Dodaj do ulubionych

stała opłata za przedszkole

21.10.14, 18:43
Witam,
Proszę o informację jak jest rozliczany pobyt dzieci w przedszkolach publicznych w Pruszkowie. Czy można dziecko zabrać w Waszych przedszkolach po ustawowych 5 godzinach bezpłatnej opieki nie dopłacając za dodatkowe godziny. W innych miastach jest rozliczany faktyczny czas pobytu dziecka w przedszkolu, w Warszawie spotykane jest nawet rozliczanie minutowe. W Pruszkowie wymuszają na rodzicach podpisanie umowy na minimum 8 godzin i minimalna opłata stała to przymusowe - dodatkowe 3 godziny. Pomimo, że dziecko jest zabierane po 5,6 czy 7 godzinach i tak płaci za 3 dodatkowe godziny. Wiem, że te godziny kosztują tylko 1zł, ale takie rozliczanie jest podobno niezgodne z prawem. Czy we wszystkich przedszkolach w Pruszkowie tak jest?
Obserwuj wątek
    • bopo123 Re: stała opłata za przedszkole 22.10.14, 08:14
      Na pewno jest tak na Antka. Tylko za dni kiedy dziecko nie przebywa w przedszkolu nie naliczana jest opłata. Wydaje mi się to logiczne przy takich brakach miejsc w przedszkolu.
      • bopo123 Re: stała opłata za przedszkole 22.10.14, 08:17
        Wydział Edukacji UM w Pruszkowie, tel.: (0-22) 728 67 90 zawsze można zadzwonić do wydziału edukacji i dopytać
    • pruszko-wianka Re: stała opłata za przedszkole 22.10.14, 23:18
      Przy zapisie dziecka deklaruje się daną liczbę godzin. Pierwszeństwo przyjęcia mają dzieci rodziców pracujących, które przebywać będą w przedszkolu co najmniej 8h. Dlatego nie fair jest chyba wpisywanie 8 h, żeby tylko zdobyć miejsce a potem "zmienianie zdania", żeby zaoszczędzić.
    • aniuta04 Re: stała opłata za przedszkole 24.10.14, 12:04
      na Hubala też tak jest i uważam, że deklaracja min. 8 h jest w porządku, bo jeśli chodze do pracy to dziecko zazwyczaj i tak na dłuzej zostaje w przedszkolu. A jeśli rodzice nie pracują a chcą oddać dziecko do przedszkola na parę godzin, to w tym momencie blokują miejsce dziecku, którego rodzice pracują. Niech oddadzą w takim razie malucha na godziny do placówki, która taką ofertę ma. Niestety takie realia u nas są, że przedszkola państwowe są oblegane od dawien dawna...i dlatego też taki system placówki przyjęły.
      • pruszkowianka Re: stała opłata za przedszkole 24.10.14, 12:28
        Macie rację. U mnie sporo osób zabiera pociechy o 15 z tego co się zorientowałam, jak nie wcześniej. Mało dzieci zostaje do 16, odbierają głównie dziadkowie. Ciekawa byłam tylko czy wszędzie rozliczenie jest automatyczne za 8h bez zwrotów, bo w innych miastach rodzice rozliczają się za rzeczywisty czas pobytu dziecka, chociaż z miejscami też niewesoło. Pozdrawiam.
        • bopo123 Re: stała opłata za przedszkole 26.10.14, 20:25
          ja mam dziecko na Antka i do 17 dzieci jest sporo.
          • kwika Re: stała opłata za przedszkole 27.10.14, 09:41
            Ja na ilość dzieci jaka jest na Antka w moim przekonaniu do 17 zostaje garstka.
            Jak czasami obieram swoje to jest ich ok 5. Może miałem takie "szczęście"
            Najwięcej dzieci przyprowadzanych jest ok 8 i odbieranych 15.00-15.30.
            Nie mam pojęcia gdzie rodzicie pracują, ale mało które dziecko jest 8 godzin w przedszkolu.
            • kaliaa Re: stała opłata za przedszkole 27.10.14, 10:17
              Jak moje dzieci były na Antka to rownież miałam wrażenie, ze najwiecej dzieci bylo odbieranych miedzy 15 a 16. Do 17 to zostawały pojedyncze "sztuki".
              • blisko-domu Re: stała opłata za przedszkole 29.10.14, 12:36
                Tak, na Hubala w 11 też tak jest. Moje dziecko jest 9h w przedszkolu. Ale jest od 7.00 (mąż go przyprowadza i w tym czasie jest dosłownie kilka dzieci na całe przedszkole) i odbieram go o 15.45 i w grupie synka wczoraj było 5dzieci, chociaż wszystkich chyba jest 27.
                A z tą opłatą, to najbardziej mnie denerwuje, jak naliczają godzinę za odbiór dziecka o 16.01. Kiedyś powiedziałam co na ten temat sądzę, bo na moim zegarku było jeszcze 15.58.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka