Dodaj do ulubionych

Naiwerzchnie dróg w Mysiadle

01.02.13, 14:13
Czy przewiduje się jakieś naprawy ul. Granicznej ? Jest w stanie agonalnym, dziura przy Freshmarkecie niedługo zacznie pożerać ciężarówki (małe auta już pożera). Radny Wilusz (a może Kania ?) pisał coś o naprawie jezdni po tym jak zryła je firma robiąca internet. Poza prowizorką, która poległa właśnie (co było do przewidzenia) nic się nie dzieje. Tak, wiem, że Polska to prymitywny kraj i u nas nie kładzie się asfaltu zimą (to dla nas taka kosmiczna technologia, ale kilkaset km na północ pewnie zdradzą jej tajniki), ale może chociaż zabezpieczyć te dziury na tyle, żeby nie robiły się większe ?
Obserwuj wątek
    • sp.jerusalem Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 01.02.13, 15:52
      W Mysiadle i Nowej Iwicznej to jeszcze "autostrada", w porównaniu z Piaseczno, - ja dziś jechałem Powstańców Warszawy wygląda jakbyś na tej ulicy prowadzono walki uliczne z użyciem granat, artylerii i czołgów.
      • piotrt75 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 01.02.13, 19:33
        Niestety, mszczą się przetargi na inwestycje gdzie kryterium jest 100% cena, a SIWZ pisze laik :( Potem mamy najtaniej, a zarazem najgorzej.
        • james05500 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 20.02.13, 10:40
          W tamtym roku Sz. P. Radny Wilusz obiecywał, że nawierzchnia będzie naprawiona (a nawet położona zupełnie nowa) ale chyba nie ma żadnych wyborów niebawem bo w temacie cisza...
          Panowie Radni! Może jakiś komentarz????
          • rasputin007 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 20.02.13, 14:58
            James,
            Co najwyżej mógłbyś się spodziewać takiej odpowiedzi: "przedłuża się proces instalowania światłowodów w Mysiadle. Nie ma sensu remontować Granicznej, bo i tak będzie rozkopywana przy okazji kładzenia kabli. Na szczęście Radni to przewidzieli i na 18 miesięcy wstrzymali prace remontowe. Dzięki czemu gmina oszczędziła sporo pieniędzy."

A to, że przez ten czas niszczymy swoje samochody nikogo niestety nie obchodzi :(
            • danstel_1 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 20.02.13, 15:56
              Przyjaciele,

A ja się cieszę że mieszkam w naszej gminie.Dostajemy nagrody , wyróżnienia, medale, i takie tam różne...... :-) Mogę sobie poczytać artykuły sponsorowane w lokalnej prasie, jacy to jesteśmy extra no i generalnie że mieszkamy w raju. A wy o takich głupotach jak dziury w drodze...... :-)!!! dajcie spokój!!! wstyd!!!

• mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 20.02.13, 20:18
      Macie Panowie absolutną rację. Informowałem o planach położenia nowej nawierzchni bitumicznej na Granicznej ( od Kwiatowej do Szkolnej). Takie zapewnienie otrzymaliśmy z Gminy. W styczniu 2012 wpłynęły pierwsze pisma. W kwietniu otrzymaliśmy 272 000 zł na naprawę Granicznej. W okresie wakacyjnym TPSA prowadziła tam prace, więc zapadła decyzja, aby wstrzymać się z pracami. We wrześniu wykonane zostały pomiary ulicy i prace miały rozpocząć się w październiku. W listopadzie otrzymaliśmy wiadomość, że …….
      Kwestia Granicznej będzie poruszona w dniu jutrzejszym na posiedzeniu Komisji Gospodarczej.
      Pozdrawiam
      M.W.

• mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 21.02.13, 14:45
        Witam
        W dniu dzisiejszym poruszyłem kwestię nowej nawierzchni bitumicznej na ulicy Granicznej. „ Jak tylko wpłyną dodatkowe środki ze sprzedaży gruntów inwestycja zostanie zrealizowana”. Na dzień dzisiejszy wszystkie dostępne środki finansowe zasilają realizację CEiS.
        Pozdrawiam
        mirekwilusz.pl/
        • janoush Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 21.02.13, 18:33
          Panie Mirku, niech Pan zapyta w gminie, czy mają środki na odszkodowania. Bo jak nic posypią się wnioski, a może nawet pozwy za zniszczone auta...
          • karol_us Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 21.02.13, 19:23
        • piotrt75 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 22.02.13, 07:59
          Panie Mirosławie,
          Najpierw napisał Pan: W kwietniu otrzymaliśmy 272 000 zł na naprawę Granicznej.
          Teraz pisze Pan, że potrzeba dodatkowych środków. Trzy pytania:
          1) Czy naprawa przekroczy 272 tys. ? Jeżeli tak, to o ile ?
          2) Czy te przyznane na remonty 272 tys. wyparowało ? Jeżeli tak, to dlaczego ?
          3) Czy ma Pan wgląd w dysponowanie finansami przez gminę ? Jeżeli tak, to dlaczego gmina ma problem z finansowaniem CEiS na który przesuwa najwyraźniej środki z innych potrzeb ?
          Pozdrawiam
          Piotr
          • danstel_1 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 22.02.13, 10:15
            Panowie,

Mleko się rozlało, pytałem naszych samorządowców już dawno jaki jest sens tak potężnej inwestycji? Pytałem czy nie lepiej za mniejsze pieniądze wybudować 2 kameralne jednostki edukacyjne w różnych częściach gminy, no ale ........ chwilowy marketing wyborczy okazał się mocniejszy. Należy jeszcze zadać pytanie i zastanowić się czy będą pieniądze na utrzymanie tak potężnej jednostki w przyszłości?

Mam jeszcze pytanie do Radnych, czy jest przewidziana kwota w budżecie 2013 na tzw promocję gminy ( np artykuły prasowe sponsorowane ). Jeżeli tak to jak ta kwota wygląda w stosunku do wydatków z lat 2011/2012?

pozdrawiam
            Danstel
            • mwilusz Re: Denstel 22.02.13, 11:34
              „Mleko się rozlało, pytałem naszych samorządowców już dawno jaki jest sens tak potężnej inwestycji? Pytałem czy nie lepiej za mniejsze pieniądze wybudować 2 kameralne jednostki edukacyjne w różnych częściach gminy, no ale ........ chwilowy marketing wyborczy okazał się mocniejszy”.
              Ze mną też Pan rozmawiał:):)??
              „Należy jeszcze zadać pytanie i zastanowić się czy będą pieniądze na utrzymanie tak potężnej jednostki w przyszłości?”
              Na przykład jak spadnie 20cm śniegu na…szklany dach??

„Mam jeszcze pytanie do Radnych, czy jest przewidziana kwota w budżecie 2013 na tzw. promocję gminy ( np. artykuły prasowe sponsorowane). Jeżeli tak to jak ta kwota wygląda w stosunku do wydatków z lat 2011/2012?”
              2011 – 290 755
              2012 – 554 000
              2013 – 290 000

Pozdrawiam
              M.W.
              • rasputin007 Re: Denstel 23.02.13, 18:11
                mwilusz napisał:

> „Mam jeszcze pytanie do Radnych, czy jest przewidziana kwota w budżecie
                > 2013 na tzw. promocję gminy ( np. artykuły prasowe sponsorowane). Jeżeli tak to
                > jak ta kwota wygląda w stosunku do wydatków z lat 2011/2012?”
                > 2011 – 290 755
                > 2012 – 554 000
                > 2013 – 290 000
                >
                > Pozdrawiam
                > M.W.

Panie Mirosławie,
                To pomyłka czy świadome wprowadzanie w błąd? W przyjętej przez Radę Gminy uchwale budżetowej kwota na promocję to 690 tys. PLN. Skąd różnica 400 tys. PLN?
                • mwilusz Re: Denstel 23.02.13, 19:39
                  „świadome wprowadzanie w błąd?”
                  Więcej zaufania:):)

21 lutego na posiedzeniu Komisji Gospodarczej zmniejszyliśmy kwotę ( rozdział 75075) na promocję o 400tys.
                  Pozdrawiam
                  M.W.
                  • fanta-girl Re: Denstel 23.02.13, 20:20
                    ok. dziękuję za info.

i gratuluję dobrej decyzji :)
          • mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 22.02.13, 10:51
            Witam
            Ad1) Nowa nakładka kosztowałaby, około 260-290 tys.
            Ad2) Chodzi o pozyskanie całkowitej kwoty na nową nawierzchnię. Pieniążki, które nie zostały wykorzystane w 2012 przerzucone zostały na budowę szkoły.
            Ad3) Nie ma problemu z finansowaniem CEiS. Na dzień dzisiejszy wszystkie faktury płacone są zgodnie z umową. Natomiast zgadzam się z tym, że wszystkie środki „zaangażowane” zostały w tę inwestycję, co ma wpływ na realizację ( a raczej ich brak) innych zadań inwestycyjnych m.in. Granicznej. Wyprzedając kolejne pytanie, które zapewne padnie ( Czy budowa CEiS nie przekracza możliwości finansowych gminy?) odpowiem tak. CEiS jest bardzo dużym wyzwaniem finansowym. Kiedy jednak wybierano projekt nowej szkoły były zapewnienia z Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych o zaangażowaniu środków unijnych ( lata 2006-10). Ministerstwo Sportu zapewniało o wsparciu finansowym na budowę infrastruktury sportowej. Niestety na koniec dnia gmina została z ręką w ….a rząd podniósł nam janosikowe (ponad 8 milionów), obniżył subwencję oświatową ( dokładamy ponad 7 milionów), przerzucił na nasze barki koszt wdrożenia ustawy śmieciowej, i wprowadził kilkanaście rozporządzeń ( dyrektywy unijne:)), które były kolejnym obciążeniem finansowych dla naszego budżetu.
            Serdecznie pozdrawiam
            mirekwilusz.pl/
            • piotrt75 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 24.02.13, 20:42
              > Ad2) Chodzi o pozyskanie całkowitej kwoty na nową nawierzchnię. Pieniążki, któr
              > e nie zostały wykorzystane w 2012 przerzucone zostały na budowę szkoły.
              Panie Mirosławie,
              To bardzo nie fair wobec mieszkańców. CEiS to fajny pomysł i sam jestem zainteresowany jego rychłym ukończeniem, ale podskubywanie pieniędzy z inwestycji w inne sprawy (a zwłaszcza drogi w stanie agonalnym) nie jest dobrym pomysłem i sądzę, że większość mieszkańców wyraża głęboką dezaprobatę i rozczarowanie tego typu działaniem (przy urnach wyborczych część pewnie nada tej dezaprobacie bardziej konkretna formę).
              Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
              Piotr
              • madzia19681 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 08:19
                A ja myślę, że inwestycja w CEiS jest słuszna. Martwią mnie środki wydawane na promocję gminy... Większość tych konkursów to nic innego jak "wyłudzanie" pieniędzy od firm i instytucji, zaś uzyskane tytuły żadnego prestiżu nie dodają. I wiem co mówię, bo miałam okazję bliżej zapoznać się z "ideologią" firm, które organizują te konkursy. Naprawdę uzyskanie dyplomu, tytułu niczego nie wnosi... A naprawdę, żaden dyplom nie jest dany za darmo... po prostu trzeba za to zapłacić. Zamiast więc wydawać pieniądze na kolejne dyplomy, które już się nie mieszczą na ścianie w urzędzie naprawdę lepiej zainwestować te pieniądze np. w CEiS czy drogi. To będzie najlepsza i najskuteczniejsza promocja...
                • mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 09:55

„lepiej zainwestować te pieniądze np. w CEiS czy drogi. To będzie najlepsza i najskuteczniejsza promocja...”
                  Pełna zgoda. Poruszyłem tę kwestię na ostatniej KG. Padło stwierdzenie, że „najlepszą promocją Gminy będzie uruchomienie CEiS, we wrześniu 2013r.”
                  Pozdrawiam
                • piotrt75 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 10:53
                  > A ja myślę, że inwestycja w CEiS jest słuszna.
                  Oczywiście, że jest. Zagadkowe jest natomiast przesuwanie pieniędzy przeznaczonych na remonty dróg do CEiS. Dlaczego zagadkowa ? Dlatego:
                  1) To jest budżetówka, wszystko jest zaplanowane - długofalowo
                  2) Ponoć prace przy CEiS postępują zgodnie z harmonogramem, a co za tym idzie wypłaty dla wykonawcy (zapewne są w transzach) również powinny być wypłacane planowo zgodnie z tym, co jest zaplanowane w budżecie.
                  3) Skoro wszystko idzie zgodnie z planem (prace i płace) to dlaczego nagle skubnięto prawie 300 tys. ? Czyżby prace przyspieszyły i trzeba szybko organizować dodatkowe środki ? Nic takiego nie nastąpiło.
                  To jest właśnie najciekawsze. Jako pracownik budżetówki dobrze wiem, że przesuwanie kasy pomiędzy inwestycjami jest możliwe (i często stosowane), ale musi zostać jakoś sensownie (mniej lub bardziej) poparte w papierach, zapewne więc jest ślad w papierach dlaczego ta kasa z remontów Granicznej nagle powędrowała na CEiS. A u nas wszystko zgodnie z harmonogramem więc się dziwie.
                  My tu gadu gadu, a dziura przy Freshmarkcie znów większa i tłuczeń spod asflatu już rozrzucony na sporym fragmencie ulicy. Gmina najwyraźniej lubi czekać, aż coś padnie w 100% albo posypie się masa skarg za rozbite tymi kamieniami szyby w samochodach.
                  • mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 12:06
                    Dziura (Fresh Market) zostanie naprawiona.
                    W kwestii planowania budżetu. Planowany on jest na podstawie wytycznych z M. Finansów, danych demograficznych, wpływów z poprzednich lat..itd. Określamy wtedy potencjalne wpływy do budżetu, na podstawie, których konstruujemy tabele wydatków. Oczywiście nasze założenia zostają zweryfikowane w trakcie roku fiskalnego. Największym zagrożeniem dla naszych wirtualnych planów( tworząc budżet nie mamy np. 100 mln w gotówce) nie są turbulencje ekonomiczne ( recesja, hossa, bessa itd.) tylko nieplanowane wydatki, które musimy wprowadzić w trakcie roku. Dla przykładu; wykup gruntów pod budowę dróg ( np. ulica Polna), 400tys na budowę przyłącza elektrycznego do CEiS, zakup nowych kotłów ciepłowniczych do szkoły, najem budynku dla SP w Iwicznej itd. itd.
                    To właśnie powoduje, że niejednokrotnie jesteśmy zmuszeni do rezygnacji z niektórych inwestycji. Priorytetem pozostają te, które są już zakontraktowane, i musimy podtrzymać płynność finansową ( np. CEiS). W 2012 zrezygnowano z wielu inwestycji w innych sołectwach. Zdaje Pan sobie sprawę z tego, że nie wywołało to euforii radości wśród innych radnych. Dlatego, zapraszam Pana na jutrzejszą sesję RG gdzie będzie Pan miał możliwość wyartykułowania swoich zastrzeżeń. Może usłyszy Pan od innych radnych, „że albo drogi albo szkoła” albo, „wszystko idzie w Mysiadło a Wam jeszcze mało”.
                    Pozdrawiam
                    M.W.
                    • piotrt75 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 20:49
                      > Dlatego, zapraszam Pana na jutrzejszą sesję RG gdzie będzie Pan miał możliwość wyartykułowania swoich zastrzeżeń.
                      Chętnie bym przyszedł, ale niestety, nie dysponuje tak dużą ilością wolnego czasu. Swoje zastrzeżenia wyartykułuje w przy okazji następnych wyborów.

Pozdrawiam
                      Piotr
              • mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 10:57
                „CEiS to fajny pomysł i sam jestem zainteresowany jego rychłym ukończeniem,”
                Dlatego robimy, co możemy, aby nie zawieść nadziei, jakie pokłada Pan w naszych działaniach:):)
                „podskubywanie pieniędzy”
                Czyli co? Oskubaliśmy coś ( samych siebie?), o co sami staraliśmy się przez kilka miesięcy??
                „przy urnach wyborczych część pewnie nada tej dezaprobacie bardziej konkretna formę”.
                Pan wybaczy, ale na dzień dzisiejszy bardziej absorbują mnie inne problemy ( budowa CEiS, wyposażenie nowej szkoły, nowe okręgi szkolne, zasilanie elektryczne CEiS) niż „urny wyborcze”.

Serdecznie pozdrawiam
                M.W.
                • rasputin007 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 14:51
                  Panie Mirku,
                  To może warto przypomnieć innym radnym, że to właśnie dzięki naszej wsi:
                  1. Gmina otrzymała tereny warte kilkaset milionów złotych.
                  2. Gmina otrzymuje niecałe 20% wszystkich dochodów z PIT.

I jednocześnie:
                  1. Mysiadło ma najgorszy budynek szkoły w całej Gminie (fatalna sala gimnastyczna i ciasnota).
                  2. Budynek przedszkola w Mysiadle też należy do najgorszych w Gminie.
                  3. Nie ma u nas kortów tenisowych, skate parków, boisk do koszykówki, stadionów wielofunkcyjnych, etc.

Tymczasem Gmina woli wyręczać powiat i województwo w budowie i remontach dróg, niż wyremontować najważniejszą drogę w Mysiadle.
                  • karol_us Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 15:43
                    Warto przypomnieć wszystkim że :
                    -już wkrótce będziemy mieć nowoczesną szkolę z całym kompleksem sportowo rekreacyjnym(to niestety chyba w drugim etapie)
                    -przedszkole rzeczywiście kiepskie(stan techniczny) ale jedyne gminne we wschodniej części gminy.Po oddaniu szkoly przedszkole ma się przenieść do "Słoneczka" gdzie warunki będą o niebo lepsze.
                    -korty są w NI,skate park też (od niedawna) boiska również .A to przecież tuż obok.
                    Tak więc szklanka niekoniecznie jest do polowy pusta.
                    Pozdrawiam.
                  • mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 16:15
                    Zgadzam się z tymi argumentami.
                    Ad1). Musimy jednak najpierw sprzedać część z tych gruntów i pozyskać gotówkę.
                    Ad2) Próbowałem wykorzystać ten argument przy projekcie któregoś z budżetów, dlatego pytałem w kilku miejscach (M. Finansów, Skarbu, Urząd Skarbowy itd.), jakie są wpływy do budżetu gminy z podatków PIT i CIT z terenu Mysiadła. Niestety nie ma takich danych, ale 20% to jak najbardziej realna liczba.
                    Ad1) Pamiętajmy również o;
                    1.Koszt ponoszony przez rodzica z Mysiadła na dowożenie dzieci do ościennych sołectw/gmin na zajęcia sportowe ( brak infrastruktury sportowej, przeludniona hala w NI UKS NI).
                    2. Długi dwuzmianowy system nauczania ograniczający dostęp do zajęć pozalekcyjnych.
                    3. Przemieszczanie dzieci pomiędzy budynkami w czasie deszczu, wiatru i śniegu.
                    4. 2 szatnie dla klas 0 i 1 o pow. 6m2.
                    5. Problemy komunikacyjne Słoneczka ( wyjazd w Łabędzią) w godzinach szczytu.
                    6. Posiłki z cateringu ( suchy drób czy wieprzowina to spore wyzwanie dla młodszych dzieci).
                    7. Najgorszy system zmianowy w gminie ( można to porównać na stronach SP).
                    8.Niepokojace dane demograficzne na nowy rok szkolnych ( duża liczba dzieci).
                    Takich argumentów mogę przytoczyć jeszcze wiele, ale jest to zbyteczne. Zapewniam, że cała RG ma świadomość o warunkach panujących w Słoneczku, dlatego CEiS jest absolutnym priorytetem.
                    Ad2) Problem przedszkola zostanie już wkrótce rozwiązany.
                    Ad3) Korty, skatepark, boisko do koszykówki stoły do ping ponga są w NI. ( Zgadzam się z przedmówcą).
                    Pozdrawiam
                    • rasputin007 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 16:36
                      Panowie,
                      Absolutnie nie chodziło mi o to, że korty czy boiska są za daleko. Wręcz przeciwnie. Spacerek do NI to sama przyjemność. Chodziło mi raczej o to, że twierdzenie, że wszystkie środki budżetowe przeznaczane są na Mysiadło jest całkowicie nieprawdziwe.

Dodatkowo jak ktoś się wczyta w Wieloletnią prognozę Finansową to zobaczy, że na nowe drogi w Mysiadle przeznaczone jest zaledwie 6% całkowitego budżetu drogowego. I znowu ktoś twierdzi, że wszystko dla Mysiadła?

A propos CEiS to wcale nie jestem pewien czy największym beneficjentem będzie Mysiadło. Owszem całkiem naturalne wydaje się przeniesienie Słoneczka do CEiS, a następnie przeniesienie przedszkola do budynku obecnej szkoły. Po co zatem Pani Wójt przeprowadza analizę demograficzną Gminy???
                      • mwilusz Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 20:05
                        W 2013 w Mysiadle powstanie;
                        1. 300 metrów Kwiatowej.
                        2. Przedłużenie Topolowej do ronda z K4.
                        3. Ulica od Puławskiej do Kwiatowej ( 4k).
                        4. Aronii i Porzeczkowa pozostaje sprawą otwartą.
                        W pozostałych 20 sołectwach ( całej gminie) planuje się;
                        1. Okrężna w Lesznowoli i Magdalence.
                        2. Ciąg rowerowo pieszy w M.
                        3. Jałowcowa w M.
                        Nakładów inwestycyjnych w dokumentację techniczną nie wliczam. Mysiadło ma już wystarczająco dużo gotowych niezrealizowanych projektów ( Aronii, Porzeczkowa, Agrestowa, Bez Nazwy, Miła, Topolowa Okrąg). Sugerowałbym również analizę wszystkich nakładów inwestycyjnych w sołectwie Mysiadło w latach 2011/2012/2013 na tle innych sołectw. Jeżeli będzie Pan potrzebował informacji proszę o kontakt. Takie zestawienia prowadzę na bieżąco.
                        Pozdrawiam
                • piotrt75 Re: Naiwerzchnie dróg w Mysiadle 25.02.13, 20:57
                  > Dlatego robimy, co możemy, aby nie zawieść nadziei, jakie pokłada Pan w naszych
                  > działaniach:):)
                  Nie pokładam żadnych nadziei. Wolę się miło rozczarować, lata mieszkania w Mysiadle nauczyły mnie, że jest to ostania w gminie miejscowość, która coś dostaje.

> Czyli co? Oskubaliśmy coś ( samych siebie?), o co sami staraliśmy się przez kil
                  > ka miesięcy??
                  Oczywiście, przeniesiono pieniądze z remontów drogi na CEiS. Pan wybaczy sformułowanie, ale dużo Pan pisze, a nic z tego nie wynika. Pytałem o prosta rzecz i oczekiwałem jasnej odpowiedzi. Może jeszcze raz: Skoro budowa CEiS przebiega planowo i są na to przyznane środki z MF (bo są, co sam Pan przyznał w innym poście) to czemu nagle przesunięto te środki na CEiS ? Zabrakło ? Dlaczego zabrakło skoro budowa nie wyprzedza harmonogramu, koszt się nie zmienił, a środki są na koncie ? Zapewne przeniesiono na coś innego lub tą kasą się po prostu żongluje, a nam wciska kit.

> Pan wybaczy, ale na dzień dzisiejszy bardziej absorbują mnie inne problemy ( bu
                  > dowa CEiS, wyposażenie nowej szkoły, nowe okręgi szkolne, zasilanie elektryczne
                  > CEiS) niż „urny wyborcze”.
                  O, przepraszam, nie wiedziałem, że w ramach obowiązków radnego zajmuje się Pan również obowiązkami inspektora nadzoru budowlanego, elektrycznego, a do tego wyposaża sale. Niech się Pan nie przepracuje.
                  Pozdrawiam
                  Piotr
    • piotrt75 Dziura załatana :) 28.02.13, 09:51
      Jedna dziura załatana. Pytanie czy nie można załatać reszty ? Remont drogi z tego co napisał radny Wilusz przesunął się na czas bliżej nieokreślony. Dziur jest mnóstwo, ludzie lawirują pomiędzy nimi i stanowi to poważny problem.
      • kprzem Re: Dziura załatana :) 28.02.13, 10:04
        Została zalatana największa dziura ,którą zagrażała bezpieczeństwu samochodów.Pozostałe, chociaż uciążliwe ,są dużo płytsze a więc nie tak groźne.Dziura została zalatana "na zimno" .Taki sposób jest niezbyt trwały.Kompleksowa naprawę pozostałych ubytków ,metodą na gorąco ,przy sprzyjającej pogodzie, planuje się na początku marca.

Katarzyna Przemyska
      • mwilusz Re: Dziura załatana :) 28.02.13, 10:04
        Remont Granicznej ( wszystkie dziury) ma być wykonany za około 2 tygodnie. Z informacji jakie otrzymałem od „drogowców” wynika, że muszą być odpowiednie warunki pogodowe ( temperatura +, bez śniegu i deszczu).
        Pozdrawiam
        • piotrt75 Re: Dziura załatana :) 28.02.13, 10:19
          Ok, to fajnie, że za 2 tyg. Czy wie Pan może jak długo potrwa i z jakimi utrudnieniami będzie się wiązał ?
      • badam1 Re: Dziura załatana :) 01.03.13, 08:11
        piotrt75 napisał:

> Dziur jest mnóstwo, ludzie lawirują pomiędzy nimi i stanowi to poważny problem.

Ja wcale tego mnóstwa nie widzę. Fakt, jest ich kilka na odcinku od Borówki do Mleczarskiej. Ta przy Freshu była faktycznie uciążliwa, ale reszta mieści się w moich "standardach". Jakoś nie zauważyłem żebym lawirował jeżdżąc tamtędy. Jakieś 2 tygodnie temu lawirowałem po mleczarskiej, tam była tragedia, bez porównania z naszą Graniczną.

Pozdrawiam
        • jaro.36 Re: Dziura załatana :) 01.03.13, 09:31
          Gość zadaje jakieś durne pytania o planowanych utrudnieniach. Jaką oczekujesz odpowiedz, że Graniczna będzie zamknięta na tydzień? Będzie tak jak co roku, pokręcą się do południa i zalepią te dziury.
          • piotrt75 Re: Dziura załatana :) 01.03.13, 14:36
            Jak to się mówi, nie ma durnych pytań, są tylko durne odpowiedzi :) Fajnie się wpisujesz w wątek i to powiedzonko.
        • piotrt75 Re: Dziura załatana :) 01.03.13, 14:37
          > Ja wcale tego mnóstwa nie widzę. Fakt, jest ich kilka na odcinku od Borówki do
          > Mleczarskiej.
          To już kwestia dobrego wzroku lub tego co uważamy za dziurę.
          • badam1 Re: Dziura załatana :) 01.03.13, 20:00
            Pewnie tak. W ten sposób do każdej drogi można się przyczepić, albo każdą uznać za "w porządku". Chciałem tylko powiedzieć, że moim zdaniem nie ma tragedii. Bardziej przeszkadzają mi wystające w dwóch miejscach studzienki na szkolnej niż dziury na Granicznej. Ale rozumiem, że ktoś może mieć inne zdanie.
            • piotrt75 Re: Dziura załatana :) 02.03.13, 21:06
              Są studzienki wystające, zapadnięte (choćby ta przy Mleczarskiej), mnóstwo dziur o średnicach około 50cm, mnóstwo spękań (które już wkrótce przekształcą się w to co było przy Freshmarkecie), spartaczone łatanie "szybkiego internetu", przed progiem zwalniającym na wysokości Kwiatowej (i ciągnie się to prawie do Ogrodowej) jest prawdziwy "ser szwajcarski". Normalnej osobówce to przeszkadza, jakbym miał coś naprawdę terenowego to problem by nie istniał. Ta droga wymaga poważnej naprawy, a nie pochlapania asfaltem.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka