Dodaj do ulubionych

Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie

06.11.05, 15:28
Pozwoliłem sobie zabrać głos po ostatniej sesji obrad rady gminy w Pruszkowie.
Otóż z młodego człowieka - radnego Tomasza Markowskiego starsi Panowie
ukształtowani w PRLu obecnie zasiadający z ramienia PiS, SLD lub innych
inicjatyw samorządowych chcą zrobić "mądrego inaczej" jak to określił
publicznie przewodniczący rady gminy. Wolność słowa i demokracja o jaką
walczyli niegdyś sami radni zasiadający w gminie już im się nie podoba, bo za
dużo swego drogocennego czasu radni tacy jak Jarosław Olszak
poświęcą jeżeli ktoś będzie się wypowiadał dłużej niż 5 minut.
Demokracja i wolność słowa są po to aby radny Markowski i każdy inny podnosił
właśnie tego typu kwestje podczas obrad. Każdy radny jest reprezentantem
społeczności lokalnej i powinien móc korzystać ze swobody wypowiedzi,nie
działa bowiem w imieniu wyłącznie swoim i tą Świętą Prawdę demokracji
szanowna Rada Pruszkowa niech sobie wbije do głowy.
Radny Moczuło pracujący w Miejskim Zakładzie Oczyszczania, któremu prezesuje
radny Powiatu Pan Kącki świadomie łamie ustawę o samorządzie gminnym, którą
doskonale zna.
Radny Powiatu Kącki siedzi na obradach gminy i się przygląda czy zarządzana
przez niego firma MZO wygrywa kolejne przetargi. Przecież idzie zima a
koledzy i jego pracownicy z MZO zasiadający w tejże radzie gminy pewnie będą
się starać aby jego było na wierzchu.
Pani dziennikarka z "Rzeczypospolitej" niedługo będzie z pewnością miała nowy
temat bo znając życie przetargi w gminie i starostwie znów zostaną tak
rozpisane aby wygrał zakład Pana Kąckiego. Koledzy i koleżanki Pana Kąckiego -
radni powiatowi, pomogą w potrzebie, nie od dziś wiadomo, że przetargi
ustawia się pod konretne firmy.

Ludzie 8-go listopada czyli już we wtorek sesja Rady Powiatu przy ul. Hubala
o 16:30.
Widowisko gwarantowane jak zawsze, wstęp wolny.
Warto się wybrać, zobaczyć kogo nie wybierać w kolejnych wyborach.

uściski,
i nie martwcie się, za rok wybory i trzeba zrobić wszystko aby przynajmniej
ta świadoma część społeczeństwa nie wybrała tych samych radnych do gminy i
powiatu, oraz Prezydenta Starzyńskeigo i jego zastępców.

radny tm
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary mam pytanie 06.11.05, 16:57
      dlaczego w swoim loginie posługujesz się funkcją i inicjałami Tomasza
      Markowskiego a jednocześnie wypowiadasz się o nim trzeciej osobie tak, jakbyś
      nim nie był?
      • august.bw Bo ten typ tak ma 06.11.05, 17:23
        Ten Pan chyba się wstydzi sam za siebie. Atakuje z ukrycia, wypuszcza sondę i
        czeka na poklask. A jak nie będzie poklasku to znaczy, że to nie on, tylko
        jakiś wredny typ...
        A tak w ogóle "polityka dla mnie to w krysztale pomyje". Zwłaszcza w wykonaniu
        takich "tm".
        • pro.popis Pyskówka w (byłej) rodzinie 06.11.05, 19:13
          Nawet nie chce mi się już pisać.
          Rozwód w rządzącej w Pruszkowie na początku tej kadencji koalicji
          jest burzliwy. I sprawdza si to, co już napisałem na tym forum
          jakiś czas temu, przy innej "pyskówce" na sesji:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=26584929&a=26880757
          W tej chwili chodzi o to, aby zająć jak najlepsze stanowisko w blokach
          startowych przed kolejnymi wyborami samorządowymi (za rok, ale jeśli
          rządząca doraźna koalicja zechce, to może i wcześniej?).
          Jedni skupią się na krytyce, drudzy - na prezentacji rzeczywistych
          lub urojonych osiągnięć.

A ty, ludu forumowy, będziesz wybierał (lub nie).
    • tomasz_markowski Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 07.11.05, 09:46
      Unikałem dotychczas występowania na tym Forum. Z uwagi na fakt, że nie wszyscy
      sobie tego życzą i szanuję chęć niektórych z Was do traktowania tego Forum
      jako apolitycznego. Często jednak na tym Forum pojawiają się wątki o
      charakterze polityczno lokalnym. Zazwyczaj oparte na półprawdach, gdzieś
      zasłyszanych historiach, nie do końca prawdziwych. W tym momencie jednak musze
      zareagować. Ktoś próbuje po raz kolejny podszywać się pode mnie. Nie tylko na
      tym forum.

No i tak Drodzy Forumowicze - zostałem wywołany do tablicy. Ciekawy wątek.
      Zupełnie nowy nick i dwa kolejne posty osób również nie posiadających historii
      forumowej. Co za zbieg okoliczności!

Forum to nie jest miejscem do bezpodstawnego ataku na kogokolwiek. Dlatego w
      każdym przypadku pojawiania się informacji, dotyczących mojej osoby, pracy,
      działalności społecznej i rodziny będę w miarę możliwości czasowych reagował na
      tym forum. Jedynie posty zamieszczane pod nickiem: „tomasz_markowski”, są i
      będą moim oficjalnym głosem na tym forum.

Osoby zainteresowane zapraszam do udziału w dyskusji bądź na maila:
      tomasz_markowski@gazeta.pl

Admin tego forum z całą pewnością może potwierdzić, że jestem tym za kogo się
      podaję.
      • zwierz.alpuhary Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 07.11.05, 10:22
        > Admin tego forum z całą pewnością może potwierdzić, że jestem tym za kogo się
        > podaję.

uzyskałem wiarygodne dowody, więc potwierdzam tożsamość tomasza_markowskiego
      • pro.popis tomasz_markowski to Tomasz Markowski 07.11.05, 14:39
        tomasz_markowski napisał:

> Unikałem dotychczas występowania na tym Forum.

Na pewno pod tym nickiem Pan Tomasz Markowski na tym forum nie występował. Wyszukiwarka we wszystkich latach istnienia tego forum wskazuje niezmiennie "0" postów. Tyle o tzw. historii forumowej. I nie zamierzam tu ustalać, czy T.M.zabierał głos pod innymi nickami - szczerze powiem, że nie ma to dla mnie większego znaczenia.
        Nie będę więc naśladował Pana T.M. w jego domorosłym dziennikarstwie śledczym. Informuję tylko, iż mój post jest 16 na tym forum. Biorąc pod uwagę czas startu (sierpień br.) nie jest to liczba wskazująca na brak "forumowej historii".

Muszę przyznać, że do działalności Pana Wiceprzewodniczącego (dotąd) odnosiłem się z (umiarkowaną) sympatią. Starałem się jedynie wskazać na to, że od jego zaistnienia w tej radzie nic się nie zaczęło, ani tym bardziej - nie skończyło. Jako ówczesny radny w powiecie pamięta zapewne, że przed nim, w poprzedniej kadencji, z tego samego okręgu w radzie miejskiej było bardzo aktywnych i merytorycznie dobrze przygotowanych dwóch radnych S., którzy tak mniej więcej od połowy kadencji z biernych uczestników lokalnej "grupy władzy" stali się jej zdecydowanymi krytykami.

Radzę zastanowić się, Panie Tomaszu, nad tym, co Pan wtedy. w 2002 r., zrobił. Jeśli Pan nie pamięta, to przypomnę. Miał pan wiodącą rolę w organizowaniu listy, która wsparła ówczesny (i nadal aktualny) układ władzy miejskiej. Z "podziału łupów" został Pan wiceprzewodniczącym rady. Ówcześni krytycy miejskiej władzy (czyż teraz nie byliby Pana sojusznikami?) dzięki wysiłkom Pana i innych "ludzi władzy" zostali zepchnięci na margines "oszołomstwa" i nie zdobyli mandatów.

Nie ma Pan teraz wyrzutów? Przecież stara się Pan być uważany za człowieka bezkompromisowego, walczącego "od zaś" z "układem"?

Cieszę się, że już wiemy, że

> Ktoś próbuje po raz kolejny podszywać się pode mnie. Nie tylko na
        > tym forum.

(jeśli mogę dowiedzieć się - na to na jakim?)

> Forum to nie jest miejscem do bezpodstawnego ataku na kogokolwiek. Dlatego w
        > każdym przypadku pojawiania się informacji, dotyczących mojej osoby, pracy,
        > działalności społecznej i rodziny będę w miarę możliwości czasowych reagował
        > na tym forum.

(i słusznie)

> Jedynie posty zamieszczane pod nickiem: „tomasz_markowskiR
        > 21;, są i
        > będą moim oficjalnym głosem na tym forum.

(to były i głosy nieoficjalne Pana T.M.?)

A tak w ogóle. Kto sieje deszcz, ten zbiera burzę. Z jednej strony chciałbym życzyć Panu T.M. powodzenia w walce o słuszne sprawy, z drugiej strony chciałbym mu dedykować inne przysłowie: historia nauczycielką życia.

Wnioski należą do ucznia - niezależnie od tego, jaką funkcję pełni.
      • sofanes A ja, jezeli Pan pozwoli, z milom checiom... 16.11.05, 16:52
        Musze przyznac, ze chociaz watki polityczno-samorzadowe na tym forum zwykle
        kultura i wywazeniem nie grzesza, to jednak wciaz uwazam, ze kompletna
        apolitycznosc to blad - jesli my nie bedziemy interesowac sie polityka, jej
        skutki mozemy wkrotce potem odczuc na wlasnej skorze.
        Zgadzam sie jednoczesnie (ilez to dyskusji bylo na ten temat), zeby watki
        polityczne byly przynajmniej "latwo-rozpoznawalne".
        Ale nie o tym chcialem, bo na powyzsze tematy setki juz postow na FP sie
        pojawilo.
        Chcialem natomiast odniesc sie do postu pana Tomasza Markowskiego...
        Nie powiem, zaimponowalo mi to troszeczke - lokalny polityk, ktory nie boi sie
        ujawnic na forum, w dodatku nie reaguje na atak w sposob nieprzyjemny czy
        agresywny (choc moze ta "odpowiedzialnosc karna" to lekka przesada, wszak forum
        kieruje sie netykieta, i jedna z jej regul jest tolerancja nawet dla atakow
        wysoce nieprzyjemnych). Przy okazji radze nie przejmowac sie, jesli
        rzeczywiscie zamierza Pan na forum goscic czesto i wypowiadac sie na rozne
        tematy, atakami nie zawsze podbudowanymi racjonalna argumentacja - niech Pan
        pamieta, ze Ci, ktorzy czytaja to forum, potrafia dostrzec i wlasciwie
        zinterpretowac, kto uzywa argumentow, a kto emocji.

Generalnie namawiam do wypowiedzi konstruktywnych niz odpowiadania na ataki,
        jesli te rzeczywiscie sa bezzasadne...
        Jak dla mnie, ma Pan na razie "czyste konto" - i mysle, ze u wielu forumowiczow
        takze - ale mysle, ze wszyscy chetnie sie dowiemy, co chcialby Pan osiagnac dla
        Pruszkowa, co Pan juz (osobiscie) dokonal - wszak 7 lat to szmat czasu; niech
        Pan nie traci kontaktu z potencjalnymi wyborcami...
        Pozdrawiam !
        • zerozeroseven Re: A ja, jezeli Pan pozwoli, z milom checiom... 16.11.05, 17:34
          > Generalnie namawiam do wypowiedzi...

He, he. No to ja przytoczę już tylko takie powiedzonko: "Examinations are
          formidable even for the best prepared,
          for the greatest fool can ask more than the wisest man can answer"

Wszelkim radnym na wszelkich forach... ups … egzaminach, szczerze współczuję.
          Resztę napisałem w ankiecie o wątkach tematycznych. ;-)
    • mieszkaniec_prusz Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 14.11.05, 00:25
      Chciałem tylko dodać że pan Tomasz Markowski jest jedyną osobą w tej radzie
      która próbuje zrobić coś dla naszego miasta. I wiadomo że wielu osobą to się nie
      podoba
      ( z wiadomych względów).
      • princeoftides Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 14.11.05, 23:06
        Tak, tak mieszkańcu_prusz
        oczywiście
        tak, tak :)

Tylko gdzie Pan Tomasz Markowski był przez 10 lat ???

Bo tyle czasu jest już radnym.

Jak kameleon, pierw z UW w powiecie, potem z PiS w gminie, teraz jako kandydat
        kupców na prezydenta?

Nagle w tym roku urwał się jak pies z łańcucha. Wściekły w dodatku. Rozprawia
        się jak Don Kichot, który, de facto, był wariatem. Walczy z wiatrakami ? Do tej
        pory był jednym z nich. Czy siebie też unicestwi? Czy widać podobieństwa do Don
        Kichota gołym okiem ?

Od tylu lat zna całe środowisko, układał się wygodnie z każdym i nagle co?

Ktoś go nie docenił, pominął w rozlewaniu śmietanki?

Jak mieszkaniec_prusz jest nowym mieszkańcem, to niech najpierw prześledzi
        życiorys zawodowy i osobisty tej jedynej osoby w radzie.
        A potem dopiero angażuje się w kampanię na rzecz wściekłych psów urwanych z
        łańcucha tuż przed nadchodzącymi wyborami samorządowymi.
        (z wiadomych względów).

• cat_s Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 15.11.05, 00:38
          Szanowny Książę Przypłwów,
          Ja również (nie wiem, czy też - jak Mieszkaniec_prusz, jak sugerujesz) jestem 'nowym' mieszkańcem.
          Czyli też powinienem 'prześledzić'...

No to mam taką do Ciebie prośbę: czy możesz - zamiast używać sformułowań takich i podobnych...:
          - 'Tylko gdzie Pan Tomasz Markowski był przez 10 lat ???' - ... bo jako nowy - nie wiem...;
          - 'kameleon', 'pies z łańcucha, wściekły w dodatku'... - bo to obraźliwe;
          - 'Rozprawia się jak Don Kichot, który, de facto, był wariatem' - bo to niezrozumiałe; i dla Don Kichota obraźliwe;
          - 'Czy siebie też unicestwi?' - bo, dalibóg, nie wiadomo, więc pytanie łagodnie rzecz ujmując - retoryczne jest...
          - 'Czy widać podobieństwa do Don Kichota gołym okiem ?' - bo to jest pytanie co najmniej sugerujące odpowiedź, więc z punktu widzenia miejsca do wymiany poglądów przeznaczonego, jakim jest publiczne forum - niewłaściwe;
          - 'Walczy z wiatrakami ?' - j.w.;
          - i tak dalej (jeszcze by sie uzbierały ze trzy moje pytania-uwagi ale nie dogłębna analiza Twojego postu jest celem poniższej wypowiedzi...)
          ... nieco więcej światła na swoje sugestie i supozycje rzucić?

Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć w sposób jednoznaczny i bezpośrednio z ust Twoich, co chcesz takimi postami osiągnąć?

Bo jeśli uwrażliwienie mieszkańców Pruszkowa na problemy i zawiłości związane z władzą lokalną chcesz osiągnąć - to troche krecią robotę odwalasz...
          Jak czytam Twój powyższy post naszpikowany retorycznymi acz jadowitymi pytaniami, to oczywiście cała moja sympatia podświadomie ku osobie tajemniczego dla mnie p. T.Markowskiego się skłania...
          Tajemniczego prawdopodobnie dla mnie jedynie, bo Ty wszak wiesz, ale nie powiesz, a inni jakoś nieskorzy jak widać do komentowania Twoich komentarzy...

Co chciałem rzec... Zdrowa krytyka, jeśli konieczna i miejsce odpowiednie - tak! Krytykanctwu mówię zaś, szczególnie 'spontanicznemu' (delikatnie mówiąc) mówię zdecydowane nie, jak i parówkowym skrytożercom zresztą;-)

Czyli - ja, my, oni... nie tak jak Ty zorientowani w zawiłościach lokalnych - prosimy o konkretne konkrety, by było wiadomo, o czym mowa - lub o to, byś na 'te tematy' zamilknął na wieki... Amen.

Pozdrawiam
          cat_s
        • pro.popis Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 15.11.05, 01:25
          Być może to również zasługa późnej pory, ale zmęczyłem się tym
          co piszesz Drogi Princeoftidesie.
          Rozumiem, że zbulwersowała Cię szczególnie zasłyszana gdzieś
          informacja, że Pan Wiceprzewodniczący może być kandydatem na
          prezydenta miasta Pruszkowa. I to nie żadnej z "wiodących" partii,
          ale z jakichś enigmatycznych "kupców".
          We wcześniejszym wątku (tym o obchodach rocznicy Niepodległości)
          byłeś zwolennikiem wyłonienia MŁODEGO kandydata na prezydenta.
          Markowski jest niewątpliwie i młody, i doświadczony (moim zdaniem
          i w dobrym, i w złym znaczeniu tego słowa).
          Co więc Cię mierzi w tej, domniemanej na razie, kandydaturze?
          A może wyjawisz nam jaki jest Twój typ?
        • tomasz_markowski Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 16.11.05, 13:35
          Szanowni Forumowicze. Użytkownik „princeoftides” pozwolił sobie na nietrafiony
          atak pod moim adresem.
          Nie trzeba bardzo interesować się polityką i samorządem, by wiedzieć , iż
          kadencje rad gmin i powiatów trwają 4 lata. Tak więc jestem radnym nie 10 lat a
          7. 3 lata różnicy. Niby nieistotne, a jednak.
          Co do innych „pseudoinformacji” i pseudofaktów, użytkownik „princeoftides”
          trafił również jak kulą w płot. Nie będę komentował obraźliwych sformułowań
          takich jak: wściekły pies co z łańcucha się urwał”, czy też porównań do „Don
          Kichota, który de facto był wariatem”.
          Pozostawiam to ocenie Szanownych Forumowiczów, zarówno styl , formę jak i język
          tych wypowiedzi. Nie muszę przypominać, że za takie wybryki, można ponieść
          odpowiedzialność karną. Liczę na to że, użytkownik „princeoftides”, który w
          swych wypowiedziach, kreuje się na wszystkowiedzącego, uchyli rąbka tajemnicy i
          wszystkim nam się przedstawi.
          Ciekaw tez jestem, czy nie zabraknie mu odwagi cywilnej by się ze mną
          skontaktować i wyjaśnić pewne sprawy?
          Tomasz Markowski
        • tomasz_markowski Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 16.11.05, 13:35
          Szanowni Forumowicze. Użytkownik „princeoftides” pozwolił sobie na nietrafiony
          atak pod moim adresem.
          Nie trzeba bardzo interesować się polityką i samorządem, by wiedzieć , iż
          kadencje rad gmin i powiatów trwają 4 lata. Tak więc jestem radnym nie 10 lat a
          7. 3 lata różnicy. Niby nieistotne, a jednak.
          Co do innych „pseudoinformacji” i pseudofaktów, użytkownik „princeoftides”
          trafił również jak kulą w płot. Nie będę komentował obraźliwych sformułowań
          takich jak: wściekły pies co z łańcucha się urwał”, czy też porównań do „Don
          Kichota, który de facto był wariatem”.
          Pozostawiam to ocenie Szanownych Forumowiczów, zarówno styl , formę jak i język
          tych wypowiedzi. Nie muszę przypominać, że za takie wybryki, można ponieść
          odpowiedzialność karną. Liczę na to że, użytkownik „princeoftides”, który w
          swych wypowiedziach, kreuje się na wszystkowiedzącego, uchyli rąbka tajemnicy i
          wszystkim nam się przedstawi.
          Ciekaw tez jestem, czy nie zabraknie mu odwagi cywilnej by się ze mną
          skontaktować i wyjaśnić pewne sprawy?
          Tomasz Markowski
          • princessofoutflow uderz w stół i nożyce się odezwą 16.11.05, 16:08
            Ale Pan Markowski jest odważny. A jak śledzi ostatnio Pruszkowskie forum.
            Ciekawe pod iloma nikami jeszcze Pan tu występuje jeżeli tak szybko udzielane
            są riposty.
            Proponuje wszystkim osobom publicznym i tym mniej publicznym zaończenie tych
            pyskówek i nie psucie atmosfery forum bo do tej pory już zostało zbyt skażone
            włodarzami z Pruszkowa.
            Zbliżają się wybory i z pewnością jeszcze nie jedno tu zobaczymy ale może
            niektórzy dadzą na wstrzymanie.
            Proponuję Panie radny TM napisać na maila princeoft.... i tam prowadzić
            dyskusje.
            Przychylam sie jednocześnie do wypowiedzi zwierza i catsa aby princeof...
            jeżeli coś ma do radnego TM również przeszedł na drogę mailową.
            Nie chciałabym tu czytać waszych wzajemnych polemik słusznych czy też nie
            skądinąd.
            Moje uszanowanie forumowiczom
            Jioana
            • tomasz_markowski Re: uderz w stół i nożyce się odezwą 16.11.05, 16:48
              To niezwykłe, że w dyskusji założonej przez osobę, która stworzyła co najmniej
              dwuznaczne wrażenie, co do faktu, kto jest autorem postu, zabiera teraz głos
              osoba, która nagle pojawia się z niebytu bez historii forumowej.

Użytkownik, a może użytkowniczka „princessofoutflow”, nagle staje się aktywna i
              upoważniona do dyskusji, która personalnie jej nie dotyczy. Chyba, że jest
              osobą występującą na tym forum pod innymi nickami.

Chciałbym przypomnieć że zabieram i zabierać głos będę na tym forum pod
              nickiem „tomasz_markowski”. Wszystkie inne „radne te emy” i inne to zwykłe
              podróbki ;-)

Nie mam zamiaru wdawać się w pyskówki z osobami, które żadnej historii
              forumowej nie posiadają, a o których domniemywać można , że są jedną i tą samą
              osobą. Pachnie to zwykłą prowokacją.

Forum Pruszkowskie śledzę od czasu do czasu. Jeżeli chodzi o moją aktywność
              forumową to jak na dotychczasowe 3 posty w listopadzie to raczej nie jest
              nadmierna.

Uderzyłem w stół i zamiast noża odezwały się nożyczki. Przepraszam zamiast
              księcia odezwała się księżniczka.

Zobaczymy czy monarchista ma odwagę porozmawiać z republikaninem. Oficjalne
              zaproszenia na maile już dawno zostały wystosowane.

Poczekajmy chwilę, a nuż cały Straszny Dwór pruszkowski nam się zjawi na tym
              forum . Z don kichotami sancho pansami , faraonami, węzłam,i a może jakimś
              chochołem.Zzapomniałbym jeszcze o bohaterach bajkowych: żelaznym wilku i
              znajomych królika.
              • basiak63 Re: uderz w stół i nożyce się odezwą 22.11.05, 09:06
                Bardzo ładnie, kwieciście napisane, tylko co z tego wynika?

Przychylam się do postulatu mojej poprzedniczki... droga mailowa wydaje się być
                słuszną drogą.
    • pruszkowianin Re: Ostatnia sesja Rady Miejskiej w Pruszkowie 18.11.05, 11:22
      Brawo Panie Markowski
      Nie oceniając zasadności Pana wystąpień, chciałbym Panu za nie podziękować.
      Jest Pan jedyną osobą, która - tak mi się przynajmniej wydaje - próbuje coś
      robić dla ogółu, w przeciwieństwie do paru cwaniaczków, który dali popis
      intelektu i kultury, próbując Pana obrazić oraz do wiecznie milczących radnych
      z SLD (chociaż jeden z nich często uaktywnia wieczorami pod sklepami
      monopolowymi). Życzę Panu powodzenia i współczuję, że musi Pan pracować z tymi
      ludźmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka