Dodaj do ulubionych

ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE

01.09.06, 07:29
Otrzymałam maila od "życzliwej" nam forumowiczom osoby.

W parku sokoła o 18:00 ma zostać zorganizowana na nas nagonka. Władze lokalne
i wpaniale reagująca na rozkazy władz lokalnych straż miejska będzie nas
wszystkich legitymowała z dowodów osobistych i legitymacji osobistych.

Wracamy do PRL drodzy internauci.
Niedługo po wyborach pewnie i z GW zrobią porządek kaczki i zwierzeto-podobne
tyranozaury.

Konstytucja daje nam PRAWA I WOLNOŚĆ DO ORGANIOZWANIA ZGROMADZEŃ!

POKAZMY IM ZE JESTEŚMY. NIE DAJMY SIE ZWARIOWAĆ I ZASTRASZYĆ!

TERAZ WALCZYMY O PRZYSZŁOŚĆ NASZEGO MIASTA

RAZEM - MY MŁODZI FORMUMOWICZE ODZYSKAMY TO MIASTO

PRZYSZŁOŚĆ NALEŻY DO NAS MŁODYCH

RAZEM JAK BĘDZIE NAS WIĘCEJ TAK ŁATWO NAS NIE ARESZTUJĄ

KONSTYTUCJA RP z dnia 2 kwietnia 1997 r mówi:
Art. 57.
Każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i
uczestniczenia w nich.

Może w Pruszkowie pokolenie z Komuny jeszcze nie wie, że mamy nową
konstytucję?!

NIE DAJMY SIĘ IM ZWARIOWAĆ
MUSIMY DZIAŁAĆ DLA DOBRA NASZEJ DEMOKRACJI LOKALNEJ

PRZYPOMINAM

"STOP OBOJĘTNOŚCI !"

NIEDZIELA

18:00 PARK SOKOŁA

NA DESKACH

przybywajcie

demokracja w naszym mieście jest zagrożona

Ania
Obserwuj wątek
    • derekpl Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 08:36
      A tak generalnie - to o co chodzi?
      • zerozeroseven Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 09:22
        Właśnie miałem zapytać, czy demonstracja jaką jest planowany happening została
        zalegalizowana. Ale doszedłem do wniosku, że to oczywiste...

Mam jeszcze pytanie, czy zapewnione jest bezpieczeństwo uczestników imprezy,
        jeśli kilku przeciwników wyborów samorządowych wyposażonych w kije do palanta
        zapragnie poważniejszej dyskusji?
        :D
      • suliko2 Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 11:08
        W takim razie musimy się naprawdę wszyscy zmobilizować i przybyć na to
        spotkanie.

Nie możemy dopuścić do tego, że by nasi aktywni forumowicze zostali aresztoawni

To poważna sprawa!

"MUSIMY ODZYSKAĆ PRUSZKÓW"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=47201432
        pruszkow.blox.pl/html
    • kinga_puella Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 09:22
      A to już nie można wyjść z domu do parku na spotkanie bez dowodu?
    • pro.popis Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 09:36
      Myślę, że choćby jeden z organizatorów powinien jednak dopełnić formalności i
      zgłosić Prezydentowi zamiar odbycia, co by nie mówić, zgromadzenia.

I choć traktujecie go Państwo, jak nie przymierzając, indyka przed Świetem
      Dziękczynienia, to podjęcie pewnych działań jest konieczne.
      • suliko2 Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 11:17
        Ale propopis nie róbmy paranoi

Na deskach od wielu lat i codziennie spotykają się młodzi ludzie

I nie ma tam żadnych kijów itp :)

Z tego co zrozumiałem ma być to spotkanie towarzyskie nas forumowiczów i
        przedyskutowanie pewnej idei.

Chyba nie robimy żadnej demostracji więc nie trzeba pozwolenia

Ale defilade za kilka tygodni z przemarszem przez Pruszków możemy zorganizować
        ale wszystko niech służy jednemu celowi...

"Stop obojętności!
        Forumowicze z Pruszkowa postanowili przeciwdziałać obywatelskiej apatii i
        wynikającej z niej niskiej frekwencji wyborczej. Za ich sprawą już niedługo
        ruszy spontaniczna kampania pt. "Stop obojętności". Tytuł nie jest przypadkowy -
        celem akcji jest uświadomienie mieszkańcom Pruszkowa, że wszystko, co się
        dzieje w ich mieście, zależy tylko i wyłącznie od nich."

• kinga_puella Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 11:34
        isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
        ustawa o zgromadzeniach :)

www.senat.gov.pl/k5/dok/dr/600/623.htm
        poprawki tylko nie wiem czy przeszły ;)

W każdym razie, nie jesteśmy organizacją która orgaznizuje zgromadzenie dla
        więcej niż 15 osób nieokreślonych immiennie.
        Więc nie jest to żadne zgromadzenie tylko spotkanie towarzyskie grupy znających
        się osób, nieprawdaż?? ;)
        • kinga_puella Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 11:37
          kinga_puella napisała:

> isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
          > ustawa o zgromadzeniach :)

Niestety trzeba w wyszukiwarce na tej stronie wpisać Prawo o zgromadzeniach :/
        • zerozeroseven Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 11:38
          > Więc nie jest to żadne zgromadzenie tylko spotkanie towarzyskie grupy
          > znających
          > się osób, nieprawdaż?? ;)

Jeśli chcemy, żeby traktowano nas poważnie, zachowujmy się poważnie.
          • kinga_puella Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 11:40
            No to mamy problem bo zgromadzenie do 100 osób trzeba zgłosić na min 3 dni przed :/
    • kinga_puella Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 12:06
      Zacznijmy od początku.

Jesteśmy grupą osób, którym przeszkadza obojętność mieszkańców i nie chodzi na
      wybory. I chcemy temu przeciwdziałać - nie interesuje nas kto na kogo będzie
      głosował, nie jesteśmy ani za ani przeciw komukolwiek. Chcemy aby te 29%
      wyborców po prostu się powiększyło przynajmiej dwukrotnie. I nie rozumiem komu
      miałoby to przeszkadzać. Wręcz przeciwnie kandydatom powinno byc to na rękę -
      przynajmniej dla własnego ego, że głosowało za mną 6000 a nie 600 osób. Chyba
      przyjemniej jest robić coś wiedząc, że ma się tak duże poparcie.
      • gregory83 Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 12:21
        Masz całkowitą rację przecież wszystkim, a szczególnie przedstawicielom
        lokalnej władzy powinno zależeć na tym, aby czuli się reprezentantami
        mieszkańców Pruszkow, a nie rodziny i znajomych. Trzeba uświadomić mieszkańcom
        że to wyłącznie od nich będzie zależało w jakim mieście żyją!
    • iipw Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 12:27
      Proponuję zaprosić telewizję (oczywiście nie chodzi mi tu o TELKAB), jak
      zwietrzą sensację to powinni przyjechać a to może to tylko pomóc sprawie; ale
      przedtem organizatorzy muszą "zalegalizować" heppening
      • kinga_puella Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 13:01
        Aby można było legalizować happening musi najpierw "coś" powstać. Tak naprawdę
        się nie znamy i niedzielne spotkanie ma to na celu plus omówienie czym tak
        naprawdę mamy się zająć. Bo generalnie zostały rzucone hasła, kilka osób
        podchwyciło temat, głownego organizatora nie ma... Każdy dorzucał dwoje pięć
        groszy - wg mnie dopiero po tym spotkaniu będize można zacząć o czymś poważnym
        mówić.
        • iipw Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 13:19
          oj chyba nie masz racji kinga_puella - Prawo o zgromadzeniach
          (Dz.U.1990.51.297) - Każdy może korzystać z wolności pokojowego zgromadzania
          się.; zgromadzeniem jest zgrupowanie co najmniej 15 osób, zwołane w celu
          wspólnych obrad lub w celu wspólnego wyrażenia stanowiska; zgromadzenia
          organizowane na otwartej przestrzeni dostępnej dla nieokreślonych imiennie
          osób, zwane dalej „zgromadzeniami publicznymi”, wymagają uprzedniego
          zawiadomienia organu gminy właściwego ze względu na miejsce zgromadzenia (to
          ostatnie to art. 6 ust.1)
    • kinga_puella Re: ZAGROŻONA DEMOKRACJA LOKALNA W PRUSZKOWIE 01.09.06, 16:34
      Coś niecoś się dowiedziałam i nic nie jest zagrożone. Straż miejska jeśli będzie
      to na zwyczajnym patrolu i jeśli nie będziemy pili alkoholu, zakłócali porządku
      to nikt się do nas nie przyczepi, nie wylegitymuje itp. Więc możemy być spokojni
      - następnym razem jak już będzie konkretny organizator to się to zgłosi i wtedy
      dostaniemy jeszcze ochronę w postaci straży miejskiej. Poza tym z coraz to
      różnych, nowych miejsc słychać że nasza inicjatywa zachęcenia ludzi do pójścia
      na wybory się bardzo podoba. :)
    • sofanes Nie, no nie chce mi sie wierzyc... 01.09.06, 17:32
      Po pierwsze, nie jest to zadna demonstracja ani happening, tylko zebranie pare
      osob, ktore zamierzaja dyskutowac we wlasnym gronie, zadne ustawy tu nie sa
      potrzebne ani prosby o zezwolenia, to pewne na 100% i nie dajcie sie zwariowac,
      na milosc Panska...
      Zyjemy w koncu w kraju demokratycznym, a nie panstwie policyjnym.
      Pierwszy post w tym watku brzmi dla mnie tak nieprawdopodobnie, ze nie chce mi
      sie wrecz wierzyc, to bylby zupelny surrealizm...
      Ale - podkreslam, ale - gdyby jakikolwiek przedstawiciel wladzy ruszyl palcem i
      wyslal specjalnie patrol SM albo policji, ktora probowalaby cokolwiek uczynic,
      np. kazac sie rozejsc, albo spisac uczestnikow, to to by bylo swietnie!
      Wladza sama by sie podlozyla i zrobila generalna, wspaniala reklame calej
      akcji - odgorne dzialanie z inspiracji miejscowej wladzy, wymierzone w
      mlodziez, ktora probuje przelamac apatie spoleczenstwa lokalnego...?
      Samo spisanie co prawda to jeszcze nie jest nic zlego; moga sie tlumaczyc, ze
      uwazaja Was za grono oszolomow, co zaraz wyjda i zaczna wybijac szyby podczas
      nielegalnej demnstracji, ale niech sprobuja czego wiescej, np. zabrac kogos na
      przesluchanie...
      Przeciez to super, niech sprobuja, czy Wy nie widzicie, ze jesli to prawda, a
      nie plotka, to oni kreca sznur na wlasna szyje...?
      Ja bym marzyl, chcial, laknal, na waszym miejscu, zeby ktos taka "nagonke"
      zorganizowal...nie ma w tym kraju powaznej gazety czy reportera, ktory na wiesc
      o podobnym wydarzeniu do Pruszkowa by nie przyjechal, lamiac po drodze pare
      przepisow o bezpieczenstwie ruchu drogowego...
      Aaaah, az zaluje, ze mnie nie ma na miejscu, teraz to bym juz przyszedl na
      bank...
      Powtarzam, ze nie chce mi sie wierzyc, ze ktos by byl tak durny, ze
      organizowalby "nagonke" - ale jesli tak, to koniecznie spiszcie tez numery
      sluzbowe oraz imiona i nazwiska funkcjonariuszy; to sie potem moze bardzo
      przydac, zeby np. przesledzic, kto wydal sluzbowe polecenie ;-)
      Koniecznie robcie tez zdjecia i dokumentujcie ewentualna "interwencje" na
      wszelkie sposoby; niektore aparaty cyfrowe wszak moga tez krecic krotkie filmy.
      Gdyby zas pojawily sie "karki", to policja i SM ma obowiazek interweniowac.
      Ale jesli bedzie was wiecej niz 3-5 osob, to trzeba by byc nie tylko durniem,
      ale durniem do kwadratu, zeby w ogole probowac takich zagrywek.
      Wladza powinna Was ignorowac, bo ich jedyna nadzieja jest to, ze na skutek np.
      slabego Waszego zorganizowania akcja bedzie miala zbyt slaby skutek, i
      frekwencja w wyborach bedzie jak zwykle.
      Jesli jednak, w co wciaz nie moge uwierzyc, wladzunia kochana chce sprobowac
      sie bawic w inspirowana interwencje, to prosze bardzo, niech sprobuje...poza
      tym to by swiadczylo, 1) grunt im sie pali pod nogami, 2) stracili jakikolwiek
      trzezwy osad sytuacji, bo jak na razie za duzego zagrozenia dla ich rzadow
      jeszcze nie stworzyliscie;
      Napisalem jeszcze, bo moze jednak Wam sie uda, czego zycze...

No i kolejna sprawa, nie sadze, by przelozeni policjantow czy straznikow
      miejskich ryzykowali zbyt daleko idace proby interwencji, podejrzewam, ze moga
      co najwyzej nakazac spisanie, bo w przeciwienstwie do niektorych politykow, to
      rzadko sa skonczeni glupcy.
      A niech spisuja na zdrowie, to nie boli ;-)

Aha - i rzecz ostatnia - na "zyczliwych" anonimowych ostrzegaczy radze uwazac,
      z roznych wzgledow...dobrze miec zaufanych informatorow, ale musicie znac ich
      tozsamosc, nie mozna polegac na anonimach. No i poznajcie sie dobrze, nie
      pozwolcie, by dolaczyly do was rozne dziwne typy, ktore bardzo beda
      chcialy "pomoc", a potem np. pojawia sie napisy waszej akcji na odnowionej
      elewacji jakiegos budynku, co da wladzy znakomity pretekst, ze jestesice grupa
      wandali, oszolomow i rozrabiaczy...taka mala prowokacyjka ;-)
      • justeagehomme Re: Nie, no nie chce mi sie wierzyc... 01.09.06, 21:55
        Czytam drodzy internauci wasze forum od jakiegoś czasu z wielkim
        zainteresowaniem.

Bardzo mi się podoba ta wasza inicjatywa i jako starszy człowiek, który już
        sporo w życiu przeżył pierwszy raz spotykam sie z czymś podobnym.

Widziałem Wasze ogłoszenie w Kościele Parafialnym a więc rozumiem, że macie
        przychylność nie tylko zwykłych ludzi ale również tych nieprzeciętnych.
        Dlatego składam głębokie wyrazy szacunku dla gównych organizatorów tego
        szczytnego celu.

Posataram się ze swojej strony przesłać waszą informację o tej akcji do kilku
        moich przyjaciół z radia i TVP.
        Warte jest to nagłośnienia i jeśli fakty są takie jak napisaliście to
        trzymajcie się mocno i nie lękajcie.

Warto inwestować w szczytne ideały a tym bardziej warto abyście powoli
        przejmowali pałeczke od mojego pokolenia.
        Rzeczywiście globalizacja i czas płynie obecnie w szalonym tępie i ja sma już
        za tym nie nadążam. Na szczęście moje wnuki już mnie same uczą w tej materii,
        jeśli sobie z czymś sam nie radzę. Jak pogoda pozwoli to postaram się przybyć i
        ja na to spotkanie.

Powodzenia i trzymam za was kciuki

Z poważaniem,
        Janusz Szymański
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka