Dodaj do ulubionych

Przemyślenia o kampanii

10.11.14, 22:46
Do wyborów zostało kilka dni. Kampania wyborcza powinna finiszować. Mam jednak wrażenie, że nawet nie wystartowała. Patrzę na to co dzieje się w mediach, co dzieje się na mieście i na osiedlu. Opozycja oczywiście chce zmiany w radzie/radach i nas stanowisku prezydenta. Tylko w mojej opinii niewiele robią aby tego dokonać.
Mam wrażenie, że cała kampania ograniczyła się do wypowiedzi kilku osób na forach internetowych. Chwała im za to, że chociaż w ten sposób "wyszli" do ludzi. Tylko ilu jest użytkowników forów? Ile ludzi czyta to forum, czy inne media?
Patrzę na swoich sąsiadów. Są to ludzie ok 50 i starsi. Zastanawiam się jak kandydaci zawalczyli o ich głosy? Czy maksymalny ich wysiłek ograniczył się do kilku ulotek (dosłownie kilku) w skrzynce i kilku plakatów? Sądzę, że do nich nie dotarła nawet informacja kto staruje na prezydenta, nie mówiąc już o kandydatach na radnego (sam mam z tym problemy).
Jaki ma sens kandydowania, skoro jest to wielka tajemnica? Chyba tylko taka, aby później ponarzekać, że społeczeństwo nie widzi co się dzieje i ponownie zagłosowało na tych co już byli.
Piszę to bo jestem bardzo rozczarowany kampanią. Ponoć kandydaci powinni zabiegać o głosy. Ja czuję się niedowartościowany ;-)))) Jedynie Zibi powalczył o mój głos. Inni kandydaci nie raczyli nawet poinformować mnie, że kandydują. A jestem tylko jednym z kilku tysięcy mieszkańców z ich okręgu. Zapowiada się jedna z większych loterii w Pruszkowie. Szkoda.
I zastrzeżenie. Swoją wypowiedzią nie miałem zamiaru wspierania, negowania, faworyzowania żadnego z kandydatów.
Obserwuj wątek
    • zibi-pruszkow Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 00:04
      W OW nr 23 (os. Prusa) startuje 4 kandydatów. Pozwoliłem sobie jako pierwszy, już w połowie października, zaprezentować mieszkańcom w postaci plakatów oraz ulotek zostawianych w większości na wycieraczkach przed drzwiami. Sporadyczna część ulotek wrzucona została do skrzynek oraz pozostawiona pod wycieraczkami aut.
      W kolejnym tygodniu pojawiły się plakaty kandydata PiS, a w następnym kandydata z PPP. Do dziś nie widziałem plakatów kandydata z PO - może zrezygnował, aczkolwiek tydzień temu widziałem ulotki PO pod wycieraczkami aut, jednak nie zwróciłem uwagi czy dotyczyły one kandydata do RM, RP czy na prezydenta.
      Dziś widziałem wiele zniszczonych plakatów obu konkurentów, które były niedbale zamontowane i już niewielki deszcz wystarczył do ich uszkodzenia.
      Z moich 16 plakatów zamontowanych na latarniach miejskich, na dzień dzisiejszy pozostało 11. Nie wiem czy to efekt działań konkurencji czy miejscowych wandali.

Starałem się dotrzeć z materiałami wszędzie tam, gdzie to było możliwe, zgodne z prawem i możliwe fizycznie. Wiem, że nie dotarłem do każdego. Dlatego też starałem się przez cały czas być obecnym także tu, na forum gazetowym, a także na facebooku: na swoim profilu prywatnym, na profilu wyborczym oraz na profilu SPP.

Na ile mi się to udało ocenią wyborcy. Mi pozostaje jedynie raz jeszcze prosić o głos.

Zbigniew Bednarek
      kandydat Samorządowego Porozumienia Pruszkowa
      w okręgu wyborczym nr 23
    • gaz.lupkowy Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 00:50
      Chodzi Panie Kolego o to, że ludzie nie widzą związku pomiędzy tym, kto nimi rządzi, a tym jak wygląda ich życie.
      Wybory samorządowe stały się więc bardzo bezużytecznym rytuałem, utrwalającym społeczny podział klasowy na rządzących i rządzonych. Oczywiście, jak wspominałem już na tym forum wielokrotnie, życie polityczne miasta toczy się zupełnie gdzie indziej, i jestem pewien, że jest niezwykle bogate i bardzo ożywione. Odbywa się tam prawdziwa, jednak dość schematyczna walka, sprowadzająca się do jedynego celu jakim jest Władza. Już George Orwell w swojej powieści "1984", wskazał 3 metody przejęcia rządów: (1) inwazja zewnętrzna, (2) bunt generałów, (3) rewolucja powszechna. Przy czym, żaden z tych czynników występujący samodzielnie nie jest wystarczający i musi występować w połączeniu z innym. W przypadku urzędu Prezydenta Miasta Pruszkowa, chyba w tym roku mamy do czynienia z inwazją zewnętrzną (Smolińska wraz z jej ekipą, wystawiona przez PO. Partią żądną władzy na wszystkich jej szczeblach i dążącą do jej zmonopolizowania). Pytanie, czy są zdrajcy w otoczeniu Starzyńskiego, gotowi przyłączyć się do najeźdźcy. Jeśli nie, to Starzyński ponownie wygra wybory, ponieważ "rewolucji społecznej" nie będzie, gdyż aktualnie sprawujący urząd Prezydent nie popełnił zbyt wiele rażących błędów, a tym samym nie okazał się niekompetentny.
      • super-elizka Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 11:38
        podobnie uważam że zmiana na fotelu prezydenta pruszkowa może być co najmniej ryzykowna. Wystarczy poczytać prasę wszędzie afera za aferą a w pruszkowie kilkanaście lat spokoju. Nie ma się co czepiać. Zawsze może być lepiej to jasne ale chyba nie z taką konkurencją. Sprowadziłam się tutaj stosunkowo niedawno i obserwuję wyjątkowe zmiany na lepsze w ciągu tych kilku zaledwie lat. Zaczynam lubić pruszków. Od tego roku mogę nawet zagłosować na pana Starzyńskiego.
        • zibi-pruszkow Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 21:14
          z podobnymi stwierdzeniami spotykam się ostatnio coraz częściej, i zapewne im bliżej dnia wyborów, tym częściej będą one padać.
          w świetle tego przypuszczenia, polecałbym głosowanie na kandydatów SPP do Rady Miejskiej, bo każdy kto był na posiedzeniu tego gremium, wie jak wygląda konwersacja Radnych opozycji z władzami, a to nie zapowiada szybkiego rozwiązania problemów w okręgach.
    • hop3k Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 12:23
      Szanowny Panie Zibi, widzę, że jest Pan z naszego obecnego samorządu-zarządu, z mojej strony pytanie, dzisiaj dokonałem wpisu na Facebooku, kulturalnie ale negatywnie w stosunku do obecnej władzy bo nie podoba mi się fakt, że Pruszków jest do torów, a potem jest już Żbików. Mój post został skasowany i zablokowano mi możliwość dodawania komentarzy. Głosowałem na was podczas ostatnich wyborów, ale obecne prace samorządu są żenujące. Proszę o wytłumaczenie faktu o który pytam, jesteście jedną organizacją polityczną, a więc oczekuję uczciwej i sensownej wypowiedzi, mam nadzieję, że mój post nie zostanie i tutaj skasowany.
      • lesny_dziadzio Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 16:56
        moim zdaniem kandydowanie "na twarz" i liczenie, że to wystarczy jest pewna rodzaju bezczelnością. To powinno obrażać inteligencję u pełnosprawnego homo sapiens. Podobnie jak 14,2% w amber gold.
      • zibi-pruszkow Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 21:00
        Witam
        Szanowny Wyborco, kampania wyborcza to takie "poszukiwanie pracy". Zapewne kiedyś też szukałeś pracy, pisałeś CV. I powiedz mi, wpisywałeś tam swoje niepowodzenia, porażki? Czy były tam tylko same sukcesy?
        Podczas kampanii każdy kandydat chce się zaprezentować jako ten najlepszy, i wszelkie wpisy negatywne są na bieżąco usuwane a ich autorzy blokowani gdyż jak pokazuje życie niejednokrotnie są to sympatycy konkurencji. Przykładem jest nick el-kopytko z tego forum, na facebooku Wojciech K. na którego profilu można znaleźć posty gloryfikujące kandydatów PiSu.
        Po wyborach profil ma służyć do komunikacji radnych SPP z wyborcami, a wszystkie blokady zostaną zdjęte. Oczywiście dalsze oczernianie radnych będzie skutkowało blokadami. Jednak merytoryczne posty znajdą swoją odpowiedź. Proszę spojrzeć na post o awarii oświetlenia na ul. Antka, był konkretny i była konkretna odpowiedź. Tak to ma działać.

pozdrawiam
        Zbigniew Bednarek
        kandydat Samorządowego Porozumienia Pruszkowa
        do Rady Miejskiej w Pruszkowie
        w okręgu wyborczym nr 23 (os. Staszica)
        • el-kopyto Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 21:39
          bo prawdziwa krytyka ma być reklamą władzy...
          Szanowny zibi-pruszkow - kolegami nie jesteśmy i tak jak ja nie przezywam Ciebie, tak nie życzę sobie być nazywany el-kopytko. Szykujesz się na świecznik, to trzymaj poziom. Albo naucz się kultury.
          • zibi-pruszkow Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 21:42
            ups, najmocniej przepraszam, to "k" wkradło się tam zupełnie niecelowo.
            • el-kopyto Re: Przemyślenia o kampanii 11.11.14, 22:14
              OK. Zdarza się. EOT
        • hop3k Re: Przemyślenia o kampanii 12.11.14, 19:13
          Odpowiadając uprzejmie na Pana odpowiedź, napiszę tak:
          Jestem mieszkańcem żbikowa, kilkukrotnie pisałem do Prezydenta o wyjaśnienie sytuacji dotyczącej jednej z ulic tj. jej nie wybudowania emailem, podałem prawidłowo swojego emaila i nie doczekałem się odpowiedzi od około 1 roku. Nie wierzę, że nie było czasu lub komuś się niechciało. Uważam, że jako jednostka zostałem brzydko mówiąc "olany", nie jestem osobą złośliwą i nie jestem osoba z przeciwnej frakcji, ale mającą już swój wiek i stosowne wykształcenie wykonującą zawód powiedziałbym o wiele bardzie odpowiedzialny niż Pana Prezydenta. Irytuje mnie brak odpowiedzi i fakt, że głosując nie pierwszy raz na wasz "team" :), zostałem potraktowany w sposób uwłaczający.
          Jakbym otrzymał odpowiedź, konkretną o jaką prosiłem nie napisałbym posta na facebooku, albo tutaj bo nie miałbym po co.
          Jedyne co mi w tym przypadku pozostaje to oddać głos na frakcję przeciwną, bo nie jestem osobą, która nie idzie na złość na wybory, każdy głos jest ważny, czy dla was, czy dla nich.
          Przykładem jest Piastów i poprzedni burmistrz, który pomimo kilku kadencji został zastąpiony inną wybraną osobą. Co z tego wyszło, nie wiem, akurat nie dotyczy mnie to miasto, ale jak widać czasy i ludzie się zmieniając.
          Pozdrawiam
          • zibi-pruszkow Re: Przemyślenia o kampanii 12.11.14, 20:35
            Witam

W zupełności Pana rozumiem. Jednym z punktów programu, który chcę zrealizować po uzyskaniu mandatu radnego jest poprawa komunikacji z urzędem. W oparciu o nowe technologie można budować bardzo prosty w obsłudze, a jednocześnie skuteczny kanał komunikacyjny. Nowe technologie to nie bajery dla dzieciaków z bogatych domów, to zabawki z których wszyscy powinniśmy korzystać.
            A sprawa samych dróg nie jest taka prosta. Chyba każdy z nas chciałby mieszkać przy idealnie prostej drodze i równym chodniku. Pruszków to spore miasto, co roku modernizowanych jest wiele dróg, i wiele jeszcze wymaga remontu. Dobrym przykładem jest ścieżka rowerowa Brwinów - Parzniew, już dwa razy przetarg był unieważniany. Niestety, tak to wygląda w praktyce.
            Czy naprawdę sądzi Pan, że konkurencja zrobi coś lepiej? Kandydaci PiS, PO czy SLD to tylko marionetki w rękach kierownictwa tych partii. Proszę sprawdzić, Gołoś kandyduje na prezydenta i do powiatu, Górski i Smolińska także, a Prędota na prezydenta i do Rady Miejskiej. Ci ludzie nie wierzą w swój sukces i dlatego zabezpieczają się mandatami radnych, żeby mieli za co żyć, bo nic poza politykowaniem nie potrafią robić. Idealny przykład, gdyby p. Gołoś miał fach, zawód, to wykonując go miałby dochód i mógł uzyskać kredyt na mieszkanie a tymczasem facet 37 lat mieszka u mamusi w Malichach. Trochę lipa mieć prezydenta mamisynka.
            • tomekf76 Re: Przemyślenia o kampanii 13.11.14, 07:14
              Komunikacja z urzędem w oparciu o nowe technologie...
              Scenka z ostatniej wizyty na korytarzu UM - "Zośkaaa, Zośkaa, możesz do mnie przyjść i usunąć polecenia drukowania ?? Naklikało mi się tego i nie wiem co z tym dalej, kiedyś mi pokazywałaś ale zapomniałam a Ty jedna na tym piętrze potrafisz to poprawić" - dialog prowadziły 2 kobiety po 50-tce.
              O czym więc my tu mówimy ? Wtłoczenie w te osoby umiejętności odbioru i wysłania maila mogłoby je zabić.
              Zwolnić je ? - też nie, Prezydent straciłby wiernych wyborców, którzy mimo braku kompetencji przez zasiedzenie mają tam dożywocie.
              A po za tym, jako Radny nie masz wpływu na działanie Urzędu, możesz zadawać Szefowi pytania i składać skargi - bo tak mówi KPA, jak znam życie - nie odpowie, w swojej łaskawości wskaże do odpowiedzi któregoś z zastępców lub Panią Skarbnik - taki styl sprawowania władzy, albo facet się na niczym nie zna albo "nie chce mi się z wami gadać".
              • zibi-pruszkow Re: Przemyślenia o kampanii 13.11.14, 08:20
                Zdziwisz się, ale udało się założyć profil SPP na Fb, jedna kobieta napisała tam o awarii oświetlenia, na drugi dzień na tej ulicy było pogotowie oświetleniowe i awaria usunięta. O tym pisałem. Można?. Można i trzeba, a ludzi na bruk wyrzucać nie ma potrzeby.
    • fantasmagoria40 Re: Przemyślenia o kampanii 12.11.14, 23:52
      Kandyduję do SEJMIKU woj. mazowieckiego. Nazywam się Anna Wojciechowska i Twój głos jest dla mnie bardzo ważny.Nie jestem politykiem. Lubię i pomagam ludziom. Ekonomistka. Absolwentka SGH, Prawa Euroejskiego na Uniwersytecie im. M. Koperika w Toruniu. Dyplomowany trener i szkoleniowiec. Doświadczenie zawodowe zdobywalam w Banku Handlowym w Warszawie S.A. Kierowalam wydziąlem realizującym rojkty finansowane z funduszy unijnych.Obecnie jestem audytorem i Pelnomocnikiem ds.Systemów Zarządzania i Systemu Antykorupcyjnego. Więcej na FB anna.wojciechowska.sejmik
    • fantasmagoria40 Re: Przemyślenia o kampanii 12.11.14, 23:57
      Kandyduję do SEJMIKU woj. mazowieckiego z okręgu podwarszawskiego Nazywam się Anna Wojciechowska i Twój głos jest dla mnie bardzo ważny.Nie jestem politykiem. Lubię i pomagam ludziom. Ekonomistka. Absolwentka SGH, Prawa Euroejskiego na Uniwersytecie im. M. Koperika w Toruniu. Dyplomowany trener i szkoleniowiec. Doświadczenie zawodowe zdobywalam w Banku Handlowym w Warszawie S.A. Kierowalam Wydziałem realizującym projekty finansowane z funduszy unijnych.Obecnie jestem audytorem i Pelnomocnikiem ds.Systemów Zarządzania i Systemu Antykorupcyjnego. Prywatnie jestem szczęśliwą kobietą, żoną i mamą 2 synów w wieku szkolnym. Więcej o mnie na Facebook.com/anna.wojciechowska.sejmik
      • sqh Re: Przemyślenia o kampanii 13.11.14, 01:01
        ...i obiecuję, że kiedy zostanę wybrana, to zlikwiduję ortografię, interpunkcję i znaki diakrytyczne języka polskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka