ubott.1 21.12.04, 00:03 Tych roztoczanskich poki co sniezek nie ubrał ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blotniarka.stawowa Re: Czy choinki juz ubrane ? 21.12.04, 00:28 Moja nie tylko, ze nie ubrana, ale jeszcze nawet nie kupiona Ale te podworkowe i lesne ubrane na bialo, Ubocie, mialbys ucieche! Dzis rano minus 20 C, bialo i czysto. Ale na Wigilie temperatura ma byc lekko na plusie Odpowiedz Link
mamix Re: Czy choinki juz ubrane ? 21.12.04, 01:14 U mnie zwyczajowo choinkę ubieramy w przeddzień Wigilii. Musi być pachnąca, prawdziwa, ostatnio kupujemy takie w pojemniku z ziemią i na wiosnę sadzimy drzewko. Odpowiedz Link
ralston Re: Czy choinki juz ubrane ? 21.12.04, 08:49 U mnie już stoi ubrana. Wiadomo było, że w tygodniu będzie na to mało czasu, a w Wigilię wyjeżdżamy, więc ubraliśmy ją w sobotę. Mnóstwo radochy miały dzieciaki przy strojeniu Odpowiedz Link
ubott.1 Re: Czy choinki juz ubrane ? 21.12.04, 09:01 Chyba to nie jak byc takim małym szkrabem i ubierac choinke. Wtedy to zabawa jest a i potem wspomnienia. Odpowiedz Link
ralston Re: Czy choinki juz ubrane ? 21.12.04, 12:46 Ale i dla nas Święta przy dzieciakach nabierają przez to na nowo smaku Odpowiedz Link
czuk1 Re: Czy choinki juz ubrane ? 21.12.04, 12:06 Moja choinka jest ubrana. Zostaje do oświetlenia świerk przed domem. pzdr mariusz Odpowiedz Link
haesek Re: Czy choinki juz ubrane ? 22.12.04, 12:22 w piątek z sąsiadem i siekierką do jego lasu... Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Re: Czy choinki juz ubrane ? 22.12.04, 12:31 Wczoraj kupiona, gesta i pachnaca. Na osadzenie i ustrojenie bedzie czekac do poranka 24 grudnia. Odpowiedz Link
benia30 Re: Czy choinki juz ubrane ? 22.12.04, 20:13 U nas odwrotnie, to my czekamy na choinkę, a nie ona na nas... Zamówienie złożone, czekamy na świeży transport iglaczka z Roztocza ) Odpowiedz Link
ksfiona Re: Czy choinki juz ubrane ? 24.12.04, 01:10 choinka ubrana od soboty a ja dalej w coś ją ubieram...w tym roku jest fioletowo-pomarańczowo-żółta,zawsze jakieś dominujace kolory być muszą,dziś jeszcze kupiłam 3 aniołki z masy solnej ,z hanlu obnośnego,pięknie zrobione kupiłam na wzór,by na drugi rok samej spróbować z dziećmi takie zrobić, jednak przepisu pani nie chciała zdradzić,ze niby to tajemnica, jak zrobimy pięknie rozdamy chętnym... Odpowiedz Link
benia30 Re: Czy choinki juz ubrane ? 03.01.05, 00:18 ksfiona napisała: >dziś > jeszcze kupiłam 3 aniołki z masy solnej ,z hanlu obnośnego,pięknie zrobione > kupiłam na wzór,by na drugi rok samej spróbować z dziećmi takie zrobić, jednak > przepisu pani nie chciała zdradzić,ze niby to tajemnica, > jak zrobimy pięknie rozdamy chętnym... Przepis na masę solną (do wykonania małych figurek): 200g mąki 200g soli 150 ml wody 100g mąki ziemniaczanej Masa musi być odpowiednio gęsta i wyrobiona. Mąkę kartoflaną dodaje sie w celu poprawienia gładkości masy i osiągnięcia większej bieli. Ja dolewam do masy troszkę oleju kuchennego, wtedy figurki nie pękają. Miłej zabawy! A własnymi (i córek) wyrobami, możesz obdzielić Ksfiono uczestników następnego spotkania forumowiczów ) Pozdrawiam b... Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Wyroby z masy solnej 03.01.05, 00:44 Beniu, to z wlasnego doswiadczenia czy z netu przepis? Ja taki sam znalazlam na necie, bo Ksfiona zaintrygowala mnie ta masa solna I czy po ulepieniu to sie jakos wypala w piekarniku, czy samo wyschnie? Ksfiono i Beniu, probowalyscie juz? Wyszlo ladnie? Odpowiedz Link
benia30 Re: Wyroby z masy solnej 03.01.05, 01:05 Przepis z kartki... Kurs specjalny kończyłam )))))))) W zeszłym roku robiliśmy z dziećmi ozdoby na choinkę - różnokolorowe figurki wycinane foremkami do ciastek i ozdobione makaronem. Kolor uzyskuje sie poprzez dodanie odrobiny pigmentu do farby. Wyschło samoistnie, bez pomocy kaloryfera (o tym pamiętać należy, zbyt szybkie podsuszanie powoduje figurek pękanie ). Wyszło bardzo ładnie, nasza choinka była najładniejsza w przedszkolu, a dzieci były zachwycone i dumne ze swoich wytworów. Pobaw się Błotniareczko, zabawa przednia )) pozdrawiam )) Odpowiedz Link
ksfiona Re: Wyroby z masy solnej 03.01.05, 15:32 jest takie forum,na którym mozna zobaczyć różne rzeczy kykonane ręcznie,niektóre nawet bardzo ciekawe i pomysłowe,podaję adres forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23390 dzięki Beniu za przepis)) moje aniołki jescze w lesie... Odpowiedz Link
szekla oooo, jaki swietny adres www:-) 04.01.05, 19:59 weszlam na stronke, ktorej adres wyzej podalas. Zainteresowana aniolami z masy solnej, zachwycona technika decoupage jestem Ci serdecznie wdzieczna za adres, ktory przede mna odkrylas:_) Odpowiedz Link
januszx Re: oooo, jaki swietny adres www:-) 05.01.05, 12:32 robiliśmy z dziećmi ozdoby na choinkę - różnokolorowe figurki wycinane foremkami do ciastek i ozdobione makaronem. Kolor uzyskuje sie poprzez dodanie odrobiny pigmentu do farby. Wyschło samoistnie, bez pomocy kaloryfera (o tym pamiętać należy, zbyt szybkie podsuszanie powoduje figurek pękanie ). Wyszło bardzo ładnie, nasza choinka była najładniejsza w przedszkolu, a dzieci były zachwycone i dumne ze swoich wytworów. TYez wszedłem na podany adres i jestem pod wrażeniem . Poodbał mi sie też bardzo przepis na ozdoby swiąteczne podany przez Benię , poprostu rewelacja ! Zastanawiam sie czy nie skoczyc do znajomych praosławnych na Ukraine i nie spróbować zrobic te figurki z ciasta i makaronu? Ale chyba nie uda mi sie wyrwać na piekną Ukrainę...i będę zmuszony wuykorzystać przepis dopiero za rok , ale bardzo CI Beniu dziekuje z pewnością wykorzystam juz za 11 miesięcy )) tylko gdzie sie ten pigment kupuje? Pozdrawiam J Odpowiedz Link
benia30 Re: oooo, jaki swietny adres www:-) 05.01.05, 23:48 januszx napisał: > tylko gdzie sie ten pigment kupuje? > Można zastosować pigment płynny, taki jaki stosuje się do farb np. akrylowych. Dostaniesz go w każdym sklepie z artykułami remontowo-budowlanymi. Mała tubka kosztuje około 4 zł. Jak widać po dużym zainteresowaniu tematem Roztoczanie to artystycznie uzdolnione plemię ))))) Odpowiedz Link