Dodaj do ulubionych

SKM wrazenia

01.07.06, 16:04
Dzis zaliczylem pierwszy kurs i choc juz jezdzilem SKM-ka do Miedzylesia to
musze przyznac ze z podrozy do i z Pruszkowa jestem zadolowany. Klima, a wiec
nie smierdzi, na dodtake szybciej bo do Centralnej tylko 22 minuty jechal! Na
razie jescze pusto, ale co najwazniejsze - TYLKO 90 ZŁ!
Obserwuj wątek
    • valczak Re: SKM wrazenia 01.07.06, 18:18
      Nie przezwywajmy :) To tylko pociag :) Podroz rzeczywiscie krotsza (mi sie udalo dojechac dzis w 13 min z zachodniego do pruszkowa) i lepszy komfort ale tyle - mysle ze nie ma co przezywac. Przezywac bedziemy jak bedzie tragedia w wagonach :P A bedzie... :]
      • kristov_v Re: SKM wrazenia 01.07.06, 20:09
        Jechałem i jest ok : klima , zapowiedzi przystanków ,wyświetlania przystanków ,
        tanio bo 90 zeta , ochrona , monitoring , nawet uprzejmy pracownik SKM-ki który
        pomógł wejść staruszce.itd
      • zwierz.alpuhary Re: SKM wrazenia 01.07.06, 20:46
        > Nie przezwywajmy :) To tylko pociag :)

Ba, ale jaki pociąg! Szybki, wygodny, czysty, bezpieczny, nie ma tłoku - czy to
        nie jest przeżycie dla pasażera polskich pociągów?
    • ameljajulia Re: SKM wrazenia 01.07.06, 20:44
      Ja jechałem dziś 3 razy SKM 14WE-04.Ja jechałem 13.55 z Pruszkowa do Rembertowa
      póżniej z Rembertowa o 14.51 do Warszawy Centralnej i o 19.08 z Warszawy
      Centralnej do Pruszkowa.Przeżycia z jazdy to po pierwsze jak jechaliśmy z
      Pruszkowa o 13.55 to że odjeżdzamy z Pruszkowa i pan dopiero zapowiada "Stacja
      Pruszków"
      Wjeżdzamy do Piastowa i pan dopiero zapowiada "Następna stacja Piastów"
      Odjeżdzamy z Piastowa i pan zapowiada "Stacja Piastów" "Następna stacja Warszawa
      Ursus granica strefy biletowej"Wjezdzamy na stację i pan zapowiada "Stacja
      Warszawa Ursus granica strefy biletowej"Jestaśmy w połowie drogi do Włoch i pan
      zapowiada "Następna stacja Warszawa Włochy""Stacja Warszawa Włochy""Nastepna
      stacja Warszawa Zachodnia"Wjeżdzamy na Zachodnią "Stacja Warszawaa
      Zachodnia"Odjeżdzamy "Naastępna stacja Warszawa Centralna"Wjeżdzamy na Centralną
      "Stacja Warszawaa Centralnaa"Wjeżdzamy na Wschodnią "Następna stacja Warszawa
      Wschodnia""Stacja Warszawa Wschodnia"Odjeżdzamy "Nastepna stacja Warszawa
      Rembertów"Wjeżdzamy do Rembertowa "Stacja Warszawa Rembertów""Koniec
      Trasy""Służbowy".
      • kristov_v Re: SKM wrazenia 01.07.06, 20:59
        ameljajulia napisał:

> Ja jechałem dziś 3 razy SKM 14WE-04.Ja jechałem 13.55 z Pruszkowa do
        Rembertow
        > a
        > póżniej z Rembertowa o 14.51 do Warszawy Centralnej i o 19.08 z Warszawy
        > Centralnej do Pruszkowa.Przeżycia z jazdy to po pierwsze jak jechaliśmy z
        > Pruszkowa o 13.55 to że odjeżdzamy z Pruszkowa i pan dopiero zapowiada "Stacja
        > Pruszków"
        > Wjeżdzamy do Piastowa i pan dopiero zapowiada "Następna stacja Piastów"
        > Odjeżdzamy z Piastowa i pan zapowiada "Stacja Piastów" "Następna stacja
        Warszaw
        > a
        > Ursus granica strefy biletowej"Wjezdzamy na stację i pan zapowiada "Stacja
        > Warszawa Ursus granica strefy biletowej"Jestaśmy w połowie drogi do Włoch i
        pan
        > zapowiada "Następna stacja Warszawa Włochy""Stacja Warszawa Włochy""Nastepna
        > stacja Warszawa Zachodnia"Wjeżdzamy na Zachodnią "Stacja Warszawaa
        > Zachodnia"Odjeżdzamy "Naastępna stacja Warszawa Centralna"Wjeżdzamy na
        Centraln
        > ą
        > "Stacja Warszawaa Centralnaa"Wjeżdzamy na Wschodnią "Następna stacja Warszawa
        > Wschodnia""Stacja Warszawa Wschodnia"Odjeżdzamy "Nastepna stacja Warszawa
        > Rembertów"Wjeżdzamy do Rembertowa "Stacja Warszawa Rembertów""Koniec
        > Trasy""Służbowy".
        ___

Pan : zapowiada następny : PRZYSTANEK Np Wawa - Włochy , W. Ursus , Piastów ,
        Pruszków , itd.
        A na centralnym z negafonu idzie : 'Pociąg Szybkich Kolei Miejskich z Pruszkowa
        do Rembertowa odjedzie o godz. .... '

• kristov_v Re: SKM wrazenia 01.07.06, 21:03
          oczywiście żle napisałem powinno być : z 'megafonu' a nie 'negafonu';)
          • kaliaa Re: SKM wrazenia 01.07.06, 22:38
            udalo mi sie przypadkiem ja zobaczyc i powiem Wam ze jestem pod wrazeniem tak
            wielkim, ze pomimo ze wszedzie ruszam sie tylko autem i nie znosze komnunikacji
            publicznej, to chyba specjalnie sie przejade tym pociagiem tak bardzo mi sie
            spodobal :)
            • jersey.girl Re: SKM wrazenia 02.07.06, 00:19
              Jechalam dzis SKM o 14:50 z Pruszkowa i tez mi sie podobalo :). W Pruszkowie
              wsiadlo ok. 10 osob plus w pociagu byl pan ochroniarz (pozdrowienia jezeli czyta
              :)). Wracalam z Centralnego SKM teoretycznie o 22:08, ale wyjechal dopiero o
              22:24 (zapewne z powodu utrudnien w ruchu). Bilet sieciowy dobowy normalny to
              tylko 9,60, wiec bardzo sie oplaca.
              • wpr2006 Re: SKM wrazenia 02.07.06, 12:54
                SKM - ka spisuje się dobrze:
                -okna przyciemnione
                -klimatyzacja
                -komunikaty słowne i pisemne o przystankach
                -wygodne miejsca
                -jest wyciszona w stosunku do innych pojazdów szynowych
                -bardzo miła obsługa
                -panowie ochroniarze
                -jeszcze do tego asystent motorniczego przechodzi po każdym przystanku po
                składzie i sprawdza aby okna były zamknięte tak żeby klimatyzacja rzeczywiście
                działała i bardzo uprzejmie odpowiada na zapytania pasażerów.
                Podsumówując to wszystko a także to, że za 90 ZŁ. a w tym mogę jescze jeździć
                metrem, autobusami i tramwajami jestem zadowolony:)

Aha jescze zapomniałbym widziałem wywiad na Panoramie Pruszkowskiej z Panem
                Prezydentem w sprawie komunikacji ( w tym o SKM, przedłużeniu 716 na os.
                Staszica )codziennie o g. 9.00, 17.30, 22.00.
                • magister11 Re: SKM wrazenia 02.07.06, 15:31
                  Idzie Europa do Pruszkowa....
                • valczak Re: SKM wrazenia 02.07.06, 17:01
                  I co mowil o 716? Bo ja tego programu ogladac nie bede - zenada.
                • maja209 Re: SKM wrazenia 04.07.06, 13:11
                  mam pytanko ... czy to znaczy ze jesli kupie karte miejska i doladuje ja za
                  kwote 90 zl to moge podrozowac po W-wie, metrem i autobusami i liniami
                  podmiejskimi i dodatkowo nawet SKM do Pruszkowa ?
                  • wpr2006 Re: SKM wrazenia 04.07.06, 18:56
                    maja209 napisała:

> mam pytanko ... czy to znaczy ze jesli kupie karte miejska i doladuje ja za
                    > kwote 90 zl to moge podrozowac po W-wie, metrem i autobusami i liniami
                    > podmiejskimi i dodatkowo nawet SKM do Pruszkowa ?
                    --
                    Tak dokładnie :)
    • ameljajulia Re: SKM wrazenia 02.07.06, 18:40
      Że być może 716 zacznie jeżdzić do Pruszkowa od Września br.
      • wpr2006 Re: SKM wrazenia 02.07.06, 20:18
        Ważniejsze fakty z wywiadu to, że:
        -Gmina Miasto Pruszków będzie dopłacała 40 000 zł. ( słownie czterdzieści
        tyśięcy złotych ) na m-c ZTM za SKM
        -Pan Kurzela stwierdził, że mają być wznowione rozmowy w sprawie przedłużenia
        7xx - tki do Pruszkowa, etc.
        • kaczor332 Re: SKM wrazenia 02.07.06, 20:55
          dokładnie 47 000 zł za kazdy miesiąc jezdzenia SKM-ki i miasto zapalcilo narazie
          za 6 miesiecy z gory co oznacza ze SKM przez 6 kolejnych miesiecy bedzie napewno
          jezdzic do Pruszkowa ( nie wroci do Falenicy na miesciac w listopadzie)
          • magister11 Re: SKM wrazenia 02.07.06, 21:25
            No i dobrze (czuję że ją polubimy)
            • wpr2006 Re: SKM wrazenia 02.07.06, 22:25
              Włączyłem ponownie na powtórkę Panoramy przed chwilą o g. 22.00 i faktycznie
              pomyliłem się co do sumy płatności miesięcznej dla ZTM za SKM i jest to kwota
              45 000 PLN (tak podano w Panoramie).Przepraszam za nieścisłość.

Przyznam, że aż do końca nie wierzyłem, że Pruszków będzie miał SKM. Ale
              podobno i marzenia dojeżdzających się spełniają i się spełniły :)

Teraz trzymam kciuki za 7xx. A jak to się dokona to w sprawie komunikacji
              będzie o niebo lepiej. Przy okazji mam nadzieję, że Wojewódzki Zarząd Dróg
              wykona poszerzenie pruszkowskiej częsci Al. Jerozolimskich oraz nastąpi jak
              najszybciej wykonanie robót drgowych we włochowskiej i ochockiej częsci Al.
              Jerozolimskich. Wówczas ta 7xx bedzie mknęła jak w piosence: "Autobus czerwony
              przez ulice mego miasta mknie..." to co jest normalnością w całej naszej
              Aglomeracji Warszawskiej.

Zostaje jeszcze kwestia, odnogi tramwajowej przez osiedla Staszica i Prusa mam
              nadzieję, że to się spełni bo na pewno odmieniłoby i uatrakcyjniło te nasze
              osiedla i też budowane osiedle Parzniewskie.
              • magister11 Re: SKM wrazenia 02.07.06, 22:55
                Co do WKD to w czerwcu Urząd Antymonopolowy miał wydać decyzję, czy przejęcie
                WKD przez samorządy jest w porządku. To orzeczenie miało otwierać drogę do
                przejęcia WKD i do zapowiadanych (trąbionych wszem i wobec) inwestycji. Czy
                ktoś orientuje się może, czy ta decyzja zostałą już wydana?

I druga sprawa: skoro SKM ma kartę sieciową, to czas powalczyć o sieciówkę na
                WKD!
                • kaczor332 Re: SKM wrazenia 03.07.06, 18:01
                  co do drugiej sprawy to marne szanse na to widze z prostej przyczyny: WKD nie
                  jest wlasnoscią ZTM wiec z jakiej racji ma tam obowiazywac karta sieciowa?
                  (pytanie retoryczne ;-] )

Dzis jechalem z w-wy wschodniej o 17.03 w pruszkowie bylem o 17.35. Mogla byc
                  duzo wczesniej ale raz ze wlokła sie strasznie wolno w tunelu srednicowym(za rok
                  mam nadzieje sie to poprawi) a dwa na centralnym stala ponad 4 minuty bo ludzie
                  wsiadaja na "pale" do pierwszego pociagu poczym wychodza kiedy dowiaduja sie od
                  kierownika pociagu ze nie mozna jezdzic na biletach KM...

a tak juz na koniec to juz taki maly absurd - po jakiego chodzi klimatyzacja jak
                  wszystkie doslownie wszystkie okna sa pootwierane ;>
    • sqh Re: SKM wrazenia 02.07.06, 23:27
      Ja miałem przyjemność jechać 1 VII drugim pociągiem z Warszawy - czyli o 5:06
      bodajże - bo w nocy z piątku na sobotę zrobiliśmy sobie ze znajomymi z Żoliborza
      ognisko. Chciałem zdążyć na pierwszy, ale się nie wyrobiłem :-(

Wrażenia absolutnie pozytywne. Dziś jeszcze zaliczyłem podróż do i z Warszawy -
      komfort nie spotykany chyba nigdzie indziej. Ciekawe jednak, jak będą wyglądały
      pociągi w dzień powszedni w godzinach szczytu - przekonamy się o tym już jutro.
    • magister11 "Przyjaciel" Pruszkowa ponownie dał znać o sobie 03.07.06, 10:31
      Wielu ludzi narzekało też, że nie mogą z biletem kolejowym jeździć składami
      Szybkiej Kolei Miejskiej, która od soboty kursuje nową trasą z Pruszkowa do
      Rembertowa. Okazało się, że marszałek Mazowsza Adam Struzik nie podpisał
      jeszcze odpowiedniego porozumienia w tej sprawie z Zarządem Transportu
      Miejskiego. Propozycją nie zajął się też sejmik województwa. Być może obie
      strony dogadają się dziś. Wtedy z biletem Kolei Mazowieckich będzie można od
      wtorku jeździć pociągami SKM od Dworca Zachodniego do Wschodniego. Na razie
      honorowane są na tej trasie w pociągach pośpiesznych i ekspresowych.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3457950.html
      • zwierz.alpuhary jak już gdzieś tu mówiłem 03.07.06, 11:10
        niestety nie jesteśmy Płockiem ani Ciechanowem
        • magister11 Re: jak już gdzieś tu mówiłem 03.07.06, 11:24
          Na szczęście na forum pojawia się czasem klubowy kolega Pana Struzika, więc
          miejmy nadzieję, że dołoży on wszelkich starań , aby jego ugrupowanie zapisało
          się czymś pozytywniejszym w pamięci Pruszkowian. ....bo jak na razie to coś
          cienko to widzę....:-((
    • milenkaj Re: SKM wrazenia 03.07.06, 11:23
      długo jeszcze nie przejadę się tym cudem, bilety mam długookresowe, więc na
      razie tylko patrzę ;)))
    • zwierz.alpuhary Uwaga na bilety! 04.07.06, 13:19
      Bilety kolejowe wciąż nieważne w SKM - kanary wlepiają kary

Wbrew informacjom na plakatach kontrolerzy w pociągach SKM nie uznawali biletów
      kolejowych i wlepiali mandaty
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3460485.html
    • celestynow Bilet Kolei Mazowieckich Ważny w Pociągu SKM :-))) 04.07.06, 14:42
      Od dziś bilet Kolei Mazowieckich obowiązuje również w pociągu Szybkiej Kolei
      Miejskiej :-)))
      remonttunelu.pl
      ztm.waw.pl/skm.php
      koleje.mazowieckie.com.pl
      bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=169
      • saurin Re: Bilet Kolei Mazowieckich Ważny w Pociągu SKM 04.07.06, 15:26
        Ale TYLKO na odcinku W-wa Zachodnia <=> W-wa Wschodnia !!!

cyt. "Uwaga! Od 4 lipca 2006 r. w pociągach SKM na odcinku Warszawa Wschodnia -
        Warszawa Zachodnia ważne są również bilety uprawniające do przejazdów na tej
        trasie pociągami Spółki "Koleje Mazowieckie - KM" Sp. z o.o."

www.ztm.waw.pl/skm.php
        • sulimo1 Re: Bilet Kolei Mazowieckich Ważny w Pociągu SKM 04.07.06, 15:42
          saurin napisał:

> Ale TYLKO na odcinku W-wa Zachodnia <=> W-wa Wschodnia !!!
          >
          > cyt. "Uwaga! Od 4 lipca 2006 r. w pociągach SKM na odcinku Warszawa
          Wschodnia -
          >
          > Warszawa Zachodnia ważne są również bilety uprawniające do przejazdów na tej
          > trasie pociągami Spółki "Koleje Mazowieckie - KM" Sp. z o.o."

No a z jakiej paki na innych? Przeciez ZTM i PKP KM to zupelnie inne firmy.
          Remont srednicowego wylaczyl pociagi w ruchu podmiejskim na odcinku od
          zachodniej do wschodniej i na takim tez odcinku jezdzi komunikacja zastepcza.
          To dobrze ze dogadali sie, bo do tej pory i tak ludzie sie pakowali do SKM a
          tylko kary sie sypaly ;-)

Ps. Dzisiaj jechalem z Pruszkowa o 8.10 i musze powiedziec ze w Ursusie nie
          dosc ze byly wszystkie miejsca siedzace zajete to jeszcze calkiem niezly tlok
          oglnie panowal. Wiec chyba ogolnie ludzie zaczynaja dostrzegac i przekonywac
          sie do SKM. A na Zachodniej juz trzeba bylo dociskac kolanami zeby sie wszyscy
          zmiescili ;-)
          • kaczor332 Re: Bilet Kolei Mazowieckich Ważny w Pociągu SKM 04.07.06, 17:23
            dzis jechalem z Wa-wy o 16.30 Pociag jakos wczesnie przyjechal i oczywiscie nie
            zapowiedzileli go... ale SKM-ka byla tak pełna ze bez rozbiegu nie da rady wejsc
            ;-)
            W godzinach 15-17 powinny czesciej jezdzic!
    • celestynow SKM - Nowa, Chyba Lepsza Forma Godzin Kursowania 11.07.06, 21:16
      SKM - Nowa, Chyba Lepsza Forma Godzin Kursowania Pociągów {dla mnie jest
      bardziej praktyczna}:
      ztm.waw.pl/baza/SKM/ZESPOLY.HTM
      ztm.waw.pl/baza/SKM/S2/TRASY.HTM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka