Dodaj do ulubionych

Internet telkab - pytanko

19.01.14, 10:19
Można do pakietu internet+tv dokupić, a w zasadzie leasingować, router wifi za 8zł/msc.
www.telkab.pl/pl,zamowienie?step=1&pakietid=116
Wie ktoś co to dokładnie za sprzęt? Opłaca się go zamawiać, czy lepiej kupić sobie coś lepszego na własną rękę?
I jeszcze pytanie"dla spokoju ducha" - czy internet w telkab umożliwia korzystanie z programów/gier p2p? Pytam, bo kiedy ostatnio korzystałem z ich usług (2001) to tego nie było.
Obserwuj wątek
    • maariusz01 Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 10:36
      Jakiś czas temu do tej usługi dawali Thomson twg870ug . Moim zdaniem nie opłaca się płacić 8zł /mies. Można kupić nowy nowy własny router już za kilkadziesiąt złotych porządnej firmy. Konfiguracja to banał. W razie problemów mogę pomóc w konfiguracji. Proszę pisać na priv.
    • maariusz01 Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 10:42
      Pytania o p2p o programy i gry nie rozumiem. Czy chodzi o np. korzystanie z usług typu torrent?
      • afjoasia1 Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 15:10
        Tak, np. o torrent.
        Też mi się na pierwszy rzut oka wydaje, że lepiej kupić własne urządzenie, polecisz coś konkretnego?
        • maariusz01 Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 15:34
          Z torrentami nie ma problemu. Polecam np. TP-LINKa . Ja już od dłuższego czasu używam model TL-WR740N i nie mam z nim żadnych problemów. Ma duże możliwości konfiguracji.
    • zibi-pruszkow Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 17:47
      TP-Link z czystym sumieniem mogę polecić (u rodziców Aero2 na tym śmiga już któryś rok z rzędu), a także czołówkę producentów D-Link, Linksys czy Netgear ... musisz tylko wziąć pod uwagę, że urządzenia w technologii 802.11g mają transfer max 54Mbps, a rzeczywisty przepływ danych to max 30Mbps (reszta to dane kontrolno-sterujące), więc szybszy necik będzie po prostu obcinany ... osobiście mam 60/8Mbps poprzez WiFi 802.11n (speed max 300Mbps) i max co wyciągam to 35/6Mbps.
      • afjoasia1 Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 18:06
        Dzięki za rady. Czyli wygląda to tak, że telkab daje jakieś urządzenie do którego wejściem jest antena, wyjściem kabel ethernet, który już można podłączyć do dowolnego routera?
        • maariusz01 Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 18:15
          Właśnie tak. Telkab daje modem (przeważnie Cisco). Ma on wejście antenowe i wyjście enthernet które można podłączyć do routera własnego. We własnym routerze należy jednak ustawić opcję "clon mac".
          • zibi-pruszkow Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 19:49
            Mała poprawka:
            - pierwsze modemy w tel-kabie to była stojąca Motorola, ale to już chyba wycofali,
            - potem były wspomniane Cisco, to leżące szare pudełka
            - najnowsze to Thomson, białe leżące pudełko, wejście antenowe, 1 wyjście Ethernet (RJ45) oraz dwa wyjścia telefoniczne (RJ11).

Clonowanie MAC jest wymagane jeżeli wcześniej miałeś bezpośrednio podłączonego kompa do modemu, wówczas telkab widział Twego kompa, a teraz aby router WiFi był przezroczysty, czyli niewidzialny dla telkabu, należy do tego routera sklonować adres MAC kompa.

Miałem kiedyś awarię sprzętu i musiałem bezpośrednio pod modem podpiąć nowego laptopa, przez chwilę nie było netu, po 2 minutach się pojawił, czyli telkab nie blokuje dostępu do sieci przy zmianie adresu MAC, chyba, że ktoś dokonuje tego nagminnie.
      • maariusz01 Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 18:12
        zibi miałem do czynienia z D-linkami, Netgearem i paroma jeszcze innymi. Wnioski jakie wyciągnąłem to Tp-Link jest najprostszy do konfiguracji oraz ma dużo ustawień zaawansowanych. D-linki i np. Linksys routerki fajne na pewno ciut mniej grzejące się niż mój obecny Tp-link, ale konfiguracje ich to czasami trudna sprawa. Z obniżaniem transferu na wifi potwierdzam niestety tak to już działa ale mam na jednym łączu dwa Smart TV , dwa smartfony, komputer stacjonarny i laptop i nie zauważyłem żeby łącze się zamulało (30/4 Mbs)
        • zibi-pruszkow Re: Internet telkab - pytanko 19.01.14, 19:57
          wszystko zależy od tego ile parametrów chcesz ustawić, przy podstawowych, kiedy wystarczy tylko samo przejście przez konfigurator, nie ma żadnej różnicy między nimi, w przypadku gdy liczysz na głębszą zabawę, to już trzeba się rozejrzeć ... aktualnie mam Netgear WNR3500L, który miał zainstalowane Tomato z obsługą DLNA, jednak filmy na SmartTV chodziły kiepsko, więc dysk podpiąłem bezpośrednio pod TV, a do routerka załadowałem oryginalny firmware, który ma lepsze szyfrowanie po WiFi (na Tomato sypało się WPA) i tak śmiga do dziś - ma podpięty dysk, który pracuje jako dysk sieciowy, ale już bez obsługi DLNA.

w mnie po WiFi chula: 2 x laptop, tablet, smartfon, SmartTV, PlayStation3, drukarka Brother i wszystko się ze wszystkim dogaduje bez problemu, kwestia konfiguracji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka