Dodaj do ulubionych

HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś?

16.01.06, 22:42
Przechodziłem dziś wieczorem koło księgarni na Kraszewskiego i ujrzałem na
wystawie I tom "Historii Pruszkowa". Jutro chyba nabędę drogą kupna to
dzieło. A może ktoś już czytał i doradzi/odradzi???
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 17.01.06, 00:27
      kto jest autorem? Bo jeśli pan Skwara, to polecam:-)
    • sqh Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 17.01.06, 22:05
      BEZWZGLĘDNIE należy kupić :-)

Bo po pierwsze primo, autorem jest faktycznie p. Marian Skwara, po drugie
      primo, bez samodzielnych badań archiwalnych nie dowiecie się wielu szczegółów
      tam zawartych, po trzecie primo, kupując, wspieracie pruszkowską Bibliotekę,
      która to dzieło wydała, a po czwarte primo, im prędzej się sprzeda tom
      pierwszy, tym prędzej ukażą się następne.

Ujmując z grubsza, wygląda to jak rozciągnięty do granic możliwości (w jak
      najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu) rozdział o historii miasta,
      zawarty w poprzedniej książce tegoż Autora. Nawet tytuły części podrozdziałów
      są takie same. I jest to konkretnie tom I, w którym na 124 stronach opisane są
      dzieje naszego miasta od Pruszkowiaków jaskiniowych ;-) do końca I Wojny
      Światowej. Siłą rzeczy, ikonografia jest dość uboga, w dodatku część zdjęć (a
      nawet część opisów...) wyda Wam się znajoma :-) Rarytasem jest natomiast z
      pewnością widok dworca Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej z 1888 roku - ja
      nie kojarzę, żeby gdziekolwiek wcześniej ta ilustracja była zamieszczana.

Cena 20 zł, szkoda tylko, że książka jest klejona, a nie szyta :-(

I jeszcze jedno - spotkanie promocyjne z Autorem ma się odbyć w klubie PSM przy
      Niepodległości 15 II o godz. 17:00.
      • zwierz.alpuhary Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 17.01.06, 22:38
        to ja się chyba skuszę:-)
        • gobllin Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 18.01.06, 11:42
          Radzę kupić. Ale prawdziwe niespodzianki będą w następnych tomach. Pan Skwara
          dotarł do prywatnych unikalnych archiwów domowych.
      • werttrew Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 19.01.06, 11:41
        Kupujcie, kupujcie ;o) Ja pilnie czekam na tomy opisujące okres międzywojenny i
        czasy okupacji ...
        • sqh Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 19.01.06, 23:11
          werttrew napisał:

> Kupujcie, kupujcie ;o) Ja pilnie czekam na tomy opisujące okres międzywojenny
          > i czasy okupacji ...

Dokładnie w tym temacie - jutro o 17:00 w MOK-u odbędzie się prelekcja
          Zdzisława Zaborskiego (autora niedawno wydanej książki "Tędy przeszła
          Warszawa") pt. "Pruszków w walce z okupantem niemieckim".
          • werttrew Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 20.01.06, 11:31
            dziękuję za cenną informację!
        • giez2 Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 10.02.06, 23:43
          werttrew napisał:

> Kupujcie, kupujcie ;o) Ja pilnie czekam na tomy opisujące okres międzywojenny
          i
          >
          > czasy okupacji ...
          okres miedzywojenny bedzie grubszy od pierwszego tomu. Ukaże sie niedlugo, bo
          autor juz skonczył pisac.
    • sqh Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 18.01.06, 17:29
      Czy wiecie, że w roku 1521 (zapewne 6 XII) Jan Pruszkowski pojechał na imprezę
      imieninową do Mikołaja Parzniewskiego i wrócił stamtąd z podbitym okiem...? :-)
    • zwierz.alpuhary Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 18.01.06, 19:53
      jupi, to ja już chyba mam, tylko muszę odebrać z Pruszkowa:-)
    • erleusortok byłem, kupiłem 19.01.06, 20:33
      Lekturę dopiero zaczynam.
    • erleusortok 15 lutego spotkanie z autorem 07.02.06, 20:05
      Informacja za stroną Urzędu Miejskiego:
      www.pruszkow.pl/
      Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna im. H. Sienkiewicza w Pruszkowie oraz Klub Pruszkowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej w Pruszkowie zapraszają na spotkanie z Marianem Skwarą połączone z promocją książki "Historia Pruszkowa w zarysie" 15 lutego 2006 r. godz. 17.00. Klub PSM, ul. Niepodległości 12, Pruszków. WSTĘP WOLNY
    • zwierz.alpuhary po długich perturbacjach 19.03.06, 23:16
      książka nareszcie do mnie dotarła. Przeczytałem już prawie całą i... jestem
      naprawdę pod wrażeniem. Mnóstwo arcyciekawych informacji podanych w bardzo
      przystępnej formie. Brawa dla autora, nie mogę się doczekać następnych tomów:-)
    • sqh Re: HISTORIA PRUSZKOWA tom I - czytał ktoś? 07.05.06, 18:31
      Zainteresowanych informuję, że od pewnego czasu na naszym pruszkowskim blogu
      znajduje się recenzja omawianej książki, autorstwa p. Mirosława Wawrzyńskiego:

pruszkow.blox.pl/2006/03/Recenzja-ksiazki-Mariana-Skwary.html

Od dziś zaś dostępna jest replika Autora na powyższą recenzję:

pruszkow.blox.pl/2006/05/Odpowiedz-p-Mariana-Skwary-na-recenzje-dr.html

Z uwagi na rozmiary obydwu plików, zamieszczone są one w wersji spakowanej
      ZIP-em. W celu przeczytania należy ściągnąć je na swój komputer i rozpakować.
      • kubek kto pierwszy ten lepszy 09.05.06, 08:55
        www.allegro.pl/item102791028_henryk_krzyczkowski_w_cieniu_warszawy_pruszkow.html
        • zwierz.alpuhary Re: kto pierwszy ten lepszy 09.05.06, 20:48
          ja tam swojego nie wystawię:)
        • sqh Re: kto pierwszy ten lepszy 09.05.06, 22:46
          E tam, w antykwariatach ta książka jest po 5-12 zł... Gdyby tak "Dzielnica
          Milionerów" tego samego Autora... O, wtedy by było warto!
    • sqh Wydrukowali nas 10.05.06, 11:16
      Kto z tu obecnych chce sobie siebie poczytać, niech zajrzy do majowego "Głosu
      Pruszkowa" na stronę 8 :-)
      • zwierz.alpuhary Re: Wydrukowali nas 10.05.06, 12:57
        a co konkretnie wydrukowali?
        • sqh Re: Wydrukowali nas 12.05.06, 11:12
          Parę postów stąd, parę z wątku o spotkaniu z Autorem, parę komentarzy z bloga.

Ale niezbyt ciekawie je zredagowano (albo w ogóle) - posty miejscami się zlewają
          ze sobą, brak oznaczników cytowania w wypowiedziach... Jeśli ktoś to zobaczy, a
          nie wie, co to forum czy blog, to obawiam się, że będzie miał kłopot z lekturą i
          zrozumieniem treści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka