Dodaj do ulubionych

prosze o rade :)

30.05.04, 20:49
z grupa znajomych jade w gory. oto trasa:
rabka-stare wierchy-turbacz-ochotnica gorna-luban-kroscienko-rokita-prehyba-
rytro-pisana hala-hala labowska-cisowy wierch-przyslop-krynica.
trzy pierwsze noclegi to rabka, turbacz i ochotnica (w koncu hawiarska koliba
to harecerska legenda:))
problem jest, co pozniej. bo-albo po ochotnicy spimy w kroscienku i potem w
rytrze albo na prehybie i potem na hali labowskiej. i nie wiem, co lepsze.
jeszcze nigdy nie szlam z ochotnicy przez luban itd i nie wiem, ile to moze
zajac czasu w tempie srednim. co byscie bardziej radzili? nie ukrywam, ze
wolalabym spac na prehybie i na hali l. bo po raz gory to gory a nie
miasteczka, a po dwa tak bedzie taniej. ale trzeba byc rozsadnym. wiec ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Josip_Broz_Tito Re: prosze o rade :) IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 31.05.04, 10:31
      Z Przełęczy Knurowskiej (początek Ochotnicy) na Lubań i do Krościenka czerwonym
      jest na moje oko jakieś 6 h jak się pospieszysz, 8 jak będziesz szła powoli.
      Innymi szlakami mniej więcej tak samo. Więc spokojnie zdąży się przejść jednego
      dnia przez Krościenko i wejść w Sądecki i spać gdzieś zaraz za Krościenkiem jak
      się da. A następnego dnia zejść do Rytra i podejść kawałek do prywatnego
      schroniska na Cyrli, tuż nad Rytrem (z godzinka-półtorej). Niedrogo, może nawet
      taniej niż na Łabowskiej, a klimatyczniej (przemily własciciel)
      • klymenystra Re: prosze o rade :) 31.05.04, 13:10
        dzieki bardzo :)) co do labowskiej, to tam mi wychodzi naprawde niedrogo, bo
        jestem w pttk-u :)ale rozwaze :) jeszcze pytanie do tych, co wiedza- czy w
        doach turysty pttk obowiazuja takie same zasady jak w schroniskach?tzn jak
        przyjde, to musza mi udzielic noclegu?

pozdrawiam
        • Gość: Josip_Broz_Tito Re: prosze o rade :) IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 31.05.04, 17:57
          Niedrogo to pojęcie względne. Ja też jestem w PTTK-u i na Turbaczu za te
          warunki było dość drogo (w porównaniu np. do schronisk sudeckich), ale tam są
          strasznie buraccy właściciele i w ogóle to schronisko to straszny kołchoz
          turystyczny. Aha, jak będziesz szła czerwonym (Głównym Beskidzkim) to zachodź
          do schronisk i spójrz jeśli możesz, czy są wlepki z naszej sztafety (18-25.04
          2003, KTE Tramp, Warszawa), powinny być w schroniskach i na czerwonym szlaku :)

Z góry dzięki. A co do domów turysty to nie wiem, a gdzie znajduje się takowy w
          tamtych okolicach? Aha, zamiast spania w Rabce polecałbym Luboń Wielki (super
          schronisko) i stamtąd zejść niebieskim i stamtąd do Starych Wierchów i na
          Turbacz czerwonym :)

Pozdr.

j_b_t
          • klymenystra Re: prosze o rade :) 31.05.04, 19:06
            postaram sie nie zapomniec :)))
            co do spania w rabce, to ono musi byc- na lubon bym chetnie wylazla, ale chodzi
            o to, ze do rabki jedziem z krakowa po poludniu i rano wstajemy i hajda na
            turbacz. dom turysty jest chyba w rytrze. albo i nie. w kazdym razie- gdzies
            tam jest :))

pozdrawiam
            • Gość: MiG Re: prosze o rade :) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.06.04, 21:50
              Tak nawijacie o tych Beskidach, że aż się rozmarzyłem - ostatnio byłem tam 2
              lata temu na weekend majowy i trzeba by "odnowić znajomość" z tymi górkami :-)
              Pozdrawiam kolegę z SGH.

A co do konkretów: po noclegu w Hawiarskiej, jako kolejny pasuje Krościenko lub
              coś tuż koło niego. Na Prehybę raczej nie dojdziecie :-( Można ew. rozważyć
              wariant z noclegiem na Lubaniu - tyle że trasa Hawiarska-Lubań to taka
              troche "ulgowa" :-)

MiG
      • paskudnica Re: prosze o rade :) 31.05.04, 18:39
        A ja mimo wszystko mysle, ze warto sie pokusic z Rytra do razu na Labowska... jak szlam tamtedy w zeszle wakacje, to Cyrla byla na ukonczeniu - nie ukrywam - zrobila na mnie bardzo dobre wrazenie. ale to jest caly czas bardzo blisko Rytra - moze ja tez jestem jakas kopnieta i nie moglabym nocowac w miejscu oddalonym od pktu wyjscia o godzine-dwie drogi. Labowska ma swoj niepowtarzalny klimat, chciaz przyznam - wiecej w nim jest moich wspomnien z dziecinstwa niestety... w kazdym razie jest to mniej wiecej polowa drogi miedzy Rytrem a Krynica, wlasnie taka trase wtedy zrobilam - z noclegiem na Labowskiej. Od Cyrli do Krynicy w jeden dzien ciezko, chyba ze jest tam po drodze cos ciekawego, o czym nie wiem :) a na Labowskiej polecam kota (a moze koty?) podejrzanie duze - chyba potomek (potomkowie - nie pamietam ile ich bylo ;-)) takie wieeeelkiego polzbika, ktory juz pewnie wacha kwiatki (to bylo jak mala bylam :)). Pamietam jak pani w okienku mowila: nalesniki raz, sciagala kota, wycierala sciereczka, kladla nalesniki, klient odbieral, a kot wskakiwal na to samo miejsce... chyba z 10 kilo zywej wagi :))) I baardzo mile zaskoczenie (to po schronisku na Markowych Szczawinach gdzie za 0,25 l wrzatku zdzieraja 50 gr) - wrzatek daja za darmo :)))))
        • klymenystra Re: prosze o rade :) 31.05.04, 19:10
          o dzieki :))) to mnie podnioslas na duchu :) do placenia za wrzatek juz sie
          przyzwyczailam, nawet na ten cel troche pienizakow odloze :))
          a ile jest z rytra na labowska? (znaczy godzin:>)

a najwyzej bedziemy isc po ciemku..
          oooo juz sie nie moge doczekac... :)

pozdrawiam
          • paskudnica Re: prosze o rade :) 31.05.04, 19:29
            ojej... nie pamietam... z 6? wg. zdrogowskazow... ale to baaardzo zalezy od tempa, obciazenia, pogody... ja, mimo ze kondycje mam w sumie niezla i po gorkach bez obciazenia smigam, ze spiworem zenitem+obiektywy i paroma innymi bzdetami na plecach szlam z godzine dluzej niz drogowskazy wskazywaly...
            • Gość: Josip_Broz_Tito Re: prosze o rade :) IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 01.06.04, 08:21
              Cześć,

Trasę Rytro-Krynica w lecie bez błota spokojnie da się zrobić w 1 dzień. Nawet
              jesienny, i to bez specjalnego pośpiechu (chodzi mi o czerwony szlak). Zawsze
              na naszym rajdzie jesiennym ktoś taką trasę ma, bierze sobie
              paru "szczypiorków" co to poza Tatry nie wysuwali nosa albo i to nie, i zdąża
              przewalić od 9 do 18 spokojnie bez pośpiechu. Wszystko zależy od grupy i od
              predyspozycji:)

Jeśli chcesz wychodzić z Rytra, to rzeczywiście, spanie na Cyrli nie jest
              dobrym pomysłem:) Ale już przy wyjściu z Krościenka jest to godne rozważenia
              (dzień letni długim jest i nie trzeba się spieszyć, można nawet się pobyczyć).
              A potem następnego dnia Cyrla-Krynica.

Największą bolączką B.Sądeckiego jest to, że poza czerwonym szlakiem nie ma
              gdzie za bardzo łazić. Koło Krynicy jest trochę lepiej bo jest też np.
              niebieski z Żegiestowa do Krynicy przez bacówkę nad Wierchomlą (to jest też
              godny rozważenia wariant jeśli da się tam dojść z Rytra (tuszę że się da, nie
              pamiętam mapy w tamtych okolicach) :)

Pozdr.
              jd
              • klymenystra Re: prosze o rade :) 01.06.04, 10:19
                hmm to siem pogubilam :))))
                czyli radzicie- spac w rytrze i potem od razu do krynicy. ok. a co z prehyba ?
                prehyba czy kroscienko?

sama zaczynam sie w tym gubic :>
                przepraszam ze Was tak mecze, ale to wazne- baaaardzo :)
                • paskudnica Re: prosze o rade :) 01.06.04, 11:59
                  nie mam mapy pod reka, bo bym Ci moze cos poradzila, ale najprosciej jest otworzyc mape, przeliczyc kilometry w poszczegolnych miejscach, rozniece wysokosci i porownac z jakims dobrze Ci znanym szlakiem. Nie moge decydowac jaka trase jestes w stanie zrobic - kolega twierdzi, ze Rytro-Krynica jest do zrobienia w jeden dzien, ja twierdze ze i owszem - ale zupelnie bez obciazenia, przy dobrej kondycji i pogodzie i koniecznie w baaardzo wygodnych butach :) schodzac z Labowskiej uwierz mi - mialam serdecznie dosc i przes afalt od kolejki na Jaworzyne do dworca ledwo sie dowloklam...
                  • Gość: Josip_Broz_Tito Re: prosze o rade :) IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 01.06.04, 12:16
                    No chodzimy z plecakami:) Przecież to jest tylko ok. 30-35 GOT, nie więcej. A
                    od kolejki na Jworzynie to od której stacji, dolnej czy górnej? Bo jak od
                    dolnej to polecam zielony przez przeł. Krzyżową a nie czerwony dol. czarnego
                    potoku, bo daleko i upierdliwie, a i tak schodzą się w tym samym miejscu w
                    Krynicy. Kolega szedł Rytro - Krynica w mokrym śniegu po kolana, i padającym
                    deszczu, makser z niego żaden i jak zaczął o 6 rano, to o 16 był na dole w
                    Krynicy, z przystankami na Cyrli, Łabowskiej i pod Jaworzyną w PTTKu.

Ale rzeczywiście zależy od kondycji i przede wszystkim chęci - jeśli chcesz
                    łazić 6 h dziennie to rzeczywiście lepiej se na 2 podzielić. A w ogóle fajny
                    jest zeilony szlak Muszyna - Jaworzyna - Krynica - Huzary - Mochnaczka -
                    Dzielec - Lackowa - Ostry Wierch - Wysowa (z tym że to już na 2 dni i drugiego
                    z Krynicy trzeba łoić dość mocno - jest tam słynna ściana Lackowej-najbardziej
                    stromej góry w Beskidach Wschodnich at least :))
                    • klymenystra Re: prosze o rade :) 01.06.04, 13:29
                      :)) mi nawet 10 godzin niestraszne w blocie i deszczu- ostatnio tak sobie
                      szlam - w sumie niby tylko z nowego targu na stare wierchy- ale sie nam szlak
                      pomylil i zaczelismy schodzi do nowego targu po 4 godzinach bodajze :)) a
                      padalo, a blota bylo ze hoho :))

to w takim razie na dwa odcinki, powiadacie? a co z tym kroscienkiem i prehyba?
                      tez na dwa ?? (bo to finansowo moze gorzej wyjsc :/)

co do polecanego przez Ciebie szlaku, to na pewno skorzystam- ale moze
                      pozniej ;)
                    • paskudnica Re: prosze o rade :) 01.06.04, 16:38
                      > No chodzimy z plecakami:)

No bo chlopy jestescie !! A my, male biedne kobitki coz mamy poczac?? :)

Do Klymenystry - upierdliwa jestes :P wykopalam w koncu mape i donosze, ze wcale nie musicie nocowac na Prehybie - odcinek Kroscienko-Rytro jest sporo krotszy niz Rytro-Krynica i spokojnie mozna go zrobic w jeden dzien :) Ale zeby skrocic trase, mysle, ze wartobyloby sie pokusic i zamiast do Ryta zejsc do Piwnicznej (Klymenystra, gon po mape bo nie bedziesz nic z tego wiedziec :P) Zejscie i podejscie wyglada (wyglada, bo nie szlam tamtedy!) dosc ladodnie, a na pewno lagodniej niz podejcie z Rytra! Wiec moja propozycja jest taka (ostrzegam, mam stara mape)z Prehyby na Wlk. Rogacz, a tak zamiast czerwonym szlakiem zejsc zoltym do Piwnicznej, a potem rowniez zoltym szlakiem wtarabanic sie na Hale Pisana i tym oto sposobem dolaczyc do czerwonego szlaku prowadzacego przez Rytro.

To by bylo na tyle :)
                      • klymenystra Re: prosze o rade :) 01.06.04, 19:30
                        slicznie :))) dziekuujeeee :)) odwdziecze sie kiedys przy okazji:) juz nie bede
                        upierdliwa. przynajmniej w tym tygodniu :) mape mam juz w glowie :P dziekuje
                        jeszcze raz bardzo Wam obojgu jestescie wielcy :**
                        • paskudnica Re: prosze o rade :) 01.06.04, 20:51
                          > odwdziecze sie kiedys przy okazji:)

zapamietac :P
                      • Gość: MiG Re: prosze o rade :) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.06.04, 22:17
                        Trasa z Przechyby na Halę Pisaną przez Rytro jest jednak krótsza niż przez
                        Piwniczną (jeśli chodzi o odległość w poziomie). Ale jest też bardziej stroma
                        na odcinku Rytro-Makowica, więc czasowo wyjdzie pewno na to samo.

Sorry, że tak późno się włączam, ale... Metallica, Chorzów, koncert, wyjazd :-)
                        Nie tylko góry się liczą.

MiG
                      • Gość: Josip_Broz_Tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 07.06.04, 21:11
                        Ale wtedy nie zobaczy czy są nasze wlepki:) Chociaż akurat odcinek Krościenko-
                        Rytro szedł Prezes ówczesny w nocy w delikatnie mówiąc nienajciekawszych
                        warunkach (3 stopnie, deszcz z nieba, śnieg na ziemi i mgła - 22 kwietnia!!!)
                        więc wątpię czy chciało mu się coś wlepiać:)
                        Aha, w tych warunkach zajęło mu to od 20.40 do 5 coś rano,ale naprawdę była
                        ekstema więc w jeden dzień spokojnie powinno dać radę w wariancie Krościenko -
                        wieczorny browar w Rytrze i wesoły kawałeczek na Cyrlę:)

a na relację ze Sztafety GSB zapraszam pod tramp.sgh.waw.pl, link
                        wyjazdy, podlink 2003:)

pozdr.
                    • Gość: MiG Re: prosze o rade :) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.06.04, 22:05
                      38 GOT - policzyłem wg Regulaminu GOT
                      Ale miło zobaczyć że ktoś jeszcze się posługuje tą miarą! - nie ma to jak
                      konkrety, a nie 6h w ciężkich warunkach albo 4h przy dobrej pogodzie... (bez
                      urazy, dziewczyny :-) )

Klymenystra: jakbyś podała ile GOT dziennie możesz/możecie iść to rozpiszemy
                      cała trasę na jakieś sensowne odcinki z fajnymi noclegami :-)

MiG
                      • Gość: josip_broz_tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 06.06.04, 23:26
                        Niekoniecznie chlopy. Z Krynicy do Wysowej przeszedlem przez Lackowa 35 GOT w
                        towarzystwie 2 mezczyzn i 6-osobowego haremu, wszystko z plecakami i jeszcze
                        musialem te paskudne baby gonic :)

Aha, Klymenystra, wynalazlem Cie na forum "o jezykach", milo ze poza gorskimi
                        ktos podziela i drugie moje zainteresowania. I masz fajne imię:)

Pozdrawiam wszystkich. Aha, MiG, jesteś pierwszy co mnie nie wyśmiał tutaj za
                        podawanie trasy w GOTach...
                        • lukesky1 Re: prosze o rade :) 07.06.04, 13:09
                          Hehe, widze ze tez nie jestem sam w liczeniu wycieczek w GOTach.

A swoja droga to Wy na SGHu w koncu propagujecie turystyke idiotyczna, czyz
                          nie? ;)
                          • Gość: josip_broz_tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 07.06.04, 18:01
                            No, powiedzmy. Ale, ale, czy ja pisałem gdzie studiuję? :)
                            • Gość: josip_broz_tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 07.06.04, 18:08
                              No tak, pisałem:)
                              PS. Źle ze mną, już sam sobie odpowiadam
                              :)
                        • Gość: MiG Re: prosze o rade :) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.06.04, 19:50
                          GOTy to bardzo sensowna miara odległości w górach. Tyle że wszystkim kojarzy
                          się to wyłącznie z bieganiem z książeczką, zbieraniem stempelków i liczeniem
                          tych punktów. A ja prawie wszystkie trasy przeliczam na GOTy i nie ma potem
                          problemu, że było za daleko albo za blisko :-)

MiG
                          • lukesky1 Re: prosze o rade :) 07.06.04, 21:44
                            Ale za to jaka przyjemnosc potem sobie te stempelki poogladac. ;)
                            • klymenystra Re: prosze o rade :) 07.06.04, 21:59
                              ja po tych wakacjach chce miec stempelki i odznake nawet :)
                              • Gość: MiG Re: prosze o rade :) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.06.04, 22:35
                                No dobra, przyznam się, zdobywałem kiedyś odznaki GOT ;-D ale przestałem. Małe
                                to jeszcze spoko - zasuwa się byle dalej :-) ale przy dużych to trzeba
                                specjalnie planować trasy itp. Nie pasowało mi.

MiG
                                • klymenystra Re: prosze o rade :) 08.06.04, 09:14
                                  ano policzylam sobie. jakies 35-40 GOT- trzeba wziac poprawke na baaaaaaaardzo
                                  leniwa grupe ktora biedna klymenystra bedzie musiala mobilizowac coby nie spac
                                  w efekcie na polance... ;))))
                                  • Gość: josip_broz_tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 08.06.04, 10:53
                                    E, przy ciepłej nocy możecie spać i na polance, nawet można się jedno do
                                    drugiego przytulić i będzie cieplej a przy okazji nawet przyjemniej ;))) Tylko
                                    trzeba pamiętać w takich sytuacjach o czapce na głowę, bo dużo ciepła ucieka
                                    przez łeb.

A co do GOTów, nawet jeśli jest ich 38 to przy tempie zwykłym, które jest
                                    4GOT/h - to takie z oglądaniem widoków i tak dalej - to w letni dzień słoneczny
                                    jest przecież widno przez 17 godzin i można spokojnie wyjść o 9 i iść 10 h,
                                    przyjść na miejsce o 19 i jeszcze jest 3 godziny widno. Ja jednak obstawałbym
                                    przy zrobieniu Krościenko-Rytro w jeden dzień, tym bardziej że poprzednie 3 dni
                                    macie lightowe raczej :)

pozdrawiam i już chcę w góry!!! A tu te głupie egzaminy... :((
                                    • klymenystra Re: prosze o rade :) 08.06.04, 20:49
                                      merci :))) to sie namysle czy spac w rytrze- mam nadzieje ze jakis pttk tam
                                      jest bo oszczedzam :)) juz sie nie moge doczekac :)
                                      pozdrawiam rowniez rowniez sie uczac- do wstepnych- :))))))))
                                      bede trzymac kciuki

klymenystra z wyksztalceniem srednim :)
                                      • Gość: josip_broz_tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 09.06.04, 22:46
                                        A gdzie zdajesz? Coś chyba kiepściutko trzymałaś, bo jeden mi nie poszedł za
                                        specjalnie ;-)

Jeszcze tylko trzy a potem - drżyj pierwszy boku idiotycznego trójkąta! Drżyj
                                        łuku Karpat! Drżyjcie góry Serbii - nadchodzę :))))

To ja będę trzymał kciuki za wstępne, tylko napisz kiedy:)
                                        • klymenystra Re: prosze o rade :) 10.06.04, 12:47
                                          28 romanistyka :)))

pozdrow ode mnie tamta czesc karpat. co prawda ja tylko przez rumunie jechalam
                                          ale sie zachwycilam...
                                          • Gość: josip_broz_tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 10.06.04, 20:00
                                            No to jeszcze zaspokój moją ciekawość i powiedz, proszę, w którym mieście
                                            zdajesz:) Jak w Warszawie, to zapraszamy do nas na jakiś wyjazd (jak nie w
                                            Warszawie, tylko np. we Wrocławiu lub Krakowie, to też,bo zwykle tamtędy
                                            przejeżdżamy:) )

To będę trzymał 28:)

pozdrowionka
                                            • klymenystra Re: prosze o rade :) 10.06.04, 22:34
                                              w krakowie oczywiscie :) o krok od gor :))))))))) dajcie znac, jak bedziecie
                                              przejezdzac.:) a ja sie usmiechne do warszawy, bo niedlugo tam bede :) szczerze-
                                              myslalam, ze warszawiacy to tylko nad morze :) kolejny stereotyp obalony :>

pozdrawiam cieplo :)
                                              • Gość: josip_broz_tito Re: prosze o rade :) IP: *.telkab.pl 10.06.04, 23:02
                                                taaa... a wszystkie krakusy jezdza w gory, a nad morze zaden, o czym moze
                                                swiadczyc kompletnie pusty pociag pospieszny Krakow Plaszow - Kolobrzeg 18:45 z
                                                K.Gl. ;-))))

a w ogole to nam sie "intymny" watek zrobil, ale za to jaki dlugi ;-))))
                                                bedziemy przejezdzac w pazdzierniku, najpewniej jakos kolo drugiego weekendu
                                                tegoz miesiaca, calym klubem na doroczny rajd w Beskid Niski/Sadecki,
                                                informacje o czym pojawia sie pewnie we wrzesniu na tramp.sgh.waw.pl

Na ktora to strone serdecznie zapraszam, mozesz tam sobie poczytac relacje np.
                                                mojego autorstwa ;-P
                                                • klymenystra Re: prosze o rade :) 11.06.04, 15:51
                                                  a owszem, poczytam z mila checia :)))

masz racje z tym morzem :)))nie pomyslalam :DDDDD

pozdrawiam :)
                        • klymenystra Re: prosze o rade :) 07.06.04, 21:59
                          :)))))) mnie rowniez bardzo milo. GOT policze na jutro. obiecuje. albo na
                          pojutrze:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka