leocard 02.06.10, 20:22 Czy ktoś może wie co się dokładnie dzieje na budowie? Jest zakaz wstępu, poza tym nie mam chwilowo nawet czasu aby dokładniej monitorować co i jak. Proszę o info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turlajpora Re: Co się dzieje? 04.06.10, 16:34 Witaj. Tak, też się dzisiaj zdziwiłem. Przyjechałem na budowę, brama otwarta, wszedłem i słyszę, że mnie ktoś woła. Był to dozorca i mówi mi, że nie mogę wejść do mieszkania, bo p. Agnieszka powiedziała, że tylko z nią można chodzić po budowie. Trochę to dziwne dla mnie, bo zapłaciłem tyle kasy za mieszkanie i nawet nie mogę wejść zobaczyć co się dzieje, tym bardziej, że trafił się wolny dzień, bo tak normalnie człowiek pracuje i nie ma czasu nawet zerknąć na budowę. No i w końcu niestety nie udało mi się wejść, bo raz, że drzwi do klatki były zamknięte na klucz, a dwa przez piwnicę się też nie udało, bo stoi tam woda po ostatnich ulewach (w sumie też nie wiem dlaczego, mam nadzieję, że mają w planie jeszcze coś tam uszczelnić). Wiem jedynie, że teraz na budowie działają goście od hydrauliki i ogrzewania, robią wieszaki na kaloryfery czy coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 07.06.10, 16:00 Iwan, czy mury przy gruncie ze wszystkich strony są już zaizolowane? (izolacja cieplna plus elewacja). Jeżeli jeszcze nie wszędzie jest zaizolowany mur, to spokojnie mogą być nieszczelności. Jeżeli natomiast jest już zaizolowane wszystko, okna obrobione itd. a woda się przedostaje nie wiadomo którędy, to jest to sytuacja którą warto się zainteresować. Zgodnie z rozdziałem 4 par. 315 warunków technicznych jakie powinny spełniać budynki mieszkalne z rozp. min. z dn. 12 kwietnia 2002r. jednoznacznie jest stwierdzone ze budynek powinien tak byc zaprojektowany aby jakiekolwiek opady atmosferyczne, woda w gruncie i na jego powierzchni, woda uzytkowana w budynku oraz para wodna w powietrzu w tym budynku nie powodowała zagrozenia zdrowia i higieny uzytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
leocard Re: Co się dzieje? 07.06.10, 20:37 Dzięki za info. Wysłałem maila do dewelopera z zapytaniem co zamierzają z tym zrobić. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ndmndm1 Re: Co się dzieje? 08.06.10, 11:17 Spokojnie przecież trwa ciągle budowa, mi powiedziano iż nie były jeszcze odprowadzone rury spustowe i dlatego ta woda. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 28.06.10, 13:41 Po rozmowie z Panią Agnieszką otrzymałem następujące informacje: 1. Wcześniej powodem zalania były duże opady i nieprawidłowe (co wyszło „w praniu”) odprowadzenie wód opadowych z rynien- problem został naprawiony. 2. Natomiast to, że woda stoi w piwnicy w dalszym ciągu mimo wcześniejszego odpompowania jej, jest wynikiem przenikania wód gruntowych do piwnicy przez mury. Z powyższego powodu nie ma sensu jej pompować bo to syzyfowa praca, trzeba natomiast wytworzyć tzw. Lej depresyjny. Polega to na wybudowaniu studni odwodnieniowej, do której napływa woda gruntowa i za pomocą systemu pompowego następuje obniżenie zwierciadła wody gruntowej. Z tego co zrozumiałem, to właśniej trwają prace zw. z rozwiązaniem tego problemu i obniżeniem zwierciadła, aż do momentu wyeliminowania problemu wody w piwnicy. Zastanawia mnie tylko fakt, czemu dopiero teraz o tym pomyślano, skoro przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę, należało wykonać- i wykonano badania gruntowo- wodne, z których powinno wynikać, czy istnieje potrzeba odwodnienia terenu, no ale może nikt nie przewidział takich powodzi i opadów, a co za tym idzie podniesienia się wody gruntowej do takiego poziomu. Tak czy inaczej, myślę ze na razie nie ma się czym przejmować, gdyż tak jak kolega zauważył trwają prace budowlane i nie wszystko jest jeszcze zakończone. Wszak po odbiorze wykonawca daje gwarancję na wykonaną pracę i w razie ewentualnych usterek, których nie dało się zauważyć przy odbiorze będzie można żądać ich usunięcia bezpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ndmndm1 Re: Co się dzieje? 08.06.10, 11:23 Nie ma co się dziwić, że zamykają budowę i ograniczają do niej dostęp, są tam prowadzone prace hydrauliczne itp. montują różne urządzenia i są tam składowane różne materiały. Osobiście nie chciałbym aby w moim mieszkaniu ktoś obcy uszkodził np. jakieś doprowadenia wody, ciepła itp. Więcej luzu sąsiedzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agi-8 Re: Co się dzieje? 11.06.10, 15:31 w sumie tak, ale jeśli można z p. Agnieszką no to będzie miała teraz roboty :) przecież każdy na bieżąco chce śledzić budowę swojego mieszkania, dzięki temu można dopatrzeć się jakiś usterek... my np. zauważyliśmy że cegły w ścianie między salonem a kuchnią były "ruchome", więc myśle że normalne że klient chce mieć kontrole nad tym co się dzieje wiem że ogrzewanie podłogowe teraz będą robić dla zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
mika098 Re: Co się dzieje? 20.08.10, 21:14 byłam dziś na budowie poniewaz doszły mnie słuchy że nasze piwnice są do połowy w wodzie poniewaz wybiły wody gruntowe , pojechałam tam i okazało się że to prawda ,musimy coś z ty zrobic bo coś jest nie tak . Odpowiedz Link Zgłoś
leocard Re: Co się dzieje? 20.08.10, 22:12 To rzeczywiście zaczyna się robić martwiące. Wydaje się, że jakby mieli coś z tym zrobić to już by zrobili. Ktoś się kontaktował w tej sprawie z Banaszkiem? Ewentualnie jaki był wynik rozmowy? Jak się tłumaczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
mika098 Re: Co się dzieje? 21.08.10, 09:09 a i dodam że w nowych blokach które budują nie ma piwnic hmmmm dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
turlajpora Re: Co się dzieje? 22.08.10, 19:34 W sumie dobrze, że to teraz się stało, a nie po podpisaniu przez nas protokołów odbioru... Mam nadzieję, że deweloper ma jakiś konkretny plan działania, co zrobić aby naprawić problem. Słyszałem coś, że budują jakąś studnie odpływową, ale nie znam się na tym i nie chciałbym wprowadzać nikogo w błąd. Wierzę w Banaszka, ale mimo wszystko może powinniśmy "zrzucić" się na jakiegoś eksperta budowlanego, który by obejrzał przed oddaniem budynek, ewentualnie porobił jakieś badania i stwierdził czy wszystko jest ok... ? Jak ktoś będzie wiedział coś więcej to proszę podzielić się informacją :) Odpowiedz Link Zgłoś
leocard Re: Co się dzieje? 22.08.10, 22:13 Turlajpora ma rację. W piątek wieczorem wysmarowałem maila w tej sprawie do Pani A., Pana M. i do wiadomości Pana D. Poczekam do wtorku na odpowiedź, jeżeli jej nie otrzymam zacznę wydzwaniać bądź przejadę się osobiście do dewelopera celem przeprowadzenia rozmowy. Generalnie uważam, że nie ma co wierzyć Deweloperowi. Studzienki już dawno miały być wykonane. Więc uważam, że pomysł z ewentualnym konsultantem jest do poważnego przemyślenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leocard Re: Co się dzieje? 23.08.10, 22:17 Takiego maila dostałem na moje zapytanie odnośnie wody w piwnicach: "Jeśli chodzi o Pana pytanie, tak podeszła woda gruntowa, gdyż jej poziom po ostatnich powodziach znacznie się podniósł i nie jest to żadną tajemnicą. Obecnie rozważamy różne rozwiązania zaistniałej sytuacji." :) Odpowiedz Link Zgłoś
vispar Re: Co się dzieje? 24.08.10, 00:20 Mieszkam już jakiś czas na Osiedlu - w nowym budynku przy Wyszyńskiego. W tym roku u nas też pojawiła się woda w piwnicach. Nie był to wynik opadów tylko wysokiego poziomu wód gruntowych spowodowanego przejściem kilku fal powodziowych. Niestety nie ma na to prostego sposobu i nawet odwodnienie, o którym było w poprzednich postach, niewiele pomoże. Cały teren jest na przepuszczalnych piaskach, więc lokalne wypompowywanie wody nic nie da, bo od razu napłynie nowa. Tak naprawdę efekt może dać tylko usystematyzowane odwodnienie (po przejściu fali powodziowej) całego terenu Osiedla i Nowego Dworu. Obawiam się jednak, że władze miasta tego nie zorganizują :( Dobra wiadomość jest taka, że ta sytuacja była pierwszy raz od 8 lat, więc może prędko się nie powtórzy. W innym wypadku będziecie mieli wodę w piwnicach, więc sugeruję stawianie klamotów na półkach... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 24.08.10, 08:53 Obawiam się, że "rozważanie różnych opcji" przez Banaszka, to nic innego jak czekanie, aż do zimy naturalnie obniży się zwierciadło wody gruntowej, wtedy też woda z piwnicy zostanie wypompowana a temat zostanie "zamieciony pod dywan", aby powrócić być może za kilka albo kilkanaście lat, kiedy znów zwierciadło wody gruntowej podniesie się do ekstremalnych poziomów. Poza tym odwodnienie terenu to jest jedno, a drugie to zaizolowanie płyty dennej od wody, co jak widać Banaszkowi nie wyszło, bo gdzieś się ta woda dostaje. Najlepiej, gdyby ktoś mieszkający w nowym dworze podszedł do Banaszka i zapytał o możliwość wglądu do projektu budowlanego. Jeżeli przewidziano odwodnienie terenu (a nie biorę nawet pod uwagę, że nie) to tam powinien być zapisek na temat tego jak rozwiązano. Też się piszę na ewentualną "zrzutkę" na jakiegoś biegłego w celu zrobienia ekspertyzy, ale to chyba dopiero przed odbiorem aktów notarialnych się załatwia. Odpowiedz Link Zgłoś
turlajpora Re: Co się dzieje? 24.08.10, 18:30 Byłem dziś na budowie. Z lepszych wiadomości - wylewają już posadzki, zaczynają od góry. Przed wylaniem posadzki robią izolację za pomocą styropianu o grubości 5cm, więc powinno być ok. Martwi mnie cały czas ta woda w piwnicy. Znajduje się ona tam już blisko 3 m-ce i według mnie jak "usterka" zostanie usunięta, to powinniśmy wymagać osuszenia ścian. W sieci znalazłem kilka artykułów nt. skutków wilgoci w budynku oraz sposobów osuszania budynków. Jedna z nich to metoda iniekcji, tz. robi się odwierty w zawilgoconej ścianie co kilkanaście cm (średnica 20mm), a potem wpuszcza się tam cement zmieszany ze specjalnym środkiem izolacyjnym. Cały artykuł: www.e-izolacje.pl/Jak_osuszyc_budynek,3577.html Krzysiek - może razem byśmy wybrali się do Banaszka obejrzeć ten projekt ? (bo ja nawet nie wiem, gdzie szukać tych informacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 25.08.10, 15:15 Spoko, postaram się w piątek podjechać po pracy ok. 14.30. Jak będziesz mógł o tej porze podjechać to zadzwoń do mnie, a jak nie to sam postaram się to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
vispar Re: Co się dzieje? 25.08.10, 17:03 Na 99% nie przewidziano odwodnienia terenu. Głównie dlatego, że tego rodzaju obiekty odwadnia się głównie grawitacyjnie, a tu nie ma jak i gdzie tej wody odprowadzić. Po prostu całe miasto leży za nisko. Z tego tego samego powodu w Nowym Dworze nie ma kanalizacji burzowej. Pocieszeniem jest, że taka sytuacja miała miejsce po raz pierwszy od wielu lat, więc można zapalić świeczkę, żeby się nie powtórzyła - kościół blisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 26.08.10, 12:48 Tak jak mówi Vispar. Projekt budowlany nie przewiduje odwodnienia terenu, przedewszystkim dlatego, że poziomy wód gruntowych wahały się na bezpiecznych wysokościach- nie zagrarzających budynkowi. Ten rok był wyjątkowy, w zw. z powodziami i w zw. z tym poziom wód się podniósł do extremalnych niespotykanych dotąd poziomów. Możemy się tylko cieszyć, że stało się to teraz niż np. za 10 lat, kiedy byłby to problem mieszkańców. Z tego co mi powiedziano, to planuje się obniżenie zwierciadła wody grunt. poprzez studni depresyjne z wypompowywaniem wody, oraz następnie wypompowanie i osuszenie piwnic. Myślę, że ani mieszkańcy ani żaden ekspert nic tu nie poradzi. Natura jest nieobliczalna, a nam pozostaje czekać na odbiór budynków i przez 3 lata obserwować ewentualne usterki (m.in. podmakanie piwnic) i zgłaszać je developerowi. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
vispar Re: Co się dzieje? 26.08.10, 16:13 Jak znam życie, to nikt nie będzie nic odwadniał. U mnie w piwnicy woda już zniknęła i tak samo będzie w Waszych domach. Nie chce mi się wierzyć, że wykonawca w tej chwili za ciężkie pieniądze wykona odwodnienia z pompownią wody, których wcześniej nie było w projekcie. Woda opadnie, a Wy pewnie usłyszycie, że to zasługa developera, który się o Was zatroszczył i własnymy ręcamy i za swoją krwawicę wypompował wodę i założył dreny... Odpowiedz Link Zgłoś
leocard Re: Co się dzieje? 29.08.10, 09:29 Witam, Krzysiexesox84 i Visper dzięki wielkie za cenne informacje. Odwiedziłem wczoraj budowę, od robotnika dowiedziałem się, że biorą się za wykonanie drenażu. Natomiast nic nie wspominał o żadnej studni czy tym bardziej wypompowani. Wody jest na około 5-10 cm głębokości po całej powierzchni piwnicy. Po ścianach nie widać aby było jej wcześniej więcej. Zrobiłem kilka zdjęć całej piwnicy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany chętnie podeślę proszę tylko o namiar. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vispar Re: Co się dzieje? 29.08.10, 15:42 Leocard - może nie ma sensu panikować i drenaż w ich mniemaniu oznacza dreny+studnie+pompownia. Chociaż jak znam życie, to raczej oznacza: "Tak - zrobiliśmy. Przecież już nie ma wody" i olanie sprawy. Niestety, ale odwodnienie tego terenu samymi drenami jest niemożliwe. Po prostu woda nie będzie mogła spłynąć, bo wyloty drenów trzeba by wyprowadzić poniżej zwierciadła wody gruntowej, a to na Osiedlu jest niemożliwe. Poza tym (choć nie jestem pewien na 100%, bo nie znam szczegółowych warunków hydrogeologicznych) drenaż powinien być również pod budynkami. A jak budynki już stoją to jak go założą? Czarami? Odpowiedz Link Zgłoś
trakowiec_ndm Re: Co się dzieje? 29.08.10, 18:36 Witam wszystkich, dotychczas na forum nie uczestniczyłem. Wasza dyskusja pobudziła mnie do podzielenia się z Wami posiadaną wiedzą. Otóż pierwsza woda w piwnicach pojawiła się chyba jeszcze przed pierwszą falą powodziową. Ja sądzę, że są powody do paniki a spokój może tylko uśpić naszą czujność i zostaniemy z problemem na długie lata. Już w maju była widoczna woda w piwnicy. Niebezpieczne jest to że woda w piwnicy = woda w szybie windy. Jakie to niesie za sobą zagrożenia??? Ja nie wiem, ale sądzę, że oprócz pewnych zniszczeń to i żywotność urządzeń/budynku znacznie się skróci. Podczas czerwcowej wizyty na budowie, z rozbrajającą szczerością usłyszałem, że pełnej izolacji fundamentów/piwnic nikt nie robił gdyż podczas wybierania ziemi pod fundamenty nie było widać wody i wg. mocodawców nie ma potrzeby pełnej izolacji!!! Sprawa moim zdaniem zaczyna być niepokojąca dla całego budynku i to nie tylko ze względu na wilgoć i wodę (zniszczony majątek w piwnicach i basen w szybie windy), ale również z powodu przenikającej wody przez grunt - grunt robi się mniej stabilny i budynek może nierównomiernie osiadać. Nie jestem specjalistą i nie chcę nikogo straszyć ale warto temat zweryfikować z osobami posiadającymi doświadczenie w branży. Z zasłyszenia wiem, że zaprzyjaźniony deweloper (grupa/rodzina ściśle powiązana z naszym) ma jedną ukończoną inwestycję w NDM w której garaż podziemny stał się jednym wielkim "basenem"!!! Intrygujące, że "basen" powstał w okresie przed powodzią i pierwszą falą!!! Obecnie sprawa chyba trafiła do sądu. Która to jest inwestycja??, hmm, nie jestem z NDM i ja nie wiem, okolice jakiegoś placu. Jeśli ktoś z NDM zna sprawę to proszę o potwierdzenie, gdyż moja wiedza opiera się na zasłyszanych informacjach. Ale jeśli informacje się potwierdzą to należy zacząć szukać specjalistycznej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 30.08.10, 11:37 Potwierdzam informacje napisane przez trakowca_ndm. Całkiem przez przypadek dowiedziałem się, że kolega z pracy niedowno kupił mieszkanie na zakroczymskiej, które sprzedawał TimBud. Mimo opadów i powodzi nie ma grama wilgoci w piwnicy natomiast przyznał rację, że niedaloko stoją mieszkania, które wykonywał Banaszek i podobnież woda w piwnicy jest tam dużym problemem. Tak czy inaczej wydaję mi się, że narazie nic nie możemy zrobić. Może dopiero przy odbiorach zlecić firmie wykonanie badań geotechncznych (aby zmieżyli poziom wód gruntowych)i na tej podstawie ewentualnie dochodzić swoich praw?? Potwierdzam również, że kolejne bloki są wykonywane bez piwnic. Odpowiedz Link Zgłoś
turlajpora Re: Co się dzieje? 30.08.10, 17:37 Dokładnie - mówiąc o "zrzutce na eksperta budowlanego" miałem na myśli niezależną firmę, która porobi badania i wyda stosowną ekspertyzę. Myślę że im więcej takich dokumentów tym lepiej A pogoda niestety nie daje za wygraną...W NDM pada. Odpowiedz Link Zgłoś
leocard Re: Co się dzieje? 30.08.10, 19:15 Może masz rację Visper - nie ma co panikować, lecz z drugiej strony wsadziłem w to mieszkanie i jeszcze włożę bardzo dużo pieniędzy więc mam chyba prawo wymagać aby piwnica była sucha. Szczerze powiedziawszy mam to gdzieś czy oni przewidzieli czy też nie, że woda gruntowa może podnieść się do tego stopnia. Na mój chłopski rozum po prostu chu... odizolowali budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
vispar Re: Co się dzieje? 30.08.10, 20:26 Leocard, jasne, że masz prawo domagać się budynku wykonanego zgodnie ze sztuką budowlaną i bez usterek, a już w szczególności takich jak woda w piwnicy. Nie wiem jak jest w Waszym przypadku, ale jak ja odbierałem swoje mieszkanie 8 lat temu (też od lokalnego developera-magika) to mogłem mu klasycznie skoczyć na tzw. plecy. Zapłaciliśmy mu praktycznie 99% przed odbiorem i w momencie podpisywania aktu, to oni trzymali nas za szyję... Więc w moim przypadku też wyglądało to tak, że miałem prawo się domagać, ale w rezultacie już jako wspólnota walczyliśmy z różnymi rzeczami, które developer obiecał, a których nie zrobił. Taka jest smutna rzeczywistość. W Waszym przypadku jest o tyle dobrze, że chyba możecie narobić sporo smrodu, który odbije się na sprzedaży kolejnych etapów osiedla. Macie więc możliwości nacisku. Odpowiedz Link Zgłoś
leocard Re: Co się dzieje? 30.08.10, 22:17 Vispar, jest jeszcze droga sądowa. Wiem, wiem długa i smutna ale jednak jest. Ale największy haczyć to "smród" o którym wspomniałeś. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za cenne uwagi P.S. Właśnie siedzę i rozglądam się za jakimś profesjonalnym doradcą w zakresie tej wody w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
trakowiec_ndm Re: Co się dzieje? 31.08.10, 10:18 leokard, jeśli znajdziesz jakieś sprawdzone informacje bądź żródło to proszę podeślij mi na prywatną skrzynkę. Wszytsktie zainteresowane osoby z informacjami i propozycjami zapraszam również do korespondencji poza forum. Uważam że nie wszystkie informacje powinny pojawiać się na publicznym forum, a po prywatnej poczcie przepływ informacji jest szybszy i skuteczniejszy. milano_sd@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
turlajpora Re: Co się dzieje? 31.08.10, 17:00 Trakowie_ndm. Masz dobry pomysł, powinniśmy omawiać niektóre rzeczy poza tym forum, a może nawet się spotkać osobiście i pouzgadniać pewne tematy. iwan29@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
trakowiec_ndm Re: Co się dzieje? 31.08.10, 21:31 turlajpora, dzięki za dobre słowo. W naszej dobrej sprawie zapraszam do kontaktu na priv. milano_sd@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 01.09.10, 08:24 Popieram inicjatywę. W razie jakichś ustaleń proszę o info: krzysiekfal@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
agi-8 Re: Co się dzieje? 28.08.10, 17:27 Niestety taki teren... ale trzeba przypilnować żeby dobrze osuszyli budynek. Czy ktoś może pytał na kiedy przewidują odbiór mieszkań, wyrobią się do końca września? Bierzecie jakiegoś speca do odbioru mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiexesox1984 Re: Co się dzieje? 29.08.10, 10:58 Mi mówili, że sie z budowlanką wyrobią do końca września, a odbiory będą do końca października. Wydaję mi się jednak, po wizycie na budowie, że może być problem z dotrzymaniem tkich terminów. Odpowiedz Link Zgłoś
last.lemon Re: Co się dzieje? 29.08.10, 11:22 Ach ten odbiór. Myślę, że poślizg może być nieco większy. Póki co na osiedlu nie ma wodociągów, kanalizacji, sieci ciepłowniczej i przyłącza elektrycznego a bez tych mediów trudno będzie przeprowadzić odbiór, że o jakichś tam pracach wykończeniowych nie wspomnę (jak układać glazurę bez wody i prądu). W sumie brakuje jeszcze jakiegoś zagospodarowania terenu wewnątrz osiedlowego - chodniki czy choćby dojazd od bramy. Mimo wszystko najgorsza sprawa z przyłączami....jesień za pasem...no nic muszą się wyrobić. Chyba, że macie wieści jak tam budowa wodociągu i kanalizacji - może już są w pobliżu? Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: Co się dzieje? 31.08.10, 13:45 Położenie Nowego Dworu ma jednak malutki plusik: mniejsza, niż w innych podwarszawskich miejscowościach ilość opadów atmosferycznych; burze są w NDM prawdziwą rzadkością (np. w dzielnicy przemysłowej takie zjawisko występuje raz na kilka lat). Wiem, że to marne pocieszenie, ale chciałem Wam choć odrobinkę poprawić nastroje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika098 Re: Co się dzieje? 05.09.10, 11:51 Mam pytanie do Was dotyczące drogi dojazdowej do Osiedla, czy wiecie że przetarg nie został jeszcze ogłoszony na zrobienie drogi, a nawet jeśli go ogłoszą teraz tj. 06.09 to wygrany będzie mógł przystąpić do prac najwcześniej w drugiej połowie października pod warunkiem że będzie sucho? (więc bardziej prawdopodobnie że droga powstanie na wiosne ) Kolejna sprawa to droga która zrobi miasto to zaledwie 300 m, oznacza to że przez 100 m do osiedla będzie błoto, ja nie wyobrażam sobie tego, jeśli ktoś był ostatnio i widział w jakich warunkach tam sie jeździ to wie o czym mówie. Jest projekt drogi, która będzie aż do ulicy leśnej ale to odległa przyszłość miasto niema jeszcze uregulowanych tematów działek na których bedzie droga. Co do wód gruntowych to wiem że były one teraz na poziomie 1,5m - 1,6m. W kwietniu czyli przed powodzią było to 2,5m, oznacza to że woda jest bardzo blisko fundamentów i prawdopodobieństwo podtopień piwnic jest tam duże, jeśli nie zrobia odpowiedniej izolacji. Dodam, tylko że nie robia tam nic!!! bo staram się co jakiś czas zaglądać na budowe. Ewidentnie czekaja aż woda opadnie dokończą wylewke w piwnicy i oznajmią ze usuneli problem. Pytanie czy coś z tym robimy? Bo mi się to niepodoba, może warto spotkac się i coś ustalic? W grupie siła, indywidualnie cięzko będzie wyegzekwowac pewne rzeczy, które nam się naleza. Pozdrawiam xarzaq85@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
last.lemon Re: Co się dzieje? 12.09.10, 18:25 Zastanawia mnie ostatnio jedna drobna sprawa. Czy przypadkiem gdy termin oddania naszych mieszkań przeciągnie się na rok 2011 to nie dostaniemy po kieszeni w związku ze zmianą stawek podatku VAT....w końcu akt notarialny jest umową kupna-sprzedaży...a Nasz deweloper się ślimaczy...a my będziemy po kilkadziesiąt tysięcy złotych "w plecy". Odpowiedz Link Zgłoś