21.11.10, 20:48
Witam, czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć czy dziecku z rozszczepem podniebienia można podawać jedzenie w kawałkach, tzn. w tej chwili wszystkie zupki miksuję na gładką papkę, a czy mogę tego nie robić , tak aby maluch uczył się gryźć, czy muszę czekać że będziemy po operacji zszycia podniebienia? Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • kaskazuza Re: KARMIENIE 22.11.10, 13:36
      Moja córka podniebienie miała operowane późno. Jadła wszystko. W każdej formie.
      • franciszeksyla Re: KARMIENIE 22.11.10, 17:13
        Franio przed operacją również jadł wszystko i w każdej postaci (miksowane i w kawałkach). Teraz po jest nieco gorzej ponieważ karmiony jest strzykawką i wszystko tyyyyylko miksowane.
        • rzepka11111 Re: KARMIENIE 22.11.10, 18:51
          franciszeksyla wyszliście ze szpitala wcześniej niż my i jeszcze nie idzie wam karmienie łyżeczką? Y nas początkowo też było troche łyzeczką, trochę strzykawką. W tej chwili mały wszystko ładnie je łyzeczką a mleko i napoje butelką. Strzykawki uzywamy wyłącznie do płukania buzi rumiankiem. (operację mieliśmy 29 października)
        • mbkbab Re: KARMIENIE 28.11.10, 12:47
          do operacji wszystko można dawać, ale po operacji przez jakieś 6 tygodni do pierwszej kontroli same papki.
    • mamazosi09 Re: KARMIENIE 22.11.10, 20:25
      Próbuj teraz tylko zwracaj uwagę czy nie zapycha się za bardzo dziura z rozszczepem i czy nie przeszkadza to dziecku, Zosia ma prawie 11 miesięcy , wychodzi pierwszy ząbek ale kiepsko radzi sobie z kawałkami, dawałam tylko papki chyba za długo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka