14.01.07, 22:54
Witam,
czy ktos z Was nanosił już zmiany ścian w mieszkaniu zatwierdzone przez arcjitekta? Czy wiecie, co można zmieniać? w jakim stopniu? Jak to jest z kosztami? Czy wiecie może ile jest standardowo gniazdek elektrycznych? My np chcemy połączyć kuchnię z salonem, może wiecie, czy taka zmiana wchodzi w grę i za ile? mieszkanie M4-A

pozdrawiamy wszystkich Sąsiadów:)

PS czy ktoś zna wysokość mieszkań?
Obserwuj wątek
    • wljakub Re: architekt 15.01.07, 09:27
      co do zmian, to pracuję nad nimi :) ale nie były jeszcze przez nikogo
      zatwierdzane. ilość gniazdek, podejrzewam zależy od Ciebie, kwestia
      wcześniejszego zaplanowania i odpowiedniego rozmieszczenia..
      wysokość mieszkań?? hmmm standardowo jest mniej więcej między 250 a 270 cm, ale
      ile będzie u nas??
      • tajemniczki Re: architekt 15.01.07, 14:21
        wljakub: a na jakiej podstawie nanosisz zmiany? masz juz plany wykonawcze?

rozmawialem z Tomkiem H. od developera i mowil ze wykonawcze dopiero powstaja
        wiec termin do zgloszenia poprawek lokatorskich, jesli ktos podpisal umowe
        wczesnie i termin ten juz sie zbliza, bedzie po prostu zmieniony.

Takze z tego co wyniknelo z rozmowy to czekamy na:
        - plany wykonawcze
        - harmonogram zmian lokatorskich
        - liste dozwolonych zmian
        - cennik zmian

Inna sprawa, ze prowdopodobnie bedzie taniej zmieniac po odbiorze mieszkania we
        wlasnym zakresie

pzdr
        • wljakub Re: architekt 15.01.07, 16:18
          nanosze zmiany na podstawie obrazka ze strony :) zawsze można coś pokombinować
          na przykład z ustawieniem ścian. na razie nie zagłębiam sie jeszcze w
          rozmieszczenie gniazdek itp.. ale zasmuciło mnie to, co napisałeś: "Inna
          sprawa, ze prowdopodobnie bedzie taniej zmieniac po odbiorze mieszkania we
          wlasnym zakresie" - prawda Ci to??? :(
          • tajemniczki Re: architekt 15.01.07, 16:46
            Myslę, że cenowo moze wyjsc taniej ze wzgledu na to, ze zlozenie wniosku o
            zmiany lokatorskie wiaze sie, ze zmiana planow wykonawczych budynku (oczywiscie
            jesli zmiany zostana zaakceptowane) a to wymaga pracy architekta przy planach
            budynku bo z tego cosie orientuje to nadzor budowlany nie odbierze w innym
            wypadku budynku.
            Ale tak naprawde to jest to tylko gdybanie dopoki nie bedzie cennika.
            • olivab Re: architekt 15.01.07, 17:35
              OK, dzięki za odpowiedzi, jak już ktoś z Was będzie wiedział coś bardziej konkretnego, to mam nadzieję, ze się podzielicie informacjami!

pozdrawiamy
          • tajemniczki Re: architekt 19.01.07, 10:08
            Jeszcze 1 argument na to , że cena poprawek lokatorskich będzie ustawiona na
            poziomie takim, żeby poprawek było jak najmniej:
            wyobraźcie sobie że architekt dostanie drobne poprawki w planach wykonawczych w
            50% mieszkań. Będzie to dla niego kompletnie bezsensowane, za bardzo
            procachłonne, więc pewnie cena będzie na tyle duża, żeby nie zgłaszać
            mu 'drobnostek' które można wprowadzić po odbiorze samemu. Uniknie tym samym
            pracochlonnego zmieniania planow wykonawczych po zgloszeniu glupiego
            przesuniecia kontaktu elektrycznego o metr w lewo.

Tak szczerze mowiac to uwazam ze ta inwestycja ma jedne z najprzyjemniejszych
            rozkladow mieszkan jakie widzialem. Ja do swojego poprawek nie bede zglaszal,
            bo nie mam zastrzezen. uwazam ze plany i rozklady sa naprawde fajne.

wljakub napisał:

> nanosze zmiany na podstawie obrazka ze strony :) zawsze można coś
            pokombinować
            > na przykład z ustawieniem ścian. na razie nie zagłębiam sie jeszcze w
            > rozmieszczenie gniazdek itp.. ale zasmuciło mnie to, co napisałeś: "Inna
            > sprawa, ze prowdopodobnie bedzie taniej zmieniac po odbiorze mieszkania we
            > wlasnym zakresie" - prawda Ci to??? :(
            • wljakub Re: architekt 19.01.07, 10:47
              rzeczywiście mieszkanka są bardzo ustawne, ale w moim przypadku udało mi się je
              jeszcze troche zoptymalizowac, wiec jesli juz pakuje sie w kredyt na 30 lat ;)
              to chcialbym, zeby ta inwestycja wygladala tak, jak ja chce i basta :D poza tym
              o gustach się nie rozmawia :) jednemu pasuje tak, drugiemu inaczej.. i dla
              przykładu - jeśli miałbym burzyć ścinki, których ustawienie mi nie odpowiada,
              to wolałbym, żeby ich wcale nie było ;)) bo tak, czy inaczej trzebaby stawiać
              nowe..
    • gph1 Re: architekt 02.02.07, 11:44
      Oddaliście już zmiany dotyczące rozkładu mieszkania i umiejscowienia punktów
      elektrycznych?? Termin już minął a wcześniej mieliśmy dostać plany z
      możliwością zmian.Dostaliście może takie plany??
      • wljakub Re: architekt 02.02.07, 11:55
        ja nie dostałem planów, ale z tego co pisał p. Tomek, termin ma być przesunięty
        względem tego, który został zapisany w umowie.. czy wszyscy znaja juz cene za
        zrobienie planu zmian przez architekta? hmm..
        • tuli_tuli Re: architekt 02.02.07, 17:35
          jak podpisywaliśmy umowę to dowiedzieliśmy się, że termin zapisany w niej na
          pewno się zmieni, tym bardziej, że ci, co podpisali umowę wcześniej mają też
          wcześniejsze terminy :)
          • olivab Re: architekt 15.02.07, 15:21
            cena: min. 2000 netto za zmiany wprowadzone przez architekta + 360 zł netto za
            m2 wybudowania nowej ściany. Info od Pana Tomasza.

pozdrawiamy
            • wljakub Re: architekt 15.02.07, 16:29
              i dlatego właśnie zostaję przy oryginalnych planach.. całe szczęście, że są one
              całkiem w porządku..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka