Dodaj do ulubionych

w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wyborów

21.08.06, 08:17
w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wyborów
Autor: pruszekija
Data: 20.08.06, 23:05
------------------------------------------------------------------------------
magister11 napisał:

> Zgadzam się, że to trzeba zmienić. Poradźcie więc w jaki sposób (jakie
formy)
> zachęcić ludzi do pójścia do wyborów?

Proszę bardzo podoba mi się ten pomysł.

Proponuję aby kazdy internauta, jako mieszkaniec Pruszkowa - domu, kamienicy,
bloku wydrukował już teraz i wywiesił w swoim budynku lub jego pobliżu na:

tablicy informacyjnej przy ulicy,
na tablicy w klatce schodowej,
słupie ogłoszeniowym,
mały transparent, ulotkę, naklejkę z następującymi hasłami np.:

1. Mieszkańcu nie bądź obojętny - idź do wyborów

2. Twój głos jest ważny

3. Ty sam decydujesz kto będzie twoim radnym

4. Korzystaj z wolności - zagłosuj - masz wolność wyboru

5. Czy poznałeś już swojego kandydata na radnego?

6. Bądź aktywnty - interesuj się życiem swojej gminy

7. Twój radny pracuje dla Ciebie - wybierz go sam

8. Tylko 30% mieszkańców Pruszkowa chodzi do wyborów czy o taką wolność
walczyłeś?

9. Demokracja i wolność - to to twoja wolność w wyborze radnego i Prezydenta

10. Czy już wiesz kto będzie reprezentował w radzie gminy twoją ulicę?

Ja swoje propozycje już dałam. Co o tym myślicie? Ruszmy się bo jak my tego
sami nie zrobimy to kto?
Ania

Obserwuj wątek
    • magister11 Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 21.08.06, 09:42
      Ja moge troche tego nadrukować i powykładać an stacjach SKM czy WKD. Ale chodzi
      o to , aby zebrać jakąś grupę i skoordynować działania, aby pojedyczy wysiłek
      nie poszedł na marnę.

Przede wszystkim trzebaby dokładnie skoordynować datę rozpoczęcia
      akcji.....jezeli widzicie sens takich działań, to przyłączcie się i ustalmy
      datę. Wystarczy tylko wydrukować i podłożyć w widocznym miejscu. Ponosimy tylko
      koszt papieru......Nad zawartością możnaby oczywiście trochę jeszcze
      popracować.
      • magister11 Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 21.08.06, 09:44
        ...no i nie bedzie można sie przyczepić, że "tylko gadamy"...... ;-)
        • paszczurekc Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 22.08.06, 19:40
          magister11 napisał:

> ...no i nie bedzie można sie przyczepić, że "tylko gadamy"...... ;-)

Myślę, że należy zakasasać rękawki i wziąść się do robótki!!!!!!!!!!!

I co Wy na to???????????
    • pruszekija do magistra 22.08.06, 13:26
      magistrze sprawdź swoją pocztę
    • zwierz.alpuhary Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 22.08.06, 20:40
      moim zdaniem to bardzo dobra inicjatywa i jestem gotów ją wesprzeć blogowo.
      Miałbym nawet dobre hasło: "Jeśli ty masz w d... demokrację to demokracja ma w
      d... ciebie":-)
      • wpr2006 Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 23.08.06, 20:32
        Myśle, żę oprócz wywieszenia i porozkładania swoistego dekalogu wyborczego
        potrzebne byłyby media.

Jedyne, które widzę w jakiś sposób nastawione prospołeccznie ( pro Pruszków )
        to ''Gazeta WPR''I radio Bogoria.
        Pozostałe media to jakby z epoki komunistycznego kamienia łupanego i na nich
        nie można liczyć.
        Ale i do nich też wysyłajmy apele o zajęcie się propagowaniem idei a to może
        przynieść skutek.

Pamiętam jak ostatnio skrzykąłem kilku forumowiczów z Wawa-Pruszków i
        wysyłałiśmy protestacyjne listy elektroniczne i papierowe do developera, który
        chciał nazwać osiedle Górnik jakby byliśmy Śląskiem i poskutkowało: zmienili
        nazwę na o wiele adekwatniejszą;)
        A więc mozna wszystko jak się chce i rozbić też układy. Rozmawiałem z jednym z
        urzędników z UM i powiedział mi, że fora P-ków i Wawa-Pruszków są rodzajem
        nacisku i w jakiś sposób dzięki temu mamy np. SKM,
        • magister11 Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 23.08.06, 21:47
          > Pamiętam jak ostatnio skrzykąłem kilku forumowiczów z Wawa-Pruszków i
          > wysyłałiśmy protestacyjne listy elektroniczne i papierowe do developera,
          który
          > chciał nazwać osiedle Górnik jakby byliśmy Śląskiem i poskutkowało: zmienili
          > nazwę na o wiele adekwatniejszą;)

