Dodaj do ulubionych

Frekwencja w autobusach nocnych Nxx

04.06.07, 00:25
Docieranie nocnych kursów
Krzysztof Śmietana 2007-06-03, ostatnia aktualizacja 2007-06-03 23:40
Nowe linie nocne przeszły pierwszy weekendowy chrzest bojowy. Na wydłużonych
trasach poza miasto zapełniły się np. do Legionowa, a do Zielonki woziły
głównie powietrze.
Na pętli autobusów nocnych pod Dworcem Centralnym panowało spore zamieszanie.
Dziesiątki ludzi biegały w poszukiwaniu linii, którą mają wrócić do domu. Nie
przyzwyczajeni do nowych "enek" pasażerowie wypytywali m.in. kierowców
autobusów. Ci próbowali pomagać, choć sami nie umieli zawsze odpowiedzieć,
jak się dostać do określonej dzielnicy. - Zmiany może są i dobre, ale mogłoby
być więcej informacji. W autobusach brakowało ulotek - narzekała Agata
Sumińska z Ursynowa. Zagubionym pod Centralnym pomagało 17 informatorów w
jaskrawych kamizelkach. Odpowiadali na pytania i rozdawali mapki z nowymi
trasami.

Był to też pierwszy weekend po zmianach, gdy autobusy nocne kursowały do
miejscowości podwarszawskich. - Najwięcej osób jeździło do Legionowa linią
N63, po kilkadziesiąt w autobusie. Nasi pracownicy nie widzieli za to zbyt
wielu pasażerów w autobusie do Zielonki - mówi Michał Dąbrowski z Zarządu
Transportu Miejskiego. Ocenia jednak, że frekwencja zależała od tego, czy w
miastach odbyła się kampania informacyjna.

Pasażerowie narzekali zaś, że niektóre autobusy np. na Ursynów były zbyt
krótkie i przez to zatłoczone, a inne spóźniają się. - Pracownicy działu
analiz obserwują, jak jeżdżą nocne autobusy. Czytają wnikliwie fora
internetowe. Jeśli coś źle działa, to postaramy się to poprawić - zapewnia
Dąbrowski.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Obserwuj wątek
    • valczak Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 04.06.07, 10:42
      W Pruszkowie kampania informacyjna? Ludzie, jak ktos nie czytal Warszawskich gazet to nawet nie wiedzial ze sa takie plany! Nawet przystanki postawili na ostatnia chwile :) Moze stad ta szokujaca frekwencja :) Swoja droga, moze ktos sie wypowie? Ktos jechal po hucznym otwarciu?
      • piastovka Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 04.06.07, 13:16
        nie ma info o nocnych nigdzie.ani w gazetach ani w panoramie pruszkowskiej.skąd
        ludzie mają wiedzieć.nie wszyscy czytają stołeczną czy życie warszawy.widziałam
        w nocy jak młode małżeństwo obok mnie wróciło taxi. i pytma rano dlaczego
        wybralitaxi. a oni a jak inaczej mieli wrócić od znajomych ze sródmieścia. a ja
        im mowię ze są autobusy nocne z dworca centralnego.to aż nie wierzyli. i bez
        sensu wywalili na taxi 65 złotych.ilu takicjh jest?ja prosiłam w 5 mailach w
        ubiegłym tygodniu żeby dali info o nocnych w panoramie pruszkowskiej. i nie
        dali. nie wiem dlaczego nie.
        • zwierz.alpuhary Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 04.06.07, 16:58
          na pruszkow.pl jest info, dobre i to
          ale to rzeczywiście dziwne, że lokalne media jakoś nie złapały tematu, nie wiem,
          jak to wyjaśnić
          • kazuyoshi788 Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 04.06.07, 17:34
            jak ja byłbym dziennikarzem to od razu dałbym takiego newsa na samym początku
            informacji. Ja też nie wiem co jest czy chodzi o to żeby była o nich cisza a
            później powiedzą : zlikwidowaliśmy ponieważ nie było chętnych.
            • zwierz.alpuhary Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 04.06.07, 18:01
              Ja też nie wiem co jest czy chodzi o to żeby była o nich cisza a
              > później powiedzą : zlikwidowaliśmy ponieważ nie było chętnych.

hmm, no ale STK jest spółdzielcza mimo wszystko a nie miejska, poza tym na
              pruszkow.pl jest notka o tym, więc miasto nie zamiata tego tematu pod dywan.
              Może jeszcze się nie skapnęli i nadrobią to w najbliższym czasie?
              • mailbox2006 Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 04.06.07, 18:05
                zwierz.alpuhary napisał:
                > Może jeszcze się nie skapnęli i nadrobią to w najbliższym czasie?

Miejmy nadzieję;)
                • kazuyoshi788 Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 04.06.07, 19:47
                  mailbox2006 napisał:

> zwierz.alpuhary napisał:
                  > > Może jeszcze się nie skapnęli i nadrobią to w najbliższym czasie?
                  >
                  > Miejmy nadzieję;)

Pamiętam , że o SKM puścili informacje na STK po miesiacu od czasu ja zaczęły
                  jeżdzić
    • sibeliuss Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 10.06.07, 21:44
      Wczoraj w N85 było sporo ludzi, ale prawda jest taka, że jak jedzie ulicami
      Pruszkowa to wszyscy przechodnie patrzą jak na zjawisko. Czyli nie wiedzą.
      • piastovka Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 10.06.07, 23:36
        sibeliuss napisał:

> Wczoraj w N85 było sporo ludzi, ale prawda jest taka, że jak jedzie ulicami
        > Pruszkowa to wszyscy przechodnie patrzą jak na zjawisko. Czyli nie wiedzą.

W SKM są umieszczone ogólne plakaty , że uległy zmianie kursowanie linii
        nocnych. Taki plakat jest zbyt ogólny. Mogliby jeszcze dodać , że istnieje
        możliwość po ostatniej SKM-ce jazda autobusami nocnymi do Pruszkowa. I podali
        godziny odjazdu N-ek ze Śródmieścia do Pruszkowa i z powrotem .
        • piastovka Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 10.06.07, 23:49
          Redakcja "Panoramy Pruszkowskiej" dzi=EAkuje Pa=F1stwu za informacj=EA.
          ---
          • mionkwark Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 11.06.07, 18:42
            Czy ktoś z was oglądał aktualną Panoramę pruszkowską? Chyba nie. W aktualnej
            Panoramie pojawiła się informacja o Nxx Nawet podano godziny odjazdu spod
            centralnego i Os. Staszica.

Wprawdzie autobusy zaczęły kursować zanim ta informacja pojawiła się w kablówce,
            a ja sam dowiedziałem się przypadkiem z "informacji Warszawskich".

Jak sami dobrze wiemy informacje w kablówce zawsze są z opóźnieniem - cieszmy
            się z faktu, że ta informacja miała opóźnienie tylko tygodniowe.
            • tux54 patrole nocne 12.06.07, 03:02
              Pasażerowie pod specjalną ochroną
              autor: TOMASZ KUNERT, BOR, mz, 2007-06-11, Ostatnia aktualizacja: 2007-06-11
              W autobusach i tramwajach pojawią się prywatne patrole. Będą jeździli przez
              całą dobę w pojazdach komunikacji miejskiej. 42 ochroniarzy ma pilnować, by
              chuligani i kieszonkowcy nie nękali podróżnych.

Ochronę pasażerów i pojazdów komunikacji szef Zarządu Transportu Miejskiego
              zapowiadał już kilka miesięcy temu. Początek będzie jednak skromny – w sierpniu
              zaledwie kilkudziesięciu ochroniarzy wyjedzie w miasto. Na ich pracę
              przeznaczono dwa miliony złotych.

Na wezwanie

Ulicami stolicy jeździ codziennie 1500 autobusów i blisko 700 tramwajów. – Na
              razie uważamy, że to wystarczy. Pierwszą umowę ze zwycięzcą przetargu chcemy
              zawrzeć na czas określony do końca roku. W tym czasie ustalimy, jak sprawdzi
              się ochrona, jakie będą odczucia pasażerów i jak się nam będzie układała
              współpraca z wynajętą firmą – mówi Michał Powałka, rzecznik Zarządu Transportu
              Miejskiego. Przez 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu dwuosobowe patrole
              piesze i zmotoryzowane mają dbać o bezpieczeństwo pasażerów i pracowników
              komunikacji miejskiej, zapobiegać niszczeniu pojazdów i urządzeń, pilnować
              przystanków, aby nie były oklejane nielegalnymi plakatami. Patrole piesze mają
              poruszać się tramwajami i autobusami, zmotoryzowani będą jeździli trasami
              komunikacji.

Siedem rejonów

ZTM podzielił miasto na siedem rejonów obejmujących po kilka dzielnic (np.
              Ochota, Ursus, Włochy), wyjątek stanowi Śródmieście, które jest samodzielnym
              obszarem. Jeśli miejskie autobusy wyjeżdżają poza Warszawę (np. niektóre
              nocne), to także na tych trasach pojawią się ochroniarze. W każdym rejonie
              pracować będą dwa patrole piesze i jeden zmotoryzowany. – Mają jeździć w
              pojazdach i interweniować w razie niebezpiecznych sytuacji – mówi Michał
              Powałka. – Będą miały łączność z dyżurnym ruchu ZTM, w razie potrzeby zostaną
              skierowane na miejsce wydarzeń. Na interwencję będą miały 10 minut w dzień i 5
              minut w nocy.
              Dlaczego do autobusów i tramwajów wsiądą ochroniarze? ZTM zapewnia, że patrole,
              szczególnie w autobusach nocnych, mają zachęcić warszawiaków do podróży
              transportem publicznym. – Z roku na rok w autobusach i tramwajach dochodzi do
              coraz mniejszej liczby przestępstw – zapewnia podinsp. Mariusz Sokołowski,
              rzecznik prasowy komendanta stołecznego policji. – Udało się m.in. zlikwidować
              problem kieszonkowców, którzy nagminnie kradli w autobusie linii 175 – dodaje.

Problem: wandalizm

W autobusach i tramwajach wandalizm jest poważnym problemem. – Kradzione są
              metalowe poręcze, cięte siedzenia – mówi Wojciech Szydłowski, rzecznik
              Tramwajów Warszawskich. ZTM na naprawę przystanków wydaje rocznie kilkaset
              tysięcy złotych. Nowe autobusy, są już wyposażone w kamery monitoringu. Każdy
              tramwaj ma guzik alarmowy i łączność radiową.

• tux54 Re: patrole nocne 12.06.07, 03:03
                www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&&news_cat_id=245&news_id=160820&layout=1&forum_id=36794&page=text
            • kristov_v Re: Frekwencja w autobusach nocnych Nxx 12.06.07, 16:29
              mionkwark napisał:

> Czy ktoś z was oglądał aktualną Panoramę pruszkowską? Chyba nie. W aktualnej
              > Panoramie pojawiła się informacja o Nxx Nawet podano godziny odjazdu spod
              > centralnego i Os. Staszica.
              >
              > Wprawdzie autobusy zaczęły kursować zanim ta informacja pojawiła się w
              kablówce
              > ,
              > a ja sam dowiedziałem się przypadkiem z "informacji Warszawskich".
              >
              > Jak sami dobrze wiemy informacje w kablówce zawsze są z opóźnieniem - cieszmy
              > się z faktu, że ta informacja miała opóźnienie tylko tygodniowe.

Ta kwestia została poruszona w wątku zamieszczonym przez piastovkę
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=63914534Pozdrawiam
              KrzysztoWunderlicht

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka