Dodaj do ulubionych

Inwestycje wokół toru kolarskiego

28.08.06, 15:26
Wokół toru kolarksiego są ciekawe terenty, których znaczenie z pewnością
wzrośnie po zakończeniu tej inwestycji.

Ostatnio zauważyłem, że tuż obok basenu zaczyna się jakaś kolejna inwestycja.
Czy wiecie co to będzie?

Ciekawe też, co zrobią z pozostałością po bazenie (powstało tam nieiwelkie
bajoro).

A może macie jakieś pomysły, co mogłoby tam powstać?
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: Inwestycje wokół toru kolarskiego 28.08.06, 16:16
      magister11 napisał:

> A może macie jakieś pomysły, co mogłoby tam powstać?

Może basen, taki letni odkryty i darmowy dla dzieci w wakacje ( chyba tylko w Pruszkowie trzeba płacić za basen w wakacje, myślę o uczniach )
      • sqh Re: Inwestycje wokół toru kolarskiego 28.08.06, 18:21
        Według całościowego projektu zagospodarowania tego terenu, opracowanego przez
        prof. dr hab. arch. Wojciecha Zabłockiego, między stawami a torem ma istotnie
        powstać odkryty basen (nie sądzę, by istniejący nadawał się jeszcze do
        jakiejkolwiek modernizacji; raczej rozwalą go i zbudują nowy od podstaw - i
        obawiam się, że niekoniecznie będzie on bezpłatny), między istniejącymi basenami
        krytym i odkrytym - hotel dla zawodników, zaś między torem a wukadką - parkingi
        i tor terenowy BMX (ponoć taka jazda jest już też dyscypliną olimpijską) z
        ziemnymi trybunami - dlatego tych hałd nie wywożą.

Na rysunkach wygląda to bardzo ładnie, tylko ciekawi mnie, co stanie się z
        garażami, usytuowanymi dziś wzdłuż kolejki - wygląda na to, że ma ich nie być...
        • magister11 Re: Inwestycje wokół toru kolarskiego 28.08.06, 19:30
          Brzmi to wręcz fantastycznie. Czy masz może dostęp do jakichś wizualizacji (np.
          w internecie), albo masz może jakąś bliższą informację o tym, kiedy taki basen
          mógłby powstać?

Obecne roboty ziemne wiążą się więc prawdopodobnie z budową tego hotelu...
          • magister11 Re: Inwestycje wokół toru kolarskiego 28.08.06, 19:49
            Ja znalazłem TO. Prawdę mówiąc akirat o basenie nie ma tu nic.

TOR POD SEMAFOREM

W Europie jest 11 krytych torów kolarskich. W świecie niewiele więcej, a
            przoduje potęga w kręceniu po owalu - Australia. Obecnie powstaj? tory w
            Pekinie (olimpijski 2008), w Los Angeles i w Pruszkowie (!). Z tym ostatnim s?
            k?opoty, cho? wykonanno ju? 40 procent prac. Ale to przecie? taka nasza, polska
            specjalno??...

Skontaktował się ze mną Jan Starzyński, prezydent (rządzi już drugą kadencję)
            54-tysięcznego Pruszkowa, który (Pruszków) już dawno temu przestał
            być "sypialnią Warszawy" i jest prężnie rozwijającym się miastem z biznesem w
            tle. "Przyjedź pan, bo tak dalej być nie może! Przyjedź pan, bo wydawało mi
            się, iż w sprawie toru rozumiem już wszystko, ale okazuje się, iż nie rozumiem
            nic". No i pojechałem.
            Wrażenie jest piorunujące. Pruszkowski tor w budowie to nie grajdoł dla
            lokalnych potrzeb. To JEDYNY (obok zakopiańskiej Wielkiej Krokwi i poznańskiej,
            kajakarskiej Malty) obiekt w Polsce, na którym mogłyby się odbyć olimpijskie
            zawody! To wspaniała niecka 100 na 100 metrów, 12 tysięcy powierzchni
            użytkowej. Obiekt (projektował Wojciech Zabłocki, a sam tor - wykładany sosną
            syberyjską - Niemiec Ralf Schurman), na którym obok kolarstwa i sportów
            wszelakich jest miejsce na hotel, biura PZKol i nie tylko, zaplecze medyczne,
            gastronomię, koncerty rockowe i Bóg wie jeszcze na co. Całość stoi na skraju
            lasu i chronionego prawem parku krajobrazowego, a jednocze?nie ledwie 200
            metrów od przystanku WKD i miejskiej zabudowy. Niespe?na 20 kilometrów od
            centrum Warszawy, jeszcze mniej od lotniska Ok?cie. Ale problem jest...
            Było tak. Miasto Pruszków przekazało 5 hektarów terenu w u?ytkowanie wieczyste
            (na 99 lat) inwestorowi, czyli Polskiemu Zwi?zkowi Kolarskiemu. Miasto zobowi?
            za?o si? (i s?owa dotrzyma) do przebudowy infrastruktury drogowej wokó? toru
            oraz pod??czenia tzw. mediów, czyli zasilania, wody, ogrzewania... I na tym
            rola Pruszkowa i prezydenta Starzyńskiego się kończy; no może poza tym, iż po
            otwarciu obiektu da on miejsca pracy ponad stu mieszkańcom miasta. Gdy rok temu
            wmurowano kamień węgielny, Starzyński i prezes PZKol Wojciech Walkiewicz byli w
            siódmym niebie. Szczególnie ten drugi, bo przez 10 lat szukał miejsca dla toru;
            od Szczecina po Wrocław, Łódź i tereny warszawskiej Spójni. Skończyło się na
            obiecankach (na piśmie), ale prawdziwe objawienie przyszło właśnie w Pruszkowie.
            Dokumentację budowy (i stosowne pozwolenia) zamknięto w ciągu trzech miesięcy,
            co jak na polskie warunki było rekordem iście kosmicznym. Tor miał kosztować 45
            milionów złotych. 30 procent miał zapewnić inwestor, 70 procent państwo, czyli -
            po pozytywnej opinii PKSport - Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu via
            swój departament inwetycji. Ruszyli półtora roku temu (wykonawcą doskonały,
            specjalistyczny Mostostal Puławy; na budowie 70 pracowników i wiele ton
            sprzętu) i szli jak burza do 17 sierpnia 2004. Wtedy na straży został tylko
            cieć z psem i kierownik budowy, inżynier Adam Patyra.
            Ktoś napisał, iż "realizacji toru zaprzestano z przyczyn finansowych", bo od 1
            stycznia MENiS nie odblokował ani jednej inwestycyjnej złotówki (za rok 2003
            przelano 11 z 18 przyznanych milionów). Nie odblokował, chociaż 15 lipca budowę
            wizytował sam podsekretarz stanu, Adam Giersz, a były także kontrole z
            ministerstwa i banku (BGK). O co chodzi? O brak pieniędzy, czy o grzech
            zaniechania i opieszałość w podjęciu przelewowej decyzji? Może diabeł tkwi w
            tym, iż koszta inwestycji wzrosły ponoć o ponad jedną trzecią - bo w tym kraju
            dro?ej? nie tylko samochody... Minister Giersz, pytany przez "TRYBUNĘ"
            potwierdził, że wartość inwestycji w Pruszkowie jest prawie dwukrotnie wyższa
            niż szacowano. Właśnie w MENiS i PKSport analizowane są ustalenia pokontrolne,
            ale decyzja praktycznie już zapadła. W ciągu 10 dni powinna zostać uruchomiona
            specjalna transza, gwarantująca kontunuowanie prac i zabezpieczenie toru.
            Na razie jednak faktem jest, iż najwspanialsza inwestycja w dziejach naszego
            sportu (nie waham się tak napisać!) niszczeje w oczach (podchodzi woda,
            katastrofa będzie śnieg, a ratunkiem zadaszenie - brakuje połowy dźwigarów i
            pokrycia - i zamknięcie stanu surowego. Szczerze mówiąc to skandal w polskim
            stylu. Więc Walkiewicz w weekend odkręcał w Zurychu (na kongresie UCI) terminy
            przyznanych już Pruszkowowi mistrzostw świata i Europy. Odkręcił dobrze, bo
            mają być (?) w roku 2008 (decydujące eliminacje przedolimpijskie) i w 2007.
            Prezydent Starzyński też jest optymistą. Ale jaki ma wybór?

• sqh Re: Inwestycje wokół toru kolarskiego 28.08.06, 20:37
            magister11 napisał:

> Brzmi to wręcz fantastycznie. Czy masz może dostęp do jakichś wizualizacji

Czterostronicowy artykuł pióra samego prof. Zabłockiego, z wizualizacjami, mam z
            czasopisma "Sportplus", nr 4/2006 - a więc projekt ten jest raczej aktualny.
            Wydawnictwo ma stronę, ale zamieszczone na dole hasło "archiwum artykułów" nie
            jest niestety podlinkowane, więc chyba tego materiału w necie nie ma :-(

www.sportplusonline.pl/

Wizualizacja całości wygląda zaś tak:

img201.imageshack.us/img201/5308/wygledowekja8.jpg
            • sqh Re: Inwestycje wokół toru kolarskiego 28.08.06, 20:39
              sqh napisał:

> mam z czasopisma "Sportplus", nr 4/2006

Pardon - nr 2(3) z kwietnia 2006 konkretnie.
              • magister11 Re: Inwestycje wokół toru kolarskiego 28.08.06, 21:08
                dzięxxx!

coś mi ta woda na basen nie wygląda....
                • zwierz.alpuhary masz rację 28.08.06, 21:36
                  ten zbiornik jest jak ciut krzywy po brzegach. Ale ja bym się nie zdziwił, gdyby
                  to jednak okazało się być basenem, w końcu przecież Polak potrafi;)
                  A o takim basenie to cała Polska by pisała, niejedno miasto marzy o takiej
                  promocji:)
                  • sqh Re: masz rację 28.08.06, 21:45
                    Sorry, istotnie, jako typowy przedstawiciel kultury obrazkowej, nie doczytałem
                    tekstu - to ma być więc "Duży zbiornik retencyjny wody deszczowej, wykorzystany
                    także do celów krajobrazowych. Znajdować się w nim bedą trzy fontanny".

Ale o hotelu, parkingach i BMX-ach się zgadza :-)
                    • magister11 Re: masz rację 28.08.06, 23:06
                      sqh napisał:

> Sorry, istotnie, jako typowy przedstawiciel kultury obrazkowej, nie doczytałem
                      > tekstu - to ma być więc "Duży zbiornik retencyjny wody deszczowej,
                      wykorzystany
                      > także do celów krajobrazowych. Znajdować się w nim bedą trzy fontanny".

Hm...trochę Ci zazdroszczę tych drukowanych źródeł informacji.............

A wracając do tematu, to teraz z kolei mam wrażenie, że tam taki trochę park
                      powstanie, z alejkami, wodą fontannami...Mogliby to jeszcze jakoś fajnie
                      światłem przyoblec, żeby wieczorem fajnie wyglądało. I tam na tyłąch możnaby do
                      tego zrobić ogród botaniczny (taki mini Pościn). To świetna lokalizacja na tego
                      typu miejsce.

No i przede wszystkim mam nadzieję, że mieszkańcy będą tam mięli nieograniczony
                      wstęp.
                      • magister11 POWSIN 28.08.06, 23:08
                        ...miało być!
                        • magister11 Re: POWSIN 28.08.06, 23:10
                          takie tereny spacerowo-rekreacyjne w takiej cichej okolicy, a dotego z tak dużą
                          budowlą w tle, bliskością transportu kolejowego byłyby świetne...
                      • sqh Re: masz rację 29.08.06, 21:49
                        magister11 napisał:

> Hm...trochę Ci zazdroszczę tych drukowanych źródeł informacji.............

To akurat trafiło w moje ręce zupełnym przypadkiem - w centralnej Bibliotece
                        Wojskowej przy wypożyczalni leżą często dublety, egzemplarze wycofane,
                        zdefektowane, przeterminowane czasopisma - do zabrania, dla chętnych. Sportem
                        się nie interesuję w ogóle, ale coś mnie jakoś tknęło, żeby w tę akurat gazetę
                        zajrzeć :-)

Dobra, to ja przefotografuję ten artykuł i wyślę Ci niebawem na maila. Ktoś
                        jeszcze reflektuje?
                        • magister11 Re: masz rację 30.08.06, 09:30
                          DZIĘKI, ale nie rób sobie za dużo problemów czasem :-)
                        • deptaczek reflektuję 31.08.06, 12:35
                          na mejla gazetowego poprosze i dziękuję bardzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka