Dodaj do ulubionych

Regulamin forum

05.05.06, 21:23
Który punkt regulaminu złamałem ze usunięto mój wątek dotyczący pracy?
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: Regulamin forum 05.05.06, 21:52

ciekawe, wątek znika w 7 minut a na odpowiedź czekam 30 min i nic.
      • derekpl Re: Regulamin forum 05.05.06, 22:11
        Konkurencja nie spi :)
        • wfe416n Re: Regulamin forum 05.05.06, 22:17

może się kiedyś doczekam na odpowieć.
          • suvarek Re: Regulamin forum 05.05.06, 22:31
            To nie ja...!!! :(
            .............................
    • sqh Re: Regulamin forum 05.05.06, 22:38
      To też nie ja, ale podejrzewam, że mogło chodzić o:

"6.
      Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na łamach Forum
      Gazeta.pl przekazów reklamowych"

A może nawet nie tyle o Regulamin, co o Netykietę:

"Nie spamuj - nie zamieszczaj tej samej informacji w wielu miejscach."

Pod co można podciągnąć linkowanie własnych wątków, zwłaszcza na tym samym
      forum.
      • zwierz.alpuhary Re: Regulamin forum 06.05.06, 14:58
        sqh w zasadzie w pełni to wyjaśnił (dziękuję). A wyciąłem z bólem serca
        oczywiście ja; przykro mi, ale takie są zasady. Mam nadzieję, że się kolega wfe
        nie obraził.
        • cat_s Re: Regulamin forum 06.05.06, 15:23
          Wfe,
          Nie obrażaj się...
          Zauważ, że na forum jest specjalna 'czerwona linka', która się 'Ogłoszenia' nazywa. O ile pamiętam, stworzona dzięki wspaniałomyślności naszych Wiedźminów specjalnie po to, żeby można było, nieco regulamin portalu Gazeta.pl obchodząc, coś 'ogłosić'.
          No po to jest admin przecież, żeby zasad pilnować ;-)
          I tak mamy nieźle. Na innych forach, zapewniam Cię, bywa różnie.

Pozdrawiam
          cat_s
          • wfe416n Re: Regulamin forum 06.05.06, 16:11

Szanowni koledzy, przecież ja nie mam żalu o usunięcie watku, sam napisałem że jeśli łamię regulamin to proszę o jego likwidację. W zasadzie chodzi mi o brak konsekwencji w waszym działaniu, bo czym się różni moje ogłoszenie od ogłoszeń typu : zatrudnię panią do pilnowania dziecka, popilnuję dziecka czy inne tego typu ogłoszenia. Chyba tylko tym że ja daję legalną pracę a inni na czarno a tkich ogłoszeń w oddzielnych wątkach pełno. Jest przyklejony wątek inwestycje w Pruszkowie i co? i nic zero postów a co drugi wątek na forum dotyczy budownictwa:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=32043142
            jest przyklejony wątek - internet
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=32043304
            i co i nic zero postów, a na forum aż się roi od pytań o internet.
            Trzeba wszystkich zmobilizować do przestrzegania regulaminu, tak mi się wydaje.
            A jeszcze jedno pytanie a raczej stwierdzenie: nasze forum chyba zamiera, trzeba coś zrobić.
            • sqh Re: Regulamin forum 06.05.06, 16:20
              wfe416n napisał:

> W zasadzie chodzi mi o brak konsekwencji w waszym działaniu, bo czym się
              > różni moje ogłoszenie od ogłoszeń typu : zatrudnię panią do pilnowania
              > dziecka, popilnuję dziecka czy inne tego typu ogłoszenia.

Zapewniam Cię, że jeżeli ktoś w celu zatrudnienia pani do pilnowania zakłada 3
              identyczne wątki w ciągu trzech kolejnych dni (był taki przypadek), to te dwa
              nadmiarowe też znikają.

Bo to jest tak, jak ja bym na przykład założył osobny wątek, w którym
              przypominałbym o wycieczce rowerowej i dawał link do wątku, w którym ją
              zaanonsowałem po raz pierwszy.
            • stary_pawian Re: Regulamin forum 07.05.06, 07:12
              wfe416n napisał:

> A jeszcze jedno pytanie a raczej stwierdzenie: nasze forum chyba zamiera,
              trzeb
              > a coś zrobić.
              >

WFE.
              Wiosna.
              Dla jednych WIOSNA i nie w głowie im netek, dla innych wiosenne zmęczenie i też
              im nie w głowie tyle, że co innego :))))
              Będzie dobrze. Skończą się matury. Młodzież się jeszcze się "chwilę pobawi"
              i "wróci codzienność" ;)

Co do Adminów, naprawdę trudno o lepszych i sam to też doceniasz. Faktycznie
              (jak napisał Cat_s) na niektórych "furach" - horror.
            • zwierz.alpuhary Re: Regulamin forum 07.05.06, 14:54
              Sprawa jest delikatna. Z braku odpowiednich regulacji my, jako admini, kierujemy
              się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i przyznaję że pod tym względem nie
              traktujemy wszystkich sytuacji jednakowo. Niemniej jeśli dana osoba zamieściłaby
              przez pewien dłuższy okres czasu trzy wątki na ten sam temat, dwa z nich
              zostałyby na bank skasowane.
              Problem polega trochę na tym, że jakby zdublowałeś swoje ogłoszenie; gdybyś dał
              je w osobnym wątku, tak jak te, o ktorych mówisz, nikt by go nie skasował a ty
              mógłbyś je nawet "podbijać" co jakiś czas, choć oczywiście takie praktyki raczej
              nie są dobrze przyjmowane przez innych.
              Powstałe z mojej inicjatywy wątki "Inwestycje" i "Internet" są totalną klapą,
              ale zauważ drogi wfe, że my jako admini nie możemy zbytnio "regulować" i
              "kanalizować" ruchu na forum, gdyż to zależy jedynie od dobrej woli użytkowników.
          • sqh Re: Regulamin forum 06.05.06, 16:16
            Patrząc na pojawiające się ostatnio (i znikające) wątki, zastanawiam się, czy
            obok "ogłoszeń komercyjnych", "internetu" i "inwestycji" nie wprowadzić
            jeszcze "dam pracę" i "szukam pracy" - myślę, że nasze Forum by się zrobiło
            przejrzystsze.

Nie mówiąc już o tym, że planowaliśmy swego czasu dyskusję publiczną nad
            przewietrzeniem naszego nagłówka - link do forum Gimnazjum nr 3 na przykład
            jest już nieaktywny.
            • cat_s Re: Regulamin forum 06.05.06, 17:13
              Witajcie,
              Nie mam się zamiaru za bardzo, ehem, że tak powiem, 'wpieprzać pomiędzy wódkę i zakąskę'... ale...:
              Rzeczywiście regulamin portalu GW jest w zasadzie jednoznaczny, ale paragraf dotyczący ogłoszeń jest po prostu nieżyciowy.
              Innymi słowy: kto na internetowego portalu posiadanie się decyduje - musi się też zdecydować na: głupie posty, 'armie 12siurów', ogłoszenia, wątki dotyczące ślubów i warsztatów samochodowych oraz ciastkarni i kotów do oddania i tak dalej. I inaczej być nie może.

Równocześnie ów Regulamin nie jest, siłą rzeczy, rygorystycznie przestrzegany.
              Ot, chociażby nasze 'Ogłoszenia', czy też analogiczne wątki na FKraków, FOlsztyn, FPoznań... jeśli dobrze pamiętam.

Tłumaczę to sobie tak, że po po pierwsze nie jest to fizycznie możliwe, bo za małe są 'moce przerobowe', a po drugie - wykładnie nie są dopracowane.
              Tedy wniosek z tego wynika taki, że pozostaje duży margines dowolności.
              A z niego wynika następny - że można, póki co, te sprawy dogadać we 'własnym zakresie'.

Moje konkluzje pospieszne:
              - Rzeczywiście, nie ma różnicy jakościowej pomiędzy "szukam opiekunki" a "szukam pracownika" - w obu przypadkach mamy do czynienia z kwestią wynagrodzenia, zatem 'komercyjnością';
              - Wszystkie 'komercyjne' wedle mojego mniemania - skoro się pojawiają, powinny się znaleźć w jednym wątku; ale żeby to ułatwić...
              - ...ten jeden 'komercyjny' wątek, wraz z jasnym i krótkim opisem użytkowania, powinien być jakoś ekstraordynaryjnie wyeksponowany spośród innych 'czerwonych linek' - bo inaczej jest mało widoczny, mało czytelny, niedostępny i rzadko użytkowany.

Ot, się rozgadałem, zapewne niepotrzebnie;
              Ale chodzi z grubsza o to, że to net jest dla usera a nie odwrotnie...;-)

Pozdrawiam
              cat_s
              • stary_pawian Re: Regulamin forum 07.05.06, 07:37
                Admini.
                A może tak jak zrobiła to Pomme na forum "Grodzisk Mazowiecki i okolice"
                przyszpilić ogłoszenia "dam pracę (wiele osób szuka), szukam pracy (wiele osób
                oferuje pracę)" i obwieścić, że wszystkie tego typu wątki w innym miejscu
                będą "z marszu" kasowane?
                Są to ogłoszenia komercyjne i bardzo dziś potrzebne. Więc niech będą, ale
                zgadzam sie z tym by były w jednym miejscu.

Nie kasujcie: "oddam psa, kota lub pchłę, znaleziono psa, kota lub pchłę".
                • sqh Re: Regulamin forum 07.05.06, 18:42
                  stary_pawian napisał:

> A może tak jak zrobiła to Pomme na forum "Grodzisk Mazowiecki i okolice"
                  > przyszpilić ogłoszenia

Sęk w tym, że forum powyższe jest prywatne, zaś nasze - sprywatyzowane. A na
                  sprywatyzowanych nie ma niestety możności przyszpilania wątków. Przynajmniej na
                  razie.
                  • stary_pawian Re: Regulamin forum 08.05.06, 13:39
                    Wiem, że jestem niedouczony, ale Forum kojarzy mi się - dla wszystkich.
                    Jeżeli tak jest, to co to jest "forum prywatne" i czym się różni od "forum
                    sprywatyzowanego" ?
                    Czy my przypadkiem nie dajemy się zwariować?
                    Może następnym pokoleniom w żyłach będą płynęły elektrony?
                    • sqh Re: Regulamin forum 08.05.06, 14:39
                      Prywatne - to znaczy, że założył je jakiś użytkownik portalu. Jeśli masz konto
                      na Gazecie, to możesz założyć swoje własne forum, na którym jesteś sterem,
                      żeglarzem i okrętem; możesz umieszczać i kasować co chcesz, możesz to forum
                      nawet uczynić ukrytym, czyli dostępnym tylko dla wybranych osób.

Sprywatyzowane zaś jakiś czas temu zostały fora regionalne, istniejące od
                      początku lub niemal od początku istnienia portalu gazetowego, na których
                      jednakże nic się nie działo (jak na Pruszkowie, gdy pojawiłem się - pisząc - po
                      raz pierwszy i było tu nieco ponad 100 postów). Admini gazetowi zdecydowali się
                      oddać część swojej władzy chętnym, nazwanym oficjalnie Moderatorami Społecznymi,
                      w zamian za odciążenie ich od konieczności zaglądania na te fora w celu
                      okresowego przeczyszczenia. Oraz - w perspektywie - zaktywizowania tychże forów.

Z początku brzmiało to trochę jak szantaż, chodziły nawet ploty, że fora nie
                      cieszące się dużym zainteresowaniem znikną w ogóle... Ale eksperyment się raczej
                      udał - a mówię to, patrząc bynajmniej nie tylko na nasze forum, ale i na
                      sąsiednie. Choć oczywiście są i fora, gdzie nikt się nawet nie zgłosił do
                      moderowania - ale i nikt ich nie skasował...
            • zwierz.alpuhary Re: Regulamin forum 07.05.06, 14:42
              > Patrząc na pojawiające się ostatnio (i znikające) wątki, zastanawiam się, czy
              > obok "ogłoszeń komercyjnych", "internetu" i "inwestycji" nie wprowadzić
              > jeszcze "dam pracę" i "szukam pracy" - myślę, że nasze Forum by się zrobiło
              > przejrzystsze.

podoba mi się ten pomysł ale mam pewne obawy co do jego powodzenia. Tak czy owak
              spróbować można, wszystko zależy od adminów portalowych
    • stary_pawian Re: Regulamin forum 07.05.06, 07:49
      Regulaminy piszą ludzie, a życie i tak jest bardziej pomysłowe.

Admini FP są pewnie ograniczeni regulaminem nadrzędnym GW.
      Może na jakimś "Wielkim Zgromadzeniu Wiedźminów" (określenie "Wiedźminów"-tych
      naszych wymyślił Cat_s)dało by się choć troszkę zbliżyć przepisy do życia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka