku vs Paszkowianka, nowy wiadukt?
            • ruski_czolg Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 20.05.10, 15:59
              Niezupełnie, HumptyAngel. Ja biegam dosyć sporo, muszę powiedzieć, że kostka
              jest dużo bardziej kontuzyjna niż asfalt. Bieg po kostce "czuje się w nogach",
              łatwo się nabawić zapalenia okostnej itp. Ja staram się nie biegać po kostce,
              płytach chodnikowych itp. Asfalt jest pod tym względem bardziej sympatyczny.
              • humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 20.05.10, 20:19
                Zdaje mi się, jako biegaczowi, iż nawierzchnie betonowe i bitumiczne nie są
                wskazane do biegania.

Sprężystość dla pieszego nie ma znaczenia - raczej spływ wody. Choć może masz
                taki krok i uderzenie jak ruski czołg ;)
                Kwestia subiektywna. Tj. napisałem wyżej: nawierzchniowcem nie jestem, a tartany
                są mi zupełnie obce :)
      • wo_bi dokładnie taka sama kostka... 14.05.10, 14:12
        ...ułożona jest na Ołówkowej, tuż przy wjeździe na Sienkiewicza.
        Codziennie tamtędy chodzę, i nie widzę, aby kostka ta sprawiała komukolwiek
        problem, włącznie z kobietami, w szpilkach.

Widać, Panie Zaborski, że chciałeś się, pokazać, tylko kiepską "aferę"
        znalazłeś. Może za drugim razem pójdzie lepiej.
        • humptyangel Re: dokładnie taka sama kostka... 19.05.10, 15:46
          Widziałem co innego - ciągle stoją tam karetki ;)
    • kwika Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 12:51
      Adamie, masz pisemną odpowiedź od konserwatora. Jak masz to zamieść
      na forum. Będzie to kolejny argument. Może prześlij tą odpowiedź do
      mediów?
    • wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 13:33
      adam_zaborski napisał:

Zaczyna się ok 170 m od stacji PKP a kończy w samym centrum Pruszkowa. Są w nim dwie duże ścieżki które komunikują ze sobą rożne części Pruszkowa Posiada szeroką dwu pasową arterię szerokości ok. 15m przez którą dziennie przechodzi kilka tysięcy ludzi(łącznik pomiędzy stacją PKP/SKM/KM - CENTRUM PRUSZKOWA -STACJĄ WKD)idącą od zbiegu ulic Kościuszki , Chopina, Sobieskiego – przez park do deptaku czyli ul. Niecałej

Proponuję już zacząć pisać protesty bo jeżeli zrobią to co było w planach - ogrodzenie i zamykanie parku na noc, to z ww przejścia mogą być nici.
      A było tak fajnie - brudno, nierówno i bez fontanny - remontu się zachciało.
      • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 13:55
        wfe416n, bwz obaw. Damy radę. Wyrwiemy, połamiemy, nabrudzimy i znów
        będzie nasz stary przytulny syf.

Tylko wtedy malkontenci lornetujący z okien i balkonów podniosą raban, że
        zniszczono im piękny widok za oknami.
        • justy3 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 14:21
          a jak wygląda kostka rantowa? Szukałam w internecie ale nie ma
          takiej nazwy kostki
          • gertowen Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 15:39
            Najprawdopodobniej szukasz informacji o kostce bezfazowej. W parku kładą kostkę w jednym z tych typów albo bardzo podobnym, oto przykładowe linki www.jadar.pl/nostalit.htm www.jadar.pl/oldstone.htm
            • humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 16:54
              Zastanawiam się czy jest sens walczyć jeśli inwestor ma zgody, Pozwolenie na
              budowę lub robi remont przez zgłoszenie. Lege artis.
              Nie ma podstawy jak wywrócić prace. No chyba, że projekt nie ma uzgodnienia
              konserwy jeśli takowe było konieczne lub nie zastosowano się do wytycznych
              konserwy - np. kostka betonowa zamiast kamiennej.

Problemem jest raczej kwestia braku konsultacji społecznych przygotowywanych
              projektów i brak ich prezentacji - w wydziale ochrony środowiska leży parę
              opracowań dotyczących rewitalizacji poszczególnych parków.
              • humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 17:03
                Wpierw wydobądź warunki zabudowy (gmina) i pozwolenie na budowę (starostwo)

decyzje muszą dotyczyć działek nr 140/1 i 139/3 w obrębie 142102 m. Pruszków
              • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 18:53

humptyangel napisał:

Problemem jest raczej kwestia braku konsultacji społecznych przygotowywanych
                projektów i brak ich prezentacji - w wydziale ochrony środowiska leży parę
                opracowań dotyczących rewitalizacji poszczególnych parków.

Czy mógłbyś pokusić się o ocenę jaki jest stopień "społecznej aktywności" przy
                konsultacjach tego typu czyli wtedy, kiedy jest na to czas a nie w trakcie
                zaawansowanych robót ?
          • maniek_pruszkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 20:05
            tu mniej iecej widac roznice:
            wiadomosci.wpr24.pl/jest_protest_ws_nawierzchni_w_parku_kosciuszki_
            • wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 20:41
              Jakie rowery, deskorolki, szpilki może jeszcze skutery? Panu Adamowi proponuje najpierw poczytać np. forum
              forum.gazeta.pl/forum/w,132,68057720,68083893,Projekt_przebudowy_Parku_Sokola.html?wv.x=2
              i to
              i145.photobucket.com/albums/r232/humptyangel/park-sokola.jpg
              a potem skakać przez płoty i robić dym, był czas trzeba było protestować a nie po trzech latach dziury w całym, sorry w kostce szukać.
              p.s
              Tak dla jasności - nie jestem za kostką taką czy siaką, jest mi to obojętne bo nie chodzę w szpilkach ale jestem za normalnością - był czas na protesty a teraz jest musztarda po obiedzie.
              • burza_gradowa Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 22:11
                Wfe, po co właściwie wklejasz linki do tekstu z 2007 roku? Przecież tam nie ma
                żadnych konkretów.Powiedz gdzie podawano informacje na temat rodzaju kostki i
                wtedy pisz, że Adam mógł wcześniej protestować.
                Skoro wszystkie "odnawiane" ulice doczekały się przyzwoitej kostki, to kto mógł
                przypuszczać, że w zabytkowym parku nagle koncepcja nawierzchni tak się zmieni.
                A normalność to niby co miałoby być? Mamy się cieszyć, że w ogóle jest remont?
                a co do konsultacji społecznych, to to, ze ludzie z nich nie korzystają nie jest
                żadnym argumentem by ich nie przeprowadzać. Bo to, że nie byłam na piętnastu nie
                znaczy, że szesnasta nie będzie dla mnie ważna.
                • wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 11.05.10, 10:42
                  Burzo, po to wklejam link z 2007 aby pokazać że już wtedy była dyskusja na temat remontu - można było się zainteresować, można było szukać rozwiązań a teraz jest już za późno - takie bicie piany.
                  Był watek w którym umieszczono cały harmonogram wraz z opisem remontu, materiałów, wyglądu, zagospodarowania terenu ( min była informacja o planowanym ogrodzeniu parku ) itp. - niestety nie chce mi się już go szukać.
                  • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 11.05.10, 14:27
                    Marku, słusznie podnosisz tę sprawę. Dlatego właśnie nieco powyżej pytałem o
                    ocenę stopnia społecznej aktywności w konsultacjach. Odpowiedź znalazłem
                    powiedzmy wymijającą.

Tymczasem Twój wpis wykazuje, że czas na reklamacje i wnioski miezony był wręcz
                    latami. Nikt nie poczuł się zainteresowany a teraz jest chyba za późno by
                    zachować się jak stara ciotka, która siedzi na kanapie i tylko "ma za złe".

Mógłbym powiedzieć, że mnie to ani grzeje ani ziębi gdyby nie fakt, że jeśli
                    oburzony "głos ludu" postawi na swoim, to ktoś za to zapłaci. Kto ? Wiadomo :
                    pan zapłaci, pani zapłaci, wszyscy za to zapłacimy.
            • humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 21:14
              Ha, opiszę może dwie kwestie.

1. Jak wyglądają konsultacje społeczne w Polsce - chodzi o projekty drogowe, bo
              z takimi konsultacjami mam gł. doświadczenia

W internecie, w urzędach dzielnicy, prasie oraz okolicy pojawiają ogłoszenia o
              terminie przeprowadzenia konsultacji. Są to godziny popołudniowe ok 17, częściej
              18. Do tego są wyłożone rysunki i dokumentacja, czasem dostępne w internecie.
              Projektant prezentuje to co wymyślił. Następnie następuje seria pytań do
              projektantów oraz inwestora. I w przypadku projektów które już na starcie
              wzbudzają opór jest pewne, iż projektant zostanie zjechany jak bury pies -
              niezależnie od jakości i funkcjonalności rozwiązań. Trochę się dostanie każdemu,
              czasem są jakieś zadymy. Czemu? Bo inżynier to nie moderator i nie umie wygasić
              emocji tłumu.
              Ze względu na zaawansowanie projektów, wnioski bardzo ingerujące nie przechodzą,
              a czasem konsultacje to fikcja, bo i tak już dokumentacja jest po uzgodnieniach.

2. Jak powinny wyglądać konsultacje w przypadku naszego parku?

Ogłoszenia, iż w takich to a takich dniach są konsultacje bo rozpoczynamy
              projekt dla rewitalizacji parku. Na spotkaniu wyciąga się mapę parku (czystą -
              stan obecny) i się mówi - jakie mają Państwo pomysły? Czego potrzeba? Do tego
              udostępnia się podobne mapy (internet do wydruku, normalny papier) aby każdy
              mógł sobie sam narysować (zwizualizować swoje myśli). Do tego można dołączyć
              pismo z swoimi pomysłami. Nie stosować formularzy, gdyż one są gorsetem.
              Przygotowujemy następnie raport z konsultacji, gdzie spisujemy wszystkie pomysły
              i przekazujemy go projektantowi (można projektantowi zlecić przeprowadzenie
              konsultacji). W pewnej fazie pokazujemy co już mamy gotowe - i znów można
              składać uwagi). Przed oddaniem projektu robi się generalne konsultacje -
              prezentuje się wszystko, udostępnia się wszystko. Można przygotować kilka
              wariantów projektu (zależy do zamawiającego). Dzięki temu można wnioskować o mix
              rozwiązań z wariatów. Na koniec raport, które uwagi uwzględniono, a które nie i
              dlaczego.
              Zawsze można pomyśleć o stronie projektu, gdzie pojawia się cała dokumentacja i
              uzgodnienia na bieżąco.

Mamy wybraną koncepcję przez społeczeństwo - jedziemy w projekt budowlany, który
              też na koniec konsultujemy, jeśli zaszły duże zmiany co do koncepcji.

Takie konsultacje parkowe byłby dobrym poligonem dla Pruszkowa nauki nowych
              doświadczeń (urzędników, władzy, społeczników i mieszkańców). Bo skoro o kostce
              piszę się "skandal", to co dopiero o drodze lub przystanku pod domem?

Na pewno będzie to wszystko więcej kosztować, trwać z 2 m-c dłużej, ale później
              każdy może powiedzieć - mmm, ale jesteśmy zajebiści! wspólnym wysiłkiem mamy
              wypasiony park. Ba, nawet lokalizacja tego boiska to mój pomysł!

A władza może powiedzieć - mmm, ale jesteśmy super - społeczeństwo ma
              dosłownie wpływ na to jak miasto wygląda
              .

Póki co mamy tak, iż standardem nawierzchni w Pruszkowie jest szara kostka typu
              Behaton (na jezdniach) i Holland (na chodnikach i zjazdach). Sorry, ale mnie ta
              nawierzchnia na Prusa obrzydza. Mamy standardy nawierzchni takie same dla
              centrum miasta i dla np. domków na Gąsinie. Ale to zupełnie inny temat.
    • marcinn_a Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 21:26
      To może i ja się wypowiem jako architekt z zawodu oraz fascynat Pruszkowa. Nic i
      nikt nie jest już w stanie niczego bardziej w naszym mieście popsuć pod względem
      estetyki. Nie ma się co oszukiwać - Pruszków urbanistycznie i architektonicznie
      zmierza do stania się kolejna sypialnią Warszawy a'la Kabaty. Po coż moi drodzy
      spory o kostkę w palacyku kiedy tuż obok w okolicach Niecałej połozono ohydną
      kostkę a całość dobito "pięknymi" "retro" latarenkami. Jeszcze więcej kostki,
      jeszcze więcej latarenek, pomaranczowych i zielonych tynków, jeszcze więcej
      mieszkaniówek w centrum - proszę.Spór o kostkę utne takim o to zdaniem - tak
      piękny i historyczny park jak Sokoła powinien dostać eleganckie płyty granitowe
      i żeliwne porządne latarnie w klimacie epoki.
      Nie chcę narzekać, ale to co piękne w Pruszkowie a nadajaće się do uratowania
      , umiera w mękach. Piękne klimatyczne uliczki jak przy Parkowej wegetują
      żulersko - a stary Mokotów by się ich nie powstydził gdyby się tym ktoś
      sensownie zajął.
      Działania w Pruszkowie niestety nie odbijają od ogólnego polskiego trendu -
      zapominamy o historii miasta i budujemy nowe. Naprawdę polecam zatrzymanie się
      na chwilę i przyjrzeniu się kamienicom przy Drzymały - zwłaszcza na tę na której
      ktoś "mądry" przyczepił zlew do elewacji. Te budynki to coś co należy zachować,
      powalczyć o to. Umarł Porcelit aby powstało zamknięte miasteczko dla nowo
      warszawskich snobów - a była taka okazja na wspaniałe miejsce oddechu dla
      miasta. Zeby postepu zaczęły nadgryzać też Daszyńskiego, Ołówkową - Piękne stare
      zabudowania fabryczne , które każde miasto na Zachodzie zamieniłoby np - w
      muzeum historii miasta wkrrótce znikną zapewne pod postepowym mieszkaniowym
      młotem. Wszyscy wezmiemy się za ręcę i pójdziemy ku nowemu idąc po wspaniałej
      kostce bauma a drogę oświetlą nam retro - latarenki. Sory za te żale ale musiałem..
      • humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 21:45
        Pięknie ;)
      • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 10.05.10, 21:59
        marcinn_a, zdaje się, że jakiś czas temu wypowiadałeś się w podobnym duchu przy
        dyskusji o ratowaniu starych uliczek i zabytkowej substancji mieszkaniowej.
        Miałeś stuprocentową rację. Teraz też. Czy głosy marzycieli i romantyków są w
        ogóle przez kogoś słyszane ? O ich uwzględnianiu nawet nie wspominam.

Ale fajnie mieć przynajmniej takie sny...
        • marcinn_a Leo48 10.05.10, 22:28
          Wykonałem parę ruchów o których nie będe tu wspominał - efekt? Mur, beton czy
          jak tam to nazwać.Zero zainteresowania, pukanie się w czoło etc. Odpuściłem.
          Fotografuję, archiwizuję zdjęciowo i póki jeszcze te miejsca istnieją odwiedzam
          je co jakiś czas aby z nimi poobcować. Bo niedługo ich nie będzie. No chyba że
          ktos im przedłuży życie styropianem i morelową elewacją.
          • leo48 Re: Leo48 10.05.10, 23:04

marcinn_a napisa
            Fotografuję, archiwizuję zdjęciowo

Bardzo fajnie. Ale mógłbyś z tego zrobić jakiś interesujący album np na Picasa
            choćby po to, by w społeczeństwie wychowanym na styropianie i kostkach bauma
            wyrobić trochę poczucia tego dawnego piękna.
          • adam_zaborski Marcinn 11.05.10, 15:46
            Marcinie przyznaję Ci rację - ale to zbyt piękne by było prawdziwe...

Piszesz o granitowej płytce i żeliwnych latarniach, ba o kamieniczkach też piszesz - takie rzeczy tylko w Erze - niestety.

Tu chodzi o KASE.

Skoro nie mogą zrobić nawet ścieżki rowerowej na odcinku w sumie ok 250m w tym parku...

Wczoraj rozmawiałem z Prezydentem Kurzelą. Złożyłem dwa dodatkowe wnioski - jeden w sprawie parku Kościuszki( o wykonanie chociaż ścieżek z gładkiej kostki) drugi o wykonanie wielkiej ścieżki(rozszerzenie) w Parku Potulickich - dookoła całego Potulaka.
            Przy okazji zasugerowałem trasę ...

Dziś zadzwonił do Mnie Prezydent i przełożył spotkanie w parku Kościuszki na piątek.

A propo Leo48 - czy będzie Ci przeszkadzała też długa ścieżka pieszo-rowerowo-rolkowa dookoła Potulaka?:-)))
            • leo48 Re: Marcinn 11.05.10, 16:05

adam_zaborski napisał:
              A propo Leo48 - czy będzie Ci przeszkadzała też długa ścieżka
              pieszo-rowerowo-rolkowa dookoła Potulaka?:-)))

Pragnąłbym zauważyć, że jak na razie to nie tutaj lamentuję i narzekam, że coś
              się robi dla poprawy stanu parków. Cieszę się z tegi chwalę dotychczasowe dokonania.

Jeśli mielibyśmy użyć obrazowego "piachu w tryby" albo "kija w szprychy", to w
              tej sytuacji ustawianie mnie na takiej pozycji jest co najmniej dziwne.
              Przeczytaj jeszcze raz moje posty tutaj oraz komentarze pod poprzednim artykułem
              w wpr. Wydawało mi się, że swe stanowisko sformułowałem wystarczająco jasno.
              Może jednak ie dla wszystkich...
              --
              www.pruszkowianie.blog.onet.pl
              www.picasaweb.google.com/leoleo48
              www.leo48.flog.pl
            • kecaj61 Re: Marcinn 12.05.10, 10:31
              Czy napewno przeczytałeś wypowiedzi Leo na ten temat? Wiesz, ja ostatnio też w jednym z wątków (chodziło o nabór do przedszkoli) pogubiłem się ale zauważyłem to i przeprosiłem, tak więc namawiam nieskromnie do naśladownictwa. Tak ino mgliście wspomnę o tym, co Leo pisał na temat swoich rowerowych preferencji i to trzeba przemyśleć a potem zadawać dziwne pytania a propos.
              • leo48 Re: Marcinn 12.05.10, 10:43
                Kecaj, teraz dopiero wetknę kij w mrowisko i upomnę się o równe przwz dla
                quadów. Przecież to też sprzęt rekreacyjny w sam raz na park tej wielkości.

Mnie osobiście zgrozą przepełniła informacja o nieludzkim pracodawcy wymagającym
                by pracownice już podróż do fabryki odbywały w szpilkach. Proponuję go tu
                zaprosić i pokazać tę kostkę. Chyba znmięknie jego zatwaedziałe serce.

Wszystko można sprowadzić do absurdu ale nawet absurd powinien mieć jakieś granice.
                • kecaj61 Re: Marcinn 12.05.10, 10:55
                  Absurdy tworzą ludzkie umysły, czy uważasz, że one mają granice? Gdyby tak było, to nie byłoby prawa.
                • kecaj61 Re: Marcinn 12.05.10, 10:58
                  Jeszcze jedno, dla quadów ta kostka może być zabójcza!
    • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 11.05.10, 22:21
      Mieszkam od 2 lat w Pruszkowie. gdy zobaczyłam ten temat musiałam sie zalogować !

Przechodziłam przez ten park wiele razy. Zawsze idę w szpilkach do stacji, bo
      tego ode mnie wymagają w pracy.

Pierwszy raz spotkałam się z argumentem zeby facet pomyślał o "babskich"
      męczarniach na kostce brukowej . Brawo!!!! Popieram z całego serca!!!
      Uważam że to cofanie się w czasie kłaść coś takiego !! Byłam pewna że zrobią w
      tym parku coś takiego jak na Niecałej !

ZONK dla UM i Prezydentów!
      • laluniaonly Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 11.05.10, 23:00
        święta prawda pierwszy Facet który pomyślał o kobietach, starszych
        osobach małych dzieciach i sportowcach. Sama chodzę w szpilkach i
        na podobnej kostce straciłam niejeden obcas.......Adam w pełni Cię
        popieram!!!!!!!!
        Ponadto jak to dzieci nie będą mogły jeździc na rowerkach, wrotkach,
        rolkach itp.......to gdzie mają spedzać czas jak nie w parku???!!!!!
        A Starsze Osoby......cóż też nie będą mogły spędzać czasu na
        spacerach w parku......strach przed potknięciem.....czy tj ok?????
        Panie Prezydencie i Szanowni Urzędnicy Wy też będziecie w podeszłym
        wieku, wielu z Was ma małe dzieci , a Wy Drogie Panie chodzicie na
        obcach ........dlaczego tak ciężko wyłuchac prośby mieszkńców
      • wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 08:10
        nowa_pkow napisała:

Przechodziłam przez ten park wiele razy. Zawsze idę w szpilkach do stacji, bo tego ode mnie wymagają w pracy.

Właśnie, traktujecie tą część parku tylko jako skrót do dworca PKP i nic więcej, wcale nie zależy Wam na parku tylko na "skrócie", przypominam że w założeniach park ma być wyłączony ( przynajmniej ta część ) z "ciągu komunikacyjnego" w kierunku dworca. Problem szpilek zostanie w sposób naturalny rozwiązany.
        Miejsca zabaw dla dzieci - rolki, deskorolki, rowerki itp maja być od strony Al. Niepodległości.
        I jeszcze jedno, zapominacie że park ma być ogrodzony - co zrobicie jak nie będzie przejścia u zbiegu ulic Chopina i Kościuszki, dziurę w płocie? Z tego co czytałem ma być odbudowane główne wejście od strony ul. Chopina, gdzieś na wysokości wejścia do "DUET-u".
        Dyskusja powinna się raczej skupić np. na problemach związanych z zabezpieczeniem parku i pałacyku przed dewastacją po remoncie, jak tego uniknąć.
        • sqz Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 09:11
          Teraz to dopiero zabiłeś klina:) 90% forumowiczów będzie sie
          zastanawiac gdzie ten DUET i co to jest :) A ja spytam czy wejście
          do parku będzie na wysokości małego czy dużego DUETu ?
          • wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 09:30
            sqz napisał:

A ja spytam czy wejście do parku będzie na wysokości małego czy dużego DUETu ?

Fakt, moje niedopatrzenie - dużego DUET-u.
          • kecaj61 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 09:32
            Jako stary od urodzenia mieszkaniec miasta tego powiem iż nie wielka różnica nały czy duży Duet! Jedno wejście może ogarnąć dwa Duety. Można zrobić lustrzaną powierzchnę alejek dla pań w szpilkach tylko czy dadzą One radę uciec w wymienionych butkach przed rozpędzoną młodzieżą na deskach lub rolkach? Następne żale będą, że to jest ciąg dla pieszych a nie dla desko i innych rolkowiczów!
          • dziubulek_1 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 12:00
            Witam, zgadzam się opiniami, że miasto Pruszków zmienia się,
            pięknieje - to widać i mamy pięknie zrobione parki, cieszymy się z
            tego, nie mniej jednak nie rozumiem, dlaczego kładziona jest
            uciążliwa dla przechodniów kostka w momencie, kiedy dostępne są
            przyjazne materiały. Dlaczego nie może być wybrany optymalny wariant
            z uwzględnieniem potrzeb wszystkich mieszkańców. Oczywiście dołączam
            się do protestu pana Adama!
        • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 09:57
          wfe416n napisał:

> Właśnie, traktujecie tą część parku tylko jako skrót do dworca PKP i nic więcej
          > , wcale nie zależy Wam na parku tylko na "skrócie", przypominam że w założeniach park ma być wyłączony ( przynajmniej ta część ) z "ciągu komunikacyjnego" w kierunku dworca. Problem szpilek zostanie w sposób naturalny rozwiązany.

Nie wierzę. Tam przechodzi dziennie multum ludzi- widzę ile ludzi idze tam gdy ja idę. A w sumie musi to być kilka tysięcy.
          Powiem tak : jeśli to prawda to są dwa wyjscia - albo będą w tym miejscu otwierać park ok 6 rano, albo UM założy sobie przysłowiowy stryczek.

• kecaj61 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 10:06
            Nie wmawiaj mi, że przechodzisz tamtędy w gronie kilku tysięcy ludzi! Jak mieszkam tu 50 lat, to tak jeszcze nie było i nie jest. Aż takiej ciemnoty nie łyknę. Mimo wszystko przeceniasz Pruszków ale cieszę się, że doceniasz.
            • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 11:22
              kecaj61 napisał:

> Nie wmawiaj mi, że przechodzisz tamtędy w gronie kilku tysięcy ludzi! Jak miesz
              > kam tu 50 lat, to tak jeszcze nie było i nie jest. Aż takiej ciemnoty nie łyknę
              > . Mimo wszystko przeceniasz Pruszków ale cieszę się, że doceniasz.

Drogi Jacku - jeśli zle się wyraziłam i myślałeś że idę w gronie zawsze kilku
              tysięcy osób, to bardzo Cię przepraszam.

Nie mieszkam tu 50 ale tylko dwa lata, lecz widzę zawsze w czasie gdy ja idę na
              stację to, że idzie ze mną zawsze kilka do kilkunastu osób tylko w jednej chwili.

Mogę zatem wnioskować, że tym parkiem przechodzi kilka tysięcy osób dziennie i
              że będzie draka gdy trzeba będzie iśś do pracy i z powrotem dookoła.

Widzę ile czasu tracę teraz i chciałabym żeby remont się szybko skończył i żeby
              mi się gładko szło - czy tak wiele żądam?

• wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 11:40
                nowa_pkow napisała:

Widzę ile czasu tracę teraz i chciałabym żeby remont się szybko skończył i żeby mi się gładko szło - czy tak wiele żądam?

Idąc ul. Niecałą proponuje skręcić za przejściem w prawo, skrótem przez McDonalda do Kościuszki i prosto do PKP - ta sama droga ( prawie ) a ile sklepów można zaliczyć ( bezcenne ).
          • wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 11:10
            nowa_pkow napisała:

Nie wierzę. Tam przechodzi dziennie multum ludzi- widzę ile ludzi idzie tam gdy ja idę. A w sumie musi to być kilka tysięcy.

To przestaną chodzić, Łazienki w warszawie są zamykane i nikt nie robi z tego powodu problemu, przyzwyczajenie i tyle.

Powiem tak : jeśli to prawda to są dwa wyjscia - albo będą w tym miejscu otwierać park ok 6 rano, albo UM założy sobie przysłowiowy stryczek.

Jes
            t jeszcze trzecie wyjście - dojście do dworca ulicą Kościuszki - ile nadłożysz drogi, 100 m? Z tym stryczkiem to bym nie przesadzał - każda idea ma swoich zwolenników jak i przeciwników.
            • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 11:52
              wfe416n napisał:

>To przestaną chodzić, Łazienki w warszawie są zamykane i nikt nie >robi z tego
              powodu problemu, przyzwyczajenie i tyle.

>Jest jeszcze trzecie wyjście - dojście do dworca ulicą Kościuszki - >ile
              nadłożysz drogi, 100 m? Z tym stryczkiem to bym nie przesadzał >- każda idea ma
              swoich zwolenników jak i przeciwników.

Rozumiem że jesteś zwolennikiem zamkniecia traktu przez park:)

1. Narażasz się na śmieszność porównując ten skwerek do Łazienek:)
              Wg mnie jnie jest on wart zamykania zwłaszcza że jest od zawsze przechodni.

2. Idąc cały czas Kościuszki idę po nierównej kostce - załóż obcasy to
              zobaczysz:) Z góry mowie że wymagają ode mnie w pracy takiego obuwia.

3. Każ kilku tysiącom ludzi nadrobić dziennie 200m nie wygodną drogą.
              Zobaczysz jakie będą protesty gdy zagrodzą przejscia.

4. Napisz mi czy jeździsz do pracy i czy co dzień pokonujesz ten park, bo jeśli
              to Ty jesteś na fotce z linka - nie sądzę abyś się dużo ruszał, bez urazy.

• zibi-pruszkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 12:12
                nowa_pkow napisała:

> 2. Idąc cały czas Kościuszki idę po nierównej kostce - załóż
                obcasy to
                > zobaczysz:) Z góry mowie że wymagają ode mnie w pracy takiego
                obuwia.

w szkole tez wymagali odpowiedniego obuwia, wiec to odpowiednie
                nosilo sie w woreczku do szkoly, moze to rozwiazanie pomoze Ci
                latwiej przejsc nie tylko do pkp ale przez cale zycie :)

> 4. Napisz mi czy jeździsz do pracy i czy co dzień pokonujesz ten
                park, bo jeśli
                > to Ty jesteś na fotce z linka - nie sądzę abyś się dużo ruszał,
                bez urazy.

fotki nie widzialem, zreszta nie gustuje w facetach :) ale napisz mi
                czy wazysz mniej czy wiecej niz 50kg, bo jak wiecej to rozumiem ten
                bol chodzenia w szpilkach.
                • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 12:23
                  zibi-pruszkow napisał:

> w szkole tez wymagali odpowiedniego obuwia, wiec to odpowiednie
                  > nosilo sie w woreczku do szkoly, moze to rozwiazanie pomoze Ci
                  > latwiej przejsc nie tylko do pkp ale przez cale zycie :)>

Pracuję w zarządzie dużej spółki mierzę 161 cm i waże 49 czyli nie powinnam mieć
                  problemu z łażeniem na obcasie. Jest problematyczne nosić buty w torebce i łazić
                  w spodnicy lub eleganckich spodniach - pomyśl trochę zanim zaczniesz coś pisać
                  Kolego Zibi.
                  • zibi-pruszkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 12:32
                    widzisz moja droga, faceci tez wola smigac w adasiach, zamiast
                    poczciwych trzewiczkow czy jak je tam zwia, ale takie juz jest
                    zycie, obowiazuja w nim pewne reguly ... oczywiscie rozumiem, ze w
                    torebce masz komorke, pomadke, puder, cien do uczu, tuszdo do rzes i
                    tysiac innych produktow, kore robia z Ciebie francje elegancje i
                    buciki juz sie nie zmieszcza, ale zawsze pozostaje poczciwyworeczek
                    z czasow szkolnych ... ostatnio pewne znajoma sytlistka przekonywala
                    mnie, ze modne sa trampki do garnituru, wiec moze Tobie jakies
                    tenisowki by pasowaly do spodnicy lub eleganckich spodni, chociaz
                    jak znam panie z zarzadow, to zdecydowanie preferuja mini.
                  • leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 12:37
                    nowa_pkow napisała:

Pracuję w zarządzie dużej spółki mierzę 161 cm i waże 49 czyli nie powinnam
                    mie problemu z łażeniem na obcasie. Jest problematyczne nosić buty w torebce

Komuno wróć. Wtedy każdy fizyczny czy umysłowy miał swoją szafeczkę w której
                    trzymało się nie takie rzeczy.

A sam Zarząd - fiu, fiu. Jak oglądam amerykańską sieczkę filmową, to tam miarą i
                    wyznacznikiem prestiżu jest wręcz posiadanie własnego klucza do toalety Zarządu.

No tak ale trudno wymagać, by Zarząd w szpileczkach ganiał po wybojach
                    pruszkowskich parków.
                    • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 12:54
                      Leo i Zibi - nie będę się z Wami wdawała w dywagacje.

Worka nosić nie będę

Lubię chodzić na obcasie - gdyż nie jestem wysoka.

Chciałabym przejść w zieleni, po wmiarę gładkiej nawierzchni z dala od spalin
                      przynajmniej przez chwilę. Czy to tak wiele?

Zamykanie ważnego i uczęszczanego skrótu, kładzenie w nim czegoś utrudniającego
                      chodzenie w zwykłym parku (a nie Łazienkach jak ktoś tu porównywał) uważam za
                      NIEDORZECZNOŚĆ i POMYŁKĘ urzędników.

• leo48 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 13:56
                        nowa_pkow napisała:
                        Lubię chodzić na obcasie - gdyż nie jestem wysoka.
                        >

Małe jest piękne, czyż nie ?
                      • kecaj61 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 13.05.10, 08:35
                        Przepraszam ale czy z tego powodu, że masz kompleks wzrostu miasto ma wylać w "parczku" przemysłową posadzkę? Tylko dlatego, że szpileczki uwielbiasz? Gdzie jest napisane, że ludziom z Twoim wzrostem nakazano w szpilkach chodzić? Przez taką próżność prawie wyginęły wieloryby, i rajskie ptaki. Wiele kobiet chciało wyglądać pięknie. Czy to tak dużo? Czy koniecznie trzeba lustrzane ścieżki tworzyć byś mogła nas olśniewać nóg swych kształtem w szpileczkach?
                    • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 13:10
                      Worka nosić nie będę i dywagować więcej nie zamierzam bo to piszecie jest
                      niepoważne.

Nie jestem wysoka więc wyjściem są obcasy.

Chcę po prostu przejść krócej, w zieleni, z dala od spalin choć przez chwilę, po
                      w miarę gładkiej nawierzchni.

czy to tak wiele?

Zamykanie ważnego i uczęszczanego przejścia pieszego, kładzenie czegoś
                      nierównego w centrum miasta, w zwykłym parczku a nie Łazienkach jak z Was ktoś
                      tu porównywał, jest dla mnie NIEDORZECZNOŚCIĄ oraz oczywistą POMYŁKĄ urzędników.

• lesny_dziadzio Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 21:41
                    > Pracuję w zarządzie dużej spółki mierzę 161 cm i waże 49

O!, to dokładnie tak jak ja! :-I
              • wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 12.05.10, 14:22
                nowa_pkow napisała:

Rozumiem że jesteś zwolennikiem zamkniecia traktu przez park:)

Jestem zwolennikiem rozwiązywania problemów w odpowiednim czasie.

1. Narażasz się na śmieszność porównując ten skwerek do Łazienek:)
                Wg mnie nie jest on wart zamykania zwłaszcza że jest od zawsze przechodni.

Może się narażam ale właśnie tym się różnimy - dla Ciebie jest to skwerek skrót a dla mnie zabytkowa część parku. Czy od zawsze jest przechodni? Historia Pruszkowa mówi ze nie, tym bardziej że od strony ul. Kościuszki pozostała część ogrodzenia ale skoro się mieszka dwa lata.

2. Idąc cały czas Kościuszki idę po nierównej kostce - załóż obcasy to zobaczysz:) Z góry mowie że wymagają ode mnie w pracy takiego obuwia.

I przejście 200 m przez park po kostce ratuje Tobie życie gdy na peronie można nogi połamać? Ja muszę w pracy być w garniturze i pantoflach ale to nie znaczy że tak chodzę do pracy, przebieram się.

3. Każ kilku tysiącom ludzi nadrobić dziennie 200m nie wygodną drogą. Zobaczysz jakie będą protesty gdy zagrodzą przejscia.

Wątpię, są ważniejsze sprawy i ciężko parę osób zebrać, tak że na protesty nie liczę.

4. Napisz mi czy jeździsz do pracy i czy co dzień pokonujesz ten park, bo jeśli to Ty jesteś na fotce z linka - nie sądzę abyś się dużo ruszał, bez urazy.

Nie wiem o jakiej fotce i linku piszesz ale mogę Cię poinformować - otyły nie jestem ale nadwagę mam - mnie urazić jest bardzo trudno.
                Do pracy jeżdżę samochodem, pracuję w dużej firmie i wymagają od mnie mobilności, to tak od Ciebie wymagają szpilek - bez urazy.
                • nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 13.05.10, 15:14
                  wfe416n napisał:

> Nie wiem o jakiej fotce i linku piszesz ale mogę Cię poinformować - otyły nie
                  jestem ale nadwagę mam - mnie urazić jest bardzo trudno.
                  > Do pracy jeżdżę samochodem, pracuję w dużej firmie i wymagają ode mnie
                  mobilności to tak od Ciebie wymagają szpilek - bez urazy.

Piszę o wojskowo-saperskim linku w Twojej sygnaturce, który promujesz za każdym
                  razem gdy piszesz - i po co to?

A skoro nie łazisz codziennie na PKP przez park to po co się wypowiadasz? Co w
                  takim wypadku możesz wiedzieć na temat łażenia ( w szpilkach) dwa razy dziennie,
                  wożąc co dzień cztery litery do pracy samochodem?

Moje służbowe auto zostawiłam na parkingu - wole się przejść, niż tracić nerwy i
                  czas w korkach. Tak jest zdrowiej a i poczytać coś mam czas.

Odniosłam wrażenie, że nieco "haterujesz" lub jak kto woli "trollujesz ot tak
                  dla zasady, żeby porządnym ludziom żyło się mniej porządnie

Pewnie tak samo KEJCA nie jeździ SKM/PKP codzień do pracy dlatego też nie wie
                  co pisze...

Oj gdybym znała osobiście - w kajdanki i pejczem :-)

Życzę założycielowi tematu żeby coś zdziałał, choć jak znam nasze betonowe
                  władze ... szkoda pisać

• wfe416n Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 13.05.10, 19:19
                    nowa_pkow napisała:

Piszę o wojskowo-saperskim linku w Twojej sygnaturce, który promujesz za każdym razem gdy piszesz - i po co to?

Mam nadzieję że droczysz się trochę, ponieważ ten pan ze zdjęcia to dowódca jednostki JW3730 w Tczewie a ja mieszkam w Pruszkowie ( w innym przypadku pomyślę że zarząd powinien zmienić asystentkę ). Dlaczego umieściłem link - aby zaspokoić Twoją ciekawość - służyłem w tej jednostce a że jednostka robi bardzo dużo dla społeczeństwa chcę ją promować - nie można?
                  • kecaj61 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 09:05
                    Przepraszam, a co Ci przeszkadza Jego sygnaturka? Ja też mam! Po co? Bo sobie ubzdurałem żeby mieć własnie taką. wfe416n "trolluje"? Bo ma inne zdanie? Porządni ludzie, to są Ci, którzy dwa razy dziennie łażą przez park? A Ci którzy nie łażą dwa razy dziennie przez park (w szpilkach oczywiście) już nie są porządni? Co znaczy Twoje pytanie "A skoro nie łazisz codziennie na PKP przez park to po co się wypowiadasz?" Skoro jest mieszkańcem Pruszkowa, to chyba ma do tego prawo? Twierdzisz, że jesteś nowa w Pruszkowie i zaczynasz swój pobyt od odbierania prawa do wypowiedzi na temat Pruszkowa innym jego mieszkańcom? Jeśli chodzi o mnie, to wyluzuj i spokojnie przeczytaj mój nick a wtedy się przekonasz, że to kecaj a nie "KEJCA". To czym "KEJCA" jeździ do pracy, to już nie Twoja sprawa. Ale "KEJCA" mieszka tu 50 lat (może z powodu wieku nie wie co pisze)i pamięta gdy wybudowano osiedle Staszica. Początkowo miało nazwę Osiedle Nowa Wieś. Wiesz dlaczego tą nazwę zmieniono na Staszica? Bo wielu nowym mieszkańcom Pruszkowa nie podobał się ten ostatni wyraz. Być może, że tak samo jest z Tobą? Myślałaś, że w Pruszkowie nareszcie będzie można bezproblemowo w szpilkach paradować? Wracając do tego "trollowania", to dopiero co zaczęłaś się tu udzielać i odrazu wyzwiska. Czyba ciut nie ładnie?
    • kecaj61 Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim 12.05.10, 13:15
      dogodził!
      • humptyangel Re: Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystki 12.05.10, 13:39
        Jak dobrze, że mogę przyjść do pracy w dresie, nieogolony, potargany. Choć
        czasem nie wypada
        Życie jest piękne :)
      • adam_zaborski Re: Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystki 12.05.10, 14:31
        Uspokajam i jednych i drugich :)

Co do zamknięcia parku to na 99 procent będzie przejście przez park na rogu ulic Chopina i Koścuszki( informacja od geodety, oraz to co co dzień oglądam w parku - wytrasowano bardzo szeroką podwójną aleję)

Przyznam że kiedyś tam słyszałem pogłoski o zamknięciu parku, ale przez myśl by mi nie przeszło że taki absurd mógłby wejść w życie.

A drugi park też był zaprojektowany w tej chamskiej kostce ale nie zatwierdzony. Po całej tej awanturze zmieniono koncepcję.

Powołuję się na Pana Prezydenta Kurzelę i CYTUJĘ:

[...]teraz, najprawdopodobniej zrobimy tamtą część jako rekeacyjną z kostki bez-fazowej. Możemy to zmienić ze względu na fakt, że faktycznie nie ma jeszcze podpisanego projektu tamtej części.
        [...]
        Wadą pierwszego projektu i przyznaję że naszym błędem jest, iż aktualnie remontowaną cześć zatwierdziliśmy na zasadzie "zaprojektuj i wybuduj", czyli tak że to firma która buduje, opłaca architekta, a nie miasto.

KONIEC CYTATU

Tak więc UM twierdzi że nie może już mieć wpływu na przebieg budowy.
        • marcinn_a Adam Zaborski 12.05.10, 16:59
          Włącze się jeszcze w tą dyskusję - najsmieszniejsze jest to że dyskutuje się o
          czymś a tak naprawdę nie wiadomo dokładnie o czym. Padają określenia - kostka
          a'la kocie łby, kostka bezrantowa , rantowa etc..
          Pracuję w branży architektoniczno-budowlanej i najchetniej to chciałbym
          zobaczyć po prostu co to za kostka - ma ktoś jakieś zdjęcie tej kostki ktora ma
          byc położona w Sokoła? Bo na moje oko powstała dyskusja o Yetim. Typów kostek
          jest jak psów. To po pierwsze - po drugie, to żadna kostka posiadająca atesty,
          dobrze połozona nie powinna byc problemem dla użytkowniczek w szpilkach - nawet
          tych z zarządów dużych firm. Nawet ta posiadająca fazowanie.
          Inną natomiast kwestią jest Park Sokoła w kontekście urbanistycznym miasta.
          Przychyliłbym się do protestu ale tego nie zrobię.Dlaczego? Ponieważ brak w
          Pruszkowie planowania urbanistycznego, stworzenia np systemu ścieżek rowerowych
          itp. Wynika to m. in z faktu iż układ urbanistyczny Pruszkowa to istny
          kociokwik i uporządkowanie go jest juz praktycznie niemożliwe - mówię o szeroko
          pojętym Centrum oczywiście. Jasne, ścieżki rowerowo-rolkowe najlepiej robi się w
          nawierzchni asfalto-betonowej ( vide Holandia gdzie wiekszosc sciezek taka jest
          ). Żadna kostka, płuty czy inne cuda tego nie zastapią. Co z tego że w Sokoła
          wydzielimy ścieżkę skoro za 100 m będzie pan miał i tak kostkę chodnika.
          Nonsens. Tak jak napisał Leo 48 Pruszkowiak który chce komfortowo pojezdzic
          rowerem czy na rolkach powinien raczej wybrac inne miejsce. Park Sokoła został
          wciągnięty urbanistycznie w tkankę Centrum i nie da się juz go stamtąd wyrwać.
          Główny trakt parkowy powinien mieć chyba więc kostkę - jest najlepsza cenowo,
          wykonawczo etc. Estetykę pomine bo w Pruszkowie ma się ja gdzieś. Nie będę już
          walczył o Sokoła bo za 100 zaczyna się "piękna " kostka i "piekne" latarenki
          przy Niecałej.
          • adam_zaborski Re: Adam Zaborski 12.05.10, 21:46
            Marcinie popieram Cię absolutnie. Widać że masz zmysł architekta, niestety z drugiej strony znoffu masz racje - nic się już nie zmieni.

Wszystko będzie budowane metodami gospodarczymi. Po prostu potrzeba kasy, a tej jak zwykle niet!.

Z innej strony - przykład kostki w tej cholernej części parku, którą ktoś wziął by,ł za super unikatowy zabytek! Rzekł bym że za 8 cud świata :)))))

Poniżej masz link - ostatnie zdjęcie (na paletach jest tylko POLBRUK, nie wiem jak ta cholera się nazyffa)

wiadomosci.wpr24.pl/jest_protest_ws_nawierzchni_w_parku_kosciuszki_
            • red-poppy Re: Adam Zaborski 13.05.10, 00:02
              brawo adamie. co trzeba zrobić żeby prezydent dzwonił do człowieka?
              może jeszcze da się coś zrobić z tą kostką pomimo że już po projekcie. Może
              jakiś aneks do umowy albo protokół konieczności robót dodatkowych? Jakoś
              zmienić? Prócz kostki bezfazowej są też gustowne gładkie duże płyty betonowe (
              np. ul. śniadeckich w wawie)nie wiem czy dużo droższe. Po tych łbach kocich,
              prócz innych wad, dzieci i tak będą jeździły różnymi sprzętami i hurgot będzie
              okrutny, niech no ktoś spróbuje przysiąść na chwilę i posłuchać ptasząt....
              Popieram walkę z tandetą.
              • marcinn_a Co u licha 13.05.10, 09:53
                Toć to jest kostka ozdobna..Używa jej się do jakichś fragmentów - np otoczeń
                wokół drzew w parkach etc. Panie Adamie - słuszny protest. Jak znam życie to
                wykonawca miał na składzie taką kostkę i stwierdził że "można ja zrzucić z
                magazynu".. Ciekawi mnie jedno - czy projekt robił architekt krajobrazu.
                Chciałbym bardzo zajrzeć w te papiery i zobaczyć specyfikacje. Bo są trzy
                wyjścia - albo wykonawca nie zatrudnił do tego projektanta tylko zrobił to na
                "nos", albo wykonawca podmienił kostkę wymienioną w specyfikacji przez
                projektanta - i trzecia najmniej prawdopodobna że projektant krajobrazu dał po
                całości ciała i wpisał taką kostkę.
                • adam_zaborski Re: Co u licha 13.05.10, 10:41
                  Bardzo dziękuję i proponuję mi pisać bez "Panie" :))) Po prostu Adam

Marcinie - wysłałem ważne info na PRV.

Co do dokumentacji to będę chciał uzyskać dosłownie wszystko - z tego co wiem to
                  nie są tajne informacje bo był to przetarg publiczny.

• nowa_pkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 00:08
      wfe416n napisał:

> Nie wiem o jakiej fotce i linku piszesz ale mogę Cię poinformować - otyły nie
      jestem ale nadwagę mam - mnie urazić jest bardzo trudno.
      > Do pracy jeżdżę samochodem, pracuję w dużej firmie i wymagają ode mnie
      mobilności to tak od Ciebie wymagają szpilek - bez urazy.

Piszę o wojskowo-saperskim linku w Twojej sygnaturce, który promujesz za każdym
      razem gdy piszesz - i po co to?

A skoro nie łazisz codziennie na PKP przez park to po co się wypowiadasz? Co w
      takim wypadku możesz wiedzieć na temat łażenia ( w szpilkach) dwa razy dziennie,
      wożąc co dzień cztery litery do pracy samochodem?

Moje służbowe auto zostawiłam na parkingu - wole się przejść, niż tracić nerwy i
      czas w korkach. Tak jest zdrowiej a i poczytać coś mam czas.

Odniosłam wrażenie, że nieco "haterujesz" lub jak kto woli "trollujesz ot tak
      dla zasady, żeby porządnym ludziom żyło się mniej porządnie

Pewnie podobnie KECAJku też nie jeździsz SKM/PKP codzień do pracy dlatego też
      nie wiesz piszesz...

Oj gdybym znała osobiście - w kajdanki i pejczem :-)

Życzę założycielowi tematu żeby coś zdziałał, choć jak znam nasze betonowe
      władze ... szkoda pisać
      • zibi-pruszkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 10:01
        nowa_pkow napisała:

> Oj gdybym znała osobiście - w kajdanki i pejczem :-)

no na takie atrakcje to ja sie pisze obowiazkowo, pozostawiam
        kontakt: speed.boy@wp.pl
        • dziubulek_1 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 16:00
          i ja tez się piszę...:)
    • adam_zaborski Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 12:00
      Nie mam w tym momencie wiele czasu, jednak muszę króciutko skrobnąć że dziś
      doszło do spotkania Ja - UM w parku. Z tamtej strony byli chyba wszyscy -ok 11
      osób. Od projektanta, przez wykonawce, architekta, dyrektora działu inwestycji
      do Prezydenta Kurzeli.

Chciałem z góry podziękować za poświecenie, tak liczne przybycie i przynajmniej
      wysłuchanie moich racji.

Jedno mogę potwierdzić - dzięki mojej interwencji zmieniono projekt drugiej
      części tego parku, bo miała być identyczna niewygodna kostka. Zmieniono zamiary
      i będzie tam położona specjalna gładka nawierzchnia dla aktywnych osób oraz dzieci.

Mogę już w tym momencie też potwierdzić, że na 100 procent park będzie otwarty -
      przejście będzie jak było dotychczas tyle, że nawierzchnia inna.
      • sqz Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 13:58
        Gratuluje wygranej :)
      • gosiasprezynka Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 14:07
        Brawo, to się nazywa oddolna inicjatywa :)
      • dziubulek_1 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 15:59
        Gratulacje Adamie:)
    • adam_zaborski Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 20:22
      nie ma czego gratulować ale mimo wszystko dziękuję.

Nie czuję się absolutnie zwycięzcą, bo nie ocaliłem tej części parku, choć
      połowicznie udało, bo przynajmniej tamta będzie gładka.
      Co ciekawe ma być gotowa jeszcze w tym roku a to dobra wiadomość.

Tak ogólnie pocieszam się tym, że będzie i tak bardzo ładnie, może nie za równo
      ale zawsze to już coś.

Nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa co do tej części. Będę składał
      regularne wnioski o wykonanie gładkiej ścieżki / przejścia.

W końcu zaraz będą wybory i muszą się z tym liczyć.

Zrobiłem dotychczas wszystko co można było zrobić, ale jak mówiłem broni nie
      złożyłem :)))))
      • lesny_dziadzio Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 22:57
        Bardzo fajnie. Kostka, kostką, ale bardziej obawiałbym się o
        dewastacje.

Czy może, przez jakiś przypadek, poruszaliście kwestię ochrony parku
        i pałacyku sokoła przed wandalami ze spreyem w ręku? Niektórzy -
        starci mieszkańcy- pamiętają jeszcze jak skończyła się poprzednia
        restauracja pałacyku. A szkoda,żeby tyle kasy znowu zaraz szlak
        trafił...
      • lesny_dziadzio Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 14.05.10, 22:57
        Bardzo fajnie. Kostka, kostką, ale bardziej obawiałbym się o
        dewastacje.

Czy może, przez jakiś przypadek, poruszaliście kwestię ochrony parku
        i pałacyku sokoła przed wandalami ze spreyem w ręku? Niektórzy -
        starci mieszkańcy- pamiętają jeszcze jak skończyła się poprzednia
        restauracja pałacyku. A szkoda,żeby tyle kasy znowu zaraz szlak
        trafił...
        • adam_zaborski Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 15.05.10, 15:42
          Bardzo słuszna uwaga Leśny Dziadziu.

Ja uważam że w pałacyku pownnni wygospodarować jakieś nocne miejsce dla dwóch
          Strażników Miejskich lub ochroniarzy a w tym pomieszczeniu powinna być baza
          monitoringu. Moze to być również jakaś "
          budka zewnętrzna"
          Uważam że 8 kamer w obrębie pałacyku oraz przy nowo wybudowanym tarasie (pewnie
          przyszłe centrum zbiorcze meneli)powinno wystarczyć.

Dodam że dobry system 16 kamerowy, dzienno-nocny z DETEKCJĄ RUCHU z montażem i
          wszystkim co potrzeba nie powinien przekroczyć kosztu 20-25 tys zł - to nie jest
          chyba dużo jak na cały park wraz z pałacykiem.
          • zibi-pruszkow Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 15.05.10, 17:35
            Adamie pozwol ze sprowadze Cie na ziemie, to nie ebdzie system
            domowy, na to musi byc projekt - pewnie z 5 tys bedzie kosztowal -
            do tego musza byc pozwolenia i uzgodnienia, tego te za darmo nikt
            nie zrobi, moze to byc system kablowy lub bezprzewodowy, przy
            kablowym trzeba kopac rowy, sprawdz sobie w Normie ile kosztuje
            wykopanie metra rowu kablowego, ktory potem trzeba zasypac w
            odpowiedni sposob (piasek, folia), bezprzewodowy pewnie sie nie
            sprawdzi, bo duzo drzew lisciastych, chyba ze damy repeatery, fakt
            sam sprzet to podana przez Ciebie kwota, ale gdzie projekt, montaz,
            konfiguracja, szkolenie obslugi?
            • adam_zaborski Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 19.05.10, 12:36
              Ja myślę że takie kamery można by zainstalować w części na samym Pałacyku. Co do
              drugiej części parku to sprawa jest jeszcze prosta, bo wszystko jest odkryte i
              będzie zrywany asfalt, można by skorzystać z rowów kopanych dla zasilania
              latarni. Koszt czegoś takiego będzie znikomy.

Nie sądzę aby były jakieś straszne normy do ekranowanego kabla SAT + zasilane
              12/24V.

Czym się sugeruję ? Całe okablowanie 220V dla wszystkich latarni w części parku
              aktualnie zamkniętej położono w klika dni - sam to widziałem. Latarnie
              testowano, wszystkie już świecą. Co ciekawe w jakieś 3 godziny podłączono 4
              latarnie. Leciała taka malutka śmieszna kopareczka - dosłownie "zaplylała"
              robiąc rowy(ok 50cm). potem kładziono tam b grube przewody uprzednio wrzucone do
              niebieskiej plastikowej elastycznej rury. Muszę przyznać że ucieszł mnie widok
              testowanych niedużych latarenek ( bez bajerów zwykłe okrągłe klosze )

Co do całej dokumentacji, oraz kosztów inwestycyjnych remontu samego parku
              niedługo poproszę Prezydenta o kopie stosownych dokumentów. Kto będzie chciał
              uzyska dostęp. To chyba nic tajnego.

• humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 19.05.10, 15:45
                Ale wszystko musi Ci przejść przez ZUD - Zespół Uzgodnień Dokumentacji
                Projektowej - oni się nigdy nie śpieszą. A wcześniej decyzję o lokalizacji
                inwestycji celu publicznego i pozwolenie na budowę. Tego się ad hoc nie robi -
                bo kujemy to jeszcze sobie kabelek położymy. No chyba, że ktoś pomyśli i miasto
                będzie budować rurociągi kablowe.
      • red-poppy Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 02.08.10, 23:36
        a propos kostki- mam obawy że na remontowanej AK robią "ścieżki rowerowe" z
        kostki. Mam nadzieję że się mylę. Pół biedy gdyby to była kostka bezfazowa, bo
        jazda po kostce fazowanej powoduje bóle kręgosłupa i wypadanie plomb z powodu
        drgań. Myślę zadzwonić do Starostwa w tej sprawie a w razie czego pisać protesty
        wzorem Adama.
        • humptyangel Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 03.08.10, 04:24
          I co protest zmieni? wykonawca wszedł na plac budowy i zmiany w projekcie są
          niemożliwe.

A co do kształtu - standardowo: wąsko, bez wyłukowań, z kostki bez fazy. Moim
          marzeniem byłby pasy rowerowe, ale to wg pewnych inżynierów ruchu rozwiązanie
          powodujące masowe mordy na drodze.

Działałem w tej sprawie. Zyskałem zapewnienie, iż zostaną na całej Armii
          Krajowej obniżone krawężniki.
    • gertowen Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 02.08.10, 15:00
      W związku z niedawnym otwarciem części parku sokoła odgrzewam temat a co za tym idzie i pytanie o to czy przechodnie skręcają sobie tam masowo kostki i łamią obcasy? Czy remont utrudnił uprawianie sportu i zniszczył przejawy wszelkiej aktywności fizycznej mieszkańców? Temat umarł śmiercią naturalną a może warto by poznać opinie ludzi popartą własnymi doświadczeniami a nie tylko subiektywnymi opiniami pojedynczych jednostek.
      • lesny_dziadzio Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 02.08.10, 15:43
        Wg mnie poprawnie, ale prezydent Starzyński obiecywał przed 2 laty w
        STK, że będzie to prawdziwa "perełka". Czy to jest "perełka"?
        Oceńcie sami, ja jej jakoś nie widzę. Poprawna robota i tyle. A,
        ławki powinny być troche bardziej cofnięte, bo przy węższych siągach
        pieszych prawie się na nie wchodzi.
        • mr.555 Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 02.08.10, 17:35
          czy w tym mieście jest ktoś kto koordynuje remonty i ich wykonanie w mieście??
          ciąg Niecała>Park>Chopina, mamy aż 4 rodzaje nawierzchni, czy nie dało się
          ułożyć całości identyczną kostką??

Obecna kostka w parku jest ohydna, ciekawe jak będą z niej czyścić odchody ptaków??

Mam też wrażenie że zwężyli ciągi komunikacyjne w Parku, czy mi się wydaje?
          • gertowen Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 02.08.10, 21:26
            mr.555 napisał:

> Obecna kostka w parku jest ohydna, ciekawe jak będą z niej czyścić odchody ptaków??

Pewnie ptasie guano będą czyścili tak samo jak stary asfalt :). Przyjdzie deszcz to wymyje.
    • lesny_dziadzio Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 03.08.10, 11:02
      Lepiej martwcie się już lepiej o ciąg dalszy modernizacji parku:

www.kurierpoludniowy.pl/?wyd=pru&page=artykul&id=5941
      • gertowen Re: Skandal w Sokole -kładą tam kostkę "ala kocie 03.08.10, 11:40
        Fakt, bo co będzie jak tam położą kostkę bez rantów :-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka