Dodaj do ulubionych

Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika

IP: *.ajd.czest.pl 29.10.04, 16:20
Wątek zaczynam troszkę może wcześnie,ale póżniej czeka mnie trochę zajęć,mogę
zapomnieć:).W pażdzierniku startują w plebiscycie:pażdziernikowe
SF,listopadowa NF i 4(5)numer NF Wyd.Specjalnego gdzie zdaje się (jeszcze nie
miałem w rękach)jest opowiadanie W.Podrzuckiego.Przypominam,że wspólnym
wysiłkiem Szanownych Forumowiczów dokonaliśmy zmian w (niepisanym)regulaminie
głosowania w temacie punktacji.Spróbujmy pobawić się w ten sposób:Każdy
głosujący pulę 6 punktów do rozdysponowania na conajmniej dwa albo aż sześć
nawet tekstów.Tzn.górną ilością punktów dla jednego tekstu są 3 punkty.Można
obdarować dwa opowiadania 3-ma punktami,trzy op.2-ma ,sześć nawet tekstów po
jednym punkciku dla każdego.Możliwości jest kilka,ważne żeby nie dać żadnemu
tekstowi więcej niż 3 punkty.Plebiscyt trwa do końca listopada,żeby uniknąć
spóżnień,jak we wrzesniowej edycji było.Ja co jakiś czas będę może podbijał
wątek,żeby się przypomnieć.Autorzy,którzy się czasami na forum pojawiają mogą
bez skrępowania,wydaje mi się,uczestniczyć w zabawie nawet w m-cu,w którym
publikują.Skromność na pewno nie pozwoli im głosować na swoje
teksty:))).Zapraszam do zabawy,może ktoś już wszystko przeczytał?Ja nie.
Obserwuj wątek
    • sfinks13 Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 02.11.04, 08:19
      Ja tylko z pytaniem natury technicznej:ktoś wie,czy "Wody głebokie jak niebo"z
      ostatniej NF to oddzielne opowiadanie czy fragment powieści (w zapowiedziach
      Runy książka o ww.tytule)?.Bo jeśli fragment to chyba nie kwalifikuje się do
      głosowania nań w plebiscycie?...
      • Gość: Alamar Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika IP: 217.11.142.* 02.11.04, 09:56
        Wody to opowiadanie tytułowe ze zbioru który ma się ukazać w przyszłym roku.
        • sfinks13 Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 02.11.04, 10:03
          Dzięki za info,Alamar.Czyli chyba wiem na co zagłosuję w plebiscycie...
          • sfinks13 Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 03.11.04, 08:20
            No to może ja zacznę...
            1.Brzezińska-"Wody głebokie jak niebo"(z listopadowej NF).To mój trzeci kontakt
            z cyklem "włoskim"i jestem zauroczony(w przeciwieństwie do "Twardokęsków").Mam
            wiec pewniaka do zakupu w przyszłym roku bo Runa zapowiada zbiór takich tekstów.
            Mocne 3 punkty.
            A dalej jest gorzej,więc skorzystam z nowinki regulaminowej:
            Pozycje 2-4:
            Dębski-"Kraina zaginionych bajtli"(SF).Dobry śląski klimat.Czytając ten tekst
            wyobrażałem sobie tą opowieść tak,jakbym oglądał czarno-biały film z lat 60-
            tych.- 1 pkt.
            Podrzucki-"Byłem robotem JKM"(SF)-mam taką prywatną kategorię tekstów,które
            nazywam "Sympatycznymi":bezpretensjonalne fabuły,opowiedziane przez autorów na
            tyle dobrych warsztatowo,że czytanie "nie boli"i mimo,że nie zostają na dłużej
            w pamięci to czas na ich czytanie nie uznaję za zmarnowany.Te warunki spełnia
            Podrzucki.- 1 pkt.
            3.Guzek-"Smierć Króla Olch"(SF)-nie jest to najlepsza Czemnokreina jaką
            czytałem ale jest "znośna".Może być - 1 pkt.
            Pozdrawiam.
            • spriggana Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 12.11.04, 00:06
              sfinks13 napisał:

> 1.Brzezińska-"Wody głebokie jak niebo"(z listopadowej NF).To mój trzeci kontakt
              > z cyklem "włoskim"i jestem zauroczony(w przeciwieństwie do "Twardokęsków").

Być może czwarty, tylko o tym nie wiesz. Ja też o czwartym dowiedziałam się na
              spotkaniu z autorką... :)

Do cyklu należą następujące wydrukowane do tej pory opowiadania:

"Życzenie", "Róże dla Sirocco", "Zaćmienie serca" i "Wody głębokie jak niebo".
    • Gość: Alamar Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika IP: 217.11.142.* 03.11.04, 16:39
      1. Anna Brzezińska - "Wody błękitne...." to prawdziwa literatura, kurcze ten
      zbiór co ma wyjść w Runie to będzie wielka sprawa. 3 punkty
      2. Wawrzyniec Podrzucki - Zawód Prometeusz - 2 punkty
      3. Warzyniec Podrzucki - byłem robotem JKM - 1 punkt

Jestem po lekturze Kosmicznych Ziaren, to może dlatego Podrzucki jest na 2 i 3
      miejscu. BTW książka jest, no po prostu, ZNAKOMITA. Mam nadzieję że autor nie
      spocznie na laurach i trzeci tom będzie wcześniej niż za rok. Uśpione Arcihwum i
      Kosmiczne Ziarna to SF naprawdę wysokich lotów. NIe ma chyba w chwili obecnej
      pisarza który jest w stanie połączyć akcję z naukowym, sensownym przesłaniem. Bo
      Dukaj to jednak inna para kaloszy. Podrzucki pisze tak że po przeczytaniu chce
      się wołać "jeszcze, jeszcze". Oczywiście to moja opinia.
      PS. Mam nadzieję że Runie uda sie namówić Podrzuckiego na zbiór opowiadań ze
      świata Yggdrasilla.
    • Gość: Greymauser Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika IP: *.netcafe.waw.pl 03.11.04, 19:45
      3 punkty dla Brzezińskiej - Sapkowski i Brzezińska - młodzi mogą się od nich
      uczyć pisać
      2 punkty dla Guzek -Smierć Króla Olch. Może nie dorównuje poprzednim
      opowiadaniom ze świata, ale mi się.
      1 punkt dla Podrzuckiego za Zawód Prometeusz
      • horpach Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 06.11.04, 10:12
        Ech,gdyby regulatorzy-regulaminatorzy dopuścili możliwość obdarowania jednego
        tekstu kompletem sześciu punktów...Ale nie dopuścili, więc trzeba kombinować:
        1.Brzezińska - Wody głębokie...- 3 pkt.bezapelacyjnie, bo to wody naprawdę
        głębokie jeśli chodzi o warsztat pani A.B.Jestem pod wrażeniem.
        2.Dębski - W krainie zaginionych bajtli - 2pkt.za ogromne zaskoczenie jakie
        towarzyszyło mi w czytaniu ww.tekstu.To Dębski umie tak pisać?
        3.Podrzucki - Zawód Prometeusz - 1pkt.Z dwóch opowiadań WP bardziej podeszło mi
        to.
        Czyli zagłosowałem "po staremu"...
        • ronstein Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 08.11.04, 18:30
          Przeczytałem tym razem tylko "NF" i wiem, że tak już zostanie, jeśli chodzi o
          październik, dlatego moje głosowanie będzie skromne:
          A. Brzezińska "Wody głębokie jak niebo" - 2 pkt
          nie przyznaję 3 pkt, bo nie znam większości tekstów ("SF")
          opowiadanie AB bardzo dobrze napisane, urokliwe, ale z mocnym dreszczykiem
          choć nie całkiem w moim typie, bardzo przyjemnie mi się je czytało
          jak zwykle podkreślę, że warto przyłożyć się do czegoś warsztatowo :)
          pozdr, Ron
          • taki.jeden.tetrix Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 08.11.04, 20:15
            Pula więcej, niż skromna: NF + FWS = 3 teksty, a właściwie to raczej jakby 2,
            bo "Entergelon" jest surowy jak tatar, i choć wołowinka niezła, to jednak danie
            niedoprawione... (pytanie 1: skąd tytuł?)
            Zdziwień nie będzie, jeśli chodzi o kolejność, bo numero uno oczywiście jest
            Anna Brzezińska, ale daję tylko 2 p., bo maniera nieodmieniania imion
            (szczególnie męskich) zaczęła mnie już pod koniec irytować. Zaś punkcika ma
            Wawrzyniec P., za niedoredagowanego zawodowego prometeusza (swoją drogą - skąd
            ta nazwa zawodu, skoro nie wykradał sekretów bogom, a sądził, że je wykupuje?) -
            jest moment, w którym połączono kwestie dialogowe dwóch postaci. Wstyd.

Pozdrowienia

tj

A za miesiąc - mmm... Ubik, NF, może SF, wreszcie będzie jakiś rozrzut opinii :)
            • Gość: byszbysz Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika IP: *.lublin.ws 08.11.04, 22:25
              No to teraz ja:
              3pkt. - Brzezińska - niby nic nowego w temacie: kto człowiek a kto potwór?, ale
              świetnie opakowane. No i lubię jak jest mrocznie, smutno, posępnie:) - kilka
              długości przed peletonem. Zanosi się na bardzo dobrą książkę...
              2pkt. - Guzek - dużo bardziej wolę Królikarnię i bb, ale podobało mi się.
              1 pkt - Dębski

pozdrawiam

ps.
              głosujcie! - więcej głosów = ciekawszy plebiscyt = więcej zabawy:)
              • bogow Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 09.11.04, 07:01
                Wybór rzeczywiście niewielki:
                1."Wody głebokie jak niebo" A.Brzezińskiej (3pkt)
                - nie mogło być inaczej, bo obiektywnie patrząc to najlepszy literacko tekst
                października.
                2."Zawód: prometeusz" W.Podrzuckiego (2pkt)
                - mało jest ostatnio polskich opowiadań SF
                3."Byłem robotem JKM" W.Podrzuckiego (1pkt)
                - po prostu tam pada, a tu nie ;)

Pozdrawiam i witam Forumowiczów!
                • Gość: Andre Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika IP: *.ajd.czest.pl 09.11.04, 15:10
                  1.Brzezińska,nasza LeGuin- 3 pkt.
                  Poniewa nieporozumieniem byłoby dać komuś 2p.(zbyt mały dystans od AB)to:
                  2.Dębski-1 p.
                  3.Oba Podrzuckie też po 1p.
                  Miesiąc tragicznie nieurodzajny,za to w listopadzie...NF,SF,MF,Ubik,a pewnie
                  Fabryka wypuści z komina Małodobrego.Oby tytuł nie był proroczy...
                  • spriggana Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 12.11.04, 19:18
                    Fabryka podała na WWW plan wydawniczy:

# „Małodobry” Antologia – 16.11.04
                    # „Miecz Aniołów” Jacka Piekary – 30.11.04
                    # „Achaja” t. 3 Andrzeja Ziemiańskiego – 12.12.04
                    • taki.jeden.tetrix No, to piykno pula na listopad! 12.11.04, 20:04
                      spriggana napisała:

> Fabryka podała na WWW plan wydawniczy:
                      >
                      > # „Małodobry” Antologia – 16.11.04
                      > # „Miecz Aniołów” Jacka Piekary – 30.11.04
                      > # „Achaja” t. 3 Andrzeja Ziemiańskiego – 12.12.04

NF zapowiada Orbitoszczaka i Baniewicza, w "Małodobrym" Twardoch, może Szmidt
                      sypnie coś tłustszego... Na "Mesjankę" z "Czasu Fantastyki" specjalnie się nie
                      napalam, bo chłopaki coś "mataczą" - nie reklamują publikowanych tekstów
                      prozatorskich nazwiskami autorów, a to chyba jednak zły znak :). Ale jest
                      przecież jeszcze Ubik i MF.
                      Tak czy inaczej, będzie smakowicie. Chyba :)

Pozdrowienia

tj
                    • endis Re: Najlepsze polskie opowiadanie pażdziernika 15.11.04, 13:16
                      Brzezińska i Dębski po 2 pkt.Oba Podrzuckie po 1 pkt.
                      • Gość: Andre Może ktoś jeszcze... IP: *.ajd.czest.pl 18.11.04, 15:02
                        ...chciałby zagłosować??
                        • ronstein Re: Może ktoś jeszcze... 22.11.04, 10:26
                          A jednak przeczytałem "SF" i mogę dorzucić jeszcze dwa utwory:
                          Podrzucki, "Byłem robotem..." - 2 pkt. - za śmieszny dowcip, za ironię na
                          poziomie (dobrze się bawiłem)
                          Dębski, "W krainie..." - 2 pkt. - za ciekawe, śląskie realia i język, za dobrze
                          skreślone postacie dziecięce; ogólnie, na plus to, co nie było "fiction"
                          jakoś tak mi wyszło (uwzględniając Brzezińską) i wszyscy dostali po dwa
                          punkty :)
                          pozdr, Ron
                          • Gość: Andre Re: Może ktoś jeszcze... IP: *.ajd.czest.pl 22.11.04, 11:03
                            Dzięki,Ron.widzę,że skorzystałeś ze znowelizowanego regulaminu...Pozdrawiam.
                            • Gość: nerwus Re: Może ktoś jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:43
                              Głosujemy do końca miesiąca? Mam nawał pracy, jeszcze nawet nie zajrzałem do
                              ostatnich numerów SF i NF. Może do weekendu się wyrobię.
                              Pozdr
                              • Gość: Andre Re: Może ktoś jeszcze... IP: *.ajd.czest.pl 23.11.04, 08:42
                                Do końca miesiąca głosujemy.Zdążysz.
                                • Gość: Andre Re: Może ktoś jeszcze... IP: *.ajd.czest.pl 29.11.04, 14:07
                                  Chociaz w zasadzie nic w klasyfikacji nie moze sie zmienic przypominam,ze jutro
                                  okolo poludnia będą wyniki.Dawno nie było tak nudnego plebiscytu z jednym
                                  faworytem...
                                  • taki.jeden.tetrix Re: Może ktoś jeszcze... 29.11.04, 14:21
                                    Się czepiasz, Andre :)
                                    Gdyby była szersza pula tekstów, miałbyś większy rozrzut. Osobiście pretensje
                                    kieruję pod adresem "dostawców" prozy polskiej, i tyle (tzn. tych, co to
                                    skupują ów towar od producentów po cenach zbójeckich, zmuszając ich do parania
                                    się pracą zarobkową tudzież uprawą ziemiopłodów, żeby wyżyć się dało, a sami
                                    okładają onże towar po (w wypadku NF) opatrzeniu go rysunkiem, i sprzedają z
                                    narzutem potwornym).

A z zupełnie innej beczki - Małodobry dotarł do Gdyni w piątek 26.XI. I to nie
                                    do Empiku, bynajmniej.
                                    Pozdrowienia

tj
                                    • Gość: Andre Wyniki IP: *.ajd.czest.pl 30.11.04, 12:10
                                      1.Brzezińska-Wody głębokie jak niebo (NF)- 27 pkt.
                                      2.ex aequo Dębski-"Kraina zaginionych bajtli"(SF)
                                      Podrzucki-"Zawód Prometeusz"(NF-WS) - po 9 pkt.
                                      4.Podrzucki-"Byłem robotem JKM"(SF) - 7 pkt.
                                      5.Guzek-"Smierć Króla Olch"(SF)- 5 pkt.
                                      Do następnego (oby bardziej emocjonującego)razu.
                                      • Gość: nerwus Re: Wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 13:56
                                        Chciałem zagłosować, ale widzę, że wyniki już wpisane... Trzymajmy się jakichś
                                        reguł. Ostatnie ustalenie mówiło, że głosujemy do końca miesiąca. Jeszcze nie
                                        ma 14.00, do północy zostało więc trochę czasu. Nie wszyscy mają swobodny
                                        dostęp do netu, czasami zdarzają się zaległości wynikające np. z pracy
                                        zawodowej. Andre, ustalaj zasady, jakie chcesz, lecz sam ich nie łam!
                                        Pozdr.
                                        • Gość: Andre Re: Wyniki IP: *.ajd.czest.pl 30.11.04, 14:33
                                          O,żesz,Sorry Nerwusie,następnym razem obiecuję poprawę.Jeszcze raz przepraszam.
                                          • meteor2017 Re: Wyniki 30.11.04, 22:57
                                            Hej! To w tej samej sprawie co nerwus... zwlekalem do ostatniej chwili, bo
                                            czytam SF - zaglosowalbym i tak z niepelnym SF, bo do polnocy sie nie wyrobie ;)

Proponuje podawac na poczatku nastepnych glosowan termin. np. do 12:00
                                            31.XII.2004, albo do konca 31-ego.
                                            • Gość: Andre Re: Wyniki IP: *.ajd.czest.pl 01.12.04, 08:36
                                              Zgadzam się,popieram i przepraszam za pośpiech.W grudniu będzie
                                              inaczej.Klasyfikacja będzie po wytrzeżwieniu posylwestrowym:)
                                              • Gość: nerwus Re: Wyniki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.12.04, 12:51
                                                Dobra, nie ma sprawy. Życzę szmpańskiego Sylwestra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka