Dodaj do ulubionych

gmina Konstancin

22.07.05, 13:27
mieszkam tu od roku i cały czas się zastanawiam dlaczego to miasto jest tak
bardzo podzielone. pełne różnic. dlaczego obok luksusowych rezydencji są
prawie "slumsy". dlaczego skoro teoretycznie gmina powinna być bogata (sporo
się buduje, zamożni mieszkańcy)tak bylejako wyglądają ulice z okien samochodu?
czy naprawdę tak mało osób czuje się związanych z tym miejscem i już za bramą
swojej posesji nie zauważa gdzie mieszka? dziurawe ulice, te zniszczone
wiaty, nędzne sklepiki (dlaczego czynne tylko do 18?)
dlaczego Piaseczno potrafiło poradzić sobie z tymi problemami a Konstancin
nie może?
Obserwuj wątek
    • imlardis2 Re: gmina Konstancin 22.07.05, 15:28
      Zgadzam się z Tobą.
      Ale niestety, z tego co wiem, nasza gmina nie jest taka bogata jak Piaseczno,
      bo w Piasecznie są firmy produkcyjne, które regularnie płacą podatki do kasy
      miasta, w Konstancinie jest kilka małych (Nie licząc Metsa Tissue).
      Drugą kwestią jest "niezaradność" władz, zarówno poprzedniej kadencji, jak i
      tej. Gmina nie potrafi rozdysponować otrzymywanych pieniędzy - wiem, bo osoba z
      mojej rodziny pracuje w urzędzie kontrolującym finanse samorządów. Wiele kasy
      się tu marnuje!
      Szczególnie część Konstancina (trasa autobusu 724) jest traktowana po
      macoszemu, przystanki są chyba sprzed 20 lat! Nie ma chodników, koszy, pobocza
      są bardzo rzadko sprzątane.
      Może kiedys to sie zmieni - mam nadzieję, bo na burmistrza Skowrońskiego sama
      głosowałam...
      • doris_k Re: gmina Konstancin 25.07.05, 15:23
        Witam, a ja się z Wami nie zgadzam. Od kilku lat mieszkam w Piasecznie (do tej
        pory mieszkałam w Konstancinie) i uważam, że nie tak powinna wyglądać jedna z
        najbogatszych gmim w Polsce. Tych pieniędzy nie widać. Nowe przystanki? OK,
        zostały wymienione miesiąc temu, wcześniej były dokładnie takie same jak w
        Kons. Widziałyście park w Piasecznie? Porażka. Widziałyście jakieś place zabaw
        dla dzieci. Jest jeden i też pozostawia wiele do życzenia. Przedszkola,
        szkoły... przepełnione. A czy przejeżdżałyście przez Piaseczno, gdy w powietrzu
        unosił się smród z przepompowni ścieków - od lat niezmiennie? Osobiście gdybym
        nie wiedziała o tym rankingu na "najbogatsze gminy", to nigdy nie
        powiedziałabym, że Piaseczno mieści się w czołówce, o ile nie na topie. Odkąd
        Konstancin ma nowego burmistrza rzeczywiście widać, że coś się dzieje, a i
        widuję samego burmistrza wieczorową porą na rowerze, doglądającego prowadzonych
        inwestycji:-)Pozdrawiam,
        • magdajeden Re: gmina Konstancin 25.07.05, 18:09
          no tak, ja mieszkałam w gminie piaseczno i nie lubiłam przyjeżdżać do samego
          miasta. miałąm na mysli inwestycje typu drogi, kanalizacja, i choiciażby te
          przystanki.
          a jakie ładne teraz bedą ulice w piasecznie.
          a konstancin - dziura na dziurze :(
          i jedna wspólna cecha obu miast: sklepy otwarte do 18 maksymalnie. zresztą
          apteki też (konstancin)
          to takie dwie duze wioski. po 18 życie zamiera i jak chce coś kupić to albo
          auchan (bleee) albo sklepy całodobowe (ceny)
          ale rzeczywiście spacer uliczkami konsstanicna jest przyjemniejszy niż zaułkami
          piaseczna.
          choć (jako napływowa z warszawy mam porównanie) ludzie są milion razy
          sympatyczniejsi i bardziej uprzejmi i życzliwi w tych miastach w porównaniu do
          stolicy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka