lecsokole 02.09.06, 10:23 Witamy wszystkich po wakacjach! Zmieniliśmy i zaaktualizowalismy stronę Czy Twój dom też zostanie wyburzony?Sprawdź! www.lecsokole.pl/obw_burm.war.htm#wyburzenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert_58 Re: lecsokole.pl 02.09.06, 10:33 czy wiadomo ile będą płacić za wyburzony dom i zabraną działkę pod drogę? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 02.09.06, 10:35 Też mnie to interesuje. Ale o ile działkę można przeżyć, to nie życzę nikomu burzenia domu. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: lecsokole.pl 02.09.06, 14:32 robert_58 napisał: > czy wiadomo ile będą płacić za wyburzony dom i zabraną działkę pod drogę? Pewnie to się wycenia wg. cen rynkowych. Moim zdaniem najgorzej bedą mieli ci, którzy są tyuz za strefa do wyburzenia. Nikt od nich domu nie odkupi za jakieś sensowne pieniądze, a życ obok trasy nie będzie łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: lecsokole.pl 02.09.06, 15:07 esscort napisał: Moim zdaniem najgorzej bedą mieli ci, > którzy są tyuz za strefa do wyburzenia. Nikt od nich domu nie odkupi za jakieś > sensowne pieniądze, a życ obok trasy nie będzie łatwo. w takim wariancie grozi to mnie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 02.09.06, 13:48 He he, niezłe: www.lecsokole.pl/ gdzie to wisi? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 02.09.06, 13:50 Tak a propos - najczęściej kradziony znak drogowy: pl.wikipedia.org/wiki/Fucking Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: lecsokole.pl 02.09.06, 14:35 Widzialem, że jest tez nowa wersja tego baneru przy Brukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: lecsokole.pl 02.09.06, 15:23 Gratulacje dla lecsokole, bilbord na Kolejowej śliczny, tak trzymajcie macie moje poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasznik11 Re: lecsokole.pl 02.09.06, 23:00 Pozdrawiam Leć Sokole. Mapka fajna, ale już nieaktualna. W Dziekanowie Nowym przybyło punktów do wyburzenia oraz punktów w strefie max. uciążliwości. W Dziekanowie Nowym ktoś puścił w obieg dużą odbitkę mapy z zaznaczonym planowanym przebiegiem drogi. Ludzie, którzy dorobek swojego życia zainwestowali w budynki w cichym i spokojnym miejscu nagle uświadomili sobie, że ich domki to teraz czarne punkty na planowanej przez Sokoła wałowej drodze. Troszkę się wk...Tym bardziej, że wiele z pozwoleń na budowę tych czarnych punktów niedawno wydał nasz wielki planista-Sokół. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: lecsokole.pl 06.09.06, 15:19 Widziałam bilboard, super, taki zieloniutki :) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Znak Sokoła 06.09.06, 15:26 A ja słyszałem niezły komentarz do znaku, że Sokołom się zakazuje wjazdu: Ale tam macie oszołomów w tych Łomiankach - najpierw znak że przepraszają za Giertycha, teraz to... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 15:33 fragi no pewnie-nie długo będzie: "Łomianek przepraszają za fr..." :))) zycie jest dynamiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Znak Sokoła 06.09.06, 15:38 No jeżeli komuś przeszkadzało, że Ł. przepraszały za Romka, to ja już nic nie mówię Fragi. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 06.09.06, 16:26 To nie jest kwestia przeszkadzało-nie przeszkadzało, Sanczis. To jest kwestia głupiego wykorzystania billboardów. Chociaż lećsokołowy można zrozumieć, jako element negatywnej kampanii wyborczej. Obawiam się jednak, że może wywołać efekt bumerangu. Ciekawe w kogo uderzy? Gdyby pod billboardem zakazującym wstępu Sokołowi ktoś się podpisał, pewnie ów efekt trafiłby właśnie jego. Ponieważ nie podpisał się nikt, bo lecsokoly są anonimowe - tak naprawdę działają na korzyść Sokoła a na niekorzyść wszystkich innych potencjalnych kandydatów. Dla Papka, który jest jaki jest przedstawię tok myślenia: Oho, banner przeciwko Sokołowskiemu, wjazdu mu zakazują, władzy chcą brutalnie, ale żeby burmistrzowi wjazdu zakazywać??? Ojj przeginają. Co im Sokołowski takiego złego zrobił, żeby go do miasta nie chcieć wpuszczać??? To ja Sokołowskiemu pomogę i na niego zagłosuję. Pozdrawiam lecsokolow szczególnie. Dobra robota! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 17:58 fragi no duzo chyba musiałeś nad tym myśleć? jeżeli billboard budzi ciekawość, budzi zapytania, o co chodzi?, kto to napisał i dlaczego, rozmawia się o tym w pracy:)))skoro nawet Ciebie zainteresował oznacza jedno-efekt jest zapewne osiągany. Jest to również sygnał dla wszystkich, że jest grupa mieszkańców i to całkiem spora, która ma już dość, czego... każdy kto wybiera się na wybory, będzie właśnie szukał czego odsyłam Ciebie www.lecsokole.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ptasznik11 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 21:43 Leć Sokole to inicjatywa która najbardziej przyczyniła się do uświadomienia mieszkańcom Łomianek kim jest Sokół. Czego dokonał przez te 8 lat i na jakim zadupiu cywilizacyjnym dzięki jego rządom znalazły się Łomianki. Żeby tego nie widzieć trzeba być ślepym lub uzależnionym od Sokoła. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Znak Sokoła 06.09.06, 15:52 frags napisał: > A ja słyszałem niezły komentarz do znaku, No to jeśli słyszałeś taki komentarz, to znaczy że plakat zauważono a pewnie na tym zależało autorom :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Znak Sokoła 06.09.06, 16:34 Wiesz co frags tak się zapatrzyłam w ten bilbord że się przyznam nawet nie zauważyłam tego odlatującego sokoła, ale uśmiałam się do łez czytając napis "Kierowco jesteś w Łomiankach, mieście nadziei na zmianę burmistrza" chyba nic nie pomyliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 06.09.06, 17:00 Ja Mazowianko mam nadzieję, ze burmistrz się nie zmieni. Nowy burmistrz to nowe kłopoty - inwestycje, które będą przeszkadzać w ruchu i będą prowadziły do jednego - tuszowania bałaganu. Moim zdaniem od podłączenia wodociągu stary betonowy sześcian nie stanie się piękniejszy, a rów przez ulicę trzeba przekopać. Kiedyś mądrze napisał papirus o tych, którzy mieszkają w pobliżu budowanych, albo już uruchomionych tras szybkiego ruchu - że kiedy się budowali, albo kupowali domy czy mieszkania wiedzieli na co się decydują. Ci, co kupowali domy bez wodociągów wiedzieli na co się decydują, prawdopodobnie takie nieruchomości są tańsze. Mi ani wodociągi, ani rozbudowa kanalizacji nie jest potrzebna, traktuję to tylko jako potencjalne utrudnienie w ruchu i hałas ciężarówek. Wolę Sokoła, bo podejrzewam, że będzie burmistrzem umiarkowanych inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 06.09.06, 17:08 Nie chciałem tworzyć sążnistego postu, odpowiadam w dwóch. Ty, Mazowianko jesteś osobą o ugruntowanych poglądach - nie chcesz Sokoła, prawdopodobnie wybierzesz Twojego znajomego, Pszczółkowskiego. Na Ciebie billboard lecsokolow nie działa, bo jak już napisałem Ty decyzję wyborczą już podjęłaś - nie Sokół. Efekt o którym pisałem dotyczy niezdecydowanych. 1. Tych, którzy chcą spokoju i Sokół im lata (ładnie wyszło), a boją się, że od banneru z zakazem wjazdu do awantur bliziutko. 2. Tych, którzy może i by Sokoła nie poparli, zastanawiają się, ale jak widzą kampanię negatywną z zakazem wjazdu uznają, że jednak Sokół niech już będzie. Popatrz na to: - jaką kampanię prowadzi Pszczółkowski (mało czytelny banner zapowiadający coś niepokojącego - zmiany, ale nie wiadomo jakie cyt "Łomiankom potrzeba zmian". - Waśniewski - praktycznie żadna, tworzenie komitetu i wahadło czy jest z LPRem, nie jest, jest ze Zgodą i w Zgodzie - nie wiadomo. - Sokołowski - w tym miesiącu o ile wiem festyn w Kiełpinie, potem Dni Łomianek i innych imprez moc. Burmistrz pewny siebie, bawi się z mieszkańcami i integruje. Sokołowski w tym zestawieniu wypada najlepiej. On się bawi, organizuje rozrywki, ma prasę (GŁ), kontrkandydaci wypadają blado, albo niepokoją. Pozdrawiam Cię! Odpowiedz Link Zgłoś
zaplotka Re: Znak Sokoła 06.09.06, 17:44 O Boże, ale bełkot. Frags, nie wiem, czym się zajmujesz, ale chrzanisz jak z nut. Gdyby ludzie tak myśleli 25 lat temu, to do tej pory stałbyś w kolejce po masło na kartki. Mnie ten bilbord (zresztą ani jednen, ani drugi) w ogóle nie niepokoi. Niepokoiłaby mnie stagnacja. Rozumiem, że ty nie chcesz zmian, bo cię zadowala to, co jest. W takiej sytuacji sammozadowolenia jest pewnie kilka procent mieszkańcow Łomianek. Ja myślę, że ten biblbord ze znakiem zakazu niepokoi cię właśnie jako czynnego zwolennika burmistrza - widzisz w nim niebezpieczeństwo. Bilbord jest lekki i dowcipny, przyciąga uwagę, wzbudza sympatię, jest świeży, pomysłowy. Tymczasem burmistrz robi nadętę sztampowe imprezy, które jedynie wzmacniają jego nadszarpnięty wzierunek. Jeżeli to, co on robi, nazywasz dobrą kampanią, zabawą, integracją, to chciałabym, żebyś został jego doradcą. Frags, ile ty masz lat? O jakiej zabawie mówisz? Widzialeś to kiedyś z bliska? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 06.09.06, 17:59 Frags, nie wiem, czym się zajmujesz, ale chrzanisz jak z > nut. - atakuj pogląd, ie człowieka, będzie milej W takiej sytuacji sammozadowolenia jest pewnie kilka > procent mieszkańcow Łomianek - myślę, że więcej. Ja myślę, że ten biblbord ze znakiem zakazu > niepokoi cię właśnie jako czynnego zwolennika burmistrza - widzisz w nim > niebezpieczeństwo - cieszy mnie że i Ty myślisz. Nie, nie widzę żadnego niebezpieczeństwa. Posty były adresowane do Mazowianki i były odpowiedzia na Jej zdanie, również napisane do mnie. Ale i Ciebie Zaplotko pozdrawiam, jak to mawia papirus, wiele przed Tobą pracy, ale i ty może keidyś zrozumiesz... np jak się nie zacietrzewiać? P.S. Frags, ile ty > masz lat? - o moje dane - imię, nazwisko, wiek, adres pytaj surena5 - juz raz część z nich ujawnił i znikł. Pod nickiem suren5 znikł. Szkoda, myślałem że i On się przedstawi - suren5 - ciągle czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Znak Sokoła 06.09.06, 18:08 frags napisał: > - Sokołowski - w tym miesiącu o ile wiem festyn w Kiełpinie, potem Dni > Łomianek i innych imprez moc. Burmistrz pewny siebie, bawi się z mieszkańcami i integruje. > > Sokołowski w tym zestawieniu wypada najlepiej. On się bawi, organizuje > rozrywki, ma prasę (GŁ), kontrkandydaci wypadają blado, albo niepokoją. > Burmistrzem jest od ośmiu lat. Więc jego obowiązkiem jest integrować (miał to nawet wpisane w program 4 lata temu) i robić imprezy - troche kulawe jak dotąd i bez fantazji. No może we wrześniu i październiku błyśnie. I kase na to ma całkiem sporą i naszą :) Nie martwiłabym sie o to niepokojenie. Jak widac na razie nikt nie trzęsie sie ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 18:14 masz trochę rację, ale wszystko wskazuje na to, że imprezy którę idą w parze sokołem nie są już tak postrzegane jak się Tobie wydaje. Imprezy sokoła sa porażką, ludzie myślą i dzięki cięzkiej pracy wielu owszem zjedzą kiełbaskę, ale na gadki sokoła się nie dadzą nabrać-"choć opowiem Ci bajeczką" Frags Ty nie zagłosujesz na Sokoła, wiem o tym dobrze, a każdy inni wyjeżdzając poza Łomianki widzi jak mocno jestesmy zacofani. Zwróc uwagę przekaz płynący od sokoła i jego gazety jest sprzeczny z otaczająca nas rzeczywistości, jest w związku z tym niewiarygodny. Taka inicjatywa jak lecsokole cieszy włąśnie tych wszystkich którzy widzą jak wszystkiego brakuje, a jest ich większość, bo większośc chce czystej wody, równej ulicy, nawet tego kawałka przy jeziorku, i wielu innych udogodnień, które dzi w 21 wieku nie są czymś nadzwyczajnym. Historia wodociagu to starożytność, wtedy wiedziano jak wazna jest czysta dobra woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Znak Sokoła 06.09.06, 18:35 frags napisał: -> - Sokołowski - w tym miesiącu o ile wiem festyn w Kiełpinie, potem Dni > Łomianek i innych imprez moc. Burmistrz pewny siebie, bawi się z mieszkańcami i > > integruje. > > Sokołowski w tym zestawieniu wypada najlepiej. On się bawi, organizuje > rozrywki, ma prasę (GŁ), kontrkandydaci wypadają blado, albo niepokoją. Frags czy Ty czytasz to co piszesz bo odnoszę wrażenie że coś Ci się pomieszało z tej miłości do Sokoła, powiedz mi w czym tak dobrze wypada Sokołowski,że organizuje sobie wiece wyborcze za pieniądze wszystkich mieszkańców Twoje również, czy nie uważasz że jest to po prostu świństwo, nie uważasz że uczciwiej by zrobił gdyby na czas trwania kampanii poszedł na bezpłatny urlop,bo każdy jest mądry za cudze pieniądze niech wydaje swoje, bo ja się nie zgadzam aby robił to za moje pieniadze.Te wszystkie pikniki i święta Łomianek służą tylko aby pokazać się mieszkańcom i mydlić im oczy jaki to On jest dobry gospodarz, więc nie pisz mi więcej o Sokole bo już mnie mdli. Co do P. Pszczółkowskiego tak jest to mój kandydat na Burmistrza i jest to jedyny kandydat który jest w stanie coś zrobić dla mieszkańców,jest fachowcem i ma wszelkie szanse aby wygrać z Sokołem ponieważ ma poparcie mieszkańców Łomianek( nie mówię o Tobie) i zrobię wszystko aby wygrał te wybory. To byłoby na tyle, mimo wszystko lubię Cię i Pozdrawiam. >- Forum Łomianki OIOM Lec Sokole Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 21:23 A jednak bez fragsa opozycja wypada słabiusienko. Najgorsza jest ta część elektoratu która mówi: Pszczółkowski be bo z PO, lepszy kazdy inny zwłaszcza obecny. A ja sadzę, że dla kazdego wybór nie jest łatwy. Jednak gminą trzeba mocno potrząsnąć, by skończył sie marazm, samowola i sobiepaństwo. Frags wymyśl receptę na to bu koło Ciebie nie istniał straszliwy dół ściekowy, a powstała alejka spacerowa z potokiem, którą mógł byś pokazać przyjaciołom Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 21:30 Frags pamietaj, że jak Ci zrobią drogę zaplacisz podatek adiacencki, za chodnik też, a czas który upłynął od wybudowania wodociągu i kanalizacji chyba też nie przekroczył trzech lat i znowu kłania Ci się ten podatek. Sokołowski Ci to zapewni! Zborowo Łomianki Stare problem pozornie załatwiły. Co zrobisz sam w pojedynkę jak Ci wymierzą? sojrz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=48109613 Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 21:31 napisałem "pojedynkę jak Ci wymierzą? sojrz: powinno być: "pojedynkę jak Ci wymierzą? spójrz:" Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 21:55 46 napisał: > Frags pamietaj, że jak Ci zrobią drogę zaplacisz podatek adiacencki, za chodnik > też, a czas który upłynął od wybudowania wodociągu i kanalizacji chyba też nie > przekroczył trzech lat i znowu kłania Ci się ten podatek. Sokołowski Ci to > zapewni! .... czyli wg opinii J46 nie daj Boże aby coś gmina robiła bo zaraz mieszkańcy dostaną po kieszeni. Czyli nawoływanie do inwestycji to innymi słowy nawoływanie do "skoku na kasę" w portfelach mieszkańców? A że nie minął stosowny czas kanalizy u Fragsa to nowy/stary burmistrz może równiż sięgnąć do kieszeni Fragsa i jego sąsiadów, bez względu na deklaracje wyborcze. Czy sądzisz J46, że Twoja wypowiedzź jest mało obiektywna, zawiera jedynie groźne skutki dla mieszkańców płynące z rozwoju infrtasrtuktury miejskiej? Czy może coś dodasz do swojego postu? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 06.09.06, 23:03 Uff, sporo tego, jak na pomeczowe refleksje. odpowiem z pamięci: 1. papirus22 - cieszy mnie pozytywna zmiana Twojego stylu dyskusji, tak trzymać! Niestety, nie masz w jednym racji. Zagłosuję na Sokoła. Choćby dlatego, że jak pisze j46 gdy przyjdzie "nowe" rozkopią mi brzeg jeziorka, położą tam nowy chodnik i każą płacić. 2. Mazowianka - czytam to, co piszę. Mam wrażenie, że Ty nie przeczytałaś dokładnie i nie wszystko zrozumiałaś. Czy wyobrażasz sobie co by się działo, gdyby w każdej gminie burmistrz ubiegający się o reelekcję trzy miesiące przed wyborami szedł na bezpłatny urlop? Nie wyobrażasz? Ja też nie, ale mimo wszystko Cię lubię. 3. j46 - kanalizacja jest tu od więcej niż 3 lat, chodnik, czyli kostkę położył na niewielkim odcinku deweloper który to wybudował. Reszta mnie nie interesuje. A już na pewno nie chciałbym, aby wokół jeziorka ułożono chodnik, ustawiono ławki i wybetonowano mu brzegi. Od dawna zamierzam połowić w nim ryby. Stan obecny o wiele bardziej mnie zachęca do tego sportu. 4. mwsylwia - niepokoju nie widać, ale będzie. Choćby po przeczytaniu tego, co napisał j46 w kontekscie opłat adiacenckich, które grożą mi w przypadku wybudowania drogi, czy chodnika. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że Sokołowski, jako burmistrz umiarkowanej inwestycji jest dla mnie bezpieczniejszy. Powtarzam swoje zdanie - porównując falstartową kampanię samorządową w Łomiankach uważam, że Sokołowski czas wykorzystuje najlepiej. Rzeczywistość Łomianek do wielu przemawia z GŁ, do mnie też. Jakoś tak już jest, że słowu drukowanemu ufa się bardziej niż wklepanemu w internet. Dobrej nocy wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
edoma Re: Znak Sokoła 06.09.06, 23:07 Dobrej nocy fragsie. Nadal nie wiem czy bedę głosowała na sokoła czy nie. Ale Twoje poglądy są warte zastanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Znak Sokoła 06.09.06, 23:17 Hehe. Nie ma to jak szukać sprzymierzeńca przeciwko wszystkim. A Fragi dalej mąci na forum po swojemu. I co lepsze wszyscy się nabierają. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ptasznik11 Re: Znak Sokoła 06.09.06, 23:29 Frags ma rację. Jak do nas przyjechały zakładać elekstryczność, tośmy ich pogoniły z widłami. Wiadomo elekstryczność odbiera krowom mleko. Tyż bede głosować za umiarkowanie wstecznym postępem, za sokołem. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 07.09.06, 10:20 nicku ptaszniku, ptaszniku nicku. Nie zrozumiałeś o kim i o czym pisałem niestety. Nie miałem na myśli tych, co nic nie mają - np kanalizacji. Wcześniej już skrobnąłem, że w tej sprawie zgadzam się z rozumowaniem papirusa 22. Przypomnę, że On pisząc o budowie tras wyraził pogląd, że ci, którzy budowali się, albo kupowali mieszkania czy domy w rejonie przyszłych i budowanych tras musieli liczyć się z hałasem (w myśl lubuskiego powiedzenia widziały gały, co brały). Przekładając to na łomiankowską sytuację - uważam, że kupując dom bez kanalizacji np ten, kto go kupował uczynił transakcję świadomie, zdecydował się na szambo i mglistą perspektywę ewentualnej kanalizacji. Pisząc o tym, że ja, a sądzę, że nie tylko ja obawiam się inwestycji na "hurra robimy nagle wszystko" miałem na myśli tych, którzy w zasadzie mają np wszystkie media - wodociągi, kanalizację, prąd (o którym byłeś łaskaw żartobliwie napisać). Myślę, że takim mieszkańcom nie zależy na inwestycjach infrastrukturalnych, które ich nie dotyczą. Mówiąc brutalnie - dla mnie istotniejsze jest np kino w Łomiankach, czy blisko mnie plac zabaw na podobnym poziomie jak ten przy pl. Wilsona, niż skanalizowanie jakiegoś fragmentu Łomianek. O to mi chodziło, mam nadzieję, nicku ptasznik, że już teraz wyraziłem się jasno. Pozdrawiając Cię przypomnę - nowy burmistrz to realizacja interesów pewnej grupy mieszkańców. Interesów z punktu widzenia nowych mieszkańców mało istotnych. Interesów wreszcie, które mogą spowodować, że sympatyczne warszawskie przedmieście zamieni się w zryty rowami plac budowy. Mi taka wizja nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Znak Sokoła 07.09.06, 10:37 Nie masz racji frags. Szczęśliwców takich jak Ty czy ja, posiadających kanalke i wodociąg jest w Ł. naprawde niewielu. O kim myslisz pisząc "nowych mieszkańców"? O tych z developerskich osiedli? Wiekszość "nowych" budujących swe domy min. 400m od Ciebie nie ma ani kanalizacji ani wodocigu i ich to napewno dotyczy. Tym bardziej że swiadomość koniecznośći posiadania dostępu do wody która nie zabija u "nowych" jest większa niz u "starych". Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 07.09.06, 10:39 Nie wiem tego, nie sprawdzałem. Prowadzę do tego natomiast, że jak się kupuje dom bez kanalizacji, to się podejmuje jakąś decyzję i kropka. Ja bym takiego nie kupił. Kupiłem swoje i nie chcę, żeby mi ktoś teraz przekopywał rowami ulice i ustanawiał objazdy, bo inny głośno krzyczy. Pozdrawiam Krzysiom, jak wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Znak Sokoła 07.09.06, 10:50 O żesz ja to jednak głupia jestem. Kupiłam działkę bez kanalizy, wodociągu, gazu, prądu i asfaltu. I tak jużpewnie zostanie, chyba że... panie burmistrzu, a może by tak jeszcze jeden punkcik przedwyborczy?... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 07.09.06, 10:56 Sanczis, ja nikomu głupoty nie zarzucam. Po prostu jak ktoś chce - kupuje według własnych potrzeb itp. Ale dlaczego z powodu tego, że np mieszkańcy starszej części Łomianek, czy jak przekonuje krzysiom także i nowych nieskanalizowanych osiedli, bedą głośno krzyczeli - mam mieć dyskomfort. Budowy to korki, kopanie rowów, objazdy itp. Poza tym wydatki z kasy miejskiej na sprawy z mojego punktu widzenia nieistotne. O to mi chodziło. A jeśli chodzi o szambo, czy jak elegancko mówią pośrednicy nieruchomości "kanalizację indywidualną" - to nie jest ona ani miernikiem mądrości, ani głupoty, a po prostu pewnym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Znak Sokoła 07.09.06, 10:57 Fragi, a koło mnie metro budują. Zamknęli ulicę, wycięli stare drzewa. Mam ich z widłami pogonić? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Znak Sokoła 07.09.06, 11:01 goń km goń, fragi wolałby zapewne, aby raz przyjechała betorniara zalała wszystko i spoko. To co nalezy do zadań samrządu precyzuje ustawa o samorzadzie-jest w niej wyraxnie zapisane, czym ma zajmowac się gmina, jakie sa zadania -sa to między innymi drogi, wodociągi kanalizacja i inne potrzeby lokalne. Jeżeli mamy zaprzestac wszystkich inwestycji loklanych to po co nam władza, burmistrz. Frags Ty anarchista jesteś, no kto by pomyślał? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 07.09.06, 11:02 Metro to inna sprawa. Chociaż masz Sanczis rację, że kanalizacja i metro mają pewne podobieństwa, bo podziemna rura, to rura. Nie wiem, dlaczego brniemy w tę dyskusję. Zrozum - dla mnie kanalizacja w Łomiankach nie służy niczemu, nie zmieni np wartości mojej nieruchomości, która już media ma. Metro natomiast z pewnością podniesie wartość Twojego mieszkania, bo o ile pamiętam do stacji na kasprowicza będzie blisko. Zatem widły schowaj. Przydadzą się zapewne przy innej okazji. Pozdrawiam Cię! Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Znak Sokoła 07.09.06, 11:06 Poczekaj aż twojemu sąsiadowi, który nie ma kanalizy szambo wyleje. Wtedy pogadamy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Znak Sokoła 07.09.06, 11:12 Frags pomyśl że naszą kanalkę i wodociąg zbudowali między innymi za kasę gminy i z opłat partycypacyjnych np.mieszkańców Łomianek Starych. Elementarna przyzwoitość każe wspierać budowę kanalizacji i wodociągu dla wszystkich mieszkańców. Wiem,wiem. Naiwny jestem..... Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Znak Sokoła 07.09.06, 11:18 Może coś w tym jest - w tej elementarnej przyzwoitości. Z drugiej ejdnak strony kupując nieruchomość skanalizowaną zapłaciłem drożej i w zasadzie koszta położenia kanalizacji i tak poniosłem w jej cenie. Sprawdzająć to, co napisałeś podzwoniłem po handlarzach nieruchomościami. Rzeczywiście są na rynku dostępne nowe lub prawie nowe domy, w Dąbrowie szczególnie, bez kanalizacji (z ową "kanalizacją własną" - jak niektórzy mi mówili). Jednak relatywnie są one sporo tańsze, porównuję ich cenę z moim. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Znak Sokoła 07.09.06, 11:46 Wiadomo że więcej zapłacilimsmy. Tylko w naszym przypadku zarobił raczej na tym developer a nie gmina czy nasz zakład wodociągów. Stąd pomysł naszego Słoneczka - opłaty adiacenckiej czyli podatku od wzrostu wartości nieruchomosci w związku z wykonanymi przez gminę inwestycjami. U nas tradycyjnie próbowano go wprowadzić w kretyńskiej wysokości i formie. Za to teraz stał się kolejną kiełbasą wyborczą Sokoła. Na ostatnim spotkaniu z mieszkańcami Łomianek Starych, bił się w piersi że dpóki on będzie burmistrzem tEgo podatku w Lomiankach Starych nie będzie(!!!). Kolejna paranoja w wykonaniu naszej gwiazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Znak Sokoła 06.09.06, 23:35 A swoją drogą to zastanawiające jest to, ze ludzie inteligentni kształtują swoje poglądy na podstawie wpisów na Forum, na którym każdy w ukryciu może pleść co mu palce w klawiaturę wstukają. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Znak Sokoła 07.09.06, 00:56 jako nie-Mieszkaniec (Bywalec zatem!) Waszego (patrz poprzednie) Miasta (zgodnie ze stanem faktcznym i emocjonalnym) jestem Sylwia oburzony! Co w sercu to przez palce na klawiaturze ... A tak piszę! Otwarcie plotę! Ot co!;) Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Znak Sokoła 07.09.06, 09:13 Robercie, ależ czym Cię oburzyłam? Zaraz posypię głowę popiołem, tylko bardziej łopatologicznie mi wytłumacz, proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Znak Sokoła 07.09.06, 08:39 Fragi nie poznaję Ciebie, na ryby się wybierasz? ale to fee, śmierdzi mułem i wtedy musiałbyś zbliżyc się do przyrody naprawdę blisko-rozwaz to jeszcze! No jedno jest pewne istnieje duża szansa że do jeziora zmieścisz się w 16 krokach, ale uważaj ryby są bezwzględne... "Rzeczywistość Łomianek do wielu przemawia z GŁ, do mnie też. "-no to ja nic nie rozumiem, kiedyś zapraszałeś mnie do Twojego domu, abym zobaczył że nie masz GŁ, rozsmieszając mnie przy tym, a teraz już masz? szybko sie z nami wieśnaiakami integrujesz, a raczej z takim jednym co niemieszka w Łomiankach Łucjan czy Lucjan ma... a mi się podoba tekst ptasznika: "Frags ma rację. Jak do nas przyjechały zakładać elekstryczność, tośmy ich pogoniły z widłami. Wiadomo elektryczność odbiera krowom mleko. Tyż bede głosować za umiarkowanie wstecznym postępem, za sokołem." :))) Edomy nie skomentuję, bo wiadomo- jest za Sokołowskim, a nawet przeciw-czyli nijaka. Edomo zawsze możesz zagłsować na Grądzkiego-jak będzie na liście, a jak nie będzie to go sobie dopisz, a co demokracja to demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasznik11 Re: Znak Sokoła 07.09.06, 11:18 Frags nadal masz rację. Ja też jestem za sokołem. Jeszcze nieco pomysłów typu centra rowerowe, spalarnie śmieci i wieloryb za 50 dużych baniek z bursą dla młodzieży z całej Polski, a komornik wyrwie bruk z twojej ulicy (o ile jest ulicą gminną). Nie bój, po zmianie władzy nie będzie rozpasania inwestycyjnego, bo trzeba będzie płacić za inżynierie finansową obecnej ekipy. Ściskam cię mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
amma6 Re: lecsokole.pl 07.09.06, 15:54 I częściej zaglągam na owo szacowne forum, ty, bardziej zastanwiem sie czy czasami na głowę nie upadłam przenosząc się z miejsca sielskiego i anielskiego ( aczkolwiek dzielonego z rodzicami ) do domku własnego ale z przelewajacym się szmbem i cisnieniem wody z tzw. własnego źódła , grożącym wymianą hydroforu średnio raz do roku. Dziś wiem , czy to będzie Sokół czy inny, nic się nie zmieni przez następne 20 lat , bo tyle miniej więcej bedziemy spłacać " wizje " naszych kochanych obecnych władz. Swoją drogą szkoda , że 20 lat temu rodzice nie kupili mi działki w Czosnowie , tam maja takie rarytasy jak asfaltowe drogi Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: lecsokole.pl 07.09.06, 16:46 robert_58 napisał.>czyli wg opinii J46 nie daj Boże aby coś gmina robiła bo zaraz mieszkańcy dostaną po kieszeni. Czyli nawoływanie do inwestycji to innymi słowy nawoływanie do "skoku na kasę" w portfelach mieszkańców?<>Czy sądzisz J46, że Twoja wypowiedź jest mało obiektywna, zawiera jedynie groźne skutki dla mieszkańców płynące z rozwoju infrtasrtuktury miejskiej?< Po pierwsze; -w radzie miasta od lat leży projekt w sprawie zmiany podatku adiacenckiego. Powinien on zostać poddany pod realna publiczną dyskusję. - dnia 5 bm Pan Burmistrz Łucjan Sokołowski, oglosił ustnie, że na terenie osiedla Łomianki Stare, nie bedzie pobierał tego podatku. Ale nie chciał w żaden sposób odnieść sie do projektu. Widocznie sprawę chowa na kampanię wyborczą?! Ja cały czas uważam, że można sprawę podatku załatwić tak by był wilk syty i owca cała. Tak, byśmy chcieli płacić, a gmina nie miała kłopotow z kosztami jego poboru. Sadzę, że wiem jak to zrobić, by skutkiem była intesnyfikacja inwestycji, a nie ich uwiąd. I o to chyba chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 07.09.06, 22:33 j46, to może stań do walki wyborczej, jak wiesz jak to zrobić. Ja już się boję zaglądania mi do kieszeni, bo zapewniam Cię, że chętnie to ja placić nie będę. Powtarzam - Sokół jako burmistrz bardzo umiarkowanych ruchów dla mnie jest rozwiązaniem optymalnym. Nawał inwestycji to rozkopanie Łomianek i zburzenie status quo, które wybrałem wprowadzając się tu. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 07.09.06, 22:51 Fragi błagam cię, to chyba nie są twoje poglądy? Miałam cię zawsze za wybitnie inteligentną jednostkę. Widac stawanie okoniem wobec "reszty świata" źle na ciebie wpływa. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 07.09.06, 23:00 Sanczis, zgłupiałem od nadmiaru wiatru, świeżego powietrza, odurzyły mnie wizje Krainy Wiecznej Szczęśliwości. Niemniej miło mnie połechtałaś, komplemenciaro. ALe pozostaję przy swoim - Wybieram Sokoła, bo z mojego punktu widzenia to zachowanie obecnego stanu rzeczy. Każdy inny burmistrz to realizacja interesów jakichś grup wyborców, z którymi się nie utożsamiam. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: lecsokole.pl 07.09.06, 23:02 no tak sokołowi deweloprzy to zadna grupa, fragi a moze jednak masz jakieś układy poza kontakem sprzedawca-klient:) Odpowiedz Link Zgłoś
verte4 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 06:11 Frags powiedział - Powtarzam - Sokół jako burmistrz bardzo umiarkowanych ruchów dla mnie jest rozwiązaniem optymalnym Myślę, że pisząc tak o naszym wizjonerze, sprawiasz mu przykrość - bo mnie wychodzi dokładnie odwrotnie. Umiarkowanie jest chwilowe i wynika z braku kasy. Jakby sie ta kasa pojawiła, to zapewniam Cię, że on by już coś fajnego wymyślił całkowicie nie pierwszej potrzeby - jakieś lotnisko, tor formuły pierwszej, albo coś innego co jest teraz na topie. Poza wszysytkim, mnie zawsze wychodzi, że Sokołowski Łomiankami bawi sie jak siedmioletnie dziecko, pod wpływem podpuszczania kumpli z piaskownicy. A że się nie bardzo zna i wstydzi do tego przyznać, to kupuje do tego od nich najdroższe zabawki, które gdzie indziej juz nie idą, albo są mocno przecenione. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 16:40 frags napisał: > Ja już się boję zaglądania mi do kieszeni, bo zapewniam Cię, że chętnie to ja placić nie będę. Ciebie opłaty adiacenckie niedotyczą- masz pelną infrastrukturę. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 19:03 krzysiom1 napisał: > frags napisał: > > > Ja już się boję zaglądania mi do kieszeni, bo zapewniam Cię, że chętnie > to > ja placić nie będę. > > Ciebie opłaty adiacenckie niedotyczą- masz pelną infrastrukturę. Własnie, mam. Zatem teraz interesują mnie inwestycje typu: - lokalne kino, - poprawa dojazdu choćby poprzez nową drogę zbiorczą - dzisiaj był jakiś koszmar komunikacyjny, nawet widziałem mortimerr rozpaczliwie próbującą się wyrwać prawym pasem, niby jaskółka uwięziona - chodniki - hipermarket Reszta mnie nie interesuje, więc Burmistrz Inwestor Kanalizacyjny nie jest dla mnie. Pozdrawiam Krzysiom! > > Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 08.09.06, 19:09 frags napisał: > nawet widziałem mortimerr rozpaczliwie próbującą się wyrwać > prawym pasem, niby jaskółka uwięziona Węszę jakiś romans. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 19:27 Achh, Sanczis. Raz już spaliłem się w blokach, bo patrzyłem na morti jak sroka na świecidełko złote i... nie mogłem sobie przypomnieć, skąd Ją znam. Dopiero jak się uśmiechnęła to poznałem. Z romansu nici, jestem wiernie i głęboko oddany pewnej Pani Doktor! Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 08.09.06, 19:55 No dobra, to taki chociaż platoniczny. Te jaskółki uwięzione i świecidełka złote... normalnie nowy Stan Borys nam się narodził. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lomiankowicz Re: lecsokole.pl 08.09.06, 22:03 frags napisał: > Własnie, mam. Zatem teraz interesują mnie inwestycje typu: > > - lokalne kino, Sala widowiskowa w ICDS ma "opcję" kina. Męcz Sokoła dlaczego tego nie wykorzystuje. > - poprawa dojazdu choćby poprzez nową drogę zbiorczą - dzisiaj był jakiś koszmar Słońce mazowsza właśnie pragnie zbudować Ci Kościelną Drogę na którą nie będziesz miał wjazdu z Jeziornej, kończącą się na Brukowej i S7 wchodzącą w Wisłostradę która jeszcze bardziej zakorkuje Pułkową Dlatego będziesz go popierał? > - chodniki > - hipermarket > > Reszta mnie nie interesuje, więc Burmistrz Inwestor Kanalizacyjny nie jest dla > mnie. > > Pozdrawiam Krzysiom! > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
wasila102 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 22:12 mam pewność niektóre osoby nie dorosły do dyskusji. Ja nie mam wodociągu i kanalizacji wpłacałam kiedyś na komitet kóry burmistrz sokołowski zlikwidował. Czekam tyle lat stosuje filtry mam już dość jeżdzenia po wodę w baniakach Frags zamieniamy się oddam fajny dom bez drogi, bez oświetlenia bez wodociągu i bez kanalizacji. Kupując działkę miałam mieć wszystko w ciągu 3-4 lat. Jak można być takim egoistą człowiekiem aspołecznym wbrew temu co piszesz mamy różne potrzeby i sami nie jesteśmy w stanie ich wybudować. Czekamy na miejsce inwestycje a w czosnowie moi znajmoi maja wszystko tylko kanalizacji im jeszcze brakuje, załuję czasem że dokupiłam tu działkę Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 22:43 wasilu102, mogę powiedzieć tylko, że jest mi przykro z tego powodu, że zostałaś zwyczajnie nabrana. Obiecano Ci i nic. Ja ostatnio dzwoniłem do handlarzy nieruchomościami pytając o ceny nieruchomości i stan skanalizowania. Oszukiwali praktyczni zawsze - np mówili, że dom m korzystną opcję kanalizacji indywidualnej, więc nie jest zależny od systemu miejskiego - czytaj dom am szambo i nie ma widoków na zmianę sytuacji. Mówili też np, że fakt, szambo jest, ale od 1999 roku są wpłacone pieniądze na fundusz kanalizacji i już lada moment będzie. Jeśli chodzi o zamianę - nie, dziękuję. mam to, czego oczekiwałem. Wybierając nieruchomość kanalizacja i wodociąg były warunkami podstawowymi. Ty dokonałaś innego wyboru, szanuję go, ale wybacz - nie znajdziesz we mnie poparcia dla idei kanalizowania Łomianek. Z mojego punktu widzenia są inne priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 22:55 Sanczis, każdy ma takie priorytety, jakie chce - to wolny kraj i wolne forum. Mi zależy na rozwoju infrastruktury miejsco-rozrywkowej i komunikacyjnej. Komuś innemu może zależeć własnie np na kalanizacji, a jeszcze komu innemu na czymś kompletnie innym. Ja np chciałbym - bo lubię takie rzeczy aby było bardzo lokalne łomiankowskie radio z serwisem na podstawie wydarzeń agencyjnych, dużą ilością muzyki i reklam lokalnych. Radio mające raz - dwa razy dziennie serwis lokalny i więcej żadnych związków z wojenkami i podjazdami miasteczka. Wiem, jak mawia krzysiom, naiwny jestem. Ale cóż - każdy ma jak pisałem takie priorytety jakie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:00 Bla bla. No i po co tak sztywno. Jak chcesz radio to rób, przeciez to jest super pomysł. Tylko zauważ, że tutaj większość ludzi chciałoby coś zrobić W ŁOMIANKACH, a ty za każdym razem podkreślasz, że masz to miejsce w d. ;) Ja myśląc o knajpie nie wyobrażam jej sobie gdzie indziej, bo tu są ludzie, których chciałabym w niej gościć. A kto posłucha twojego radia wiedząc, że uważasz go za małorolnego oszołoma? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:03 km masz rację pierwszy kupię sprzęt do zagłuszania:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:07 papirus22 napisał: > km masz rację pierwszy kupię sprzęt do zagłuszania:) To, jak rozumiem wyraz umiłowania do wolności słowa i demokracji naszego nieocenionego papirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:06 Sanczis, sztywno, bo nie chcę się narazić na podejrzenia, że należę do grupy wojującego chamstwa. Jeśli chodzi o radio, to chciałbym byc jego słuchaczem, a nie twórcą. Kogo uważam za małorolnego oszołoma? No, oszołoma czasem tak, zdarzało mi się że kiełkowało w mnie ziarnko niepokoju, czy nie mam do czynienia z oszołomem, ale nie małorolnym. Nie wiem tego, ale wydaje mi się, że rolników już w Łomiankach w zasadzie nie ma. A ty z tą knajpą to na poważnie? TO też jest super pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciubabka3 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:11 kmsanczia napisała: >A kto posłucha twojego radia wiedząc, że uważasz go z > a > małorolnego oszołoma? ;-) Sadzę ,że niektorzy z tego forum dostali się kiedyś do Warszawy w koszyku z jajkami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 22:37 lomiankowiczu: - jesli chodzi o kino, opcja kina w ICDS odpada. Marzy mi się małe kino zdobrym nagłośnieniem, sprzętem itp, a nie sala zaadaptowana na potrzeby kina ad hoc. - kwestia wjazdu jest ważna i nad tym bym się zastanowił. Jeśli będzie wjazd z Jeziornej, a mam informacje, że w ostateczności jest planowany - z pewnością się ucieszę. Po drugie nawet bez owego wjazdu Kościelna Droga odciąży ruch na Warszawskiej. Inna sprawa, z czym się zgadzam to to, że i tak wszystko wpadnie do jednego "worka" korkując się na Pułkowej. Pozostają chodniki i hipermarket, na nie też liczę. Poprowadzenie zbiorczego ruchu Kościelną Drogą ma sens o tyle, że wtedy zostanie odciążona Warszawska i będzie mozna wokół niej stworzyć chodniki, a może coś na kształt centrum Łomianek. Jej znaczenie jako głównej arterii dla mieszkańców Łomianek po tej stronie Kolejowej zmaleje. To są dla mnie istotne sprawy i takich zmian bym w łomiankch chciał. oczywiście - każdy ma prawo do swoich sądów, poglądów i oczekiwań, rozumiem, że np ci, którzy nie mają kanalizacji będą się jej domagali, ci którzy mają ziemie wokół Kościelnej Drogi będą walczyli o przekształcenie jej w budowlaną, scalenie i podział na działki, ale bez żadnej opcji dodatkowej typu wydzielenia fragmentów ziemi bezpłatnie na potrzeby drogi zbiorczej. Prawda Papirusie? O to Ci chodzi, jak mniemam? Odpowiedz Link Zgłoś
ren07 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:07 Frags: wyjaśnij, dlaczego osoby posiadający działki mają oddawać kawałki ziemii pod drogi za darmo. Należy im się od gminy (czyli od nas wszystkich) odszkodowanie/zapłata za ich własność. Dla ułatwienia dodam, że nie mam ani skrawka do oddania. Według mnie musimy wykorzystać nie tak znowu dalekie metro w Warszawie, poprzez zorganizowanie transportu publicznego do metra (często jeżdżace autobusy,kolejka (szynobus), wydzielona oświetlona ścieżka rowerowa z Łomianek do metra), co znacznie zmniejszy ruch samochodowy w Łomiankach. Pomysł Burmistrza, aby zbudować 29 m (było 35m) -szerokości drogę w pasie Kościelnej Drogi to kompletny nonsens, gdyż będzie to kolejna droga, która podzieli Łomianki. Ja też czekam na kanalizację i wodę. W 21 wieku tłumy szambiarek jeżdżących po Łomiankach, to smutny widok. Kolejna kadencja obecnych władz to droga do komisarycznego zarządu i zadłużenia gminy na kolejne kilkadziesiąt lat. A zamiast walczyć o fundusze unijne, obecny zarząd gminy walczy z mieszkańcami o opłaty adiacenckie... Pozdrawiam ren. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:14 Cześć ren07 1. Oczywiście, odszkodowania się należą. Pytanie kiedy - wtedy, gdy gmina będzie przejmować ziemię jako rolną, czy już w momencie gdy będzie ona budowlana. Ja wolę, żeby odszkodowania naliczano za ziemię rolną, bo to tańsze z punktu widzenia gminy, czyli nas wszystkich. Papirus zapewne woli - gdy będzie ona juz uznawana za budowlaną, bo jej cena będzie zupełnie inna. Bez odszkodowań się nie obejdzie i wcześniej, czy później do tego władza dojdzie. 2. Co do metra, zgadzam się. Jedną z recept na zmniejszenie ruchu samochodowego w tej części łomianek - od Kolejowej do Wisły, jest nowa droga zbiorcza, która odciąży Warszawską. Wtedy wzdłuż niej mozna poprowadzić oświetlonie ścieżki rowerowe, zrobić chodniki, czy coś w rodzaju centrum. Dopóki jest to główna arteria komunikacyjna, wiele się zrobic nie da. 3. O opłaty adiacenckie chyba nie walczy. Ostatnio burmistrz deklarował, ze ich nie będzie pobierać. pozdrawiam frags Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:22 Fragi ja tu widze postępy, ty się zaczynasz interesować Łomiankami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:23 Zainteresowałem się Łomiankami bo zaciekawiło mnie jaki kto ma w czym interes. Troszkę już wiem, tym bardziej miło mi się tutaj rozmawia. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:26 Oooo, to jaki ja mam interes? Jest na mnie teczka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:33 Nieee, no daj spokój. Chciałem po prostu dowiedzieć się, o co w tym wszystkim chodzi. Suren np chciał wiedzieć, kim jestem i gdzie mieszkam, a ja chciałem się dowiedzieć kto i co chce "ugrać" w Łomiankach. Zresztą nic w tym złego - w lokalnej społeczności interesy się ścierają, wygrywają ze sobą, są realizowane itp. Nie ma w tym nic złego. Ale wolę, jak się o nich mówi głośno i wyraźnie, a nie udaje że wszystko to kwestia ideałów i altruizm. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:36 Km za trudne pytanie zadałaś?:))) A może dzwoni sprawdzić Twoją teczkę i jaki masz interes, że jesteś przeciwko 4 pasmowej drodze zbiorczej o szerokości 35 m plus dwie drogi opaskowe- w niedalekim sąsiedztwie działki:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:38 Oj, papirusie, papirusie. Zabawny jesteś z tymi swoimi docinkami. Napisz lepiej o Sokole, albo o kościelnej Drodze. Jak to tam jest z tą ziemią. Hm? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: lecsokole.pl 09.09.06, 00:03 No cóż, pora spać. Dbrej nocy wszystkim. Papirusie, ufam, że niebawem opiszesz nam wszystkim sprawę Kościelnej Drogi. Czekam niecierpliwie, co też tam się stanie. Albo powiem tak. Zamykam oczy i widze burmistrza - nowego jak nic, który przekształca ziemie wokół Kościelnej Drogi z rolnej na budowlaną i wykupuje. Powstaje droga zbiorcza, albo droga o innym parametrze, a c, co maja wokół ziemie robia na tym niezły interes. - Po pierwsze mają odrolnione jak się to potocznie mówi i mogą spokojnie sprzedawać działki budowlane. - Po drugie mają zapłacone odszkodowania za ziemie po wyższych stawkach (tam jest chyba V klasa - popraw mnie jesli się mylę? - Po trzecie wreszcie wartośc ich budowlanych już działek szybko rośnie, bo jest dobry dojazd - nową Kościelną Drogą. A do interesu per saldo dołożyła gmina. Genialnie proste prawda? Dobrej nocy życzę, papirusie. Przemyśl i pisz. Jak najwięcej pisz. O Sokle pisz, o Kościelnej Drodze. Pisz bo ty tak pieknie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ren07 Re: lecsokole.pl 09.09.06, 00:06 frags napisał: > 1. Oczywiście, odszkodowania się należą. Pytanie kiedy - wtedy, gdy gmina będzie > przejmować ziemię jako rolną, czy już w momencie gdy będzie ona budowlana. Ja > wolę, żeby odszkodowania naliczano za ziemię rolną, bo to tańsze z punktu > widzenia gminy, czyli nas wszystkich. Papirus zapewne woli - gdy będzie ona juz uznawana za budowlaną, bo jej cena będzie zupełnie inna. Bez odszkodowań się nie obejdzie i wcześniej, czy później do tego władza dojdzie. Frags, przekształcenie ziemii z rolnej na budowlaną to proces administracyjny. Zmiana statusu ziemiu gminy nic nie kosztuje. Wypłacenie odszkodowania za ziemię rolną, tuż przed przekształceniem pozostałych działek na budowlane, jest rozbojem w majestacie (gminnego) prawa - wspaniałe pole do korupcji. Do Łomianek sprowadziłem się nieco ponad 2 lata temu i po kilku spotkaniach z Burmistrzem wyrobiłem swoje własne zdanie na jego temat. Delikatnie mówiąc: nie polecam. Szczególnie, gdy moje uwagi do studium trafiły razem z innymi 400-oma uwagami od mieszkańców do kosza. Moje (i sąsiadów) propozycje do wieloletniego planu inwestycyjnego gminy także zapewne tam trafiły. A po wodę do picia jeżdżę z bańkami.... Pozdrawiam ren Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: lecsokole.pl 08.09.06, 23:24 Ren Mam nadzieję że ul. KOscielna Droga będzie miała parametry takie jakich domagaja się mieszkańcy, a nie jakie potrzebuje Sokół dla swoich deweloperów. ciekaw jestem też jak ta droga będzie przebiegała w okolicy jeziora fabrycznego wiadomo, że musi iść jego śrdokiem www.lecsokole.pl/pliki/studium_uniewaznienie.pdf Wojewoda na ten temat sie wypowiedział strona 5 ostatni akapit. Odpowiedz Link Zgłoś
lomiankowicz Re: lecsokole.pl 09.09.06, 07:45 frags napisał: > lomiankowiczu: > > - jesli chodzi o kino, opcja kina w ICDS odpada. Marzy mi się małe kino zdobrym > nagłośnieniem, sprzętem itp, a nie sala zaadaptowana na potrzeby kina ad hoc. Przecież "to coś" w ICDSie było projektowane między innymi pod kino - widzę u Ciebie zwątpienie w geniusz Sokoła! Parę baniek na salę i projektor poszło! > - kwestia wjazdu jest ważna i nad tym bym się zastanowił. Jeśli będzie wjazd z > Jeziornej, a mam informacje, że w ostateczności jest planowany - z pewnością się ucieszę. O!!! Skąd masz takie informacje? Przecież jak na razie Kościelna Droga to kreska w starym studium w absurdalnym miejscu. Jak znam parametry drogi zbiorczej- nie ma szans na wjazd z Jeziornej. >Po drugie nawet bez owego wjazdu Kościelna Droga odciąży ruch na > Warszawskiej. Jakim cudem ma odciążyć Warszawską? Przecież ma się kończyć na Brukowej! >Inna sprawa, z czym się zgadzam to to, że i tak wszystko wpadnie > do jednego "worka" korkując się na Pułkowej. Po co się martwisz Pułkową? Zanim dojedziesz do Pułkowej postoisz i na Warszawskiej i na Kościelnej Drodze i na Brukowej i na Kolejowej. > > Pozostają chodniki i hipermarket, na nie też liczę. Poprowadzenie zbiorczego > ruchu Kościelną Drogą ma sens o tyle, że wtedy zostanie odciążona Warszawska i > będzie mozna wokół niej stworzyć chodniki, a może coś na kształt centrum > Łomianek. Jej znaczenie jako głównej arterii dla mieszkańców Łomianek po tej > stronie Kolejowej zmaleje. Już można to robić! Kościelna Droga nie jest do tego potrzebana. Skąd wziąłeś tą bzdurę? Od Sokoła? Myślałem że jesteś odporny na jego propagandę! Obrzydliwa Warszawska jest najlepszą wizytówką nieudolności Sokoła i Rady Miasta. Jak widać są ludzie którym to nie przeszkadza- pewnie takie mają poczucie estetyki. Patrząc na posesję Sokoła wcale się nie dziwię, że jemu bajzel na Warszawskiej nie przeszkadza. Nie chciałbyś mieć Sokoła za sąsiada-zapewniam cię! Widok niewiele lepszy niż u twoich sąsiadów. > Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem.nuc dwie postawy 09.09.06, 08:22 Zdecydowanie dominują tu dwie postawy pierwsza pezentowana przez papirusa, człowieka stąd walczącego zaciekle z burmistrzem w obronie pewnych wartości, niespełnionych obietnic w obronie spraw ważnych dla mieszkańców. druga prezentowana przez fragsa, człowieka niezintegorwanego z lokalną społecznością, wyśmiewającego się innych ignoranta bez wielkiej wiedzy manipulującego faktami jeszcze do niedawna piszącego w sposób urągający ludzkiej godności, ostatnio trochę się zmienił nie wiem dlaczego może wybory się zbliżają, a może są inne powody? Obaj są zaciekli w swojej walce. Wybrałem to miejsce aby czuć się cząstką Łomianek, jej niewielkim fragmentem aby dać temu miejsce coś z siebie. Wspólnie organizowaliśmy swoja drogę podłaczaliśmy prąd teraz dopominamy sie od gminy innych podstawowych udogodnień. Rozumiem dlatego papirusa i podziwam czasem że mu się chce jeszcze walczyć na forum poza nim, tak się składa że wiem kim jest:) Mieszkam tu prawie 8 lat i nie znam innego burmistrza nie wiem jaki był poprzedni, ten pan Sokół mi zupełnie nie odpowiada poprę każdego kandydata na burmistrza który choćby zadeklaruje, że ruszą tu niezbędne inwestycje. Walcz papirusie masz moje wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 10.09.06, 21:09 dzieki za opinię ja mieszkam ponad 30lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 10.09.06, 23:38 Cóż to, Drogi papirusie22??? Czekam tyle czasu, że może jako świetnie poinformowany oświecisz nas w sprawie Kościelnej Drogi. myslałem, że moja wizja Dobrego burmistrza, który kosztem reszty gminy wypłaci za ziemie wokół Kościelnej Drogi, jak za przysłowiowe "zboże", czyli po stawkach za tereny przekształcone w budowlane, poruszy Twoje altruistyczne secre. Nie poruszyła??? Dziwna sprawa. Skoro już jesteśmy przy kwestii Kościelnej Drogi. Interesujące będzie poznanie stanowisk poszczególnych Kandydatów w tej sprawie. Sokołowski jak wiemy - chce tamtędy poprowadzić szlak odciążający Warszawską. A inni? Znów zamykam oczy i widzę w nich Burmistrza Przyszłości. Będzie On miał kilka możliwości, ale zapewne rozważy dwie - przekształcić pola wokół Kościelnej Drogi w ziemię budowlana, co tam niech się ludzie bogacą i drugą, znacznie ciekawszą: przekształcić w budowlaną, skupić potrzebne pod rozbudowę ulicy ziemie wokół drogi po stawkach za budowlaną, więc ludzie zarobią sporo, a potem wybudować dobrą Kościelną Drogę. Żeby wartość działek wzrosła jeszcze bardziej. No i oczywiście żadnych opłat adiacenckich itp! Ciekawe, papirusie22, Ty walczysz przeciwko i opłatom i Kościelnej Drodze. Nic nie masz w tej sprawie do powiedzenia? Ale pisz, mimo tego pisz, bo pięknie piszesz. A o Sokole to Ty piszesz najpiękniej. :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy 11.09.06, 00:11 Fragi, piękne to wszytko... a wcześniej/jednocześnie stworzy drożną infrastrukturę wod-kan, wstrzyma hipermarket, nowe osiedla, wybuduje/wyremontuje drogi, oświetli itd. Deklaracje - to powyższe będzie jeżeli wybierzecie P. .... (jakośtam - bez aluzji) Ciekawe, czy znajdzie się taki, który powie - oprócz powyższego potrzeba jeszcze jednej, małej rzeczy ... kasy. A dług bieżący niemały. Przez jedną kadencję będziemy naprawiać finanse (czyli witajcie hipermarkecie i deweloperzy) a przez drugą kadencję ... witajcie wod-kan, witajcie Kościelna Droga z zyskiem i chwałą dla sąsiednich działek ... a przy kadencji x-którejś ... witaj Zielone Miasteczko-Ogród, drzewa wyrosły, jest zielono, jest realizowana wizja miasta z ratuszem, centrum rowerowym, handlowym, śmakimiowakim, kolejką/tramwajem, Kolejową jako autostradą w poprzek miasta (ale z ekranami, wiaduktami i kładkami) ... witaj powiedzą nasze wnuki przy kadencji x-którejś .... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 08:58 tak piękne, ja równiez uważam, że pisanie bzdur jest piękne. Głupota jest piękna, kłamstwa sa piękne, betonowanie Łomianek jest piękne, betonowe sady są piękne, drogą środkiem jeziora jest piękna, ale tu naprawdę pieknie się zrobiło:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 10:45 Dzień Dobry Kochany papirusie22. Sam Twój post jest piękny, chociaż brakuje mi w nim informacji o tej Kościelnej Drodze, Ty jako członek Rady Sołeckiej z tamtych okolic sporo zapewne o tym wiesz. Jak to jest z tym przekształceniem ziemi? - Czy to prawda, że grupa mądrych, chociaż niealtruistycznych mieszkańców stawia warunek - oddamy ziemię, ale jak już będzie miała wartość budowlanej i wtedy Kościelna Droga, oczywiście na koszt gminy może się rozbudowywać? No i, ma się rozumieć, żadnych opłat adiacenckich z tytułu wzrostu ceny metra ziemi po wybudowaniu nowej drogi. A reszta gminy w błogiej nieświadomości teraz popiera walkę z opłatami i blokuje drogę zbiorczą, tak naprawdę stając się elementem pewnej rozgrywki. Bo przyjdzie nowy burmistrz, zrobi co trzeba, gmina zapłaci za wykup ziemi spore pieniądze, a potem wyłoży na drogę. Jak to mawiano w filmie Rejs - pan płaci, pani płaci, my płacimy. Społeczeństwo. Piękny dzisiaj dzień, papirusie. Nie siedź za długo przed komputerem, wyjdź na pola popatrz jak puchną z radości pod okiem mądrego gospodarza. A jak wrócisz, to napisz. O Sokole napisz, o Twojej społecznej walce też nam napisz. No i o Kościelnej Drodze skrobnij słówko, bo Ty tak pięknie pisać potrafisz... Pa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dwie postawy 11.09.06, 09:19 Wyglada na to, że rob i fr dotarli do jakichś tajnych planów sokołowskiego. Nie bardzo wiem, o co chodzi, ale na pewno nie wytrzymają i będą pomału wyjaśniać Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 10:46 Essc, to jest bardzo proste. Przeczytaj powyższy post. Chodzi o prosty interes na ziemi. Oczywiście w majestacie prawa, bo po co je naruszać, skoro wcale nie trzeba. Pozdrawiam Cię! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dwie postawy 11.09.06, 11:00 A, rozumiem, wykryłeś skok na kasę, wielki spisek. Kto tym razem: Żydzi, masoni, "Gazeta Wyborcza"? A może komuchy? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 11:06 nie, nie - żaden spisek. Nie trywializuj. Prosta, normalna rzecz. Można zarobić, więc czemu nie. A jeśli burmistrz się nie zgadza to - w imię altruistycznych, społecznikowskich celów, zmienia się burmistrza. Pozdrawiam Cię! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dwie postawy 11.09.06, 11:16 Ha, ha, ha. Czyli jednak spisek! Przeciwko dobrodziejkowi Sokołowskiemu. A juz myślałem, że to cykliści albo jakieś komuchy podnoszą głowy. Prowadź dochodzenie dalej. Szkoda, że detektyw Rutkowski mdleje w kiciu. Ja z zupełnie innych powodów chcę zmienić burmistrza. Nie wiem, kto i gdzie ma jakiś interes. Natomiast tak na oko, to mi się wydaje, że najwiekszy interes ktoś ma obecnie. Bo nie wierzę, żeby mozna było tylko ze zwykłego nieudacznictwa doprowadzić bogate miasto do takiego stanu. No ale łap trop, frags, węsz, szukaj, prowadź dochodzenie, informuj nas tutaj o wynikach. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 11:20 A po co mam Was informować, skoro Wy już swoje wiecie? Po co essc te nerwy? Dzień piękny, papirus już pewnie na polach wokół Kościelnej Drogi na wycieczce, a ty się żołądkujesz. Powtarzam, nie spisek, tylko interesik. Mały jak małe, zielone miasteczko interesik. Pozdrawiam Cię życząc dobrego humoru i samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dwie postawy 11.09.06, 11:41 Dzięki za troskę, w ogóle się nie denerwuje. Ja już nic nie muszę, więc nie mam też żadnych ciśnień, żadnych powodów do denerowawania sie czymkolwiek. Ale mimo wszystko informuj, bo przecież nie wszyscy wszystko wiedzą, poza tym ludzie zmieniają opinię. I w dodatku wieje troche nudą. Skąd wiesz, że Papirus na polach? Węszyłeś tam? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: dwie postawy 11.09.06, 11:44 Frags. Przyjmując Twój sposób rozumowania a patrząc z innej strony mozna założyć taką tezę: Sokół i grupa związanych z nim ludzi wykupiła ZA BEZCEN ziemię w rezerwie pod S7 a teraz wszelkimi sposobami chce "uszczęśliwić" łomianki trasą po wale. Ziemia w rezerwie staje się budowlana! To dopiero są konfitury. Można wreszcie zrozumiesz altruizm i determinację Sokoła w sprawie przbiegu S7. Dowodów na to mam tyle samo ile Ty na jakieś niesprecyzowane zarzuty w sprawie KD. Panie z magla mogą Ci pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 11:50 krzysiom, ja nie stawiam zarzutów, cały czas podkreślam, że to działalność w majestacie prawa. Łatwo sprawdzić do kogo należą ziemie wokół Kościelnej Drogi, nie ma w tym ani niczego złego, ani trudnego. Pozdrawiam Cię! Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 11:55 Bo krzysiomie lubię jasne sytuacje. Jeśli zamieszanie wokół Kościelnej Drogi ma prowadzić do jakichś konkluzji, to warto byłoby wiedzieć, do jakich. Opisałem pewien mechanizm możliwego działania. Zobaczymy po wyborach, czy ten mechanizm zadziała. Poza tym, na dzisiaj nie wiem, czy w ogóle będzie miał możliwość zadziałania. Wiele zależy od tego, kto te wybory wygra. Pozdrawiam Cię - aż szkoda, że nie z Łomianek. Taka dzisiaj się robiła piękna pogoda, że zupełnie nie chciało mi się wyjeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasznik11 Re: dwie postawy 11.09.06, 12:35 Burmistrz jest spoko. Fajnie wygląda i na festynach dzieci głaszscze po głowach. Jest dobrze , a nawet bardzo dobrze. A zmiany chce mafia. Wrogiem władzy już byli: kułak i zapluty karzeł reakcji, spekulant (brak szynki w sklepie) , imperialista zrzucający stonkę, a teraz Papirus co ma interes. Wiedzą na temat jego knowań dysponuje kolega Frags, wszystko ma w czarnej teczce. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: dwie postawy 11.09.06, 10:20 robert_58 napisał: > oprócz powyższego potrzeba jeszcze > jednej, małej rzeczy ... kasy. A dług bieżący niemały. Przez jedną kadencję > będziemy naprawiać finanse Dobrze że w końcu to zauważyłeś. Szkoda tylko, że nadal nie uważasz tego za błąd Sokoła, wręcz uważasz że rozpie.. gminnych pieniędzy to normalka. I nie dość że nie trzeba go z tego rozliczyć to jeszcze pozwolisz mu dalej rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 11:40 Frags Ty jednak biedny jesteś, taki nieświdomy. Miałem Ciebie ignorować, ale jak piszesz kłamstwa i oszczerstwa w swoim chamskim stylu nie mogę nie odpisać. Mylisz się jednak, w ocenie faktów, zapewne wynika to z twoich niepełnych informcji albo co gorsza z pewnej manipulcji jakiej dokonałeś. Stajesz sie wiernym sługą swego pana, twoja sprawa masz prawo sie podlizywać:))) Rozumiem, że wg. Ciebie mieszkańcy mają oddać swoja prywatną ziemię za darmo, abyś ty mógł sobie na niej jeździć. Informuję Ciebie, że większosć z nich oddało już ziemię za darmo na ul. Chopina, która miała byc przejezdna, ale czy jest, rusz tyłek zrób więcej niz 16 króków i sprawdz. Dlaczego ktokolwiek ma oddawac znowu kolejne tysiące metrów, tylko dlatego, że przyjechał pan frags z sadów żoliborskich, któremu cos się wydaje. Może p.frags niech odda swój maleńki ogródek pod jakąs droge, trasa będzie pod oknem to będzie miał łatwy wyjazd! Mieszkańcy oddali Sokołowi kilka tysiecy metrów na ulice chopina, a ten w między czasie zmienił plany, po to aby znowu oddali na kolejną drogę, która nie będzie ani utwardzona, ani przejazda, póki sami mieszkańcy jej nie wyrównają. Oczywiście trasa (dorga zbiorcza ma swoje parametry) przecinająca całe osiedla przechodząca przy rezerwacie, po budynkach(do wyburzenia -tez za darmo:), środkiem jeziora (no bo po co nam w Łomiankach jakieś jeziora), po parku to świetny pomysł(stare drzewa robią cień lepiej wyciąć), ludzie oddawajcie swoje działki za darmo na drogi, bo burmistrz i jakiś frags tego się domagają. Niestety jak się chce coś miec to trzeba za to zapłacić, jak burmistrz chce KD poszerzyć bo ma wizję(z 6 metrów do 35), to niech szykuje 10-15 mln złotych, bo na pewno nikt mu za darmo tego nie da, a mieszkańcy pewnie by się zgodzili na jakies ustępstwa (konstytucja gwarantuje prawo własności art.64)gdyby sokołowski chciał jakiegkolwiek kompromisu-np. zmniejszenia parametrów! Słonko moje kochane nie bredz już proszę, zajmij się moczeniem we wkrze lub zabawa z wiaderkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 11:43 Stek nerwowych inwektyw. Nieładnie, papirusie, nieładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 11:48 Papirusie, papirusie, papirusie. Nie wiem skąd te nerwowe reakcje. Ja napisałem tylko, że widzę wizję nowego Burmistrza Spełnionej Nadziei, który wykona kilka kolejnych, następujących po sobie konkretnych ruchów: 1. Przekształci ziemie wokół Kościelnej Drogi w budowlaną (jej wartość znacznie wzrośnie) 2. Wykupi już przekształconą ziemię za gminne pieniądze pod budowę poszerzonej Kościelnej Drgoi 3. Zbuduje również za gminne pieniądze ową nową Kościelną Drogę, czym spowoduje, że wartość już budowlanych działek wokół niej znów wzrośnie 4. Nie będzie pobierać opłat adiacenckich za ów wzrost wartości. Czy się tak denerwujesz? Jeśli w którymś momencie mojego wywodu byłem, co mi zarzucasz chamski, to Cię serdecznie przepraszam. Napisz, co sądzisz o mojej wizji. Przyjemna, prawda? Pisz, pisz papirusie, nawet tak nerwowo i niesympatycznie, ale pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 12:02 frgsiku, bredzisz znowu-jest proste rozwiązanie, niech burmistrz zajmie sie wylewaniem asfaltu na drogach nieutwardzonych-a jest ich sporo, wykona normalne akceptowalne plany na osiedlu chopina, nic nie będzie musiał wykupować. Za bardzo się denerwujesz i zapewne z tego gorąca piszesz głupoty. Burmistrz odpowiada za: -plany zagospodarowania przestrzenego, których tu nie ma -za budowę i utrzymanie obecnych dróg gminnych. -za to aby działki mieszkańców zyskiwały na wartości a nie traciły-Twoja też -za takie gospodarowanie pieniędzmi, aby zaspokajac potrzeby całej społeczności, skoro Czosnów ma stawkę 0% dlaczego w Łomiankach ma być inaczej i na wszystko starcza. no i jeszcze wiele innych rzeczy, ale pisze to w kontekście kd. a najlepiej będzie jak sobie już pójdzie znikną wszystkie jego problmy z mieszkańcami, konflikty i głupoty. To co oddajesz swój ogródek za darmo pod drogę, a może zamaist KD ciągnąc po jeziorze przesuniemy na skraj jez. pawłowaskiego, tam jest tylko kilka bliźniaków, sie wyburzy i zapewne jako właściciel oddasz swój dom pod drogę za darmo-to jak zgadzasz się oddać? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 12:05 Papirusie, ja się wcale nie denerwuję. Odnoszę wrażenie, popraw mnie jeśli się mylę, że to Twoje posty można uznać za bardziej nerwowe. Ale pisz papirusie pisz dalej. Pięknie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 12:09 Fragi ok, nie denerwujesz się. A z tym przesunięciem KD to niezły pomysł, co? Oddasz tą swoja maleńką działeczkę z domkiem dla dobra i chwały burmistrza. Taki mały wkład w rozwój lokalnej infrastruktury transportowej, droga przebiegała by ok.20 m od jeziora pawłowskiego w kierunku Wisłu. Fragi w końcu nawołujesz innych do oddawania za darmo, a Ty oddasz za darmo??? Potzrebowąłbym krótkie pisemko w tej sprawie, z którym udam się do pracowni złożę nie tylko w twoim imieniu wniosek i po sprawie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 12:18 Papirusie, to już socjotechnika. Ja do niczego nie nawołuję, a już na pewno nie do oddawania ziemi za darmo. Pisałem niedawno, bodaj w odpowiedzi na post ren, że własność jest własnością i pieniądze się za nią należą. Opisałem, jak można zauważyć pewien mechanizm, w którym nie ma ani słowa o oddawaniu czegokolwiek za darmo. Chodzi o odszkodowanie, które się mieszkańcom należy. Istota sprawy polega na tym, w którym momencie je wypłacić - przed przekształceniem ziemi, czyli za grunty rolne, czy już po, więc za ziemię przeznaczoną pod zabudowę. Nie wkładaj mi w usta zdań, których nie wypowiedziałem, to nie w Twoim stylu. A z przesunięciem KD pod moje okna? No, cóż trudne to by było, bo ziemi tam mało i KD biegłaby niezupełnie pod moimi oknami. Są tak usytuowane - byłeś u mnie, to pewnie pamiętasz, że gdyby puścić KD przez mój ogródek (ok 100 m.kw.) to musiałaby ona biec w kierunku od Warszawskiej do Wisły. Po co droga zbiorcza prowadząca do Wisły? Nie wiem, ale jeśli mnie przkonasz do takiej idei - porozmawiamy o należnym mi odszkodowaniu. Można, bawiąc się dalej w te dywagacje oczywiście puścić ją po śladzie ul Arciszewskiego i po jez. Pawłowskim, czyli między moim domem, a krzysioma. Tylko wtedy niszczy się jezioro, wprawdzie nie fabryczne, ale pawłowskie, a o ile wiem Ty jesteś obrońcą obu tych jeziorek? Wniosek jak rozumiem złożysz jako przedstawiciel RAdy Sołeckiej z Chopina, jako oficjalną propozycję :))) Pisz dalej, papirusie. Pisz śmiało. Jak widzę z Kościelnej Drogi już się przenieśliśmy na Jeziorną i nad jez Pawłowskie. Ciekawe dokąd pójdziemy dalej? Może do słynnej rozgłośni Erewan? Tej znanej z anegdotycznego hasła "a u was negrow bijut!"? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 12:32 napisałem Tobie to jako przykład droga miałaby przebegac nie koło Twojego domu, a po nim. Widzisz jak łatwo jest szafować czyjąś własnością, często dorobkiem czyjegos życia, chciałbym, abyś mi się zgodził na oddanie swojego domku z ogródkiem na drogę za darmo, wtedy złoże w Twoim imieniu wniosek o przesunięcie problematycznej KD, a w ramach zasług, zaproponuję nazwę nowej ulicy twoim nazwiskiem, jako przykład dla innych. Zgadzasz się fragsik? Dziwię się, że się nie znasz a zabierasz głos. Zastanów się nad tym jeszcze trochę. Ja nie mam żadnej ziemii przy kościelnej drodze, moja matka oddawała za darmo ziemie pod ul.Chopina, dlatego wiem jak to jest z tym oddawaniem, dzis nie ma jak dojechać do swojej działki, bo Sokół obiecał i nic nie zrobił, poza przejeciem tych działek. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 12:24 O, tu wkleję dla Twojej wiedzy papirusie22, bo pewnie nie doczytałeś, ten fragment postu do ren, w którym rozmawiamy o oddawaniu za darmo. Nie pisz więcej nieprawdy. : Re: lecsokole.pl Autor: frags Data: 08.09.06, 23:14 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Cześć ren07 1. Oczywiście, odszkodowania się należą. Pytanie kiedy - wtedy, gdy gmina będzie przejmować ziemię jako rolną, czy już w momencie gdy będzie ona budowlana. Ja wolę, żeby odszkodowania naliczano za ziemię rolną, bo to tańsze z punktu widzenia gminy, czyli nas wszystkich. Jak widzisz mój papirusie22 nie nawołuję do oddawania za darmo ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 12:38 fragi no to o co Ci chodzi? Sokołowski próbuje na ludziach wymusić oddawanie ziemii za darmo(w dzikenaowie, kiełpinie, burakowie, Łomiankach wszedzie gdzie się da), ale dlaczego, ktokolwiek ma zazwalac na zabranie ziemii czy puszczenie trasy po swoim domu, zastanów się nad tym. Natomiast puszcza w eter różne kłamstwa, manipuluje faktami próbuje zrobić ludziom wode z mózgu, zresztą jak widac udaje się to świetnie i przede wszystkim skłóca. Ja mieszkanieć danego osiedla mam prawo wyrazić swoje zdanie, i jeżeli to samo zdanie wyraża kilkaset osób w proteście, to znaczy że nie jestem sam. Ludzi trzeba łączyć a nie dzielić i taka jest moja idea. A sokołwoski musi odejść:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 12:45 Ja papirusie, nie mam nic przeciwko ideom, a już na pewno nie rpzeciwko idei łączenia ludzi. Poza tym powiem Ci, że gdyby dzisiaj przyszedł pan z teczką i powiedział, że przez mój dom ma iść droga i zostanie on wykupiony według obecnej wartości rynkowej, to bym specjalnie nie płakał, bo wartość ta od momentu kiedy kupowałem sporo wzrosła. Zatem - jeśli masz plan puszczenia drogi przez hacjendę Fragsa - działaj. Nie wiem tylko, czy najszczęśliwszy byłby krzysiom, którego dom również trzebaby zburzyć, n o i rand, którego dom by się pewnie i ostał, ale trasę miałby pod oknami. :))) Pisz dalej, spokojnie, rzeczowo. Pisz. O Sokole i Kościelnej Dordze. Pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 12:54 Frags nie mówimy o wykupach tylko o oddawniu czyjejś własności za darmo, zgodnie z życzeniem burmistrza. Ja się pytam czy oddałbyś swoją własnośc dorobek życia panu burmistrzowi, który wielokrotnie nawołuje ludzi do oddawania, a to na spotkanich a to w swojej gazecie, nie zasłaniaj się Robertem ani sąsiadami, bo nikt z nich nie chce chorych pomysłów poza Tobą. Zastanów się nad tym jeszcze raz apeluję i proszę zanim cos sobie napiszesz abyś to wcześniej przemyślał, bo krzywdzisz czasami wiele osób. Ludzi którzy tu mieszkają od lat, czynnie budowali Łomianki, nie tylko poprzez swoją pracę i podatki, ale również w formie darowizn na rzecz gminy i pracy społecznej. No napisz w końcu jasną deklrację,"... tak oddam panu burmistrzowi, swój dom i dziłąkę za darmo i proponuję jako osoba społeczna zmianę przebiegu trasu ul. Kościelna Droga z środka jeziora Fabrycznego na skraj jez. pawłowskiego, ofiarując swoję działkę." Ja obiecuję załatwić wszelkie formalności, burmistrz na pewno się ucieszy i zgodzi, bo i wojewoda pozwoliłby na puszczenie drogi poza jeziorem. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 13:04 papirusie, ja już zupełnie Cię nie rozumiem. Skąd pomysł oddawania za darmo??? Przecież ja nigdzie nie pisałem, że jestem zwolennikiem oddawania za darmo. Nie chce mi się zabawiać w takie chwyty ja "no, pokaż mi proszę...", ale o co chodzi z tym zasłanianiem Robertem??? Sąsiadami??? Więc ten żart o krzysiomie i randolffie uznałeś za zasłanianie się sąsiadami??? Papirusie, papirusie... Napisałem już ze dwa razy, napiszę i trzeci - wiem, ze czasem uważnemu czytelnikowi nawet może coś umknąć. Za ziemię i nieruchomości należą się odszkodowania - to bezsporne. Pytanie, kiedy się im należą? Czy w chwili rozpoczęcia inwestycji, gdy są to grunty rolne, czy już po przekształceniu w tereny budowlane, gdy ich wartość wielokrotnie wzrośnie? Moja ziemia jest budowlana i zabudowana. Rozważając w żartach wariant poprowadzenia drogi zbiorczej do Wisły przez hacjendę fragsa przy Jeziornej (suren Jeziorna nad jez Pawłowskim, znasz adres)mozna założyć, ze frags weźmie za hacjendę przyzwoite odszkodowanie. Zarobi, a nie straci. Pozdrawiam Cię papirusie. Pisz dalej, bo piszesz pięknie. Ale i czytaj troszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 13:55 No widzisz juz zaczynasz pisac z sensem, skoro sokół chce drogi to musi zapłacic, ale właściciel ma prawo sam zaproponowac cenę. Nie taką jaką ty chcesz czy burmistrz ale tyle ile chce właściciel. Art. 64.konstytucji mówi: "Każdy ma prawo do własności, innych praw majątkowych oraz prawo dziedziczenia. Własność, inne prawa majątkowe oraz prawo dziedziczenia podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej. Własność może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie, w jakim nie narusza ona istoty prawa własności." jest jedna ustawa wywłaszczająca ale ona dotyczy dróg ekspresowych i autostrad, burmistrz nie może w imieniu prawa sznatazowac mieszkańców. Chce drogę to musi zapłacic tyle ile chcą mieszkańcy, jezeli działka 150m dalej kosztuje 200 zł za metr to właściciel może rządać tyle ile chce, a jak burmistrza nie stać niech planuje drogi na swojej działce i oddaje swoją ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: czyżby prospołeczna zmiana postawy Fragsa? 11.09.06, 13:56 frags napisał: czasem uważnemu > czytelnikowi nawet może coś umknąć. Jako uważny czytelnik przejrzałem uważnie ten wątek i sąsiednie. Zauważyć się daje zaskakującą zmianę w podejściu Fragsa do problemów Łomianek i poczynań ew.nowego burmistrza. W wielu postach, także tych dotyczących KD, Frags zakłada, że nowy burmistrz realizował będzie koncepcje obecnego. A niby dlaczego? Czy to w tym celu powierza się władzę nad gminą komuś innemu, aby prowadził dalej sprawy według tak cudacznych pomysłów? A może nowy burmistrz i nowa rada wpadną na lepsze rozwiązania? Na początku w postach Fragsa dominował egoizm (to nie jest zarzut, tylko opis): "wszystko mam, nic mi więcej nie potrzeba, jestem cały szczęśliwy, nowy burmistrz będzie inwestował, wszystko rozgrzebie, będą jeździły ciężarówki, a to będzie mi mocno przeszkadzało - więc nie chcę nikogo nowego - głosować będę za Sokołowskim, jako zwolennikiem umiarkowanych inwestycji" (oj, nadzwyczaj umiarkowanym). A przecież KD to też nowa inwestycja i to duża. W ostatnich postach Fragsa przebija żywa i szczera (?) troska zarówno o mieszkańców działek przylegających do KD i dróg, które by do niej doprowadzały, Frags zaczyna się troszczyć o wygodę mieszkania swoich sąsiadów. Troszczy się również o finanse Łomianek (a nie dostrzegłem, by wcześniej w ogóle poświęcał im jakąś uwagę). Między wierszami przestrzega Frags przed możliwością nadużyć i działaniami,które mogłyby jeszcze uszczuplić skarb gminy. Wydaje mi się, że Frags, jako człek ostrożny, przewidujący i dbały o własny stan posiadania - to także nie zarzut, bo on sam dawał temu wyraz wielokrotnie - po prostu chce się zorientować, skąd wiatr wieje, ku czemu idzie, i jak się tu najlepiej ustawić (i to też nie jest zarzut). Ciągnie przeto Forumowiczów za język - a już szczególnie Papirusa - bo nie bez racji uważa ich za lepiej zorientowanych. A może coś napiszą? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: czyżby prospołeczna zmiana postawy Fragsa? 11.09.06, 14:24 Ciągnie za język bo ma takie zadanie, musi się zorientować w temacie. Ja jako zwolennik przejrzystości spraw publicznych chętnie się dzielę tą wiedzą, licząc, że choć raz burmistrz zrobi cos dla dobra ogółu. Zmienjszy paramtery ul. KD do akcetowalmnych przez mieszkańców i odrolni wszystkim działki jako że ludzie są równi, a nie odda tylko wybranym. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: dwie postawy 11.09.06, 12:16 Co ty z Kościelną Drogą? Myślisz, że my wszyscy, przeciwnicy Sokoła robimy to tylko z miłości do Papirusa, który rzekomo ma w tym największy interes? Może Papi nam obiecał po kawałku swoich włości za wywalenie ptaków? Czuję się niesłusznie pominięta, ciągle tylko Papi i Papi. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: dwie postawy 11.09.06, 12:20 Sanczis ja nie wiem kto z kim i dlaczego. Myślisz, ze papirus ma w KD interes? Papirusie, oświeć nas możliwie w tym względzie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy 11.09.06, 16:17 kmsanczia napisała: > robert_58 napisał: > > oprócz powyższego potrzeba jeszcze > > jednej, małej rzeczy ... kasy. A dług bieżący niemały. Przez jedną kadenc > ję > > będziemy naprawiać finanse > > Dobrze że w końcu to zauważyłeś. Szkoda tylko, że nadal nie uważasz tego za błą > d > Sokoła, wręcz uważasz że rozpie.. gminnych pieniędzy to normalka. I nie dość że > nie trzeba go z tego rozliczyć to jeszcze pozwolisz mu dalej rządzić. nie zauważam bo nie napisałem w tym poście, KM? Bo wpisałem sobie tego w podpis, bo piszę o tym bez względu na temat dyskusji? Napisałem swoją opinię parę miesięcy temu. I nadal ją podtrzymuję. Cieszę się, że wiesz więcej co ja myślę czy zauważam niż ja sam. No chyba, że to jakaś sztuczka aby mnie zaszufladkować do jednej z dwóch szuflad (innych szuflad na tym forum brak) Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: dwie postawy 11.09.06, 17:27 robert_58 napisał: aby mnie zaszufladkować do jednej z dwóch szuflad... :))) Najlepszy kawał w dziejach tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: dwie postawy 11.09.06, 17:48 tak, ale Robertowi pomylił się wątek, Rob wpisz to w wątku dowcip, jest trzeba poszukać:) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy 11.09.06, 18:08 Papi, sam nawoływałeś do upraszczania...to...upraszczajmy ;) najwazniejsze, że matematycznie się zgadza, dwie szuflady :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: dwie postawy 11.09.06, 18:09 A ty Iod w której, bo może jest trzecia szuflada, dla tych obiektywnych (do któych Rob z pewnością się nie zalicza;). :) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy 11.09.06, 18:11 tak własnie sobie pomyślałam, że ja się do Szuflandii jakoś nie bardzo nadaję. Wbrew regułom i zdrowemu rozsądkowi właśnie parzę kawę. MNIAM :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: dwie postawy 11.09.06, 18:57 Protestuję przeciwko szufladkowaniu! Skąd takie pomysły? Rob pisz tylko za siebie a nie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy 11.09.06, 19:16 :) cieszę się, że Wam się podoba:) Trzecia szuflada istnieje, istnieje. Zawiera owa trzecia szuflada dwie mniejsze, o których pisałem wcześniej. A trzecia szuflada to niniejsze, wolne od "polityki", forum. "Łobiektywne" oczywiście;) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy 11.09.06, 19:19 Krzysiom, piszę za siebie. Staram się unikać zwrotów "mieszkańcy/wszyscy mieszkańcy/większość chcą/żadają/wybiorą/wiedzą". Wg Ciebie widać jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: dwie postawy 11.09.06, 19:21 Nie prawda! Napisałeś o dwóch szufladach na forum, więc wydaje Ci się, że wiesz np. co ja czy esscort myslę! Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy 11.09.06, 19:33 Prawda, pisałem o dwóch szufladach co nie oznacza, że wiem co myślisz Ty czy Ess, w jakim kolorze macie pomalowane ściany i jakim rozmiarze kupujecie buty. Jednoznacznie natomiast wynika z pisaniny o dwóch szufladach, że jutro spadnie śnieg a łomiankowski asfalt zmieni kolr na różowy. A tak na poważnie - dwie szuflady oznaczają ............ dwie szuflady I tyle;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: dwie postawy 11.09.06, 20:04 Tryb przypuszczający się kłania... Lepiej wtedy się czyta a wypowiedź nie wywołuje zbyt dużych emocji.. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy 11.09.06, 20:10 krzysiom1 napisał: > Tryb przypuszczający się kłania... > Lepiej wtedy się czyta a wypowiedź nie wywołuje zbyt dużych emocji.. Krzysiom, przecież mieliśmy upraszczać ;) Poza tym, juz w szkole uczono i pytano - co autor miał na myśli...no! Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:20 iod napisała: juz w szkole uczono i pytano - co autor miał na myśli...no! A więc przyznam się, że nie potrafię "dokonać rozbioru" utworów Roberta. Staram się jak umiem i nic, nawet po uproszczeniu, no! Bo chyba nie wypada wyrażać przypuszczenia, że autor nie miał nic na myśli, jeno tak sobie klepał dla zabicia czasu i w braku lepszego zajęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:21 no chyba faktycznie nie wypada... Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:26 Ale mając do wyboru: być w niezgodzie z savoir vivrem (skoro nie wypada...), albo z poczuciem sensu, to chyba jednak takie właśnie przypuszczenie niniejszym zuchwale wyrażę. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:31 dajmy szansę autorowi, który chyba teraz zajęty, bo ucichł, lub z poczucia braku sensu zaniemówił, by byc w zgodzie z savoir vivrem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:37 zaszufladkować do jednej z dwóch szuflad... w tym miejscu utkneliście:) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:37 iod napisała: z poczucia braku sensu zaniemówił O, słaba nadzieja, żeby właśnie z tego powodu, już prędzej żona autora zawołała go na kolację :) Ale, naturalnie, dajmy mu tę szansę... Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:39 tez stawiam na kolację, tak tylko napisałam...idę rozpalić. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:40 pomyłki dwie.. czuję się trochę zażenowany ... co autor robi skoro nie odpisuje...:) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:44 robert_58 napisał: > pomyłki dwie.. > czuję się trochę zażenowany ... co autor robi skoro nie odpisuje...:) :))) widać są podstawy do zażenowania :))) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:48 najpierw KM teraz Iod ... kobiety czytają w moich myślach? jeżeli tak .. hm... czy zatem zażenowanie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: dwie postawy - co miał autor? 11.09.06, 20:50 chyba pozostawię autora samemu sobie...;) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: dwie postawy 11.09.06, 20:12 Ano kłania się Krzysiom, a ponoć to właśnie ja tak mało jednoznacznie piszę na forum ... Odpowiedz Link Zgłoś
karolus12 Re: dwie postawy 11.09.06, 20:41 Cześć. Widzę że niektórym do dzisiaj zostało, tylko moje zabawki się liczą.PAPI w szkole płakał , a teraz po prostu wszystkich obraża. Taka jego natura.Ale jedna ważna cecha mu pozostała -zawsze strasznie kłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamrolnicza Re: lecsokole.pl 11.09.06, 20:54 Papirus opadły cię te ptaszyska. Uwierasz mocno sokoła, skoro szczuje cię wronami. Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: lecsokole.pl 11.09.06, 21:00 Patrzcie państwo jak tuba sokołowskiego, Karkolus, wysoko ceni kolegów z piaskownicy. Pamięta o cudzych łzach, a nie pamięta jak wygląda dzisiejszy dziekanów i nie pamięta za czyich czasów wydawano zgodę na sporą część domów w dziekanowie bajkowym. Cóż za wspaniale wybiórcza pamięć. Conajmie jak u mistrza Karskiego, o czyimś dziadku pamieta, a o swoim tatce zapomiał. Odpowiedz Link Zgłoś
karolus12 Re: lecsokole.pl 11.09.06, 21:06 J 46. Mój TATUŚ BYŁ I JEST Z DALA OD POLITYKI ,JEGO DO TEGO NIE MIESZAJ. Odpowiedz Link Zgłoś