Hehe, a więc to wy!!!! :-D

No gratuluję inicjatywy obywatelskiej. Jak dla mnie powinniście za to dostać
          nagrodę i medal od miasta za "ochronę dziedzictwa kulturowego". I jaka
          skuteczność w działąniu!!! ;-)
        • magister11 Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 23.08.06, 22:12
          > Jedyne, które widzę w jakiś sposób nastawione prospołeccznie ( pro Pruszków )
          > to ''Gazeta WPR''I radio Bogoria.
          > Pozostałe media to jakby z epoki komunistycznego kamienia łupanego i na nich
          > nie można liczyć.
          > Ale i do nich też wysyłajmy apele o zajęcie się propagowaniem idei a to może
          > przynieść skutek.

Proponuję jeszcze też dać znać na gronie, jeśli ktoś z was jest tam zalogowany.
          Tam jest sporo forów pruszkowskich.
    • gregory83 Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 23.08.06, 20:34
      Mieszkańcy sami muszą zrozumieć że to jest ich miasto, a wybór odpowiednich
      osób do władz lokalnych jest szansą na jego prawidłowy rozwój. Sądzę że spośród
      osób udzielających się na forum można by znaleźć odpowiedniego kandydata, który
      mógłby startować w nadchodzących wyborach. Ja dopiero dzisiaj zdecydowałem się
      zapisać na to forum, ale widzę że są tu ludzie którym naprawdę zależy na
      rozwoju naszego miasta. Do rady miasta wcale nie trzeba zebrać wielu głosów, a
      z poparciem i promocją forum moglibyśmy miec "Naszego człowieka" w radzie
      miasta. Wtedy z pewnością poruszane na tym forum sprawy miałyby większy rozgłos
      i szansę realizacji. Propnuję rozważyć ten pomysł czasu jeszcze trochę zostało
      • wpr2006 Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 23.08.06, 23:46
        Dekalog wyborczy, wystawienie radnego '' forumowego''- widzę, że razem coś
        możemy wymyślić i zdziałać - zawsze w grupie to większa siła przebicia niż
        działania na własną rękę :)
        • bagradian Re: w jaki sposób zachęcić ludzi do pójścia do wy 23.08.06, 23:52
          Będę i tak startował na radnego, a jako osoba się czasem tu udzielająca mogę
          być waszym głosem. Jeśli oczywiście będziecie chcieli.

W każdym razie większość spraw, które są tu poruszane są zbieżne z tym co będę
          jako radny chciał robić więc myślę, że i tak nam po drodze.

Ja służę tylko mojemu miastu i społeczności lokalnej mojego regionu.
          Bagradian
    • zwierz.alpuhary Akcja "Masz głos, masz wybór" 24.08.06, 07:39
      Akcja "Masz głos, masz wybór"
      autor(ka): opr red. ngo.pl
      2006-08-21, 04:28

"Masz głos, masz wybór" - trwają przygotowania organizacji pozarządowych do
      kampanii wyborczej w jesiennych wyborach samorządowych.

294 organizacje pozarządowe z całej Polski, które zgłosiły się do prowadzonej
      przez Fundację im. Stefana Batorego oraz Stowarzyszenie Szkoła Liderów
      społecznej akcji „Masz głos, masz wybór”, przygotowują się do przeprowadzanie
      debat przedwyborczych z kandydatami na wójtów, burmistrzów i prezydentów. W
      dniach 20 sierpnia - 15 września uczestnicy akcji spotykać się będą na
      szkoleniach w Gdańsku, Katowicach, Szczecinie, Warszawie, Poznaniu, Bydgoszczy,
      Wrocławiu, Krakowie i Rzeszowie. Lista uczestników akcji jest ciągle otwarta.
      Zapisy na www.maszglos.pl. Tam też znajdują się materiały podpowiadające, jak
      przygotować przedwyborczą debatę.

Celem ogólnopolskiej akcji społecznej Masz głos, masz wybór jest zainicjowanie w
      gminach, przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi, publicznych debat o
      sprawach ważnych dla lokalnych społeczności i zdopingowanie mieszkańców do
      świadomego udziału w wyborach przedstawicieli do władz lokalnych. Obecnie
      uczestnicy akcji pracują nad diagnozą problemów lokalnych na swoim terenie:
      prowadzą kampanie informacyjne, badania ankietowe i organizują spotkania z
      mieszkańcami.

Kolejnym etapem akcji jest zorganizowanie debat przedwyborczych z udziałem
      kandydatów na wójtów, burmistrzów i prezydentów miast oraz lokalnej społeczności
      wokół przedyskutowanych z mieszkańcami problemów. Do realizacji tego zadania
      uczestnicy akcji przygotowywać się będą na 13 szkoleniach prowadzonych przez
      trenerów Szkoły Liderów w 9 miastach wojewódzkich (patrz harmonogram). Podczas
      jednodniowych spotkań omawiane będą zagadnienia związane z merytorycznym
      przygotowaniem debaty, sposobami angażowania społeczności lokalnej do udziału w
      dyskusji, umiejętności organizowania i prowadzenia spotkań publicznych, radzenia
      sobie z trudnymi sytuacjami współpracy z mediami.

Harmonogram szkoleń:

21 sierpnia 2006 Gdańsk: Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji
      Pozarządowych, al. Grunwaldzka 5

21sierpnia 2006 i 13 września 2006 Katowice: Związek Górnośląski, ul. Pawła
      Stalmacha 17

24 sierpnia 2006 Szczecin: Centrum Szkoleniowe Fundacji Rozwoju Demokracji
      Lokalnej, ul. Marii Skłodowskiej-Curie 4

25 sierpnia 2006, 4 września 2006, 11 września 2006 Warszawa: Stowarzyszenie
      Szkoła Liderów, ul. Sienkiewicza 12/14, pok. 4D19 (IV p.)

23 sierpnia 2006 Poznań: Hotel Rzymski, al. K. Marcinkowskiego 22

2 września 2006 Bydgoszcz: Wyższa Szkoła Gospodarki, ul. Garbary 2

11 września 2006 Wrocław: Centrum Integracji Społecznej, ul. Strzegomska 49

14 września 2006 Kraków: Dom Polonii, Rynek Główny 14

15 września 2006 Rzeszów: Instytut Teologiczno-Pastoralny, ul. 17 Pułku Piechoty 5

Więcej informacji o akcji: www.maszglos.pl. Tam też, w zakładce „UCZESTNICY”,
      znajduje się interaktywna mapka ułatwiająca zlokalizowanie uczestników akcji w
      poszczególnych województwach. Klikając na wybrane województwo otrzymamy spis
      miejscowości, w których prowadzona jest akcja, a dalej listę i wizytówki
      uczestniczących w niej organizacji zawierające krótki opis ich działalności i
      dane kontaktowe.

---------------

Kontakt:

Fundacja im. Stefana Batorego, tel. (22) 536 02 76, jzaluska@batory.org.pl

Stowarzyszenie Szkoła Liderów, tel. 607 389 874, mail: mmankowska@szkola-liderow.pl

wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/221177.html
      • magister11 Re: Akcja "Masz głos, masz wybór" 24.08.06, 09:43
        Ostatnio, njak strytykowaliśmy na forum media lokalne, to okazało się ze
        istnieje wola wpsółpracy. Może teraz skrytykujmy organizacje pozarządowe, to
        nagle okaże się, że działają prężnie, odiwedzają to forum, a nawet ze szukaja
        okazji do współpracy dla dobra miasta.

A może nasze zaprzyjaźnione media mają kontakty z takimi organizacjami i
        mogłyby je wciągnąć do współpracy???

A może ktoś z nas zna przedstawicieli takich organizacji i mógłby - tytułem
        własnego wkładu - poinformować ich o planach?
        • magister11 NAZWA 24.08.06, 09:44
          jaką nazwę byście zaproponowali dla całego projektu??
          • zerozeroseven Re: NAZWA 24.08.06, 10:07

Gratuluję pomysłu, trzymam kciuki za realizację i jestem z Wami :)

Proponuję hasło przewodnie: "PRZEPRASZAM, KTO TU RZĄDZI?" z dopiskiem Pruszków-
            Wybory 2006

• magister11 Re: NAZWA 24.08.06, 10:21
              hehehe!!, IŚCIE_ZAJEBISTE!!!!
              • grinti Re: NAZWA 25.08.06, 15:51
                to wszystko bardzo piękne jest
                ale co zrobić jak nowa ordynacja wyborcza, którą próbuje przeforsować PIBIB RP
                (Partia Identycznego Brata I Bliźniaka RP)- zakłada, że głosując na kogo chcesz
                wybierasz kogo trzeba ?

jeśli zostanie przyjęta i wprowadzona w życie to dla mie jedynym komentarzem
                dla stylu obecnych rządów będzie bojkot wyborów
                niestety
                • oskar59 Społeczeństwo obywatelskie po raz pierwszy? 26.08.06, 23:43
                  Czy nowa ordynacja, czy stara - nie ma większego znaczenia.
                  W przypadku Pruszkowa (dotyczy także rad w okolicach) może uda się wykroić (przy takiej frekwencji jak 4 lata temu)ze 2 mandaty więcej dla PiS (nie zmarnują się "koalicyjne" głosy na Samoobronę i LPR - które nigdy do potęg "biorących" mandaty nie należały).
                  Kalkulacje te może jednak zmienić wyższa frekwencja - trudno w tej chwili ustalić, jak będą głosowali "nowi wyborcy", czyli ci, którzy z reguły nie biorą udziału w takich wyborach.
                  I myślę, że o to chodzi w tej forumowej INICJATYWIE OBYWATELSKIEJ - zachęcić do wypowiedzenia się ludzi, którzy z reguły powstrzymuja się od tego (z różnych przyczyn). Wtedy dopiero może będzie wiadomo jakie są rzeczywiste preferencje Pruszkowian.
    • johanp1 Społeczeństwo Obywatelskie w Pruszkowie 26.08.06, 09:32
      Prawdziwy obywatel,

dorosły do tego, aby korzystać z pełni praw i wykonywać pełnię swoich
      obowiązków, nie da się wytworzyć na innej drodze, jak tylko na drodze starannej
      uprawy wewnętrznej człowieka.

Dlatego nie odbudujemy społeczeństwa obywatelskiego

aktywnego
      działającego
      zdającego sobie w pełni sprawę,
      że każdy cżłowiek jest ważny.

Każda jednostka ponosi odpowiedzialność indywidualnie za swoje czyny.
      Za to, idzie do wyborów i kogo wybiera jak i za to jeśli tam nie idzie.

Warto przystąpić do waszej inicjatywy.

Jako nowy mieszkaniec Pruszkowa chętnie się zaangażuję w waszą akcję i
      rolepianie ulotek aby "ożywić społeczność lokalną"

Nie możemy pozwolić aby do wyborów poszło tylko 29%.

Prawdopodobnie, tak niski % elektoratu doprowadzi Pruszków do dalszej alienacji
      i pogłębi rozkład więzi społecznych jaki w tym mieście ztego co opisujecie
      nastąpił.

Mieszkam na Osiedlu B.Prusa i chętnie rozlepię ulotki w moim okręgu na blokach.

Proponuję aby każdy z forumowiczów, który ma poczucie obywatelskie napisał,
      który obszar jest w stanie zagospodarować.

Liczę na to, że kilku aktywnych i nieobojętnych się znajdzie :)

Janek
      • kinga_puella Re: Społeczeństwo Obywatelskie w Pruszkowie 26.08.06, 12:49
        Ja się mogę zająć częścią gąsina. Rejon od pkp przez waryńskiego, promyka aż do
        pływackiej - i wszystkie odchodzące od nich uliczki. Taki prostokącik. (królowej
        jadwigi, inzynierska, pływacka, bursztynowa, kawałek promyka i waryńskiego)

Następna osoba może niech się zajmie promyka od robotniczej itd...
      • kinga_puella Re: Społeczeństwo Obywatelskie w Pruszkowie 26.08.06, 12:55
        Proponuje tylko ustalić dokładną treść pisma. Każdy dostanie na skrzynkę word'a
        do wydrukowania i wtedy więcej osób się przyłączy do drukowania i rozklejania :)
        Chyba że jednak wypali pomysł z drukarnią... ja niestety osobiście nie mam
        żadnych dojść :(
        • z.bednarek Re: Społeczeństwo Obywatelskie w Pruszkowie 26.08.06, 13:37
          witam

inicjatywa sama w sobie całkiem dobra jednak znajac zycie efekty beda mierne.
          swego czasu korzystalem z komunikacji miejskiej i wiem ze plakatow i ogloszen
          zamieszczanych na przystankach nikt nie czytal, a chocby z tego wzgledu ze na
          drugi dzien ich nie bylo.
          o wiele wieksze zainteresowanie wzbudzaja plakaty z informacja na temat
          koncertu zespolu Kombii (który to koncert przepowiedziałem po żenujących dniach
          pruszkowa), wiec jezeli juz chcecie agitowac to wlasnie na tym koncercie,
          znajac popularnosc zespolu mozna smialo przewidziec ponad tysieczna
          publicznosc, a to juz spory elektorat.
          • leo48 Re: Społeczeństwo Obywatelskie w Pruszkowie 27.08.06, 09:22
            Nie sądzę, żeby poczucie wyborczego prawa-obowiązku obudziło się w
            społeczeństwie, którego gnuśność sięga zenitu. Dziś między godz 8 a 9 rano
            pozwoliłem sobie na rowerowy spacer po mieście. Objechałem Żbików, Gąsin,
            centrum, okolice obu stacji oraz parki. Czy nasze miasto jest martwe ? Pustka
            na ulicach i w parkach, które o dziwo, są coraz ładniejsze. Jednak o tej porze
            spotkałem może 3 psy na spacerze z opiekunami, chyba dwójkę zrelaksowanych
            cyklistów oraz kilka osób, które z domu wypędziło poszukiwanie ulgi po
            wczorajszych, zapewne ciężkich przeżyciach.

Zamknięte kioski Ruchu straszą niechlujnymi żaluzjami ozdobionymi marnym
            graffiti. Chlubnym wyjątkiem był czynny kiosk vis a vis ZURT-u mimo, że tam
            właśnie ruch wszelaki jest znikomy z powodu robót drogowych. Czy jedynymi
            czynnymi obiektami mają pozostać nocna apteka i całodobowy monopol ?

Stajemy się coraz mniej aktywni fizycznie i psychicznie. Nie potrafimy już
            wykrzesać z siebie woli działania choćby i w temacie" wypoczynku. Czy to są
            dobre prognostyki dla tworzenia społeczeństwa obywatelskiego ?
    • johanp1 start akcji coraz bliżej :) 27.08.06, 09:39
      Forumowicze i miszkańcy Pruszkowa

Na SGH i UW takie innicjatywy istnieją od dawna. Najlepszym wyjściem nie są
      same plakaty ale naklejki, tzw. "wklejki" drukowane jako etykieki, które
      naklejamy na listy drukując adres dla potrzeb wysłania koperty :)

Myślę, że WKD, PKP, RAPID WNUK i GRODZISK nie obrażą się jak takie małe
      etykietki ponaklejamy przykładem studentów uczących się w wawie w komunikacji
      publicznej na liniach Pruszków - Warszawa - Pruszków

Wkońcu robimy to dla idei społeczeństwa obywatelskiego.

Demokracja obywatelska istnieje!

My ją m.in. tworzymy na tym forum :)

Razem z pruszkiemija przygotowujemy koncepcję tych etykiet i wkrótce gotowe
      wzory kilku formatów etykiet zostaną opracowane.
      Gotowy tekst obywatelski zostanie rozpowszechniony publicznie i każdy, któremu
      nie jest obojętny los naszej demokracji lokalnej będzie mógł się przyłączyć do
      heppeningu.

"Proponuję aby kazdy internauta, jako mieszkaniec Pruszkowa - domu, kamienicy,
      bloku wydrukował już teraz i wywiesił w swoim budynku lub jego pobliżu na:

tablicy informacyjnej przy ulicy,
      na tablicy w klatce schodowej,
      słupie ogłoszeniowym,
      mały transparent, ulotkę, naklejkę z następującymi hasłami np.:" i etykietkę
      samoprzylepną :)

jest ok
      • leo48 Re: start akcji coraz bliżej :) 27.08.06, 20:26
        Okazuje się, że cała nasza dyskusja zarówno w tym wątku, jak i w tematyce
        bezpłatnego jakoby internetu, jest typowym biciem piany. Wszystko, o czym tu
        mowa a nawet jeszcze więcej zawarte zostało i rzeczowo omówione w felietonie
        sofanesa "Brukowanie piekła" na łamach blogu Pruszków story już 8 sierpnia.
        Szanowny autor, zapewne przez skromność nie zasygnalizował nam tego tekstu.
        Warto go przeczytać i potraktować jako materiał do przemyśleń, zanim oddamy
        głos na kogoś, kto wystartuje z jakimś przedwyborczym fajerwerkiem.

• sofanes Re: start akcji coraz bliżej :) 27.08.06, 20:36
          No, forma felietonu ma to do siebie, ze reprezentuje poglady autora, ktore nie
          zawsze w koncu musza byc zgodne z wola wiekszosci, czy wnoszace cos szczegolnie
          waznego do forumowych rozmow...trudno wiec, bym dokonywal autoreklamy :-)
          • zwierz.alpuhary Re: start akcji coraz bliżej :) 27.08.06, 21:52
            a ja jeszcze dodam, że sam blog w międzyczasie zmienił nazwę na "Pruszków.info":-)
            • leo48 Re: start akcji coraz bliżej :) 31.08.06, 22:40
              Z właściwym sobie refleksem szachisty, nie zauważyłem zmiany nazwy, ale też
              szanowny autor nie zmienił linku w "przedpokoju" forum i tam nadal "stoi"
              Pruszków story.
              • zwierz.alpuhary Re: start akcji coraz bliżej :) 01.09.06, 23:48
                pewnie jeszcze postoi, zmieni się ją przy najbliższym "remoncie" przedpokoju;)
          • zerozeroseven Re: start akcji coraz bliżej :) 28.08.06, 23:37
            Taa, właśnie przeczytałem Twój felieton. Naprawdę niezły.

Tylko po co ja sobie od kilku dni flaki tutaj wypruwam, kiedy wszystko już w
            zasadzie na temat darmowego internetu zostało powiedziane?
            • sofanes Re: start akcji coraz bliżej :) 28.08.06, 23:40
              Wypruwania flakow w slusznej sprawie nigdy nie za duzo, jak mawiaja
              samurajowie...;-)
    • dewoa mały cytat wielkego Polaka 28.08.06, 08:21
      "Dla tego błagam was i zalecam wam w imię nająświętsze, w imię prawdy, której
      służę,bądźcie ostrożni, gdy wami kierować chcą ludzie, których nie znacie z
      cnonty i mowy zgodnej z sumieniem; nie dowierzajcie nieoświeconym, bo ci was,
      nawet z najlepszymi chęciami, na błędne ścieżki poprowadzić mogą; a dajcie się
      prowadzić ludziom zacnym i światłym, znanym z rozumi i doświadczenia. Tych
      obierajcie, tych się radźcie."

Napisał 1867 roku Stefan Buszczyński w swym dziele "Upadek Europy" - wielki
      Polak, patriota, człowiek nauki, pisarz, gospodarz,uczestnik Powstania,
      zwolennik zjednoczonej Europy.

Przyłączam się do heppeningu "Przepraszam, kto tu rządzi?".
      Mieszkam przy czołgu więc obkleję okolice Kubuśia Puchatka i 11ki.
      • leo48 Re: mały cytat wielkego Polaka 28.08.06, 08:34
        Cały ambaras tkwi w tym, że jakoś nie widać tych światłych, którzy zechcieliby
        również i tu na forum zaprezentować siebie oraz swoje programy, jeśli je mają.
        • grinti Re: mały cytat wielkego Polaka 28.08.06, 12:38
          jeśli do wyborów stanie osoba, która wzbudzi moje zaufanie i ma poglądy zbieżne
          z moimi taka, która zasługuje na miano Mojego Reprezentanta to pójdę i
          zagłosuję. W przeciwnym wypadku zostanę w domu.
          Moim "problemem" i wiem, że nie tylko moim jako wybierającego nie jest chęć
          (czy tez niechęć) pójścia ale to że nie zawsze jest kogo wybrać
          ale na to chyba nie możemy nic poradzić (?)

Cała akcja bardzo mi się podoba i gdy dostanę coś na skrzynkę pocztową, to
          chętnie powieszę to na klatkach mojego bloku.
        • iipw Re: mały cytat wielkego Polaka 28.08.06, 13:48
          absolutnie się zgadzam - co z tego, że uda się namówić chociazby całą
          społeczność do tego aby poszła na wybory (bo podobno jak wybierają to i
          decydują); istotne jest aby ta społeczność wiedziała kogo ma wybierać - nie
          ilość a jakość jak to mówią - a niestety ewentualni kandydaci do wyboru jakoś
          nie kwapią się do tego aby mozna było poznac ich samych i to co mają do
          zaoferowania -wiem, wiem kampania się jeszcze nie rozpoczęła; ale działac dla
          owej społeczności można nie zależnie od kampanii
          • erleusortok kogo wybierać? 29.08.06, 15:33
            iipw napisała:
            > istotne jest aby ta społeczność wiedziała kogo ma wybierać

I do tego niestety potrezebna by była kolejna, bardziej ambitna akcja informacyjna. Szybka, dobrze przygotowana i skoordynowana. Trzeba by w krótkim okresie między ostatecznym terminem rejestracji komitetów/kandydatów a początkiem ciszy przedwyborczej zwrócić się do wszystkich komitetów z prośbą o odpowiedź na nurtujące nas pytania o do ich programu i zapatrywań, a następnie odpowiedzi te opublikować na wszystkie możliwe sposoby. Akcja musiałaby być przygotowana i nagłośniona znacznie wcześniej, aby komitety nie zlekceważyły prośby, by uznały autorów akcji za wystarczająco ważnych. Mogłoby to wszystko zadziałać pod warunkiem połączenia sił forumowiczów i lokalnych mediów (i wszystkich, którzy by chcieli, mogli i nie faworyzowaliby żadnych kandydatów). Oczywiście nawet taka akcja informacyjna nie zagwarantowałaby wyższej frekwencji, ale przynajmniej nikt nie mógłby się tłumaczyć że nie wiedział na kogo można głosować.
            • zerozeroseven Re: Prawybory w internecie 29.08.06, 16:40
              erleusortok napisał:

> I do tego niestety potrezebna by była kolejna, bardziej ambitna akcja
              > informacy

Akcja informacyjna owszem byłaby wskazana.

Jednak nic tak nie rozpali zainteresowania kandydatami jak prawybory.
              Proponuję więc organizatorom happeningu pt. "PRZEPRASZAM, KTO TU RZĄDZI"
              zrobienie kolejnego kroku, polegającego na organizacji wirtualnych wyborów do
              samorządu jeszcze przed 12 listopada. Myślę, że przy odpowiedniej organizacji i
              rozpropagowaniu akcji kandydaci sami byliby zainteresowani dobrym wynikiem w
              przedwyborczym teście i nie trzeba byłoby ich szukać i wyciskać z nich
              informacji. Sposób realizacji pomysłu pozostawiam oczywiście Wam.

Być może najprościej byłoby założyć stronę internetową poświęconą temu
              tematowi, na której można byłoby m.in. zapoznać się z sylwetkami kandydatów,
              zadać im pytanie no i wirtualnie zagłosować. Tur głosowania możnaby oczywiście
              zrobić kilka...
              • zerozeroseven Re: Prawybory w internecie 29.08.06, 16:42
                No i radio do tych prawyborów możnaby naturalnie włączyć...

• pro.popis Re: Prawybory w internecie 29.08.06, 17:27
                Popieram pomysł.
                Choć wiem, że przy takim nieskoordynowaniu tej akcji (a taka wydaje mi się jest
                do tej pory) trudno będzie ją wprowadzić na jakieś sformalizowane tory.
                Ale pomysł jest dobry - teraz potrzeba organizatorów.
    • pruszekija hasła dla sceptyków :) 28.08.06, 17:26
      1. Jeżeli nie chcesz mieć wpływu na swoje życie w gminie - pomyśl o
      zwierzętach - głosujesz także w ich sprawie
      2. Radny wybrany przez Ciebie decyduje o wyborze dobrego schroniska
      • grinti Re: hasła dla sceptyków :) 28.08.06, 21:36
        nie rozumiem
        • pruszekija Re: hasła dla sceptyków :) 28.08.06, 23:01
          Jednym z zadań gminy jest ochrona zwierząt oraz zajmowanie sie bezpańskimi
          psami i kotami.
          Każda gmina ma podpisaną umowę z wybranym schroniskiem, który to obiekt jest
          wspomagany finansowo z budżetu danej gminy.
          Dlatego właśnie ostatnio nie ma bezpańskich psów wałęsających sie po ulicach.

Radny, któremu nie jest obojętne życie tych zwierząt może podjąć inicjatywę w
          celu zmiany schroniska na lepsze.

Sprawy zwierząt i ich losów były nan naszym forum wielokrotnie podejmowane.
    • bogoria1 Juz mowimy o pomysle.Chcemy wiecej:))) 29.08.06, 09:36
      witam...
      a dokladnie chcialbym spotkac sie z najbardziej zaangazowanymi w akcje
      forumowiczami i nagrac material o tym...jak (bardziej szczegolowo) akcja ma
      przebiegac...oraz oczywiscie daje mozliwosc wypowiedzenia sie i zachecenia
      takze za pomoca naszego Radia do zaandazowania sie w akcje.
      pozdrawiam
      Tomek Sikorski
      Radio Bogoria 94,5 FM
      • johanp1 Stop Obojętności !!! - Zajebiste zobaczcie sami 29.08.06, 09:47
        www.youtube.com/watch?v=slo6-uJZHzk&NR
        • erleusortok filmik i inne uwagi 29.08.06, 22:42
          A'propos podlinkowanego filmiku: nie mam zamiaru wypowiadać się na temat estetyki tego dzieła - to osobny temat. Ale są tam skrytykowani konkretni politycy/partie/osoby, a moim zdaniem kampania powinna być bezstronna - nie można zachęcać do pójścia na wybory w Pruszkowie poprzez buntowanie przeciw obecnej władzy. To oczywiście rozwiązanie najłatwiejsze, kuszące, ale w ten sposób stawiamy się po jakiejś stronie, popieramy jakieś ugrupowania - a chyba nie o to chodzi?

I druga rzecz. Ulotki zachęcające do wyborów to nie taka trudna sprawa, akcja przepytania kandydatów i opublikowania odpowiedzi to już większy problem, proponowane przez zerozerosevena prawybory - nawet tylko w Internecie - co najmniej tak samo trudne w realizacji, o ile mają wzbudzić jakiekolwiek zainteresowanie. Wydaje mi się, że niestety te bardziej zaawansowane akcje wymagałyby jakiejś koordynacji, jakiegoś organizatora bądź grupy organizatorów, spotykających się (choćby tylko wirtualnie) i ustalających kolejne kroki. Czy są do tego chętni?

Bo póki co, o ile rozumiem, o akcji dowiadują się ci, którzy zajrzą na forum czy na bloga - nawet radio Bogoria dowiedziało się dlatego, że tu zagląda, a nie dlatego że my ich aktywnie powiadomiliśmy (chyba że się mylę?). A przecież media powinny się dowiedzieć o akcji od grupy, która ją prowadzi czy będzie prowadzić. Trzeba by ustalić jakie mamy plany, jak i kiedy je chcemy zrealizować, spłodzić jakąś strawną informację na ten temat i przekazać ją potencjalnie zainteresowanym mediom - nie tylko mailem, ale i faxem, telefonicznie czy osobiście. Ktoś musiałby wziąć na siebie rolę rzecznika akcji - rzecznika rzeczywistego, zapalonego do sprawy i wygadanego. Ktoś jest chętny? Bo na porannego posta z Radia Bogoria na razie odzewu nie ma, a to przecież propozycja dostępu do czasu antenowego!
          • kinga_puella Re: filmik i inne uwagi 29.08.06, 22:53
            Myślę że bez spotkania nic nie ustalimy.
            Proponuję niedzielę wieczór - wtedy większość jest w domu - o ile się nie mylę ;)
            • adusiam Stop obojętności -Do dzieła START niedziela 18:00 30.08.06, 00:07
              Niedziela wieczór to dobry pomysł. Mieszkam koło Sokoła i chętnie się
              zaangażuję bo bardzo mi się heppening i cała ta akcja podoba.

Proponuję spotkajmy się o 18:00 trzeciego września- niedziela w Parku Sokoła
              na "deskach" przy amfiteatrze?

Założę nowy wątek
              heppening - STOP OBOJĘTNOŚCI lista obecności
              nie ma co czekać trzeba działać
          • sofanes Re: filmik i inne uwagi 30.08.06, 00:24
            Z pewnoscia obejdziecie sie bez moich rad, ale kibicuje Waszej akcji i pozwole
            sobie na krotki komentarz...oto i on...

Sluchajcie, sluchajcie erleusortoka...
            Dobrze gada, dobrze prawi, i o filmie, i o potrzebie koordynacji...
            Na razie wszystko Wam sprzyja - macie za soba media (wazne!), macie zapal i
            przednie pomysly (prawyborow i przepytania kandydatow w szczegolnosci) ale jak
            nie wypracujecie jakiegos osrodka decyzyjnego, to wszystko rozejdzie sie po
            kosciach.
            Zadnych wodzow, czy prezesow wam nie proponuje powolywac, bo to rodzi niezdrowe
            namietnosci - ale jakis "pierwszy wsrod rownych" moglby sie wam przydac; moze
            chocby w formie doradczej...ktos, kto potrafilby jak erleusortok chociazby
            pomoc wam ominac "miny", na jakie latwo wdepnac, pomimo dobrych intencji
            (przyklad filmu z tego watku niech bedzie przestroga).
            Zaprawde powiadam Wam, dobrze erleusortok napisal, wiec nie bede powtarzal tych
            samych spostrzezen (bo podobne bardzo mnie naszly).
            Powodzenia zycze, i rowniez kciuki trzymam...

• erleusortok OT 30.08.06, 07:51
              Sofanes, zamiast mi kadzić przyleź w niedzielę ;-)
              • sofanes Re: OT 30.08.06, 16:05
                Moze nawet i bym przylazl, a nie tylko kadzil, ale dystans mam do pokonania
                nieco zbyt duzy ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka