Dodaj do ulubionych

Remont ul.Chopina

07.11.10, 19:36
Witam po przerwie

Remont na ulicy Chopina na odcinku od Kościuszki do al.Niepodległości ma się zacząć jutro 8.11 i trwać ponad 10 dni .
Muszę przyznać że byłem zaniepokojony, gdyż ponad miesiąc temu w pól godzinki zebrałem kilkadziesiąt podpisów od znajomych mieszkańców domów przy Chopina i złożyłem pismo w sprawie rodzaju kładzionej kostki. Jak zwykle odwiedziłem wtedy Prezydenta Kurzelę informując o złożonym piśmie. Jednak była informacja o termine rozpoczęcia prac a ja nie maiłem odpowiedzi.
W ten piątek zadzwoniłem do Prezydenta ale go nie zastałem, więc zostawiłem wiadomość.
Oddzwonił do mnie Pan Piotr z wydziału inwestycji i powiedział że moje pismo zostało rozpatrzone pozytywnie i że będzie kładziona BEZFAZOWA kostka na tym odcinku ul Chopina. Jak zwykle zapytałem czy pismo miało jakieś znaczenie w tym wypadku. Okazało się że najprawdopodobniej kluczowe. Ma być kładziona zwykła kostka BAUMA ale bez faz – takie jak na parkingach sklepów LIDL.

Tak więc wolę napisać przed zasitniałym faktem, żeby ponownie mnie nie oczerniono – jak niegdyś Pan Tomasz Kuźmicz na łamach Kuriera Powiatowego (22-345/2010) . Podał tam nieprawdziwą informację, że nie dzięki mnie druga część parku jest wykonywana „na gładko” . Otóż nie było go przy mojej rozmowie z Prezydentem Kurzelą i ja wiem co słyszałem od Prezydenta a On wiedzieć nie może. Napisał również że test kostki w parku wypadł nie korzystnie dla mnie. „ Zapomniał” jednak dodać, że wszystkie Panie testerki były podwładnymi pracownicami UM. Testując kostkę przy swoim pryncypale nie mogły powiedzieć niczego innego. Ja natomiast byłem zupełnie sam.
Dziennikarz powinien sprawdzić dokładnie informacje zanim coś opublikuje… Panie Tomaszu w razie co zapraszam na konfrontacje u Prezydenta ;-)))

Jutro gdy tylko zaczną się prace sprawdzę co będą dokładnie kładą.
Obserwuj wątek
    • wo_bi Re: Remont ul.Chopina 08.11.10, 23:14
      adam_zaborski napisał:

> Remont na ulicy Chopina na odcinku od Kościuszki do al.Niepodległości ma się za
      > cząć jutro 8.11 i trwać ponad 10 dni .

Oj, coś się chyba nie zaczął...
      • leo48 Re: Remont ul.Chopina 08.11.10, 23:35
        A czy znana jest już lista ofiar tamtej "krwiożerczej" kostki. Bardzo często przechodzę przez park lub jadę rowerem, widzę pieszych i, czasem jeszcze panie na szpilkach, matki z wózkami i jest normalnie.

Czy normalność to coś złego ?
        • michart Re: Remont ul.Chopina 09.11.10, 09:33
          Najlepsza do chodzenia to ona może nie jest, ale dla mnie gorsze jest to, że znowu mamy co 100m inną nawierzchnię. Dlaczego nikt tego nie kontroluje?
          • leo48 Re: Remont ul.Chopina 09.11.10, 09:41
            Za chwilę śnieg spadnie i przykryje różnicę w kolorach kostki :)
            • gertowen Re: Remont ul.Chopina 09.11.10, 11:02
              Proponuję kolejny postulat mający na celu przywrócenie ulicy Chopina dawny charakter. Bruk kamienny na ulicy oraz klepisko na chodnikach. Bruk oczywiście bez rantów :-).
              • adam_zaborski Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 14:48
                Dziś czyli z opóźnieniem jedno dniowym rozpoczął się remont ul Chopina. Dziś również otrzymałem pismo od Prezydenta ;-)

Tak na marginesie nie dziwię się że nie chciało Im się zaczynać w ulewę ...

Co do Twoich dywagacji, wybacz LEO ale czy jest choć jeden temat żebyś nie wetknął swoich 3 (bezsensownych) groszy???
                Każda inicjatywa osób postronnych i chcących coś zmienić na lepsze kończy się z Twojej strony krytyką. Nie uprawiasz sportów ? Daj uprawiać tym którzy chcą to robić ... Zachowujesz się jak klakier dla UM.

Uszanuj plizzz choć jeden temat i proszę nie wypowiadaj się tu więcej, wprowadzając tylko zamęt .

Wracając ad rem. Rzeczywiście bardzo nie ładnie wygląda połączenie ulicy niecałej w porównaniu z Parkiem Kościuszki, i jescze tek kawałek asfaltu zostawiony... bez sensu.

Mam bardzo głębokie odczucie że UM traktuje wszystko co znajduje się za al. Wojska Polskiego jako PRUSZKÓW "B" a to co za torami PKP jako "C"

Pomimo tego pragnę BARDZO PODZIĘKOWAĆ za realizację remontu ulicy Chopina na "gładko"
                Chylę czoło.

Teraz będzie można się przejść Chopina i wejść do Parku - różnica będzie od razu bardzo widoczna.

Oby wszystkie chodniki były tak robione !!! Tylko o tyle proszę.

Nie musi być to droga i zarazem piękna kostka typu PICOLO (deptakowa) lecz zwykłą bez-fazowa kostka BAUMA, tańsza i 5 razy łatwiejsza w układaniu.

Leo proszę Cię uszanuj moją prośbę ;-)) z góry dziękuję

• leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 15:14

dam_zaborski napisał:
                  Zachowujesz się jak klakier dla UM.

Jeśli to jest forum dyskusyjne to dlaczego nie mogę mieć i wyrazić innego zdania niż ci, którzy wszystko w czambuł krytykują. Właśnie mimo wielu zastrzeżeń do stanu dróg i innych rzeczy w mieście, same parki stanowią powód do dumy i są jedną z niewielu rzeczy, których nie musimy się wstydzić. I nie obchodzi mnie, czy to zasługa UM czy kogokolwiek innego.

Sportów może nie uprawiam ale na rowerze pokonuję 3 do 5 tys km rocznie, z tego dość Ile muszę przejeżdżać, żebyś mi na zabieranie głosu na publicznym forum miłościwie zezwolić raczył ?dużo przez parki.
                  • adam_zaborski Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 15:36
                    Oki Leoś - zdrowszy będziesz jak zrobisz dwa razy tyle na rowerku i mniej będziesz pisał przy kompie - zaręczam ze piszę prawdę :)))

A parki są rzeczywiście bardzo ładne, dwie fajne fontanny są prawie gotowe - musowo przed wyborami:)))

Jedna piękna przed pałacykiem, druga nieco dziwna ale za to efektowna i nowoczesna od strony alej Niepodległości ( 6 działek wodnych z podświetleniem i muzyką w tle )

P.S. Leoś plizz daj już spokój :) pax miedzy chrześcijany :)
                    • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 15:58
                      Adaśko, ja nie będę komentował jeśli przestaniesz marudzić i wybrzydzać. Spróbuj trochę polubić nasze miasto :)
                      • adam_zaborski Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 16:18
                        leo48 napisał:

> Adaśko, ja nie będę komentował jeśli przestaniesz marudzić i wybrzydzać.

Leoś Ty za to używaj mniej wazeliny przy przedstawicielach UM - wtąciłeś się do mojej rozmowy z Panią Seligą na temat Miesjkiego Netu i zacząłeś wychwalać w niebogłosy, przerywając mi gdy mówiłem o kiełbasie wyborczej:)))))

Najlepiej załóż temat jak jest wspaniale i świetnie a ja obiecuję Ci nie przeszkadzać :))))

Proszę Cię nie rób OFF TOPów. Pisz na temat.

Właśnie dlatego że kocham swoje miasto - staram się pokazywać błędy w naprawdę udanych i trafnych inicjatywach. Ty żyjesz w swoim światku Leosiu i cieszysz się że wogóle coś zrobiono.

Ja staram się żeby to robiono lepiej. Ot co :)

Daj już spokój... wystarczy przepychanki :)
                        • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 17:39
                          Dobra, już dam Ci spokój w Twoich prywatnych rozgrywkach z Urzędem. Dodam tylko, że histeria jaka rozpętałeś tutaj i na komentarzach w WPR wskazuje na to, że nie widzisz dalej niz czubek własnego nosa. Poza tym co masz za oknem czyli parkiem i ulicą Chopina istnieje jeszcze reszta naszego ponad 50-tysięcznego miasta.

Pewnie bardzo byś się zdziwił, gdybym Ci wskazał miejsca, gdzie bardzo negatywnie wypowiadam się na temat niedoróbek UM i prezydenta oraz dokumentuję to zdjęciami ale Ciebie to nie obchodzi bo poza swój parapet nie wyglądasz. OK, już nie przeszkadzam.
                          • adam_zaborski Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 18:16
                            Widzę zacznie dalej Leoś niż myślisz - a rozmawiam i składam pisma w rożnych nie dotyczących mnie sprawach od Wielkanocy 2006.

Tu masz dowód : a miasto zareagowało wtedy bardzo ładnie...
                            zaledwie pół roku później(od rozmowy z przezydentewm w tej sprawie) wybudowano coś co nas wszytkich chroni do dziś

Poniżej (link) przykład mojej działalności która sięga poza czubek mojego nosa,a jej efekt stoi pod wiaduktem i sądzę że uratował wiele osób od kalectwa lub śmierci.

grono.net/pruszkow/topic/901683/sl/fotoreportaz-z-wypadku-pisze-pismo/
                            A teraz dajmy się innym wypowiedzieć na temat remontu ul. Chopina
                            • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 18:31
                              Adasiu, jak urosniesz to może zostaniesz nawet radnym :)
                              • adam_zaborski Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 21:38
                                leo48 napisał:
                                > Adasiu, jak urosniesz to może zostaniesz nawet radnym :)

Być może Leosiu :) choć polityka mnie nie intersuje, no chyba że daj się ją uprawiać na rowerze, w biegu lub na rolkach:)

Co ciekawe wtedy zainteresowało się 3150 osób a finał był - patrz ostatni wpis na 5 tej stronie.

grono.net/pruszkow/topic/901683/sl/fotoreportaz-z-wypadku-pisze-pismo/4/3/18702492/1/?
                                • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 21:51
                                  Ja już odpuściłem bo mi zarzucasz a to Ty sam wazelinkę stosujesz : "miasto zareagowało wtedy bardzo ładnie".

Umiesz kadzić ale ja tego już nie czytam
                                  • adam_zaborski Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 22:34
                                    Kuźwa Leoś to nie do Ciebie było - Ty obiecałeś się nie odzywać . Za dużo masz czasu... idź się proszę przewietrz. Idź pod UM i wazelinuj drzwi.

To było 4 lata temu. DOKŁADNIE na jeden dzień zanim mi w parku prąd zabił ukochanego psa(06.12.2006) . 7 metrów odizolowanego przewodu szlajało się przy ex fontannie.

Bądź konsekwentny i nie odzywaj się tu już jak obiecałeś.
                                    • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 09.11.10, 22:41
                                      :)))
                                      • czytelnikkk Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 10.11.10, 11:25
                                        w pełni popieram działania Pana Adama,
                                        Władza musi wiedzieć że nie działa w próżni i może traktować miasto jak prywatny folwark realizując inwestycje bez konsultacji społecznych,

• zibi-pruszkow Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 10.11.10, 11:45
                                          nie zapominaj, że po takich konsultacjach władza i tak powie ze to ich dzieło lub co najwyżej, że "sukces ma wielu ojców" i tylko porażka jest sierotą. A gdy zaczniesz droczyć temat, ta sama władza zarzucić Tobie, że żal Ci dupę ściska, bo przy tej konkretnej inwestycji grosza nie zarobiłeś, a Ty durny w czynie społecznym przez długi czas pracowałeś, aby zostawić po sobie coś dla potomnych - z pamiętnika ojca pruszkowskiego darmowego internetu.
                                          • adam_zaborski Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 15.11.10, 14:42
                                            Po początkowych kłopotach wszystko idzie dobrze - w tym momencie układają kostkę na poziomie dawnego Duetu czyli Rehabilitacji...
                                            • adam_zaborski Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 18.11.10, 10:48
                                              Po tej stronie parku prace praktycznie skończone choć zgłosiłem kilka niedoróbek... Mają poszerzyć metrowy chodnik do 120 cm przy Banku Spółdzielczym - mam obietnicę od Pani Naczelnik.

Z drugiej strony to dziwne że za każdym razem muszę się czegoś domagać - bo miejsca dla samochodów ustawionych wzdłuż ulicy zrobiono 2,5 metra!
                                              • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 18.11.10, 22:15
                                                adam_zaborski 18.11.10, 22:10 Odpowiedz
                                                Czy już się wypróżniłeś Leosiu ? ;-)) Bo marnie jakoś Ci poleciało klakierku UM

W odróżnieniu od Ciebie pokazałem C,i że ja coś robię, lub staram się robić, a nie wprowadzam tylko zamęt w wielu wypadkach bezsensowną pisaniną.

Nie czepiam się Ludzi, jak Ty zwykłeś to robić gdy nie zwracają na Ciebie uwagi (taka prawda)

Walą mnie Twoje niziuteńkie chwytki :)

Udowodniłem CI już, że barierka ratująca życie pod wiaduktem jest jedną z moich zasług, ale nie tylko - gdyż sprawą czynnie zainteresowało się ponad 3150 osób którym serdecznie dziękuję.

Sam bym nie dał rady.

Wywalczyłem także kilka innych rzeczy...

Zamiast gderać - pokaż mi namacalnie co jest Twoim dziełem w naszym mieście ?

Gdybyś choć 1/3 energii zużył na działanie zamiast pisania bzdetów - zaręczam CI, że byś zrobił 10 razy więcej ode mnie :))

Dla mnie ten temat jest przykładem Twoich frustracji i tego że nie możesz znieść
                                                Może warto Leosiu się nad tym zastanowić ?:) hih

Nie martw się ja TU tylko sezonowo wpadam i zaraz wyskakuję - wytrzymaj jeszcze ciutkę :)
                                                • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 18.11.10, 23:02
                                                  *
                                                  dam_zaborski 11.11.10, 13:00 Odpowiedz
                                                  Prace na ul.Chopina zaczęły się ok. 7 rano w święto 11 listopada.

Gdy zobaczyłem ok. 10 rano ile zdążyli ułożyć kostki krew nie zalała. Gotowej nawierzchni było już ok. 100m.
                                                  Oczywiśie kostka była z fazami a ja mam na piśmie od prezydenta, że kostka ma być gładka czyli bez fazek.

Dorwałem właściciela firmy i pokazałem mu pismo. Powiedział, że go to nie interesuje i ze prac nie przerwie choćbym go zabił.
                                                  Zawiadomiłem Straż Miejską. W międzyczasie przyjechał inspektor nadzoru. Jemu też pokazałem pismo od Prezydenta. Nakazał wydobycie specyfikacji, ale ona była z 11. 2009 roku i nie było tam określonego rodzaju kostki(???) .Za to pismo od Prezydenta dokładnie określa, że kostka ma być gładka a jest datowane na 5.11.2010 .
                                                  Przyjechali strażnicy, przedstawiłem im sytuacje. Powiedzieli że nie mogą nakazać przerwania prac, ja jednak nie ustępowałem i poprosiłem o spisanie ludzi oraz opisanie całej styuacji.

Inspektor zadzwonił do szefa nadzoru na prywatny numer, gdyż w święto nikt nie pracuje.
                                                  Dostali natychmiastowy nakaz zaprzestania prac.

Zabierają złą kostkę a jutro od rana będą kładli kostkę bez-fazową . Będą też ściągać świeżo położoną złą kostkę a w jej miejsce położą bez-fazową.

Irytujące i kretyńskie jednak jest, że na ok. 3,5 m chodnika 2,5 przeznaczono na parkingi a tylko 1m na chodnik!!! Przecież jest przepis, który ustala że przejście ma mieć co najmniej 1,5 metra. Uważam że ludzie są ważniejsi niż samochody. Gdybym wiedział wcześniej co planują….ech życie.
                                                  o
                                                  Re: Przerwałem roboty na Chopina (11 listopada)
                                                  michart 11.11.10, 14:27 Odpowiedz
                                                  >Uważam że ludzie są ważniejsi niż samochody.

Samochodami też jeżdżą ludzie. Chyba.
                                                  +
                                                  Do adam_zaborski
                                                  lesny_dziadzio 11.11.10, 14:52 Odpowiedz
                                                  > >Uważam że ludzie są ważniejsi niż samochody.
                                                  >

Kadnydujesz? Jeśli tak, to z której listy i w którym okręgu? Rozważam oddanie mojego głosu na Ciebie.

• sofmix Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 18.11.10, 23:10
                                                    o rety i tu też:( Tobie Leo to chyba się potwornie nudzi... A może zajmij się czymś pożytecznym?
                                                  • leo48 Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 18.11.10, 23:26
                                                    Uprzejmie proszę zajrzeć na mój wątek i przekonacię, który z nas wpadł na pomysł takiego utrudniania sobie życia. Moje działanie było jedynie rewanżem.
                                                  • sofmix Re: Remont się wreszcie zaczął :)))) 18.11.10, 23:52
                                                    tylko, że Ty się zdecydowanie bardziej w to "zaangażowałeś". Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy. W zasadzie Wam obu (ale oczywiście z osobna:)). I niech Wam się te kostki, chodniki, zjazdy, podjazdy raczej nie przyśnią. Kolorowych snów chłopaki!
    • adam_zaborski Re: Remont ul.Chopina 11.11.10, 12:53
      Ale draka - zatrzymałem prace na Chopina , bynajmniej nie z powodu święta 11go Listopada.

Ponieważ sprawa jest bez precedensu i ważna zakładam nowy wątek.
      • pruszkowiankajedna Re: Remont ul.Chopina 14.11.10, 15:38
        Panie Adamie,
        doprawdy niewiele wiem o Panu ale wybrzydzanie nt. kostki mnie rozweseliło.
        Zapraszam na ulicę Miodową w Pruszkowie.To Ci dopiero przygoda;-).
        Ja naprawdę nie będę wybrzydzać... kostka może być z kantem bez kantu, kolorowa i bez koloru ale żeby dało się iść, jechać i w ogóle nie wpaść w depresję z powodu drogi dojazdowej do domu itp.
        Mieszkam w Pruszkowie od 10 lat ale z taką ignorancją ze strony rządzących się nie spotkałam.
        Panie Adamie zapraszam i proszę o pomoc:-).
        Pozdrawiam
        pj
    • adam_zaborski Re: Remont ul.Chopina 20.11.10, 20:45
      hi hi

Muszę powiedzieć , że przed wyborami można zdziałać cuda. Kilka dni temu rozmawiałem z Panią Naczelnik o tym, że przy Banku Spółdzielczym na Chopina jest tylko 110cm chodnika(są tam schodki do lokali) Prosiłem o rozszerzenie w tym miejscu. Dziś sobie idę i oczom nie wierzę - ZROBILI :)))
    • sqh Przepadł kawałek starego Pruszkowa 27.03.11, 15:58
      Kilka dni temu, w ramach modernizacji nawierzchni ul. Chopina usunięte zostały co najmniej dwie przedwojenne studzienki, posiadające sygnaturę grudziądzkiej firmy "Herz­feld & Vic­torius" - funkcjonującej zresztą do dziś, pod nazwą "Hydro-Vacuum".

Stało się tak chyba tylko przez ignorancję. Żadne europejskie czy inne azjatyckie normy nie mają tu znaczenia, skoro na jednej z sąsiednich ulic, mimo remontu i położenia kostki, ostała się studzienka z sygnaturą kieleckiej Huty Białogon i datą produkcji 1937. Natomiast na peronie PKP, również mimo modernizacji jego nawierzchni, między taką samą kostką tkwi sobie spokojnie przedwojenny dekielek kanalizacyjny wspomnianej grudziądzkiej firmy.
      • adam_zaborski Re: Przepadł kawałek starego Pruszkowa 28.03.11, 11:54
        Ciekawe gdzie to zabrali? Może nie na złom. Jeśli było dobre to powinni zdecydowanie zostawić . Proponuję zapytać Panią Naczelnik wydz Inwestycji (Elżbieta Korach) Ona się zajmowała od początku do końca remontem.

Co do remontu to muszę powiedzieć, że robili to szybko i chyba solidnie (nie licząc ataku zimy).

1. zdarli stary asfalt - niekiedy było widac kocie łby
        2. położyli boczne spływy
        3. położyli 1 warstwę asfaltu
        4. posmarowali to jakimś lepikiem na noc
        5. położyli 2 końcową warstwę asfaltu.

Co ciekawe przystanek L11 na rogu Chopina i Kościuszki nadal nie czynny choć ulica od dawna przejezdna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka