z.bednarek 27.05.08, 12:55 powoli zaczynam wspolczuc ludziom, ktorzy utopili kase w apartamentach przy pałacu, Ronson jest bliski bankructwa, notowania firmy na GPW kieruja sie ku 1 groszowi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swistak133 Re: Osiedle przy Pałacu, Ronson, bankructwo 27.05.08, 13:46 Ludzie, czy wy aż tak zazdrościcie tym, którzy kupują mieszkania na tych wszystkich nowych osiedlach? Niestety, trudno nie zauważyć, że wielu osobom sprawia przyjemność doszukiwanie się problemów i niedociągnięć związanych z różnymi inwestycjami: Lipowa - rzekoma niewypłacalność dewelopera, Przy Pałacu - "bliskie bankructwo", wcześniej było że "okno w okno" itd, pola parzniewskie - gnije, zalewa piwnice, bla, bla, bla. Jest problem, to ktoś o nim pisze - spoko. Tylko, że niestety widać, iż niektórzy, nie wiem jak jest w Twoim przypadku, z.bednarek, czerpią sporą radość z tego, że ktoś ma kłopoty. Zawiść? P.S. Zaznaczam, że nie mam nic wspólnego z tymi inwestycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
checksum Re: Osiedle przy Pałacu, Ronson, bankructwo 27.05.08, 16:15 Jestem Polakiem, zawiść jest moją religią. Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Osiedle przy Pałacu, Ronson, bankructwo 27.05.08, 17:17 ze czytanie ze zrouzmieniem jest dosc trudne to niestety udowodniliscie. komu i czego mam zdroscic, sam mam nowke sztuke mieszkanko. swoim postem chcialem zwrocic uwage na klopoty Ronsona, ktore odbijaja sie na kursie akcji notowanych na GPW. zapewne w logice swistaka i checksum zakup akcji po 5 zeta i sprzedaz ponizej 2 zeta to pryszcz w koncu to tylko 3 zlote, tylko widzicie pajacyki, akcji nie kupuje sie na sztuki jak kajzerki na sniadanie, jezeli ktos ma tysiac tych akcji to jest juz sporo ponad 3 tys w plecy, a tyle potrafia miec studenci, nie wspomne juz o inwestorach instytucjonalnych i waszych przyszlych emeryturach - bo OFE inwestuja na gieldzie. wspolczuje zrozumienia tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: Osiedle przy Pałacu, Ronson, bankructwo 27.05.08, 19:18 Ależ ty mądry jesteś z.bednarek. Takie rzeczy wiesz o giełdzie i w ogóle. No i masz mieszkanko "nowke sztuke". Łał. A ze zrozumieniem, to ty się naucz czytać. Napisałem, że "nie wiem jak jest w twoim przypadku". Po którymś już poście wytykającym problemy nowych pruszkowskich inwestycji nasunęła mi się myśl, że autorzy tych postów, mogą kierować się czymś innym, niż zwykłą chęcią podzielenia się informacją z bliźnimi. Ilość tego typu tematów zalatuje takim prymitywnym zadowoleniem z tego, że ktoś ma gorzej. Twój post, z.bednarek jedynie sprowokował mnie do takich przemyśleń. Nie napisałem, że to akurat Ty zazdrościsz tym ludziom co im deweloper rzekomo ma splajtować. Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Osiedle przy Pałacu, Ronson, bankructwo 27.05.08, 20:24 no oki, niech bedzie zgoda :) nie ma zadnych podtekstow, ot tak w wolnej chwili chcialem podzielic sie informacja, ze wsio na ryj leci, ze nasze emeryturki z OFE szlak trafia codzien i ze na srodku miasta moze byc plac jak po bitwie gdyby faktycznie firma splajtowala ... a dzis znow po dupie dostal, prawie -7%, w tym tempie to naprawde nieciekawie wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: Osiedle przy Pałacu, Ronson, bankructwo 27.05.08, 21:18 No to zgoda! I kto mówi, że na FP klimaty jak spod budki z piwem? Kulturka jest, państwo szanowni. :) A co do rogrzebanego i ewentualnie porzuconego placu w środku miasta, to faktycznie jest to nieciekawa perspektywa. Zwłaszcza, że po wycięciu tych wszystkich drzew, tamta część prusa wygląda szpetnie jak nigdy dotąd. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 11:31 oby tylko skonczyli budowe w Pruszkowie zanim upadna, szkoda tylko drobnych akcjonariuszy, bo coniektorzy kupowali po 2-3 zeta. a swoja droga az strach sie bac skutkow obecnego kryzysu finansowego, to napewno odczuje nastepne pokolenie, zwlaszcza potomstwo ludzi, ktorzy wzieli po kilkaset tysiecy kredytu na budowe domu. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 11:51 A jaki związek ma cena akcji z systuacją finansową społki? Odpowiedz Link Zgłoś
dziobek3 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 12:41 chyba trochę pomyliłeś fakty inwestycję prowadzi firma Longbridge a nie Ronson jeden z właścicieli Longbridge był kiedyś pracownikiem Ronsona [to jak ja pracowałem w Coli i teraz otworzę biznes to bedzie biznes Coli ?] Ronson kiedyś wydał nawet oświadczenie że nie ma nic wspólnego z tą firmą i inwestycją natomiast w firmie Longbridge bardzo chcieli udowodnić że mają związki z Ronsonem [ciekawe czy teraz też] Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 16:46 wartosc akcji jest odzwiercieldeniem sytuacji w fimie, jezeli akcjonariusze maja zaufanie do zarzadu i jego poczynan, to akcje nie leca na ryj. co do powazania LB z Ronsonem, to sa one takie same jak PolAqua z Polnordem, czy Ganta z Budopolem, wtajemniczeni wiedza o co chodzi ... na szczescie osiedle prawie stoi, wiec nie jest to jakies zle zyczenie komukolwiek, tylko prosta i czysta informacja, odzwiercieldajaca swiatowy kryzys finansowy na naszym podworku. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 16:53 zibi-pruszkow napisał: > wartosc akcji jest odzwiercieldeniem sytuacji w fimie, jezeli > akcjonariusze maja zaufanie do zarzadu i jego poczynan, to akcje nie > leca na ryj. To w końcu wartość czy cena? Wartośc to bardzo niejasne pojęcie. Ciekawe co takiego strasznego (sytuacja w firmie się zmieniła?) się stało w KGHM jeśli rok temu za płacili 130 PLN a dziś 26,33 PLN ? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 19:53 w KGHM machlojki wyszly na jaw, cena akcji odzwierciedla majatek firmy, natomiast aktualna wartosc akcji - kondycje firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 20:17 zibi-pruszkow napisał: > w KGHM machlojki wyszly na jaw, nie wiem czy coś wyszło - nie interesuje mnie to > cena akcji odzwierciedla majatek firmy No, ciekawe podejście. To z tego wynika, ze majtek KGHM zmniejszył się o 100 PLN na każdą akcje? > natomiast aktualna wartosc akcji - kondycje firmy. A co to jest ta wartość? To jest policzalne? A kondycja - tez policzalna? Swoją drogą zadziwiasz mnie. W każdej dziedzinie jestes expertem.... Może zostań doradca finansowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 20:23 ale w sensie, że jakie machlojki, że cena miedzi poleciała na łeb na szyję a firma jest państwowa i związkowcy robią w niej co chcą? Cena akcji nie ma nic do majątku firmy, może być od niej dziesięć raz mniejsza albo większa. To jest raczej wskaźnik popytu albo zaufania inwestorów, ogólnej sytuacji na rynku, sytuacji międzynarodowej i miliona innych czynników. PS: widziałeś kursy akcji na New Connect? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 20:51 sorry, mialo byc odwrotnie, wartosc akcji jest podawana w raporcie i odzwiercielda majatek firmy, wartosc akcji to aktualna cena na GPW ... caly rynek leci na ryja, ale faceci z tytanowymi jajami sie nie ewakuuja, trzeba byc twardym :) new connect to rynek dla ryzykantow, niepewne firmy ... sorry nie moge dokonczyc mam randke, jutro sie naprodukuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 20.10.08, 23:43 > wartosc akcji jest podawana w raporcie i odzwiercielda majatek firmy Taaa, coraz lepiej. > wartosc akcji to aktualna cena na GPW a jaka jest aktualna? >... caly rynek leci na ryja, ale faceci z tytanowymi jajami sie > nie ewakuuja, trzeba byc twardym :) jak leci to znaczy ze sie ewakuują... >jutro sie naprodukuje ... wrzuć na luz... już wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 21.10.08, 03:19 widziales kiedys raport finansowy spolki, masz tam wartosc majatku firmy powiedzmy 100 mln, ilosc akcji jest 1 mln, wiec wartosc akcji jest 100 zeta, to chyba proste jak drut. natomiast aktualnie, w czasie wielkiego kryzysu, ceny leca na ryj bo wartosc zamowien spada, a wiec rentownosc spolek spada, spada wartosc majatku bo np. ceny nieruchomosci spadaja itd ... tez proste jak drut. leszcze sie ewakuuja, ale Warren Buffet wlasnie teraz dokupuje akcje ... jak nie wiesz co to za gosc, to zajrzyj do wikipedii. caly czas jestem wyluzowany ... Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 21.10.08, 09:40 zibi-pruszkow napisał: > widziales kiedys raport finansowy spolki, masz tam wartosc majatku > firmy powiedzmy 100 mln, ilosc akcji jest 1 mln, wiec wartosc akcji > jest 100 zeta, to chyba proste jak drut. ale jakiego majątku? Enron tez miał majątek.... > natomiast aktualnie, w czasie wielkiego kryzysu, ceny leca na ryj bo > wartosc zamowien spada, a wiec rentownosc spolek spada, spada > wartosc majatku bo np. ceny nieruchomosci spadaja itd ... tez proste > jak drut. przecież prosiłem > leszcze sie ewakuuja, ale Warren Buffet wlasnie teraz dokupuje > akcje ... jak nie wiesz co to za gosc, to zajrzyj do wikipedii. "Leszcze"... ta, ulubione powiedzenie "grubych ryb" na parkiecie. Widze, że Twoje też... miszczu > caly czas jestem wyluzowany ... to przestań pisac bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 21.10.08, 20:52 oj miszczu, problem w tym ze majatek Enronu byl mniejszy niz wartosc zobowiazan do zaplaty i dlatego dali ciala ... a swoja droga to nie pierwszy kryzys na swiecie, wiec wyjdziemy z tego ... Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 21.10.08, 08:49 zibi-pruszkow napisał: > wartosc akcji jest odzwiercieldeniem sytuacji w fimie, jezeli > akcjonariusze maja zaufanie do zarzadu i jego poczynan, to akcje > nie leca na ryj. Zibi, Zibi, Zibi ... Zibi - chyba mieszasz teorię (książkową albo gazetową) z praktyką. Na całą sytuację na rynku akcji w polsce - w świetle właśnie przetaczającego się kryzysu, wpływ ma głównie panika inwestorów a nie faktyczne wyniki firm. Gdyby wyniki miały wpływ sytuacja powinna się pogarszać po opublikowaniu sprawozdania finansowego a nie w połowie września. Po drugie duże firmy (także deweloperskie) pozyskują kapitał nie tylko od swoich klientów ale także na rynku bankowym (kredyty, opcje itepe.). Jaka jest sytuacja na rynku międzybankowym? Banki nie chcą sobie pożyczać środków, co widać teraz świetnie choćby w TV - banki chcą pozyskać środki z rynku detalicznego oferując lokaty po 8-10%. A duże firmy do niedawna hojnie kredytowane - obecnie mają porządnie przykręcony kurek z kasą. Wiele czynników nakładających się jeden na drugi. Już nie będę klepać o umacniającym się złotym czy rynkach walutowych ... czynników jest multum i wygra ten kto się w tym wszystkim w porę połapie. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 21.10.08, 20:57 inwestorow dzielimy na grobe ryby i leszczy, jednak zarowno w jeden, jak i w drugiej grupie sa ludzie z tytanowymi jajami ... miekko jajeczne grube ryby i leszczyki daja dupy i na gwalt pozbywaja sie walorow. akurat tak sie sklada kochanie ze we wrzesniu publikowane sa raporty za pierwsze polrocze i to sie nalozylo na kryzys swiatowy, dajac kolejnego nura na gieldzie. a co do bankow, to juz wszystkim znajomym polecilem wycofanie grubszej gotowki z bankow, zostawili tylko jakies drobne na pokrycie "polecenia zaplaty", nie zdziwie sie gdy na dniach pekao i ing oglosza ze maja klopoty i wyplacaja max 5 tys ... Odpowiedz Link Zgłoś
czarek_29 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 01:50 Poprostu wszyscy mali odpadaja....... Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 08:37 No i znowu, zibi kochanie popełniasz błąd merytoryczny. Radząc znajomym wycofanie kasy z banków sam przyczyniasz się do pogorszenia sytuacji finansowej tych instytucji. Nieprzemyślanymi radami powodujesz wzrost napięcia i lekkiej paniki wśród detalistów, wypłacając kasę tym samym powodują zagrożenie utraty płynności banków. 10 lat temu pracowałam przy postępowainu upadłościowym jednego z polskich banków, który mógłby się pewnie jeszcze odbić od dna gdyby nie 'run na kasy' spowodowany paniką detalistów. Jakie były skutki? Klienci musieli miesiącami czekać na wypłaty z BFG które zarówno wtedy jak i dzisiaj są śmieszne. Dajesz kolegom dobre rady, a skończy się to tak jak w tym cytowanym powyżej upadłym banku. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 10:51 widzisz kochanie, to jest kryzys i nie ma czasu na sentymenty, tu obowiazuje brutalna zasada "kto pierwszy, ten lepszy" ... na szczescie moi znajomi to nie 100% klientów pekao, to nawet nie 10%, ani nie 1% w skali kraju, wiec ryzyko ze to wlasnie oni przyczynia sie do krachu banku jest minimalne ... faktem natomiast jest ze polaczenie pekao z bph nikomu nie wyszlo na dobre, jak to w zyciu, mialo byc jak nigdy, wyszlo jak zawsze ... Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 10:58 wiesz zibi, to co powiedziała alabama8, ja bym nazwał trochę bardziej dosadnie, ale ugryzę się w język i nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 11:38 mozna to nazwac bardzo obrazowo czekaniem w kolejce po kopniaka w dupe ... pytanie tylko: po co??? ... komu sprawia frajde dostawanie razów??? ... nie po to ludzie charuja, aby teraz oddawac kase cfaniakom ... swego czasu pracowalem w firmie, ktora upadla, komornik nic nie sciagnal, a fundusz gwarancyjny wyplacil 40% zaleglosci ... nauczony tym przykrym doswiadczeniem, wole dmuchac na zimne ... Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 12:05 Ujmijmy to w ten sposób - naprawdę nie musisz znać się na wszystkim i nikt nie będzie miał o to do ciebie pretensji:) A z tego co tutaj czytam, wynika, że masz mgliste pojęcie o ekonomii i bez powodu szerzysz panikę, opierając sie na jakichs tam swoich domysłach. Dla przykładu ja się nie znam na sieciach bezprzewodowych i jakoś żyję:) Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 13:59 miszczu od ekonomii, zasady tej gry sa proste, grybe ryby zawsze dymaly leszczy i nic sie w tym akwenie nie zmienia :) nadal trzymasz kase na koncie w pekao, gratuluje odwagi ... porozmawiamy za 2 miesiace, gdy bedziesz potrzebowal kasy na swieta, znajomi maja spokoj, bo kase maja w domu ... no ale pozyjemy, zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 14:16 a kto ci powiedział że w Pekao? Zasady może są proste, ale ty mylisz podstawowe pojęcia, mylisz wycenę giełdową z wartością spółki, radzisz znajomym, żeby wycofywali kasę z banków zupełnie jakby tu była jakaś Nigeria a nie UE, panikujesz zupełnie jakbyś pierwszy raz w życiu widział kryzys. A to jest po prostu zwykła korekta, która prędzej czy później musiała przyjść i wszyscy się jej spodziewali, tylko nikt nie był pewien, czy już teraz czy jeszcze za chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 14:29 sorry za wyrazenie, ale pieprzysz jak polamany ... nie wiem co z tematem ma wspolnego Nigeria, ale wiem ze z powody kryzysu finansowego w Islandi prezydent tego panstwa wyladowal na kardiologii ... gdy bank upada, to kase wyplaca fundusz gwarancyjny i napewno nie jest to 100% wkladu, pomijam juz oprocentowanie, ale nawet 100% wkladu nie odzyskasz ... a swoja droga, to wszelkie mozgi ekonomiczne swego czasu przeprowadzily wycene Polnordu, walor spolki poszedl w gore z 30 zeta na 300 a te pajace wrozyly z fusow nawet 2000 za akcje ... nie ma to jak byc ekonomicznym specem, dla mnie to taka sama profesja jak klown w cyrku :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 14:59 Ależ ty potrafisz zaimponować wiedzą, i Islandia i wkłady, nono. Ty to się chyba nazywasz Tadeusz Mosz a nie jakiś tam zibi:) Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 15:27 "Wkład" to był 20 lat temu na książeczce oszczędnościowej PKO BP :-) Obecnie to się nazywa "depozyt". Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 15:50 w depozycie to ostatnio slyszalem ze panowie nasienie do banku spermy oddaja :) a pozostajac w temacie wielkiego kryzysu, jezeli ludzie zaczna brac przyklad z Warrena Buffeta, czyli wycofywac kase z bankow i inwestowac na gieldzie, kupujac bardzo mocno przecenione akcje, to kryzys bankow tylko sie poglebi, no ale spece od ekonomii znow beda truli ludziom, ze jest dobrze a bedzie jeszcze lepiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 16:21 Najlepiej przepuszczać wszystko na bieżąco, kryzys wtedy nie groźny a co człowiek sobie użyje to jego, o przyszłość będę sie martwił jak będę na emeryturze odpoczywał w swoim leśnym zakątku , daleko od świata i jego problemów:) Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 17:29 chyba wlasnie zaczne tak zyc, co zarobie to przechulam ... chulaj dusza, piekla nie ma ... az plakac sie chce gdy sie patrzy dzis na WIGi, to juz jest armagedon, apokalipsa i ... Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 22.10.08, 17:45 zibi-pruszkow napisał: > az plakac sie chce gdy sie patrzy dzis na > WIGi, to juz jest armagedon, apokalipsa i ... Armagedon? Już czy może jeszcze? Co już przestajesz być wyluzowany? Syndrom leszcza się włącza? A moze w wakacje `07 leszczami nazywałeś tych co sprzedawali akcje? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 23.10.08, 12:44 dzis kolejny czerwony dzien, jutro zapewne kolejny czarny piatek na GPW ... gdybys nedzny habierku wiedzial jak bylo w zeszloroczne wakacje to zal 4 litery by ci scinal, no ale nie chwalymy sie, skromnosc jest cnota ... pragne tylko w tym miescu zaznaczyc, ze nasze - znaczy 30-latkow - emerytury z 2 filaru wlasnie szlak trafia, no ale juz w Bibli napisano "kto ma, bedzie mu dodane, a kto nie ma, bedzie mu zabrane i to co ma", wiec bogacmy sie ... Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 23.10.08, 13:04 zibi-pruszkow napisał: > nasze - znaczy 30-latkow - emerytury z 2 filaru wlasnie szlak > trafia. No właśnie. Tu akurat winić należy nie giełdy amerykańskie czy cały kryzys fiansowy, ale nasz rząd (wówczas jeszcze Pisiorowy) który dopuścił by odbierane podatnikom na siłę składki emerytalne inwestowane były w niepewne instrumenty finansowe. W świetle Dyrektywy MiFID która powinna być zaimplementowana do polskiego stanu prawnego już na początku tego roku, inwestować w niepewne i ryzykowne instrumenty fianansowe może tylko ten którego wiedza pozwala na zrozumienie reguł tymi instrumentami rządzącymi i którego wiedza pozwala na zrozumienie ryzyka. Podatnikom takiego wyboru nie dano. Ktoś nasze składki emerytalne zaczoł inwestować w instrumenty ryzykowne, zamiast w obligacje na przykład lub inne gwarantujące minimum zwrot kapitału. Powinniśmy w Stasburgu złożyć pozew przeciwko państwu Polskiemu za takie hece. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 23.10.08, 15:30 zibi-pruszkow napisał: > dzis kolejny czerwony dzien, jutro zapewne kolejny czarny piatek na > GPW ... ta, już są czarne (czy czerwone?) pon, wt, śr, czw, piąt.... > gdybys nedzny habierku wiedzial jak bylo w zeszloroczne wakacje to zal 4 litery by ci scinal No, gdybym wiedział... a czego mam żałować? bo ja to nędzny jestem a ty expert w kazdej dzidzinie. Bardzo chciałbym abyś mi uświadomił. A śmiałeś sie z tych "leszczy" co sprzedawali czy nie? > nasze - znaczy 30-latkow - emerytury z 2 filaru wlasnie szlak trafia, dziś już idziesz na emeryturę? Raz chwalisz WB, że skupuje akcje kiedy leje się krew, a z drugiej naganiasz na wyciąganie kasy z banków, wieszczysz armagedon, upadek rynku finansowego, ofe... O co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 23.10.08, 20:52 Alabama wszystko jest zgodnie z prawem, OFE zatrudniaja specow od ryzyka finansowego ... Strasburg tez nie pomoze, bo tam tez sie wszystko wali ... zeby zaspokoic haberowa ciekawosc powiem tak, zainwestowalem XXX zeta, mialem zysku 400%, uplynnilem wowczas 40% zasobow, czyli moje sie zwrocilo podwojnie, z tego co zostalo mam 95% strat, albo jak kto woli zostalo 5% ... wiec nie mow mi leszczu ze ja nie wiem co znaczy odnotowac strate, trzymam te papiery, jak beda ostatnie dni kryzysu bede mial czym du.. wytrzec, bo zapewne i papieru toaletowego braknie ... a myslalem kiedys, ze klopoty z kobietami to najgorsze co moze faceta spotkac na tym piep...... swiecie, a tu masz taki klops ... Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 23.10.08, 22:03 zibi-pruszkow napisał: > OFE zatrudniaja specow od ryzyka finansowego "Spece" dostaja premie za to że sa lepsi od benchmarku a nie ze pilnują emerytur. > zeby zaspokoic haberowa ciekawosc powiem tak, Nie interesują mnie wyniki. Szczególnie twoje. W latach 2004-2007 pojawiło się wiele "Dzieci Hossy" - oni też się chwalili wynikami... > ... wiec nie mow mi leszczu Nie masz żadnego powodu, żeby mnie tak nazywać. Ja wiem ze jesteś rozżalony sytuacją na giełdzie. Miała być wieczna hossa. Wyszedł klops. Jednak to nie upowaznia cie do pisania bzdur i nazywania kogokolwiek leszczem. P.S. co to znaczy "odnotować strate" ? :) Tak czy inaczej dla mnie EOT Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 24.10.08, 08:46 zibi-pruszkow napisał: > Alabama wszystko jest zgodnie z prawem, OFE zatrudniaja specow od > ryzyka finansowego ... Tak bym nie peanizowała tych leszczy od ryzyka. Jedyne co potrafią zrobić to nieudolnie zdywersyfikować koszyk i tyle. Siedzę w tym g...nie od środka i wiem że żaden z analityków nie przewidział konsekwencji amerykańskiego tąpnięcia, bo tynek nie zachowuje się racjonalnie tylko emocjonalnie - a tu pomoże jedynie socjolog czy psycholog. NBP za późno zareagował na przykład na perspektywę osłabienia się złotówy. Wiadomo że jak banki nie chcą sobie pożyczać kasy to waluty też nie, i że zaraz deficyt doprowadzi do wzrostu kursów. A Skrzypek siedzi jak mysz pod miotłą i potrafi tylko uspokajać że nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 24.10.08, 09:13 alabama8 napisała: > Jedyne co potrafią zrobić to nieudolnie zdywersyfikować koszyk i tyle. alabama8: ja bym OFE nazwał oligopolem. Zgodzisz sie ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n a wracając do głównego tematu....... 24.10.08, 09:41 bo na temat inwestowania to już chyba wszystko wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: a wracając do głównego tematu....... 24.10.08, 09:51 wracajac do glownego tematu, to dzis Ronson stoi w tej chwili po 92 grosze, przypominam ze kosztowal 6 złotych, niewiele lepiej maja sie inne walory z koszyka developerskiego ... ale rynek cosik bardziej kolorowy, taki zielono-czerwony, troche to dziwne jak na piatek, moze dlatego ze jeszcze poludnia nie ma i grube ryby dopiero sniadanie zajadaja ... a wlasnie ide cos zjesc :) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: a wracając do głównego tematu....... 24.10.08, 10:03 ale na budowie nie widać 92 gr tylko raczej 6 zł - z robotą idą szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: a wracając do głównego tematu....... 24.10.08, 14:53 wfe416n napisał: > ale na budowie nie widać 92 gr tylko raczej 6 zł - z robotą idą szybko. i to jest najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 24.10.08, 15:12 habier napisał: > alabama8: ja bym OFE nazwał oligopolem. > Zgodzisz sie ze mną? Staram się nie wypowiadać na tematy o których nie mam zielonego pojęcia. A o OFE wiem tyle co nic, co oczywiście nie wyklucza zainteresowania się tematem i wykonania dogłębnej analizy :-) A Zibiemu radzę - kupuj w DOŁKU! Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 24.10.08, 15:27 na dolku, na dolku ... wszyscy tak mowia, tylko dna nie widac, dzis na forach debile pisza o dnie gdy WIG20 osiagnie 900pkt, przeciez to bedzie kaplica, tam nie ma spolek produkujacych podpaski czy prezerwatywy, to sa najwieksze banki, konglomeraty przemyslowe itp ... czarno to widze ... Odpowiedz Link Zgłoś
radoslavvv Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 24.10.08, 20:52 A co ma wspolnego Ronson z Longbridge? Bendarek lecz sie! To zupelnie inne firmy Oto wykonczony I etap... I lyso ci zazdrosniku? fotoforum.gazeta.pl/u/iguana_a.html Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 24.10.08, 22:02 oj radziu, radziu ... a co ma wspolnego pzpr z sld ... moze zakumasz aluzje ... oficjalny komunikat jest oficjalnym, ale nie musi byc prawdziwym ... raz juz wyjasnialem ze nikomu niczego nie zazdroszcze, ale jak widac twoj tepy leb tego nie pojmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 10:17 zibi-pruszkow napisał: >raz juz wyjasnialem ze nikomu niczego nie > zazdroszcze, ale jak widac twoj tepy leb tego nie pojmuje. Przestan ublizac forumowiczom. Wiele razy udowadniałeś co sobą reprezentujesz - już wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 10:55 skoro wiele razy grzecznie nie pomaga, to mozna raz dosadnie, moze tepak zrozumie ... pamietaj, ze mamy demokracje i wolnosc slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslavvv Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 10:59 ...tak jak myslalem, poziom inteligencji kombinerek ! Wolnosc slowa drogi Zibi nie uprawnia do obrazania drugiej strony! To zazwyczaj zle sie konczy dla strony obrazajacej. Pamietaj ta swieta maksyme! Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 12:00 zibi-pruszkow napisał: > pamietaj, ze mamy demokracje i wolnosc slowa. Jeśli tak uwazasz - zacznij od siebie. Mam nadzieje, że nie muszę ci przypomninać (jesteś w stanie zapamiętać co piszesz) jaki to starałeś się być "prawy" i zwaracałeś mi uwagę co piszę na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 12:25 skoro amsz taka dobra pamiec, to zapewne pamietasz ze nie tylko ja, ale takze "senior" zwracal Tobie uwage. po raz setny tlumaczenie tepakowi ze nie chodzi tu o jakaolwiek zazdrosc a jedynie zobrazowanie aktualnej sytuacji finsnsowo- gospodarczej, biorac za przyklad developera z wlasnego podworka, no ale dla niektorych to za ciezki kaliber do strawienia. a tak pozostajac w temacie, bardzo mnie zdziwil wczorajszy wzrost jednego z posiadanych walorow, wszystko sie wali i oni pod prad zaczynaja rosnac, jeszcze na tym kryzysie zarobimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 12:47 zibi-pruszkow napisał: > skoro amsz taka dobra pamiec, to zapewne pamietasz ze nie tylko ja, > ale takze "senior" zwracal Tobie uwage. Pamiec mam jaką mam. Denerwują mnie misie z przypadłością Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 14:09 zdecydowanie wole przypadlosc miss Dulskiej, chociazby dlatego ze dotyczy plci slabszej, wiec mnie osobiscie nie moze, chociaz na tym forum wszystko jest mozliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
radoslavvv Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 10:53 Drodzy forumowicze, nie przejmujcie sie osobnikami typu zibi- pruszkow to typowi podzegacze, tchorze i pseudointeligenci. Internet zapewnia im anonimowosc i dlatego tak podskakuja. Najlepszy sposob to zupelna ignorancja! Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Ronson ponizej 1 zeta na GPW 25.10.08, 11:44 radziu ty takim idiota jestes czy tylko w weekend takie udajesz w ramach odpoczynku?? ... dla wiekszosci forumowiczow nie jestem anonimowy, ale skoro tak uwazasz to chetnie mozemy spotkac sie na miescie podyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś