Dodaj do ulubionych

PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI

04.08.05, 13:02
Drodzy forumowicze.
Informuję uprzejmie, że jesienią ma się ukazać nowy numer "Przeglądu
Pruszkowskiego". Co ciekawe, przewidziano w nim miejsce dla internautów. Jako
osoba pośrednio związana z tym pomysłem, chcę zapytać, co o tym sądzicie, czy
nie macie nic przeciwko temu, aby najciekawsze Wasze posty publikować w tym
zacnym periodyku? A może macie jakieś pomysły dotyczące zarówno tej
rubryki, jak i samego periodyku? Nadmieniam, że "Przegląd Pruszkowski" jest
wydawnictwem o charakterze kulturalno-naukowym.
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 04.08.05, 17:21
      to, co piszemy na forum jest chyba ogólną własnością, więc ja nie widzę po temu
      przeszkód, ale poczekajmy co na ten temat powiedzą inni:)
      • sqh Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 04.08.05, 19:01
        Widzę jedno niedopowiedzenie natury formalno-prawnej. Mianowicie pkt. 11
        Regualminu Forum stanowi: "Uczestnicy Forum poprzez umieszczenie swoich
        komentarzy i opinii na stronach Forum wyrażają zgodę na publikowanie tych
        treści w "Gazecie Wyborczej" oraz innych mediach wydawanych przez AGORĘ." Nie
        wiem, czy nie należy tego interpretować w taki sposób, że tylko media Agory
        mogą publikować cytaty z Forum. Sugerowałbym skontakować się z administracją
        portalu w celu uniknięcia niedomówień (forum@agora.pl).

Bo w końcu to, że Prochazka, ja, czy kto inny zgodzimy się na opublikowanie
        swoich postów, o tyle zawsze może się trafić jakiś wichrzyciel, który rozpęta
        awanturę o to, że nie życzy sobie być publikowany poza mediami Agory i w sumie
        będzie miał rację.

Natomiast osobiście nie mam nic przeciwko takiej reklamie naszego Forum
        w "Przeglądzie", bo może dzięki temu pojawią się kolejni użytkownicy :-)
        • zwierz.alpuhary Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 04.08.05, 23:31
          słuszna uwaga kolegi admina, proponuję najpierw napisać do adminów Forum, czy
          oni wyrażają na to zgodę bo jakby nie było, to forum należy do Agory:)
          Bardzo bym się ucieszył, gdyby czytelnicy "Przeglądu Pruszkowskiego" częściej
          zaglądali na nasze forum, może ta współpraca się do tego przyczyni:-)
        • sofanes Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 05.08.05, 03:03
          > Regualminu Forum stanowi: "Uczestnicy Forum poprzez umieszczenie swoich
          > komentarzy i opinii na stronach Forum wyrażają zgodę na publikowanie tych
          > treści w "Gazecie Wyborczej" oraz innych mediach wydawanych przez AGORĘ." Nie
          > wiem, czy nie należy tego interpretować w taki sposób, że tylko media Agory
          > mogą publikować cytaty z Forum. Sugerowałbym skontakować się z administracją
          > portalu w celu uniknięcia niedomówień (forum@agora.pl).

O, mnie sie natomiast wydaje, ze nic podobnego...tzn. w zaden sposob nie widze
          takiej interpretacji...wyraznie z powyzzszego akapitu wynika, ze uczestnicy
          forum wyrazaja zgode na wykorzystywanie tresci ich postow przez media Agory, co
          zupelnie nie znaczy, ze Agora ma miec wylacznosc na ich publikowanie, a tym
          bardziej prawa autorskie...inaczej mowiac, prawa autorskie naleza do autorow
          postow, ktorzy tylko zgadzaja sie na swobodne uzycie ich postow przez Agore...
          Ale to kwestia raczej akademicka, na pewno adminow nie zaszkodzi tez
          spytac...ja tam nie mam nic przeciwko publikowania postow z forum w
          przegladzie, mowie za siebie, choc mnie to raczej nie grozi ;))
          • sqh Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 05.08.05, 18:58
            A nie, nie, nie - prawa autorskie do postu są bezsprzecznie własnością autorów,
            ewentualna odpowiedzialnosć prawna za treści w nim zawarte również :-) To
            właściwie pozwala też obejść ewentualne roszczenia Agory jako właściciela i
            udostępniacza forów, jeśli czasopismo cytowane posty opisze jako "napisali do
            nas" czy "z redakcyjnego maila" - bo w końcu mam prawo napisać słowo w słowo to
            samo na Forum i do redakcji prasowej...

Niemniej jednak wolałbym oczywiście, aby przy ewentualnym cytowaniu można było
            podać nasze Forum jako źródło, z powodów jak w pierwszym poście.
        • pawel_forum Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 06.08.05, 16:37
          to że Agora może oczywiście nie znaczy, że inni nie mogą

co do praw autorskich - wydaje mi się, że jeśli ktoś coś pisze w miejscu
          ogólnodostępnym, to nie ma prawa zabraniać cytowania swoich słów; oczywiście
          cytując należy podać źródło

PS: gdyby tak nie było, nie wiem jak by powstawały np. prace magisterskie... ;-)
          • sqh Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 06.08.05, 16:57
            Ponoć jesli zwykły czlowiek przepisze cudze dzieło, to jest to plagiat. Ale
            jesli uczyni to naukowiec, to jest to studium oparte na źródłach :-)
          • zerozeroseven Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 16.08.05, 11:54
            Zainteresował mnie problem praw autorskich do wypowiedzi zamieszczanych nie
            tyle na forum co na otwartych listach dyskusyjnych. Czy ktoś mógłby wskazać
            gdzie mógłbym w miarę wiarygodnie dowiedzieć się czy na przykład cytowanie w
            całości wypowiedzi z list w publikacjach komercyjnych (za pieniądze) jest
            doszwolone?
            • zwierz.alpuhary Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 16.08.05, 18:42
              myślę, że choć forum, jako miejsce, jest ogólnodostępne, to decydujące słowo ma
              właściciel czyli Agora. Ale tak jak wszędzie, obowiązuje zasada zdrowego
              rozsądku, nie należy przesadzać:)
              • sqh Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 16.08.05, 19:39
                Dla własnego dobra jestem jako-tako obeznany w prawie autorskim i wydaje mi
                się, że w zakresie internetowym nie nadąża ono po prostu za rzeczywistością. O
                szczegółach, to znaczy do jakiego paragrafu możnaby podpasować listy czy fora,
                nie wypowiem się jednak w tym momencie, bo jestem do końca tygodnia w Poznaniu,
                a ani prawa, ani komentarza, jakoś nie wziąłem ze sobą :-)

A może mamy jakiegoś prawnika na pokładzie?
                • zwierz.alpuhary Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 16.08.05, 21:43
                  w zasadzie to ja jestem szkolony w prawie autorskim
                  • zerozeroseven Re: PROŚBA - PRZEGLĄD PRUSZKOWSKI 17.08.05, 08:59
                    Ostatecznie znalazłem coś takiego:
                    homepages.ihug.co.nz/~antora/KULTINT/PRZEDRUK/PRAWO.HTM
                    Wychodzi na to, że z list dyskusyjnych można czerpać garściami bez uzyskiwania
                    zgody autorów i ich autoryzacji. Można oczywiście tylko cytować. Autorom
                    przysługuje z tego tytułu wynagrodzenie (cokolwiek to znaczy)co wydaje mi się
                    fair. I tutaj pojawia się następne pytanie w jakiej wysokości ma to być
                    wynagrodzenie i co jeśli "wydawca" i autor nie dojdą do porozumienia? Z drugiej
                    strony co z wynagrodzeniem gdy autor jest anonimowy i "wydawca" nie zna jego
                    tożsamości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka