Dodaj do ulubionych

Ciekawa promocja w Real Janki

16.01.11, 13:08
Na pewno nie każdy o tym wiedział. Dziś ostatni dzień trzydniowej promocji. Za zakup każdego telewizora, notebooka lub netbooka a także "dużego AGD" kasa wydaje bony o wartości co najmniej 30% ważne na cały asortyment w markecie.

Sprawdziłem, czy nie jest to lipna promocja polegająca na wcześniejszym podniesieniu ceny, żeby ją potem "promocyjnie" obniżyć. Nie ma manipulacji, kilka znanych mi cen sprzed tygodnia nie uległo żadnym czarom.

.
Obserwuj wątek
    • michart Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 09:50
      A jak mam coś kupić to nigdy nie ma promocji. Może kupię jakiś telewizor tak na zapas. :)
      • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 12:05
        Ja tylko chciałem wskazać na jedną z nielicznych rzeczywistych promocji. Podam przykład SHARPA 40 cali w wersji z dodatkowym (żółtym czwartym) pixelem.

- cena w sklepie przy TESCO w Piastowie 4500 PLN
        - cena w SATURNIE czyli tuż obok Reala 4300 PLN
        - Cena w REALU poza promocją 4000 PLN

W tej promocji zwrot co najmniej 1200 PLN daje bony na zakupy w ty markecie, co kształtuje realną cenę tego niezłego (wiele opinii w sieci) telewizora na poziomie 2800 złotych.

.
        • afjoasia Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 18:20
          A mogłbyś podać dla formalności dokładną nazwę telewizora?

Warto by jeszcze porównać allegro oraz ceneo.

Oczywiście nie zaprzeczam, że czasem sklepom zdarza się nie nabierać klientów na promocje...
          • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 18:39
            Dziś znalazłem go w aktualnej od pewnego czasu ofercie EURO-AGD, gdzie kosztuje 3,5 tys. Jest to SHARP Aquos, NET+ typ LC40LE814E 100Hz, 4 wejścia HDMI z panelem dotykowym na froncie pod ekranem.

Cen w sieci nie sprawdzałem bo jakoś nie mam przekonania do ewentualnych gwarancji z handlu internetowego i dlatego np nie zamawiam prostszego iPada z Hong Kongu za niecałe 400 PLN (z wysyłką) tylko poczekam aż nieco spadną w marketach (na dziś 600 PLN). Ceny "jabłuszka" od 2 tys w górę to kompletne nieporozumienie choć zabawka znakomita i w Sezamie bawiłem się tym godzinę. Jest wszechstronny.

.
            • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 19:11
              nie spieszyłbym się z zakupem nowego tv, to co teraz jest na rynku to - nie obrazając nikogo - dedykowane jest dla świnek doświadczalnych, sam kupiłem takie cudo póltora roku temu z serii B, a od pewnego czasu firma oferuje serie C i ma "w dupie" dotychczasowych klientów, którym nie oferuje nowych widgetów internetowych, a trzeba przyznać, że te telewizorki coraz więcej potrafią, można buszowac po necie, oglądać filmy z pena podpietego przez USB, obsługują wiele formatów video, w tym jeden z najnowszych mkv, oglądać zdjęcia i słuchać muzy, nie polecam tv 3D z oklarami, gdyż Toshiba lada moment wprowadzi na rynek tv 3D, który nie wymaga żadnych okularków.
              • michart Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 19:37
                Zibi, ale to 3d bez okularków jak i w okularkach to też na ludziach testowanie i może za 5-10 lat dopiero coś sensownego z tego będzie.

A co te widgety w TV robią, bo ja chyba do tyłu jestem i cieszę się, że mogę zdjęcia z USB oglądać. :) Chociaż, tak naprawdę, najbardziej interesuje mnie jakość obrazu.
                • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 19:53
                  w moim jest widget wyswietlajacy prognoze pogody z WheatherAccu, notowania z GPW, newsy z gazeta.pl, oczywiście obowiązkowy YouTube oraz Facebook i Picassa, jeszcze Twitter jest w sumie 7 wtyczek do obsługi serwisów internetowych. a nowa seria C ma ich więcej, napewno obsługuje IPLA.
                  • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 20:13
                    A co potrzeba więcej, by mieć pod ręką mail, Skype'a, czytnik e-booków, iTunes oraz przez wi-fi przeglądarkę stron a z dodatkowym modułem nawigację GPS i to wszystko z 7-calowym ekranem i za cenę jaką 3 lata temu płaciło się za mp3/256 ?

Przeglądanie stron przez wi-fi z liveboxa na leżaku w ogródku jest wygodniejsze niż w netbooku otwieranym jak książka i nie rozróżniającym położenia pion/poziom.

Kupno droższego dla samego szpanu jest bez sensu. Jedyną zasadniczą przewagą apple jest dłuższy czas baterii.

.
                    • michart Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 20:24
                      leo, myślałem, że piszesz o jakiejś kopii iPada, a nie normalnym netbooku. Tablet i netbook to różne kategorie produktów.
                      • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 20:40
                        Właśnie piszę o iPadzie opartym na systemie Arkanoid i podkreślam jego przewagę nad netbookiem . Tablet uwzględnia położenie pion/poziom i ma bardzo wygodną wirtualną klawiaturę qwerty pozwalającą pracować nad tekstami zawsze i wszędzie. Ponadto jest czytelny w świetle słonecznym.

Próbowałem kiedyś w samochodzie w słoneczny dzień odczytać trasę z mapy zainstalowanej w laptopie i skonfrontować ją z nawigacją. Musiałbym zatrzymać auto i zarzucić na głowę szczelny koc. Spróbuj, to bardzo ciekawe doświadczenie.
                        • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 20:54
                          sam sie zastanawialem na takim padem z Androidem Googla, jednak ze względu na brak aplikacji "zawodowych" zrezygnowałem, nawigacje mam w komórce.
                          • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:10
                            Zibi więc ten tani ze wsparciem Googla ma o wiele więcej aplikacji darmowych (lub tanich) niż uwiązanie się do drogich wyrobów apple. Ja korzystam bardzo dużo z poczty mail, edytora tekstów oraz Skype a ponadto o ile wiem, można tego Arkanoida też skonfigurować ze swoim numerem w sieci komórkowej. No i oczywiście 2 giga pamięci własnej i możliwość dołożenia karty (zdjęcia, filmy, muzyka) to są niezaprzeczalne zalety.

Palmtopy już się nie liczą a wszelkie smartfony, trzy i więcej razy droższe obronią się tylko tam, gdzie urządzenie musi być kieszonkowe.
                            • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:14
                              Leo jak znajdziesz takiego, który obsługuje pliki AutoCAD (dwg) to ja kupuje w ciemno.
                              • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:18
                                masz na myśli ten program graficzny do projektowania ?

.
                                • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:26
                                  dokładnie AutoCAD by Autodesk, jest na wszystkie wersje windy, włącznie z Windows Mobile, jakieś mutacje są na linucha, ale Android odpada ... na winde stacjonarna są nawet darmowe mutacje.
                                  • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:40
                                    Zibi, mam AutoCADa dość stara wersję z książeczką "Pierwsze kroki" ale juz te pierwsze są tak mętnie opisane (wiadomo "Helion"), że pozostałem przy prostszych programach a teraz już nie mam potrzeby posiadania takiego zaawansowanego narzędzia więc tylko z ciekawości popatrzyłbym kiedyś, jak się na tym pracuje.

Ciekawostka, że Arkanoid go nie obsłuży bo ja go miałem na starym kompie, gdzie były czynne 2 systemy 95 i xp. Nie pamiętam, do którego był przypisany ale pecet miał raptem 512/40 i to się zainstalowało oraz odpaliło. Mam go jeszcze gdzieś na płytce.

.
                                    • michart Bez kitu, Arkanoid?! :))) 17.01.11, 22:19
                                      Myślałem, tak jak Zibi, że chodzi o Androida, ale chyba jednak nie...

Za Arkanoida ta cena to faktycznie jest przegięcie.

• leo48 Re: Bez kitu, Arkanoid?! :))) 18.01.11, 02:15
                                        Nie jestem fanem gier ale wszędzie widzi się tę nazwę i można ją napisać odruchowo. Ale jeśli chodziłoby naprawdę o Arkanoida, to jego cena oraz większości gier jest znacznie większym przegięciem.

Takie lapsusy w wykonaniu dinozaura nie maja znaczenia skoro i tak wiadomo o co chodzi :)))
                                    • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 18.01.11, 08:27
                                      Leo, AutoCAD znam prawie na wylot, pierwszy kontakt z nim miałem w 1994 roku na studiach, to była jeszcze wersja DOSowa, a zawodowo projektowaniem zajmuję się od 1997 roku, miałem przyjemność pracować na chyba każdej wersji począwszy od Release14 do aktualnej 2011, zarówno w wydaniu polskim jak i angielskim, i nie to żebym nie był patriotą, ale wersja angielska jest bardziej zjadliwa, co do pozycji Helionu, miałem okazję współtworzyć jedną z pozycji "Pierwsze kroki", niestety, odwalałem "czarną robotę" i nie znalazłem się w spisie autorów :)

AutoCAD zawsze miał przypisywane ogromne wymagania sprzętowe, pamiętam, że w latach 90-tych w sprzedaży był dedykowane stacje robocze z kartami graficznymi Matroxa, właśnie jako stanowiska pracy dla projektantów, a prawd jest taka, że szło to na zwykłej Rivie i nawet zbytnio się nie muliło. Dziś już nikt się nie bawi we wciskanie ciemnemu ludowi ciemnoty, a projektanci pracują zarówno na zwykłych pecetach domowych z kartami GeForce lub ATI, jak i na laptopach wyposażonych w zintegrowaną kartę graficzną i cienkiego Celerona.
                                      • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 18.01.11, 08:31
                                        Trochę od "merituma" żeśmy odfrunęli ale ponieważ nikt nie protestuje to jeszcze tylko powiedz mi, co sądzisz o Visio w konfrontacji z AutoCADem. Wg mnie jest zdecydowanie łatwiejszy w obsłudze a możliwości wystarczające.

.
                                        • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 18.01.11, 08:43
                                          chyba lepiej porozmawiać o sprawach technicznych, niż to co ostatnio było na tym forum ... prawda jest taka, że każdy Inwestor chce projekt w AutoCAD, oczywiście możesz go zrobić w Visio, CorelDRAW, MicroStation czy innym, ale efekt musi być zapisany w pliku z rozszerzeniem dwg. Bawiłem się Visio, jest to jakieś narzędzie do tworzenia dokumentacji, nawet całkiem sympatyczne, tylko właśnie sprawa zgodności z formatem dwg, nie pozwala na jego szersze zastosowanie.
                                          Podczas każdej konwersji między formatami tracisz jakąś część informacji. Najlepiej to widać w programie kosztorysowym Norma, gdy zapisujesz plik w uniwersalnym formacie ATH, to po jego otwarciu nie masz kolumny z nr specyfikacji, oczywiście wystarczy ją włączyć, więc dane nie giną, a jedynie wyłącza się ich prezentacja. Taka pierdułka ale w codziennym życiu zawodowym upierdliwa bardzo.
                                          • leo48 To też w "Real" Janki 25.01.11, 16:06
                                            Może "z innej beczki". Dziś na stołach znalazłem w wyprzedaży stertę albumów z wydawniczego cyklu "Wielkie muzea". Spis na odwrocie wymienia aż 25 światowych muzeów. Albumy w twardych lakierowanych okładkach, papier kredowy, barwny druk super, format 17x24 cm i każdy po ponad 140 stron. Cena pojedynczego egzemplarza 4,99 PLN.

Kupiłem m in Rijksmuseum, Prado, Ermitaż, Starą Pinakotekę i Luwr. Czy to nie okazja ?

.
                                            • zibi-pruszkow Re: To też w "Real" Janki 25.01.11, 18:59
                                              emeryt to ma życie ... znaczy czas na wyszukiwanie promoji
                                              • leo48 Re: To też w "Real" Janki 26.01.11, 06:55
                                                zibi-pruszkow napisał:

emeryt to ma życie ... znaczy czas na wyszukiwanie promocji

Nie tylko. Do marketów chodzi każdy, ale Ty robisz zakupy sam a ja z koleżanką małżonką. Kiedy ona troszczy się o aprowizację, ja sobie zaglądam do Saturna i FotoJokera a potem buszuję już w Realu po stoisku książkowym.

Nie samym chlebem...

.
                                                • zibi-pruszkow Re: To też w "Real" Janki 26.01.11, 08:27
                                                  wole sam, osobiście ... nie to, żebym Twoją żonę o coś podejrzewał :), ale ma się te swoje smakołyki, o których zaopatrzenie należy zadbać ... mi starcza pół dnia na oblecenie całych janeczek, znaczy części wschodniej (IKEA, Praktiker) i zachodniej (Real, Saturn), więc żonki nie potrzebuję, póki co, póki :).
                                                  • michart Re: To też w "Real" Janki 26.01.11, 09:47
                                                    Zibi, ty to masz zdrowie do zakupów - pół dnia! Ja stosuję strategię typu blitzkrieg - wpadam do paru sklepów, łapię co trzeba i koniec. :)

Widziałeś, że dodali Iplę do plejaka? Można Kiepskich w HD oglądać. :) Podobno na braviach z internetem też działa i nie trzeba włączać konsoli.
                                                  • zibi-pruszkow Re: To też w "Real" Janki 26.01.11, 10:02
                                                    zarobiony jestem od Nowego Roku, więc na zabawy mam mało czasu, w wolnej chwili tylko coś z serii Sport Champion, w końcu to jest Move'a, a zgodnie z jedyną słuszną doktryną naszych włodarzy "ruch to zdrowie" ... o ipli słyszałem, może dziś coś obejrzę, zgadza się Sony wypuściło widget na Bravie, Samsung na serie C także, a ja mam serie B i du..., ten zabytkowy sprzęt ma aż 14 miesięcy :)
                            • michart Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:22
                              Sorry, nie doczytałem z tym netbookiem.

>Palmtopy już się nie liczą
                              Bez przesady.

A co do używania laptopa w słońcu, to ja nie mam z tym problemu. Wystarczy odpowiednia matryca.

I co to jest ten Arkanoid?

• zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:27
                                michart napisał:
                                >
                                > I co to jest ten Arkanoid?
                                >
                                Bie drocz się, senior miał na myśli Androida Google.
                                • michart Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:28
                                  :))
                  • michart Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 20:25
                    Zibi, a jak wygląda You Tube w TV? Bo przez PS3 bardzo kiepsko.
                    • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 20:51
                      fakt, YouYube na PS3 to była porażka, ale na PS3 można odpalić YT na normalnej przeglądarce, w tv masz widget o niebo lepszy od tego z PS3, sa ta ulubione, najpopularniejsze, najczescie komentowane i oczywiscie wyszukiwarka, jednym slowem fajna rzecz i płynnie odtwarza większośc klipów, chociaż idzie to przez serwery Yachoo, tak jakos na okrazke.
            • michart Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 19:44
              Leo, to raczej nie będzie "prostszy iPad", tylko jakiś iBadziew. Lepiej poszukaj sobie jakiegoś palmtopa (no chyba, że właśnie to miałeś na myśli), jeśli potrzebny ci taki bardzo przenośny komputerek.
            • afjoasia Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:26
              Nie rozumiem co ma do tego Hongkong (sprowadzanie z zagranicy to inna para kaloszy, nie porównujmy piernika do wiatraka).

Porządny i duży polski sklep internetowy, np. neo24, niewiele się różni od hipermarketu, również można np. odebrać towar osobiście. Co innego małe sklepiki, tam zgadzam się, jest ryzyko.. ja kupilem cale agd i rtv przez internet i sporo zaoszczedzilem. Myślę więc, że Twoje obawy sa przesadzone:)

Pozdrawiam,

Michał
              • zibi-pruszkow Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:30
                zgadzam sie, czasami kupuje (laptopy, tv) na alledrogo i żadnych wpadek, poprostu kwestia odpowiedniego sprawdzenia sprzedającego - ilość komentarzy, czy ma komentarze negatywne plus dane teleadresowe i mogę nawet porsze kajene kupić :)
              • leo48 Re: Ciekawa promocja w Real Janki 17.01.11, 21:33
                afjoasia napisała:
                Myślę więc, że Twoje obawy sa przesadzone

Być może, ale mimo iż moja latorośl kupuje w e-sklepach lustrzanki i optykę a pewnie niebawem z jakąś zniżką wyposaży się w całe AGD, ja osobiście wolę tradycyjne formy zakupu.

Jeśli jednak cena zakupu tego Hong Konga spadnie o kolejną setkę, uznam ryzyko za warte podjęcia w przeliczeniu na niezbyt wielką ilość piw, jakie mógłbym za to nabyć "Na Przystani".

.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka