Dodaj do ulubionych

1 czerwca 2011 zamkną linię średnicową

20.05.11, 09:07
Ja pitolę!

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9632354,Ogromne_utrudnienia_na_torach__Zamkna_linie_srednicowa.html
Od 1 czerwca składy SKM i Kolei Mazowieckich przestaną jeździć na kolejowej linii średnicowej między Dworcem Zachodnim a Wschodnim.

Powód: remont stacji Warszawa Stadion. Oprócz przebudowy peronów i przejść kolejarze chcą też wyremontować tory od mostu na Wiśle niemal do Dworca Wschodniego. Dlatego zostaną one wyłączone z ruchu.

Pociągi SKM i Kolei Mazowieckich z zachodu - m.in. z Sochaczewa, Grodziska, Pruszkowa, Radomia - dotrą tylko do Dworca Zachodniego. Tu będzie się można przesiąść do wahadłowego składu KM do Dworca Śródmieście. Pociągi ze wschodu - z Dęblina, Otwocka czy Mińska Mazowieckiego - dojadą tylko do Dworca Wschodniego. Stąd kursować będzie autobus zastępczy ZS2, który pojedzie Kijowską, al. Zieleniecką, mostem Poniatowskiego i Al. Jerozolimskimi do Dworca Centralnego albo do pociągów dalekobieżnych jeżdżących przez Centralny. Spółki PKP Intercity i Przewozy Regionalne mają honorować bilety ZTM i KM między Dworcem Zachodnim i Wschodnim.

Nietypowo mają jeździć poranne składy linii SKM S2 z Sulejówka. Za Rembertowem skręcą w stronę Dworca Gdańskiego, żeby dowieźć pasażerów do metra. Pociągi S2 jadące po godz. 10 pojadą do Wschodniego i tu skończą trasę. Przez Centralny sporadycznie pojadą też niektóre składy SKM z Pruszkowa do Otwocka i Kolei Mazowieckich ze Skierniewic, Dęblina.

Utrudnienia na linii średnicowej mają potrwać do 24 lipca. Stacja Stadion ma być gotowa w listopadzie
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: 1 czerwca 2011 zamkną linię średnicową 20.05.11, 09:29
      I jeszcze jednak jest nadzieja:

www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,dwa-miesiace-bez-linii-srednicowej,206554.html
      ... Linia S1
      Część pociągów tej linii (mniej więcej raz na godzinę) będzie kursowała po torach dalekobieżnych, czyli przez Dworzec Centralny. W związku z tym nie będą się zatrzymywały na przystankach: Warszawa Ochota, Warszawa Śródmieście, Warszawa Powiśle i Warszawa Stadion.
      Pozostałe pociągi S1 będą miały skrócone trasy. Składy jadące z Pruszkowa dojadą tylko do Dworca Zachodniego. Składy z Otwocka - tylko do Wschodniego...
      Linia S2
      Pociągi linii S2, tylko w godzinach porannych (od początku kursowania do ok. godz. 10) będą kursowały na trasie Sulejówek Miłosna - Dworzec Gdański. Nie będą się zatrzymywały na Dworcu Wschodnim. Dzięki temu pasażerowie z Sulejówka będą mieli zapewniony bezpośredni dojazd do stacji metra. Będą również mieli możliwość przesiadki do linii tramwajowych przy przystanku Warszawa ZOO.
      Ostatni pociąg z Sulejówka będzie odjeżdżał do Warszawy Gdańskiej o godz. 9.37. Natomiast ostatni pociąg z Dworca Gdańskiego będzie odjeżdżał o godz. 10.25.
      W pozostałych godzinach będą kursowały na trasie skróconej Sulejówek Miłosna – Dworzec Wschodni.
      KM
      Pociągi jadące z kierunku zachodniego (Grodzisk Mazowiecki, Sochaczew, Radom) będą dojeżdżały tylko do Warszawy Zachodniej. Składy z kierunku wschodniego (Mińsk Mazowiecki, Otwock) dojadą tylko do Dworca Wschodniego.
      Nie będą kursowały pociągi z kierunku Wołomina do Dworca Wschodniego. W związku z tym, pasażerowie z Zielonki Bankowej będą mogli korzystać z zastępczej komunikacji autobusowej, którą będą mogli dojechać do stacji Zielonka.
      Przez Warszawę Centralną będzie kursowało część pociągów ze Skierniewic, część składów z Dęblina, większość pociągów z Siedlec, a także pociągi przyspieszone kursujące przez dalekobieżną linię średnicową obecnie (część składów z Radomia, Łukowa, Siedlec, Skierniewic, Żyrardowa i Płocka).
      Komunikacja zastępcza
      Zostaną uruchomione wahadłowe połączenia na trasie Warszawa Zachodnia-Warszawa Śródmieście. Pociągi KM będą kursowały w godz. 4.30 – 0.00 z częstotliwością ok. 15 minut w każdym kierunku.
      Uruchomiona zostanie również zastępcza linia autobusowa ZS2. Autobus będzie kursował w godzinach 4.30-00.00 na trasie DW. WSCHODNI (KIJOWSKA) - Kijowska - Targowa - Zamoyskiego - al. Zieleniecka - Rondo Waszyngtona - al. Poniatowskiego - most Poniatowskiego - Al. Jerozolimskie - E. Plater - DW. CENTRALNY.
      W godzinach szczytu linia będzie kursowała co 4 minuty, poza szczytem – co 8 minut. W soboty i święta – co 10 minut. Linia będzie obsługiwana wyłącznie autobusami wielkopojemnymi.
      Ponadto, do 10 czerwca dojazd ze Śródmieścia do Dw. Wschodniego zapewniać będą tramwaje linii 7 oraz 22.
      Informatorzy na posterunku
      Zagubionym pasażerom pomóc maja informatorzy ZTM. W dniach 1-3 oraz 6 czerwca, dyżurować będą w godz. 7-19. Pomóc mają również plakaty oraz informacje głosowe w pociągach.
      Wszystkie zmiany związane są z zamknięciem podmiejskiej linii średnicowej. Jest to kolejny etap modernizacji przystanku kolejowego Warszawa Stadion. Prace, w ramach tego etapu, zakończą się 24 lipca.
      Koszt całej inwestycji to ponad 64 mln zł (z budżetu państwa). Cały przystanek będzie gotowy w listopadzie.
      • marcinn_a Re: 1 czerwca 2011 zamkną linię średnicową 20.05.11, 10:53
        W takich chwilach cieszę się że jestem WKD-kowiczem:) Oczywiście współczuję serdecznie wszystkim SKM-kowiczom. Nie dość że upały będą to jeszcze weź człowieku łaź po peronach i licz na zbawienie..
        Z drugiej strony trzeba się liczyć z niedogodnościami. Wszak nasza infrastruktura jest tak zacofana że każda próba jej unowocześniania musi wiązać się z niedogodnościami.
        WKD-ka w zeszłe wakacje też jezdziła wahadłowo.
    • alabama8 Info z portalu www.rynek-kolejowy.pl 20.05.11, 13:51
      www.rynek-kolejowy.pl/24214/Warszawa_7_tygodni_bez_pociagow_na_podmiejskiej_srednicy.htm
    • alabama8 Informacja ze strony rynek-kolejowy 20.05.11, 13:56
      Są tu też dodatkowe informacje o honorowaniu biletów KM i ZTM przez innych przewoźników.

www.rynek-kolejowy.pl/24214/Warszawa_7_tygodni_bez_pociagow_na_podmiejskiej_srednicy.htm
      • radical82 Re: Informacja ze strony rynek-kolejowy 24.05.11, 00:16
        a ja na poważnie rozważam kupno skutera na ten okres . . .
    • alabama8 WPR - rozkład KM od 1 czerwca 25.05.11, 11:26
      Rozkład jazdy KM od 1 czerwca 2011:
      wiadomosci.wpr24.pl/nowy_rozklad_km
      komunikacja.wpr24.pl/koleje_mazowieckie
    • alabama8 Re: 1 czerwca 2011 zamkną linię średnicową 25.05.11, 11:55
      Niech najpierw przetrawią nowy rozkład, a potem się wespół-wzespół zastanowimy nad poniższą kwestią:
      1. Na rozkładzie są wymienione przystanki (Pruszków, Piastów ... i tak dalej). Nie ma wymienionej Warszawy Centralnej.
      2. Teraz zerkamy na "legendę" - tam są notatki - "Kursuje przez Wa-wę Centralną" - akurat przy pociągach, któr mają jakiś kurs przez "Śródmieście".
      Czy więc ta godzina podana na "śródmieściu" oznacza Centalny?
    • alabama8 ZTM - rozkład jazdy S1 i S2 25.05.11, 12:14
      Informacje o remoncie ze strony ZTM + rozkład jazdy
      www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=423&c=100&l=1
    • alabama8 No i jak? 01.06.11, 07:54
      01.06.2011 SKM-ka o 6:36 która jako jedna z nielicznych dociera na Centralny - przyjechała oczywiście "połówka". Normalne.
      • kol Re: No i jak? 01.06.11, 10:08
        Sprawnie. Choć z pociągu, który z Pruszkowa na Zachodnią wyjechał po 9. trzeba było szybkim krokiem przejść z peronu 2 na 4 - by nie czekać na kolejny skład do Śródmieścia. Ktoś mniej sprawny nie zdąży, a tym z wózkami dla dzieci współczuję slalomu między peronami. Rano pociąg był jednak wyjątkowo pusty.
        • radical82 Re: No i jak? 01.06.11, 10:45
          Ja jechałem 7:01 z przesiadką, nie było tragicznie. A czy SKM jadąc na centralny, nie ma dłuższego przestoju przed np.: między zachodnim a centralnym? Jedzie płynnie ?
          • alabama8 Re: No i jak? 01.06.11, 12:50
            radical82 napisał:
            A czy SKM jadąc na centralny, nie ma dłuższego przestoju przed np.: między zachodnim a centralnym? Jedzie płynnie ?
            Jechałam SKM-ką na Centralny o 6:36. Nie było żadnych postojów. Rozumiem że niemiło wspominasz podduszanie się w ciasnych składach stojących w polu przez pół godziny podczas remontu Włochy-Ursus.
            Dwa pociągi KM do Zachodniego, które przyjechały przed tą "moją" SKM-ką były prawie puste.
            • radical82 Re: No i jak? 01.06.11, 14:20
              Rozumiem że nie
              > miło wspominasz podduszanie się w ciasnych składach stojących w polu przez pół
              > godziny podczas remontu Włochy-Ursus.
              >
              Dokłądnie, stąd obawa. Wtedy przez kilka początkowych dni to łącznie około godziny się stało . . . :/
              • ewa.c3 Re: No i jak? 01.06.11, 21:18
                SKM 7:30 była pełna i chyba jeden skład. Obawiałam się powrotu z Zachodniego, ale tragedii nie było. Chyba największy mankament na tę chwilę, to przepustowość zejść do podziemi na Zachodnim i Centralnym. Generalnie rano opóźnienia finalnie w/s do rozkładu około 10-15 minut.
                • humptyangel Re: No i jak? 01.06.11, 23:39
                  7:30 były dwa składy i było luźno - przynajmniej na końcu składu w przedziale służbowy.
                  • alabama8 Re: No i jak? 03.06.11, 07:46
                    SKM-ki z Centralnego:
                    Na stronie ZTM w roskładach jazdy jest napisane, że te w kierunku Pruszkowa odjeżdżają z peronu 2 - to samo z resztą na wyświetlaczach na Centralnym (chyba popsutych bo naprawdę tam takie głupoty że hej - np. Pruszków to Puszkow). Okazuje się, że z peronu 3 jadą w kierunku Pruszkowa, a z preonu 2 w kierunku Wschodniego.
                    • kol Re: No i jak? 03.06.11, 22:00
                      Żeby było ciekawiej, dwukrotnie jechałem do Pruszkowa z peronu 4 na Centralnym.
                      • vranix Re: No i jak? 04.06.11, 22:40
                        kol napisał:

> Żeby było ciekawiej, dwukrotnie jechałem do Pruszkowa z peronu 4 na Centralnym.

sensacja na wembley!
                        od dawna jest tak, ze perony 1 i 2 sa dla kierunku wschodniego a 3 i 4 dla kierunku zachodniego.
                        i nie sądze by na czas remontu zmieniono tą organizację.
                        • kol Re: No i jak? 07.06.11, 18:03

Niestety na czas remontu na dworcu nie ma informacji, czy pociąg wjedzie na peron 3 czy 4. A z jednego peronu na drugi trudno przebiec minutę. Taka zapowiedź z megafonu podawana jest chwilę przed przyjazdem pociągu. Tak więc tłum ludzi (tak było kilka minut temu) stoi pomiędzy wejściami na perony i poluje na który trzeba wbiec, bo tam wjeżdża pociąg. Tym razem SKM wjechała na peron trzeci. To chyba nie jest normalna sytuacja.
                          • cezariano Re: No i jak? 07.06.11, 19:18
                            W niedzielę widziałem informację, że wjedzie na czwarty peron. Po usłyszeniu komunikatu przeszedłem na trzeci. Dobrze, że pociąg był spóźniony bo zdążyłem. Przyznam, że sprawnie mi to poszło bo zająłem strategiczne miejsce - przy schodach ruchomych. Przyznam też, że miałem trochę niepewności na który wjedzie. Na szczęście przeprosili za zmiany peronu :)

Dla rozluźnienia przesyłam link: www.youtube.com/watch?v=20Sv1pTK3Qg

Przepraszam za mój wpis bo nic minie to nie kosztuje (to dla oglądających link)
                            • izko Re: No i jak? 07.06.11, 20:07
                              Dzisiaj koło 17 jechałam SKM do Pruszkowa z toru 6. Jak widać nie ma reguły z którego toru odjedzie.
                              • bombel_b Re: No i jak? 08.06.11, 07:48
                                Właśnie najbardziej denerwujący jest ten tłumek przy schodach na centralnym stojący tak, że dojść do peronu nie można.
                                Na centralnym proponuję sprawdzać w hali głównej na wyświetlaczach z którego peronu odjeżdża skm, nie zdarzyło mi się żeby te informacje były inne niż rzeczywistość (za wyjątkiem spóźnień oczywiście) od początku tego zamieszania.
                                • alabama8 Re: No i jak? 08.06.11, 08:27
                                  bombel_b napisała:
                                  Na centralnym proponuję sprawdzać w hali głównej na wyświetlaczach z którego peronu odjeżdża skm, nie zdarzyło mi się żeby te informacje były inne niż rzeczywistość.
                                  Eeee... sama leciałam z "wyświetlanego" trzeciego peronu na czwarty, bo szczekaczka zapowiedziała zmianę peronu po tym jak na trzecim stały po obu stronach dwa pociągi i żaden nie kwapił się do odjazdu blokując tor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka