Dodaj do ulubionych

Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie

08.10.10, 22:38
My, kandydaci na radnych do rady gminy i powiatu z Samorządowego Porozumienia Pruszkowskiego nie mamy powodów aby się wstydzić organizacji, z której startujemy.

Chcesz wiedzieć więcej zapraszamy na naszą stronę internetową:

www.spp.pruszkow.pl/
Obserwuj wątek
    • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 08.10.10, 23:50
      Jakoś nadmiernie ofensywni nie jesteście.
    • super-elizka Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 09.10.10, 01:29
      Jestem nową mieszkanką tego miasta. Intuicja mi podpowiada, że dwaj chłopcy z nazwiskiem na "R" są w porządku...pozostałym mówię wysiadka i do roboty panowie.
      • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 09.10.10, 07:41
        super-elizka napisała:

Jestem nową mieszkanką tego miasta. Intuicja mi podpowiada, że dwaj chłopcy z nazwiskiem na "R" są w porządku...pozostałym mówię wysiadka i do roboty panowie

Różnimy się i to w stopniu czyniącym dyskusję co najmniej trudną, jeśli w ogóle możliwą.

Po pierwsze jestem starym mieszkańcem a zwrot "tego miasta" znamionuje obcość wobec miasta i jego spraw. Ja jestem mieszkańcem "naszego miasta" lub zwyczajnie Pruszkowa.

Po drugie intuicja nie jest najlepszym doradcą i takiego kryterium nie brałbym pod uwagę przy oddawaniu głosu na kogoś, kto przez kolejne lata ma mieć wpływ na to, jak nam się będzie żyło. Wolę oprzeć się na obserwacji i ocenie zmian, jakie zachodzą wokół nas.

Wreszcie po trzecie "chłopcy na literę R" bardziej pasują do piaskownicy niż do Samorządu a zwrot "do roboty panowie" jako konkluzja tak dogłębnej analizy nie wymaga komentarza.
        • giez2 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 09.10.10, 20:02
          Brawo Leo!!!!!!!!!!!
          Ci "nowi" najmniej wiedzą, a najwięcej mówią. Jeszcze pyłu swojej wioski nie otrzepali z sandałów, a wszystko widzą w Pruszkowie na czarno.
          • super-elizka Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 00:24
            Zaznaczam, że nie jestem zupełnie jałowa jeśli chodzi o wiedzę i wyborów mam nadzieję dokonać świadoma. Z tego co wiem obaj panowie mają wyzsze wykształcenie Rybczyński jest dwukrotnym mistrzem polski w piłkę i znanym w Pruszkowie trenerem a Rymuza dyrektorem jednego z najlepszych szpitali na mazowszu ponadto podobno świetnym lekarzem o wielu specjalnościach. A co do moich pszedmówców to sama nie wiem kto jest z wiekszej wiochy bo wychodzi z was panowie zakompleksienie i pachnie tu kołtunerią. Ale to wasz problemnie mój
            • andy-cis Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 07:49
              super-elizka napisała:
              > Zaznaczam, że nie jestem zupełnie jałowa jeśli chodzi o wiedzę (...) A co do moich pszedmówców

Tak sądzisz, to powtórz to jeszcze raz "twoim" przedmówcom :-)
            • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 09:32
              super-elizka napisała:
              nie jestem zupełnie jałowa jeśli chodzi o wiedzę
              oraz
              nie wiem kto jest z wiekszej wiochy bo wychodzi z was panowie zakompleksienie

Oto objawił nam się w całej okazałości "kompleks wiochy" ( typ mentalności wskazuje na pochodzenie gdzieś ze wschodnich rubieży Rzeczpospolitej ). Kobieto zakompleksiona, już jesteś w mieście, rozpakuj swoje super-walizki, poczuj się u siebie i przytomnie rozejrzyj wokół.

Ktoś Ci tu wytknął "pszedmówców" jako dowód na jednak jałowość Twojej wiedzy ale mimo iż nosi to znamiona ordynarnego byka ortograficznego, ja to traktuję jak literówkę, co przyjmij jako znak mojej dobrej woli.
              • michart Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 09:49
                A ja lubię jak super-elizka coś napisze. Na przykład, że ktoś jest "mistrzem polski w piłkę".
                • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 09:55
                  michart napisał:

> A ja lubię jak super-elizka coś napisze. Na przykład, że ktoś jest "mistrzem
                  > polski w piłkę
                  ".

Nad takimi kiksami ja robię coś co zwykło się nazywać litościwym spuszczaniem zasłony milczenia
                  • michart Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 10:01
                    Poczytaj starsze wpisy super-elizki. Też są super. :)))
                    • zibi-pruszkow Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 11:21
                      panowie, styd przynosicie rodzajowi męskiemu, zwłaszcza męskiej części społeczeństwa Pruszkowa ... nie martw sie Eliza, nie wszyscy w Pruszkowie są tacy zaściankowi.
                      • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 11:48
                        zibi-pruszkow napisał:
                        nie wszyscy w Pruszkowie są tacy zaściankowi.

Zibi, ja miałem nadzieję, że w tym wątku znajdzie się nasz głos o naszych sprawach. Zaściankowy kompleks wiochy sprowadza cały wątek do kategorii, która niestety nadal na tym forum jest najżywsza.
                        • zibi-pruszkow Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 12:28
                          mogliście pominąć milczeniem wypowiedź Elizy, skoro uważacie ją za świeżą emigrantkę, jakiekolwiek nabijanie się z dziewczyny jest poprostu niesmaczne ... wiem, wiem, zaraz odezwą się pamiętliwi ludzie, co mi pzypomną jak kobiety z błotem mieszałem, cóż każdy owoc kiedyś "dojrzewa".
                          • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 14:30
                            Zbychu, zauważyłeś sam, że automatycznie nasuwa się skojarzenie typu "i kto to mówi ?" Ale nie w tym rzecz. Jest na forum parę osób ( nie da się ukryć że to panie) które zdecydowanie najlepiej czują się w klimatach określonych przeze mnie "ple-ple, pierdu-pierdu". Nie ma w tym nic nagannego ale jedynie do momentu, kiedy ten styl usiłują narzucić tam, gdzie mamy powody, by zachować powagę.

Zauważ, że kiedy giez2 w bardzo zręczny sposób użył licentia poetica, odpowiedzią było... jak to nazwiesz ?
                    • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 11.10.10, 08:27

michart napisał:
                      Poczytaj starsze wpisy super-elizki. Też są super. :)))

Po dzisiejszym wpisie super-elizki posłuchałem tej rady. W rezultacie stałem się bardzo religijny bo przyszły mi na myśl tylko dwa słowa : "Mój Boże !"

Czy to naprawdę wszystko ona sama ? Pomijam o tym "pipidówkowym" rodowodzie ale fajne jest : "mówię to co myślę". Może należałoby to robić w innej kolejności...
          • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 09:48

giez2 napisał :
            Jeszcze pyłu swojej wioski nie otrzepali z sandałów, a wszystko widzą w Pruszkowie na czarno

Ten "pył z sandałów" to kapitalne ale czy liczyłeś na powszechne zrozumienie tej poetyki ? To zostało potraktowane dosłownie i zadziałało jak uderzenie w stół. Nożyce zareagowały tak, jak można było się spodziewać.
            • super-elizka Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 11.10.10, 08:01
              Ja posługuję się przy wiekszości wyborów intuicją która z reguły mnie nie myli stąd mój wybór to Rybczyński i Rymuza. Na tym forum mam wrażenie większość myśli o własnym interesiku przy wyborach lub po prostu to zwykłe kolesiostwo a oprócz tego wielka chęć przywalenia komukolwiek nawet nie wiedząc \a co i po co.
              Kto nosi sandały temu nogi nie śmierdzą, a kto nie pozostaje czepianie się głupich literówek.
              • zibi-pruszkow Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 11.10.10, 08:33
                no i wam dziewczyna przycieła chłopakom ... jeżeli chodzi o medyków, to obok Rymuzy można polecić dr. Biskupskiego i Wronę, co prawda nie wiem jakie mają poglądy na rozwój miasta, ale medykami są wyższej klasy.
                Może zamiast pisać o programach wyborczych, piszmy o konkretnych kandydatach, wszyscy pamiętamy wyskok radnego Oszlaka ze wspólnym biletem, większość kojarzy radnego Osiatyńskiego, który często jest lektorem w Kościele św. Józefa na Staszica czy wspomnianych medyków, z którymi mamy do czynienia przy problemach zdrowotnych.
                Oczywiście nie chodzi o obsmarowanie każdego z osobna i wszystkich razem, ale przedstawienie ich mocnych i słabych stron, co pozwoliłoby emigrantom, którzy stanowią pokaźną część społeczności Pruszkowa na rozeznanie tematu.
                • mantra1 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 11.10.10, 19:20
                  zibi-pruszkow napisał:

> no i wam dziewczyna przycieła chłopakom ... jeżeli chodzi o medyków, to obok Rymuzy można polecić dr. Biskupskiego i Wronę, co prawda nie wiem jakie mają poglądy na rozwój miasta, ale medykami są wyższej klasy.

To może jednak lepiej, żeby nimi pozostali i nie pchali się do polityki?
    • lesny_dziadzio Do Radnego 10.10.10, 01:38
      Radnemu Sebastianowi przypominam, że dostał mandat od mieszkańców gdyż był reklamowany jako ekspert do pozyskania pieniędzy z UE. W ostatnim rankingu Pruszkowa nie ma nawet w pierwszej 20 gmin na Mazowszu pod względem ilości pozyskanych środków na 1 mieszkańca. A podejrzewam, że i w 2 dwudziestce też nie.

Czy w związku z tym radny -zamiast zajmować się agitacją w internecie - zamierza zaproponować zwrot swoich 4-letnich diet? Dla mnie, jako podatnika, są to pieniądze podwójnie wyrzucone w błoto, bo można było przez te 4 lata opłacać osobę, która rzeczywiście coś potrafi, a nie tylko krzyczy najgłośniej, zaś tu gdzie może i powinna działać wykazuje się kompletną indolencją.

Szkodnictwo, pieniactwo, bezczelność, byle głośniej i więcej i byle większe zdjęcie - tak mogę podsumować Pana 4-letnie dokonania na mój koszt. Ma Pan może inne zdanie?

Szkoda widzieć młode osoby - mające być może przed sobą jakąś przyszłość - podążające ścieżkami utartymi w tym kraju od lat przez leśne dziadki.
      • zaradny_legionista Re: Do Radnego 19.10.10, 23:33
        To fakt Radny sebastian potrafi tylko gadać natomist jako "specjalista" od dotacji unijnych nie potrafi nic załatwić nie wiem czy warto Brać taką kandytaturę poduwagę człowieka totalnie nie udolnego w swoimi działaniu.
        • radnysebastian do zaradnego o funduszach europejskich 20.10.10, 20:29
          Co do uwagi nt. funduszy europejskich to gdyby "zaradny" poznał jaka jest struktura organizacyjna urzędu miasta, to wiedziałby, że to nie radni ale pracownicy samorządowi odpowiadają za pisanie wniosków i pozyskiwanie środków zewnętrznych. Radni mają nieco inny zakres działania. A to, że środki są przydzielane głównie wg. klucza nie koniecznie nie partyjnego, to już inna sprawa. Gdyby w Pruszkowie był gospodarz o takich sympatiach jak gospodarz Grodziska Mazowieckiego i z taką przyjaźnią marszałka - to pewnie Pruszków jako miasto uzyskał kasę na wszystkie składane projekty.

Ale uwarunkowania polityczne obecnie nie są sprzyjające i załatwić się nie dało. Więc kolego, czy koleżanko "zaradny". Może coś poradzisz jak masz znajomości sam wśród polityków, którzy dzielą unijną kaskę. Kandydować każdy może.

Nawet Wojtek, którego matrona zlikwidowała Zespół ds. UE w Powiecie, teraz obiecuje za pośrednictwem pionka FUNDUSZE UNIJNE....
          Będą potrzebować specjalistów, dla zaradnych.
          • lesny_dziadzio kakao 20.10.10, 22:37
            > Co do uwagi nt. funduszy europejskich to gdyby "zaradny" poznał jaka jest struk
            > tura organizacyjna urzędu miasta, to wiedziałby, że to nie radni ale pracownicy
            > samorządowi odpowiadają za pisanie wniosków i pozyskiwanie środków zewnętrznyc
            > h. Radni mają nieco inny zakres działania.

Co za cynizm! pod hasłami pozyskiwania funduszy kandydowałeś 4 lata temu i - jak z pewnością wiesz - głównie dlatego zostałeś wybrany. No ale to właśnie tacy ludzie idą w tym kraju do polityki......
    • mantra1 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 16:03
      - współpraca z ZTM w zakresie rozwoju Szybkiej Kolei Miejskiej
      Jeden z niewielu konkretów, bez owijania w bawełnę. Dobrze, że przynajmniej jasno powiedziane, że interesuje was tylko rozwój SKM, a transport miejski i połączenia autobusowe - nie.
      Reszta punktów to ogólnikowe lanie wody, niczym się nie różniące od programów innych partii i poszczególnych kandydatów sprzed lat 4, 8 i obecnych.

W punkcie 11 ograniczacie sobie elektorat do wyznawców "ładu moralnego i prawdy w oparciu o społeczną naukę Kościoła Katolickiego". Jeśli czynicie to świadomie i wyborcy, wyznający inne prawdy, religie i nauki społeczne nie interesują was jako target - chwała wam za uczciwość. Jeśli to tylko umizgiwanie się do jednej grupy społecznej - katolików musicie liczyć się z tym, że nie-katolicy poczują się dyskryminowani i zagłosują, chociażby na złość, przeciwko wam.
      I ostatnia uwaga na temat kandydatów: dużo wśród nich fachowców, pełniących (podobno znakomicie) ważne funkcje w różnych instytucjach, firmach, placówkach szpitalnych itp.
      Przypuszczam, że gdy zostaną wybrani, instytucje te stracą dobrych specjalistów i managerów, a samorząd zyska kolejnych nieprzygotowanych i dysponujących ograniczonym czasem na taką działalność "okupantów stołków" i "pobieraczy pensji".
      • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 16:42
        mantra1 napisała:
        "ładu moralnego i prawdy w oparciu o społeczną naukę Kościoła Katolickiego"

Na społecznej nauce kościoła katolickiego mogą się w tych wyborach mieźle przejechać. Jest to bowiem świadectwo ich oderwania od rzeczywistości. Wydarzenia na Krakowskim Przedmieściu unaoczniły, jak bardzo podzielone jest to społeczeństwo, ponoć w 120% katolickie, któremu pasterzem nie będzie luż "byle księżyna lub pojedynczy biskup"

Ten moralny ład na naszych oczach wali się w gruzy ale tutaj tematu nie chcę rozwijać
        • zibi-pruszkow Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 20:07
          cóz, jeżeli temat nauki społecznej kościoła katolickiego ma być widziany przez pryzmat politycznych poczynań oszołomów z PiSu to ja dziękuję, równie negatywny obraz uzyskamy patrząc na pasteży, wspomnieć można abp. Petza, jednak jeżeli przez naukę tą rozumiemy prawdy zawarte w Bibli to jestem jak najbardziej za.
          • andy-cis Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 20:55
            zibi-pruszkow napisał:
            > równie negatywny obraz uzyskamy patrząc na pasteży

Też tak sądzę patrząc na wypowiedzi niektórych pasterzy... :-))
            • zibi-pruszkow Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 21:11
              dobra, ostatnio się tu nie udzielałem i lepiej, żeby tak zostało, sympatycy jedynie słusznej linii niech sobie dyskutują w jedynie słusznym towarzystwie, na jedynie słuszne tematy, co przypomina mi bardzo jedynie słusznie okres miniony.
              • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 21:22
                Zibi nie chciałbym byc nadmiernie złośliwy ale w tej wyliczance zapomniałeś o Jedynie Słusznym Radiu :)
          • leo48 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 21:09
            A powiedzz nam Zibi, jakież to prawdy zawarto w Biblii, których gdzie indziej nie znajdziemy iw związku z tym nasze Porozumienie, świecka organizacja w świeckim państwie musi szukać moralności w społecznej nauce kościoła katolickiego.

Osobiście ze zgrozą czytałem kiedys opinie pani Małgorzaty Tusk o naszym "katolickim państwie" a ostatnio coś takiego powiedziała pani Elżbieta Jakubiak. A ja się z tym nie zgadzam.
            • zibi-pruszkow Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 22:36
              nie bawmy się w teologie, jeżeli komuś rodzice przekazali wiarę, wychowali go w wierze takiej lub innej, to zna jej podstawy, a jeżeli ktoś jest ateistom, to jego wolny wybór, ja potrafię to usznować, a jakiekolwiek wykorzystwanie religi w polityce, co widzieliśmy choćby dziś pod pałacem prezydenckim jest poprostu gorszące.
              • mantra1 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 22:56
                Dokładnie o to mi chodzi, Zibi.
          • mantra1 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 10.10.10, 22:02
            zibi-pruszkow napisał:

> cóz, jeżeli temat nauki społecznej kościoła katolickiego ma być widziany przez
            > pryzmat politycznych poczynań oszołomów z PiSu

Temat społecznej nauki KK w ogóle nie powinien być poruszany w kontekście jakichkolwiek wyborów, obietnic politycznych, programów partyjnych itd. Obywatel świeckiego państwa nie ma nawet obowiązku zapoznania się z tą nauką i ma takie samo, konstytucyjnie zagwarantowane prawo wyborcze, jak katolik, ateista, muzułmanin, czy prawosławny. Szkoda, że niektóre partie zdają się zapominać, że każdy głos w wyborach "waży" dokładnie tyle samo. Tym bardziej szkoda, że z doświadczeń ostatnich paru miesięcy nie potrafiły wyciągnąć żadnych wniosków.
            A właściwie to nie szkoda, bo lepiej, że wychodzi to już w programie, niż gdyby miało wyjść "w praniu". :)
            • humptyangel Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 11.10.10, 02:52
              Chciałem zauważyć, iż (moim skromnym zdaniem) źle rozpatrujecie pojęcie tj. społeczna nauka Kościoła katolickiego. Jakby nie patrzyć jest to linia polityczna umiarkowana, powstała pod koniec XIX w, a znana w XX i XXI w jako chadecja - zaznaczam, iż PO i PSL należą do tej frakcji w Parlamencie UE. Postawą podstania tego nurtu jest encyklika Rerum novarum z 1891 r.

Społeczna nauka kościoła jest jakby wypośrodkowaniem i zarazem alternatywą dla socjalizmu i czystego liberalizmu. Jej plusem było w XIX w., iż odciągała część proletariatu do socjalizmu i komunizmu oraz stanowiła alternatywę dla radykalnej prawicy.
              Dodam, iż obecna konstytucja RP wiadrami czerpie z tego nurtu, czego przykładem jest chociażby art. 20, stanowiący o tym, iż podstawą ustroju gospodarczego państwa jest społeczna gospodarka rynkowa.

Gdyby napisano na stronie o nurcie chadeckim nikt by nie zauważył tego i nie byłoby tej dyskusji.
              • mantra1 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 11.10.10, 19:18
                humptyangel napisał:
                > Gdyby napisano na stronie o nurcie chadeckim nikt by nie zauważył tego i nie by
                > łoby tej dyskusji.

Gdyby...
                Może...

A tymczasem stoi napisane:
                kierowanie się zasadami moralności i etyki katolickiej

Ja już kiedyś żyłam w państwie, które kierowało się zasadami "jakiejś" moralności i etyki. Wtedy tą jedynie słuszną była moralność socjalistyczna.
                Moralności z jakimkolwiek przymiotnikiem mówię zdecydowane NIE!
    • ridgeley Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 12.10.10, 17:57
      Trzeba zapamiętać te twarze i nazwiska. Na szarym końcu w każdych rankingach samorządowych. Żadnych pomysłów na miasto oprócz lampionów na stadionie (niepotrzebnych zwykłemu mieszkańcowi) i pseudoinwestycji w chodniki, które przyspieszyły przed wyborami (zresztą bez pomysłu, bo co chodnik, to w inny deseń i inną kostkę). Jednym słowem: ŻENADA. Uczyć się od Grodziska!
    • ibor25 Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 13.10.10, 11:28
      odwiedzilem strone
      przeczytalem program

czy dowiedzialem sie czegos wiecej niz wiem?
      nic absolutnie nic. stagnacja.

Zgadzam sie z radnym sebastianem, nie macie powodow by sie wstydzic organizacji z ktorej stratujecie.
      O Was Organizacji nie pytalem, smialosci nie mialem.

• zaradny_legionista Re: Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie 19.10.10, 22:32
      nikt nie nawołuje do wstydu ale zawsze warto powiedzieć ze się nie wstydzimy - to jakiś kolokwializm i derdymał pozdrwiam :-/
      • radnysebastian do zaradnego legionisty o wstydzie 20.10.10, 20:19
        Napisałem o wstydzie w kontekście tego, że PO i rzekomy kandydat PO Wojtek na prezydenta wstydzi się na bilbordach podpisać, że jest członkiem platformy obywatelskiej.
        Dlatego uważam, że czyniąc coś wspólnie z SPP nie wstydzimy się informować, jakie logo używamy. I to tyle w temacie.

zaradny_legionista napisał:

> nikt nie nawołuje do wstydu ale zawsze warto powiedzieć ze się nie wstydzimy -
        > to jakiś kolokwializm i derdymał pozdrwiam :-/
        • checksum Re: do zaradnego legionisty o wstydzie 20.10.10, 23:40
          A to jakaś obraza nastąpiła w PO w Pruszkowie?

www.mazowiecki.platforma.org/nasi_przedstawiciele,,,samorzad.html
          RADNY MIASTA PRUSZKÓW:
          Sebastian Ciesielski
          Wojciech Gawkowski
          Halina Górniak-Uszyńska
          Marek Hejda
          Adam Majewski
          Jerzy Sierak
          Maciej Wrona

Jak rozumiem - radny Sebastian wstydzi się, że jest/był radnym z ramienia PO?

• sqz Re: do zaradnego legionisty o wstydzie 21.10.10, 09:24
            radnysebastaina dostąpił nawrócenia na jedyną słuszną droge i w tej chwili wstydzi się z pewnością chwili słabości jaką było bycie w PO. Ale dzieki temu godnemu potepienia epizodowi poznał struktury i styl pracy wroga i może go jeszcze lepiej tępić w każdy sposób.
            No ale dzięki temu znamy sympatie i antypatie pana radnego, coprawda niewiele wiemy o tym co dla nas zrobił ale dzięki panu radnemu dowiaduje się kto jes Żydem w pruszkowskiej radzie, pewnie zaraz dowiem się kto jest pedałem a kto innym ....(tu niech kazdy sobie wstawi co chce)
            Organizacji z ramienia jakiej wystepuje pan radny moze sie nie musi wstydzic, ja na miejscuy organizacji wstydzilbym się majac takiego członka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka